Тема: Украйна

4 Октомври, 2022 19:00 3 378 19

Иля Новиков: Мобилизацията в Русия прилича на сигурна смърт

  • мобилизация-
  • иля новиков-
  • адвокат-
  • руснаци-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • смърт

Коментар на известния руски адвокат Иля Новиков

Иля Новиков: Мобилизацията в Русия прилича на сигурна смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Могат ли необявената война и обявената мобилизация да съществуват съвместно от гледна точка на законовите норми?

Иля Новиков: Последното, за което трябва да се мисли, са законите - руската власт изобщо няма проблеми с промените в собствените си закони. И не се срамува да ги нарушава, ако няма време да ги промени. Що се отнася до "обявяването на война" трябва да имаме предвид, че след Втората световна война имаше стотици въоръжени конфликти, включително големи с милиони жертви, а съвсем малка част от тях бяха придружени от официалното обявяване на война.

Още новини от Украйна

А защо на Кремъл му се наложи да обяви официална мобилизация? Не можеше ли да е скрита, както например по време на афганистанската война?

Иля Новиков: Путин е страхлив, той е известен с това, че отлага до последната минута всички свои решения, особено необратимите, и ги взима много неохотно. През септември Путин призна, че не само не може да спечели тази война, но дори не може да продължи да я води както през последните седем месеца, ако не увеличи многократно собствената си армия.

Неговите основни аргумента са два. Първият са ядрените оръжия, за които очевидно е наясно, че ако ги използва, ще влоши рязко собственото си положение - няма да му го простят. А вторият е просто да пратят "пушечно месо" срещу украинската армия. Има и още нещо, което не бива да се подценява - това, че мобилизацията е начин за засилване на вътрешната управляемост на обществото. Путин очевидно разчита, че колкото по-строги са неговите мерки, които се предприемат под претекста за мобилизация, толкова по-малки са рисковете вътре в страната.

Какъв протест би могъл да спре мобилизацията в Русия и да спре войната - мирен или друг?

Иля Новиков: Колапсът на Путин не е невероятен и може да започне от някой регион. Като например Северен Кавказ. В Дагестан стана това, което спокойно може да бъде наречено мирен протест - макар да не харесвам много този израз, защото мирните протести изискват мирен подход и от двете страни. Когато излезете невъоръжени, а срещу вас излязат с оръжие, протестът престава да бъде мирен. Може да не убивате, но ще бъдете убити.

Ако подобно нещо се случи едновременно в различни региони и Путин няма възможност бързо да пренасочи ресурсите си и да потуши всички бунтове, разбира се, че може да се стигне до колапс. Но засега не виждам признаци, че в следващите седмици ще се случи нещо.

Как тези, които остават в Русия, но категорично не искат да отидат на фронта и да убиват украинци, могат да избегнат мобилизацията?

Иля Новиков: Това не е всеобщ проблем. Досега всичко напомня "Игра на калмари”* - не е възможно да я спечелите, но е възможно да не започвате да я играете. Те нямат механизъм, с който да принудят хората да отидат в наборните бюра. Но от момента, в който човек отиде там, той вече не е господар на съдбата си. Ето защо колегите ми адвокати, които са останали в Русия, съветват да не се ходи в наборните бюра.

Как могат хората, които обитават териториите, в които Русия проведе "референдуми", да защитят себе си и правата си по законов път?

Иля Новиков: Нека не говорим за законни или легитимни начини тези хора да се защитят - те са под управлението на Гестапо. Това не е алегория, това е реалност. И когато политиците, сред които и европейските, ни казват нещо от рода на: "Нека има преговори, нека има примирие, нека дадем територии на Путин в замяна на мир", трябва да се разбере, че това е напълно цинично и подло.

Не става дума за територии, за няколко квадратни километра земя. Става дума за хора, които нямат абсолютно никаква възможност да се защитят от това, което им се случва. Те имат три възможности: да отидат при партизаните, което на практика означава сигурна смърт; да се опитат да напуснат, включително през Русия или да се примирят. Без гаранции и без правна защита. Освен всичко друго те могат и да бъдат мобилизирани в руската армия.

*Южнокорейският сериал "Игра на калмари” ("Squid Game") представя поредица игри, в които трябва да остане само един победител - останалите участници са убити. Веднъж записал се в играта, участникът няма право да се откаже.

Автор: Валя Морфер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 13 Отговор
    Ребятата дават 30 дни на всеки мобилизиран да бъде елиминиран.
  • 2 Айде бе

    21 19 Отговор
    Незнам защо давате гласност само на твърдо прославили се медии-Двеле и т.н....Взели интервю от соросоид и ни го пробутвате веднага...За ваше сведение в соц портала на руските държавни услуги вече над седемдесет хил са се записали доброволци..-за 4 дни след пускането му.Айде стига с жълтините и по-сериозно в такива съдбоностни ситуации от които зависи целият свят......
  • 3 Комуниста

    13 21 Отговор
    Ракетите SS23 още не са литнали към бандерите обаче вече са на позиция!
  • 4 Окраин4е

    9 13 Отговор
    Окрайна пуши, а в Русия не пуши!
  • 5 🇧🇬🇷🇺

    12 13 Отговор
    ДВ скоро ще има англосаксонско печено
  • 6 Не се връзва

    16 15 Отговор
    Ама защо такова притеснение за руската мобилизация? Нали мерака на"цивилизованият свят" е да разтури РФ и да покори руснаците-що тогава плачете над чужди гробища-радвайте се бе.Или май май ви е шетко-петко?

    Коментиран от #12

  • 7 Бесен- _Язовец

    19 16 Отговор
    Важното е, че обилен Груз 200 върви към раша с вагони, а Кабзон и жужака вият на умрело, нашите рублоибрици тоже, копейките спряха, ще са на кофите пак тая зима!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Да ти го

    12 11 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен- _Язовец":

    А към Украйна не върви ли груз 200 за това ли Зеленски вие като вдовица за к.......
  • 9 Хахаха

    10 11 Отговор
    Тоя Илья от 2021 живее в Украйна. Майка му е украинка. Роден е в Москва, но е русофоб. Защитавал Порошенко и другите неприятели на Русия. Не е сериозно да давате мнение на един русофоб, който само джавка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Aлфа Bълкът

    9 9 Отговор
    Ще гледаме руснаци срещу американски бойни системи.
    Да видим колко руснака ще прати Путин докато им се стопят лагерите на гаубиците и ракетните установки от стрелба по пушечно месо!
  • 12 Aлфа Bълкът

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Не се връзва":

    Защото ще се напълним с бежанци от третия свят, дето бягат от мобилизация! Не ни стигат сирийци, афганистанци, ами сега и дръпнати очи!
  • 13 МирО

    7 7 Отговор
    Ако там имат проблеми при мобилизация, какво ли чудо ще сме ние,
    за западна Европа с джендърчетата въобще не отварям тема.
  • 14 МирО

    8 14 Отговор
    Слава на Путин.
    Вечна слава на Русия - пазителка на православието и славяните.
  • 15 русофил

    12 7 Отговор
    Не само в Русия,даже от България русофилите тръгнаха към Русия за да бъдат мобилизирани,все пак на всеки са обещани по 5 килограма риба
  • 16 Объркано Атлантиче

    7 8 Отговор
    В твутер има клир с Порошенко, който казва:
    "В случай, че се чудите защо толкова много хора в Източна Украйна гласуваха да се присъединят към Русия, просто гледайте какво им каза бившият украински президент, преди обучени войници от САЩ да убият хиляди в Донбас. Доста очевидно е защо са решили да напуснат, нали?"
    Не предоставям линк защото се трият.

    Коментиран от #18

  • 17 Объркано Атлантиче

    9 10 Отговор
    В нета вече има клипове за американски и натовски военни в Украйна. Вече нищо не се крие.
    Разбира се, че НАТО вкара неимоверно голямо усилие да внедри огромно присъствие на западна военна техника и жива сила. На фронтовата линия е пълно с англоезични бойци. Това не са наемници. Тази мантра вече е далече от хоризонта и се изтърка. Всички бойни подразделения идват с център Полша. Освен това, Пентагона постоянно предава сателитни разузнавателни данни на офицерите си, които се намират на територията на Украйна. В Киев! Днес имаше опасения на Пентагона, че Руснаците може да им смъкнат сателитите.
  • 18 Бъдеще за всички

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Объркано Атлантиче":

    Руската федерация трябва да бъде разпадната доброволно или не, и всички завладяни народи и земи през своето време на съществуване и терор от страна на руската федерация, да бъдат освободени и върнати на изконните ѝм притежатели, дори и Москва!

    Коментиран от #19

  • 19 Миии

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бъдеще за всички":

    Американските щати трябва да бъдат разпадната доброволно или не, и всички завладени народи и земи през своето време на съществуване и терор от страна на американските щати, да бъдат освободени и върнати на изконните ѝм притежатели, дори и Вашингтон!