Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 19:00 4 366 72

Путин – луд по бомбата д-р Стрейнджлав или просто Потьомкин?

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • крим

От гледна точка на Кремъл тази война и тези анексии изпращат послание до всички рускоезични общности, които живеят извън територията на Федерацията: Русия вероятно ще се намеси военно, там където живеят такива популации

Путин – луд по бомбата д-р Стрейнджлав или просто Потьомкин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анексирането на четири украински области е само фиктивна победа за Русия. Максимализмът на Владимир Путин ще има стратегическа цена. Това пише в статия за френския вестник La Tribune Сирил Брет, геополитик и преподавател в Парижкия Институт за политически изследвания Science Po.

На пръв поглед незаконното анексиране на четири нови украински територии изглежда дава на руския режим много причини да претендира за победа. Наистина, чрез този четворен ход на войната, който Владимир Путин формализира на 30 септември с голяма помпозност, Русия придвижва към Запада своята линия на съприкосновение със западняците; разделя и трайно отслабва Украйна; парализира вътрешното противопоставяне в името на свещения съюз; и в крайна сметка защитава тези завоевания, като ги поставя под сянката на ядрения си чадър, като същевременно скъсва със Запада, представян като "колонизатор".

В действителност този официален триумф е преструвка, достойна за тези, които вкараха княз Потьомкин в историята. През 1787 г. фаворитът на Екатерина II (1729-1796) поръчва да се изградят истински картонени декорации по пътя на императрицата по време на нейно пътуване - точно в регионите, които скоро са били анексирани от Москва и които тя току-що е завладяла за първи път! - за да се създаде илюзията, че тези райони са проспериращи и жителите им доволни.

По този начин руският империализъм е оправдан, поне в очите на Екатерина, защитник на Дидро и фен на френското Просвещение. Просветеният деспотизъм си затваряше очите за въоръжения си експанзионизъм, така както днес илюзията се създава от набързо проведените псевдореферендуми в откъснатите от Украйна региони и които Русия дори не контролира изцяло.

Бойните тържества на Червения площад, речта на Владимир Путин и отразяването в руските медии се опитват да създадат впечатление за победа. При по-внимателно вглеждане ограниченията на сценографията стават очевидни.

Мисията изпълнена?

Понякога във Вашингтон, Лондон или Париж обичаме да мислим, че руската армия е близо до поражение, че президентството на Путин е подкопано от вътрешни спорове и че стратегическият колапс е неизбежен. Оценката за седемте месеца инвазия в Украйна е по-малко еднозначна, ако я разгледаме от гледна точка на Кремъл: той наистина успя да постигне някои от кардиналните си цели. Вземането предвид на тези тактически успехи - и, разбира се, стратегическите поражения - е от съществено значение за разбирането на новия курс на руската политика за следващото десетилетие и рисковете, които това предвещава за Европейския съюз.

Ако оценим постигнатите от Кремъл резултати според собствените му критерии, няколко постижения изглеждат съществени.

Всъщност анексирането и следствието от него - продължaващото състояние на война с Украйна - позволяват на Русия на Путин да постигне стари и ясни военни цели. С тази война Русия спря динамиката на разширяване на НАТО в постсъветското пространство. Това беше червена нишка на путинските президенти и премиери: членството в Алианса на бивши народни демокрации (Полша, Унгария, Румъния и др.) и на три бивши съветски социалистически републики (Естония, Латвия и Литва) вече беше счетено в Москва като провокации срещу руската власт.

Днес кандидатурите на Грузия и Украйна се превърнаха в casus belli. И във вътрешен план Владимир Путин може да наложи идеята, че е във война с НАТО - конфликт, който той обявява от 2000 г. Със своите яростни антизападни формулировки в речта си от 30 септември той скъсва окончателно с прозападната динамика от 90-те години и сакрализира раздялата на страната си с цяла Европа.

Нещо повече, това незаконно изместване на руско-украинската граница към Запада предлага на Русия демографска печалба, от която тя се нуждае. И преди всичко окончателно съсипва Украйна, затруднява още повече нейното сближаване с ЕС, почти унищожава надеждата за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Освен това, от гледна точка на Кремъл, тази война и тези анексии изпращат послание до всички рускоезични общности, които живеят извън територията на Федерацията: Русия вероятно ще се намеси военно, там където живеят такива популации. По този начин Москва придобива ефективен лост за натиск върху държавите, които приютяват рускоезична общност в Балтика и Централна Азия. "Руският свят", теоретизиран от Кремъл, не е просто маркиране на нация: това е истинска стратегическа концепция, която дестабилизира близката до Русия чужбина.

По този начин Русия пренасочва своята дипломатическа и геоикономическа позиция към Изтока без връщане назад: Евразия сега е нейното поле на действие. Федерацията ще се съсредоточи отново върху Евразийския икономически съюз, в който членуват Беларус и Армения, за да отдалечи тези държави от европейската орбита. Освен това принуждава Беларус да ангажира войските си на украинския фронт. Тя също така ще укрепи Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). И накрая, тя изоставя напрегнатото си сътрудничество с ЕС, за да се обърне почти изключително към своите азиатски партньори в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество, преди всичко Китайската народна република и Индийския съюз, както и Виетнам.

От икономическа гледна точка резултатите не са за пренебрегване. Като започна войната и анексира регионите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, Русия затвърди статута си на прайсмейкър на пазарите на енергийни, минерални и селскостопански стоки.

Усилвайки инфлацията в резултат на възстановяването след пандемията от Covid-19, организираният недостиг позволи на Русия да попълни своите суверенни фондове, своите валутни и златни резерви. С други думи, тези анексии се извършват в много различен икономически контекст от този на анексирането на Крим през 2014 г.: то беше последвано от две години на рецесия поради комбинацията от падащите цени на петрола и западните санкции. Ако санкциите на ЕС удрят руската военна икономика, то те са насочени към страна, която досега е сдържала рисковете от инфлация и е възстановявала своите частично замразени финансови резерви.

Вътре най-после режимът разпозна "грешки" и "трудности". Този режим обаче е в състояние да обърне бягството на резервисти, които могат да бъдат мобилизирани, и антимобилизационните демонстрации в своя полза: тези движения ще послужат като оправдание за още по-енергично превземане на руското социално тяло в името на свещения съюз , патриотизъм и обединение на руснаците.

Анексирането на украински територии, защитени от ядрени оръжия, представлява за Русия потвърждение на нейния международен статут. Припомняйки военната си мощ, настоявайки за статута си на ядрена сила, представяйки се за воюваща с НАТО, укрепвайки връзките си с азиатските сили и най-вече като поставя под въпрос границите от 1991 г., Руската федерация гръмко претендира за ролята на лидер в раззападняването на света. Руският президент подчерта това в речта си от 30 септември: той смята Запада за основната заплаха за Русия.

На Запад често обичаме да си припомняме формулата на президента Обама, според която Русия е опасна регионална сила не поради силата си, а по-скоро поради слабостта си. Сега трябва да осъзнаем - без да ги приемаме - успехите, които Русия е постигнала от собствена гледна точка. Подценяването на тези печалби би подхранило блажения триумфализъм на Запада. Точно както надценяването на стратегическия резултат от тази война би довело до пренебрегване на истинските слабости на Русия и силните страни на нейните противници.

Тактически успехи с цената на стратегически неуспехи

Резултатите от кампанията в Украйна наистина трябва да се оценяват в дългосрочен план и с широк фокус. В този мащаб успехите са по-малко очевидни, а структурните неуспехи - безспорни.

Що се отнася до самата Украйна, интегрирана в империята през 17 век, в СССР през 1921 г. и независима от 1991 г., руските тактически успехи не трябва да засенчват стратегическите неуспехи. През 2022 г. изричната цел на Русия наистина беше да нахлуе в цялата територия на Украйна, да смени нейното избрано правителство и да попречи на по-нататъшното ѝ влизане в ЕС и НАТО. Успехът е частичен, а провалът очевиден.

След анексията и след войната ще има осакатена, но независима Украйна, твърдо привързана към националната си идентичност, към сближаването си със Запада и структурно враждебна към Русия. С други думи, анексиите заменят политиката на влияние. Анексии, на които президентът Зеленски реагира незабавно... като подписа молба за ускорено членство на страната му в НАТО.

Ако Русия е принудена да нахлуе и анексира една държава, за да запази влиянието си, това е защото това влияние се бори да се наложи по друг начин. Провъзгласената на 30 септември "защита на Велика Русия" в действителност освещава свиването на влиянието и зоната на влияние на Русия. Вместо да окупира Украйна и да "обедини" украинците с руснаците, Русия разруши трайно отношенията между двата народа. Вместо да подчертае културните прилики между Украйна и Русия, Кремъл доведе нещата дотам украинската идентичност да се определя като опозиция на Русия. Ако украинската национална идентичност беше оспорвана от някои преди нахлуването, днес тя е затвърдена в съпротивата срещу Москва.

Що се отнася до отношенията с НАТО, тук отново структурните резултати всъщност са смесени. Вярно е, че въпреки символичното искане, което Зеленски подписа, бъдещите членове без съмнение ще бъдат парализирани от войната в Украйна. Но преди всичко Русия "успя" да въведе в НАТО две основни държави, исторически привързани към неутралитета, Кралство Швеция и Република Финландия. С други думи, за няколко седмици Москва промени стратегическата ситуация в Балтика в свой ущърб. Отсега нататък Балтийско море е "море на НАТО", което обхваща двата руски морски излаза Калининград и Санкт Петербург.

Евразийският завой на Русия в крайна сметка е дългосрочна пречка за Москва. В двубоя Пекин-Москва Русия структурно е младши партньор. Така беше още преди войната поради слабата си икономическа тежест и ще бъде още повече след войната поради липсата на алтернатива за нея. Прекъсването на връзките с Европа осъжда Русия на небалансирана конфронтация с истинската глобална сила, каквато е Китай. Особено след като следствието от този развод с Европа е, разбира се, намаляването на потенциалния растеж на Русия в средносрочен план: лишена от европейски инвестиции, технологии и специалисти, Русия значително намалява способността си да диверсифицира икономиката си. Войната в Украйна стеснява спектъра на нейните клиенти, ограничава обхвата на нейните инвеститори и понижава стандартите ѝ за търговия.

Путин като Потьомкин

Накратко, руският триумфализъм след анексирането на украински територии се основава на краткосрочни тактически успехи. Но той прикрива няколко структурни провала на Русия: тя не успя да разнообрази икономиката си чрез стабилна търговия с Европа; не успя да защити интересите си в Украйна по мирен начин; тя поляризира европейските отношения между подсиленото НАТО и почти самотната Русия.

Обичаме да описваме руския президент или като новия доктор Стрейнджлав - луд по бомбата - или като изключителен стратег - зъл гений. А той може просто да е нов Потьомкин. Кампанията в Украйна му предложи светкавични успехи. Но те се получават с цената на трайни провали.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рамбо 3

    30 46 Отговор
    тази бомба ще му гръмне под зад....ика и ще му дойде акъла в главата.

    Коментиран от #43

  • 5 Димов

    48 20 Отговор
    Русия щяла да се намеси военно там, където имало руски популации?!? И после кой плаши хората с измислици за война?
  • 6 Запознат

    20 46 Отговор
    Вижте само какви диктатори са имали в Русия с какви имена: Ленин, Троцки, Дзерджински, Фрунзе, Сталин, Путин- все някакви евреи, полски евреи, мюсюлмани, грузинци и все агенти на МИ - 6.

    Коментиран от #12, #29, #35, #72

  • 7 Ученият котка

    37 24 Отговор
    Картонените декорации (потемкинските села) никога не са съществували, няма подкрепящи документи, никога не се споменават в мемоарите на съвременниците, отхвърляни са със смях в научните среди като фалшиви измислици на саксонския дипломат Георг Гелбиг, който през 1797-1800 г. публикува злонамерено и измамно есе за княз Потьомкин в немското списание Minerva.

    Коментиран от #10

  • 8 Димов

    63 28 Отговор
    Признайте си, че Западът, доскоро изсмукващ ресурсите на Украйна и Русия, сега вие от глад и сочи с пръст, но било демократично.

    Коментиран от #24, #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димов

    47 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ученият котка":

    Карай, бе. Щом върши работа за пропагандата на запада, и Кашчей ще бъде даден за пример, като реална историческа личност. Важно е да се приберат грантовете.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ленин

    21 8 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Я не обиждай святото име! Иначе Улянов беше германски агент май,а?

    Коментиран от #17

  • 13 Пако

    34 22 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ПУТИН.
  • 14 Дипломат Чукчев

    35 19 Отговор
    Първо по Киев
    После Берлин
    Лондон
    Сащ
    Свършвай ги бързо, защото
    ние ставме първи в групата за Еврото
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ученият котка

    22 16 Отговор

    До коментар #12 от "Ленин":

    Улянов беше по-умен и по-умен, отколкото си мислите. Неговата крехка и малобройна болшевишка партия изкопа най-дълбокия гроб в света за Германия.

    Коментиран от #19, #49

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ....

    19 21 Отговор

    До коментар #17 от "Ученият котка":

    "Неговата крехка и малобройна болшевишка партия изкопа най-дълбокия гроб в света за Германия." Германия е една от най-силните икономики в света с водеща сила в редица области и благоустоена. Интересна идея за "гроб" имат русофилите. За сметка на това "рая" на "пабедителите" е диктатура в окаяно състояние и мизерстващ народ.

    Коментиран от #23

  • 20 Голем смех

    15 26 Отговор
    Путлер е луд по бомби. С една дума - луд.
  • 21 Павел пенев

    30 10 Отговор
    Победата на Путин е фиктивна, а на Украйна реална според тези пропагандни мисирки.
  • 22 Петр Толстой

    8 13 Отговор
    след като каза, че руснаците вече са купили половин България и ще купят и другата половина, вчера каза, че е време руските войски да тръгнат към Европа!

    Коментиран от #26

  • 23 Ученият котка

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "....":

    Новият гроб ще се превърне в мавзолей на природен газ и ядрено гориво
  • 24 Гощо

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Както по времето на благоденстващият комунизъм !
  • 25 Тцъ...

    9 18 Отговор
    Разликата е само, че катронените къщички на Путин не издържат на външните условия и се сриват една по една.
  • 26 Пешо

    6 12 Отговор

    До коментар #22 от "Петр Толстой":

    Тръгнаха, ама вече се връщат по джапанки към Евразия!
  • 27 Алея на ангели

    21 7 Отговор
    Много едностранен и либерастки анализ!!!
  • 28 В сайта на Кремъл

    10 11 Отговор
    Само тези страни са поздравили Путин за ЧРД: Северна Корея, Беларус, Никарагуа, Куба, Армения, Киргистан и Турция!
  • 29 Ученият котка

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    От какво се страхуваш? Британски индийски министри или афроамерикански президенти? Руският елит векове наред получаваше свежа кръв от стотици народи и националности, населяващи неговата гигантска територия.
  • 30 Формално

    16 5 Отговор
    Статията е анти руска но четена бавно и внимателно се вижда че се признават значителни успехи за русия макар и прикрити зад антируска риторика
  • 31 Как

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Какви ресурси е изсмуквал бе Димов?Русия е била колония на Европа според теб?Трябва да мислиш, не да пиеш!
  • 32 По скоро луд

    8 13 Отговор
    Величието е налице
    Армия от мародери която постоянно изнася перални и генератори докато бяга позорно..просперитета на анексираните е гарантиран
  • 33 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    10 13 Отговор
    Пълен клошар е султанчето с памперса от калния бункер, за 22г докара държавата си до пълен разпад и фалит и пред капитулация! А нашите рублоибрици му коленчат ш продават децата си за някоя копейка!
  • 34 Абсурдистан

    6 16 Отговор
    Просто психопат, който живеейки в свой измислен свят, си е въобразил, че може да възкреси СССР и да си върне старите сателитни територии. Това е точно толкова осъществимо, колкото заветния комунизъм!

    Коментиран от #41

  • 35 Много Запознат!

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    А Зеленски нима и той не е евреин...?!Ко праЙм тогава с твоето твърдение...?!
  • 36 007

    4 3 Отговор
    Свърши с анексиите. След капитулацията няма да има с какво. Ще остане само скраб.
  • 37 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    6 15 Отговор
    Съдрано, фалирало джудже е пуса с токчетата!, което скоро ще бъде кремирано и хвърлено в кофата за смет!
  • 38 Стига локуми

    16 7 Отговор
    Защо никой не обсъжда историята на Украйна?
    Какво се случи след нападението на 2 кули в САЩ? В колко страни нахлуха и колко избиха, та и по телевизията даваха, филми се снимаха за подвизите?!
    Сега Русия има ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СРИНЕ АТЕНТАТОРИТЕ ПОЕЛИ ОТГОВОЕНОСТТА ЗА ВЗРИВЯВАНЕТО НА МОСТА.
  • 39 Урюрвкос

    19 4 Отговор
    една приказка от Путин за червеното копче го дъвчат по пет пъти на ден а се премълчават руските данни за открити десетки американски биолаборатории. Пак отклоняват вниманието.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Факти

    18 7 Отговор

    До коментар #34 от "Абсурдистан":

    А официално признатите от ООН 40 хил. жертви от 2014г. до 2022г. в Украйна следсвие на геноцид над собствения си народ и по-специално етническите руснаци? Какво ще кажеш за това?
    Направо побеснявам, когато някои елементи зазубрят опорки и ги пропагандират наляво-надявсно без капка мисъл!

    Коментиран от #47

  • 42 Поредните соросоидниИзчадия

    17 5 Отговор
    LaTribuneГолемиФъшкииСте
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 дончо

    5 4 Отговор
    Глупости!
  • 45 Дртндртн ярина

    4 1 Отговор
    Indoctrination mood, във всичката си злост!!
  • 46 Ленин

    5 1 Отговор
    А защо никой не спомена нещо за английският филм ,,Доктор Стрейнджлав или как престанах да се боя и обикнах бомбата,, ?
  • 47 007

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Факти":

    А посмали малко из...ме..кяр. И ние гледаме новини и знаем кой кой е в така наречените ДНР ЛНР.

    Коментиран от #64

  • 48 Ученият котка

    6 7 Отговор
    Слушам шефа на следствения комитет на Русия по телевизията. Установен е маршрутът на взривилия се камион на Кримския мост. Това са България, Украйна, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар, Крим. Много тъжно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ученият котка

    9 8 Отговор
    България е въвлечена във войната със заплахи и насилие. Българските мъже ще бъдат мобилизирани и ще отидат в Украйна да се бият с руската армия.
  • 51 Станислав

    12 4 Отговор
    Над едно събитие има много гледни точки!
    Е писна ми от гледните точки на запада!
    Честно!!!
  • 52 Няма да мерим на кантар ...

    6 10 Отговор
    ... колко е луд Путин. Суперлуд или мегалуд. Цивилизованият Свят трябва да намери спешно решение за тази откачалка.

    Коментиран от #54, #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ученият котка

    13 7 Отговор

    До коментар #52 от "Няма да мерим на кантар ...":

    Путин е на страната на силите на светлината и духовете на доброто. Добрите момчета ще отвърнат на удара на лошите.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 МамаВиДеебаLaTribune

    10 3 Отговор
    За кладата сте!!!
  • 58 Токсик

    10 7 Отговор
    Русия си върна 8 милиона руско население! Плюс Азовско море, устието на Днепър, мините и индустрията в Донбас, житницата в Херсон и най-голямата атомна централа в Европа! Пълен провал, нали?! А Путин още дори не е започнал! Всички световни политици са лилипути в сравнение с него. Ще ви направи сами да си говорите. Даже вече го правите като през час ни облъчвате с пропаганда против него .
  • 59 Никола

    10 7 Отговор

    До коментар #52 от "Няма да мерим на кантар ...":

    Кой по точно е цивилизования свят, защото 85% от световното население живеещо върху 75% от земята са застанали зад Путин и подкрепят Русия?!
  • 60 Нострадамус от Злокучене

    8 7 Отговор
    Украинците продължават да "окупират" "изконни руски територии" в Луганска и Донецка област и между другото "демобилизират,денацифицират и депутинизират" стотици руски окупатори.Естествено не са доволни от факта,че Керченският мост се оказа с дефектна конструкция,която се срина от авария на камион,който е имал техническа неизправност.Това ще затрудни допълнително плановете им за "окупация" на Крим.Не могат да минат по моста,а ще се наложи да "окупират" още "руски територии".Путин в типично свой стил обвини украинските служби в опит да прикрие калпавата изработка на моста,както и занижения контрол на превозните средства.Но едва ли някой му вярва.Не знам дали е Потьомкин или Разпутин,но определено е Буратино.
  • 61 Миии

    12 3 Отговор
    Израел също анексира палестински територии, но за там не съм видял евроатлантиците да се пените.
    Оти така, бре?!?!?
  • 62 😆😆😆...

    6 4 Отговор
    И как ще се намеси например да защитити руските общности които живеят на територията на ЕС и тези страни са членки на НАТО?????....ами нали НАТО ще издуха руската палячовска армия за една седмица, те сега украинците ги бухат като маче у дувар.
  • 63 Последствия

    5 8 Отговор
    Путин унищожава Русия! Това му е постижението, характерно само за умствено беден човек!
  • 64 Нищо не гледаш!

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "007":

    ДНР и ЛНР са легитимни руски републики!
  • 65 Уса

    6 5 Отговор
    А какво е дала държавата Америка на България или какво е направила,нищо едно голямо НИЩО.Дала е картбланш на Сорос да си вее коня
  • 66 САМО АЗ СЪМ ПО ЛУД от ПУТИН

    2 2 Отговор
    И ЩЕ ОСВОБОДЯ АМЕРИКА И ИНДИАНЦИТЕ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ ПО БОЙНИТЕ ПОЛЕТА
  • 67 Рико

    1 3 Отговор
    Държавата Украйна е на 1 000 години, държавата РФ - на 30 години. А държава "Росссия" не съществува.
  • 68 Неотстъпчиви и агресивни

    2 2 Отговор
    Франсето се е превъзбудил и послъгва като за световно.Авантата свърши французино,ще ви се наложи да си плащате от тук нататък.Между другото и географията ти куца,ама нейсе.
  • 69 Анализът е точен

    1 0 Отговор
    Поздравления!
    Това очаквам и аз. Русия малко по малко ще се превърне в придатък на китайската икономика. Тотално изолирана от запада страна, разчитаща на парите на Изтока за да остане над водата.
    А ако не успее да задържи окупираните територии, то тогава провалът на Путин ще бъде съкрушаващ.
  • 70 хахаха

    4 2 Отговор
    Отново се пуска в ход митът за потьомкинските картонени села, измислен от французин и разпространен от французи...20 години след този мит един дребен френски император решава, че Русия е картонена...в Париж се появява първото бистро...:))))
  • 71 Сър Пичук

    2 1 Отговор
    Резултатите от войната:
    - С новоанексираните територии Русия се приближи сама към НАТО, което непрекъснато тръби, че е опасно за нея и заради което нападна Украйна още през 2014.
    - Русия показа, че "безаналоговата" и армия не струва и че без ядреното си оръжие досега да беше разпарчетосана от Украйна.
    - Русия си създаде още един враг, който никога няма да и прости тази война, разрушенията и жертвите.
    - Русия се обрече на икономическа разруха и изостаналост за десетилетия напред в резултат на санкциите на света срещу нея.
    - Русия се превърна в суровинен придатък на Китай и само от него зависи колко още ще се изживява като "велика сила".
    - В руското общество и териториите от ОНД настъпиха необратими процеси, които в бъдеще ще доведе до разпада не само на съюза, но и на самата Русия.
  • 72 мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Полските евреи са всъщност прикаспийски евреи - когато Светослав разбива хазарският хаганат, много юдеи от Хазария се заселват в опустошената от чумата Полша, запазвайки религията и общността си. Както навсякъде по света. Така че това са "полските евреи" - преселници от днешната Астраханска област.