Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 21:00 2 971 26

Котка в чувал: Европа и бягащите руснаци - Октомври 2022

  • русия-
  • мобилизация-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Войната е като шахмата - печели се с мисъл за поне няколко хода напред, оставиш ли се обстоятелствата да ти диктуват решенията, вече си я загубил

Котка в чувал: Европа и бягащите руснаци - Октомври 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Да си вземеш котка в чувал" е евфемизъм за начинание, пълно с неизвестности. Или на пръв поглед носи повече рискове, отколкото възможни ползи.

Нещо такова се получава през последните дни, откакто руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Десетки, а може би стотици хиляди мъже в мобилизационна възраст напускат Русия, за да избегнат изпращането им на "специална военна операция" в Украйна. Според британското военно министерство броят на бегълците вече е надхвърлил този, с който Русия започна военната интервенция на 24 февруари. А от самата Русия идва информация, че макар официално мобилизацията да обхващаща само определени групи, на практика се извършва безогледно.

Европейските страни продължават да нямат единна позиция (и политика) относно ситуацията. Полша, Чехия, балтийските страни от самото начало обявиха, че няма да допуснат руски граждани на своя територия. Емблематичен бе туитът на литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис, с който той заяви, че страната му няма да даде убежище на хора, които "просто бягат от отговорност". Финландия първоначално приемаше бегълците, но в петък затвори границите си за тях. От друга страна, Германия призовава да се дава убежище на руските дезертьори и дори изисква от ЕС да вземе общо решение в тази посока.

Разбира се, напливът от руски граждани не е само към държавите от ЕС. Съседната на Руската федерация Грузия е под силен миграционен натиск, макар там споменът от инвазията през 2008 година да е още пресен. А най-интересното е, че популярна дестинация за бягащите от мобилизиране руснаци се оказва... Сърбия. Страната, в която се проведоха най-масовите проруски демонстрации в подкрепа на "специалната военна операция" в Украйна. А сега натам се насочват дезертьори - доста екстравагантно решение, но те си знаят...

И така, нека да се опитаме да претеглим плюсовете и минусите (за Европа и за България в частност) от тази нова "бежанска" вълна. Да ги приемем или да не ги приемем - туй е въпросът?

Първосигналната реакция би била да ги приемем заради аргументите, с които приемаме бежанците от Украйна. Бели хора, християни, на нас конкретно и езиково близки - ще се адаптират лесно, ще помогнат и на икономиката, и на демографията (ако останат по-дълго). Още повече, сред самите украински бежанци преобладават етническите руснаци (просто западната част на Украйна е по-пощадена от войната, а на изток руснаците са повечко).

Да де, ама сега нещата не са както преди няколко месеца с украинците. Това, че тогава идваха основно жени и деца, а сега предимно мъже (някои със семействата си), е по-малката драма, макар и да трябва да си имаме едно на ум. По-голямата е, че това са хора, които показват нелоялност към собствената си държава - е, как тогава да очакваме от тях лоялност към чужда (в частност, към нашата)? Усетиха, че войната, която за тях не е война, може да ги засегне лично, и - дим да ги няма. А преди това? Колко от сега щурмуващите границите и/или протестиращи срещу мобилизацията, преди няколко месеца подкрепиха Марина Овсянникова, например?

Добре, ние (ЕС и НАТО) подкрепяме Украйна. А бягащите от мобилизацията руснаци се явяват наши съюзници, ще кажат някои. Но имаме ли план как да ги използваме за тази цел? Или ще го мислим "в движение"? Европейският съюз има достатъчно горчив опит от подобни практики през последните години - и със "сирийските бежанци" (от които само 20-ина процента се оказаха сирийци), и с дълго отлаганите решения на проблема с руската енергийна зависимост...

Съвсем наскоро Европейският съюз взе решение да затегне визовия режим за руски граждани, без изцяло да премахва тази опция. Може би това е оптималното решение - визи и строга "пресявка". Но и това носи рискове - руснаците масово да лъжат Европа, че са против войната в Украйна, за да се докопат до заветната виза, а европейските консулски служби в Руската федерация да се правят, че им вярват. И да създават допълнителна работа на разузнавателните служби в своите страни, които да следят всяка стъпка на получилите визи руснаци. Общо взето... "визи за смет".

Опасността сред "бежанците" да се промъкнат и агенти на Кремъл под прикритие, е съвсем реална. Но дори това не е най-смущаващото, макар да се явява (сериозен) проблем.

По-скоро в момента руското общество се изчиства от своята "ненадеждна" част - опозиционери, критици, "патриоти на маса", протестъри и обикновени глезльовци и мрънкала. Които биха ни били много по-полезни там, отколкото тук. А без тях и режимът ще е по-силен, и войската с по-висок боен дух. Е, нали бяхме за Украйна? Тогава?

Конкретно България би следвало да приюти само онези, които имат двойно (т.е. и българско) гражданство, плюс евентуално такива с българско самосъзнание - "мьi не татарьi - мьi болгарьi" например, имаше навремето един такъв транспарант, издигнат от агитката на футболен клуб "Рубин" (Казан). А Европа като цяло "да си събира главата", защото положението наистина изглежда като "котка в чувал" - нееднозначна и лесно предвидима за всеки запазил разсъдъка си опасност, каквато са ордите от Близкия изток и Магреба, но все пак... It"s complicated.

Войната е като шахмата - печели се с мисъл за поне няколко хода напред. Оставиш ли се обстоятелствата да ти диктуват решенията, вече си я загубил. А настоящата война, видимо, се води не само по бойните полета на Украйна. Води се и в информационното пространство, на енергийния пазар, а вече и по граничните пунктове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    24 2 Отговор
    Европа докато вземе решение...и тя ще се напълни с руснаци. А в бившите съветски републики руснаците са си у дома.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ваксиниран3002

    10 24 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Като гледам, това се отнася до путлер, не до Европа. Руснаците от хубаво ли избягаха в бившите републики, които са доста европейски настроени? Нещо не им се мре за вожда. Не им се купуват превръзки и тампони, че да си запушват раните от куршуми, особено, като знаят, че са агресори.
  • 5 няма

    10 15 Отговор
    Нужда рушляци да влизат в европа ,да се управят с вожда си
  • 6 Турчин

    14 4 Отговор
    Малки държави като Холандия, Австрия, Дания, Финландия (имам в предвид демографията) е по добре да не ги приемат. За държави като Германия и Франция няма да има проблеми. Турция също. И 2 милиона да бъдат приети не е проблем. Руснаците поне не са изостанали. Поне бягащите оттам. Е, ще има и агенти на Путин които ще се преструват на бежанци. Но винаги ги е имало.
  • 7 Рико

    6 5 Отговор
    Бягат към запада, със западните си коли, за да си харчат западната валута.
  • 8 Нострадамус от Злокучене

    15 17 Отговор
    Вън руската сган от България.Тези неблагодарни,нагли,лицемерни и обзети от национален шовинизъм елементи,нямат място в страната ни.И няма значение,че бягат от режима.Да са бягали досега,а не чак когато усетиха,че "бащицата" гледа на тях,като на безмозъчна биомаса,каквато в същност са.
  • 9 ха ха хаааа

    4 4 Отговор
    И почвам да бегам , бате ... 🤫
  • 10 мдаааа

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Я питай Грузия и Казахстан ...

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Летописец

    18 11 Отговор
    Украйна спечели Лиман . Русия спечели Украйна . Джафкането на щатско-турските мисирки срещу братушките е жалка работа !
  • 13 наблюдател

    11 8 Отговор
    България трябва да приема само бягащи жени и деца от Русия. Те ще почнат да бягат догодина. Не ни трябват пияници и шпиони.
  • 14 Васил

    3 6 Отговор
    Путлер ги мобилизира ама да бягат от него.
  • 15 Русофил

    10 6 Отговор
    За къде бягате братя. Никъде не ви искат. Стойте си у дома на топло и хубаво.
  • 16 Ученият котка

    2 5 Отговор
    Как да не лъжем, ако има заплаха от конфискация на къща или апартамент? Обикновените хора в Русия малко се различават от обикновените хора в Германия.
  • 17 Най голямото предателство на 21 век!

    12 5 Отговор
    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10-15 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!
  • 18 Рускините го измислиха!

    9 2 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова съпруга се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.
  • 19 Пучо Капучо

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдаааа":

    Какво да ги питам? В тези две държави не е като да не са виждали руснаци никога. Напротив, там и досега си живеят много руснаци, останали след разпадането на СССР. Плаши ги количеството бежанци, щото това означава голям разход - подслон, храна и т.н. , а не това, че са руснаци...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хихи

    10 2 Отговор
    Младите бягащи руснаци да се настанят при младите избягали украинки в петзвездни хотели, само така ще настъпи мир...
  • 23 Реалист

    7 5 Отговор
    По-добре да ги заселят по морето и като направят референдум след няколко години, да присъединят черноморието към русия. Хем батките ще станат братки = братУШки, хем ерДоганя няма да ни вземе. По-добре да си припомняме руския, отколкото да трябва да учим турски и да ни избива баши бозу ка.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Сготви ли на мъжа си? Изпра ли му гащите?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Башибозук

    0 1 Отговор
    За нас няма работа в България. Ганьовските Кремльовски Башибозуци отдавна разказаха играта на страната.