30 Септември, 2022 16:00 5 878 84

"Мръзнат, не се къпят, нямат ток": кой и защо разказва небивалици за Германия

  • германия-
  • икономика-
  • газ-
  • електричество

Отговорът е комплексен, а за един сериозен анализ би трябвало да се навлезе в подмолите на историята, на политиката и на манталитета, който по-скоро раздалечава, отколкото свързва българите и германците.

"Мръзнат, не се къпят, нямат ток": кой и защо разказва небивалици за Германия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В Германия вече е забранено да се къпеш повече от веднъж седмично, има режим на тока, изключват ескалаторите, а съседите се следят взаимно кой колко отоплява дома си": такива небивалици се разказват в България. Защо?

"Заминавате за Германия?! Ама там е ужасно, режим на тока, няма топла вода. Стойте си тук, я колко е добре!" - така реагира една хотелска служителка в прашен български курорт, когато научи, че посетителите ѝ пътуват обратно към Федералната република. За уточнение: в това курортно село токът спира през ден, улиците са продънени като след бомбардировка, а реката пак е обрасла в храсталаци и сигурно скоро отново ще отнесе мостовете. Но по някаква неведома причина жената беше непоклатимо убедена, че в Германия дебнат далеч по-големи злини. Впрочем, от беглия разговор се разбра, че активният ѝ чужд език е руският. А в момента руската пропаганда с възторг е прегърнала темата за зъзнещите германци, които леят горчиви сълзи за "Газпром" и северните потоци.

"Мизерия в Германия!"

Но тази осакатена и гротескна представа за Германия бодро марширува и по страниците и сайтовете на много български (предимно булевардни и проруски) медии. Читателят научава, че "зеленият офисен планктон" в Германия лишава хората от "топлото и светлото". "В Германия изключват ескалаторите!", "Режим на тока в германски град!" - предупреждават бдителни журналисти. А статията под заглавие "Мизерия! Как в Германия започнаха да пестят от дрехи" е всъщност безобиден социален репортаж на германска медия, откраднат и поднесен в сензационна премяна. (Нека да не забравяме все пак, че в България има магазини за дрехи втора употреба именно от Германия.)

Разбира се, в българските социални мрежи наративът за Германия в момента е дори многократно по-уродлив. Наскоро млада художничка уверяваше своите приятели и последователи, че в Германия вече е забранено да се къпеш повече от веднъж седмично, и то само за пет минути. И как в Бавария дори бил въведен режим на тока, а съседите били задължени да следят кой колко отоплява жилището си. Знаела го със сигурност от своя приятелка в Мюнхен. Е, след любезния призив да не разпространява фалшиви новини потребителката изтри съобщенията си. Друг български социален мрежовик, живеещ в Лондон, преди време беше научил от свои приятели в Германия за "гигантски социални протести" в тази страна. Неговите "новини" си пробиха път дори до едно сериозно издание. Всъщност гигантските социални протести, за които той беше научил от втора ръка, а българската публика - от трета, се свеждаха до една рехава демонстрация на германски антиваксъри и привърженици на конспиративни теории.

На какво обаче се дължи този болезнен, възпален, нездравословен и крайно объркан интерес към Германия в България? Отговорът е комплексен, а за един сериозен анализ би трябвало да се навлезе в подмолите на историята, на политиката и на манталитета, който по-скоро раздалечава, отколкото свързва българите и германците. В кратката версия са важни няколко фактора.

Пет фактора

Първо, интересът (пък и симпатиите) към Германия са традиционни за българите. Това важи още повече днес, когато в Германия е възникнала навярно най-голямата българска диаспора, а стотици хиляди българи работят, живеят и учат там, изпращат пари и пътуват често между двете държави. В същото време, второ, информацията (много често псевдоинформация) върви по махленски канали: "една жена каза", Вайбър, Фейсбук, носталгични телефонни и видео разговори с баба и дядо… По тези канали обикновено тече емоция, а не новини, по тях хората изливат както положителните си вълнения, така и много недоволство, огорчения, страхове, тревоги и тъги. И така лесно може да се окаже, че Германия е "лоша", а в България всичко цъфти.

Да не забравяме и, трето, традиционната завистливост, усещането, че някой друг ти е крив, нагласата "абе те ли ще ми кажат на мене". В същото време, четвърто, Германия днес наистина има сериозни икономически и енергийни проблеми, за които в политиката и обществото се говори също толкова сериозно, че дори понякога и преувеличено. А откъм България тази сериозна дискусия често пъти се чува като истинска драма. Да не говорим, че, пето, мнозинството българи нямат достъпа до и ресурса да се информират от сериозни чуждоезични медии, поради което черпят новините си от мрежите и от популярните български медии с добре известния им уклон към сензационност.

А това ни връща при нашата курортна служителка, която - подобно на повечето хора от по-възрастните поколения - по неволя има достъп навярно само до български и руски медии. В съседното плажно барче пък спокойно се развява руският флаг, а на лавицата с бутилките гордо са се настанили автомат "Калашников" и пистолет "Макаров". Е, не истински, разбира се - просто оригинален амбалаж за различни грамажи водка, закупен от руски супермаркет в… Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фон дер Лайн

    98 33 Отговор
    Ще ида до България да се изкъпя най сетне.

    Коментиран от #75

  • 3 дойче зеле

    89 43 Отговор
    е долен парцал ...

    Коментиран от #46

  • 4 хахаха

    91 43 Отговор
    Днес - небивалици, след 1 месец - тъжна реалност.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 арбайт махт фрей

    64 36 Отговор
    В името на новият им райх ЕС - ще стоят на студено и некъпани. На немците им трябва Хитлер да ги управлява.
  • 7 Путинофил

    48 36 Отговор
    Не знам дали се къпят, но знам, че показаха за пореден път какви са тъпаци!
    Дадоха на Путин трилиони евро за тази война!
    Сега да мръзнат!
  • 8 Лош материал

    57 50 Отговор
    Последния комунист-русофил ще умре в България!
  • 9 Касапницата скоро започва!

    49 26 Отговор
    Путин изпраща огромни ешелони ракети към Украйна! Нета се задръсти с кадри!

    Коментиран от #39, #78

  • 10 Някой

    54 28 Отговор
    Ми, не се къпят всеки ден. Това от познат съм го чул.

    Коментиран от #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фюрера

    41 52 Отговор
    Тези да ги разказват на,, братушките,,
    Германия е държава, за разлика от, кончината.
  • 14 А няколко статии по-долу

    51 17 Отговор
    Нов рекорд на инфлацията в еврозоната
  • 15 ъухйикол

    31 10 Отговор

    До коментар #4 от "хахаха":

    Да бе, месец- максимум 15 дни...
  • 16 Олеее

    60 9 Отговор
    Тръгнали германия да оправят наште дрисуци,тук е пълно с нещастници
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тиква

    43 23 Отговор
    Що нямате и олио по магазините? Или и това ще кажете че не е истина!

    Коментиран от #27, #55

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДОЙЧЕ зЕЛЕ

    47 20 Отговор
    Който се къпе е руски агент!
  • 22 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    25 14 Отговор
    отивам да докладвам булката,
    тя ми е един вид съседИма ли съседът ви отопление, настроено на повече от 19 градуса по Целзий? Моля, свържете се с нас."
  • 23 Смешници

    61 28 Отговор
    С какъв капацитет работи завода за тоалетна хартия в Германия ? С какъв капацитет работи завода за фолскваген в Германия ( нито една кола излезнала от поточната линия за 22 дни) с какъв капацитет работи стъклодобивния завод в Германия? С какъв капацитет работи рафинерията стопанисвана от Газпром в Германия? Колко са пенсионерите под 1200 е в Германия ? Нещата все още не са както ги описва дойчето ,но съвсем скоро ще станат по плачевни и от описаното .До март може и да се движат някак си нещата ,но след март не ми се мисли. А че живота в Германия въобще не е същия последните 2 месеца е факт .
  • 24 ежко

    40 33 Отговор
    Точно преди 5 години говорих с колега германец на 34г.Той каза за приятелката си дословно "Като касиерка в LIDL получава малко над чисто 1000Е и решава дали да има в къщи кабелна телевизия или интернет /и двете са по около 50Е/, но не може да си позволи и двете заедно"!Толкова за немското благоденствие!
    Та в задачата се пита, след като нямаш излишъци, как ще понесеш нарастването на цените?

    Коментиран от #49, #69

  • 25 Бул шит

    40 24 Отговор
    Вчера се върнах от Берлин. Обяд за двама е 50 евро - колкото в София. Топла вода и работещо парно което можеш да си пуснеш дори и през лятото. Горивата са по скъпи. Веригите са кажи речи същите цени. Заведенията се пълнят, магазините също. Не видях никаква разлика спрямо 2020.

    Коментиран от #82

  • 26 Пешо от блока

    47 39 Отговор
    Русия днес не може да стигне стандарта на живот в Германия от 1936 г, а тръгнали да тролят срещу нея. Но има и българи, които вярват на тези глупости.

    Коментиран от #65

  • 27 Лост

    25 14 Отговор

    До коментар #18 от "Тиква":

    Имат ама от рапица. И маргарин за готвене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кой ги разпространява?

    27 30 Отговор
    С една дума - ПУТИНОФИЛИ!
  • 30 Новака

    41 19 Отговор
    Кой има достъп до руски медии?
    Нали всичко забранихте.
    Можем само вас да слушаме и да четем, защото вие давате най-точната и вярна информация.?
    Та откъде да знаем, че там било зле?
    Даже и ние тук си живеем прекрасно под мъдрото ръководство на Брюксел, само дето не сме знаели че живеем добре. Та: "Кой не мръзне е червен".

    Коментиран от #79

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абе не знам

    30 16 Отговор
    Кой лъже и кой не. Преди плашахме по 120€ на месец за газ в Германия, сега трябва да плащаме близо 1000€ НА МЕСЕЦ, за отопление на къща. За това най-вероятно ще я караме тази зима на дърва, а те са по 240€ м3 (миналата година бяха 80-100€). Токът за сега е около двойно по-скъп (около 55 цента на кв/ч).
    Помогнаха с по 400€… месечни вноски от 200€ до 1300€, те дадоха по 400€

    Коментиран от #34, #66

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хахо

    20 14 Отговор

    До коментар #32 от "Абе не знам":

    Ти па ако знаеш къде е Германия...

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дааааааа

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "дойче зеле":

    Като тебе нали?!?
  • 47 Ааааа не

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    И аз чух от познат, че и ти не се къпеш всеки месец?!?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пупу

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тиква":

    Няма ли
  • 56 Цинцари от едно време

    27 15 Отговор
    Че то немците си бяха цинцари и сметкаджии още докото имаха марка до 2002г. В общежитие за да се къпеш пускаш на апарат пфенинга и се къпеш 5 минути. Къпал не къпал,ако си се сапунисал и цъкнат 5-те миниути си оставаш със сапуна или пускаш нова монета. Такова нещо в България и с най-развитена фантазия не си го бяп помислял.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Да си зле в Германия

    33 25 Отговор
    Да си зле в Германия е по-добре, отколкото да си добре в Русия.
  • 59 456

    28 20 Отговор
    Най големите небивалици ги пише Deutsche Welle, само лъжи, лъжи и отново лъжи. Изобщо не им четете статиите само ще си изгубите времето вместо да прочетете нещо стойностно и вярно!
  • 60 Къпан Ганьо

    12 7 Отговор
    Муахаха
  • 61 Пътници

    21 16 Отговор
    Жалко че Сталин Ви сажали като контрапроект на англоскасонците . Напразно е било . Може да се преосновете като Британска Германия или там каквото си измислите. Жалки , много жалки
  • 62 Гайдар

    29 10 Отговор
    Попитали радио Ереван, има ли поне една мюсюлманска страна в света, където се издава Плейбой? Разбира се, отговорило радиото, Германия!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 очевидец

    19 17 Отговор
    Вярно е, че германската икономика е най-силна в Европа. По-правилно, беше. След ВСВ социалдемокрацията се явява красива маска на западния фашизъм, подплатен с парите от плана Маршал. Само, че купонът свърши. Още е по инерция, но проблемите тепърва ще излизат. Засега само по хранителните магазини...
  • 65 Очевидец

    20 16 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо от блока":

    Какъв стандарт на живот искаш да кажеш ? Немците нямат пари вече , не си мислете ,че те имат десетки хиляди в сметките- не нямат . Гледам ги как избират бензиностанцията къде горивото е с 1-2 цента по евтино, без значение че ще изгорят 2 литра бензин до там.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 отвратен

    15 14 Отговор
    Забелязвате ли с каква омраза и презрение се говори за България? И българска медия публикува подобно нещо? Значи медиите ни са изгубили всякакво чувство за достойнство. Сега по темата - не е вярно, че се забранявало къпането, отоплението над определени градуси и т.н. Вярно е, че не се забранява, но при тези цени на тока и газа хората сами си забраняват, защото не могат да плащат, а това е същото като да има забрана. Нямало било протести в Англия и Германия?! Сериозно? Живеем в информационна ера, в която няма нужда никой на никого да преразказва - всеки може да намери видео от протестите в редица градове на Германия, Франция, Белгия, Великобритания, Нидерлания... От януари и в България, когато изкарат битовите потребители на свободния пазар и сметките скочат до 5-6 пъти. Да отричат очевидното е присъщо на Дойче веле, основно с това се занимават пишещите в него.

    Коментиран от #83

  • 69 Тео русе

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "ежко":

    глупости в Лидл касиерките получават 18€на час интернета за 50€е доста бърз да не кажа много за тв не говоря там е друго 18 € на месец е данака всичко друго са екстри
  • 70 От Германия

    20 8 Отговор
    Да живееш в най-изостаналата в ЕС държава и да усмиваш страните от Г7 😁 а да не си виждаш калта по цървулите 😂 типично в бг-стил 🤣
  • 71 Последния Софиянец

    6 14 Отговор
    Още от античността в Германия не са заели какво е баня, докато в Русия са се къпъли по 3 пъти на ден!

    Коментиран от #80

  • 72 Мира

    13 5 Отговор
    Долна пропаганда. Пълни глупости. В Германия хората се къпят и не мръзнат!! Има парно и вода. Защо лъжете???
  • 73 Рима

    12 2 Отговор
    Това е лъжа!! Всичко е нормално. Администраторите трият коментарите на хората живеещи в Германия !!
  • 74 И да предположи

    4 10 Отговор
    Абеее...,аре бе. Немците са си доносници още от Хитлерово време - комшията те клепа за прозаични неща дето нормален човек въобще не може и да предположи.
  • 75 Чърчил

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Фон дер Лайн":

    А честита баня
  • 76 Нов европеец

    4 11 Отговор
    Абе аз се чудя що една хубава германка ми замириса на скумрия, а то Урсулата им забранила да се къпят по нарежала на мумуята бай дън.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 гето

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Касапницата скоро започва!":

    затова ли бягат руснаците от руия
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 дани

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Последния Софиянец":

    кукуригу петленце
  • 81 Тони

    1 0 Отговор
    Смешниците Путинофили ги разправят тези тъпизми. "Ау за къде сме без газчицата на кгбиста, я да се надупим още малко".
  • 82 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бул шит":

    Провокатор, не виждаш ли какво казват моята позната, един който чул от друг и трети който разбира тия неща
  • 83 Още по отвратен

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "отвратен":

    Вижте писаното тук и тогава говорете за омраза, отвратен съм не от доиче веле а от сънародниците си много много гадна пасмина
  • 84 Булгар

    0 0 Отговор
    Не познавам германец или германка, които да не се къпят всеки ден. Баща ми , който е служил войник на летище Сарафово през ВСВ ми е разправял как в съседната германска батарея германците са хванали краста, а нашите не са. Германците са се къпели всеки ден, а нашите един път в седмицата, ако ги заведе ротния фелдфебел на баня. Омазани с нафта и масла кърлежите на крастата не са могли да живеят под кожата.