Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 10:00 5 524 166

САЩ ли са отговорни за саботажа на "Северен поток"? Проверка на фактите:

  • северен поток-
  • газ-
  • русия-
  • балтийско море

Експерт по морска сигурност смята, че по-скоро става въпрос за експлозии, причинени от взривни устройства, които може да са били поставени на тръбите с помощта на подводни апарати

САЩ ли са отговорни за саботажа на "Северен поток"? Проверка на фактите: - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Саботаж е най-вероятната причина за течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Но кой го е извършил? Проруски гласове твърдят, че нападението е дело на американците. Дойче Веле провери фактите. Ето резултата:

Пробойните по газопровода "Северен поток" междувременно станаха четири на брой. Експерти и политици са категорични, че за течовете може да има само една причина - саботаж. "Всички налични информации говорят за това, че течовете са резултат от умишлени действия", заяви европейският отговорник за външната политика Жозеп Борел от името на 27-те страни членки на ЕС. Големият въпрос е кой е извършил саботажа?

Докато много експерти сочат Русия като извършител, потребители в социалните мрежи твърдят, че зад предполагаемия саботаж стоят САЩ. Като аргумент те посочват присъствието на американски морски части в акваторията на Балтийско море. Подобни изказвания правят включително и представители на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Част от техните твърдения дори станаха вирални през последните няколко дни.

Твърдение: "Има и случайности…", пише потребител в Телеграм, който твърди, че американски хеликоптер, извършващ полет номер FFAB123, е прелетял на 2 септември над "Северен поток" 2, и още по-точно - над местата, от които сега изтича газ. Оригиналната публикация на руския мозъчен тръст Ватфор за американския хеликоптер дотук има 1,7 милиона прочитания. Информацията се разпространи бързо и в Туитър. Наистина ли американски хеликоптер е извършил саботажа?

Проверка на фактите: Информацията е заблуждаваща.

Засега остава съвършено неясно кой стои зад предполагаемия саботаж на тръбите. По информация на ДВ назованият хеликоптер не влиза в сметките по чисто географски причини: датската морска администрация разполага с точните геокоординати на три от общо четирите пробойни по тръбите. Четвъртият теч на газ е открит от шведската брегова охрана и засега точните му координати не са обявени публично.

Втората стъпка от проверката на ДВ включва проследяване на траекторията на полет FFAB123 чрез специализирания софтуер Flightaware. Тази проверка показа, че на 2 септември има регистрирано такова прелитане източно от остров Борнхолм, което отговаря на публикациите в социалните мрежи. Но когато се сравнят геокоординатите на този полет и на течовете по "Северен поток" се получава съвсем различна картина от тази във въпросните постинги.

FFAB123 не е летял над тръбопровода, дори не се е приближавал до местата, от които сега изтича газ. Особено северните течове се намират на голямо разстояние от маршрута на полет FFAB123 - по наши изчисления съответно на 9 и на 30 километра от местата на пробойните.

Извод: Станалото вирално в Телеграм твърдение на руския мозъчен тръст, че американски хеликоптер, извършващ полет FFAB123, е причинил течовете на газ, не се потвърждава и е подвеждащо. Въпросният хеликоптер изобщо не се е доближавал до местата на пробойните по тръбите.

Остава неясно кой е извършил саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, но саботаж от въздуха изглежда малко вероятен. Германският експерт по морска сигурност и капитан на фрегата Гьоран Свистек смята, че по-скоро става въпрос за експлозии, причинени от взривни устройства, които може да са били поставени на тръбите с помощта на подводни апарати. "От личен опит знам, че през последните години Русия изпълнява амбициозна програма за изследване на подводния свят", каза Свистек в интервю за телевизия ZDF. Точно с такива подводни дронове неотдавна Русия извърши тестове в близост до важни комуникационни кабели по дъното на Северно море и в северната част на Атлантическия океан.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    223 30 Отговор
    Щом козяците включиха ДВ , да се напъва - те са !!!

    Коментиран от #28, #86, #90, #92

  • 2 Много ясно

    50 149 Отговор
    САЩ са виновни и че кранчето в кухнята ми тече

    Коментиран от #75, #122

  • 3 Хаха

    242 34 Отговор
    Естествено че са краварите. Руснаците могат просто да спрат газта и да я пуснат когато решат, не е необходимо да взривяват

    Коментиран от #161

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дамаджони уокър

    112 16 Отговор
    Ако съседа ми има зъб и ми взриви апартамента ,аз ли ще съм виновен?????
  • 6 Ами

    180 22 Отговор
    Много ясно,че са американците.Нали ако бяха руснаците щяха да ги засекат с радарите.И то по време на война,ще оставят ей така руски самолети да се реят над чужда територия без да ги уловят.Има сателити.Мнохо лесно ще проверят кой е сложил бомбите .Същата работа като Ковид.Сучат въртят, и накрая набедиха прилепите.Ще кажеш,че китайците от скоро са започнали да ги ядат.

    Коментиран от #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    163 16 Отговор
    В момента кой пичели най много от газ, няма смисъл да чета измислени факти все едно две години да си копая кладенец и на третата да си го засипя, има ли луди които да повярват на подобно нещо сега остана руснаците да си гръмнат и кримския мост и да си взривят Кремъл ай бегай те от тука с вашите твърдения бря, няма съмнение че са краварите
  • 9 Урюрвкос

    81 10 Отговор
    никой незнае къде са тръбите още повече ги зариват отгоре, но хеликоптера ако има оборудване за борба с подводници може лесно да ги намери и фиксира координатите. На 500м от единия от течовете минава комуникационен кабел който се обслужва периодично и екипа 100% знае къде пресича тръбата.

    Коментиран от #60

  • 10 Перо

    126 6 Отговор
    Заплахи са отправяли Виктория Нюланд и Байдън!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Друс Лий

    130 5 Отговор
    Абе Биден ви го каза в прав текст, какво се правите на дев ственици
  • 13 Дойче кохл

    124 9 Отговор
    Дойче Зелкен тъпишен, "проверявайте си фактите", американците ви оставиха без газ и тия 30 сребърника дет, ще ги вземете за тая "проверка" няма да ви стигнат и за два дена храна и топлина!

    Коментиран от #132

  • 14 Госあ

    121 10 Отговор
    Наглостта на западняците няма граници.
  • 15 Някой

    127 6 Отговор
    Щом ДВ "проверява" фактите, значи е точно на обратно. САЩ са виновни, а този мръсен пешкир гледа да замаже следите.
    Е, отдавна никой не вярва на такива активни мероприятия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кир Ливанчо

    95 7 Отговор
    Разбира се, че САЩ са виновни.

    Коментиран от #36

  • 18 Кръпката

    126 7 Отговор
    ДВ премълчава, че този хеликоптер 8 часа виси над района. И че по това време там е наситено със съдове на НАТО поради учение. И трето, че поради страх от руски подводници, тези страни са поставили гъста мрежа от датчици и съоръжения и в тази зона на взривовете. Така, че те отлично знаят, с много висок процент, кой е извършителят. По-важно е кой е поръчителят. Ами най-логично е този, който има полза. А най-вероятно е този, който открито заяви, че ще го стори.
  • 19 провинциалист

    101 3 Отговор
    "Дойче Веле провери фактите" - хахаха, Дойче Веле ходи да се гмурка ли?
  • 20 един

    9 98 Отговор
    Взривения СП-1 не е изцяло собственост на Газпром/за разлика от СП-2/,Газпром е мажоритарен собственик,но има и немски акционери,което предполага, че американците в никакъв случай не биха участвали в такова мръсно и подло дело!Да не забравяме,че Байдън лично отказа да се ангажира със спирането на СП-2/макар и на завършване/,само и само САЩ да не влошат отношенията си с Берлин!

    Коментиран от #67, #140

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отговор

    24 2 Отговор
    Да да да и пак да
  • 24 Гост

    101 10 Отговор
    Господи, колко сте елементарни! Кой и как се връзва на писанията ви?! Естествено е, че са САЩ! Русия няма никаква изгода от разрушаване на газопроводите. Те просто затварят вентилите и край. САЩ имат изгода, защото по този начин сигурно и задълго правят Европа още по-зависима, да не говорим, че европейски фирми започнаха износ на производство в САЩ, което от своя страна води до икономически подем и работни места в САЩ, за сметка на европейците. А Дойче Веле, нека после обясни на читателите си, кое, как и защо.

    Коментиран от #165

  • 25 Телевизия Бобов дол

    76 6 Отговор
    Винаги в такива случаи се задава въпроса , кой има интерес от всичко това . Определено руснаците нямат интерес да си заколят кокошката която им снася златни яйца , но има едни други които искат Европа да копува газ само от тях и едни други които искат транзита за Европа да минава само през тях . Едните имат средства и възможност да го направят "без никой да ги види" а вторите могат да кажат само благодаря на първите.

    Коментиран от #147

  • 26 Хахахха

    70 5 Отговор
    Режимът на двете партии в САЩ проверява "фактите" муахахахаха...
  • 27 Хахахахаха

    48 3 Отговор
    Как някой може да си помисли такова нещо естествено че не са те хахаха лицемери
  • 28 Мдааа

    10 68 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Потърси се кой е.Руснацуър пак.Както винаги.Но сега ги чака гладът.Денгами Нети.А без денгами за къде сме!Че и още санкции.Брях,руснацииии,как ши я карате!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 сащ са отговорни

    63 6 Отговор
    Под благословията на сащ! Няма логика друг да е!
  • 31 Солей

    10 59 Отговор
    РусНАЦИте пак излъгали. Нещо ново?
  • 32 САЩ са международен бандит

    76 8 Отговор
    Мумията каза, че САЩ стоят зад терористичния. Планирано е много преди взривовете.

    Д велле е жалък манипулатор!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Павел Николаев

    27 9 Отговор
    Русия нямат нито такива апарати, нито апаратура за работа на такава дълбина. Ако имаха щяха сами да си спасят Курск (подводницата).

    Коментиран от #40

  • 36 симо

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кир Ливанчо":

    да вълната ви евиновна
  • 37 Щом и от зелето отричат

    57 3 Отговор
    Значи 100% са американците
  • 38 Значи са китайците

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Ползвали са прилепи с дистанционно от шесто поколение

    Коментиран от #65

  • 39 Кир

    15 33 Отговор
    Не не са виновни. Установи се че на руснаците не им работят спирателните кранове на газта и затова са взривили тръбопроводите. А бе руска работа. А иначе САЩ са напълно невинни за всичко което правят и са направили.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Фактите са

    55 3 Отговор
    Америка печели допълнителни милиарди като вече обяви че ще доставя допълнително газ за да компенсира недостига причинен от саботажа. Америка премахна тръбите като лост за влияние на русия при едни преговори. Америка направи така че сега за Русия ще е трудно да спре газа през Украйна както го беше обявила преди няколко дена.ако беше Русия щеше да саботира само сп1 за да принуди Германия да сертифицира сп2 а сега и двата потока са блокирани. А според зелето Америка няма подводници които да извършат саботажа???
  • 42 истерия като при скрипал....

    57 4 Отговор
    Казах ли аз още като гръмнаха газопровода че западните служби нищо няма да направят ? Първата им работа за всичо е да реват като мисирки задружно против Русия . Дъртата мисирка от краварника дава тон и всичките в един глас - клю ,клю,клю .......
    При наличието на амерски кораби и хеликоптери там - как Руснаците ще извършат саботажа и защо .
    СП2 така и не се ползва , по добре да го бяха демонтирали вместо да иде на боклука .
    А СП1 , руснаците просто можеха да спрат газа .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Руснаците

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "Солей":

    Положиха тръбите само на сп2 !!!
  • 46 много си умен баце

    24 1 Отговор

    До коментар #40 от "Солей":

    И защо Русия както положи тръбите , така и да не ги демонтира ? Щеше да ползва тръбопровода в друга посока .

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 чико

    53 7 Отговор
    С А Щ са ВИНОВНИ за всичките НЕРАЗБОРИИ по света . След тях само БЕДНОТИЯ .Либия , Ирак , Афганистан , България и т.н.. Ако не бяха се намесили в Украйна света щеше да е друг . И Хитлер постъпи по този начин 41 г. , затова Русия е права защото ПАРЕН каша духа .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ОлигоМайФренд

    0 8 Отговор

    До коментар #43 от "ОлигоМайФренд":

    Балтийско море е дълбоко 20 метра !

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ти си

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "ОлигоМайФренд":

    Каспийско море ? Аман от легастеници и алитерали във форумите .....
  • 55 хахаха

    26 1 Отговор
    Аз лично проверих фактите значи сомалийски пирати са направили белята точка веднага 101-ва ВВС рейнджърите и делта Форд да се командироват в Сомалия и да се наложи демокрация

    Коментиран от #97

  • 56 Солей

    4 29 Отговор

    До коментар #52 от "ОлигоМайФренд":

    Средната дълбочина на Балтийско море е 211 метра, другарю. Знам, че се изисква да си неграмотен, за да си русофил, но все пак не е толкова трудно да го провериш.

    Коментиран от #61, #154

  • 57 Солей

    4 8 Отговор
    Каспийско море 211 метра средна дълбочина.

    Коментиран от #59

  • 58 Коста

    39 5 Отговор
    На деградиралите западняци все Русия им виновна .
  • 59 шамандуро

    13 4 Отговор

    До коментар #57 от "Солей":

    Ти с плавниците ли го преплува . За шорхела е ясно че си го дъвкал .

    Коментиран от #64

  • 60 Публикувано беше преди 2 дена

    29 1 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    В тази зона има една купчина датчици в морето. Така че ако е имало морски съдове Дания ще знае. Просто мълчат. В зоната на експлозии те тръбите са само на 80 м дълбочина... Дори леководолази могат да поставят взрив

    Коментиран от #66

  • 61 само питам

    16 2 Отговор

    До коментар #56 от "Солей":

    На 211 метра средна дълбочина с папрерите ли влизаш или на баба си с кюлотите ?
  • 62 Дън Бай

    20 1 Отговор
    Няма съмнения! Като гръмне тръбата към Полша, да не каже някой, че не е от поляците.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В, зоната на експлозии

    17 2 Отговор

    До коментар #59 от "шамандуро":

    Е 80 м дълбочината... Има публикации чети

    Коментиран от #68, #76

  • 65 Абе

    49 4 Отговор

    До коментар #38 от "Значи са китайците":

    Ковид си беше проект на САЩ.Хибридно създаден грип във тайните им био лаборатории.Нарочно хвърлен в Китай за да им катострофира икономиката.След този им проект започна вторият - ваксините.Голяма далавера направиха.ЕС начело със госпожа Урсула започна търговията.Тая женица работи в интерес на американците.Същото нещо се повтаря и със Зеленски.
  • 66 всички си трайкат

    35 0 Отговор

    До коментар #60 от "Публикувано беше преди 2 дена":

    Там е то , че всички си траят . Ако бяха Руснаците до сега да са оревали света .
  • 67 Муахаха

    47 2 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    ",което предполага, че американците в никакъв случай не биха участвали в такова мръсно и подло дело"

    Човече, ти си по-наивен от едно дете в детската градина.
    Тия хора само преди 20 години нападнаха една държава с фалшиви доказателства, за които знаеха че са фалшиви.
    И това струваше няколко стотин хиляди мъртви иракчани.
    Тия хора с помощта на акушерката и malоумниците около нея унищожават индустрията на Европа и окото не им мига.
  • 68 шамандуро

    3 6 Отговор

    До коментар #64 от "В, зоната на експлозии":

    И като е на 80 метра какво ? Ти на колко метра се гмуркаш ?

    Коментиран от #73

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ти си поредният

    24 1 Отговор

    До коментар #63 от "един":

    който си мисли е след като са създали хладилника и айфона имат право да се месят в работите на други държави а дори и да ги нападат.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Достатъчно дълбоко

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "шамандуро":

    Но и там не намирам твоя мозък

    Коментиран от #81

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Верно ли

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "Много ясно":

    Ами, не думай! Не е ли Путин? Ти да видиш...
    Всички знаят кой е, ама "оставало неясно"!

    Коментиран от #83

  • 76 разбирач

    14 2 Отговор

    До коментар #64 от "В, зоната на експлозии":

    Ти за кесонна болест чувал ли си ? И колко време му трябва на един водолаз за адаптация при гмуркане на голяма дълбочина . Да не говорим че 100 кила тротил няма как да ги влачи по дъното .

    Коментиран от #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кирил

    24 0 Отговор
    От кога Дойче веле са разследваща организация?
  • 79 Солей

    3 32 Отговор

    До коментар #76 от "разбирач":

    За един водолаз 80 метра са НИЩО :)))) А във водата 100 кила не са НИЩО, но то трябва да знаеш и малко Физика, а не само да четеш инструкции от Кремъл. За вторите не се иска абсолютно никакъв акъл :))))

    Коментиран от #94

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 разбирач

    17 1 Отговор

    До коментар #73 от "Достатъчно дълбоко":

    Разбирач Нивото на декомпресия зависи от дълбочината, на която се спускате. При по-дълбоко гмуркане се увеличава барометричното налягане, което води до декомпресионна болест.

    При по-големи дълбочини, вие ще консумирате кислорода много по-бързо, което пък ще ограничи времето на престоя ви под водата.

    При гмуркане на 10-15 метра можете да вършите някаква физическа работа . Но на 80 метра да влачите 100 килограма тротил ...

    За това се иска кораб на повърхността , който няма как да не се забележи .

    Коментиран от #95

  • 82 Аватар

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "един":

    И за всичко,което изброявате им се плаща лиценз,т.е.печелят.Това е основата на лицензната икономика.
  • 83 Констатирал

    2 31 Отговор

    До коментар #75 от "Верно ли":

    Има си хас жълто-копейкиново комуноидно да не каже че САЩ са виновни!?!

    Коментиран от #138

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Факти са козяшки л а й н а !

    34 2 Отговор
    По същото време се провежда голямо натовско учение в района с участието на 40 бойни самолета и флот и руснаците все пак успяха да бомбардират газопровода незабелязано ?! Всеки може да си направи справка, учението се казва Ramstein Alloy - 26 и 27 Септември. Браво тогава на братята руснаци, шапка им свалям, явно наистина са напреднали много в извънземните технологии. Как ли ще се опазят Ню Йорк или Лондон тогава? Какво още не ви е ясно? Балтийско море е много плитко с една дълбочинна бомба от самолет диверсията е готова. Под вода няма кой да се скрие, защото дори на подводниците им е много трудно заради дълбочината.
  • 86 онзи

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Щом и ти гербав се пънеш, по вече от ясно е кой е?!?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 КАКТО ВИНАГИ

    37 2 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ КРА ВАРИЯ СТОИ ЗАД ТОЯ ИСТОРИЯ , НАЛИ ЦЕЛТА И Е ДА НАСТРОЙВА ЕВРОПА СРЕЩУ РУСИЯ , НО ХОРАТА НЕ СА КЬО РАВИ И ВСИЧКО ИЗЛИЗА НА БЯЛ СВЯТ ........РАНО ИЛИ КЪСНО !
  • 90 Само напомням

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Байдън си го каза февруари на интервю.




  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Прозрял

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ПРЕДИЗВИКАЛ ВЗРИВА!! ВАЖНО Е РУСИЯ ДА НЯМА ПРИХОДИ,ЗА ДА НЕ ВОЮВА!!
  • 93 Солей

    2 15 Отговор

    До коментар #87 от "Некой си":

    Екокатстрофа плюс "извинение" за следващия поводен газопровод, който ще гръмне.
  • 94 разбирач

    19 1 Отговор

    До коментар #79 от "Солей":

    Я пробвай ! Ти май само във ваната си се гмуркал?

    Коментиран от #96, #150

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Солей

    5 12 Отговор

    До коментар #94 от "разбирач":

    Ти на колко си се гмуркал и с каква екипировка? И колко сила се изисква да придвижиш 100 килограма във вода и колко на сушата? :))))
  • 97 Сорри

    29 1 Отговор

    До коментар #55 от "хахаха":

    Нема начин... В Сомалия няма нефт, иначе и на тях щяхме да им дадем "свобода", и евроатлантически ценности!

    Коментиран от #107

  • 98 Баста 🇺🇦

    3 31 Отговор
    Не бойте се, взрива е вътрешен и е породен от руска намеса. САЩ нямат никаква изгода да го съботират, след като държавният им резерв намаля значително и имат нужда от газ на вътрешният пазар. Това е нескопосана лъжа.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Чудя се

    7 12 Отговор
    защо САЩ открито не си признаят за саботажа над СП1 и СП2. Те са част от икономическата инфраструктура на Русия, представляват мощно политическо и икономическо оръжие, струват 17млрд. евра и са лесна мишена от военна гледна точка. Руснаците как избомбиха петролни рафинерии, складове с ГСМ, ТЕЦ, язовирни стени, военни, стоманодобивни и химически заводи в Украйна, да не говорим за жилищни и обществени сгради. Украйна да не би да отвръща със същото на руска територия? СП1 и СП2 са легитимна военна цел, няма човешки жертви и екопроблеми, защо да не го гръмнат. Понеже нямат флот САЩ са им направили услугата.
  • 102 Симо

    32 0 Отговор
    Дойче веле, платения рупор на "демокрацията" ще прави разследване, че то и независимо , че то и обективно!! Смях в залата!
  • 103 Естествено че САЩ са виновни

    28 1 Отговор
    Или ЕС под диктатурата на САЩ

    Коментиран от #130

  • 104 Руски катюши

    3 26 Отговор
    Ние не сме виновни, защото сме ангели небесни. Е да малко църни, но все пак ангели. За всичко са виновни САЩ дори за приливите и отливите на океаните.
  • 105 Проверка на фактите

    29 0 Отговор
    Байдън каза, че ще сложи край на "Северен поток" по един или друг начин. И ето, при желание се намира начин. Интересното е, че по твърденията на някои медии, руснаците овлавядат запорожката АЕЦ и си я гърмят периодично. Сега пък се оказва, че си гърмят собствените газопроводи. Ами по логиката на тези медии, е достатъчно никой нищо да не прави, те руснаците сами ще си гръмнат всичко като му дойде времето. Сега е момента да зададем въпроса, а има ли логика въобще в твърденията на въпросните медии? До тук, само твърдения без доказани факти.

    Коментиран от #113, #114

  • 106 Защо ли?

    3 5 Отговор

    До коментар #87 от "Некой си":

    Защото могат пак да ги отвъртят за малко и пак да ги спрат когато си поискат. Ще ти пусна, няма да ти пусна като в оная чалга. Украинците отдавна да са ги гръмнали, но нямат флот. Руснаците им разрушиха инфраструктурата по цяла Украйна без да им се връща. Сега са ползвали услуга на "ишлеме" някой да свърши тая работа - мераклии много.
  • 107 хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #97 от "Сорри":

    Абе пробвахте се веднъж ама не ви върза иначе направихте много вдъхновяващ Филм хахахахаха героичен един смел нямащ нищо общо с истината но все пак е филм ххаахаха
  • 108 Важно е ,че вече няма газ за ....

    17 0 Отговор
    Огоените шваби!Дойче веле ще вари зеле на кюмюр....Кой е терориста си знаят в централата на мумията?

    Коментиран от #110, #151

  • 109 Солей

    1 14 Отговор

    До коментар #87 от "Некой си":

    По същата причина, поради която пратиха войници да копаят окопи в силно радиационната зона на Чернобил: щото са терористи, за които няма значение нищо, освен следващата мизерия, която са подготвили.
  • 110 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #108 от "Важно е ,че вече няма газ за ....":

    Пише се "Угоен" Толкова за "мнението" ти. :))))

    Коментиран от #144

  • 111 Вонбон

    15 1 Отговор
    Не бе Путин е виновен.И да пръцнат пак той е ниновен
  • 112 Българин

    21 1 Отговор
    Много ясно,че са американците,няма какво да увъртат.Байдън преди време го каза в прав текст.Стига сте набеждавали само Русия.
  • 113 Проверка на фактите

    18 0 Отговор

    До коментар #105 от "Проверка на фактите":

    Само като допълнение. Ако господин Х, публично заяви пред свидетели, че ако комшията му господин У, продължава да го дразни, то в къщата на господин У ще се случи случка. Няколко месеца по-късно действително избухва пожар в къщата на господин У. Доказва се че пожара е умишлено предизвикан. Сега въпрос, кой ще е първия заподозрян за предизвикания умишлен палеж?

    Коментиран от #115, #120

  • 114 Прави разлика,

    3 19 Отговор

    До коментар #105 от "Проверка на фактите":

    с гръмването на ЗАЕЦ се засяга целият свят за стотици години, а тръбопроводите са само за снабдяване на ЕС със скъп и несигурен газ. Европейците разбраха това и вече минават на ТЕЦ с въглища, пускат спрени АЕЦ, правят икономии на газ, развиват ВЕИ. Никой няма да оправи СП1и2, на километри в тръбите е влязла солена вода и ще ръждясат - ремонта е адски скъп, засяга единствено руснаците и никой вече не иска руски газ.
  • 115 Солей

    0 11 Отговор

    До коментар #113 от "Проверка на фактите":

    Защо на руснаците им се налага да лъжат за въпросния полет? :))))
  • 116 !!!?

    6 9 Отговор
    САБОТАЖ !!!?

  • 117 Край на спора

    2 3 Отговор
    Спорът кой е за мен лично е излишен.Нали вече бяха наказани виновните за екологичната катастрофа.
  • 118 да оборим тезата

    26 0 Отговор
    Основният аргумент на ДВ е, че американският хеликоптер не е летял точно над взривените части на двата газопровода. А кой е твърдял, че въпросният хеликоптер е взривил газопровода? Обратно, дори ДВ цитират специалисти, че повреда от въздуха е почти невъзможна. Това е работа на подводница и водолази, не на авиатори. Хеликоптерът е имал за цел да охранява и подпомага работата на подводницата. Самият факт, че не се твърди че руска подводница или руски хеликоптер са били в района, който изцяло е под контрола на НАТО, води до логичният извод, че руснаците освен, че нямат интерес от унищожаване на газопроводите си, но и нямат никакво участие в едно най-големите засега престъпления на 21 век.

    Коментиран от #123, #126

  • 119 Логиката ти издиша

    5 5 Отговор
    Взривовете може да се поставят много преди това и да бъдат взривени дистанционно точно в желания момент, който да те въведе в зблуждение.
  • 120 Ако обаче

    2 7 Отговор

    До коментар #113 от "Проверка на фактите":

    господин У събаря къщата, гръмва колата, убива жената и изнасилва децата на господин Х , палежа на къщата е дори недостатъчно отмъщение.
  • 121 Йоги-то

    16 0 Отговор
    Само факта, че "жерртвите" крият престъпника, говори само за едно, действа се заедно на глобално политическо ниво , а таргета е ясен затягай каиша на плебеите. Но все някога хора ще се осъзнаят и ще ги накарат да си платят.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Солей

    2 19 Отговор

    До коментар #118 от "да оборим тезата":

    Русофилите не твърдите ли, че руските суперподводници са неуловяеми за НАТО? Впрочем, как е с версията за подводни дронове или предварително заложени взривни устройства? Или тази (най-вероятна) версия не е удобна за Кремъл?
  • 124 Исторически парк

    5 2 Отговор
    Не се е доближавал, ама противоподводните управляеми торпеда, които носи имат обсег 130км ;)
  • 125 Вирално

    15 0 Отговор
    Зеле. Умопомрачителни сте.
  • 126 Това как са

    3 17 Отговор

    До коментар #118 от "да оборим тезата":

    ги гръмнали си е военна тайна и е без значение, това не е престъпление спрямо човечеството. Няма човешки жертви и не е екокатастрофа. Нанесоха икономическа щета на Русия както и те на Украйна. Заводът "Азовсталь" със сигурност струва повече от двата газопровода, да не говорим за други обекти в Украйна разрушени от руснаците.

    Коментиран от #133

  • 127 3 въпроса за 100 лв от Стани богат

    16 1 Отговор
    Задача с 3 въпроса!
    1 въпрос: Кому вьигодно?
    2 въпрос: Ако нещо кряка като патица,лети като патица ,ходи като патица и прилича на патица - патица ли е или крокодил?
    И за всички, които се затрудняват на горните 2 въпроса - жокер 50/50!
    3 въпрос :САЩ или Конго гръмна тръбите?
  • 128 Йорго

    9 0 Отговор
    Вие,тъпи ли сте или си лижете мозъцитите?! То такива изроди като Вас и в панти века не е имало ?!!!!Светът отива по дяволите !!!!
  • 129 Йорго

    14 1 Отговор
    Фактологически, тая Фактуриална структура е подлогс на САЩ !Въпросът е до,кога ще ги търпимммммлл ?!
  • 130 За какво

    2 12 Отговор

    До коментар #103 от "Естествено че САЩ са виновни":

    да са виновни, няма човешки жертви, нито екологични проблеми. Тези газопроводи бяха един инструмент за политически и икономически шантаж и по време на война са легитимни цели. Украинците ги гръмнаха използвайки услуга от държави имащи флот - САЩ, Великобритания или някои други.
  • 131 Лейди Ди

    2 17 Отговор
    Руска работа - ненормална работа!
    Крадеца вика - дръжте крадеца!
    Хахаха, ТИЯ ДЖАДЖИ ЗА ВЗРВЯВАНЕ, СА ПОСТАВЕНИ ОЩЕ ПРИ СТРОЕЖА!
    Така е, когато не се чете Бисмарк!!!!
  • 132 !@№

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дойче кохл":

    И тоалетна хартия :)
  • 133 помисли пак

    17 1 Отговор

    До коментар #126 от "Това как са":

    На първо място - екологична катастрофа има и май само ти не си разбрал. На следващо място - като следствие от липсата на енергия тази зима вероятно ще има и човешки жертви, протестиращите на Запад говорят за това, че ще има смъртни случаи от хипотермия. В Германия положението ще е особено тежко, защото икономиката и домакинствата са почти изцяло газифицирани. Кой казваш е наказан в случая?

    Коментиран от #137

  • 134 българин

    13 2 Отговор
    За цял свят е известно кой е агресорът, кой носи смърт и разруха, настъпена змия хапе безогледно.
  • 135 Хайли Лайкли

    17 1 Отговор
    Изключено е да са САЩ. Сред заподозрените на Монголия, Камбоджа и Сенегал. Не е изключено и съучастието на Папуа Нова Гвинея, която преди това е правила военно учение в Балтийско море...

    Коментиран от #156

  • 136 Сандо

    11 0 Отговор
    Всички го знаят и те го знаят.
  • 137 Метан извира

    1 12 Отговор

    До коментар #133 от "помисли пак":

    на много места от океанското дъно, дори и от всички блата. Сега ако твърдиш, че руснаците не затварят нарочно тръбите от тяхна страна е нелогично, колко газ има в тръбата? Русия изнасяше 40% от газа, другите 60% си ги имат, а ще внасят повече втечнен газ, азерския вчера го включиха.Е, ще има икономии тая зима, но чак да мрат от студ и да се къпят 5мин. 1 път в седмицата в ЕС е велика руска мечта.
  • 138 констатирай си

    7 1 Отговор

    До коментар #83 от "Констатирал":

    А да вярваме на ляворезбов либераст ли?
  • 139 Объркано Атлантиче

    24 1 Отговор
    "Интересна статия беше публикувана в „Уолстрийт Джърнъл“, в която се посочва, че германските химически концерни са започнали преместване в Америка. Химията и фармацевтиката са едни от ключовите бизнеси в страната. Малко по-рано такава информация се появи в немския „Ханделсблат“, само че там става дума за целия „Фолксваген“: ръководството на компанията каза, че ако цените на енергията в Европа останат на същото ниво, те ще трябва да се преместят в САЩ.
    Само си представете: един от най-известните производители на автомобили в света, на практика лицето на Германия, може да напусне страната!
    "И какво от това?", както обичат да иронизират сега в интернет. Наистина какво от това? След февруари Европа беше принудена да предаде почти всичките си оръжия на Украйна, за да разпали войната. Европа беше принудена да наложи санкции срещу Русия, което предизвика безпрецедентна енергийна криза. Сега с газопровода се случи нещо неразбираемо, за което бившият външен министър на Полша и евродепутат Радек Сикорски вече успя да благодари на Америка.
    „Търсете кой има полза“ е изтъркана формула, която е била доказвана многократно.
    Европа без топлина, Европа без електричество, а сега и без пари - чудя се дали хората в ЕС са готови да платят такава цена за „Pax Americana“?
    Въпреки това, ако има нещо, винаги може да им се говори за ужасната руска заплаха."
  • 140 Абсолютна глупост

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Пука им на янките какво мисли Берлин за тях. Германия няма реална Конституция, след 2СВ е напълно зависима от САЩ защото с тях няма Договор за суверенитет. Така, че Германия е неофициално 51 американски щат, каквото заповяда Америка, това се изпълнява от "немското правителство"
    На практика Германия няма право на глас. Вън от това, Байдън и Нюланд официално заявиха, че няма да допуснат Nordstream 2 да функционира, ще го приключат "така или иначе"

    Коментиран от #142

  • 141 Айде

    1 19 Отговор
    А защо путин нападна друга държава!? Да бе мирно седяло...! Сега Русия ще гризе дървото, а вие си фантазирайте тука!
  • 142 факт

    19 0 Отговор

    До коментар #140 от "Абсолютна глупост":

    Всъщност именно със строежа на Северен поток 2 Германия се опита да покаже гръбнак, въпреки недоволството и заплахите на САЩ. За САЩ беше належащо да покажат на немците, а така косвено и на другите си сателити, какво се случва, когато се опитват да се еманзипират и да поставят собствения си интерес пред техния. Като гледам обаче протестите в цяла Германия, много е вероятно янките да постигнат точно обратното на това, което целяха и Германия да тръгне по своя път в сътрудничество с Русия и в конфликт със САЩ. Не казвам, че това ще стане, а само, че е възможно да се случи.

    Коментиран от #148

  • 143 Световен икономически Форум

    19 0 Отговор
    Планът на Клаус Шваб работи успешно, след като съсипе Европа икономически, следва 2я етап - финансова зависимост от Милиардерите на световно ниво,това е и целта. Четете Great Reset в ЮТ
  • 144 Солей

    6 2 Отговор

    До коментар #110 от "...":

    Ние го разбрахме човека, ти като си кухоглав, си е твой проблем. Попитай някой по-умен либераст от теб, да ти обясни...
  • 145 Браво на сащ добра работа свършиха

    12 0 Отговор
    Баба ми от Мексико е отговорна за саботажа на Северен поток! Европа свърши! Амин!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Всички знаят

    0 13 Отговор

    До коментар #25 от "Телевизия Бобов дол":

    Важният въпрос не е кой, освен Русия има интерес да купува газ, а да се отрежат приходите на путин, за да спре войната! Понимаеш!? И да не управлява той кранчетата на газопроводите, за да изнудва повече Европа!
  • 148 Да, така е

    14 0 Отговор

    До коментар #142 от "факт":

    Протестите нищо не променят, 2/3 часа обикалят по улиците, крещят и с това се приключва,поне до този момент, от 1 Октомври армията има официално разрешение за намеса и подкрепа на полицията в случай на нужда. Ако нещо сериозно се случи, това ще стане в момента, в който няма да има ток и отопление, така наречения Blackout. Тогава ще има и масивни щети като се отприщи голяма вълна от недоволство на границата на гражданска война.
  • 149 Реалист

    22 0 Отговор
    Значи до вчера Русия беше аналогов смешник с пушки кремаклийки, днеска понеже на някого му отърва стана свръх технологична нация, която е създала невидими подводници, които никой локатор на нато не може да залови и отчете. Че даже били успяли да сложат и взрив на тръбите, и то в териториални води на държави мразещи Русия, пазещи се от нея, охраняващи с натовски кораби и подводници всяка морска миля. Хайде моля ви се. Колкото и да сме неостри, чак пък толкова не сме.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Всички знаят

    0 10 Отговор

    До коментар #108 от "Важно е ,че вече няма газ за ....":

    Мумиите са две и са в Кремъл, товарищ! Едната още воюва!
  • 152 Геша

    9 0 Отговор
    Най-вероятно са англичаните със знанието и съдействието на САЩ.

    Коментиран от #159

  • 153 Мечешки работи

    6 3 Отговор
    Що и трЕбеше на Европа да се хваща на хорото и да търси от мечката-ремичка ..? Хората които са препатили, никога не взимат от мечока ремичка, защото знаят че ще им направи мечешка услуга и ще трябва непрекъсната да са внимателни и да се оглеждат за нови проблеми , а Европейците искали и чакали да имат ГАЗ от Русия!
  • 154 Я помисли пак

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Солей":

    Значи ако си прев НЕдругарю, означава че нато са много зле. При такава плитка дълбочина на морето да не видиш врага, за какво въобще се плащат милиарди долари членски внос?
  • 155 Артилерист

    19 1 Отговор
    Ако питат DW ще извадят "факти", че американците никъде по света и никога не са вършели диверсии, саботажи, интервенции, цветни революции, войни и прочие варварщини. Техните "факти" служат единствено да докажат, че руснаците лъжат, а американците са абсолютно невинни. Но посочените от различни източници ФАКТИ обективно сочат, че само американците са заинтересовани, те имат подобен опит и те са извършителите на този терористичен акт. Обобщен израз на доказателствата за вината на американците е заканата на Байдън, че ако Русия влезе в Украйна те, американците, ще унищожат северните потоци. Това е заявено най-безочливо публично и подкрепено с уверението, че те знаят как. Е? Ще припомня кризата с Венецуела, когато американците изпратиха една група най-високо квалифицирани техни терористи да свали Мадуро. Благодарение на преданата на Мадуро армия, подкрепата на по-голямата част от народа, както и пристигналите няколко руски самолети, този тероризъм на американците бе предотвратен. Американците вършеха тази провокация пред очите на цялото човечество с всичките му международни организации и правни норми. А сега, на толкова километри в тъмата на водната дълбина, кой да ги види?
  • 156 дойче зеленски

    16 1 Отговор

    До коментар #135 от "Хайли Лайкли":

    Не изключвай и талибаните на Осама бин ладен, възможно е с два пътнически самолета да са се ударили в тръбите, както направиха с кулите близнаци!
    Еврокраварските подлоги да не изключват и тази теза!
  • 157 Факт

    14 1 Отговор
    Ако Русия иска да спре газа има много по лесен начин да го направи и на децата е ясно кой извърши терористичният акт. Но нямат смелостта и доблестта да си го признаят. После защо не вярваме на американската пропаганда.
  • 158 Мишел

    18 1 Отговор
    С такава проверка на фактите DW без проблем ще докаже, че Япония е направила атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки.
    На терористичния акт срещу СП1,2 Русия ще отговори с акт с равна тежест срещу обект на терориста . Дали отговорът ще е срещу подводен кабел, или разузнавателни спътници, или тръбопровод в Мексиканския залив, но ще покаже, че е наясно кой е поставил и задействал взривовете.
    Досега всяка световна война е започнала с терористичен акт.
  • 159 Да, така смятам и аз

    11 0 Отговор

    До коментар #152 от "Геша":

    Те се интересуват много интензивно от Украйна и всичко свързано с нея, целта разбира се, е да компрометират Русия във всяка насока.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Буум

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Това не е първото взривяване на тръба по време на руска война
  • 162 Втората природа на янките

    15 1 Отговор
    Ами да направим ретроспекция на фактите: 1. 15.02.1898г. американците си взривяват крайцера "Мейн" в пристанището на Хавана ,обвиняват Испания и това е повод за вайна като заграбват Куба, Пуерто Рико, Гуам и Филипинските острови ;2.Американците са разшифровали кодовете на японските ВМС,знаят за нападението на Пърл Харбъл,нооо напълно съзнателно дават курбан моряците на старите си крайцери;3. Убиха си Кенеди и се опитаха да натопят СССР,но никой не им повярва 4. 1961г. убиха в самолетна катастрофа генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд и досега се ослешват като шопари у шума; 5.;02.081964г. Екипажът на разрушителя „Maddox“ лъже,че е атакувян ат виетнамски катери и това се правръща в т.н. "Тонкински инцидент",повод за инвазията на САЩ в Югоизточна Азия;5. 1983г. в пристанището Пуерто Сандино,Никарагуа САЩ взривяват подводен тръбопровод;6. Досието " Farewell" от 1982г. - най-голямата НЕ атомна експлозия на съветски газопровод в Сибир видима от космоса. Причина - компютърен саботаж от САЩ; 7. Кулите близнаци от 2001г. Както казва психологията - миналите поведения определят и подсказват бъдещите роведения,а хората казват - навикът става втора природа.
  • 163 Нане

    9 1 Отговор
    естествено че американците те единствено има икономически интерес от това - да мъндахерцат еуропейците за кинти
  • 164 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Е,да ,ама кабелите останаха здрави,а тръбите са пробити.Американския хеликоптер всъщност е бил в района за да наблюдава,дали няма да се появи случаен свидетел,кораб или самолет,не е било нужно да е на самото място на авариите.А пък американците са известни специалисти по такива крупни промишлени диверсии,взривните устройства са поставени от подводница със специално оборудване.Сега се правят на хал-та-ви и прехвърлят от болната глава на здравата.Всичко е пределно ясно,руснаците нямат интерес да си разрушат скъпо-струващите газопроводи,които в обозримо бъдеще пак щяха да заработят и да им носят милиарди доход.Това е чисто военна диверсия,от страна на стратегическия им противник сащ,които никога не са крили истинските си намерения.
  • 165 Да де,

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Прав си,че укрите( а зад тях- бидон младши) имат интерес .Но какво ще се случи,ако и на тях им врътнат крана напълно? Мислиш,че не е възможно? Ще захранват до последна подстанция в Донецк Лугаснска области.Натам- въздух! Какво ще им направят - нов пакет, за забрана внос,на течен сапун и кенеф папир?
  • 166 Кой има интерес

    0 0 Отговор
    Ако това е Русия, съгласен съм. Но интересът към изместване на Русия от европейския пазар, едва ли е интерес на Русия.
    Събитията от последните години обаче, ме карат да се замислям над тази сентенция. И Европа има интерес да търгува с Русия, но в разрез с този си интерес, си самоналага санкции. Така че, защо пък Русия да не действа в разрез със своите интереси? Нашите правителства също са пример за погазване на държавността и държавните ни интереси в полза на разни мафии.
    Е, какво трябва да ме учудва?