Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 21:50 6 218 173

"Соросоиди" и "грантаджии": на какво се дължи тази обсесия?

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • соросоиди-
  • атака

Войната беше подхваната от Атака, после ВМРО, които готвеха закон за забрана на финансираните от чужбина неправителствени организации

"Соросоиди" и "грантаджии": на какво се дължи тази обсесия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вдъхновен от Путин, Костадин Костадинов иска журналисти да се разхождат с табелата "чуждестранен агент". Защо вместо това не се заеме с тези, които подкрепят "проектите" си задкулисно, пита проф. Ивайло Дичев.

Скандалът, с който Костадинов опита да отклони вниманието от скромния резултат на партията си, насочва вниманието ни към една трайна обсесия на крайната десница: парите от чужбина.

Войната срещу "соросоидите" и "грантаджиите"

Войната беше подхваната от Атака, после ВМРО, които готвеха закон за забрана на финансираните от чужбина неправителствени организации. В центъра тогава беше воят срещу "Отворено общество" - един противник, измислен от американските десни републиканци и пренесен несръчно на наша почва.

Според лъжепатриотите обществото ни следва да се затваря и огражда от чужди влияния, а "соросоидите", каквото и да значи това, да бъдат изобличавани като отродители и отцеругатели. Костадинов мина по-нататък, като се нахвърли върху медии, които са получавали някога грантове от "Америка за България". И той като предшествениците му се кани да подготви закон, който да задължава подобни говорители да се разхождат с табелата "чуждестранен агент".

Подобни идеи очевидно са вдъхновени от мракобесническия режим на Путин, където на нарочените се отнема правото да говорят, а понякога и свободата. Тези предложения стъпват и на оправданието, което преди десет години измисли Путин за приемането на подобен закон: той бил точно като този, който е в сила у основния враг - Съединените щати.

Не знам дали си заслужава да обясняваме несъстоятелността на това сравнение. Американският Закон за регистрация на чуждестранните агенти е приет във времето на нацизма като мярка срещу засилващата се германска пропаганда, днес той не води до цензура и впрочем много рядко се използва в мирно време. На регистрация подлежат дейци, които са директно подчинени на чуждо правителство, например лобисти в Конгреса. В закона изрично са изключени сферите на науката, културата, хуманитарните дейности.

В руския закон, който "Възраждане" си е харесало, следва да бъдат преследвани всички, които по някакъв начин са подкрепяни от чужбина. Фокусът е върху неправителствените организации, медиите, независимите говорители - т.е. не служители на съответната чужда държава, а просто хора, получили някаква финансова помощ по публично обявен конкурс с ясно посочени цели и приоритети.

Какво иска Костадинов?

Да направя и една езикова бележка. Думата "агент" на български или руски е синоним на шпионин. Да окичиш една медия като "Независимая газета" или "Медуза" с тази табела, която следва са се изписва пред всеки нов брой, внушава на читателя убеждението, че говори Врагът. А както знаем фашизмът не може да съществува без враг, а където го няма, си го произвежда. Мечтата на Костадинов е под главата на "Дневник" да пише: "ние сме американски шпиони".

Английското "agent" има много по-широк смисъл - това е човек, който действа от името на друг, например агент се грижи за авторските права на твореца, агент продава акциите ви на борсата, а във философията думата значи просто субект, деятел. И само едно от значенията отправя към "шпионин".

Чуждестранното финансиране безспорно се превръща в проблем по време на военен конфликт. Не случайно днес, когато Русия обяви война на демократичния свят, започнахме да се питаме дали пък Кремъл не финансира наши пропагандисти, появиха се цифри, предполагаеми имена. В състояние на война приема САЩ и своя закон, който впрочем често е оспорван там. Какво тогава правят крайнодесните, когато искат да стигматизират като чуждестранни агенти онези, които получават грантове от чужбина? Елементарно, Уотсън! Искат да ни внушат, че сме във война с финансиращите, да ги превърнат във врагове, а техните бенефициенти - в предатели.

Удобен съюзник на популистите тук е естествената човешка завист. Тя беше особено силна през 90-те, когато скромните суми, идващи от запад в левове, изглеждаха огромни и "грантаджиите" се превърнаха в омразна емблема на неолиберализма наред с приватизаторите и мутрите. Защо дават на него, а не на мен? Ами има някаква схема в цялата работа, купуват го, за да им служи.

Защо "Възраждане" не обърне внимание на онези, които се финансират задкулисно?

Патриотичната уж битка срещу чуждите пари рядко се насочва към еврофондовете, атаката е срещу проекти, свързани с ценности. Основният аргумент срещу спонсори и фондации е, че някой подменя хубавите ни традиционни ценности. Толкова години живеем с марксисткото разбиране, че базата определя надстройката, как искате да е иначе: дават ти едни пари и почваш да мислиш иначе. Ако публиката имаше време да вникне в едни или други приоритети на финансираните програми, атаките биха загубили много от убедителността си. Кой може да не е съгласен, че трябва да подобрим правосъдната система, да се погрижим за гетата, да се борим срещу домашното насилие?

Но крайнодесните не се задълбочават в това да анализират целите, които си поставят едни или други спонсори - щом са чужди, значи са ни врагове и не може да не ни вредят. Закриваме НПО-та, запушваме устата на журналисти, забраняваме партии, които имат нещо общо с чужбина. Както уж правят в Америка.

Разбира се, чудесно би било, ако си имахме достатъчно български спонсори, които да се грижат за демократичното развитие на обществото ни, а още по-добре - ако някои от тях започнат да помагат в други, по-нуждаещи се от нас страни. Има ги, но засега не са много. Само че има и едни други, по-напористи, които подкрепят "проектите" си задкулисно, без обществен контрол - и български, и руски. Защо "Възраждане" не се заема с този вид спонсорство, а са се хванали с "Америка за България", при която всичко е публично и качено в интернет? Ще си отговорите сами.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 149 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рускините го измислиха!

    29 111 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.

    Коментиран от #128

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патентно ведомство

    37 94 Отговор
    Дъвчат едни и същи дъвки там другарите
    Номера е да се вдига шум за пред феновете и тайните спонсори от едно посолство
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Челен опит и ноу хау от чужбина

    126 8 Отговор
    Законът за регистрация на чуждестранни агенти (FARA) е приет през 1938 г. FARA изисква определени агенти на чуждестранни принципали, които се занимават с политически дейности или други дейности, посочени в устава, да правят периодично публично разкриване на връзката си с чуждестранния принципал, както и дейности , постъпления и плащания в подкрепа на тези дейности. Разкриването на необходимата информация улеснява оценката от страна на правителството и американския народ на дейностите на такива лица в светлината на тяхната функция като чуждестранни агенти. Отделът FARA към отдела за контраразузнаване и експортен контрол (CES) в отдела за национална сигурност (NSD) отговаря за администрирането и прилагането на FARA.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Данъчния

    210 30 Отговор
    Соросоида е маргинал, мързеливец,безродник който е готов за стотинки на всичко.

    Коментиран от #165

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОНТРАТА

    214 28 Отговор
    Краварите чрез фондации на Сорос внедряват агенти и подкупва обществени личности да лобират за интресите на САЩ срещу нац интреси на държавите !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!?

    31 130 Отговор
    Агент вика вън агентите !!!?

    Коментиран от #131

  • 20 Бесен - _Язовец

    181 18 Отговор
    Соросоидите са вредители като колорадския бръмбар и скакалците по селстопанската продукция.

    Коментиран от #148

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А бе що се правите на невинни

    185 6 Отговор
    Всички,български граждани или фирми,които получават пари от чужди нпо та,защитават техните интереси,които не винаги съвпадат с интересите на собствената им Държава!А това автоматически ги прави агенти на чуждата държава или структура!От дв са същите,постоянно говорене против България,от списвачите"българи"!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хмм

    24 156 Отговор
    Сорос не съм го мяркал по тия ширини, но от митрофанчета не маже да се размине човек.

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин🇧🇬

    127 13 Отговор
    Иван Костов легализира соросите кото докараха МВФ в България и ни поробиха. България е 25 под валутен борд и вс месец цакат на МВФ вноски и никой не говори за това.
  • 35 Родител No1

    132 12 Отговор
    Вярвайте на финансираното от американското правителство ДВ!
  • 36 жжжжжж

    79 9 Отговор
    дв ни казва сега- който не е с нас е против нас. комунисти.
  • 37 Един от многото

    87 6 Отговор

    До коментар #33 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Зелето не съм сигурен. Май Хамерика за германия го финансира. Поне така изглежда
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Адам Хилтън

    115 6 Отговор
    Вероятно на репликите: "трябва да защитаваме евро-атлантическите ценности" или "трябва да се съобразяваме с интересите на нашите партньори" които се повтарят по 1 милион пъти на ден, по всяка уж "българска" телевизия.
  • 40 Срамувате ли се?

    112 5 Отговор
    Ако си военен или служител на някаква компания, ходиш с униформа, като си на заплата в ЦРУ или филиалите му у нас, защо се срамуваш да сложиш бадж, АГЕНТ???
  • 41 Българин🇧🇬

    130 7 Отговор
    Америка за България е спонсор на ПП а Фондандия, Франц Зайдел "на ГЕРБ как ви звучи това, а ДБ се спонсирират също от Америка за България как ви звучи ?
  • 42 СОФИЯНКАТА

    100 7 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО ИЗПЪЛВА ПОГОВОРКАТА ,,ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА,,
    А НЕЩО ЗА СКРОМНОТО РЕЗУЛТАТЧЕ НА ДЕБЕ И БЕСЕПЕ?
  • 43 Патриота 🇧🇬

    82 6 Отговор
    Вижте само как петоколонниците премахват публикуваните мнението на българите под мнението на чужденците.

    Коментиран от #46

  • 44 !!!?

    11 116 Отговор
    В центъра на София се намирала най-голямият централа за вербовка на шпиони и соботьори на Кремъл на балканския полуостров, а Копейкин гони журналисти от пресконференция защото били "чужди агенти". До кога ще търпим този троянски кон на Кремълската хунта да прави кушии и да позори името възрожденец, националните ни герой и светини !!!?

    Коментиран от #49

  • 45 брежнев

    95 6 Отговор
    вие от дойчевеле съвсем сте заприличали на драскачите от Правда и Работническо Дело от едно време,господарите ви ционисти много са ви занемарили нещо
  • 46 СОФИЯНКАТА

    41 2 Отговор

    До коментар #43 от "Патриота 🇧🇬":

    НОРМАЛНО! ЗА ТОВА ИМ ПЛАЩАТ
  • 47 много е просто

    56 3 Отговор
    Щом някой дава пари за обществен интерес, значи има интерес и той е частен, а не обществен. Просто е като къпан полицай. Щом някой взема пари за защита на обществен интерес, то той служи на Марина, а не на обществото.

    Коментиран от #48

  • 48 на Мамона

    38 2 Отговор

    До коментар #47 от "много е просто":

    Служи на Мамона
  • 49 Един от многото

    48 3 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    Къде е центъра бееее. Леле леле , бустерираните отвръщат на удара. Зле сте.
  • 50 ДжО1984

    88 8 Отговор
    "Вдъхновен от Путин, Костадин Костадинов иска журналисти да се разхождат с табелата "чуждестранен агент".
    Неее, и първият и втория за вдъхновени от американците!
    "Американският Закон за регистрация на чуждестранните агенти е приет във времето на нацизма като мярка срещу засилващата се германска пропаганда, днес той не води до цензура и впрочем много рядко се използва в мирно време"
    А днес сме заляти от новият нацизъм, наречен либерализъм!
  • 51 Някой

    75 4 Отговор
    Ми, един човек да ви каже истината в очите, а вие се чудите що така.
    Такива сте си.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 написано е в библията

    36 3 Отговор
    по троловете ще ги познаете
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стига бе

    63 5 Отговор
    Цитат:
    "Американският Закон за регистрация на чуждестранните агенти е приет във времето на нацизма като мярка срещу засилващата се германска пропаганда, днес той не води до цензура и впрочем много рядко се използва в мирно време."

    Стига бе пичове, вие сериозно ли ли ни вземате за хванати от гората??
    Имало закон, но впрочем много рядко се използвал..,хаха.. уникално!!

    Ми дай и ние да го въведем и използваме рядко. То и като е закон с наказания и глоби ще се нарушава рядко !!!!
    Направо избивате рибата от "умнотия"
  • 56 Източна ромелия

    89 6 Отговор
    Ако соросоидите и грантаджийте бяха много хубави г-н Орбан нямаше да ги забрани на територията на Унгарската Република
  • 57 питам

    78 4 Отговор
    Защо законът в САЩ не е отменен вече над 70 години след ВСВ? Дичев, те да не са по-глупави от теб?
  • 58 Вън сащ от България

    73 6 Отговор
    Само как ви лъжат и манипулират не е истина!?

    "зам.-министъра на правосъдието на САЩ Кенет Вайнщайн, който на 31 май 2007 г. заявява относно FARA следното: "Законът за регистрация на чуждите агенти е приет, за да огласява чуждото участие в опитите да се повлияе върху нашите закони, политика или върху общественото мнение". Точно и ясно. Ако следваме това определение, ще видим, че руските власти правят същото, което и американските им колеги. Само дето на последните това явно не се харесва, което е разбираемо, защото американците все пак очакват, че вложените пари трябва да имат възвръщаемост."
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ежко

    76 5 Отговор
    Щом ви издържат чужди фондации, щом лапате гранове ,ще се разкарвате с табели!Да е ясно кой откъде е и за какво се бори!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Опасната

    8 46 Отговор
    Когато е ясно откъде идват пари за медии има прозрачност. Самите медии са заинтересувани от това. Но когато парите идват по неведоми пътища, копейкаджийството - това е престъпление. Герб, дпс, копейките... са си плюли в устните в това отношение.
  • 64 Иван

    63 3 Отговор
    Трагично и смешно. Смешно и трагично. Моето скромно мнение е че СЩА отдавна не са демократична страна. Атаките срещу Тръмп по време на президенството му и след това. Използването на прокуратурата срещу него. За съжаление фалшифицираните избори и то не за първи път. Не господа СЩА не е демократична страна, бъркате се. Както и България е псевдо демократична, нещо като театър за хората. Театър при които всичко е решено само ни се предлага право на избор. България по обективни причини не може да е демократична страна, това застрашава чужди интереси. Дълеч съм от мисълта, че на американските политици или някои от европейските ги интересува България. Това ясно си пролича с казуса Македония. Ако всичко беше толкова добре за тридесет години все да сме се оправили. Мислих, че Полша или Чехословакия са по-добре но сега ясно се вижда че не са. Просто се надпреварват кой повече да слуша и изпълнява. Полша искала на територията си ядрено оръжие. Знаете ли не искам на територията на Полша нито кадето и да е в Европа да има ядрено оръжие, за какво е за да приеме ответният огън не благодаря. Но демократичните Ви издания и "мейнстрим" го желае, жалък факт. Така че живуркайте докато можете, потреблявайте и консумирайте. А и може да направите някой "хадж" или как се каваше до СЩА.

    Коментиран от #70

  • 65 Канче

    7 62 Отговор
    Защо изобщо ни занимавате с руския агент Копейкин. Ако бяхме нормално общество отдавна щяхме да го презрем и забравим.
  • 66 Определение

    4 41 Отговор
    Когато е ясно откъде идват пари за медии има прозрачност. Самите медии са заинтересувани от това. Но когато парите идват по неведоми пътища, копейкаджийството - това е престъпление. Герб, дпс, копейките... са си плюли в устните в това отношение.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Друс Лий

    56 3 Отговор
    кооооозяко свиден, коооозяко млад, в любимата ти Америка има закон за чуждите агенти, нещо против добрите практики на Америка ли имаш???
  • 69 въпрос

    8 25 Отговор
    тоя носи дамско бельо нищо скандално но защо не го сменя по често мирише

    Коментиран от #112

  • 70 Ти бил ли си някога в

    4 51 Отговор

    До коментар #64 от "Иван":

    Някоя от тези държави, за които говориш?
    Питам сериозно, защото разсъжденията ти са направо невероятни.
    Относно България мисля, че тя може да бъде демократична, когато хората узреят за свободата. Няма как да те контролират ако ти не се съгласил. Няма как да ти вземат подкуп ако ти не дадеш. Това е.
    И ако всички започнем да мислим трезво, а не сляпо да вярваме на всяка опорка, казана ни за да ни насочва в някоя посока, няма как да бъдем контролирани. Заради това хора, като Копейкин искат да забраняват свободата на медиите. За да остане само тяхната версия на истината. За да е по-лесен контрола.
    Който те освободи - ще те пороби! Само истината те прави истински свободен!

    Коментиран от #71, #73, #82, #156

  • 71 Курадо Катани

    26 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ти бил ли си някога в":

    иза кал си нещо, не е ясно какво точно, обаче вонята е нетърпима
  • 72 Павел пенев

    52 2 Отговор
    Костадинов е прав, но прекалено много са чуждестранните агенти у нас и няма да можем да напечатаме толкова табелки. Това са всички журналисти с няколко изключения,всички т.нар.експерти и всички служители от посолствата на ЕС и САЩ- банда бандити.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Токсик

    51 7 Отговор
    Фашистите от Германия, които опустошиха и плячкосаха цяла Европа и половината свят, избивайки милиони хора, отново ни поучават чрез Дойче зеле как да живееем! Що за наглост?! Кога тази неофашистка медия ще бъде забранена в България????

    Коментиран от #105

  • 77 Хаха

    12 47 Отговор
    А костя е мазна руска подлогa и трябва да бъде изгонен от България директно в окопите да служи директно на мастъра му от Кремъл.
  • 78 аууу

    6 29 Отговор

    До коментар #74 от "ДА ДОЙДЕ ХИТЛЕР И ДА СИ ПРИБИРЕ ФАЩ агит":

    путин в русия си арестува военните вероятно го очаква военен преврат могилниките ще заменят арестуваните военни
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Иван

    32 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ти бил ли си някога в":

    Да бил съм, но това няма значение за темата. Съгласен съм с Вас, че за е нужно узраване и израстване на съзнанието. Т.е. да поемеме информирано решение да тръгнем по-труден път понякога. Не се залъгвайте господа, в америка има цели отдели с милярдно финансиране който следят всичко на европейският континент. Нямам отношение към закона за чуждестранни агенти, но виждам че американският е най-репресивен. Санкцията за него може и да е арест и затвор и блокиране на сметки и други благини за Вас. Никак не ме интересува. Незнам за що слагате на хората прилегателни , олеквате силно не се излагайте. Намерете доводи мислете четете ставнявайте. "Безплатно е само сиренето в капана"

    Коментиран от #100

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Змей БГ

    9 3 Отговор
    Вероятно си Марчето, дет я шляпках на дуварчето
  • 87 дойче зеле

    15 2 Отговор
    Защото е така
  • 88 Змей БГ

    35 3 Отговор
    Кво става бре, вече половин час никой не пише за Волдемор Дойчезеленски. Да не е презобил нещо?

    Коментиран от #115

  • 89 Змей БГ

    3 5 Отговор
    Не търкаш, а?
    Айде, да си знаеш мястото и умната!
  • 90 Национал беобахтер

    30 2 Отговор
    Бе Дойче Веле няма ли да напише нещо за дълговете на Германия към България след войната 1945, за клиринговата спогодба Нойбахер и т.н.

    Коментиран от #91

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Зелките пак мажат

    30 5 Отговор
    Вдъхновен от САЩ, В САЩ има такъв закон, САЩ И АТ ТОЗИ ЗАКОН - САЩ!!!
    МАЗНИ НЕДОДЯЛАНИ, НЕ СМЕ РАСЛИ В САКСИИ КАКТО ГЕРМАНЦИТЕ.
    Плитки стеее плитки!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ЮФАШАГИТЕотФАКТттЙЙЙ БГ и го изстриха

    9 3 Отговор
    ооментар 7777777774 от "ДА ДОЙДЕ и ХИТЛЕР И ДА СИ ПРИБИРЕ AФАЩ агитЕ

    Коментиран от #95

  • 95 ИСКАМ ДА ПЛАТЯ НА ФАКТИ

    25 3 Отговор

    До коментар #94 от "ЮФАШАГИТЕотФАКТттЙЙЙ БГ и го изстриха":

    ДА МЛЪКНАТ ЗАВИНАГИ И САМО СНАЙПЕРИСТ ЩЕ НИ ОТЪРВЕ ОТ ФАКТИТЕ КУПЕНИ ОТ ЦРУ . БГ
  • 96 Пак дв ни обяснява света

    27 2 Отговор
    И живота! Щото ние простите българи сме толкова тъпи, че без умното дв не можем да различим добро от зло!
    Но, наистина сме тъпи, щом досега не сме взели сопите и не сме измели гнусното дв далеч от страната си!
  • 97 Курадо Катани

    28 4 Отговор
    О неразумнии козяко, поради что се срамиш да се наречеш с истинското си име? Нима е недостойна ръката, която те храни?
  • 98 АЗ ВИКАМ ДЯВОЛА

    4 5 Отговор
    И ДА ИДВА КРАЯТ НА СВЕТУУУУУУУУУ Т И ДА ВИДИМ ЧЕРНАТА ДУПКА
  • 99 Дори

    5 26 Отговор
    и след като сорос хвърли топа, ще има претоквачи на кисело зеле в България, да се връзват на келе ши като костадинов

    nрос народ, слаба държава

    Коментиран от #101

  • 100 Има значение

    4 31 Отговор

    До коментар #82 от "Иван":

    И то голямо.
    Например ще ти отговори на въпроса защо Полша мрази Русия. Няма конспирация тук. Поляците ги мразят заради руското робство и зверствата извършени в Полша. САЩ няма никакво участие в това.
    Що се отнася до закона - ЕС вече каза, че ще въведе закон за осветляване на финансирането на медиите. Навярно си прочел. Този закон има за цел да направи всичко това, което искаш. И аз го подкрепям. Но да слагаш наименование на медия - чуждестранен агент е малко пресилено. Нека ти докажа.
    България е в НАТО и ЕС, следователно всеки който говори срещу тях е чуждестранен агент. Нали така? Ти съгласен ли си всеки уличен в това, включително Копейкин, да бъде маркиран със знак за чуждестранен агент?
    Защото това е което този човек предлага?

    Коментиран от #102

  • 101 Конска Паци

    6 14 Отговор

    До коментар #99 от "Дори":

    Ох милия, той няма капацитет са осмисли какво му се случва, тръгнал да лепи етикети и са квалифицира. Мамина марулка златна
  • 102 Хари Потен

    28 3 Отговор

    До коментар #100 от "Има значение":

    Пак нищо не си разбрал. По смисъла на този закон, чуждестранен агент си ако получаваш финансиране отвън. Чатщаш ли или нарочно се правиш на бавен

    Коментиран от #118

  • 103 Донко

    4 25 Отговор
    Този с 10 процента му дадоха време да говори за партията и програмата си, а този прави скандали и се пени като скакуец. Смрадливец.

    Коментиран от #106

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Секстра Нина

    20 4 Отговор

    До коментар #103 от "Донко":

    Кой му е дал време бе оли, сорос и времето ли притежава вече бе мозък. Пресконференцията е на възраждане и те канят който решат

    Коментиран от #110

  • 107 Коста

    4 24 Отговор
    го намерили под моста, да го боццка онази с тротинетката и сега е сърдит на медийте ...Ха!
  • 108 мдааа

    21 3 Отговор
    Бегай ИСТИНО... соросънгел та гони!!!
  • 109 Севън Гейс

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "Май":

    Аргументче нещо или интелектът стига само за профании?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Тапет Нула

    1 9 Отговор

    До коментар #110 от "Донко":

    Хахаха за залата ли се хвана бе зевзек :)))) ти даже не си разбрал, че изборите минаха пия нде

    Коментиран от #114

  • 112 Именно

    4 21 Отговор

    До коментар #69 от "въпрос":

    нали го хванаха у варна у къщата у с. Близнак, та ходи в РПУ-то да заплашват журналисти!

    ходи с дамски бикини у дома си, лджибити, ама са прай
  • 113 Не винаги от

    6 13 Отговор
    Талантливи бащи се пръкват свестни деца ! Този е поредното доказателство след Любен -син.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 сигурно

    3 16 Отговор

    До коментар #88 от "Змей БГ":

    свършва на путя и дебелата тръба, както всяка вечер
  • 116 Ами вари го печи го

    17 3 Отговор
    Но истината е... КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!!
    Та и тея... който дава сребърниците той ще казва кое е бело и кое е черно!!!
  • 117 Костадин Костадинов

    8 20 Отговор
    беше леке и винаги ще бъде леке.

    Лека вечер!
  • 118 Разбирам отлично

    5 23 Отговор

    До коментар #102 от "Хари Потен":

    Ще ти го обясня по-разбираемо.
    Ние сме в ЕС. Това е единен пазар на стоки, услуги, пари и движение на хора. Вътрешен пазар ако щеш. Отвън е всичко, което е извън ЕС. Тоест ако аз получа пари от Германия, а ти от Русия, чуждестранен агент ще бъдеш ТИ. Законът предложен от ЕС цели да осветли финансирането на ВСИЧКИ медии и нека читателят сам прецени на кого да вярва. Това е добър подход. Другото са празни приказки на некомпетентни хора, които търсят политически ефект, без реални резултати

    Коментиран от #125

  • 119 епъ

    18 2 Отговор
    Никой не чете дв и трябва да бецален за да са постоянно тук. Щом някой го е "грижа" за нас отвън: данък 50%.
  • 120 Бяло зеле

    29 5 Отговор
    Този автор явно не е присъствал на несъстоялата се пресконференция,не е гледал телевизия,не е следил изявите на Костадин Костадинов в интернет,защото многократно Костадинов заяви,че е вдъхновен не от Путин,а от американското законодателство.
  • 121 Тия

    26 6 Отговор
    от Дойче веле,яко промиват мозъци.
  • 122 Е то

    9 8 Отговор
    В такъв случай трябва от него да се почне !
  • 123 Копейкин

    6 18 Отговор
    Рубладжия се подиграва на грантаджия
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Щом като разбираш

    14 0 Отговор

    До коментар #118 от "Разбирам отлично":

    Сорос вън ли е или вътре в ЕС?

    Коментиран от #133

  • 126 Даката

    26 2 Отговор
    Толкова лъжи и манипулации в една статия много отдавна не бях виждал. Истината е една, в САЩ такъв закон има и се прилага срещу всички медии които получават финансиране от чужди държави. Освен това Костадинов иска американския закон да бъде преписан дума по дума и приложен в България. Това как едни медии които получават финансиране от САЩ, надават вой срещу този закон, само показва, че те наистина са чужди агенти и защитават интересите на чужда държава. Когато се приеме този закон това финансиране няма да бъде спряно, просто когато излизат тези журналисти да говорят по някоя телевизия до тяхното име ще седи надписа " чужд агент" . И така е редно и съвсем нормално да стане.
  • 127 Иван

    19 5 Отговор
    абе, винаги ли виждате русия или Путин ?
    не можете ли да видете истината? Явно за вас е голям проблем .!
  • 128 Ех мъко

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рускините го измислиха!":

    Муцка а пък украйнките без да го мислят жулят цял сезон на морето и забележи на твой гръб ,карат си колите ядене по три пъти на ден !а ти бачкай в някое нпо за стотинки
  • 129 DW са най голямите маниполатори!!

    22 3 Отговор
    Работят срещу държавата и Българския народ!!
  • 130 Партията,

    3 12 Отговор
    На Копейкин е от крайната левица. Тя е крайна лява партия и няма нищо общо с десница, а още по-малко с крайна десница.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Некой друг

    13 4 Отговор
    Аве некой нема ли да ми обясни що е туй задкулисие и има ли си човешки облик и име, или съществува само във въображението на соросоиди и грантаджии за да има как да се доказват на своите господари?
  • 133 Нито знам какъв е тоя

    4 6 Отговор

    До коментар #125 от "Щом като разбираш":

    нито ме интересува. Аз коментирам с теб идеята за закон. Като се запозная със Сорос, с удоволствие ще ти кажа. Но какво променя това?
    Сигурно този има медии, щом ме питаш, сигурно имат и САЩ, и Германия, и Русия. Точно затова е правилно ВСИЧКИ да се осветят, за да знаем, кой ни шепне на ухото.
    А ако сорос е гражданин на ЕС, то той е със същитге права като теб и мен. Защото живеем в една Общност. Ако е руснак или американец няма същите права, защото не е гражданин на общността. Ти го познаваш явно, ти прецени какъв е!
  • 134 Сороспиииии

    25 2 Отговор
    ДВ са долни сороспиии
  • 135 Копейкин не тряя а работи

    3 17 Отговор
    Ще взима 2 милиона субсидия. Годишно.

    Коментиран от #157

  • 136 САЩ са международен терорист

    26 2 Отговор
    Лъже пропагандата на DW цели само насаждане на русофобия и подкрепа за престъпния фашистки киевски режим, неимоверно корумпиран от САЩ.
  • 137 Айде,бе

    21 2 Отговор
    Какви обсесии,просто хората се отвратиха от извращенията от запад,които искат да но наложат за норма подобни нпо та и ни е гнус от представителите им:)
  • 138 Аналитик плюс

    23 1 Отговор
    Обективният Deutsche Welle: "...Според лъжепатриотите....."соросоидите", каквото и да значи това" - значи, на едните им лепим етикета "лъжепатриоти", а соросоидите не ги знаем, няма такива. Каква явна фейкк манипулация. Лицемери.........
  • 139 Аватар

    17 1 Отговор
    Ако има обсесия за финансирането от чужбина,то в публикацията се наблюдава компулсия в защита на финансирането на определени проекти.Всички сме чували приказката,че който плаща ,той поръчва музиката.Какво лошо има да знаеш кой финансира всяка една медия,а ценностите човек си ги избира сам,те не могат да бъдат имплантирани от медиите.
  • 140 Геша

    18 3 Отговор
    Ето как изявения соросоид и грантаджия, Дичев вие на умряло. Ама че имало такъв закон за лобиране в САЩ няма значение.
  • 141 Тоя си е повярвал, че е професор?!

    13 2 Отговор
    Зер не знае, че в метрополията, чийто агент е самият той, също има такъв закон?! А глашатаят на тази метрополия вонещото веле, няма собствено мнение, освен това на генерал губернатора, на същата тази метрополия. Професор бил. От новите, произведени по бързата процедура, за вярност към господаря.
  • 142 Бе докторе,

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "др ливайн":

    тез още на парада се почват. Кой ще ти чака да свърши парадът?! То меракът им голям на животинките.
  • 143 за една копейка повече

    3 18 Отговор
    Още.малко.да.ги полъжа да си купя яхта и самолет поне като товарищ путин и приключвам с политиката.
  • 144 Соросоиди, грантаджии,

    14 5 Отговор
    А също и - джендъри, предатели, американски лакеи. Това сте вие - евроатлантиците! Пише ви го един български гражданин, който е "вдъхновен" он К. Костадинов и който не иска война с Русия.
  • 145 А защо не напишете така!

    10 5 Отговор
    Вдъхновен от Зеленски, Костадин Костадинов иска журналисти да бъдат взривени и ликвидирани,като младата журналистка-Дугина"....

    Коментиран от #149

  • 146 Реалист

    16 1 Отговор
    Дойче, не защитавам Костадинов, но да се твърди, че той бил против свободата на словото е меко казано смешно. Това дойче забрави ли как опитваха да затварят устите на хората, когато имаше въпроси за ковид. Обикновени въпроси при това, нормални. Всеки задал въпроса като къртите пейките с какво спирате ковид? Или ковид след 10 вечерта ли зарязява? Тези хора бяха посочени с пръст. Обявени за аутсайдери, за рушители и нещо много долно, за полу-човеци! И Дойче веле беше един от стожерите на това. А после? Когато други хора питаха защо налагате санкции на Путин, които ще се превърнат в бумеранг и ще унищожат европейски икономики, пак такива стожери на словото като Дойчето ги заклейми като путинофили, азиатски орди, ниско интелигентни и прочие. Дойче Веле да се засрами за собственото си поведение, защото те са хиляди пъти по-задължени да са стожери на правото на глас, а не са. Напротив. Те са гласа, заглушават гласа на разума!
  • 147 1111

    10 4 Отговор
    Американския терор приключи. Цвърчете подлоги! :)))))

    Коментиран от #150

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Любопитен

    1 3 Отговор

    До коментар #147 от "1111":

    И какво да очакваме ?Стартира азиатско- сибирския ли??
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 чужди интереси

    9 2 Отговор
    Щом сте толкова загрижени за свободата на медиите, защо сме на последните места в света? Защо по цял ден, по всички телевизии обикалят "чугунените глави" Шаламанов и Тагарев да ни убеждават да пращаме въоръжение на Украйна, а ние да купуваме американско? Толкова ли е богата страната ни, та да предплаща самолети, които никой не знае кога ще получим? И то на двойни цени! Гърция за 6 милиарда евро закупи оръжие като за цялата ни армия... И то модерно оръжие! Какво ще ни помогнат тези 8 самолета при една съвременна война?
  • 153 Котис

    12 1 Отговор
    Ивайло Дичев се доказа като предател на България по македонския въпрос и няма морално право да дава оценки!
  • 154 Мартин

    11 1 Отговор
    Работата е там, че въведен американският закон ще важи за всички, без значение от коя държава е въпросната личност/агент или НПО.
    Но американските фондации не са съгласни тук да има справедливост и няма корупция, защото такава страна се трудно управлява от вън/тях.
  • 155 .......

    9 2 Отговор
    Толкова е зле тази чужда пропаганда,че на всичко българско и родно му викат "руско".Те ни виждат като руснаци,а на няколко пъти с разни в коментарите спорех ,че нашето знаме е бяло,зелено и червено,защото на снимките те го виждаха руско.Да не говорим и как ни правеха пропаганда да ни изкривяват историята,а същите не знаеха,че никога не сме били в СССР.
    Тази чужда пропаганда мрази българите.Често ни внушават колко ни бил зле народа като използват доста обидни термини от сорта на "м@рша".Като не ни харесват да се махат и да ни оставят на мира.
  • 156 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ти бил ли си някога в":

    Не знам защо хора като теб повтарят- Истината ще те освободи. Коя истина ? Моята или твоята ? Всеки има своята истина. Изразът е заемка от думите на Исус Христос - Ще познаете истината и истината ще ви освободи. Но преди това каза на учениците - Аз съм пътят, ИСТИНАТА и животът. Това е смисълът на свободата. Тогава наистина си свободен от заблуда и манипулации. Всичко друго е субективно възприятие
  • 157 Ще взима

    4 0 Отговор

    До коментар #135 от "Копейкин не тряя а работи":

    След като е стъпил на политическата сцена,. както взимат и другите партии. Мъка ли ти е?
  • 158 Толкова ли

    9 0 Отговор
    е значим Костадинов,та ДВ за втори път в няколко дни дава израз на мнения, които осъждат действията му ? Това вече не е МНЕНИЕ, а пропаганда и намеса във вътрешните работи на чужд двор.
  • 159 Професоре

    7 0 Отговор
    "скромният резултат" на Възраждане издуха резултатите на БСП, ДБ, които паднаха под процентите си от миналите избори, както и други, които не се "класираха" . Щеше да прозвучи коректно, ако признаете, че "Възраждане" са единствената партия, която УДВОИ резултата си и тогава никой нямаше да ви заподзре в манипулиране на четящите. Но да си заровиш главата в пясъка като щраус, винаги може да ти донесе неочаквана изненада откъм гърба
  • 160 Ето какво

    5 2 Отговор
    заяви Ралица Фичева от вестник "Дневник"-че се чувства чудесно да работи в медията "Дневник", въпреки че тя се спонсорира от фондация "Америка за България".
  • 161 124

    8 0 Отговор
    Дори не искам да коментирам празноглавата статия на Deutsche Welle, не си заслужава, както винаги се опитва да промивна мозъци и да внушава лъжи за да уронва един или друг авторитет(разбира се който не съвпада с техните проповеди,защото и те са чужда медия и си защитават къщурката). Най долните и неверни статии се пишат от тях-винаги и единствено в насока евроатлантизма. Не ги четете. Това беше последния път, когато чета тяхна пропагандна боза.

    Коментиран от #162

  • 162 Не ги четете

    3 0 Отговор

    До коментар #161 от "124":

    е емоционален призив, разбира се не без основание, но тези статии са добър ориентир и указател за "подводните течения", за това е добре човек да бъде запознат с тях и да прави собствените си заклчения.
  • 163 тая

    3 0 Отговор
    Да не е лъжа,независими медии няма, или по-скоро почти няма...
  • 164 Не табела, а на фронта да се пращат прин

    5 1 Отговор
    Брей, брей, ама па брей....
    Сичките титуловани и не чак толкова титуловани, но добре хонорувани абонати на Америка за България или така знайните проскубани ЯCTPЕБИ, дитирамбят от Тв в Тв и приканват за помощ и помпане на укрите с джепанета... абе аджеба що един, поне един за личен пример не грабна пушка и мешка и не отиде на фронта да брани бандери, азовци и сви неонацисти!!!
  • 165 Съгласен

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Данъчния":

    Точно така! Добре казано, досущ като путинофила!
  • 166 ами

    3 2 Отговор
    защо пък да е вдъхновен от Путин за чуждите агенти? В щатите такъв закон е приет преди да бъде приет такъв в Русия...с това ваше "който не е с нас е против нас" ще докарате беля на България...
  • 167 Аз Негодника

    2 0 Отговор
    ДА ТИ ПЛАЩАТ...ЗА ДА ИМИТИРАШ ОБЕКТИВНОСТ...ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЗНАЕШ...ЧЕ ЛЪЖЕШ...НО ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ГО ПРАВИШ ЗАРАДИ ПАРИТЕ...Е ТОВА Е ВЪРХЪ НА ЦИНИЗМА...ДА НЕ ЗАЧИТАШ..ОБЩО ПРИЕТИТЕ НОРМИ...И ДА НАЛАГАШ СВОЙТЕ - ПЛАТЕНИТЕ ИЛЮЗИИ ЗА НЯКАКВИ ДРУГИ ПРЕДСТАВИ И НОРМИ
  • 168 Айайайаййййййй

    2 0 Отговор
    Зелето се прави на умно,,,,,,, ай..........
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Вирус

    1 0 Отговор
    Зеле зеле и тоя дичев дали и вие не сте такива що се оправдавате без нищо

    Коментиран от #171

  • 171 Ваксина

    0 0 Отговор

    До коментар #170 от "Вирус":

    За да се разграничат и това да мине за още мнения, а не за пропаганда
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 1234

    0 0 Отговор
    само един въпрос, защо "Вдъхновен от Путин" , доколкото познавам историята , началото е американски закон от 30-те години ?