2 Октомври, 2022 16:00 1 875 67

Интерконекторът с Гърция: първата тръба на България, по която не тече руски газ

  • газ-
  • газпром-
  • интерконектор

Първият ефект от пускането на интерконектора за България е очакваното поевтиняване на природния газ за октомври с над 30%

Интерконекторът с Гърция: първата тръба на България, по която не тече руски газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция България вече получава газ от Азербайджан. Първият ефект от това е очакваното поевтиняване на природния газ. Следващият може да се прояви на изборите тази неделя.

Президентът Георги Първанов договори през 2008 г. доставките на газ от Азербайджан за България, 14 години по-късно президентът Румен Радев “пусна” тръбата, по която от 1 октомври азерското синьо гориво ще се получава в пълен обем. Капацитетът ѝ е 3 млрд. куб. метра - колкото годишната консумация на България, а след изграждането на компресорна станция ще достигне 5,5 милиарда кубика.

Близо 1,57 млрд. кубически метра - половината от настоящия капацитет на газовата връзка - са резервирани с 25-годишен договор за газ от Азербайджан, от които 1 милиард получава българският обществен доставчик “Булгаргаз”, малко над 200 милиона кубика е за гръцкия оператор DEPA, италианската енергийна компания Edison и по-малки количества за азербайджанската Socar. Освен тях и американската Linden Energy, която притежава 50% в “Овергаз”, е запазила 10% от договореното количество. Свободният капацитет ще се предлага на две европейски борси.

Предисторията

Това е първата газова тръба в България, която не е обвързана с руско синьо гориво. За газовата връзка се заговори през 2009 г., когато през януари Русия спря за две седмици газа през Украйна без предварително предупреждение. Тогава беше подписан меморандум за разбирателство по проекта, през 2011 г. бе създадено съвместното българо-гръцко дружество ICGB, като първоначалните намерения бяха работите да приключат до края на 2014 г.

Но финансиране беше осигурено по-късно - общо 240 млн. евро, една трета от които бяха предоставени безвъзмездно от ЕС. През 2019 г. започна същинското строителство, което така и не приключи до април 2020 г. Крайният срок беше преместен още два пъти, за да тръгне най-сетне днес газът. Предишното правителство ускори работата по тръбата, а четвъртият служебен кабинет на президента Радев издаде последните две необходими разрешителни - акт 15 и акт 16, за да бъде пусната газовата връзка в търговска експлоатация. 151 км от дългия 182 км газопровод са в България, останалите в Гърция.

Така връзка, чието начало бе положено в края на управлението на Тройната коалиция, премина през етап на реализация, проточил се през десетилетието на правителствата на Бойко Борисов и няколко краткотрайни, намери бърз завършек при последните два кабинета. След като бъде готов и терминалът за втечнен природен газ край Александруполис с очакван краен срок 1 януари 2024 г., България може изцяло да загърби руския газ.

Приоритет за ЕС, промяна за Балканите

Церемонията по откриване на интерконектора, обявен за приоритет на ЕС, стана повод за енергийна, но и друга дипломация. В словото си президентът Румен Радев подчерта, че проектът променя енергийната карта на Европа, говори за солидарността и съвместните проекти в региона, но и напомни за твърде дългото чакане на България и Хърватия за прием в Шенген - “11 години след като сме покрили критериите за членство”. Самият Радев разговаря преди това с премиера на Румъния Николае Чука за свързаността между двете държави, в т.ч. третия мост на Дунав, за който беше подписан меморандум през септември.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, също гост на събитието, отбеляза, че връзката е енергиен мост и има геополитически измерения: “Става въпрос за газова мрежа, на която може да се разчита. Тя свързва не само държави, но и партньори, които споделят еднакви евроатлантически ценности”.

Пускането на интерконектора е от особено значение за България, след като през април “Газпром” прекрати едностранно доставките по дългосрочния договор, но и за ЕС, поставил си за цел да се откъсне от руската газова зависимост до 2030 г. заради войната на Путин в Украйна. “Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ”, заяви в София председателката на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен. Според нея Европа има всички шансове да се освободи от тази зависимост и “това е въпрос на политическа воля”. А президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че до 2027 г. страната му има готовност да удвои транзита на природен газ за Европа.

Природният газ ще поевтинее

Ден по-рано Алиев получи от Радев предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителни 5 млрд. кубически метра газ годишно от Азербайджан за ЕС по меморандума, подписан между ЕК и Азербайджан. Основната цел е да не се чака инвестирането на значителни средства в Южния газов коридор, а да се използват интегрираните мрежи на тези четири държави. Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров става въпрос за т.нар. проект “Истринг” (Eastring) за създаване на инфраструктура за природен газ, през която да се доставя газ от Каспийския басейн, Ирак, Иран, Източното Средиземноморие. Меморандум за разбирателство за проекта беше подписан през 2016 г., но инвестиции за развитието му така и не са направени.

Първият ефект от пускането на интерконектора за България е очакваното поевтиняване на природния газ за октомври с над 30%. Следващият ще се прояви на изборите на 2 октомври.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха...

    55 28 Отговор
    Ама той газа пак руски на,Урсулооо.... Азербайджан го купува от Русия,и го продава като азербайджански.

    Коментиран от #6, #36

  • 2 След включването на

    24 37 Отговор
    интерконектора с Гърция цената на газа падна с 34%. Познайте на кого ще му спрат копейките.

    Коментиран от #9, #20

  • 3 Путин

    40 14 Отговор
    Вервайте си...таман да храните брадчеда Алиев
  • 4 Браво

    17 24 Отговор
    на ПП
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рублофил на

    18 34 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха...":

    гръб не пада, само лъжееееее като своите любими рус...наци!

    Коментиран от #11, #17

  • 7 ЕС дом на дебили

    50 17 Отговор
    Леле тая европейска общност все повече заприличва на някъв старчески дом за старци с деменция . Какъв да е газа ако не руски бе дебили ? Алиев , бив агент на КГБ и личен приятел с Путин от къде го доби ?
  • 8 Стоян Александров

    29 16 Отговор
    Абееее ейййй Вие не разбирате ли че няма и да тече нищо по тази тръба. Газ НЯМАААААА. ТОЛКОЗ. ГАЗТА ЩЕ ОТИВА ЗА ГОСПОДАРИТЕ НА ЗАПАД. ТОЛКОЗ. ЗА РОБИТЕ НИЩОООООО. ДА СИ РОБ Е САМОСТОЯТЕЛНО ТЕШЕНИЕ И ТО ДНЕС СЕ ДОКАЗВА НА 100 %. ДНЕС ГЛАСУВАТЕ ДА БЪДЕ ДОРАЗБИТИ НА ПАРЧЕНЦА. Гладни и жадни ще ходим еййййй и само НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ. ДНЕС БОКО ТИКВАТА ЩЕ ОСВИДЕТЕЛСТВУВА РОБИЯТА БЪЛГАРСКА. ВСИЧКИ СА ЗАПАДНИ И АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ, А ВИЕ СИ ИЗБИРАТЕ САМИ ТОВА. КОЛКО Е ЖАЛКО ЗА ЕДИН НАРОД САМ ДА СЕ УНИЩОЖИ....ГАЗТА Е ЗА ГОАПОДАРИТЕ, ЗА НАС НИЩО. ЩЕ ПУСНАТ МАЛНО ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ И ТОЛКОЗ. ДОРИ И ДА ИМАМЕ ЩЕ Е ВСЕ ТАЯ, ТЯ Е БЕЗУМНО СКЪПА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кир

    37 14 Отговор
    По интерконектора няма датече руски газ . а газ купен от Газпром и продаден от Алиев.

    Коментиран от #28

  • 11 ХА ХА

    19 28 Отговор

    До коментар #6 от "Рублофил на":

    Трябва да причислят русофилията към психичните разстройства и да се лекува, защото наистина е страшно!

    Коментиран от #21

  • 12 Путинофил

    16 17 Отговор
    Най после доживяхме след 80 годишно руско енергийно робство. И то не е много сигурно, че не е руски!
  • 13 редник

    20 4 Отговор
    "Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа..."

    Дано да е така, но осигурена ли му е сигурна охрана?...

    Коментиран от #62

  • 14 Бялата Сексуализирана Лили

    9 9 Отговор
    Гадни византийци долни мръсни етиопски фанариоти данайци от Африка ,известни с извратеността си обидите им високомерието си мръсни ксенофоби и гнусни джендърофоби и фарисей и сексуални перверзници и мизандрици с изкивено мислене и държащи ги влага от комплекса да обиждат и тарикатлеят нон стоп това са прехвалените ви ,,гърци,, Византийците

    Коментиран от #47

  • 15 Алиев първи приятел на Путин

    22 9 Отговор
    Путин затова не защити Армения, въпреки, че имат военен съюз! Интереса клати феса!
  • 16 132

    22 7 Отговор
    Посредниците ще печелят за сметка на хората.
  • 17 Абе

    30 12 Отговор

    До коментар #6 от "Рублофил на":

    Газът си е чисто руски.Просто ни го поднасят и ни го доставят по демократичен начин.Ще плащаме тройно за него.Ако си мислиш,че е не е така ....то си поредния заслепен глупак със промит мозък,който вярва на поредния цирк спретнат от ЕС.Същия цирк го извъртяха и за Ковид пандемията.Всичко е далавера и пари.
  • 18 Плашимир

    19 10 Отговор
    Стига бе!? Значи Азерите са някви магьосници. Добиват 5 пъти над възможното....
  • 19 Теле

    13 10 Отговор
    Само 60% е руски, браво
  • 20 На този

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "След включването на":

    Тиквата
  • 21 Теле

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА":

    Даа време е да идеш на психар
  • 22 Рошко

    11 5 Отговор
    Прочетох до, американската линден притежаваща 50%от овергаз и спрях да чета. То няма смисъл и после иди че разправяй че нямаш сестра
  • 23 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    19 9 Отговор
    Пак е Руска газ, препродадена през Азарбейджан!! Цената е Важна DW, нищо друго не го интересува бедния Българин! А вие си се радвайте, за това ви плащат!! А, Българина ви тегли в момента по една звучна дълга М. А Й. Н А, не заради газа, а от "Симпатия" към вас!!
  • 24 Нане

    13 3 Отговор
    за ко построй Бойчо Турски поток като не мое вземаме газ от него? Далавера чекмеджета алтъни
  • 25 опорката

    9 5 Отговор
    ПАК ПУТЛЕРАСТКИ ГАЗ МА СКЪЪЪП
  • 26 Алибаба

    16 5 Отговор
    Какъв газ тече по тръбата знаят малцина.В настоящия момент единственото сигурно нещо е от къде изгрява Слънцето ,от Изток.Но понеже там е Русия в учебниците може да решат да пише,че Слънцето изгрява от Запад.Нали все пак от Изток нищо хубаво не идва,хубавите неща идват от Запад

    Коментиран от #29

  • 27 Ученият котка

    8 8 Отговор
    Най-голямата победа на европейския бюрократичен мозък.
  • 28 Дори и така да е

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кир":

    ако газът е по-евтин от официалния руски газ какъв е проблема? Те си имат някаква уговорка помежду си. Досега добиват само от Каспийско море, но Алиев каза, че започват добива от сушата и удвояват износа.
  • 29 Системата

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Алибаба":

    от газопроводи приличана един голям басейн. Едни пълнят с тръби, други с танкери, а консуматорите черпят газ и плащат на тия които пълнят по договори според разстояние, закупен обем, политически отношения. Дали ще черпиш руски газ, а ще плащаш на американци или обратното няма значение, молекулата е една и съща - СН4.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дъ Крава 🐄

    8 6 Отговор
    Сега трябва да слушаме краварите иначе и нашата тръба ще взривят
  • 32 Софиянеца

    10 5 Отговор
    Колко е евтин този азерски газ бе минус 20%
    от 350 лв за мегават ли? На пролет беше 70 лв за мегават сега евтино гoворят за 250 лв на mw.h без ДДС

    Коментиран от #37

  • 33 Ученият котка

    6 3 Отговор
    Възможно е Алиев да получи индулгенция от римския понтифекс за войната в Карабах. Папата благославя всички кръстоносни походи.
  • 34 Къде бе

    4 6 Отговор
    Каква надценка, бе! По-евтин е азерския газ. Гиди путинисти лъжливи.
  • 35 Пешо

    6 9 Отговор
    Като слушам копейниците, на тоя свят всички купуват от газпром и после ни го продават на нас. Освен в Русия никъде другаде няма газ. Дайте някоя друга опорка. Смешнечи сте.
  • 36 Само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха...":

    А в Германия кога ще има такава тръба?

    Като не е руски, значи ще е по-евтин от руския преди войната, нали така казахте?





  • 37 Само напомням

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Софиянеца":

    Как да им обясниш на късопаметните центаджии? Те чули поевтиняване и реват от кеф. Ама преди това поевтиняване колко поскъпвания имаше заради западните санкции? Аз помня 3 големи - 2 с по 30% и 1 с 60%!!!!





    Коментиран от #39

  • 38 Охо-бохо

    4 3 Отговор
    Нека не се лъжем! Газът е от Турция. Турците какво си миксират те си знаят, пък и го могат. И азерски и руски и втечнен!

    Коментиран от #41

  • 39 Само казвам

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Само напомням":

    А ти предпочиташ евтин газ от Русия и Путин да ти набива канчето всеки месец за да не забравяш на кого дължиш нещастния си живот.

    Коментиран от #50

  • 40 1111

    8 5 Отговор
    Е и сега що лъжете, че не е руски газ? 70% от азерския газ е на Газпром. Газпром каква компания е? Руска. Следователно газът е руски. Оценка 0.

    Коментиран от #42, #46

  • 41 Ученият котка

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Охо-бохо":

    Отдавна чакам твоето прозрение.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 копейки вижте сега

    7 5 Отговор
    Важното е да има сериозен и сигурен доставчик на определена цена,а не като Путлер всеки ден да върти крана и да изнудва клиентите.
  • 44 руският г з

    4 2 Отговор
    финансира шпионската и диверсионна бандитско криминална мрежа тъдява. - ся кат секне г за, тез хора ще трябва да се сетят, какви са мечтали да станат, като порастнат.......... ще се наложи! - щото трябва да живеят сред хората на равни начала, а не като божества от кгб......
  • 45 Баста 🇺🇦

    7 2 Отговор
    Целият свят продават само руски газ и петрол, дори Кувейт. Соросоидите да не се опитват да ни убеждават в противното. Газът включително и рунтавият е само на Путин.
  • 46 проведете референдум в чукотка

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "1111":

    за присъединяване на щата Ню Йорк към общината на Москва! - сигурен съм, че ще спечелите вота! - след това празнувайте на красний! - край картонен макет на некв изключителен танк! - Алла Пугачова няма да присъства на концерта по очевидни причини!
  • 47 От къде толкова омраза

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бялата Сексуализирана Лили":

    Само благодарност на Гърците.
    Те бяха най големите ни лобисти за да влезем във Европейският Съюз и Нато бяха най големите инвеститори в страната в годините на прехода. А сега ни спасиха от изнудването на путинский режим давайки ни от своят газ.
    Включиха ми като равностойни партньори във новия интерконектор на втечнен газ в Александруполис които ще снабдява половин Европа а ние ще лапаме кинти.

    Коментиран от #48

  • 48 иследовател

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "От къде толкова омраза":

    Коментар 14 е писан от психопат.Възможно е да е самия Путлер.
  • 49 Я да видим

    10 4 Отговор
    Нали нямаше друга алтернатива на руския газ? Нали ни внушаваха, че олеле друг начин няма, умираме и край. Кво стана, дори саботажите на РР и подчинените му не успяха да спрат интерконектора, да не говорим за унижението от русия и отказаният газ. Много от нещата са така в държавата, не е само този пример.
  • 50 8888

    8 4 Отговор

    До коментар #39 от "Само казвам":

    От азерските убийцили да купуваме бе соросоид петоколонник?

    Коментиран от #52, #54

  • 51 И затова Парно

    6 2 Отговор
    цени отоплителен зима 2020-21 98-120 лв-парно на месец среден двустаен с топла вода и сградна.
    2021-2022 - 154 лв. на месец.
    2022 2023 при цена от 233 лв. обявена от КЕВР без преноси и ДДС, около 250 да кажем мегават топлоенергия- 400 лв. на месец. Или диверсификацията на ЕС ни струва над 300% увеличение за 2 години, ако няма мораториум на цени парно.
    Радвате ли се, радвайте се, при палети и дърва не знам как е.

    Коментиран от #56

  • 52 Хохо секса

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "8888":

    А от джуджето ли да купуваме?
  • 53 маловажен човек

    5 1 Отговор
    напротив
    е руски
    говорим за регион който е под руска обособеност
    каспийско да не би да е на някого?

    просто има скрити далавери за щатите, тоест те имат частично участие, и затова е уррааа
  • 54 9999

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "8888":

    Браво! Получаваш портрет на путин и по-леко че ти излиза пяна от устата.
  • 55 Хохо секса

    5 4 Отговор
    Виждате, че без грам руски газ цените падат с 34 процента.

    Коментиран от #57

  • 56 Извод

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "И затова Парно":

    Отивай да бачкаш. С копейки няма да можеш да си плащаш парното.
  • 57 Какво намаление

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хохо секса":

    Когато КЕВР ти казва цени за октомври 233 лв. мегават без пренос и ДДС. Това значи, че зимният период 250 лева мегават топлоенергия, хипотетична крайна цена ще плащаш 400 лева на месец за среден апартамент.
    За сравнение 2019 сме плащали 120 лева парно. Разликата от 120 на 400 лв е над 200% увеличение на цени.За какво намаление говорите?
  • 58 пояснение

    8 4 Отговор
    80% от азерският газ е всъщност руски газ . Думите са на Делян Добрев - Бивш министър на икономиката , енергетиката , и туризма , от първият мандат на Герб.
  • 59 Хохо секса

    3 6 Отговор
    Това, че азерският газ е руски газ, е ФЕЙК.
    При положение, че това е 100 % държавна азербейджанска компания
    и имат СОБСТВЕН газ за 100 години напред.
    Защо им е да продават руски газ, след като си имат свой?

    На се доверявайте на фейкове!
    Проверявайте истината
    Имате нет - лесно е

    Коментиран от #60

  • 60 Я виж

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хохо секса":

    Акционерите, застрохователите, посредниците, и дано осъзнаеш чия собственост е азерската газ. Ако отговориш какво е общото между нидерландската и лондонската борса, щъ призная, че си красив, отивай да четеш,

    Коментиран от #61

  • 61 Хохо секса

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Я виж":

    Азерският газ се намира в недрата на Азербейджан
    и няма как да е руски газ.
    Парите от продажбата му отиват в хазната на Азербейджан.
    А ако има някакви кражби и злоупотреби там, на тебе какво ти пука?

    Коментиран от #66

  • 62 има бре,

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "редник":

    сателити, дроня, и други средства от 21 век, за които в РФ още не са прочели в западните технически издания...
  • 63 МАЛКА пенсИЯ

    1 2 Отговор
    АКО Е ВЯРНО,ТО ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ,на путлерчо,ПОНЕ ХАРАКИРИ,БИ ТРЯБВАЛО,ДА СИ НАПРАВЯТ.
  • 64 Вирус

    4 0 Отговор
    Тея чуват ли се какво говорят навсякъде поскъпва само тук щяло 30 проц по малко пак тъпотиите на мисирките
  • 65 А КАКЪВ ТЕЧЕ - ТОЙ И ГАЗА ОТ АЗЕРИЯ Е

    0 0 Отговор
    100% РУСКИ ........... ПРОДАДЕН Е НА РУСНАЦИТЕ ЗА 30 ГОДИНИ НАПРЕД ! ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ СТЕ !
  • 66 АЛООО?

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хохо секса":

    НАПИСАНОТО Е ЛЪЖА !
  • 67 Мнение

    1 0 Отговор
    ГЕРБ бавиха интерконектора с Гърция 12 години!!! Докато построиха Турски поток на Путин с наши пари и без отклонение за България само за 1 година !!! Турският/Балкански поток е за Руски газ, а интерконектора от Гърция е за Неруски газ!!! Т.е. Борисов обслужи итересите на Путин, а българските интереси за диверсификация остатаха на заден план и продължава да лъже, че бил евроатлантик.