Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 19:00 2 280 23

Дезертьорите от Русия не са желани зад граница

  • мобилизация-
  • русия-
  • руснаци-
  • гърция-
  • полша-
  • чехия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ес-
  • бягство

Хиляди руснаци напускат родината си, за да избегнат мобилизацията и да не бъдат изпратени на фронта

Дезертьорите от Русия не са желани зад граница - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълги опашки от автомобили на границите на Русия с Грузия, Финландия и Казахстан. Разпродадени полети за Сърбия, Дубай и дори Беларус. Руснаците напускат страната масово в последните дни в опит да избегнат частичната мобилизация. Но в Европа много държави затръшват вратата пред отказалите се от военна служба. Финландия вече затвори границите си, а други страни спряха да издават визи на руски граждани. Какво става в Централна и Югоизточна Европа, разказват кореспондентите на ДВ.

Чехия се страхува от руски шпиони

Още новини от Украйна

Президентът на Чехия Милош Земан се обяви за приемане на руските граждани, които бягат от мобилизацията. "Смятам, че трябва да дадем визи и на тези хора, както дадохме на украинските бежанци", каза Земан. Чешкият държавен глава беше поддръжник на Путин до миналата година, когато се превърна в отявлен критик на руския президент. Призивът му обаче не среща поддръжници в Прага.

Ще бъдат приемани само дисиденти, не и бягащи от мобилизацията. Руснаците, които се опитват да избегнат военната служба, няма да могат да кандидатстват за хуманитарни визи, заяви външният министър Ян Липавски. Той обяснява решението и с опасения, свързани с националната сигурност. "Не може да ни стане цел да пуснем дезертьори да се разхождат свободно из държавата ни. Това би било риск за националната ни сигурност", каза Липавски. "Сред тези хора е възможно да има руски агенти." Чехия спря да издава и туристически визи на руските граждани още от началото на войната в Украйна през февруари.

Дисидентите са добре дошли в Полша

Варшава също повдига въпроса за националната сигурност. Външният министър на страната Збигнев Рау заяви, че е "изключително непрепоръчително" да се приютяват голям брой руснаци в страната както заради сигурността, така и от морална гледна точка. Заместник-външният министър Марчин Вашик предупреди, че сред бягащите от мобилизацията може да има и хора, инфилтрирани от руските разузнавателни служби.

"Не искаме да приемаме руски граждани, които досега са подкрепяли режима на Путин и сега, вероятно защото трябва да идат на фронта, са се превърнали изведнъж в големи демократи и искат да напуснат Русия", каза Михал Дворчик, шеф на кабинета на полския премиер. Но Полша няма да затвори границите си за правозащитниците и активистите, които са преследвани заради политическите си убеждения, заяви близък до премиера Матеуш Моравецки.

Темата поражда разнопосочни реакции в медиите. Либерално-консервативният вестник "Rzeczpospolita" е срещу приемането на руснаци, бягащи от мобилизацията. "Руската статистика показва, че почти 80 процента от населението подкрепя Путин и войната му в Украйна", отбелязва полски коментатор.

Консервативният публицист Лукас Варзеха пък пледира за "прагматично решение". "Да се насърчават войници да дезертират е един от най-старите и най-успешни методи за диверсия. Путин ни поднася тази възможност на поднос", пише той в портала Onet. "Нашата цел трябва да е да отслабим Русия", добавя журналистът.

През септември Полша вече драстично ограничи възможностите за допускане на руски граждани в страната - туристи, бизнесмени, спортисти и хора на изкуството не могат да влизат в Полша. Границите на страната обаче не са херметически затворени - дори за бягащите от мобилизацията или дезертьорите. Онлайн медията "Wirtualna Polska" съобщава, че 32-годишният руснак Александър например лесно е стигнал до Варшава с полет от Москва през Турция и Унгария.

Гърция не допуска дезертьори

Засега руснаци на възраст, на която могат да бъдат изпратени на фронта, не са търсили убежище в Гърция. Те биха опитали да влязат през Турция, а гръцката граница е затворена за всички бежанци от източната ѝ съседка. Ако бягащите от мобилизация руснаци все пак успеят някак да стигнат до Гърция, те едва ли ще бъдат допуснати в страната.

Гръцкото законодателство не предвижда убежище за бежанци, които не желаят да бъдат мобилизирани. В страната дезертьорството е криминална проява. Убежище се предоставя само на руснаци, които могат да докажат, че са били преследвани в Русия по политически, религиозни или други причини, преди да бъдат мобилизирани.

В Гърция се гледа по различен начин само на гръцкото малцинство в Украйна. Повечето хора от това малцинство живеят около Мариупол, в региони, които са окупирани от Русия. Тези хора ще бъдат приети в Гърция, ако пожелаят, дори онези, които отявлено подкрепят Русия.

Автори: Лубош Палата, Яцек Лепиарц, Каки Бали


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    14 11 Отговор
    Российската пидирация трябва да се огради с три реда десетметрова ограда.
  • 2 Този коментар го трият!

    18 13 Отговор
    Странен народ са руснаците!
    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери пак по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство пак чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в пак американската Фейсбук /Мета/!
    Някаква руска умствена первезия!
  • 3 Рускините го измислиха!

    10 7 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.

    Коментиран от #16

  • 4 Пълзяща руска окупация в България!

    13 12 Отговор
    Най голямото предателство!
    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #8, #11

  • 5 хихи

    14 4 Отговор
    Предлагам да съберем бягащите младъ мъже от Русия с младите украинки...
    в петзвездни хотели олинклузив
    Само така ще настъпи световен мир..

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Рускинка от Латвия

    9 3 Отговор
    Рускините бягат от Латвия, Литва и Естония и идват в България като граждани на ЕС!
  • 7 Никой не ще ватници

    12 8 Отговор
    Дойдат ли повечко някъде и дърпат развитието назад. При нас дойдоха не един, а два пъти и сега сме на никъде.
  • 8 ДрБр

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    Дебилчо, хората платили ли са си имотите, плащат ли си данъците, харчат ли си парите в България, нарушават ли законите на страната? И какво ти пречат бе дебилчо?

    Коментиран от #18

  • 9 Хотелиер

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "хихи":

    Аз съм съгласен. Българите ще платят масрафа. Ще им станем сватовници.
  • 10 ТАСС съобщи

    5 4 Отговор
    4 милиона руснака вече са напуснали СССР. Щом те казват тази цифра, значи са много повече.
  • 11 Въпрос?

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    Да не ги бъркаш с украинци?Украинците са там.Между другото тези украинци даже с децата си говорят на руски.Никаква разлика не намирам между тях и руснаците.
    До номер 10:Ходи на лекар!СССР не съществува от 1991-ва година!

    Коментиран от #17, #23

  • 12 Ако искат

    4 1 Отговор
    Ако не са руснаци, ще са украинци.
  • 13 Ти си

    4 1 Отговор
    Ехххх а талибани и всякакви други камилари с ръце оцапани до лактите в кръвта на невинни хора са добре дошли пред хора които неискат да си цапат ръцете с кръв .
    Еххххх ценности .....
  • 14 Телевизия Бобов дол

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "хихи":

    Супер идея а презервативите ще са от ООН .
  • 15 Ежко Бежко

    14 3 Отговор
    Украинските младежи по черноморието бяха бежанци, руските са дезертьори. Лично аз пет пари не давам нито за едните нито за другите, пенсионерите в България са ми по-важни. Просто е отвратително да се сблъсквам с двойни стандарти. Лицемерите в европа ме направиха путинист.
  • 16 Да бе,хората си загубиха ума,а!

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рускините го измислиха!":

    Тя,рускинята с две-три ремаркета и само до германец й е.Няма сигур да си гледа......(не продължих).Тя,рускинята ши я търсиш на митингите срещу войната.А руснака?Ми той избяга бе.Родина прадал на запад ушол.
  • 17 Путин възстанови СССР

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос?":

    " На нормалните, викат луди!
    На лудите, казват, че са нормални!"
    Христо Ботев
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Защо ли се хабите ? След толкова "истини" за Русия и всичко руско ние вече си знаем - пътеводната ни звезда са САЩ, а "братушките" вече не са такива !!!
  • 20 КАТЮША ♥️

    4 4 Отговор
    Алкохолиците трябва да са в обора заградени с бодлива тел завинаги, да си се въргалят в тинята! Цшвилизованият свят няма нежда от примитивните отпадаци.
  • 21 Гошо

    2 4 Отговор
    Братушките винаги са добре дошли в България!
    Идвайте братушки!
    Не забравяйте благодарение на кого не ходим сега с потури!
  • 22 Някой

    7 2 Отговор
    "Дезертьорите от Русия не са желани зад граница" Как ще са. Нали "либералната демокрация" ги отглеждаше точно за това - да са гръбнака на майданите. Кой сега ще скача по площадите?
  • 23 Морски

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос?":

    Украинците в по-голямата си част говорят по руски, понеже когато Украйна е била в състава на СССР, са ги задължили офииалният език да е този. След разпада на СССР, вече руският не беше основен език, но въпреки това вече едно поколение беше научило децата си и има т.нар. "инерция". По-старите хора знаят и двата езика - майчиния и този, който е бил задължителен в училищата.
    Въпреки това, обаче украинците говорят малко по-различен руски от самите руснаци, но това няма как да го разбереш веднага, просто трябва да си общувал много и с двата народа.