Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 14:41 1 491 5

Той държи бюст на Мусолини в дома си: Кой е новият председател на италианския Сенат?

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • фашизъм-
  • бенито мусолини-
  • игнацио ла руса-
  • рим-
  • бюст-
  • сенат

Опозицията е ужасена от кадровия подбор

Той държи бюст на Мусолини в дома си: Кой е новият председател на италианския Сенат? - 1
Снимка: Shutterstock

Само преди четири години Игнацио ла Руса покани журналисти от италианския всекидневник "Кориере дела Сера" в дома си в Милано. Във всекидневната на новия председател на италианския сенат на журналистите е представена статуя на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

До статуетката на диктатора Ла Руса е сложил на стената и друго изображение на Мусолини. Това са само два от многобройните фашистки сувенири в апартамента на човека, който бе избран за председател на Сената в Италия.

Провокации и фашистки жестове

Ла Руса, чието второ име, като на това на Мусолини, е Бенито, е водеща фигура в италианската десница от десетилетия. За цялото това време той често е давал индикации, че симпатизира на Мусолини. Ла Руса обича и да провокира с фашистки символи и жестове. Преди пет години той се противопостави на планиран закон, предвиждащ т.нар. римски поздрав, известен в Германия и като хитлеристкия поздрав, да бъде обявен за престъпление и в Италия.

"Предложеният закон предвижда, че не само разпространението ще бъде забранено", казва тогава в парламента Ла Руса. "Но също така и че самият жест ще е забранен. Затова занапред внимавайте, ако вдигате ръката си над рамото." И тогава той прави точно това: вдига ръка в нацисткия поздрав.

По време на пандемията от коронавирус, 75-годишният мъж, препоръча хората да се поздравяват с протегната ръка напред, вместо да използват ръкостискане, тъй като това предпазва от предаването на вируси. След като коментара предизвиква публичен скандал, Ла Руса изтрива публикацията си в Туитър с това предложение.

Опозицията е ужасена от кадровия подбор

Политиците от опозицията са ужасени от първия сериозен кадрови ход на Джорджа Мелони. Депутатът от Демократическата партия Алесандро Дзан го коментира по следния начин: "Игнацио Ла Руса е заклет фашист, който спи между бюстове на Мусолини, а сега ще е председател на Сената", казва Дзан. "Това със сигурност не е добро начало за Мелони."

По времето на Силвио Берлускони, Ла Руса е министър на отбраната. През последните години роденият в Сицилия политик, с характерния си дрезгав глас, се превърна в един от най-важните довереници на настоящата победителка в изборите. И точно като вероятния бъдещ лидер на правителството, Ла Руса е бивш член на неофашистката партия Италианско социално движение.

Не всички са щастливи, дори и в десния алианс

В речта си при встъпването в длъжност като председател на Сената Ла Руса увери, че ще действа безпристрастно и ще защитава правата както на мнозинството, така и на опозицията. На два пъти цитира и своя баща, който е бил лидер на фашистката партия в родния си град по времето на Мусолини, а по-късно - както е и синът му - сенатор от неофашисткото Италианско социално движение.

В речта си при встъпването си в длъжност, Ла Руса представя баща си като модел за подражание по отношение на толерантността. "Започнах да се занимавам с политика още като невръстно дете. Баща ми се занимаваше с политика и също като мен бе адвокат. Той имаше свои идеи, които никога не е отричал. В нашия дом хората дишаха въздуха на свободата. Никой никога не е бил упрекван, ако не е следвал десните идеи, които бяха се надделявали у дома."

Много опозиционни сенатори наблюдаваха първата реч на Ла Руса, като втория човек в държавата, с безизразни лица. От своя страна, Мелони бе доволна от избора на човек, който според нея е "патриот". Не всички в нейния десен съюз обаче виждат нещата точно така. Някои сенатори от партията на Берлускони "Форца Италия" отказаха да подкрепят Ла Руса.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 4 Отговор
    Всеки истински италиянец трябва да има в дома бюстове на Гарибалди и на Адолф (ама Кард фон Ротшилд). Без тях двамата, нямаше да има ни Мусолини, ни тоя новия эксгибиционист Игнат.

    Коментиран от #3

  • 2 Олеле

    3 3 Отговор
    Ама тия италианци наред ли са ?!!
  • 3 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нещо ги омеша, Мусолини е преди Хитлер по отношение на идването на власт
  • 4 въпросче

    1 0 Отговор
    А бюст на Адолф няма ли у дома си? Все пак с Бенито двамата са на една седалка в една кола.
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    По отношение на поздравите: Поздравът с вдигната дясна ръка е възникнал много преди римляните. Древните хора при среща с непознати от далеч вдигат ръка за да покажат, че не носят оръжие и са с добри намерения. Тъй като политиците ползват историята за своите цели Мусолини и Хитлер възприемат този поздрав. Поздравът с ръкостискане има за цел да покаже същото, че не държиш оръжие в ръката си.
Новини по държави: