Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 21:00 3 557 61

Руската версия за "българската следа" в Крим издиша. Ето защо:

  • русия-
  • българия-
  • крим-
  • украйна-
  • владимир путин

При първото си изявление Владимир Путин и председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин твърдят, че камион с взривни устройства е напуснал България по посока Кримския мост

Руската версия за "българската следа" в Крим издиша. Ето защо: - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Три сериозни несъответствия поставят под съмнение руската версия за "българска следа" във взрива на Кримския мост. Но и българското правителство е изправено пред въпроси. Кристофер Неринг обяснява:

На 12 октомври от Москва за втори път замеси България в експлозията на Керченския мост. Участието на България във взрива обаче прилича на пропагандна акция. Защото руската информация е толкова пълна с несъответствия, че няма как да е случайност.

Несъответствие №1 - как камионът "изчезна"

При първото си изявление Владимир Путин и председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин твърдят, че камион с взривни устройства е напуснал България по посока Кримския мост. Въпреки това спешно организираната проверка от българските власти показа, че камионът, споменат от Русия, никога не е бил в България.

Украинският новинарски портал Tryha.net сравни и рентгеновите снимки на предполагаемия камион, които ФСБ публикува, с видеоматериал, за който се твърди, че показва същия камион. На рентгеновите снимки липсва както едното резервно колело, така и едната ос пред камиона.

Но за ФСБ тези несъответствия не изглеждат проблем: в новото съобщение изведнъж вече не се говори за камион.

Несъответствие № 2 - маршрутът е безсмислен

Според ФСБ маршрутът на бомбата, скрита в полиетиленово строително фолио, е Одеса - Русе - грузинското пристанище Поти - Армения. Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, има сериозни съмнения в това. "Напълно неясно е как предполагаемата бомба от Одеса трябва да е стигнала до Русе, а оттам през Варна - до Грузия. През август нивото на река Дунав между България и Румъния беше исторически ниско. Корабите с украинско зърно за износ също не минаваха през Русе. А ако ФСБ смята, че бомбата е била транспортирана от Одеса до Русе по суша, защо не се споменава Румъния?"

ФСБ не дава и информация за това как се предполага, че товарът е бил транспортиран от Русе до Варна, откъдето фериботите пътуват до Грузия. Проучване на ДВ показа, че редовната фериботна връзка от България до Поти е била спряна през юни 2022 г. и оттогава по този маршрут се извършват само нередовни пътувания.

Несъответствие №3 - два тона експлозиви са минали няколко граници?

ФСБ твърди, че товарът на камиона е тежал над 22 тона. Колко от тях са били експлозиви? Д-р Густав Гресел, военен експерт от Европейския съвет за външна политика, казва: "Ако снимките на експлозията, публикувани от Москва, са достоверни, то това трябва да е бил огромен взривен заряд. На кадрите се виждат ударни вълни, които издигат моста от основите му. Необходими са много армейски експлозиви, а не нещо, което някой сам е изработил. Ще са нужни поне 2 тона."

По данни на ФСБ около два тона експлозиви са били пренесени от Украйна в ЕС, а оттам в Грузия, Армения и Русия - без рентгенови и митнически проверки или пък кучета пазачи да алармират за това. Гресел коментира: "Абсолютно невероятно е такова количество взривни вещества да мине през толкова много граници, рискът би бил твърде голям. Това е глупост!"

Защо България?

При толкова много несъответствия съвпадението е изключено. Очевидно Москва иска умишлено да замеси България в експлозията в Крим. Но защо? Тихомир Безлов уточнява: "Русия отчаяно се нуждае от дезертьор от НАТО, а България е едно от най-слабите звена. В страната има силни проруски сили, а най-важният политик в момента - президентът Румен Радев - показва ясни симпатии към Русия. Освен това, предвид сложната вътрешнополитическа ситуация, целта е да се разпространи страх. От месеци проруските сили повтарят предупреждението, че България може да бъде намесена във войната и затова не трябва да подкрепя Украйна. С тази пропагандна кампания те захранват именно този страх."

Това изглежда още по-важно за Москва след изборите през октомври, тъй като за първи път от началото на руската инвазия парламентарното мнозинство може да се обедини в подкрепа на доставките на оръжие за Украйна.

Неудобни въпроси за българското правителство

Междувременно българското служебно правителство също е изправено пред някои въпроси. В своя позиция министър-председателя Гълъб Донев говори в най-добрия кремълски маниер и заявява, че не желае да допусне българската територия да бъде използвана за "терористични и враждебни действия".

Служебното правителство на България буквално възприема езика на Кремъл, който нарича атаката срещу Кримския мост "терористичен акт срещу гражданска инфраструктура”.

И това в никакъв случай не е единственият въпрос пред българските власти. Остава неясно как ДАНС изобщо е знаела кой камион и коя пратка трябва да проверява. Дали са получили тази информация директно от ФСБ или от руското посолство в София? До публикуването на тази статия нито българското правителство, нито ДАНС отговориха на писменото запитване на ДВ по темата. В телефонен разговор от ДАНС обясниха, че и неизпращането на отговор само по себе си може да бъде отговор.

"Може би са проверили всички пратки със стоки за Грузия и тази им се е сторила подозрителна. Втората възможност е да са получили информацията от руската преса, което би било странно за разузнавателна агенция. Или са получили съответната информация по непублични канали. Но една страна от НАТО би трябвало да поиска информация по дипломатически път и да обяви публично какво е поискала и какъв е бил отговорът", коментира Тихомир Безлов.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шадола

    40 10 Отговор
    Щом ДВ се включиха значи държавата 100 % е замесена.

    Коментиран от #54

  • 2 ЦРУ

    29 9 Отговор
    Хубава работа ама българска.
  • 3 Тиква

    31 8 Отговор
    Пак ли ДВ умуват и дават акъл?
  • 4 Путинофил

    12 26 Отговор
    Ами те, руските диверсанти гръмнаха 9 наши завода и се опитаха да убият наш известен бизнесмен! Какво реват сега?

    Коментиран от #16

  • 5 Левски

    14 0 Отговор
    Пропаганда
  • 6 Тошко

    11 7 Отговор
    Като човек, издирван втори месец от полицията под дърво и камък, мога да кажа, че ние българите сме особено изобретателни, кагато става дума за престъпления. Дали съжалявам или не, моя си работа, за мен животът продължава. Напълно възможно е българи да са замесени във взривяването на Кримския мост. Ще поживеем, ще видим и ще разберем истината.
  • 7 Пучо Капучо

    8 5 Отговор
    Наближава времето за налагане на зеле...па кат земе да стане, па кат са развУни, па кат му люснеш един зелев сок, па кат му пийнеш яко водица след туй, па кат му изстреляш за капак и един залп у WC--то, а по-вероятно - серия от залпове...и направо чудно, ви казвам, те на това викам живот аз...Олеква ти на душата, животът някак си ти се осмисля, а и чак ти се припява...назад, назад моме Калино, не мой да одиш подир мен...
  • 8 SDEЧЕВ

    24 6 Отговор
    Моля използвайте термина-терористичния акт на керченския мост. България е географско понятие и не може да е замесено в терористичен акт подготвен от хора. Контейнера със фолиото е превозван от различни камиони,като е преминал през безмитната зона в Русе. Дойче веле са гнусни аматьори .
  • 9 Гунчева

    9 2 Отговор
    Късно е за извинения! Вече дадох координатите на предателите за високоточковите точки!
  • 10 ЕДИНСТВЕНО

    12 4 Отговор
    Издиша това че си мислите още че третия райх не е паднал
  • 11 12340

    16 3 Отговор
    "..ФСБ не дава и информация за това как се предполага, че товарът е бил транспортиран от Русе до Варна..."..
    ...с бурлаци!
    Мони Паси,Тошко Тагарев,АлЙо,Велизар Сюлейманоглу и Бойко Ноев---
    запрегнати са теглили шлепа
    с бомбата!
  • 12 Джоко

    5 1 Отговор
    Какво представлява всяка една активност, учение или помощ на НАТО по границите на конфликта с Русия и Украйна? Само информация за военното разузнаване на руската армия. Чудесно е че нямаме боеспособна авиация- няма да умират български мъже и синове! Пепелянката и кротала ще се изтощават до край. Това сме го играли в ерата "Студена война". Дано пак не сме от губещата страна, че пишем вече 800 години гнет!
  • 13 !!!?

    12 13 Отговор
    Кремъл вече не говори за "кримския мост"...това беше активно мероприятие на КГБ и Путин с цел да потуши недоволството на крайните ултранационалисти !!!?

  • 14 Тоя Тихимир

    9 3 Отговор
    От изследване на декорацията, го питайте днес за загиналото момиче, вчерашните полицаи, и миналия ден пожарите, по-миналия ден беше таксиметровия шофьор, а преди това 3 жертви в един завод за взривни вещества. И все така до 1990 година.

    Коментиран от #23

  • 15 Анонимен

    15 4 Отговор
    Зелето коя руска институция е казала, че има българска следа? От заглавието е видно, че цитирате някого. Измисляте, че някой ни е обвинил и после надълго и нашироко го опровергавате. Вие не сте журналисти. Вие сте манипулатори.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чичо Тони

    16 5 Отговор
    Камиона не е бил в България, това и руснаците го обясниха. За разлика от камиона товара (контейнера) е бил. И нашите служби да не се правят на ощипана мома, а да кажат кой стои зад фирмата получател в България.
  • 18 Соломон Паси

    10 3 Отговор
    Казах ли ви че нямам нищо общо с атентата на моста!
  • 19 Охо-бохо

    8 4 Отговор
    Няма никаква версия за българска следа! Просто факт, че товарът е преминал през България. Не е казано къде са заредени експлозивите. Може и да са след напускане на товара на нашата граница.
  • 20 Нашите служби проверяват

    9 5 Отговор
    Установяватбългарските власти показа, че камионът, споменат от Русия, никога не е бил в България. Ами разбира се че такова ще установят какво друго ще отричат до дупка
  • 21 Трябва

    14 5 Отговор
    Да си завършен гьонсурат да продължаваш да твърдиш каквото и да е за моста след видеото на Кулеба и неговото признание явно всичко е станало така както твърдят руснаците с 99% точност

    Коментиран от #29

  • 22 Сглобката е толкова наивна,

    6 5 Отговор
    Гачели е направена само за нашите лековерни путлерови мульовци .
  • 23 Тъй,тъй

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тоя Тихимир":

    Преди 1990 година нямаше злополуки, нямаше катастрофи, нямаше природни бедствия. Живеехме в байТошовия рай.... Да не верваш...
  • 24 Сандо

    10 3 Отговор
    Като човек,работил години с митници,мога да обясня на на неграмотните пропагандатори и "експерти" как всичко това става много лесно,особено ако са замесени сериозни тайни служби.При това няма никакви нарушения на закона,има и при това евентуално немарливо изпълнение на служебни задължения.За да го обясня по-вярно би трябвало да имам по-подробни данни и не мога да говоря като тия добре платени неграмотници.И да не си помисли някой,че хората,замислили такъв сериозен терористичен акт са хвърляли експлозива с големите лопати в каросерията.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Солей

    6 15 Отговор
    Руските терористи лъжат 24/7. Нищо ново. Срамното е, че българското правителство, вместо да ги размаже, тръгна да се оправдава, даже давайки път на "версията", че може да е истинска, без дори руснаците официално да са направили искане за разследване. Слугите на Радев направиха така че да изглежда, че сме гузни и затова бързаме да се оправдаем. Със сигурност не беше направено и случайно.

    Коментиран от #59

  • 27 ....

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Брех, значи освен, че камиона по вече обяснените причини НЯМА КАК да е минал по тоя маршрут, е минал 5! различни граници ПЛЮС уж суперстриктната руска проверка на самия мост. Някоя друга още по-невероятна история имаш ли? Летящ камион? Изчезващ взрив? Хайде размърдай малко фантазията!

    Коментиран от #34

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ако България":

    За жалост няма бг участие ,нито е теракт.моста е ударен със Снаряд,който струва 1милион$ и това са 3 снаряда ударили през няколко метра!Колкото до ...Нитро...Надявам се,като се е успокоил мишел ,бай лисан,русенец е установил ,че основата на С4 е Нитроглицерин,на този ,който се прави в чехия.С 20тона нитроглицерин,този участък от моста на крим щеше да бъде телепортиран далече в небесата,мишел!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кресна

    2 7 Отговор
    Русия никога не е казвала ,че този ка ион е бил е България ,каза товара на този камион идва от България което са две различни неща .Що се отнася до това,че моста е взривен от камиона се съмнявам и днес вече го писах .Моста е взривен с дрон .Гледайте хубаво всички видеа които се предоставят и ще видите два дрона единия руски камикадзе вдясно на монитора и другия украинския леко вляво и доста ниско .Ударната вълна и взрива също не отговарят на взрив от камиона .Или русия прибързано са оповестили и имат някаква цел или в първия момент не са видяли това ,но последните 2 дни усилено мълчат и са подготвили изненада на англичаните които според мен са отговорни за моста .Сащ нямат пръст в самата операция нито украинците имат това ниво да го направят .

    Коментиран от #58

  • 31 мдаааа

    7 0 Отговор
    Явно , нашите пенсионери , от Т.В . /Трудови войски/ във форума са по-запознати ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Е и 'кво?

    3 5 Отговор
    А имаме ли право ние на лично мнение? Защото, ако имаме, моето мнение е, че няакакъв подобен товар ( без взривни вещества) вероятно наистина е преминал по този маршрут. Иначе е много тъпо да обвиняваш някого за нещо, което може да бъде опровергано още преди да си отправил обвинение. Кой и защо го е организирал или транспортирал ще оставя всеки сам да се сети. При всички случаи акта предварително и дълго е организиран, с определена цел, но коя от двете враждуващи страни го е организирала е трудно да се посочи. И като говорим за лично мнение, едва ли Украйна ще предприеме толкова сложна и от там рискована операция за да атакува моста. Никой не е в състояние да ме убеди, че Русия няма агенти и доверени организации в Украйна, както и обратното. Какъв е смисъла на подобно пътешествие на експлозива? Защо Украйна би предприела рискова операция с транспортиране на взривни вещества с пресичането на чужди граници поне на 5 държави, за да достигне обратно до Русия. Русия обаче може да си го позволи с товар, който не съдържа взривни вещества и после да твърди, че там е имало бомба, за която всички са знаели но си затваряли очите. И този товар е взривил моста. Каква беше целта на този сценарий вече видяхме.
  • 34 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "....":

    Нищо не разбираш от митническо законодателство.Научи поне едно важно нещо:Не е важен камионът,а контейнера,в него е товара.Ако това не можеш да асимилираш как да ти обяснявам за различни митнически режими,как и с какви документи и при какви условия се променят,какво е стока под митнически контрол,какво е митнически склад и още много неща,кжито са далеч не само от коментиращите тук,но и от тия,даващи "експертни" мнения по медиите,а всъщност само обработващи публиката съгласно поставените им задачи.

    Коментиран от #35

  • 35 .....

    5 7 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    "Нищо не разбираш от митническо законодателство.Научи поне едно важно нещо:Не е важен камионът,а контейнера,в него е товара." Руските терористи ЕДНОЗНАЧНО говореха за "камиона". Даже пуснаха (сгрешени) рентгенови снимки на въпросния. Да не говорим как "камиона" е "прелетял" през Румъния. ЯВно и в митниците русофилите сте като навсякъде - некадърници, готови за малко рубли (или от мен да мине, доларес и еврос, защото са всъщност истински пари) да съдействате с каквото можете. Сега гледам, че версията се мени в движение, но вече заека изскочи от шапката, късно е ....
  • 36 Нострадамус от Злокучене

    4 8 Отговор
    Другарки и другари,станала е грешка.Камиона беше натоварен с взривни материали в България,по заповед на пРезидента Румен от агенти на ДС и доброволците на Копейкин,като беше предназначен за Киев,но поради грешка са оформили документите за Крим.Шофьора не е разбрал,че кара пълен с експлозиви камион и е запалил цигара,като е метнал фаса през прозореца и стана,каквото стана.Ако някой безмозъчен рубладжия и кухократунеста путлерастка подлога не го устройва тази версия,да си спомни какво се случи с крайцера "Москда" от един неизгасен фас.
  • 37 Котка ученият

    5 3 Отговор
    Всички версии ще бъдат подложени на задълбочена проверка от експерти на ФСБ. Ако България се използваше сляпо и без нейното съгласие, българският вариант щеше да стане третостепенен.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДВ е боза

    5 2 Отговор
    ДВ :най-гнусната медия,която нон стоп пише против България!!!
  • 43 Дойче Зеле

    5 2 Отговор
    Дано ви забранят в България!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДВ вън от България!

    4 2 Отговор
    Когато ви забранят в България парти щв направя.Освен лъжи и манипулации друго не пишете,а сега само дъвкате тая тема с камиона въпреки че правителството изрично каза да се спре!!!
  • 46 ДВ е против България

    6 2 Отговор
    ДВ всява непрекъснато манипулации.Непрекъснато пишат против правителството.Това не е ли незаконно?Но за Пълно Падение нищо...Те мразят българския народ!Махайте ДВ!!!
  • 47 Рушляк

    2 7 Отговор
    Боли ли бе русофилчета .всички искахте по някакъв начин България да е замесена .
    Долни предатели ..ама сега се вижда мръсната инсинуация на ФСБ .подли ушанки
  • 48 DW, Безлов, и други Експерти??

    8 3 Отговор
    Българските граници са, разграден двор, там от където е минал след това Грузия, заинтересована страна, оправдания та и заключенията на, DW и Безлов Експерта са, наивни и смешни!
  • 49 Май "ДВ" издиша

    8 1 Отговор
    Доказа се, че камионът е бил в Русе и през Бургас е напуснал с товара. А и веднъж да се каже, че сестра й е К, иди доказвай, че нямаш сестра.Скоро Русия и тук ще прави специални операции.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 1234

    5 1 Отговор
    Гузен негонен бяга , Русия никога не е казвала, че България е замесена. Аз лично след всички обяснения на ДВ, на властите, на запрянов почвам да си мисля, че имаме участите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българка

    1 3 Отговор
    Безгръбначните червеи не вдъхват уважение, но са любима стръв . Стига вече с кремълските опити да ни замесят във взривяването на моста.
    Ами ако кажен ясно и твърдо, че не сме замесени, за което съжеляваме. Тоя мост не е граждански обект, а военен логистичен и най-важен за снабдяване с жива сила, военна техника и оръжие на ордиде, изпратени от Кремъл. А свободбният свят вече произнесе присъдата си относно незаконното анексиране на 4-те украински области, което си е въоръжен грабеж. Вярно е , че българите сме против войната и за мир. Ние не искаме тази касапница да продължава. Но докато Украйна не бъде подпомогната с всичко необходимо да се отбранява и си върне плячкосаните територии, не виждам как украинците след реките от кръв и изпепелената земя ще започнат преговори за мир. Нещата са прости. Или Путин и групировката му изтеглят и последния руски нашественик от Украйна, или украинците ги изтласкат на бойното поле

    Коментиран от #57

  • 54 карамфила

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шадола":

    Е как,доиче зеле е винаги на амбразурата на нато и падащият три пъти по стълби и това е гаранция за 100% участие на България в тази терористична акция с помощта на американските бази където без чужд поглед се е извършила подготовката за Кримския чадър.
  • 55 Колкото повече се оправдават

    4 0 Отговор
    властимащите,толкова повече сме сигурни че имаме нещо общо!И не,не нещо умишлено,просто през България се минава като през обран бостан,няма кой да те спре!Може ли да има чужда фирма в България,да развива търговска дейност и да не е регистрирана като такава?! Може,в България всичко може!И така,това,което казват руснаците е истина!Пратката с експлозивите е минала през Русе транзит,и без проверка?!
  • 56 Украинка

    1 0 Отговор
    КулебА нали призна, че това тяхно дело. Срам и позор, срамувам се и не само за това призна, а за много други неща.
  • 57 Ти пък

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Българка":

    Много разбираш, я къш при укри на фронта, Руснаците, като те видят ще се уплашат и ще полегнат. Край на войната.
  • 58 Украинка

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кресна":

    Явно не си гледал видео с нахалитет КулебА, където признава и за моста.
  • 59 Терористи има

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Солей":

    И това са Киевската хунта, на която постоянно изпращат оръжия и помощи. Питам се до кога?
  • 60 ами

    0 0 Отговор
    кой е казал, че товарът е тръгнал от Варна за Батуми? Ферибот има и от Бургас и той си работи и до днес...
    как е стигнал от Одеса до Русе? много лесно, разтоварен е във Варна и от там до Русе...нима е трудно?
    интересно ми е как на рентген ще определиш едно руло полиетилен ли е или взривно вещество? на рентген може ли да се определи например дали имам в багажа си пудра захар или кокаин? когато си решил да правиш такава акция, очевидно си се подготвил добре и то с много помощници от цялото нато...и още много неща могат да се кажат...
  • 61 ЧУДОМИР

    1 0 Отговор
    България моментално да обявява в задочно издирване на руските държавни служители застанали с лицата си там пред Путин и замесили пряко името на България с користни и хибридни цели за взрива на моста !!!
    -това е елементарен РЕЗОН и проста АДЕКВАТНОСТ !!!!!!!!
    -за съжаление наблюдаваме съвсем други странни тези от Служебното мекотело!!
    Който се крие в храстите ЧиЧкото го намира и му го бодва задължително точно и само на него ФАКТ
    - защото другите не седят обърнати нагъзени и клекнали тъй удобно а те седят с лецата си фронтално гордо и смело...
    - Радев де не си прави илюзиики !!!
    това доказва че пагона в политика не е добра комбинация а огромно противоречие ФАКТ.
    Играта е САМО за играчи ТЯ не е за НЕВЕЖА