Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2022 06:00 8 795 116

Как мобилизацията на Путин смаза гордостта на руснаците

  • мобилизация-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • гордост-
  • война-
  • иван преображенский

Имперската им гордост е смазана – хиляди бягат, за да се спасят от войната

Как мобилизацията на Путин смаза гордостта на руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто Владимир Путин обяви „частична мобилизация“ в Русия вече измина седмица. Това решение взриви просто руското общество: стотици хиляди потенциални войници бягат през сухопътните граници, а съседните страни обсъждат ситуацията като хуманитарна катастрофа.

В Чечения, Дагестан и Якутия има протести, а федералните власти са принудени да се откажат от правото да набират там войници без съгласието на местните власти. Вече имаше убийство на военен комисар, както и случаи на самозапалване. Изглежда, че за първи път от десетилетия насам руското общество се раздвижи.

Още новини от Украйна

Половин милион бягащи от военна служба

Съседните държави вече не знаят какво да правят с руските мъже, които бягат от мобилизацията през сухопътните граници на Руската федерация. Според сведенията само в Казахстан са влезли повече от триста хиляди души. Президентът Касим-Жомарт Токаев нареди на правителството да помогне на тези хора, но той иска да обсъди проблема и с Русия.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан обаче съобщи, че укриващите се от военна служба, обявени за издирване в родината си за извършване на криминални престъпления, ще бъдат екстрадирани. На границата с Грузия руските власти са решили проблема – там е открит мобилен пункт за набиране на запасняци.

Всичко това много прилича на масово бягство на мъже от Русия. Броят на напусналите за една седмица надхвърля половин милион, ако смятаме само официалните данни от Грузия, Казахстан, Монголия и Финландия. Но има и самолетни полети, и то не само до Ереван и Истанбул, билетите за които отдавна свършиха, а цените на които не спират да растат – има и дестинации в Централна Азия, за чието съществуване много от опитващите се да избягат от мобилизацията едва сега научават.

Имперската гордост на великите руснаци е смазана – те са принудени да се крият при народи, на които преди войната са гледали с пренебрежение. Смело можем да умножим броя на избягалите дотук руски мъже по пет, ако не и по десет. Защото има много хора, които се укриват в дачи, при приятели или познати в други градове. Това също е вид протест, но пасивен.

Жени против Путин

Ако съдим по новините, най-активно срещу мобилизацията сега протестират руските жени: в Чечения, Якутия, Дагестан. Но също и в районите с преобладаващо руско население настроенията сред жените бързо се променят. А именно те традиционно са основните избиратели на Путин.

В момента наблюдаваме разпадане на модела. Дълги години пропагандата им обещаваше "човек като Путин, който не пие". Сега обаче този идеал за мъж принуждава техните собствени мъже - синове, съпрузи и бащи - да воюват, колкото и да не са идеални. Жените недоволстват, макар че не навсякъде са готови да излязат на улицата и да протестират.

Тази обща промяна в атмосферата в Русия води до трагедии като нападението в училището в Ижевск. С решението за мобилизация Путин събуди обществото. Събуди хората, които сега са объркани и изплашени от него. На послушните маси от миналото след 24 февруари сякаш им беше дадено това, което им липсваше – модел за колективни действия. В разединеното руско общество внезапно се появи проста обща идея - да оцелееш. Тя обединява московски бизнесмени и трактористи от малки селца и създава невиждано в обществото единство. Това е първа стъпка към раждането на обществена съпротива. Никой обаче не знае дали ще бъде направена и втора стъпка или войната отново ще „нормализира“ всичко.

Бунтът на регионалните елити

Кремъл вече е принуден да прави отстъпки. Самите власти започнаха да говорят за "ексцесии по места". Ясно е, че това е тактика, предназначена да успокои руснаците. Но някои отстъпки са от стратегически характер и е едва ли е възможно да бъдат върнати назад. Говорим за отстъпки пред регионалните елити, които използват протестите, за да увеличат своето влияние. Добър пример за това е Магаданска област, където губернаторът Сергей Носов уволни местния военен комисар за такива „ексцесии“.

Но това е много по-очевидно в отделните републики. Разман Кадиров бе първият, който отказва участието на Чечения в кампанията за мобилизация. Последва го Айсен Николаев, който обяви, че мобилизацията в Якутия практически е приключила. Носят се слухове, че вече има заповед от военния командир на Дагестан, където протестите не са спирали.

Като цяло вероятно никога не е имало по-активен човек от Кадиров в набирането на доброволци за войната. Но той, както и много други регионални лидери, на които Кремъл е поверил отговорността, искат да контролират собствените си територии, без намеси от страна на руското Министерство на отбраната.

Сегашните протести разяждат като ръжда тялото на руската държава, която очевидно не е единна – макар все още да се подчинява на Владимир Путин.

*Иван Преображенский е политолог, експерт за Централна и Източна Европа и автор на седмична колонка в ДВ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДВ фабриката за лъжи!

    64 102 Отговор
    ДВ добро утро събудихте се и започнахте да бълвате лъжи! Явно сън не ви лови от това да измисляте нови заглавия и лъжи, дано поне да успявате зимата да се топлите с тях!

    Коментиран от #32, #44, #85, #102

  • 4 Някой

    72 101 Отговор
    Ми, никак. Гордостта на руснаците не е пострадала.
    Е, има някои, които се уплашиха от мобилизацията, но това е нормално за всяка държава. Не е повод да се говори за смазана гордост.
    Въобще, статиите на ДВ трябвя да се въьприемат като целенасочена западна пропаганда.

    Коментиран от #5, #14, #52, #87, #106

  • 5 Сск

    109 48 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    А защо има мобилизация изобщо, след като хиляда пъти от Кремъл казаха, че няма да има? Къде е безаналоговата? Били воювали с Нато- че какво очакваха, пък нали армията им беше най-модерната-би трябвало да не им пука с кого ще се бият.Просто истината почват да я виждат заблудените,а на най-заблудените ще им трябва още време.

    Коментиран от #23, #66, #99, #116

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 "Велика" "братска" страна!?

    69 25 Отговор
    Я сега да направят състезание по дълго бягане с най бързите в света! Залагам на "братушките" поне с три километра от 45 ще ги дръпнат........ Ако не участват и наще русофилчета тогава е спорно.....

    Коментиран от #69

  • 8 Гост

    91 24 Отговор
    На никой не му се воюва и умира в безмислена на руския народ война..

    Коментиран от #67

  • 9 Голем смех

    105 39 Отговор
    Имащата ореола на държава победила фашизма, сега самата Рашка е станала една типична фашистка държава. Пълно падение!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалист

    49 17 Отговор
    Безспорно е добре да смажеш имперската гордост на някои самозбравили се. Проблемът е, че не е само Русия, има и други, които следва да споделят подобна участ
  • 12 Винкело

    35 57 Отговор
    Да бе, точно па мобилизацията довела лудия с пищовите до училището в Ижевск... Ми да речем, че тя довела и САЩ до истерия и да взривят газовите тръби от отчаяние и безсилие?

    Коментиран от #15

  • 13 сдфгхй

    37 60 Отговор
    Съветвам вкисналото зеле да провери и да докладва дали "случайно" 90% от тези "бягащи руснаци" не са гастербайтери работещи от дълги години в Русия и за удобство изкарали си руски паспорт... Не случайно и Токаев квичи като на заколение- сега тези хора вместо да пращат пари ще искат социални помощи...

    Не че очаквам зелето някога да пусне обективно написана статия де...
  • 14 Помнещ!

    56 13 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    На времето Елвис Пресли публично си изгори повиквателната заповед при обявената мобилизация от САЩ във ,,Виетнамската война"...!

    Коментиран от #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да ама!

    30 13 Отговор

    До коментар #15 от "Днес отново стрелба!":

    Нашите медии мълчат!
    А за Ижевск,се счупиха да бързат да пишат...

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НЕ БЕ...?!

    29 18 Отговор

    До коментар #16 от "Да ама!":

    Просто за САЩ това не е новина,а ежедневие...!
  • 19 пешо

    35 43 Отговор
    милиони избягаха от режима на зеленски ,но те са бежанци , а при путин бегалци
  • 20 Ами то

    30 46 Отговор
    Пак Дойче Веле-значи всичко е точно обратно...Значи руснаците и Путин пак правят правилните крачки....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кирил

    61 31 Отговор
    От Украйна бягат жените и децата
    От русия бягат мъжете

    Коментиран от #25

  • 23 Ми да си знаеш

    21 41 Отговор

    До коментар #5 от "Сск":

    Пич-ако не знаеш ще ти кажа-за последните 40 г. в САЩ е имало 8 мобилизации-за които всеки един от президентите е говорил,че няма да ги има...Но живеем в такова динамично време и обстоятелствата се менят ежечасно-че взимането на решения се прави много бързо...

    Коментиран от #24, #105

  • 24 И колко избягаха

    37 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ми да си знаеш":

    От тези 8 мобилизации?

    Коментиран от #65

  • 25 Кълвача

    27 27 Отговор

    До коментар #22 от "кирил":

    А и украинците бягат, но само тези които са имали 25К да си платят за да ги пуснат на границата.
  • 26 Ха ха

    20 42 Отговор
    Бягали руснаците. Айде авторчето да види колко млади украинци избягаха в Европа вместо да защитават Украйна!!! А че Путин и генералите направиха огромни грешки в подготовката и воденето на войната е ясно .това доведе и до сегашното положение

    Коментиран от #28, #29, #48

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ако украинците бягаха и не защитаваха

    49 18 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха":

    Украйна сега на Путин нямаше да му се налага да прави могилизация. Схвана ли?

    Коментиран от #30, #71, #88

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А бе

    22 30 Отговор

    До коментар #28 от "Ако украинците бягаха и не защитаваха":

    Ела до Виена да видиш как не бягали !! Квартала ми се напълни в украинци !! А зеления ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ за мъжете и има мобилизация.

    Коментиран от #31, #35, #42, #98, #113

  • 31 Солей

    34 13 Отговор

    До коментар #30 от "А бе":

    Явно в Украйна се бият роботи :)))) Или войници мутанти, по Камцамолская газета :))))

    Коментиран от #38, #39

  • 32 Сесесере

    30 15 Отговор

    До коментар #3 от "ДВ фабриката за лъжи!":

    Кое е лъжа, че бягат през глава от рашастан ли?
  • 33 Когато има война хиляди бягат от

    19 24 Отговор
    Мобилизация, така е било през вековете, и сега, по Света! Нищо ново, от150мил народ в Русия, някой да избягат нее фатално!! После си остават емигранти! А тоя Иван Преображенский за какво Реве!! Реве за DW, не го ли забраниха в Русия, това DW??
  • 34 Багат и последните с виШо...

    19 6 Отговор
    Една гола пропаганда и величие в тиквата на Ганю Балкански...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не си доре май

    22 4 Отговор

    До коментар #14 от "Помнещ!":

    Елвис Пресли служи в Германия
  • 37 Мохамед Али също отказа, да ходи във

    20 2 Отговор
    Виетнам! Съдихаго, дали влиза, в затвор нямам спомен!

    Коментиран от #91

  • 38 Около

    22 14 Отговор

    До коментар #31 от "Солей":

    Десет милиона укри са избягали повечето богатите дето могат да си го позволят
  • 39 Аха

    18 25 Отговор

    До коментар #31 от "Солей":

    Бият се те...то и до теб да има азовец с пистолет и ти ще седиш в окопа и стреляш...дори и ще атакуваш! А видяхме в азовстал как азовците ползваха цивилни за щит. А после разполагат военни в училища и болници а после защо ги бомбили
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нее

    14 15 Отговор
    А колко пъти правят мобилизация в Украйна? И колко от псевдо мобилизираните са бежанци?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гражданин

    33 12 Отговор
    "Имперската гордост на великите руснаци"
    Руснаците не са велики. След царизма идва болшевизма, терор след терор, където хората са само пионки. Крепостните селяни са освободени (т.е. пада феодалния строй) , когато в Европа се развива съвременната индустриална революция. Куха гордост, която ще ги закопае.
  • 44 Роза

    34 13 Отговор

    До коментар #3 от "ДВ фабриката за лъжи!":

    Какви лъжи,хората бягат,за да спасят живота си!И са прави,на кой му се мре за Путин и за изгубена кауза!?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ха ха ха

    17 12 Отговор
    Може да е смазала гордостта на руснаците , но я вдигна на BG ватниците!
  • 47 Можеш

    17 7 Отговор

    До коментар #45 от "към каруцата":

    Да изкараш селянина от селото но селото от селянина НЕ!! А София е била и си остава село .... трябвало е Търново да бъде столица...каквато е и била

    Коментиран от #97

  • 48 Хе хе

    27 11 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха":

    Ми тя цялата Русия е една грешка!
  • 49 Статистик

    16 24 Отговор
    От Русия били избягали хиляди . А според ООН тази година от украинската хунта са избягали 10.5 Милиона !

    Коментиран от #53

  • 50 Как

    17 8 Отговор
    Руския модел се основава на корупцията и връзкарството.Нормално е да бягат богатите ,който могат да подкуят военните комисии и граничарите.Те имат какво да губят.
  • 51 Същото ама друго

    7 16 Отговор
    Същата картинка като в Украйна, но представена от друг ъгъл. Роднини се тепат и хората бягат, ето ви го събрано в едно изречение. По морето още си ги има украинските мъже и то все млади. Разликата до момента е, че руснаците все още не са взели родата за заложници, та да не може младия левент калпазанин да избяга

    Коментиран от #54

  • 52 Прозрял

    21 12 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Всички коментари на русофлетата са конвейер за ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ!! ДОКАЗАН!!!!

    Коментиран от #56, #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аха

    16 13 Отговор

    До коментар #53 от "байрактар":

    А къде беше ООН при нападенията над Ирак,Либия, Сърбия???

    Коментиран от #58, #79

  • 56 нане атлантик

    9 9 Отговор

    До коментар #52 от "Прозрял":

    А всички коментари атлантически са от недрата на простаците! "Доказано"! Ха!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 байрактар

    20 15 Отговор

    До коментар #55 от "Аха":

    Беше там където трябва, когато извергите Милошевич, Кадафи и Садам избиваха хиляди хора без съд и присъда.
    За тия изроди ли рИвеш бе, дядо?
    За тях ли ти е мъчно? За селянина Бай Тодор мъчно ли ти е?

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 мозък личинка

    12 10 Отговор

    До коментар #58 от "байрактар":

    Котенце, а ти къде беше по време на иракските войни, виетнамската война, Мали, Сомалия, Арабските страни? За Югославия няма и да говоря.

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Като гледам

    9 15 Отговор
    как отиват и доброволци и то с хиляди даже без повиквателна, се чудя ДВ от де ги вади тези простотии със смазано самочувствие. Вместо да обсъждат Русия да се видят себе си какво чердже са на американците,та дори облик не им остана на западняците от тоталната им зависимост към чичо Сам. Хванал ги е на ръждив пирон и ги разнася като стар сандък.

    Коментиран от #114

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Знае се че са

    10 9 Отговор

    До коментар #24 от "И колко избягаха":

    Около 1,2 мил.човека-основно латиноси..-Както и сега в Русия бягат гастербайтерите от Армения,Казахстан,Узбекистан,Грузия и т.н....Много първосигнално и доверчиво приемате всяко едно инфо на "свободните медии"....
  • 66 За да довършат

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Сск":

    започнатото в вече отиваща си Украйна и обявяватето на Новорусия, и поради факта, че НАТО и САЩ се намесиха в конфликта. Иначе щяха да са преключили отдавна, не че сега няма, защото тези 300 хиляди ще им стигнат за това действие, те до сега със 150 се справяха успешно, та с новите попълнения вече ще е всичко ток и жица.

    Коментиран от #89, #108

  • 67 Това е

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    според теб безроднико, хората отинат с думите дя защитават родината, жените и децата си. Тези които лягат са пръхове и сравнени с тези които отиват на фпонта са нищожна част. Такива страхливци навсякъде има.

    Коментиран от #94, #95, #112

  • 68 Смешко

    8 2 Отговор

    До коментар #61 от "байрактар":

    Клавиатурен воин. Хвала. Сигурно не можеш избяга и 50 метра без да си изкашляш дробовете, обаче щял комита да става. Твоите предци щяха в момента на глас да ти се смеят
  • 69 С това "бягане"

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от ""Велика" "братска" страна!?":

    братушките освободиха територия колкото Бъргария. Та не знам кой по-бързо бяга ама към Киев.
  • 70 мдаааа

    6 1 Отговор
    И почвам да бегам , бате ...
  • 71 В Украйна

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ако украинците бягаха и не защитаваха":

    сега повечето са наемници и стоят зад украинските запасняци хванати в капан и са пушечното месо, защото насреща ка олединените сили и стрелят по тях, а ако слумайно се откажат отдад наемтиците ги косят като свежа трева. Те това е пушечно месо нямаш шанс, а малцината успели да попаднат в плен, разказват доста интересни нещица.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 БГ тъпчо

    9 4 Отговор
    Касиус Клей стана Мохамед Али за да не ходи на война. Не са прости хората, живей им се. Да се биеш за кауза - да , но да се биеш за двореца на Путин и за яхтите на олигарсите-който желае.
  • 75 Aлфа Bълкът

    10 7 Отговор
    Дъртия, ако не го свалят скоро, ни чака нова желязна завеса. Поне този път ще сме от хубавата страна на Света.
  • 76 Значи много

    3 6 Отговор

    До коментар #61 от "байрактар":

    нява да живееш, а нашиге ппедци тъпчо са се лили педом до руските ни осволодители. Поне да бе промел малко история ппеди да пишеш тъпни и да се излагаш колко си тъп.
  • 77 ДВ - рупор на лъжата,

    5 9 Отговор
    дезинформация и пропагандна агитация.

    Коментиран от #78

  • 78 мдаааа

    4 7 Отговор

    До коментар #77 от "ДВ - рупор на лъжата,":

    Да живее ТАСС !!!

    Коментиран от #93

  • 79 ООН.

    12 11 Отговор

    До коментар #55 от "Аха":

    "А къде беше ООН при нападенията над Ирак,Либия, Сърбия??? "


    ООН си бе наместо и взе бързо отношение, защото и трите посочени от теб държави /Ирак,Либия, Сърбия/ бяха жестоки кървави диктатури, където диктаторите им подлагаха на етническо изтребление и геноцид определени групи от населението...!!!
    НАТО се намеси едва след законното гласуване и резолюции на ООН и проведе кратки мироопазващите операции в тези страни за да прекрати гражданските войни и по нататъшните кръвопролития, без да анексира никакви територии, нещо което не се случи с Русия да се съобрази с ООН при нахлуванетоси в Украйна...!!!

    Коментиран от #82, #96

  • 80 Фико

    4 5 Отговор
    Само от анонсираното заглавие разбрах, че става дума за Дойче Веле! Акцентът следва да се поставя не на руснаците - (кой се интересува от тях?), а на "смазаната гордост".
    Какъв страхотен гъдел е да смазваш гордостта на някого!!!
  • 81 АРЕС

    6 6 Отговор
    Поредния пасквил на Факти и Дойче сер...Умора нямате ли Бе.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Факт

    8 5 Отговор
    Има ли нещо писано за РФ и Възраждане, грантовете на сорос веднага налазват темата. Започва едно истерично съскане, постване на малоумни опорки, фейкове, цъкане на плюсове и минуси, с една дума имитация на мнозинство.
  • 84 Баууууу

    5 4 Отговор

    До коментар #82 от "ртъуио":

    Комуноидно-манипулативно, ако не беше намесата на НАТО в Сърбия, сега нямаше да си жив бре? От къде ви изнамират такива?!?
  • 85 Патамуууушта!

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "ДВ фабриката за лъжи!":

    Руските нет умеет вярват.Хахахаха
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Пообъркал си се

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ако украинците бягаха и не защитаваха":

    Само дето Путин воюва срещу цялото НАТО, во главе САЩ в Украйна. Провокираха носителите на " свободи, права и ценности" войната, наливат всякакво въоръжение, техника и наемници, сега най - нагло квичат против този, когото провокират и нападат. Стар, изтъркан похват, прилаган къде ли не.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Да лежал е в затвора.

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Мохамед Али също отказа, да ходи във":

    После го извадиха за мача с Джо Фрейзър, където Мохамед Али естествено загуби и му отне титлата. Тогава още носеше истинското си име Касиус Клей, преди да приеме исляма. Мисля, че това става след това, в затвора.
  • 92 Казасян

    8 6 Отговор
    Нет Путин, нет проблем.
  • 93 Прозрял

    9 5 Отговор

    До коментар #78 от "мдаааа":

    Всичко написано от русофлетата е конвейер от ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ!!!
  • 94 Е да де,

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "Това е":

    ама най-много са в русиа,а?Така се засилиха за Финландия че ония хора по границата се видеха в чудо.И само там ли?Уж Латвия и Естония няма ли е да ги приемат,а що дезертьори се натресаха и там.За Монголия и Грузия не ми е приказката,понеже ще свърши утре пак
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Стига с тези

    6 8 Отговор

    До коментар #79 от "ООН.":

    глупави, изтъркани опорки от козяк. Много си банален.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 прости комунета

    18 3 Отговор

    До коментар #30 от "А бе":

    Как така всичките русофилски предатели живеете и работите на запад ми е много интересно ? Как пък един не отиде в руския обор,ами всеки търси гнилия запад ?! Предатели и слуги сте на обор наречен Русия в който даже и пари да ви дават не искате да стъпите.
  • 99 Тралала

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сск":

    Защото очаква война с така наречения запад. Украйна я смаза отдавна.
  • 100 цфжгбхйн

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "неееееееее":

    ТИ КОНКРЕТНО ще имаш шансът много скоро да разбереш лично кой съм, що съм и т.н.- ще ти отговоря подробно на всички въпросчета... Отсега да си знаеш- обичам задушевните разговори в спокойна обстановка... И винаги си подсигурявам такава обстановка- обичайно такива като теб за начало се оказват в гипсово корито, да не се изкушавате да напуснете срещата по-рано от нужното... А после... После ще има приятна изненада- за мен 100% приятна, за теб не съм убеден...
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Така де

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДВ фабриката за лъжи!":

    Как не се намери дори един русофил или путинофил да отиде да подпомогне мобилизацията в Русия бе, другари! Да се чуе по новините. Да отсрами България пред Русия. Толкова много жертви са дали братушките за свободата ни, а сега дори един едничък русофил не отиде да ги подпомага. Срамота!
  • 103 Вирус

    3 4 Отговор
    Зеле зеле що не си гледате германийката и урсулката
  • 104 Ха,Ха.....!

    8 2 Отговор
    Ако така продължават нещата в Русия , скоро държавата им ще се превърне в амазонска ! Ама като гледам и тук , Путин е обявил, предизборно пълна мобилизация за платените от него партии ! Иначе от къде някои хора , имат пари за билбордове и ежедневни обикаляния по различни телевизии !
  • 105 Сск

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ми да си знаеш":

    Ако е имало бягащи през глава американци от тези мобилизации , може би нямаше да знаеш само ти за тях!
  • 106 Руски тролове.

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Коментари. 3,4.дезинформатори и говорещи неистини!
  • 107 Българин

    11 1 Отговор
    Кочината започва да се разпада бавно, но сигурно .путлер ще последва съдбата на Чаушеску.
  • 108 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "За да довършат":

    Мога да ти помогна да те свържа с д-р Гълъбова , ако не е вече късно.
  • 109 аФФФтуреее

    3 3 Отговор
    ами ако обявят мобилизация в България,знаеш ли,че ЕДИН мъж няма да остане?И тогава какво ще стане с НАШАТА гордост???А,сетих се,ние ПРОСТО НЯМАМЕ гордост!
  • 110 Мишки

    1 4 Отговор
    Дойче както е тръгнало ще видим Германската мобилизация как ще мине..
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Това е, ама

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Това е":

    на какъв език си писал, някаква нова граматика?
  • 113 Така бе

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "А бе":

    Слава на президент Зеленски, победителят на Русия!
  • 114 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Като гледам":

    Хайде иди доброволец, както пишеш! И се обади след това.
  • 115 това което привлича вниманието

    5 0 Отговор
    Докато от Украйна бягат жените и децата, а мъжете остават да воюват за родината, в Русия е обратното. Мъжете бягат. А жените остават. Paдeв и Янeв! Забележете това!
  • 116 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сск":

    А къде е без аналоговата в Афганистан , шепа талибани ги изгони . Висяха по колесниците на самолетите . Ако нямат ядрено оръжие и тези и онези ще отнесат плувката .