Last news in Fakti

28 Септември, 2022 10:00 1 645 18

Победа за нелибералните сили

  • джорджа мелони-
  • марио драги-
  • италиански братя-
  • италия-
  • европа-
  • националисти-
  • либерали

Партията на Мелони ще оглави най-дясното правителство на Италия в следвоенния период

Победа за нелибералните сили - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убедителната победа на радикалната десница на изборите в Италия е исторически и тревожен момент в европейската политика, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Партията на Джорджа Мелони "Италиански братя", която е основана преди 10 години и се корени в неофашистката традиция, ще оглави най-дясното правителство на Италия в следвоенния период. Италия, която е третата най-голяма икономика в Еврозоната и страна основателка на Европейския съюз, сега се превърна в притегателен център и модел за националистическите и авторитарни сили на Стария континент.

По време на предизборната кампания Мелони положи доста усилия да дистанцира себе си и партията си от историческите връзки с Италианското социално движение, основано от поддръжници на Бенито Мусолини след войната. По думите ѝ крайната десница е изминала дълъг път и сега следва да бъде възприемана като консервативна партия, подобна на британската Консервативна партия. По-адекватно обаче би било сравнението с Фидес, партията на близкия съюзник на Мелони, унгарския премиер Виктор Орбан, който сам описва управлението на партията си като "нелиберална демокрация", изтъква "Гардиън".

Като вземем предвид това, което се случва в Унгария, можем да предположим, че агресивният социален консерватизъм на Мелони вероятно ще превърне Италия в по-враждебно място за мигрантите, представителите на ЛГБТ общността и жените, които искат да упражняват правото си на аборт, което е гарантирано от италианската конституция. Подобно на Орбан, Мелони стана проводник на теорията за "голямата подмяна" и обеща, че ще защитава християнската идентичност на Италия, като се бори с имиграцията и вземе мерки за стимулиране на раждаемостта. Признак за решителното противопоставяне на партията ѝ на осиновяването на деца от еднополови двойки и на сурогатното майчинство станаха критиките, отправени по време на предизборната кампания срещу анимационния филм "Прасето Пепа", в което се разказва за еднополови родители.

Воденето на подобни културни войни вероятно ще се хареса на поддръжниците на Мелони, особено като вземем предвид, че засега тя възприема по-предпазлив подход по отношение на Европейския съюз, пише британското издание. Италия я очаква тежка икономическа зима и не може да си позволи да се откаже от своите 200 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусната пандемия.

По въпроса с войната в Украйна Мелони обеща, че Италия ще продължи да подкрепя санкциите срещу Русия, като с това пое риск да влезе в разногласия с коалиционните си партньори Матео Салвини и Силвио Берлускони, които са настроени по-положително към руския президент Владимир Путин, изтъква "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 27 Отговор
    И тая е като Кирчо, не знае, де се намира и е за малко под прожекторите.

    Коментиран от #8

  • 2 Пич

    42 0 Отговор
    Аха.....а либералните сили , изкарва полицията , да пребива хората , които искат да се къпят ?! И понеже са демократи , ги къпят с пожарникарски маркучи !!!
  • 3 Жената

    35 0 Отговор
    твърдо и ясно го каза "Нямам нищо против ЕС , но на първо място е Италия!".
  • 4 Тошко, квартал Живков2

    31 2 Отговор
    Лека по лека някой държави започват да се събуждат, днес Италия , утре Германия, другия ден България .... видяха че политиката на Орбан е успешна и я последваха, само французите ги прекараха но следващия път и те ще изберат десен президент
  • 5 Анти-маймуна

    8 13 Отговор
    Тази е американски кадър на Аспен Инститют, където спонсори са Бил Гейтс и Джордж Сорос. Фалшива контролирана опозиция на режима на Новия световен ред.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анти-маймуна":

    Плевньо като ви показа една Нова година планините в Аспен на заден фон, вие се чудихте, какво става..?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123455

    23 1 Отговор
    Най-сетне Италия да заприлича на нормална европейска страна а не някакво мулти култи

    Коментиран от #10

  • 10 честен ционист

    2 14 Отговор

    До коментар #9 от "123455":

    И какво ви дреме на вас, на какво прилича Италия, или се дразните, когато сенегалецът заработва една и съща надница с вас в портокаловата горичка..?
  • 11 12"12

    8 3 Отговор
    Мелони се присъедини към новия политически проект "Братята на Италия", за който са се застъпили и няколко потомци на Мусолини. Нейната програма е доста светска, фокусирана върху въпроси като миграцията и ЛГБТ, което не е кой знае колко различно от политиците в Американската републиканска партия, което според нея е страхотно. От февруари 2021 г. Мелони е член на Aspen Institute, международен мозъчен тръст със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия. Институтът Аспен до голяма степен се финансира от фондации като Корпорация Карнеги, Фондация на братята Рокфелер, Фондация Гейтс, Фондация Лумина и Фондация Форд.
  • 12 Християнин

    16 0 Отговор
    Мелони каза, че християнка. А другите какви са? Рептили? Не казват. Мълчат.
  • 13 Тъмен субект

    18 0 Отговор
    Беше ясно че безумната политика на европейските "лидери"-администратори ще роди рано или късно крайно националистически настроения. ЕС заприлича на комунистическия интернационал - не са важни етносите, семействата, родината - важен е интернационала. Тревожен бил ЕС! Ми да се тревожи!
  • 14 Истината е

    0 8 Отговор
    Стига с тоя национализъм. Нима от арабите няма добри хора или всички християни са хрисими. Бъдете добри хора и бог аллах да ви помагат. Животът е кратък. Събраха се бай Вълчо Караян.. бедняка и чорбаджи след 1989 Петър На Петю юриста, ще се сбият в отвъдното, ако се срещнат.
  • 15 Така трябва

    5 0 Отговор
    Негостоприемно място за емигранти с лодки,гейки и геьовци и всякви извратеняци.А гостоприемно за нормалните!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КАКВО ПИШАТ ДРУГИТЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСИРА

    0 0 Отговор
    И САМИ МОЖЕМ ДА ,,ПРЕЦЕНЯМЕ" ........................
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тоест искате да кажете, че Италия става едно още по-хубаво място? Браво, жено. И за Русия остава да се осъзнаеш и си съвсем наш човек, имаш време.