29 Септември, 2022 16:00 2 087 45

Работи ли Радев за националния интерес на България?

  • румен радев-
  • газ-
  • газпром-
  • герб

Президентът и служебният му кабинет променят посоката на предизборната кампания чрез политическите си послания, главно чрез обвиненията в злоупотреби и некомпетентност, насочени срещу правителството „Петков”

Работи ли Радев за националния интерес на България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Руската зима", която се задава, ще разкрие категорично за всички дали президентът Радев и премиерът Донев са заложили на карта и компрометирали националната сигурност. И дали работят в полза на националния интерес.

В междинен доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдава изборите в България, се казва, че „президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната кампания с критичния тон към предишното управление” (стр. 8).

Въпросът не е дали Радев и четвъртото му служебно правителство са фактор в предизборната кампания. Те несъмнено влияят върху политическите процеси, включително върху кампанията. Въпросът е как правят това, какво целят и какви са последиците.

Обвинения и критики

Президентът и служебният му кабинет променят посоката на предизборната кампания чрез политическите си послания, главно чрез обвиненията в злоупотреби и некомпетентност, насочени срещу правителството „Петков”.

Ясно е, че когато президентът твърди, че „шокиращата нова цена на природния газ” е резултат от договор, сключен от редовното правителство през юли 2022, това няма да накара колебаещите се избиратели – или поне онези от тях, за които думата на Радев тежи – да гласуват за ПП, ДБ и БСП.

И друг пример, който, като цитирания по-горе, е от доклада на ОССЕ: още през първата седмица на кампанията Министерството на икономиката отвори дума за злоупотреби на бивши висши държавни служители, свързани с БСП - в документа изглежда се намеква за К. Методиев. Ясно е, че това няма как да заздрави единството в Столетницата. Напротив: тези послания засилват центробежните процеси в партията и я злепоставят пред обществото.

Докладът на ОССЕ само загатва за ролята на президента и правителството му в кампанията. В разглежданите примери също така не става дума за опит за изборни машинации, чрез които вотът да бъде опорочен. Министрите се политически лица – и членовете на служебния кабинет, и назначилият ги президент имат право на политически послания. Освен ако съдът не ги уличи в клевета, нападките насочени към предишната власт са законни. Служебното правителство има правомощия да сменя кадри на предишната власт в институциите - тоест формално това не нарушава буквата на закона.

Атаките са вече не срещу Борисов, а срещу Петков

Атаките срещу бивши управляващи от страна на служебните правителства на Радев не са нещо ново. Разликата, в сравнение с 2021, е само в обектите на разкритията. При кабинетите „Янев” 1 и 2 това беше ГЕРБ, днес – това са ПП, ДБ и БСП.

ИТН, разбира се, не са обект на операция „изчегъртване 2.0”. От партията на Трифонов многократно заявяваха подкрепата си за Радев, а след като напуснаха кабинета „Петков”, инициираха и падането на предишното правителство. От гледна точка на новите управляващи, те са „добри момчета”, част от техния отбор.

Атаките, отправени от кабинета „Донев”, работят в полза на опонентите на ПП, ДБ и БСП. Логично е да допуснем, че те целят също така да засилят авторитета на „конструктора” на служебното правителство.

Според последните електорални сондажи ГЕРБ ще са първи на вота на 2 октомври. ПП не успяват да скъсят дистанцията с партията на Бойко Борисов. ДПС изпреварва БСП с около 2% в битката за третото място („Маркет линкс”). Доверието към основните политически лидери намалява с изключение на това към Борисов, който си възстановява част от него. Доверието към самия президента Радев през септември се е повишило и достига около 47%.

Разбира се, цитираният сондаж е моментна снимка на политическата ситуация (а процентът на одобрението и рейтингите са особено преходни). Тази картина няма как да бъде продукт само на усилията на кабинета „Донев” или на самия Радев. Те обаче определено допринасят за нея.

Дали работят в полза на националния интерес?

Поведението на Радев и на служебното му правителство на пръв поглед не нарушава закона, но дали работи за националния интерес, за националната сигурност? За една натовска страна и членка на ЕС, каквато е България, опитите да се възстанови „разбирателството” с „Газпром” – а именно тук минава вододелът между кабинетите „Петков” и „Донев” – са просто срамни.

Фактът, че тези опити бяха отхвърлени от Кремъл, показва и тяхната наивност. „Руската зима“, която се задава, ще разкрие категорично за всички дали Радев и Донев са заложили на карта и компрометирали националната сигурност.

Поведението на президента Радев издава, че той желае да бъде пълновластен господар на политическата сцена. Фактическото му „партньорство” с ГЕРБ срещу ПП, БСП и ДБ е само временно, тактическо примирие.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    50 18 Отговор
    радев е най големия мошеник и измамник.заради него сме на тоя хал.
  • 2 Напоследък

    51 16 Отговор
    нищо от случващото се от служебното правителство не е е полза на България и българите !
  • 3 Тома

    33 14 Отговор
    Тиквата и радев ги разобличиха с турски поток и днес бай Ставри е питал за тях дали са готови
  • 4 сила

    30 12 Отговор
    гласувах два пъти за чорапа като за по малкото зло , но никога вече......за пореден път се убеждавам , че акъл под фуражка не вирее......само евалата как направи коремно с костюм без даже да разкопчае сакото , тюфлека от Банкя направо се разрева от яд и завист

    Коментиран от #7, #29

  • 5 Служебното правителство на радев

    10 19 Отговор
    Меко и беззъбо критикуеа последното редовно правителство
  • 6 Юмрукът

    28 7 Отговор
    се обърна срещу тези , които направиха възможен втория му мандат ! Не за подкрепа ! Нито Бою е тема , нито Родината на Кара еди кой си !
  • 7 Коремното

    29 8 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    беше всичко..... Друго поФално няма !

    Коментиран от #10

  • 8 Супер. Дойче веле ни дава акъл

    22 17 Отговор
    за нашия президент. супер
  • 9 Никой

    31 14 Отговор
    Радев е един руски лакей и нищо повече.Зеления чорап с вдигнатото юмруче предаде надеждите на протестиращите да изчегърта ГЕРБ.Повечето от назначенията на гълъбарското правителство са компрометирани кадри на ГЕРБ.Борисов вече не му е враг.Врагът, са неговите отрочета Василев и Петков и Корнелия отчасти.

    Коментиран от #12

  • 10 сила

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "Коремното":

    е да де , и аз това казвам.....толкоз , не става само с мускули

    Коментиран от #11

  • 11 Не става ,

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    разбира се , но това са му възможностите - показно !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Псевдоним

    15 4 Отговор
    След последното му публично изявление вече съм 100% убеден, че отговорът е "не".
  • 14 Мнение

    21 8 Отговор
    Румен Радев за мен е пълно разочарование откакто пое втория си мандат. Но най-лошото е, че два пъти гласувах за него. И изведнъж направи завой в полза на ГЕРБ.
  • 15 Иво

    20 11 Отговор
    Лицето Радев никога не е работил за България. Той е назначен от КГБ и работи само и единствено за Путин. Целенасочено с помоща на Славчо разрушава политическата система и открито говорят за смяна на системата. Лицето Радев е опасен за националната сигурност.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!

    19 11 Отговор
    Нагъл, до цинизъм коварен безродник, национален предател и лакей на кремълското чудовище! това е селяндуринът от Славяново, който с потресаваща измама, с цинични театрални постановки, като "вдигнатия юмрук" и "мутри вън" спечели втория си мандат! Мерзавец, та дрънка! нищо, импийчмънтът му наближава и госопдалят му в Кремъл, чудовището Путин няма да го спаси!
  • 18 Диаболо

    18 8 Отговор
    Срам и позор е този Радев. Аз пишман станах и хората около мен, задето гласувахме 2 пъти за него и дебелата лелка вицето.

    Коментиран от #26

  • 19 РАБОТИ ЗА

    6 8 Отговор
    Националните интереси на рацццииия.👎👎👎👊👊👊👊
  • 20 Именно

    4 3 Отговор
    Разбира се, националният интерес е като знаме, под което всеки власт имащ или желаещ, предприема каквото си ще. Защото това знаме е забулено в тайна и никой не знае как изглежда. Правителството в момента се държи повече като редовно, отколкото служебно. Конституционният съд не се е произнесъл по въпроса за границите на компетенциите на едно служебно правителство. В тая обставновка правителството прави всичко, което едно редовно правителство би правило с одобрение на парламента.
    Международни преговори и договори, държавни заеми, геополитически обусловени завои и финтове и т.н. И всички си мълчат.
  • 21 Работи за Русия

    13 7 Отговор
    Та нали те го назначиха
  • 22 мдда

    1 5 Отговор
    E то това що за риторичен въпрос е???
  • 23 РАБОТЕШЕ ЗА БЪЛГАРИЯ НО СЕ ОТМЕТНА И

    8 8 Отговор
    СЕГА Е ПРОТИВ НАРОДА - РАБОТИ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !










































    ВЕЧЕ Е ПРЕДАТЕЛ И ЕВРОЦЕННИСТ !

    Коментиран от #25

  • 24 Наркос

    4 1 Отговор
    Ако националния интерес на България е найлонова торбичка повдигната от вятъра, значи да.
  • 25 Наркос

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "РАБОТЕШЕ ЗА БЪЛГАРИЯ НО СЕ ОТМЕТНА И":

    Сложили сме ви президент комунист, временно правителство комунисти, съдии, прокурори и полицаи комунисти и пак ревете, нямате угодия!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НЯКОЙ

    2 3 Отговор
    Както се оказа, Радев и Борисов заедно са градили Турски/Балкански, а в същност Руски поток, изцяло с наши пари, под диктата на Путин! И това е причината за нападките срещу правителството "Петков" - страхът от разкритията за общата вина /национално предателство/ на Радев и Борисов! Но в горното деяние има вина не само спрямо България, а и спрямо Украйна и Европа! СТРАХЪТ ИЗЯЖДА ДУШАТА - не помня кой го беше казал, но когато има душа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор
    Радев е американски агент, но първо служи на ДС, после на САЩ. При Кирчо е обратното.
  • 35 годо

    2 2 Отговор
    Дойче Веле, защо не си гледате германската политика, ми сте тръгнали да се месите в изборите на друга държава?Български медии коментират ли вътрешната ви политика?
    Хайде да си имаме уважението.Прекалявате вече!
    Радев е политика с най-голямо одобрение в България, това е положението.
  • 36 112

    1 0 Отговор
    Радев не е управлявал 12 г т. е. 20 години де. Народа млад е болнав. От хубаво де.
  • 37 ГРУ

    3 1 Отговор
    РАБОТАЕТ , РАБОТАЕТ МОЛОД€Ц ШТИРЛИЦ(р.р.), МОЛОД€Ц !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 наблюдател

    1 0 Отговор
    Не. Не работи.
  • 40 ВЪПРОС

    1 0 Отговор
    Отговорете ни тогава , работил ли е Борисов в интерес на мис Бикини , давайки й къща в Барселона ? Защо не го проучите това събитие ? Нали не сте от Тиквените слуги ? Нали не ви е страх от банкянския простак ? Нали ?
  • 41 баба ЯГА

    0 0 Отговор
    Защо все Радев ви е на мушката 2 Преди бяха Станишев , Орешарски , Нинова ......Как никога не търсите кусурите на хора като Борисов , Пеевски , Доган ? Та те владееха , а и още владеят България и това продължава повече от 10-12 години. Нагледахме се на техните уйдурми в стил РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ !
  • 42 ИЛИ СЕ ОСЪЗНАЙТЕ ИЛИ НЯМА ДА РАБОТИМ !

    1 0 Отговор
    В Германия вече е забранено да се къпеш повече от веднъж седмично, има режим на тока, изключват ескалаторите, а съседите се следят взаимно кой колко отоплява дома си
  • 43 КИРО И ЛЕНА + ПАРАПЕТА ?

    2 0 Отговор
    Отговорете ни тогава , работил ли е Борисов в интерес на мис Бикини , давайки й къща в Барселона ? Защо не го проучите това събитие ? Нали не сте от Тиквените слуги ? Нали не ви е страх от банкянския простак ? Нали ?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 куцо магаре

    0 0 Отговор
    Много скоро маските ще паднат и кучетата и с масло няма да го ядат.