Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 18:37 2 867 72

"Живеем в лоши времена. За Путин би било истински триумф да дестабилизира България."

  • русия-
  • българия-
  • румен радев-
  • владимир путин

България е бедна, а руската нападателна война срещу Украйна оказва пряко и тежко въздействие върху живота на много хора

"Живеем в лоши времена. За Путин би било истински триумф да дестабилизира България." - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Чрез България Кремъл се прицелва в ЕС. Живеем в лоши времена, в които добрите трябва да се отбраняват ефикасно. За Путин би било истински триумф да дестабилизира България. Не бива да му позволяваме", казва Мартин Котее.

Г-н Котее, в България се провеждат четвърти поред избори, три от които предсрочни. Кои според Вас са най-важните проблеми, които страната трябва да решава в момента?

Мартин Котее: България е бедна, а руската нападателна война срещу Украйна оказва пряко и тежко въздействие върху живота на много хора. Инфлацията и растящите цени на енергията доведоха до осезаеми лишения за хората. А както казва Бертолд Брехт: "Първо идва храната, после моралът". Най-важната задача, пред която в момента се изправя политиката, е да се погрижи за достоен живот на хората. Това е от жизнено важно значение за тях. Но то е от жизнено важно значение и за демокрацията в България.

Очаквате ли да бъде сформирано стабилно правителство?

Мартин Котее: По-скоро не. Допитванията показват, че партиите на бъдещето и силите на миналото са приблизително с изравнени позиции, но и на едните, и на другите очевидно им липсват благонадеждни партньори за съставяне на коалиция. Така че лично аз се тревожа за несгодите на обикновения човек. Там, където хората се чувстват унизени, където достойнството им е накърнено - там крайно десните прелъстители плуват в свои води. Повдига ми се от цинизма им! За тях съдбата на обикновения човек всъщност е съвършено безразлична. Имах усещането, че при правителството на Петков България успя поне с единия крак да стъпи в бъдещето. А в момента в бъдещето сякаш е само палецът на този крак. Тоест, стъпка назад.

Дали според Вас България е стабилен и благонадежден член и партньор на ЕС и НАТО?

Мартин Котее: Да. Но ако аз бях господар в Кремъл в момента, въпреки това щях да натискам своите лостове в България. Тя е членка на ЕС в едни твърде несигурни времена, а много българи традиционно са здраво свързани с Русия - което е разбираемо от историческа гледна точка. За Путин би било истински триумф да дестабилизира България. Тъкмо това е в дъното на опитите за подмолно проникване в страната, в обществото, в обществения дебат. И ние не бива да подаряваме на Путин този триумф.

Да, много се говори и пише за руското влияние в България. За него пишат и германски медии. Дали това влияние действително е толкова силно и опасно?

Мартин Котее: По моя преценка - да. Достатъчно е просто да наблюдаваме поведението на руската посланичка в София. Чрез България Кремъл се прицелва в ЕС, прицелва се изобщо в свободата отвъд своите западни граници. Живеем в лоши времена, в които добрите трябва да могат ефикасно да се отбраняват.

Тамата за корупцията сякаш почти не присъстваше в предизборната борба. Защо?

Мартин Котее: Не знам защо назначеното от президента Радев служебно правителство подмина с такова гръмко мълчание този въпрос. В противоречие с Конституцията то се беше съсредоточило само върху това да громи предишното правителство. И все пак корупцията си остава вездесъщата и най-решаващата тема в страната. Масивната корупция горе, държавата и нейните структури като плячка на олигарси, които не обичат страната си, а само я ограбват. Корупцията е обратното на патриотизма. Но нека не си правим илюзии: в борбата срещу корупцията не могат да се постигнат бързи успехи. За да се изкорени тя с инструментите на правовата държава, са необходими години. Болезнено го почувства и предишното правителство.

Вие вече от години живеете в България: какво Ви харесва в тази страна? И къде според Вас трябва да се положат още усилия, за да се подобрят нещата?

Мартин Котее: Мога да правя сравнения единствено с Германия. И понеже това никой не го казва, ще си позволя да го кажа аз: хората в България са дружелюбни, отворени, общителни и мили към чужденеца. Често пъти това са модерни, образовани, динамични, предприемчиви и гъвкави хора. Те готвят добре и танцуват още по-добре. Те носят семейството в сърцата си. Да, това го има и в Германия, но там човек дълго трябва да го търси. Колкото до усилията и да се подобрят нещата, идва ми наум една сентенция: "Един добър патриот никога не е доволен от страната си." Харесвам тази сентенция. В България има много за вършене. Но тя е прекрасна страна, която няма никакви причини да изпитва комплекси.

С Мартин Котее разговаря Александър Андреев. Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация "Фридрих Науман". От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    43 21 Отговор
    Купуват скъп газ от азерските убийци в ЕС!

    Коментиран от #11

  • 2 пропаганда за уанда

    65 15 Отговор
    тъкмо се зачудих що за глупост е това да дестабилизираш нещо което не е никак стабилно дори точно обратното ама като видях дойче зеле и ми стана ясно защо е така …
  • 3 Да бе

    59 13 Отговор
    Кой се занимава с България? В Европа ни имат за трета ръка хора. А Путин едва ли въобще го интересува да дестабилизира.
  • 4 КОНТРАТА

    59 13 Отговор
    ЕС дестбилизира България докато купуваме евтин руски газ цените бяха с 60 % по ниски.

    Коментиран от #64

  • 5 Последния Софиянец

    53 12 Отговор
    Дестабилизират я глупостите които правят Соросоидите.

    Коментиран от #59

  • 6 честен ционист

    23 14 Отговор
    Напротив, руснаците са в правото си да взлязат да бранат стратегическата си инфраструктура - газопровода. Така ще се стабилизира отново страната.
  • 7 Фашисти

    20 34 Отговор
    Радев,Борисов,Доган е триото грабещо България в полза на путинския фашистки режим.
  • 8 плюс минус

    35 11 Отговор
    Дойчето да си папка киселото зеле и да не се меси в чуждите отношения.

    Коментиран от #51

  • 9 Октомври

    47 13 Отговор
    Петоколонниците слуги на Козяк ГЕРБ, ПП-ДБ дестабилизират България от 13 години.

    Коментиран от #15

  • 10 Баце

    37 5 Отговор
    Някой е объркал доста хапчета преди да повърне в писмена форма и да изложи шизофренните си виждания за неговата реалност.
  • 11 Румен

    8 28 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    Азербайджан защитава достойно земите си начука канчетата на окупаторите, които 30 години бяха окупирали Карабах. Азерите са освободители на земите си, трябва да се уважава такъв народ

    Коментиран от #20

  • 12 добре де

    13 17 Отговор
    Няма ли по-дълга маса за жуже ,таз много малка изглежда.
  • 13 Излизаме на бунт !!!

    11 22 Отговор
    Срещу руската агресия !!!
    По примера на Украйна !!!
  • 14 ЕС 🇪🇺=ЗЛО

    32 6 Отговор
    От Брюксел сначкват средната класа без евтин руски газ нянаше как да повишат цените и да смачкат средата класа. Ноеия ред на соросоите е една мн малка част от хората да бъдат богати и мн бедни да има.
  • 15 другар

    8 18 Отговор

    До коментар #9 от "Октомври":

    Петата колона са рашисти.Нещо си в грешка
  • 16 малоум

    34 6 Отговор
    Тъкмо се чудих кой е написал това малоумно заглавие. Притрябвало му е на Путин да дестабилизира тотално дестабилизирана страна, която вече е на дъното на ЕС и половината свят.
  • 17 Ами

    9 0 Отговор
    😻 То е пусси. А що не ни помогне да сме богати?
  • 18 Урюрвкос

    16 3 Отговор
    много гадно видео върви по мрежите как азерите разстрелват пленени арменски войници---ужас---
  • 19 Тоалетна хартия

    19 4 Отговор
    Ииии, какво точно пИчели Русия....Толкова сме стабилни, като сме легнали на земята!!№!
  • 20 КОНТРАТА

    22 7 Отговор

    До коментар #11 от "Румен":

    Азарбейджан е измислица на британците след разпада на Османската империя, а Армения е държава на повече от 2000 г. Азерите са натрапници там.

    Коментиран от #33

  • 21 Орел

    20 6 Отговор
    Пука му на Путин за територията.
    На калпавите ни космонавти космоса им пречи.
  • 22 С.П.

    27 3 Отговор
    Много тънък намек какво ни чака - сега всеки справедлив социален протест в България, всеки протест срещу корупцията, ще бъде наречен - опит за дестабилизиране, ръководен от Кремъл, а лидерите на протестите - агенти на Путин...
  • 23 Българка

    8 20 Отговор
    Трябва да се гласува в новото НС криминализиране на пропагандата и работата на български партии, депутати ,държавни и общински служители в полза на Кремъл и Путин при тая касапница в Украйна , на фона на заплахите с ядрено оръжие, срещу ЕС. Трябва спешно депутинизация. Дори ако трябва забрана на партии,които с пропутинова политика са заплаха за националната ни сигурност
  • 24 няма отървия

    9 12 Отговор
    Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво. Русия доскоро беше единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие. За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над шейсет милиарда евро. ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българка

    8 25 Отговор
    Предлагам всички активни и тук във форума путинисти да си стягат багажа и с еднопосочен билет да отиват в Русия при Путин. Аман от национални предатели, ако искат на бойното поле

    Коментиран от #43, #49, #60

  • 27 ле ле

    23 3 Отговор
    Този работил във фондация..на сорос..какво очаквате от този фашизоид..Най отвратителни личности може да намерите във всяка такава фондация..уж събират пари за хора в нужда..а излиза че 90% пари отиват за заплати на основателите на тази схема..

    Коментиран от #72

  • 28 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    21 2 Отговор
    Казал някой от немска Фондация, какво не казал Путин за България!! Много станаха тея немски фондации!! Време е да си ходят, само Маниполират и шпионират!!
  • 29 Смучкайте ми Х.У.Й.Ч.Е.Т.О

    21 5 Отговор
    DW е като повърнато и изядено от куче, което след това е повърнато отново! Имам чувството, че е заразно само като го чета.
  • 30 Не се понасяте

    16 2 Отговор
    Стига сте писали простотии се! До гуша ни дойдохте! Аман от вас!
  • 31 Ученият котка

    15 2 Отговор
    Кой всъщност дестабилизира Европа?

    Коментиран от #38

  • 32 Смешници

    30 2 Отговор
    95%от хората над 40 години ,макар трудното детство и израснали по нивя и свикнали да се мъчат от малки са с проруско съзнание .Знаете ли господа на запад защо ? Просто е.Хората знаеха да уважават,да ценят другия ,да си помагат да не хленчат и да се борят и най вече знаеха ,че макар хип да не беше розово положението и тогава ,но имаха някаква сигурност за семейство,дом и деца .Сега господа от запада масово хората са бедни ,без работа без сигурност,децата им заминаха преди години по чужбината и повечето никога няма да се върнат.И са там господа ,не да живеят като вас ,а са там да ви бъдат прислуги за да могат да дадат някакво бъдеще на децата си и да помагат на родителите си с малките си пенсии.Отделно българския народ е свързан с руския народ ,макар и за техните геополитически интереси ,все пак те ни освободиха ,никой от вас не го направи .За българския народ над 40 години не е нужно да му се плаща да обича ,ние знаем какво е истинска обич и не се подаваме на платена обип и любов .Аз съм на над 50 и помня доста лоши неща но и доста по хубави ,сега няма хубави неща освен за малка част от българите ,останалата е по чужбина или се бори с много лишения в България за да сложи на децата си на масата и да ги изпрати на училище .Тогава вървяхме към 10 милиона ,сега сме под 7 ,а кой знае може и много по малко .Мога с дни да пиша и то човек който не е комунист и не милее за комунистическа система и човек който няма затруднения с парите ,но виждам близките ми ,виждам

    Коментиран от #55

  • 33 Румен

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "КОНТРАТА":

    То тогава могат да се оспорват и нашите граници, защото са измислени пак от англичаните,гърците да кажат тези земи са наши понеже сме били двеста години тук, турчина да каже,аз искам по голям дял, защото аз пък съм бил петстотин години..... затова вместо да защитаваме арменците,по добре да гледаме нашата си паничка,да ме ни в вземат. В момента както е напечено между гърци и турци,а апетитите им към нас и на двамата са големи към нас
  • 34 Путинистите у нас !

    5 19 Отговор
    Ще бъдат наказани !
  • 35 Смешници

    21 4 Отговор
    Путин дестабилизира Германия а не България. България и дестабилизирана от 30 години. Да му мислят Швабите
  • 36 Путинистите у нас !

    4 14 Отговор
    Ще бъдат наказани !
    Това е повече от сигурно !!!
  • 37 пье шу

    16 2 Отговор
    първо - не съм съвсем наясно какво ѝ е стабилното на територията. второ - защо териториален сайт е на практика рупор на чужда медия, известна с връзките си с тоя-оня?
  • 38 иска ли питане

    6 16 Отговор

    До коментар #31 от "Ученият котка":

    Нацистка русия

    Коментиран от #66

  • 39 Ученият котка

    8 2 Отговор
    Има състезание кой има по-голям и по-дълъг дестабилизатор.
  • 40 Професор

    6 17 Отговор
    Газта падна с 35% благодарение на Азерския газ. Руския не стига че е скъп не е и сигурен.

    Коментиран от #42, #45, #69

  • 41 все едно е

    5 8 Отговор
    Ми то,все едно е от азерски или от руски убийци ще го купуваме.
  • 42 другарите

    3 11 Отговор

    До коментар #40 от "Професор":

    Сега ще ти поднесат опорката че азерския всъщност е руски.
  • 43 малоум

    13 4 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Веднага щом всички атлантици, като теб, направят същото в посока САЩ или Украйна.
  • 44 "Ха ха ха"

    16 1 Отговор
    Тя , бг е дестабилизирана от 32 години ...
  • 45 Смешник

    18 5 Отговор

    До коментар #40 от "Професор":

    Ако беше малко по умен и беше чел повече щеше да знаеш че газта е руска не азерска .азерите колко изкарват толкова и харчат ама кой да чете .Дъщеря ми работи в Роснефт и песто като четем глупости на хора без познания и ми вика : това.ли са младите ми възрастни и в България ? Наистина ли е възможно да.пишеш по дадено нещо без да познаваш добре или поне отчасти ?

    Коментиран от #56

  • 46 оня

    18 4 Отговор
    Аре стига бре, все Путин ви е виновен, маааави жендъ.рска:))
  • 47 Друс Лий

    14 2 Отговор
    България се дестабилизира от гъбарите и диванниците дето ги мързи да се размързат за бъдешето на децата си. Като ги пратят на война за американските корпорации - да знаят защо е станало така
  • 48 Фори

    3 11 Отговор
    Вече всички са убедени че президента е платен агент на КГБ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахаха

    9 1 Отговор
    Не, не ...това не е за вярване просто. Само това мисли Путин, точно. А не си придавайте важност за сметката на чужд Президент. Имате си свой.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Агресорите ще бъдат наказани !

    4 2 Отговор
    Д О. Е Д И Н. !
  • 53 Ученият котка

    10 1 Отговор
    За лудите и обсебените мястото на взрива е канонизирано от Грета Тунберг.
  • 54 12"12

    17 2 Отговор
    Дойче веле е орган на глобалистите и ционизма !!! Пасквилите им са едни и същи...
  • 55 оня

    16 2 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    Ееееех, колега, колко спокойно се живееше тогава:)) Сега е див капитализъм и огромна омраза между хората:))
  • 56 Алоуу

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Смешник":

    Защо лъжещ бре? Ти нямаш дъщеря!!

    Коментиран от #68

  • 57 Джендър

    3 10 Отговор
    Бие с мъжка сила и женска злоба
    Особено дърти путинисти

    Коментиран от #63

  • 58 ежко

    16 2 Отговор
    Господин Котее, гледайте си фондацията, взимайте си грановете и се занимавайте с Германия!Ние и без вас ще се оправим!На нищоправеши индивиди изхранващи се със словоблудство, които един пирон не са забили през живота си и само са папкали, вяра нямаме!
  • 59 12"12

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 България в никакъв случай не е бедна а

    11 1 Отговор
    Всъщност умишлено вече 30 години грабна и пдтискана от колективния запад чрез лостовете на ЕС и Сащ чрез зависими и продажни български политици, само ако българските политици работят в интерес на България тя може много бързо да стане райско място за живеене
  • 62 Читател с молба

    12 2 Отговор
    “Дойче веле” е създадено от ЦРУ през 50-те години. Не може ли да не ни изтезавате с тяхната пропаганда, дезинформация и манипулация? Втръсна ни от “Дойче веле” и от десетките други пропагандни медии!!!

    Коментиран от #70

  • 63 12"12

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Джендър":

    Къде да те намеря,за да ме биеш ??????????
    Ще ми увехнеш в ръцете бе,дженди !!!!!!!!!!!!
  • 64 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    Руския газ е най-скъпото нещо.Трябва да си абсолютен идиот,за да твърдиш,че руския газ който сме купували е бил евтин при положение,че го взимахме на космически цени.Въобще най-голямата грешка беше да търгуваме с враг като Русия и да взимаме газ от същия този терорист
  • 65 Политик

    6 2 Отговор
    Ехаа! Добре че е Путин. Иначе как 20 години ще оправдавам некадърността и алчността си.
  • 66 Ученият котка

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "иска ли питане":

    Много добре ! Награда Сахаров!
  • 67 Абсолютно

    1 0 Отговор
    Абсолютна лъжа
  • 68 Смешник

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Алоуу":

    Иди доказвай че нямаш сестра....знаеш вица ,нали
  • 69 професоре, професоре,

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Професор":

    цената на газа падна, щото азерския е абвързан с цената на петролните деривати, а не със спотовите цени на борсата.
    btw, така беше и с руския газ, докато умниците от ес не го вързаха с борсата!
    това за протокола!
  • 70 руски краварник

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Читател с молба":

    Трай каун.Според световната оценка Дойче Веле е един от най-достоверните информаторски източници.Това,че на някаква долна предателска шайка като русофилията не им изнася истината,никой пет пари не дава.Четете си там лъжливите и пропагандни руски медии и недейте да лаете.
  • 71 Вирус

    1 1 Отговор
    Миризливото зеле пак разсъждава за нас абе страх ли ги е от нещо
  • 72 Така де

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ле ле":

    Но така работеше и фондацията на другарката Живкова - Знаме на Мира или там някаква си подобна глупост.