Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 19:00 4 227 88

Ядреното копче е всичко, което му остава

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие

Заплахата на Владимир Путин, че Русия ще използва всички възможни средства, тоест и ядрено оръжие, за да защити териториалната си цялост, означава, че Европа вече граничи със Северна Корея

Ядреното копче е всичко, което му остава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през 40-те години на миналия век за първи път се появят и започват да се разпространяват ядрените оръжия, те са символ на мощта на държавите, които ги притежават (САЩ и СССР). Десетилетия по-късно, стремежът за придобиване и използване на ядрено оръжие реферира към точно обратно: слабостта на страните, които са превърнали ядреното копче в екзистенциалната чакра на държавния им организъм. Типичен пример за това е Северна Корея.

Пхенян разполага с ядрено оръжие не защото е научно-технически авангард или социално-икономически просперираща държава, а понеже е всичко, наопаки на това. Когато обаче нормалните свойства на цивилизования свят са невъзможни в тоталитарни условия - от електричество и топла вода без прекъсване, през свободното волеизявление и преса, до високо-технологични услуги - съответният диктатор решава, че може да има само едно предимство пред другите. И това е да изгради монопол върху насилието. Така се създават полицейските държави, които да пазят вожда от вътрешната опозиция, и ядрените оръжия, които да го защитават от международната.

В XXI-ви век ядреното оръжие са чифтето пищови на голия гъз, според народното казване.

Заплахата на Владимир Путин, че Русия, включително анексираните от нея украински Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, ще използва всички възможни средства (тоест и ядрено оръжие), за да защити териториалната си цялост, означава, че Европа вече граничи със Северна Корея. И не поради това, че Русия е ядрена държава, при това най-голямата такава, а понеже манталитетът и психологията на Кремъл вече изглеждат севернокорейски. Какво ще рече това?

На първо място, ядреното оръжие е застраховката живот. По принцип на Ким Чен-ун, но вече явно и на Владимир Путин. Стандартната логика на диктатора е прозаична: ако имаш ядрен бутон, каквито и зулуми да правиш, никой не би рискувал да те махне от власт. Ако нямаш ядрено оръжие обаче, те очаква съдбата на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

На второ място, отново според диктаторската логика, ядреното оръжие, особено когато то бива интегрирано на върха на ракета с далечен обсег, предполага, че другите страни трябва да бъдат особено респектирани от подобна мощ, под сиянието на която те да правят отстъпки. Тоест, за да няма ядрени опити и изстрелване на ракети (докато го пиша това, траекторията на севернокорейска такава премина над Япония), съответният режим желае обикновено останалите страни да си затварят очите за някои неща и да си отварят джобовете за други.

С две думи, ядреното оръжие ти позволява да хулиганстваш вкъщи и да рекетираш другите по кварталните улици.

И ядреното оръжие в реторическия арсенал на говорителите на Кремъл тези дни има за цел да направи точно това: да рекетира международната общност, така че последната да преглътне хулиганствата на Владимир Путин в Украйна. Руските проксита вече дисциплинирано транслират посланието на Кремъл: струва ли си едната Украйна ядрен конфликт?

Идеята за прибягване до ядрения арсенал на Москва изобщо не идва в случаен момент. Руските въоръжени сили - от тяхната мотивация да се бият до качеството на военния им хардуер - бяха компрометирани на украинска територия. Обявената "частична" мобилизация също върви тромаво (като не е ясно кои са повече: дали руснаците в боеспособна възраст, напуснали междувременно страната си, или тези, които се отзоваха на мобилизацията). Украинците напредват и на източния, и на южния фронт. Европейците и американците изглеждат единни в подкрепата си за Украйна, а Китай имал съображения спрямо войната (както разбрахме от самия Путин при провеждането на последната среща на Шанхайската организация за сътрудничество, на която дори и индийският премиер Нарендра Моди му каза, че сега не е времето за военни конфликти).

На този фон Владимир Путин имаше нужда от рязка промяна, която евентуално да придаде друга динамиката на конфликта в Украйна. Оттук все по-настойчиво започна да се говори за опцията Кремъл да използва тактически ядрени оръжия (тоест такива с по-малка мощност) при защитата на територията си, към която, според разбиранията на Москва, вече влизат и завзетите украински области. Целта на размахването на ядреното копче е двояка: да преустанови както украинското контранастъпление към Донецк и Херсон, така и военната помощ на САЩ и партньори за Украйна. А заедно с това Владимир Путин се опитва да си върне и нещо символно: отново ролята, в която той говори от позицията на силата. Това е особено важно, тъй като китайският му колега Си Дзинпин ще уважава руския държавен глава, докато последният е силен; докато Путин може да формира обстоятелства в Европа. Развоят на войната в Украйна обаче компрометират позициите на Владимир Путин - не само пред националистическото лоби в Руската федерация, но и пред китайските власти.

Именно по примера на психологията и манталитета на севернокорейската диктатура, с развяването на ядрената хореография Кремъл всъщност изобличава стандартните си слабости и признава, че ще загуби конфликта в Украйна, ако той продължава да се развива с конвенционални военни средства. А когато дадени средства не сработят, те биват сменяни. Оттук и "размърдването" в арктическите води на руската подводница К-329 Белгород, способна да изстрела торпедо с ядрена бойна глава, както и придвижването на руска територия на ракетни комплекси Искандер-М, върху които също може да се инсталира ядрен накрайник.

Ако нямаме представа как Владимир Путин би управлявал Северна Корея, вече придобиваме такава какво би било, ако Ким Чен-ун бе начело на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    25 57 Отговор
    Има нещо такова. Откраднаха му краденото, а в армията - само прототипи по няколко бройки за парад ! Си Дзинпин е крайно разочарован, да ходи да спасява гопника ли ? Като нищо може да не го е поздравил за рождения му ден. Сак да започне война в Тайван, като руската армия боксува в Украйна и се вижда, че е напълно окрадена.
  • 3 гост

    44 60 Отговор
    този ако няма ядрено оръжие ще го бият и за добро утро и за лека нощ , светът мислеше, че руснаците са някаква сила,а то се оказа,че са въздух скрити зад ядреното копче

    Коментиран от #6

  • 4 Теле

    52 30 Отговор
    По наркоман си от зеления глупак

    Коментиран от #17

  • 5 Госあ

    30 10 Отговор
    простия гопник от предградията чак разпрааше, че СССР произвеждал само галоши ! Наглеца му с наглец.
  • 6 Теке

    45 30 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Още нищо не си видял. Много ги търпи путин

    Коментиран от #14, #18

  • 7 дико

    60 19 Отговор
    Само САЩ са ползвали КОПЧЕТО . Само за тях това е реалност . НОоооо крадеца вика дръжте ............ , само дето се страхуват че може да имат ГОСТИ и у ТЯХ .
  • 8 бухаха

    28 33 Отговор
    Няма ли кой да скрие този,направи за посмешище Велика Русия.

    Коментиран от #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Я па тоя

    33 8 Отговор
    Да му се не види....,и тоя незнае кой за първи път в миналото и единствен в света е използвал ядрено оръжие, и то над мирни граждани!?!?!?

    Коментиран от #86

  • 11 Цве

    23 17 Отговор
    На бас че няма да натисне копчето защото знае че Русия ще остане територия на живите мъртви
  • 12 Нострадамус

    22 28 Отговор
    Тоя да го трепат и край.Путин и един комплексар.Като го приключат в цялата Федерация ще има празненства цял месец ! Оня брадат пръч Кадуркин го чака същата съдба.
  • 13 Престъпните хазари

    42 18 Отговор
    Умират да запалят третата световна ядрена война. Как се изплаща дълг от 31 трилиона реално нищонеструващи зелени хартии?
  • 14 гост

    22 23 Отговор

    До коментар #6 от "Теке":

    За 250 дни светът доста видя,а се хвалеха,че Украйна ще я вземат за два дни. Какво друго да видим,ще изкопае бункер в бункера ли

    Коментиран от #25

  • 15 Баста 🇺🇦

    14 25 Отговор
    Остава му още да пие новичока.
  • 16 Лицемери

    40 10 Отговор
    Европа само наблюдаваше безучастно тлеещия конфликт в продължение на 8 години, а сега всички се правят на изненадени и възмутени.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Любопитен

    13 13 Отговор

    До коментар #6 от "Теке":

    И какво да очакваме да видим бре?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не разбирам

    27 10 Отговор
    Мартин Табаков кво работи? Кво е това - "блогер" ? Доктор? Учител? Кво произвежда? Отглежда зеленчуци? Или само пише глупости. Сигурно баща му не се гордее с че е отгеладал това.

    Коментиран от #22, #24, #36, #39

  • 21 Ученият котка

    18 13 Отговор
    Един руски бутон е еквивалентен на сто английски и хиляда полски.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 противоречиш си

    17 11 Отговор
    "които са превърнали ядреното копче в екзистенциалната чакра" от една страна и споменаваш Кадафи и Садам които бяха зверски смляни те и страните им именно защото нямаха ядрено оръжие . Здрасти ! Уважавам Кимчо защото въпреки всичките санкции страната му оцелява и спи спокойно докато с това не можеха да се похвалят нито Сърбия , Афганистан и Виетнам също , т.е знаем кои го отнасят .

    Коментиран от #29

  • 28 И Господ е безсолен към такива

    18 4 Отговор
    Аман от побъркани хора,дето искат на всяка цена ядрена война!7
  • 29 противоречиш си

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "противоречиш си":

    И пропуснах а може би си привърженик да си плащаме данък СПОКОЙСТВИЕ но незнайно и до кога . Защото това с "хвърчилата" на хартия повече прилича на такова ! Или може би само в тоя отбор в които сме в момента ТАКА СЕ ПЛАЩА по всяка вероятност от всички "участници" без ядрено оръжие .
  • 30 Споко

    12 14 Отговор
    Ако Украйна удари цивилни обекти в новите руски територии, Русия ще удари Киев с 40, 50 килотона тротилов еквивалент и войната ще приключи по начина, по който САЩ приключиха войната с Япония навремето.

    Коментиран от #35

  • 31 Някой

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "бухаха":

    На Путин пропагандата може и да не струва, но за воденето на военните действия не те съветвам да се изказваш неподготвен. Почакай малко и ще видиш къде зимуват раците.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Никой

    10 10 Отговор

    До коментар #31 от "Някой":

    Как мислиш,ако САЩ воюваше с Украйна какво щеше да е положението.Не ме разсмивай с тея руски комици.Днес не е ,1944г да знаеш.Тия са заспали там.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Трай бе

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Споко":

    Мечтииииииииииии
  • 36 Ама ти да не го дочете?

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Не разбирам":

    Здрави са ти нервите!Измислен е и тоя.Мноо глупаво писание.Прекъснах четенето.Загуба на време.
  • 37 Алооооооо0

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Баш майстора":

    Ако не си получил повиквателна,си поискай една и се омитай от тук.россия е голяма.
  • 38 А бе Мартине

    11 5 Отговор
    а бе Табаков , кой те изкопа и тебе бе ? Някаква козяшка въшка на издръжка седнала да ми плещи пълни простотии. Колко цента ти дават за тия тъпотии .
  • 39 сакън

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Не разбирам":

    Всички козяци станаха блогъри . Умни и красиви .
  • 40 КОНТРАТА

    10 7 Отговор
    Който има ядрено копче като русйоима всичко. Прзидента Владимир Путин ще реши конфликта за 5 минути. НАТО отново губещи от Руската армия.
  • 41 Перо

    6 9 Отговор
    Путин няма да ползва ядрен арсенал,но е допустимо да ползва конвенционални ракети и снаряди с голяма мощност и от ционисткия катун в Киев,да остане само една дупка! Косвените жертви,допуснали ционистко-бандеровския,превратаджийски режим си го заслужават! За времето от 24.02. до сега Сталин е преминал от Москва до Германия, Путин се влачи на 30 км.от границата,при много по-модерна армия!
  • 42 един

    10 12 Отговор
    И с ядреното копче нищо няма да реши,ще унищожи гъсто населен район/град/ със десетки и стотици хиляди хора,но цял фронт не може/няма и да време/ да унищожи!Тогава мигновенно войските на НАТО ще се задействат и следва пълен крах,а Путин вероятно ликвидиран!Според запознати,той е лично информиран какво ще му се случи при такъв сценарий!

    Коментиран от #52, #53

  • 43 Тарантино

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Абе цър. Вул":

    По въпроса още не са създадени "много", филми но Путин и Зеленски ги дават в новините по телевизията в HD качество всеки ден. А пък факт е, че Путин си акенсира Луганск и Донецк.

    Коментиран от #48

  • 44 Въпрос

    8 6 Отговор
    Ако руснаците искаха ядрена война тя вече щеше да е приключила. Имаха предостатъчно поводи да натиснат червеното копче. Виждам как много яростно ги провокират да го направят.
    Само че подстрекателите са толкова тъпи, та си мислят, че стигне ли се до ядрена заплаха мишената ще бъде в Украйна. Не, тя отдавна е взета на прицел. Наистина не разбирам тия призиви за ядрена война. Дори половината междуконтинентални ракети да не стигнат, другите са предостатъчни да приключат живота на планетата. Или си мислите, че ще е яко да живеем под земята, в случай че оцелеем?
  • 45 Андешко

    5 6 Отговор
    Какви копчета ви гонят. Искате да кажете че военните технологии за 70 години тъпчат на едно място. Смешковци!!!!!

    Коментиран от #50

  • 46 Вярна статия...

    13 10 Отговор
    Русия е едно голямо НИЩО, скрито за ядрените си оръжия, и въпреки тях си остава пак едно голямо НИЩО.

    Коментиран от #54, #56

  • 47 Путитнодебил

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Баш майстора":

    А ти къде си крепостни русоробе? Тебе радиация не те лови ????!!! За това, отглеждането на простотия и тъпотията са приооритет за комунистическите и посткомунистическите диктатори и кандидат такива като путя тулупа и ред други. Пусни си чалга и чакай радиацията с бял чаршаф на Орлов мост.
  • 48 И като...

    5 7 Отговор

    До коментар #43 от "Тарантино":

    Анексира Донецк и Луганск, ти да не си мислиш че те са руски?

    Коментиран от #55, #64

  • 49 Един

    6 5 Отговор
    Голям рев на крави. Вече не могат да си хвърлят безнаказано ядрените бомби над мирни градове. Страх тресе памперса - Авангард, Сармат, Посейдон (Страшният съд), Кинжал,... Неща, които няма, но ще превърнат Каравария в локва.

    Коментиран от #69

  • 50 един

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Андешко":

    Говори се за тактическо ЯО и ако все пак то бъде използвано,и ако разузнаването на Щатите пропуснат да видят предшестващи действия преди изстрелването!Гаранции на 100% никой не може да даде!
  • 51 Матей преображенски

    5 10 Отговор
    Нима нищо не му остава,а мобилизационния резерв,който е повече от цялото остатъчно население на Украина?На фронта не се е появил нито един танк Армата,нито Искандери,да не споменавам китайската армия.Отстъплението на руската армия изглежда планирано,напускат се позиции в харковска област,а по-рано в киевска,явно не са решили засега да ги превземат.На този етап се заеха да запазват 4-те нови области,а после като дойдат попълненията и новата техника и през зимата,кагато ук.ри-те ще гладуват,тогава ще ги нападнат в дълбокия сняг.Запада превърна Украйна в ябълката на раздора,западно-украинците не разбират ,че са нарочени за жертвения агнец и се бутат между чука и наковалнята.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само питам

    7 6 Отговор

    До коментар #46 от "Вярна статия...":

    Като е нищо Русия защо и скачате цяло нато като глутница . Защо не излязат насреща големите вождове зад океана ? Ей тъй да видим кой е по голямото нищо .
  • 55 свирчо

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "И като...":

    А не бе , краварски са .
  • 56 Aлфа Bълкът

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Вярна статия...":

    Накрая май и те ще се имат едно голямо нищо като армията им.

    Коментиран от #58

  • 57 Срам

    2 2 Отговор
    Натисни брат ако ти стиска

    Коментиран от #59

  • 58 Aлфа Bълкът

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Aлфа Bълкът":

    Аре лека нощ!
    Утре пак!
  • 59 от кой диспансер си

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Срам":

    Ти сереозно ли ?
  • 60 ема

    7 5 Отговор
    Какво чака Путин ? Идват в Москва когото си искат убиват когато си искат и когато си искат. Путин мълчи? Взривяват двата Газопровода ( построено с Руски средства по голямата част) даже не допускат Руските специалисти на Газпром --Путин мълчи? С багер разрушиха паметника на падналите във ВСВ Съветски воини като изровиха гробовете им и ги изнесоха извън града ? Мълчи? Разрушиха част от моста сигурно ще каже--ще го построим отново ако трябва.Не бих никак се учудил ако Американците или Англичаните снабдят Украйна с малка атомна бомба коятo бъде използвана срещу Русия пак ли ще мълчи? Наивният глупав предател Гoрбaчов само дето не си свали гащите пред Запада и тоя само-- Мълчи и Мълчи.
  • 61 Пако

    7 3 Отговор
    МАРТИНЧО ЗА КОЛКО CENTA ГО ИЗМИСЛИ.
  • 62 Сух

    6 4 Отговор
    Професия блогър.. Звучи като джендър..
  • 63 ужас

    7 6 Отговор
    путин е терорист и е способен на всякакво зверство но с терористи не се преговаря а се унищожават
  • 64 ...

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "И като...":

    Те са руски, били са руски и винаги ще бъдат руски.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Хм Хм

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "Един":

    "Голям рев на крави. Вече не могат да си хвърлят безнаказано ядрените бомби над мирни градове. Страх тресе памперса - Авангард, Сармат, Посейдон (Страшният съд), Кинжал,... Неща, които няма, но ще превърнат Каравария в локва."

    Искаш да кажеш, че Авангард и т.н. ги няма. Ами няма ги, станаха на самогон. Успокойте се, няма да има ядрена война, от 6000 руски ракети летят 6.
    А сега по-сериозно. Наясно ли си, че руските ракети (тези, които имат чипове) летят с GPS? Не с "Глонас". Това какво говори? Първо, че руската система за глобално позициониране е г@вно, второ във всеки момент могат да им спрат насочването, разбираш ли последиците?
    И още нещо. Всички вече знаят, че разузнаването от космоса на САЩ е в реално време, за разлика от руското и всяко едно движение се следи от мозъчен тръст, който взима решения и Армагедонът може да дойде изпреварващо. Любимият Путин знае това, но не му остават много правилни ходове. Ще видим.

    Коментиран от #75

  • 70 Роко

    7 2 Отговор
    Това е една фалшива страна ,с фалшива армия .Пропаднали.Повръща ми се от тези .Как могат да живеят ,и да се се понасят сами себеси .
  • 71 затвор е единственото което им остава на

    3 3 Отговор
    КИРЧО КОКОРЧО И БОКО КРАТУНАТА !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Да сравняваш Русия

    1 7 Отговор
    с Ли бия ,Ирак или Северна Корея,говори за мантелитета на пишещия или още по зле-за образоваността му! Напъните на някои наши"експерти"да омаловажат силата,могъществото и неприкосновеността на Русия в света ,са много жалки и неубедителни!Същото се отнася и за Путин!Запада си мислят,че ако нее той начело на Русия,нещата може да са други!Не,няма защото Путин е институция,Путин е Държавата!И дали името ще е Путин или друго,няма значение!
  • 75 Да те е.а у специалиста

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Хм Хм":

    много писане на големи т ъпо тии!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ФАКТ

    1 2 Отговор
    ВЪШКАРИ!
  • 83 Преминаващ

    1 2 Отговор
    Прочетох заглавието на статията. Коментарите не съм ги чел. Такъв примитивизъм в поднасянето на информация е опасен и манипулативно насочен. Обидно е за аудиторията, която все пак си е направила усилието да хвърли едно око на статийката. Руснаците определено не ги харесвам.Не е необходимо да си чел малко повече история за да си наясно с тази позиция. Но да бъдат подценявани по такъв примитивен начин... а и посредственото поднасяне на информация на таргетната четяща група си е направо обидно, както вече казах. Същите /руснаците/ много добре познават шахматната игра, даже бих казал по-добре от другите;и имат много добри аналитични центрове. Така, че господа не прибързвайте с изводите! Не случайно ги асоциират с мечка. Едно е да я жилят рояк пчели щото е решила да си похапне мед / както е в случая/ и да е раздразнена, друго да е разярена. При второто спасение няма! А и с това конформистко общество на запад при едно раздвижване на пластовете резултатите ще са плачевни. То и сега има някакви индикации на стрес тест, или форсмажор в начален стадий. Ама догодина!
  • 84 Русия е Северна Корея

    3 1 Отговор
    С газ и нефт. Нищо повече от това.
    Въпреки всички природни ресурси руската икономика е по-слаба от тази на Италия. И корупцията е основният фактор. Корупцията избутва напред хора с малко качества, но добър нюх за усвояване на средства, както и пълно послушание. И войната в Украйна го показа ясно. Абсолютна катастрофа, на всяко възможно ниво.
    И Русия, както Северна Корея остана да се крепи само на пропагандата си и атомното възпиране. И Русия, както Северна Корея, скоро ще осъмне с реалността и помощите от ООН.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ти и ти с ваще идеи.

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Я па тоя":

    Стига вече.
    Американците били избили местните.
    Били яли само боклуци.
    На кой му пука говорим за мойна днес, сега.
    Стига с тая пропаганда.
  • 87 Димов

    0 0 Отговор
    Русия не е ползвала ядрено оръжие срещу никого, все още. Но много държави треперят и сервилно се усмихват на САЩ, след като единствени си позволиха да бомбят с атом мирното население в Япония.
  • 88 не ядем доматите с колците

    0 0 Отговор
    Тоя "блогър" е от НБУ - достатъчен факт за да не коментирам, ама вече му поместват три пъти глупостите които дрънка! Бил директор на центъра за дясна политика, но ми се струва "ляв"!!! Сега е модерно да се плюе по Путин и Русия, за да не им секнат зелените хартийки! Сигурно и той е нечий внук, както Агов, Хр. Грозев и прочее суровини!