3 Октомври, 2022 19:00 5 277 72

Тотално обезумяване: как Русия сама се кастрира

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • кремъл

Руската държавна власт е последователна в намеренията си да прокуди умовете от страната - тази форма на нейното безумие е причина за хроничното ѝ изоставане от европейската цивилизация

Тотално обезумяване: как Русия сама се кастрира - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1922 Русия прокужда най-добрите си умове. Сега пак се "прочиства": заради войната мнозина избягаха. Русия се кастрира сама. Тя или ще се разпадне, или трябва да се обърне към свободния ум и да признае вината си.

Преди 100 години Русия прокужда най-добрите си учени, философи, издатели и публицисти. Германският параход "Oberbürgermeister Haken" заминава от Петроград към Германия с уникален философски товар - сред пътниците са философите Николай Бердяев и Сергей Булгаков, страстно антисъветски настроеният Иван Илин, харесван много от Владимир Путин заради неговия национализъм, философът Сергей Франк.

В годините на перестройката този престъпен акт на болшевиките бива наречен "философският параход". А той не е само един - през есента на 1922 година депортират руските мислители с различни влакове и параходи през Балтийско и Черно море. С влак към балтийските страни изпращат например социолога Питирим Сорокин, който става научна звезда в Америка и е преподавател на Джон Кенеди в университета.

"Да изчистим Русия трайно"

Обект на унищожение е обаче не само руската мисъл - зад граница през Черно море са откарани привържениците на независима Украйна. В Прага ги посрещат изключително любезно, което вбесява болшевиките, във връзка с което останалите украински сепаратисти вече са изпратени директно в Сибир. Резултатът: Русия обеднява откъм умове и никога повече не достига умственото си разнообразие от дореволюционната епоха.

Впрочем - болшевиките представят отпращането като акт на неприсъщия на пролетарската диктатура хуманизъм. Троцки пише: "Отпратихме тези хора поради това, че нямаше повод да бъдат разстреляни, а нямаше как да бъдат търпяни". Всъщност Ленин няма нищо против учените да бъдат изпратени в отдалечените райони на страната или дори да бъдат разстреляни, но решават все пак да ги изпратят в емиграция. В писмо до Сталин от лятото на 1922 година Ленин споделя своите съображения: "...трябва няколкостотин такива господа безмилостно да бъдат изпратени зад граница. Да изчистим Русия трайно".

Все пак в последните десетилетия Русия успява отново да се зареди с умове - на правозащитници, дисиденти, протестни писатели като Солженицин и велики учени като Сахаров.

И ето, че явно пак дойде моментът Русия да бъде прочистена от умове.

Този път това съвпадна и с войната. В края на февруари 2022 година путинова Русия, без да мисли за последствията, прогони много хора със съвременно отношение към живота, работата и творчеството. Де факто тя се кастрира. И това е безвъзвратно. Но бе само началото. През септември след обявяването на хаотичната мобилизация всички, и най-вече мъжете, които биха могли да бъдат призовани, хукнаха накъдето им видят очите - само и само да е извън Русия.

Русия или ще се разпадне, или...

Руската държавна власт е последователна в намеренията си да прокуди умовете от страната - тази форма на нейното безумие е причина за хроничното ѝ изоставане от европейската цивилизация. Това е нейно истинско историческо клеймо: да унищожаваш умовете, подчинявайки се на собствения си идиотизъм.

Но разрушението на страната има предели. През 21-и век унищожаването на свободния ум заплашва страната с разпад. В емиграция Бердяев се прославя с книгата си "Новото Средновековие", в която описва "чудесата" на съветската власт. Сега пак ни изпращат в "Ново Средновековие", но това ще бъде последното средновековие за страната. След "философския параход", ГУЛАГ, застоя от времето на Брежнев, сега направо излизаме на финалната права. Страната или ще се разпадне, или ще се обърне към свободния ум, ще върне бежанците, ще признае вината си. Другояче не става.

Виктор Ерофеев е писател, литературовед, телевизионен водещ, автор на множество книги, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    43 55 Отговор
    Щом се активира така Дойче веле ,значи нервност ги гони,защо ли? Нали Украйна печели ,бъдете по спокойни и мислете собствените си страни ,не се безпокойте за Русия ,тя си е на руснаците и те ще си я оправят .

    Коментиран от #16, #44, #51

  • 2 сила

    26 31 Отговор
    те отдавна нямат топки......Елцин беше последния с топки......а , и с 46 номер обувки
  • 3 Разглезено богаташче от БСП

    20 47 Отговор
    Откъснатите територии ще бъдат пазени с атом...като Крим. Дотук беше Украйна.
  • 4 Дойче Веле

    24 35 Отговор
    кои ви чете?

    Коментиран от #64

  • 5 Гост

    21 25 Отговор
    За какво прокуждане на умове могат да говорят онези, чиито технологии се крепят само на интелекта на имигрирали индийци и японци?
  • 6 Сандо

    25 16 Отговор
    А какво ще каже ДВ за умовете,напуснали Германия около 1933 г, и след ВСВ?
  • 7 Пучо Капучо

    19 23 Отговор
    Как се кастрира Русия? Кат Германия през ВСВ? Ще има да почакате от дойче зелкен.
  • 8 Патето Яки

    19 28 Отговор
    дойче зеле са кастрирани още 1945г от руската мечка
  • 9 Ръководи ги eвнyx

    25 16 Отговор
    Какви да са руснаците.
  • 10 ка путин

    36 14 Отговор
    Бегай, бегай страна огромная! Всичко читаво отдавна е избягало от тази територия. Природните закони важат и в политиката. Като начело на стадото застава най-простото милиционер пътят е само един, към затриване на държавата. Затова рухна комунизмът и няма просперираща държава с такъв модел на управление, независимо от природните ресурси. Джорж Оруел го е описал във „Фермата за животни“ сравнително кратко и ясно, ама кой да чете!
  • 11 Чашков

    37 3 Отговор
    В България е същото. Останал е само кофти матриал.
  • 12 Генофондът на россия бе съсипан

    24 8 Отговор
    още по време на болшевишката революция, Гулак и Втората СВ.
  • 13 хахаха

    14 21 Отговор
    и като се е прочистила от умове, кък тъй СССР стана свръхдържава? Па и ви пляска от Москва до Берлин...

    Коментиран от #30

  • 14 Урюрвкос

    10 6 Отговор
    е нема експерти по Русия и това е
  • 15 Баста 🇺🇦

    7 9 Отговор
    Кастрира се с бръснарско ножче, как да се кастрира!?

    Коментиран от #36

  • 16 Мдааа

    21 14 Отговор

    До коментар #1 от "Смешници":

    И Украйна е на украинците! Руснаците какво търсят там?

    Коментиран от #18, #20, #26, #42

  • 17 Гост

    12 9 Отговор
    Огледало се ДВто, че седи голо, гладно и измръзнало, па се загрижило за руснаците и пише ли пише
  • 18 Гост

    9 12 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Украйна е за Русия това, което е Македония за България.
  • 19 ТаУмВзе

    10 11 Отговор
    Германия има Законни еднополови Бракове! Та кой се е Кастрирал, че не разбрах? Бухахах
  • 20 Смешник

    18 13 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Коя Украйна е на украинците ? Украйна не е имало никога ,това е руска земя полска земя ,и унгарска земя .Кажи ми на колко години е Украйна ,колко годишна история като държава има ? Колкото има и Македония ,нали ?
  • 21 Марш

    7 8 Отговор
    Интересно, ако Бердяев бе сега жив и в западна Европа - какво ли би написал?

    Избягали са някакви меки китчици, които никому не са нужни. Като понамръзнат на запад (ако ги пуснат там), ще се върнат лекичко и по терлици след някой месец. Да не говорим, че мнозина бягат по бившите съветски републики - в Таджикистан ли ще стоят?
  • 22 Васил

    11 7 Отговор
    Бойко правеше същото цели 12 години както и Путлер прави със своят народ.
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    9 8 Отговор
    " КАСТРИРАНИТЕ РУСНАЦИ" ,КАСТРИРАХА
    3 ПЪТИ ГЕРМАНИЯ И 2 ПЪТИ ВЛЯЗОХА В БЕРЛИН
    ... ПРИ НАПОЛЕОН И ПРИ ХИТЛЕР

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Ученият котка

    4 6 Отговор
    Тук много не е ясно. Някои хора от руската интелигенция, както и преди 100 години, и днес предават Русия.
  • 25 Брат Румен Ралчев

    1 2 Отговор
    До ченгето Сашко Андреев аз ще кажа на братята в Германия.
  • 26 ами

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Западните покрайнини чии са?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГруЮ

    11 7 Отговор
    Избягали били Бердяев и Булгаков. И какво - да не би постиженията на Съветския Съюз да бяха малки от тези на Руската империя? Всъщност бяха значително по-големи: ракети в Космоса, атомна енергетика, развита промишленост, качествено и масово образование - все неща, които се отдават на много малко отделни страни.

    Коментиран от #62

  • 30 Каква

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха":

    Свръх държава, бе шмульо. Това да останеш на ниво развитие 1922 година ли е свръх, а. Механичната ножовка, ковашката преса и струга ли са критериите за развитие. Щото тяхното такова е стигнало до там и е спряло като каруца в кал. Та тия между двата си най най града нямат свестен път, бе. Да не говорим за магистрала. Да ти ва и развитата велика държава. Смешници жалки. Палячовци нещастни. Папагали загубени. Това е рашата днес. Нещо като бг х 20.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Каква":

    аха, така ще да е, преди много години додоха у бълхарско и направиха един аец с 6 енергоблока с топора и ножовката, и то след 2 литра бояришник на човек...:)))

    Коментиран от #58

  • 33 Смешник

    11 6 Отговор
    Тоя с минуса ,учил ли си история ? Преди 24.08.1991 имало ли някога и някъде държава Украйна ? Посочи ми къде ,както и държава Македония ? Както и държава Румъния ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хахаха

    9 7 Отговор
    Стига с аналогиите. Голите аналогии говорят само за вашата неспособност да анализирате текущата ситуация. Ако не знаете, Русия е втората страна след САЩ по брой имигранти. Повечето из бившите републики. Голямата част от тях имат и руско гражданство. Ето те сега отиват в Родината си. Половината са такива. Другата половина са хората, които не са получили повиквателна. Русия е свободна страна и не забранява на гражданите си да пътуват където си искат. Имат право. Между другото, сега вече има пак опашки по границите с Русия, само на тези, които се връщат. В Русия мобилизират само хора с боен опит и с военни специалисти. Приятно да се мисли, че сте пиумни от руснаците, нали? Ох, горките сте...комплексари.

    Коментиран от #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахаха

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "Смешник":

    Територията никога не се е развивала извън орбитата на Русия. То се вижда сега- могат само да разрушават. Себе си, най вече.
  • 39 Малоумници

    11 7 Отговор
    Федерация създадена с реки от кръв и прочистване на цели народи от болшевиките е към своя естествен край и разпад

    Коментиран от #55

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гордоста флагмана крайцера Москва

    6 8 Отговор
    Русия отива при крайцера Москва на дъното,глад и мизерия минималната пенсия е към 70 долара едни пирони не могат да произведат ,внасят 90 % от храната толкова са некадърни и прости
  • 42 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Как какво? Там са им братя, сестри, чичовци, братовчеди, приятели. Да не говорим, че там са родена една голяма част от руските граждани. А да не говорим, че украинците и руснаците, родени до 1991 имат една Родина -СССР.
  • 43 А сега

    5 4 Отговор
    Англосаксите се кастрират и ДВ им помага
  • 44 Горбачов

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Смешници":

    Русия в момента не е на руснаците, както и България не е на българите. МосКовските комуняги са узурпирали властта в половин Източна Европа и не искат да я изпуснат
  • 45 Ученият котка

    3 1 Отговор
    Само познавайки и разбирайки всички обстоятелства на случилото се през 1922 г., човек може обективно и безпристрастно да оцени усещането от германския параход. Твърде бързо, безцеремонно и услужливо този параход отплава за Петроград.
  • 46 БеГемот

    6 2 Отговор
    Така е ...сега изгониха великите умове на Ала Пугачова и нейния Галкин ..
  • 47 А по емигранти как е

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха":

    Това е по-верен показател в случаят.
  • 48 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    6 2 Отговор
    Важното е, че обилен Груз 200 върви към раша с вагони, а Кабзон и жужака вият на умрело, нашите рублоибрици тоже, копейките спряха, ще са на кофите пак тая зима!
  • 49 Селянин

    10 4 Отговор
    На късокракияфюрер, не му трябват умни хора алкохолиците се управляват по лесно!
  • 50 Русия е КАСТРИРАНА държава

    6 9 Отговор
    Руската пропаганда в България работи за интереса на ВРАЖЕСКА държава срещу Родината, народа, приятели и семейство. Русофоба е по долен и вреден от ром.
    Не предавай Родината си! Не обслужвай ВРАГА! 👊👊👊
  • 51 Тебе те гони нервност

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Смешници":

    Признай си тука пред нас.Не е срамно.Русия пред разпад.Или руските власти признават вината си,офункват всичкото злато от банките и бегом за Кувейт.

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хи хи хи ! Голям майтап !

    6 6 Отговор
    Хайде ЗАГАСЯЙТЕ лампите и не пускайте печките ......докато не замръзнете !!!!!
    Туй го рече Урсулчето ......за да правите ембарго на Русия !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тия са пълни ИДИОТ -ИИИИИИ

    2 3 Отговор
    ПЪЛНИ ИДИОТИ !
  • 57 Яде ми се ЗЕЛЕ !

    3 5 Отговор
    Кисело ЗЕЛЕ !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Не бе,

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Смешник":

    те в Дубай може да избягат,или в Каракас.А русиа върви смело към разпад.
  • 60 Иванушка 🇺🇸

    6 2 Отговор
    Русия се управлява от нискочели кагебисти и милиционери от съветско време. Тези типове не търпят по умни от тях. Затова ги избиват.
  • 61 Христова

    2 2 Отговор
    Добре, ком-фашистката пропаганда е направо невероятна!
  • 62 ЖмунЮ

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "ГруЮ":

    Да бе, ВЕРНО... Постиженията на Съветския Съюз бяха по-големи от тези на Руската империя и те станаха факт веднага след 2СВ, някъде докъм 70-те години, благодарение на пленените и заловени германски инженери и технически умове , които бяха принудени да работят за СССР и успяха докато бяха живи да дадат тласък в съветската индустрия с успешното изстрелване на ракети в Космоса, да разработят и доусъвършенстват съветската оръжейна и автомобилна промишленост и да развият атомна енергетика на СССР, с помоща на откраднатите чужди технологии от съветски шпионаж...!!!
  • 63 Асен

    6 6 Отговор
    Русофили,лайте си колкото си искате:)
    Виктор Ерофеев е голям ерудит, вижда нещата ясно и го боли, че Русия е управлявана от идиоти и малоумници:)
  • 64 Болярин

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче Веле":

    Е, не виждаш ли кой чете "Дойче веле" ? Освен нормални хора, до такива, като теб !!!
  • 65 Ами не

    6 1 Отговор
    в грешка сте. Сталин кастрира неруснака Ленин и неговата дружинка болшевици прехвърлени от Германия и финансиран от САЩ за преврата в Русия 1917.
  • 66 Нъж

    4 4 Отговор
    Очевидно "статията" е откровена пропаганда предназначена за безхаберници.
    Реалността у точно обратната сега.
  • 67 Мюмюн ага

    1 0 Отговор
    И бг е копи Русия. По близки сме с Русия и Турция по манталитет, обноски, клюки...
  • 68 DW пак Ревете на Чужди гробища!!

    3 1 Отговор
    DW дежурните Лъжци и маниполатори!!
  • 69 нее

    3 0 Отговор
    Ако не се беше "кастрирала" 1922, нямаше да спечели Втората световна война. И тогава, лексиката е била подобна. "Сталин болен, Сталин избягал, Сталин мъртъв, Сталин с двойник, изолиран"....
  • 70 Гаменска статия

    3 0 Отговор
    Статия за формиране на невежи. Не ни подценявайте.
  • 71 пропаганда без край

    2 0 Отговор
    Голям плач, едностранен. Преди казваха че е хубаво Максим Галкин да е в чужбина и да разсмива народите. Сега трагедия, как ттака се лишава Русия от таланта...
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.