Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2022 12:34 7 877 74

Бягащите руснаци: "За тях сме просто пушечно месо"

  • мобилизация-
  • пушечно месо-
  • война-
  • владимир путин-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна

Да напуснеш Русия с мъка на сърцето

Бягащите руснаци: "За тях сме просто пушечно месо" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Те бягат от Русия докато това все още е възможно. Хиляди руснаци се опитват да напуснат страната - от страх да не бъдат изпратени на фронта. Според военното министерство ще бъдат мобилизирани само 300 000 мъже на възраст под 55 години, които вече са служили в армията. Руски медии обаче информират и за случаи на получени повиквателни и от по-възрастни руснаци, които нямат опит в армията. Вестник "Новая газета Европа", който е критично настроен към режима, твърди, че всъщност властите искат да мобилизират значително повече от посочената бройка запасняци - до един милион души. Кремъл отрича, но хората се тревожат.

"Всъщност не се страхувам. Ако решат, могат да вземат когото си поискат", казва пред Дойче Веле 28-годишният работник в склад Михаил Баянкин от Череповец. Той обаче е категоричен, че няма да вземе в ръцете си оръжие, защото не разбира какви са целите на тази тъй наречена военна специална операция. "Говорят за някакъв дълг. Какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам, но в случая ние сме нападнали наш съсед." Като Михаил мислят и много други мъже в Русия. Някои от тях просто се качват в автомобила или самолета и бягат. Който няма виза, тръгва към Грузия, Казахстан или Монголия. Очевидци свидетелстват в социалните мрежи за километрични опашки на граничните пунктове с тези държави. Който има пари, бяга в Обединените арабски емирства или Турция. Сърбия и Финландия също са сред желаните дестинации.

Още новини от Украйна

Да напуснеш Русия с мъка на сърцето

Мъж на 34 години от Краснодар, инженер по професия, който пожела анонимност, току-що е пристигнал в грузинската столица Тбилиси. Той е служил в армията и отговаря на критериите за частичната мобилизация. "Не съм напуснал страната завинаги. Аз обичам Русия и все някога ще се върна", уверява той. И Денис от Ростов на Дон, който е на 28 години, всъщност не е искал да напуска Русия. Но след 24 февруари, когато избухна войната, той е разбрал, че нещо не е наред: "Всички разбрахме, че това не означава нищо добро - макар до последно да вярвахме в добрия изход."

43-годишният Валери Клепкин, инженер по професия, до преди два дни е живял в руския Север. Военната си служба е отбил във вътрешни войски, откъдето от началото на войната срещу Украйна е получил вече няколко запитвания. Той обаче не е откликнал. "Офицер от запаса съм и не искам да чакам, за да се изправя пред избора - затвор или убиец." Когато научил за мобилизацията, си събрал багажа и незабавно заминал за Финландия, където има много приятели. Учил е дори финландски преди време, дядо му живее във Финландия. Сега Валери е щастлив, че е успял да избяга във Финландия. През последния уикенд Финландия регистрира рекорд в броя на пристигащите руснаци за 2022 година. Само в събота и неделя от Русия във Финландия са влезли близо 17 000 руснаци. А това е двойно повече, отколкото през предходния уикенд.

Тези страни не приемат руснаци

По-трудно е бягството в балтийските държави - теоретично там то е невъзможно. Веднага след обявяването на частичната мобилизация, Латвия обяви, че заради националната сигурност страната му няма да допуска руснаци, бягащи от мобилизацията. Литва и Естония също не приемат бягащи руснаци. И чешкото правителство възприе подобна позиция, а финландското обмисля съвсем да спре транзита на руски граждани. Руският опозиционер Лев Шлосберг критикува това поведение. В интервю за Дойче Веле той обвинява властите в източноевропейските държави, че са се огънали пред деснопопулистките сили и се опитват да издигнат нова Желязна завеса: "Рано или късно отново всички ще живеем в мир. А колкото по-голям е разломът помежду ни, толкова по-трудно ще ни бъде да заживеем отново заедно", посочва той.

"Не ги интересува дали ще се върнем от фронта"

Михаил Баянкин смята, че пътят до мира е дълъг. Самият той не знае дали въобще ще е жив дотогава. Според 28-годишния работник от Череповец, правителството на Русия не цени особено човешкия живот: "Казват ни: отивайте на фронта. Но изобщо не ги е грижа дали някога ще се върнем оттам. За тях сме просто пушечно месо." И Валери Клепкин не вярва в щастливото си бъдеще в Русия - не и в близко време. "Когато преди повече от 100 години в Русия избухва Гражданската война, сънародниците ми тогава едва ли са си представяли, че съветският тоталитарен режим ще просъществува 70 години. Путин няма да се задържи толкова на власт, но е твърде вероятно да остане още няколко десетилетия."

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много ясно

    70 57 Отговор
    За путин няма нации и раси. Всички сме хлебарки. Той е господар на света.

    Коментиран от #18, #38

  • 2 Хаха

    57 36 Отговор
    Те не бягат те само се прегрупират.Подготовка за мащабно насъпление посока Берлин,Лондон,Париж и ако някой им даде Зелена карта Флорида.
  • 3 Болен ли е Помака?

    10 15 Отговор
    или просто харчи доларите?
  • 4 Русофил

    31 17 Отговор
    Не ни трябват отстъпници. Дайте ни кремъклийките.
  • 5 Комсомольск на амуре - рай нз земята

    74 25 Отговор
    Пушечно месо за спасението на дворците яхтите и частните самолети на престъпната върхушка в Русия

    Коментиран от #26

  • 6 Еми щом

    53 29 Отговор
    не им плащат обезщетенията на роднините на загиналите.....
    Само като ги видиш с парцаливите стогодишни униформи, със лични обувки, без медицински консумативи. Без провизии, амуниции, и тактика, сте си чисти тренировъчни мишени

    Коментиран от #68

  • 7 Цецо

    38 42 Отговор
    Воят на Ротшилдите е сърцераздирателен. Плача с тях.
  • 8 Илия

    60 34 Отговор
    След рухване на мита за втората армия сега замина и пропагандните глупости за смелите руснаци готови да умрат за родината си.Украйна мобилизира един милион без да се чуе и дума.Още милион чакат в случай на нужда.Смели,достойни хора.

    Коментиран от #12

  • 9 За руснаците разбрахме

    33 46 Отговор
    За бягащите укри кажете нещо

    Коментиран от #58

  • 10 Хехе

    43 18 Отговор
    Първата партида ще бъде хвърлена в бой за запушване на дупките във фронтовете.100 хил пушечно месо.Едва втората вълно ще бъде малко по добре подготвена и екипирана.Тя ще е обаче не по рано от януари.До тогава я камилата я камиларя.

    Коментиран от #13

  • 11 За Путину

    52 20 Отговор
    Ативайте на фронта ей ,български русосифилистици

    Коментиран от #49

  • 12 Троскот – класически плевел

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Илия":

    Ами помогни в спора за Украйна или Русия ?Онези се страхуват ,ти стани доброволец на фронта ,бъди мъж не класически плевел.
  • 13 Ако не вдигнат бунт

    32 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хехе":

    като видят хладилните камиони връщащи първата вълна.
  • 14 ...

    34 8 Отговор
    Та къде е разликата от Сирийските хлебарки. Прави, здрави и бягат от родината си. Аман от емигранти. Да си стоят в кочината
  • 15 Всички знаят

    36 12 Отговор
    От много години разселват руснаци по съседни държави, после ги обявяват за руски територии!
  • 16 Русофили

    44 9 Отговор
    Марш на фронта. Тъкмо ще освободите товара от плещите на работещите българи, от чиито данъци живеете.

    Коментиран от #23

  • 17 джаба

    19 28 Отговор
    дойчето - майстори на късия разказ -напишете за хилядите укр0пски трупа непогребани след като ги е стоплил слъчогледа
  • 18 тиква продажна

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Много ясно":

    И в БГ първо ще избягат олигарсите и синчетата им!
  • 19 Чакал

    42 11 Отговор
    Еее, тея пък руснаци не разбирали за какво е войната! Ами да питат нашите "русофили", те ще им обеснят!

    Коментиран от #25

  • 20 .......

    16 37 Отговор
    При нас единствените,които ни влекат към войната са украинофилите,а не "русофилите".
    Така че марш на фронта всички украинофили да си изразяват категоричните позиции!Като ви е кеф да сте нечии пионки давайте!
    Останалите не искаме чужда война!!!

    Коментиран от #69

  • 21 енергетик

    6 4 Отговор
    Кво стана със Северен поток-1??
    Някой знае ли?
  • 22 Зевзека

    20 26 Отговор
    О каква трагедия! Интересно, бягащите украинци какво са казвали на границата? Дали не е, че за Зеленски и господарите му са само пушечно месо? Много е забавно да гледаме втори дубъл на същата пиеска, но незнайно защо ли избирателно се пропуска факта, че в първия дубъл я играха украинските мъже, дето бягаха на запад! Тогава обаче нямаше такива репортажи. Интересно защо ли? Дали пък не е защото ЕС е царя на двойните стандарти?

    Коментиран от #59

  • 23 Да изселим

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Русофили":

    Бялата Златка от България!
  • 24 Стоянов

    30 4 Отговор
    Ама докато станат "пушечно месо" , подкрепяха войната в Украйна и Путин.
  • 25 Белата Златка

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Чакал":

    Ще им дръпне една реч(нали бил богослов?),и те веднага ще тръгнат да превземат Берлин!
  • 26 Реалист

    20 22 Отговор

    До коментар #5 от "Комсомольск на амуре - рай нз земята":

    Не пич, цяла Европа и целия свят станаха пушечно месо за спасението на Теслите на украинките силиконки, на замъка в Швейцария на Зеленски и най-вече на инвестициите на Байдън младши в Украйна! Целият свят е пред фалит, за да живее една шепа наглеци. И пушечното месо не са само руснаци и украинци, а всички европейци в това число и ние с теб, заедно със семействата си.
  • 27 Aлфа Bълкът

    32 10 Отговор
    МИШКИ СЪР! МИШКИ!
    Видяхме им армията в Украйна, сега им виждаме и народа!

    Коментиран от #42

  • 28 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    20 8 Отговор
    Така е товарищи, за Руснака няма нищо по-лошо от Лош Командир, при това Руснак. Бягайте накъдето ви видят очите. Догодина като се махне Путника ще се връщате.
  • 29 Абе не знам,но

    11 11 Отговор
    Сутринта,една нашенка- от дебето, много угрижена( работила е в тази агенция - за бежанците,а сега е навън), че закона за укрите ще действа до края на Октомври.А какво ще правим после- ние Българите? Когато дойдат вероятно хиляди? Хайде сами се сещайте, защо бият тъпана отсега.Идва зима,а хотелите трябва да ударят ключа.Е,ще има римейк на миналогодишната сага.По 40 лв на калпак дневни,в лукс обсановка.Кой е,от коя част- без значение.Нали има укро паспорт.Иоще стотици милиони в джоба на алибегчета.Да няма празно,зашото сме" солидарни". Бъдете сигурни, че още преди ЧНГ тук освен сегашните( 27 х души към момента) ще приютим поне още 50 х.души.Якоо!Но за другите- от Африка, Азия има ограда, дори затвор.Егати двойния аршин!

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мдааам

    20 3 Отговор
    Не виждам какво изобщо ни касае това. Това не е наша война. Животът дори на един български войник е по-ценен от цяла Украйна и Русия взети заедно.
    Ама бягали руснаците? Ми, ОК!
    Ама бягали украинците (всички ги виждаме по улиците ни)? Ми, ОК!
    Спираме издръжката на всички бежанци като поляците и в Прибалтийските страни - да бачкат и да се издържат. Да спазват законите и точка. Тогава изобщо няма да ми пука, дали са украинци или руснаци.
  • 32 12783

    25 6 Отговор
    НЕ НАПУСКАЙТЕ РУСИЯ С МЪКА НА СЪРЦЕТО АМИ ИЛИ ВЗИМАЙТТЕ ОРЪЖИЕТО СЪС СМЕЛОСТ НА СЪРЦЕТО ИЛИ ИЗЛИЗАЙТЕ НА УЛИЦАТА ДА СВАЛИТЕ ФАШИСТКО ОЛИГАРХИЧНА ВЛАСТ НА ПРЕЗИДЕНТА КОЙТО ТОЧНО ВИЕ РУСКИЯТ НАРОД ПОДКРЕПЯТЕ ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО ОТ ВАС ДА ГО МАХНЕТЕ НО НЕ КАТО БЯГАТЕ колкото и минуси да натискате това е самата истина
  • 33 НЕРЕЗ

    12 11 Отговор
    в този сайт само лъжи и пропаганда....а украинските войници какви са упушено месо за политиците в украйна......а народа в България донор за лъжливи политици.....

    Коментиран от #36, #44, #65

  • 34 Добрия чичко с цилиндъра

    19 6 Отговор
    Всички биха шута на рОсия,отиде в канала
  • 35 вЪПРОСЪТ Е

    8 8 Отговор
    Автора на статията от ромски произход ли е или не е завършил първи клас ? пушечно
  • 36 Мдааам

    8 9 Отговор

    До коментар #33 от "НЕРЕЗ":

    Ми ти какво очакваш - този Решето е от Дойче веле. Каква пропаганда очакваш от такива?
    То, така погледнато и ти можеш да напишеш - Павел Залужни, автомонтьор на 28 години от Одеса, сега бежанец в София се чуди дали изобщо ще доживее до мира. "Зеленски е млад, може да управлява още десетилетия. И какво ще остане от Украйна, която той вече съсипа. Не ми се умира за него и затова съм тук.". Пишеш, а който иска да търси "Павел Залужни" в София.
  • 37 ВЯРВАМ

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "Абе не знам,но":

    АБЕ ТИ ИЗОБЩО НЕЩО ЗНАЕШ ЛИ АЙДЕ СТИГА С ТАЗ ОПОРКА ЗА БЕЖАНЦИТЕ ЗАЩОТО ТИ НЕЗНАЙКО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ ЧЕ ОТ ТИ ОТ ТВОЯ ДЖОБ НЕ ДАВАШ И ЕДНА СТОТИНКА ЗА БЕЖАНЦИТЕ ПЛАЩАТ ОТ ЕВРОПА. АПРОПО ТИ КОЛКО ПАРИ ДАРИ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ХОРА ОТ НАВОДНЕНИЕТО В КАРЛОВСКО ЗАЩОТО АЗ ДАРИХ И БЯХ ТАМ С ЛОПАТА В РЪКА И СРЕЩНАХ МНОГО ЧИТАВИ ХОРА И УКРАИНЦИ ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАМ ВИЖДАШ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЗеленотоБело

    5 5 Отговор
    Тях поне ги пускат да избягат при нас нема такива работи
  • 40 Козметик

    5 5 Отговор
    Думан от Русия, елате в цивилизования Запад. Оставка на всички диктатори !!!
  • 41 Рико

    12 2 Отговор
    "За тях сме просто пушечно месо" И кои са тези "тях", руснако? Извънземни? Тези "тях", това си ти, не се ли досещаш? Руснаци избрали руснак, руснаци търпели руснак, руснаци подкрепяли руснак! Сега защо ревете, тези "тях" друг ли ви ги назначи. Тази каша вие, всичките руснаци сте забъркали и ще си я изсърбате. Никой не е длъжен да ви бърше носовете.
  • 42 Алфа мишката

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "Aлфа Bълкът":

    Ти хлей де ша бегаш бацо кокорев като та мобилизира другия месец да браниш крайна и натю
  • 43 Мишел

    5 10 Отговор
    Бягащите през границата руснаци винаги са били начин Русия да се чисти от боклуци.

    Коментиран от #47

  • 44 НЕРЕЗ

    5 13 Отговор

    До коментар #33 от "НЕРЕЗ":

    най-големите диктатори са западните политици, лъжци и измамници....
  • 45 истина ти казвам

    17 0 Отговор
    Ми бегат само паралиите,сиромашията пак ше го отнесе!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 12783

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мишел":

    ДА ТАКА Е В ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ СА ДЪЩЕРИТЕ И СИНОВЕТЕ НО РУСКОФАШИСТКАТА ВЛАСТ И НА ТЕХНИТЕ ПАТЕРИЦИ ОЛИГАРСИТЕ.
  • 48 студено и сухо

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Мечтател":

    с това ли ти е пълна горната глава щото долната сигурно не е виждала
  • 49 За Зеленио

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "За Путину":

    Ти от там ли квичиш?

    Коментиран от #54

  • 50 задавам си въпрос

    2 2 Отговор
    През коя граница ще бягате,като у нас обявят мобилизация?Сал една възможност има...

    Коментиран от #73

  • 51 Минева

    2 11 Отговор
    Зеленски съсипа Украйна. Украинците ще съдят тоя престъпник.

    Коментиран от #53

  • 52 ...

    11 2 Отговор
    ВСИЧКИ РУСНАЦИ БЯГАТ ИЗВЪН РУСИЯ. САМО ТИЯ НА ФРОНТА В УКРАЙНА БЯГАТ КЪМ РУСИЯ :)))
    МБУАХА ХА ХА ХА ХА
  • 53 как я съсипа

    11 2 Отговор

    До коментар #51 от "Минева":

    като нареди на войниците си да защитават родината си от руските орки ли? аман от идиточета.
  • 54 038495

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "За Зеленио":

    НЕ АЗ СЪМ КАВАЛЕР. САМО СЛЕД ТЕБ
  • 55 Нострадамус от Злокучене

    14 2 Отговор
    Тази руска паплач е коренно различна от украинците.Украинците изпратиха жените и децата навън,а те се върнаха да се сражават с окупаторите.Руснаците са същите като сирийците и афганистанците-зарязаха жените и децата и се разбягаха,като хлебарки,вместо да вземат оръжието и да свалят режима.
  • 56 Българин

    10 0 Отговор
    Кочината започва да се разпада бавно, но сигурно.
  • 57 пффф

    13 0 Отговор
    Малоумници.Къде сте тръгнали да бягате бе, отивайте всичките пред Кремъл!Това ви е спасението.Пред Кремъл и джуджето на въжето, инъче няма оправия!

    Коментиран от #74

  • 58 хохохо

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "За руснаците разбрахме":

    Ами бягащите урки както ти казваш бягат и Херсон,Донецк и Луганск и гонят ордите на Путин.
  • 59 И аз да кажа

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Зевзека":

    Бягащите украинци бяха много жени, деца, старци и да, някои гяволи. Бяга щите руснаци са мъже в активна възраст и покрай тях ще пробутат на Запада още шпиони и зелени човечета да им мътят водата. Съжалявам, но не бива да се приемат - сега се сетиха! 20 години се зъбят и заканват как щели да надвият Европа и САЩ и да владеят света, като им припари и се оказа, че не са баш толкова силни, хукнаха да емигрират. Не ние избирахме толкова пъти Путин, Зюганов, Толстой, Жириновски...
  • 60 Бисер

    10 0 Отговор
    С Т Р А Х Л И В Ц И И И . МИ УРКИТЕ ЩЕ ВИ ИЗКЛАТЯТ ЖЕНИТЕ КАТО БЯГАТЕ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Казуар

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "НЕРЕЗ":

    Другарю, ти не можеш ли да разбереш, че украинците се бият за страната, а руснаците са пушечно месо на чужда територия.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Еми щом":

    Нищо не се е променило от 41ва
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Баро

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "задавам си въпрос":

    Нема да бегам зиам калашника патроните лимонките ако докопам и нещо по сериозно че ми треат за една раота
  • 74 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "пффф":

    Къде да отиват не виш че изпоцапаха всичко и вноса на памперси е спрян
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания