Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 16:00 2 079 69

България: защо е важно да гласуваме в неделя

  • българия-
  • избори-
  • демокрация

Лодката на българската демокрация има нужда от поправка в открито море

България: защо е важно да гласуваме в неделя  - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От нашия избор в неделя зависи много. Изобщо не е нужно да променяме всичко отведнъж, защото това винаги води до социални катаклизми. Даниел Смилов за това какво можем и какво не можем да променим с вота си.

България е изправена пред реален избор, а добрата новина е, че в него няма обреченост. Мнозина правят политическа кариера на базата на оплаквания, че гласуването нищо не променя. Затова те предлагат все по-екстравагантни идеи – да сменим конституцията, да станем президентска република, да напуснем НАТО и ЕС, да се присъединим към Евразийския съюз, а защо не и към марсианците… Всъщност действителните алтернативи са съвсем различни и концентрирането върху тях е това, от което има нужда.

Какво не може да се промени

Преди да стигнем до тези алтернативи, обаче, първо трябва да се каже какво ще остане непроменено след изборите, за да няма лъжливи очаквания:

България няма да излезе от ЕС и НАТО. Колкото и да нараснат пропутинските гласове, голямото мнозинство от българските граждани ще бъде представлявано от евроатлантически партии. Антиевропейска заплаха има, но тя предизборно се и преекспонира, за да се легитимира евентуално връщане във властта на ГЕРБ и ДПС като спасители от „Възраждане“. Това е изтъркана полит-технология у нас по модела на “скачените съдове” Атака-ДПС;

Цените няма да паднат заради това, че една или друга партия е дошла на власт. Цените се движат основно от два фактора – политиката на ЕЦБ и независимостта на ЕС от руски енергоносители. Инфлацията ще намалее с покачването на лихвите във Франкфурт, а цените – с намирането на дългосрочни алтернативи на руския газ в Европа. И двата процеса вече са задействани и дават първите си резултати;

„Газпром“ няма да пусне газ за България, какъвто и да е резултатът от изборите. Още по-малко пък руснаците ще свалят цената на газа заради угодническото поведение на президент, служебен премиер или някой пишман евроатлантик. Всъщност Русия най-вероятно ще спре и газа по "Турски поток", за да окаже максимален натиск върху европейските правителства. (Да се надяваме само да не взривят и подводната част на съоръжението);

Политиката за енергийни компенсации към гражданите и фирмите ще бъде продължена в рамките на разумното. Големи отклонения от досегашната политика едва ли ще има.

Всяко правителство ще се стреми да спази Маастрихтските критерии за влизане на България в еврозоната. Партиите, които са против еврото – „Възраждане“, БСП, „Български възход“ и т.н. – няма да са в състояние да наложат своята политика. Т.е. курсът към влизане в еврозоната ще бъде продължен – при различна скорост в зависимост от изборния резултат.

Какво може да се промени

С вота си хората могат да променят много неща и затова е важно те да осмислят тежестта на всяка една алтернатива:

1. България може да се избави от „трагичния избор " между две големи злини

Не е нужно да се избира между някой, за когото има сериозни съмнения за корупция, и друг, който е скрит или открит путинист. При по-внимателно вглеждане в партиите могат да се открият такива, които не са нито с багаж от корупционери, нито са на вълните на радио Москва. Хората, разбира се, могат да предпочетат да си запазят „трагичния избор“ и след това да се тюхкат, че трябва да правят компромис в една или друга посока. Но ако го направят, те ще са отговорните за ситуацията, а не съдбата.

2. България може да се раздели с лицемерието

Отец Паисий в „История славянобългарска“ използва думата „политика“ като синоним на „лицемерие“ или изкуството да говориш едно, а да правиш друго. Тази употреба на думата като че ли ни преследва и до днес, но хубавото е, че на изборите в неделя има и нелицемерни възможности за гласуване. Например може да се гласува за партии, които не говорят, че уж подкрепят Украйна, а не ѝ помагат с оръжие. Които не твърдят, че не изпращаме оръжие за украинците, докато военните ни заводи работят под пълна пара и изнасят военна продукция за нападнатата страна. Които не приказват за енергийна диверсификация, а същевременно увеличават зависимостта ни от „Газпром“, като строят скоростно неговите геостратегически тръбопроводи и забавят с години техните алтернативи. Които не твърдят, че са за приемане на еврото, а саботират подготовката на страната за него. Българите имат възможност да гласуват за политици, които не говорят едни неща у дома, а други в Брюксел. И да не гласуват за такива, които като кажат „национален интерес“, разбират най-вече руски интерес.

3. България може да се раздели с клиентелизма

Колкото и да не ни се вярва, магистрали и пътища могат да се строят и без да се раздават пари на клиентелни фирми предварително и без гаранции за свършена и качествена работа. Всъщност на много места по света и навсякъде в ЕС строителството става според правилата на обществените поръчки и при съдебен и административен надзор. И пътищата там са по-добри от нашите – дори сръбските.

Не е задължително и контролът по границите да е даден на частни фирми, руската рафинерия да се ползва с монополни позиции по отношение на складове и достъп до стратегически пристанища и т.н. Това са неща, които може да ни изглеждат неизбежни, но това е така, защото през последните десетилетия определени политико-икономически интереси са наложили своите схеми в тях. Хората на изборите могат да решат да продължат тези схеми или да ги прекратят. Това е тяхно решение, а не е просто управленската съдба.

4. България може да се модернизира

Увеличените ни бюджети заедно с европейските пари от „Фонда за възстановяване и устойчивост" могат да се инвестират умно, така че да създават голяма добавена стойност. Алтернативно могат да се раздадат през съществуващите схеми за усвояване на публични средства. В нергийна криза сме и е време за иновации – имаме ресурси за обновяване на икономиката, а въпросът е дали ще ги употребим по предназначение.

5. България може да догони Румъния и Централна Европа

Румънският БВП е вече над 70% от средното за ЕС. Ние сме на малко над 50%. Не е някаква българска съдба да изоставаме. Но е ясно, че ако правим същото, каквото сме правили през последните 10-15 години, изоставането ни от Румъния и Централна Европа само ще се задълбочи. А само преди петнайсет години бяхме наравно с румънците. Същото се отнася и по отношение на неравенството в България – за последните десетина години то нарасна драматично, докато в ЕС се запази на същите нива, а някъде дори и спадна. В Чехия и Словакия то и днес е на нивата от комунистическия период – т.е. и неравенството е избор, а не съдба.

Лодката на демокрацията се нуждае от ремонт

Изборът в неделя е смислен и от него зависи много. Не бива да променяме всичко отведнъж – това винаги води до социални катаклизми. Но лодката на българската демокрация има нужда от поправка в открито море. И важното тук е поправката да се прави дъска по дъска, като се запазва корпусът достатъчно непромокаем. Затова не трябва да се променя всичко, а само това, което може. И което трябва.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моята мотивация

    45 8 Отговор
    Ще отида да гласувам за да може да бъде забранено DW !

    Коментиран от #2

  • 2 Мдаа

    27 7 Отговор

    До коментар #1 от "Моята мотивация":

    Добра идея👍
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 При назначено п.едварително от козяците

    32 11 Отговор
    НС ами няма да гласувам .Този цирк с изборите го гледам вече 33 години Демокрация ,а? Е каква е разликата между изборите преди 10 .11.89 и сега ?

    Коментиран от #6

  • 5 ЕС фен

    14 26 Отговор
    Про-руските партии да идат на ...

    Коментиран от #25

  • 6 Българка

    30 15 Отговор

    До коментар #4 от "При назначено п.едварително от козяците":

    Мафията иска хората да си стоят по домовете и не гласуват. Тя разчита на твърд, купен, контролиран вот и иска отново властта, за да продължи да краде. Ще обслужим ли мутрите като не гласуваме?

    Коментиран от #13, #39

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 11 Отговор
    Ако от НАШИЯ глас нещо зависи - ще ни забранят да гласуваме ‼️
  • 8 Путинофил

    5 33 Отговор
    България НЕ може да се раздели с русофилията!

    Коментиран от #24

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 8 Отговор
    Нищо лично ;
    80% коригирани, считайте фалшифицирани, протоколи - толкова ли са неграмотни ВСИЧКИ комисии по всички места ‼️
  • 10 Бойко....

    2 8 Отговор
    Аз предлагам утре всички масово да излезем и преминем към Манчестър Юнайтед.....
  • 11 Най голямото предателство!

    9 18 Отговор
    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10-15 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!
  • 12 НЯКОЙ

    6 19 Отговор
    Добри насоки - за хора, които обичат Родината и народа си! Тези, които не попадат в тази категория - да замълчат!
  • 13 Оооо,33 години

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Мафия ,мутри ,жълтопаветници ,патриотари избора на глобалистите не на българите Неее,да гласуват роднините им и с тези и без тези разлика няма .
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 3 Отговор
    Нищо лично :
    В печатницата бяха открити над
    400 000 годни бюлетини свръх заявения печат‼️ А колко са били общо - съдът мълчи ‼️
    После обвиняемият .....
    стана министър ‼️
  • 15 Копейкин...

    10 21 Отговор
    Призовавм всички масово да гласуват за мен...за да мога да вляза в новата си вила в Монте Карло.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 5 Отговор
    Най- много гласове печели групата на НЕгласуващите, над 50% - защо НЕ оставите 50% от банките в НС празни ❓
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гласувай за

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "Копейкин...":

    ППкирчо джендър продажен
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор
    Купуването на гласове е
    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ‼️
    Купуването на депутати е
    ПОЛИТИКА 👿
  • 22 ТаУмВзе

    19 5 Отговор
    Кво стана след 33 годин уж изборчета? Бесен Геноцид и Кражбалък в слугинажа. Половин Милиард се потроши за изборчета ей. Последна национална Катастрофа и тва е. Друго Няма да има и Няма.
  • 23 Адам Хилтън

    19 8 Отговор
    Защото вече на никой не му се гласува - и това означава липса на лигитимност, за кухата демокрация.

    Коментиран от #46

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Рус фен

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕС фен":

    Яхвай тротонетката
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 13 Отговор
    Вьобще ,няма да си и помисля дори да Гласувам,въпреки вашето вопиющо старание!да гласуват държавните слуги и без това тази държава е ситуирана за тях!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Вижте сега

    20 12 Отговор
    Не е важно само да гласуваме! Важно е да имаме за кого да гласуваме, а то няма! Това е проблема.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    По Добри Войников
    КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ
    ДЕМОКРАЦИЯ идва от ДЕМОС ‼️
    Но какво е било ДЕМОС , не искат да знаете ‼️
    Защо ли ‼️
    Защо ли никой не иска да спомене думичката
    МЕРИТОКРАЦИЯ ‼️
  • 35 Дойче веле

    19 4 Отговор
    Съд и забрана за вас
  • 36 Бг писимист

    15 2 Отговор
    Въпросът е защо трябва пак да ядем развален храна Това май е дъното Или Може Още
  • 37 Дойче веле

    8 4 Отговор
    Какво ще кажете за Италия така ще е и в България
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 провинциалист

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    И в избирателните списъци кой видя, който да не е мафия?
  • 40 това вече се е случвало

    10 7 Отговор
    Инфлацията се дължи на раздадените пари на калпак а не срещу производство. По тази причина при увеличение на паричното предлагане без поява на нови стоки на пазара цените тръгнаха нагоре. Това съвпадна с повишаване цените на газа, но то служи само за оправдание защото България потребява много малко газ, а електроенергията се произвежда от възобновяеми источници и АЕЦ. Но при увеличаване на цените да раздадещ пари на калпак е като да гасиш пожар с бензин. Това ясно показва липсата на капацитет на двамата Харвардци. Визуално, това е като да натиснеш газта когато се движиш по нанадолнище. В един момент губиш управление. Това го наблюдавахме при Беров и катастрофирахме при Виденов.

    Коментиран от #47, #61

  • 41 А.П

    23 2 Отговор
    Резултата от изборите е готов и вече можем да преминем към гласуване..
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор
    Нищо лично :
    Имаше избори на които ГЕ"П станаха първи с около 15% от гласовете в урните . На същите избори ЦИрК отчете .... около 15% НЕдействителни бюлетини ‼️

    Коментиран от #64

  • 43 Скоро пп

    5 16 Отговор
    Първо място
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 споко

    16 4 Отговор
    Цените ще се задържат. Парите са раздадени, но при положение че Бандата на Румен няма достъп до хазната потокът ще спре. Така че можем да очакваме задържане и може би лек спад на цените тъй като поради суматохата търговците вдигат цените за да се застраховат. Тази суматоха ще отмине и нещата ще се успокоят. Жалко за възрастните хора които спестяваха за старини. Спестяванията им отидоха в офшорките на Асен и Кирчо. Ред е на прокуратурата да вземе нещата в свои ръце.
  • 46 Оххххх

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Адам Хилтън":

    Моля нека тези които ти плащат да поработят върху правописа ти.
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 4 Отговор

    До коментар #40 от "това вече се е случвало":

    "Катастрофата при Виденов" дойде заради отказа му да дава пари от бюджета за НПО-та на Шорош да хулят България и отказът му да се срещне с Шорош ‼️
    После вбесеният Шорош му приложи своя специалитет с който беше сринал Паунда на Кралицата ‼️
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ффхйн":

    И на Взжне
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гявулина Плювналиева

    24 1 Отговор
    АКО ОТ ИЗБОРИТЕ ЗАВИСЕШЕ НЕЩО, ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ !!!
  • 52 DW и Даниел Смилов!! Русия няма да

    16 1 Отговор
    спре Турски поток по никакъв повод, иска ви се да се случи но няма да се получи! Турция, Сърбия и Унгария си имат договори, плащат си по Уговорени начин и няма нито една причина да им се спира газа!! Това няма да се случи!!
  • 53 Тодор

    16 4 Отговор
    Не виждам смисъл да гласувам утре.А Смилов призовава за това, защото ако има масово отдръпване такива
    като него ще останат без препитание.
    Лека-полека отиваме към паритет между броя на гласуващите (без малцинствата) и броя на кандидатите+
    броя на политолози/социолози/анализатори/изборни комисии и др.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българи

    17 1 Отговор
    От вашият избор,па ептен нищо не зависи.Но вие си вярвайте.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Лично мнение

    7 0 Отговор
    Защото иначе може да се окаже че машините са изключително повече гласа, отколкото хора са гласували. И да не забравите кой е виновен за машините след изборите.
  • 59 Зевзека

    8 0 Отговор
    Ако гумената лодка влезе в парламента и противоконституционалистите станат първи, лично отварям магазин за винкели с 24/7 работен ден. Защото знам, че ще е най-търсената стока от народа.
  • 60 истината е че

    5 2 Отговор
    колкото българи толкова депутати . всички ще крадем и ще бъдем богати.
  • 61 истината е че

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "това вече се е случвало":

    на калпак да но на тези като този който си продава имението за 10 милиона евро
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Нищо не зависи от нас

    2 4 Отговор
    Ако нещо зависеше никога руската подлога крадеф нямаше да прави избори.... тоя ка...вал и в неговото село не го искат той резидент се направи. б..клук световен.....
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Вирус

    5 0 Отговор
    Пак ли бе ще гласувам за усмихващите се ехидни продължаваме измамата хахаха
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ха ха

    4 0 Отговор
    мазни приказки от ясладжия , само че нищо от това което пише няма да се случи , просто обиграност за манипулиране на хората
  • 68 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Всички, по всякакъв повод , ми "надуват главата", че ТРЯБВА да гласувам !? И това са хоратаа на бившата, настоящата и бъдещата власт !? От време на времее по някоя медия приглушено се чува гласът на тези, които не намират абсолютно никакъв смисъл в гласуването. НО, никой не им обръща внимание !?
    Да ! МНОГО Е ВАЖНО в България да се гласува за същите партийни избраници в Партийното събрание , които са били там вече по 4--5 – 6 мандата. МНОГО Е ВАЖНО ДА СЕ ГЛАСУВА !?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.