Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2022 16:18 4 648 45

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • лиман-
  • владимир путин

Руските коментатори преобладаващо изразиха надеждите си, че частичната мобилизация ще генерира достатъчно сила, за да възобнови настъпателните операции и да си върне инициативата

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поражението около Лиман показва, че руският президент Владимир Путин деприоритизира защитата на Луганска област в полза на задържането на окупираните територии в Южна Украйна. Украински и руски източници последователно посочват, че руските сили продължават да укрепват руските позиции в Херсонска и Запорожка области, въпреки неотдавнашния срив на фронта Харков-Изюм и дори когато руските позиции около Лиман се сринаха.

Кадри в социалните медии и украински военни потвърдиха, че украинските сили са влезли в Лиман, Донецка област, на 1 октомври, а руското министерство на отбраната (МО) обяви "изтегляне на по-изгодни позиции", за да се избегне "заплахата от обкръжаване" в населено място.

Руското информационно пространство - съставено от кремълски пропагандисти, експерти и военни кореспонденти - регистрира поражението като резултат от неспособността на руското военно командване да изпрати своевременно подкрепления, като същевременно открито критикува повтарящите се бюрократични провали по време на мобилизацията.

Това пише в редовната сводка на Института за изследване на войната (ISW).

Руските коментатори преобладаващо изразиха надеждите си, че частичната мобилизация ще генерира достатъчно сила, за да възобнови настъпателните операции и да си върне инициативата. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, очевидно съсипан от поражението в Лиман, призова Русия да продължи да се бори за "освобождаване" на четирите анексирани територии с всички налични средства, включително ядрени оръжия с ниска мощност.

Изказванията на Кадиров са подобни на неорганизираните и често хиперболични изказвания на военните кореспонденти, които призовават Кремъл да продължи войната в Украйна, а призивът му за използване на ядрени оръжия не беше представителен за дискурса в руското информационно пространство. Руските федерални телевизионни канали и ултра-ястребови милблогъри често обсъждат руския ядрен потенциал като част от усилията си да разпалят патриотични настроения сред руската вътрешна публика и изявлението на Кадиров не беше особено забележително в този контекст.

Призивът на Кадиров за използване на тактически ядрени оръжия вероятно е несъвместим с исканията му за продължаване на "специалната военна операция" за поставяне на повече украинска територия под руски контрол. Руската армия в сегашното си състояние е почти сигурно неспособна да действа на ядрено бойно поле, въпреки че разполага с необходимото оборудване и исторически е обучавала своите части да го правят. Хаотичното струпване на изтощени договорни войници, набързо мобилизирани резервисти, наборници и наемници, които в момента съставляват руските сухопътни сили, не може да функционира в ядрена среда. По този начин всякакви зони, засегнати от руски тактически ядрени оръжия, ще бъдат непроходими за руснаците, което вероятно ще попречи на руския напредък. Това съображение е друг фактор, който намалява вероятността от използване на руски тактически ядрени оръжия.

За провалите около Лиман Кадиров обвини командващия Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин. Атаките на Кадиров придобиха значителна сила в руското информационно пространство и показват, че разривът между руските традиционни и нетрадиционни сили вероятно нараства. Кадиров заяви, че Лапин, отговарящ за "централната" група сили в Украйна, не е успял да оборудва правилно частите, действащи в района на Лиман, и е преместил щаба си далеч от фронтовата линия. Кадиров също така обвини руския Генерален щаб и по-специално началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, че са прикрили провалите на Лапин. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин публично се съгласи с критиките на Кадиров към Лапин, като каза, че висшето военно командване трябва да се бие "боси с картечници на фронта".

Прокремълски журналисти похвалиха критиките на Кадиров и Пригожин към руското военно командване, добавяйки, че командването е корумпирано и незаинтересовано от руските стратегически цели.

Кадиров, Лапин и Пригожин действат в сектора на Донбас и подобни коментари показват напрежението в руските сили, действащи в Украйна, и тяхното ръководство. Кремъл може да засили подобна критика, за да постави информационни условия за кадрови промени във висшето военно командване през следващите седмици.

Поражението около Лиман също така показва, че руският президент Владимир Путин - който според сведенията е управлявал на микрокоманди руските командири на място - деприоритизира защитата на Луганска област в полза на задържането на окупираните територии в Южна Украйна. Украински и руски източници последователно посочват, че руските сили продължават да укрепват руските позиции в Херсонска и Запорожка области, въпреки неотдавнашния срив на фронта Харков-Изюм и дори когато руските позиции около Лиман се сринаха.

Решението да не се укрепват уязвимите фронтови линии на Купянск или Лиман почти сигурно е на Путин, а не на военното командване, и предполага, че Путин се грижи много повече за задържането на стратегическия терен на Херсонска и Запорожка области, отколкото за Луганска област.

Русия вероятно поставя условия за поемане на юридическа отговорност за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Руските власти задържаха генералния директор на ЯЕЦ Игор Мурашов на 30 септември.

Руски военен блогър твърди, че задържането на Мурашов няма да окаже осезаемо въздействие върху работата на централата, тъй като енергийните блокове вече са затворени и заяви, че в момента властите предприемат "рутинна" правна работа за прехвърляне на контрола върху централата на руската държавна корпорация за ядрена енергия Росатом и да създаде ново юридическо лице за ЯЕЦ.

Задържането на Мурашов и "законният" процес на прехвърляне на контрола върху ЯЕЦ на Росатом са забележителни индикации, че руските власти вероятно ще се опитат да използват контрола си върху АЕЦ, за да оказват натиск върху Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да легитимира незаконните руски анексии на окупираните Украинска територия, като я принуждават да признае законния контрол на Русия върху ЯЕЦ.

Руските сили проведоха неуспешна наземна атака срещу Козача Лопан в северната част на Харковска област на 1 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили отблъснаха руска наземна атака срещу Козача Лопан, на 5 км от границата между Харковска област и Русия.

Подобни атаки показват, че руският президент Владимир Путин вероятно запазва целта си да си възвърне контрола над територията извън незаконно анексираните от него области и е готов да разпредели руски военни активи за подобни настъпателни действия, вместо да ги посвети на защитата срещу украинската контраофанзива в Донбас.

Украински военни потвърдиха на 1 октомври, че украинските войски продължават да провеждат контранастъпателни операции в Херсонска област и да създават условия за бъдещо настъпление в различни райони по фронтовата линия.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили изтеглят резерви и се прегрупират на фона на постоянните украински действия в Южна Украйна.

Украински официални лица освен това заявиха, че украинските сили продължават кампанията за забрана, насочена към зоните на руска концентрация в Херсонска област.

Кадри в социалните медии показват, че украинските сили са ударили руски склад за боеприпаси в Таврийск, на 57 километра източно от град Херсон и в покрайнините на Нова Кахкова.

Руски източници идентифицираха една основна зона, в която украинските войски проведоха активни сухопътни маневри в Херсонска област на 1 октомври. Руски милблогър твърди, че украинските сили са атакували руски позиции в Давидов Брид, в западната Херсонска област близо до границата на Херсонско-Николаевска област близо до река Ингулец.

Руските войски са отблъснали атаката и са принудили украинските войски да се изтеглят през Ингулец, но поддържа, че украинските войски са съсредоточени върху превземането на Давидов мост.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    42 48 Отговор
    Русия загуби войната/ но нашите путинофили ще се предадат последни

    Коментиран от #14, #33

  • 2 Путин гледа към

    30 36 Отговор
    Южна Украйна ама кораба Москва стана на подводница😂
    А може би това му е била стратегията от самото начало - подводен десант 😂
  • 3 Дяволът се казва путин

    23 44 Отговор
    Ако всички добри хора по света се молят всеки ден:Господи, моля Те, изпрати Дявола Путин в Ада, откъдето е дошъл тук!, Бог ще ги чуе.

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    30 36 Отговор
    Освобождаването на Херсон от руските окупатори ще е знаковата победа на украинската офанзива!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пучо Капучо

    23 15 Отговор
    Бе, Путин май най-много гледал към Уошингтън, че там имало некфа бела барака, с некъф дето го играел на Господ...За какво ли толкоз гледал Путин натам бе, напрао са чуда?

    Коментиран от #18

  • 10 МирО

    28 19 Отговор
    Е време дойде и за перлата на черноморието - Руската Одеса.
    Давайте Рашани, но по внимателно, на лятост ще почивам в Одеса и ще похарча някоя рубла там.
  • 11 Рамзан Пригожин

    15 26 Отговор
    Утин вече стана разноглед!
  • 12 Хахахаха

    16 24 Отговор
    Окупирали централата и ще искат да им се признае територията за руска! Хахахаха. Няма такива смвшници. Е та можеха да направят референдум само в централата и от там, да искат Украйна да стане руска територия! Хахахаха.
  • 13 Пич

    37 10 Отговор
    За успокояване не невежите , но страхливо плямпащи козяшки рупори , ще кажа , че ако има ядрени оръжия към границата на конфликта , те не са предназначени за Украйна !!! Ниската интелигентност им пречи да осъзнаят , че използването на такива оръжия на украинска територия , ще създаде огромни зони , през които руснаците няма да може да настъпват ! Ерго - или оръжията не са ядрени , или ще поразяват по далечни цели !!!

    Коментиран от #15

  • 14 Хахахаха

    14 20 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Путинофилите ще продължат да управляват и след Путин!
  • 15 Хахахаха

    12 17 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Той Путин за настъпване след ядрено оръжие е подготвил войниците, които копаеха окопи в района на Чернобил. Те са подготвени!
  • 16 Коко

    25 17 Отговор
    Поражение е трудно да се каже.
    По-скоро отстъпление поради грешки в дислокациите.
    А генерала, дето Кадиров го плюе, поиска още хора и мобилизация още през август.
    Както и да е...
    Важното е, че Русия ще постигне поставените цели!

    Коментиран от #19, #35

  • 17 Разузнаването!

    21 11 Отговор
    Към Украйна пътуват чудовищни грамади руско оръжие! Касапницата предстои! Бог да пази Украйна!

    Коментиран от #36, #41

  • 18 Смешник

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пучо Капучо":

    Ходил ли си на училище ? Сам разбираш ли какво си написал?
  • 19 И тебе това какво

    18 17 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    Те топли. Защо подкрепяш Путлер?
    Интересно ми е как един човек, живеещ в свободна държава иска да подкрепя диктатор?
    Наистина съм любопитен, не се заяждам?

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Обяснител

    23 8 Отговор
    Това че Зеленски е насочил всички останали му обучени батальони, с дестки хиляди, към селцето Лиман означава че няма никакъв шанс на юг. Местните бойци на Донбас просто са се изтеглии за да не дават жертви докато пристигнат войските на РФ. Питайте колко жертви обучени бойци, му струва на Зеленски това шоу с "победата"! Но на него не му пука след като така може да иска повече пари от данъкоплатците на запада и ЕС.
  • 22 Плашимир

    15 13 Отговор
    Гледа от прозореца на Кремъл и вижда украински знамена и Зеленски държи реч пред народа... И като се събудят укропатите от тоя мокър сън виждат 404 на мястото на държавата си.
    Укропат - Патологичен нацистко украинско промит мозък.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Украински медии пишат каквото си искат!!

    22 8 Отговор
    Снимка на един танк ВСУ влизат в Лиман, Снимка на друг танк Руснаците напускат Лиман???Клоунада по Украински! Идва ред на Одеса и цяла Южна Украйна!
  • 25 Ученият котка

    20 2 Отговор
    Изненадва и смущава друг. Как дотогава малка шепа съюзнически сили разбиха и унищожиха милионната украинска армия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Учуден

    32 8 Отговор

    До коментар #20 от "Смешници":

    Аз примерно не съм привържаник нито на Русия нито на Путин, но не мога да си кривя душата че в случая с Украйна, виновниците са запада и клоуна им Зеленски. Като че нарочно съсипват света. Всеки човек който си направи труда, безпристрастно да проследи събитията и фактите ще стигне до същото заключение. А лъжите на украинската и западната пропаганда направо отвращават. Лош сън ли сънувам. Това не е демократичния, свободен запад който познавахме. Какви са тези перверзни безкруполни типове които го превзеха? А най се шокирам от съветите като: Като не ти харесва, отивай в Русия! Що за за хора са това! ???

    Коментиран от #28

  • 28 Ученият котка

    20 1 Отговор

    До коментар #27 от "Учуден":

    Когато Америка побеснява, демокрацията се превръща в нейната противоположност.

    Коментиран от #34

  • 29 Учуден

    25 6 Отговор

    До коментар #23 от "Никой не те кара":

    Путин не ни е заплашвал с атомни бомби. Преди да коментираш чуй му изказването. Просто отговори на западни лидери заплашващи с атомни бомби. И както вече казах, не съм русофил нито путинофил.
  • 30 случаен

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дяволът се казва путин":

    явно повечето добри хора се молят за путин, жендърче
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 случаен

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "И тебе това какво":

    кое е свободното,с окрадени ресурси бедно население,какво ще правиш с гола свобода
  • 33 Мим

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ще бъдеш изненадан много скоро.Путин нищо не е загубил,а напротив.След кратка почивка и прегрупуране на войските с нови и по мощни сили,ще бъдат възвърнати всички територии в двоен размер.Зеления ще позеленее и ще откачи....

    Коментиран от #42

  • 34 хахуха

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ученият котка":

    свършат ли парите демокрацията изчезва яко хахах ....
  • 35 Мим33

    18 6 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    Поради тези загуби ,ще последва възвръщане в много повече ,като размери ,от 104 кв.км.ще станат 208 кв.км...територия.Укрите ще катастрофират фатално...
  • 36 Мдааа

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Разузнаването!":

    И към Украйна пътуват 200 танка от САЩ! И още няколко Хаймерс. Тези колони от Русия ще бъдат унищожени още на влаковете.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #36 от "Мдааа":

    Знаеш ли какво е Химарс и за какво служи? Това не е пръчицата на Хари Потър, да поразява всичко, което си наумиш. Не пишете глупости и не вярвайте на пропаганда.
  • 38 Плашимир

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Мдааа":

    Ще пристигнат! На адрес 404. А швейцарците са пратили 5 подводници и 10 алпийски катера!
  • 39 Родител НомерТри

    4 4 Отговор
    Аз съм за еврУатлантическите ценности . Да живее Зеленчук! Ураааааааааааааа......................
  • 40 Ето ги

    2 12 Отговор
    путиниските лъжи:
    Путя не нахлу в Украйна
    Три дни, и Украйна я няма
    Не е заплашвал с ядрено копче
    Азовските командири да бъдат обесени
    Азовските командири са фашисти
    Путя не разменя овца срещу туванец
    Руските не бягат от мобилизацията
    Руски газ по-евтин от азерски
    И още...
    Кривят си черните души, обзети от бесове путънистите
  • 41 Бой по рашките

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Разузнаването!":

    То и към Киев пътуваше 60км тежко въоражение и какво стана сега украинците го продават за желязо.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Обяснител

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Бой по рашките":

    Тази 60км страховита танкова колона просто навлезе за да привлече украинските войски на север за да могат местните да превземат моретата и свържат Крим с Донбас. Най-ценната територие геополитически и икономически. После се оттеглиха по живо по здрава. И това беше! Зеленски и западните разузнавания бяка преметнати и им остана само да се хвалят през сълзи как "героично победили руската армия":):):)
  • 44 Нострадамус от Злокучене

    2 1 Отговор
    В Херсонска област в момента също е в ход украинска офанзива,която постепенно ще изрита руските окупатори и от тази част на страната.В същото време вече има клипове с разбита руска техника и трупове на руски окупатори,които се търкалят по пътища и поляни.Освен това днес беше спуснат на вода построениат в Турция за Украйна боен кораб от клас "Ада".Съвременна корвета,която ще влезе в строя вероятно в началото на следващата година.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: