Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 17:35 4 714 86

Предложеният от Германия „Небесен щит“ ще пази Европа

  • пейтриът-
  • ракети-
  • германия-
  • украйна

Всъщност инвазията на Русия в Украйна определено ще доведе до излизане на Европа от летаргията на мира, която беше обхванала Стария континент през последните 40-50 години

Предложеният от Германия „Небесен щит“ ще пази Европа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия стартира проект за изграждане на по-добра европейска система за противовъздушна отбрана с повече от дузина други страни, сред които България, съобщиха световните агенции.

В кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт и колегите ѝ от още 13 държави подписаха декларация относно така наречената Европейска инициатива „Небесен щит“.

"Общо 15 държави се обединиха, за да организират съвместни обществени поръчки под координацията на Германия по отношение на европейската въздушна отбрана. Това е нещо, в което имаме пропуски", заяви Кристине Ламбрехт.

В проекта освен Германия ще участват още 13 държави. Представители от България, Белгия, Великобритания, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария , Финландия и Чехия присъстваха на церемонията по подписването в четвъртък сутринта. Според дипломати Естония също изразява желание да се включи в реализирането на „Небесен щит“. Засега Париж мълчи, каква е причината за това вероятно скоро ще стане ясно.

Реализирането на проекта би трябвало да помогне за изграждането на цялостна, координирана и взаимосвързана система за ПВО за Европа. В момента Стария континент изпитва дефицит в областта на защитата от балистични ракети, които достигат големи височини по траекторията си, но също така и в прихващането на дронове и крилати ракети, отбелязва германското списание „Фокус“.

Основание за германската инициатива е войната на Русия срещу Украйна. Според НАТО инвазията е променила фундаментално ситуацията със сигурността в Европа и затова са необходими допълнителни усилия за противовъздушна отбрана. Досега противоракетната отбрана в Европа беше насочена предимно към евентуални заплахи от Иран – стратегия, наложена под натиска на „големия Сатана“ за Техеран - САЩ.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви плановете за новата инициатива в края на август, припомнят медиите. Тогава той говори за „ползи за сигурността за цяла Европа“ и посочи, че европейската противовъздушна отбрана ще бъде по-евтина и по-ефективна, отколкото ако всяка страна се захване с изграждането на своя собствена.

Новите оръжейни системи трябва да бъдат закупени съвместно чрез Европейската инициатива „Небесен щит“, които заедно ще покрият голяма област възможно най-евтино.

За разлика от ясната и твърда решимост, изразена на срещите в Брюксел за изграждане на стабилна защита срещу евентуална руска агресия, реакцията на Москва продължава да е в сферата на чертаенето на хипотетични „червени линии“.

Ако Украйна бъде приета във военния алианс на НАТО, ръководен от САЩ, то конфликтът в Украйна гарантирано ще прерасне в Трета световна война, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Александър Венедиктов. Думите му определено изразяват раздразнението на Москва от изненадващо огласената от Володомир Зеленски кандидатура за ускорено приемане на Украйна в НАТО. Дали и кога Киев ще бъде столица на страна от НАТО е въпрос, чийто отговор е някъде в бъдещето, доколкото всичките 30 страни членки на Северноатлантическия пакт трябва да дадат съгласието си за това. Което едва ли ще се случи, докато войната в Украйна е факт.

В отговор на многократните заплахи на Русия САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО, преди началото на разговорите на министрите на отбраната от алианса днес, които ще включват дискусии при закрити врата в групата за ядрено планиране.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди ангажимента на Вашингтон към колективната отбрана на НАТО след многократните ядрени заплахи от страна на руския президент Владимир Путин на фона на неуспехите на бойното поле при почти осеммесечната руска инвазия в Украйна.

"Ангажирани сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО - ако и когато се стигне до това", заяви Остин.

Що се отнася до ядрената политика на Северноатлантическия пакт, на уебсайта на НАТО се посочва, че тя е подложена на "постоянен преглед и се променя и адаптира в светлината на новите събития".

Всъщност изграждането на противовъздушна защита е част от превантивните мерки за предотвратяване на ядрена атака. Но тъй като кризата в Украйна показа готовността на Русия да използва ракети с конвенционален боен заряд за атака, защитният купол трябва да бъде по-дълбоко ешелониран.

В много западни страни има недостиг на наземните системи за противовъздушна отбрана като „Пейтриът“ на „Рейтиън“ или разработената наскоро „ИРИС- Т СЛМ“ , тъй като след края на Студената война тези държави не бяха склонни да инвестират твърде много средства във военни способности. Но притиснати от ситуацията очевидно това ще се промени.

Ламбрехт заяви, че страните се стремят бързо да пристъпят към първите сделки. "Ще работим бързо по първите съвместни проекти, като съвместното закупуване на „Пейтриът“ е един от тях, както и на модерната система „ИРИС – Т СЛМ“", каза тя пред репортери. Системата „ИРИС-Т“ се изгражда от германската отбранителна компания Diehl.

Тази седмица Берлин достави първата от четирите системи „ИРИС – Т СЛМ“ на Украйна, макар че Бундесверът не разполага все още с това оръжие. „Бързащата бавно“ отбрана на Германия планираше тези ПВО системи да влязат на въоръжение в Бундесвера през 2025 г. Едновременно с това Берлин иска да увеличи броя на притежаваните от него системи „Пейтриът“.

Тъй като посочените две системи обезпечават средния слой на противовъздушната отбрана, страните ще обсъдят и закупуването на системи за по-високия слой, като „Ароу 3“ (Arrow 3), произвеждана в Израел от „Израел еърспейс индъстрийс“ (Israel Aerospace Industries /IAI) , и системи с малък обсег, предназначени за защита на по-малки райони или военни конвои, например.

"Трябва бързо да запълним тези пропуски, живеем в застрашителни, опасни времена", заяви Ламбрехт, която също така даде знак, че би предпочела закупуване на „Ароу 3“ за отбрана на „високите етажи“.

Всъщност инвазията на Русия в Украйна определено ще доведе до излизане на Европа от летаргията на мира, която беше обхванала Стария континент през последните 40-50 години. И колкото и да не е по вкуса на някои държави, ще се наложи континентът да създаде и гарантира за своя сметка своята сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    51 32 Отговор
    Колкото Адолф Хитлер опази Европа ,толкова и неговите наследници ще го направят.Оня поне ни върна Македония,а тия само прибират.

    Z
  • 3 Госあ

    49 30 Отговор
    Като гледам кви колоси ще го изграждат тоя щит, много пари ше потънат 😂 Глейте само да не викате сарматите.

    Коментиран от #31, #57

  • 4 Хихихи..

    51 33 Отговор
    От Кого ще ви Пази бе,шматки? Вовата не иска Война,за какво му е? Джокерите са му в колодата,РЕСУРСИИ..

    Коментиран от #17, #50

  • 5 Тошо

    42 25 Отговор
    НА ОКУПИРАНА ГЕРМАНИЯ ОТ 1945 НЕ И Е ПОЗВОЛЕНО ДА ПРОИЗВЕЖДА КАЧЕСТВЕНО ОРЪЖИЯ. НА ИТАЛИЯ И ЯПОНИЯ СЪЩО,ПОНЕЖЕ ПОДПИСАХА КАПИТУЛАЦИЯТА И ЗАТОВА СЛЕДВАТ ГОЛЕМИ ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪВ ВОЕННОТО ПРОИЗВОДСТВО.ТРЯБВА ДА МИНАТ 100 ГОДИНИ ОТ КАПИТУЛАЦИЯТА, ТАКИВА СА УСЛОВИЯТА,ЗА ДА НЕ ИМ ДОЙДЕ ПАК НЕКОЯ ЩУРОТИЯ В ГЛАВИТЕ.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    50 23 Отговор
    Ще дадем милиарди за ракети Пейтриът които се изложиха в Саудитска Арабия.

    Коментиран от #58

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    35 27 Отговор
    Никой не може да опази Европа от Небесный пастух Вова

    Коментиран от #83

  • 10 Баста 🇺🇦

    22 24 Отговор
    В коптора не останаха оръжия!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баууууу

    25 16 Отговор

    До коментар #5 от "Тошо":

    ВИДЯХМЕ МНОГО ДОБРЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ЩУРОТИИТЕ!!
  • 13 Хааа ха ха.....😂😂😂😂

    28 19 Отговор
    😂😂😂😂😂😂 -небесен щит....😂😂😂😂
    Олле майко...😂😂,га зашумят шумите-буките...😂😂😂😂😂😂
  • 14 Taka така

    37 16 Отговор
    Докато ес е в нато, значи е колонията ес, ако излезе от нато и стане самостоятелен съюз, но със зачитане на отделните национални интереси и културни различия на членките ще го бъде иначе времето му е преброено
  • 15 Пръц

    22 25 Отговор
    Държавата Германия ,която е разпалила и загубила позорно две световни войни в рамките на 100 години,трябва да бъде демилитаризирана ,оставена без армия,и разделена на независими автономии.Тогава ще има мир в Европа.Герюанци и Украинци е едно и също прокси племе ,което е обречено да воюва на Изток срещу Русия.Затова са и създадени тези две държави.Полша също.
  • 16 Рошко

    31 21 Отговор
    То не ви трябва ни небесен ни поднебесен, Европа се самоубива.да слушаме америте и скоро няма да ни има. Идва глад и студ

    Коментиран от #19

  • 17 Баууууу

    18 23 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Ами като не иска, защо я започна бре хихихихчо??Русия губи войната, а вие вече ставате по неадекватни и от Путин??
  • 18 Путинофил

    21 22 Отговор
    Сетиха се! Докато я изградят тази система, Путин ще е в Берлин!

    Коментиран от #25, #42

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Простя Копейкин

    20 24 Отговор
    По проZZ милиционер не е бил начело на русия. Нали се сещате какво ще стане като се задейства военната машина на Германия ?

    Коментиран от #23

  • 21 Просто човек

    22 20 Отговор
    Европа ще се справи с пияните ватенки!!!
  • 22 Статистик

    25 15 Отговор
    Що бе, Патреотете са супер! От 17 изстреляни - цели 2 попадения! За краварска скрап даже са учудващо добри

    Коментиран от #26, #33

  • 23 Последния Софиянец

    27 20 Отговор

    До коментар #20 от "Простя Копейкин":

    С какви суровини ще се задейства германската машина?Досега взимаха от Русия и Украйна.
  • 24 Флипп

    24 13 Отговор
    Тоест още милиарди за военно промишления комплекс който забърка цялата тази каша, и още по-голям ботуш на лицето на света!
  • 25 Алоуууу

    13 18 Отговор

    До коментар #18 от "Путинофил":

    путинофлясалия военнолюбец, тази система се гради за 2-3 денонощия!
  • 26 Последния Софиянец

    21 11 Отговор

    До коментар #22 от "Статистик":

    В Саудитска Арабия станаха за резил срещу дронове от часа по трудово.
  • 27 ...

    19 17 Отговор
    Няма лошо.
    ХА НА БАС ЧЕ УТРЕ РУСИЯ ЩЕ КАЖЕ ЧЕ Я ОБГРАЖДАТ СЪС ПВО И НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПОЛЗВА НЕЙНИТЕ И ЗА ТОВА ЕС Е ОПАСЕН И ТРЯБВА ДА ГО НАПАДНЕ, ЩОТО ИНАЧЕ ЕС ЩЕ НАПАДНЕ РУСИЯ...
    Тая песен вече сме я чували.

    Коментиран от #51

  • 28 За лъжи да се реже език

    24 19 Отговор
    Престанете да лъжете, Русия никога не е отправяла ядрени заплахи. Държавата която е отправял та кива заплахи и не само е САЩ. в Югославия бомбардира с обеднен Уран, в Ирак с обеднен Уран и бял Фосфор. Моля ви четете, търсете истината, отворете Интернет,ще намерите цялата терористична политика на САЩ в цифри, не вярвайте на лъжите на евроатлантиците.

    Коментиран от #53, #85

  • 29 АМА ТОЙ ШЪ ПРИХВАЩА ЛИ

    19 11 Отговор
    ХИПЕРЗВУКОВИТЕ РУСКИ РАКЕТИ ИЛИ ОФЕРТАТА Е -ПРОСТО СИ ДАЙТЕ ПАРИТЕ ПЪК КАКВОТО Е ТОВА Е !!!

    Коментиран от #35, #81, #84

  • 30 можеше и да е по-лошо

    15 16 Отговор
    Като с С400 дето сваля само пътнически самолети и после се извинява, че играели на криеница с Ф-16. Виждаме през седмица как Израел ги правят на капии :))) До сега свалена Ф-16 няма с това "лепило". Но проблема е в лазера... Лазър вечно е пиян и проспива дори томахавките.
    Мбуа ха ха ха ха
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ханс

    12 3 Отговор
    Фантасмагории! Каквото човес сам си направи....
  • 33 Забелязалия

    15 17 Отговор

    До коментар #22 от "Статистик":

    Доста по добри са от ръждавите руски кюнци. които не са летяли от 60-те години на миналия век!!
  • 34 Гочо

    25 12 Отговор
    Защо летаргия...какво му беше лошото да има мир и парите вместо за въоръжение да отиват за блага за хората...ДА ама НЕ...Имперска Русия не може да гледа около нея щастливи хора...напрежение трябва,....защо трябва да живееш нормално...прибери си Господи вересиите...
  • 35 ааа??

    15 17 Отговор

    До коментар #29 от "АМА ТОЙ ШЪ ПРИХВАЩА ЛИ":

    русия имала хиперзвукови ракети... на чертеж или макет?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 така е

    15 19 Отговор
    ако искаш мир, готви се за воина. Ватенките трябва да си стоят в кочината и БАСТА !!!
  • 38 С400

    14 6 Отговор
    И ние го можем това.... Срещу Ан-24.. и томахавки ако не летят много ниско и лазера работи... Ей... Лазъре... изтрезня ли?
  • 39 иван

    17 15 Отговор
    Не искам да плащам заради укрите и европските лгбт роби

    Коментиран от #41, #44

  • 40 Констатирал

    11 15 Отговор

    До коментар #31 от "Дидо":

    Ами те такива тук са приоритетни, особено сега, когато Русия губи войната, стават все повече неадекватни!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дизел

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "Путинофил":

    Да чисти кенефи, да. За друго не става дребосък хахахах
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 дойче

    14 3 Отговор
    не чакайте оня с мустаците!Вие от 1945 сте в окупоция !Трети път нямате да имате вече на Ост....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 запознат

    14 17 Отговор
    През 1945 г за два месеца се касаело Германия да произведе атомната бомба и рашките щяха да ядът голия .Германия сега е по силна и икономически и военно от тогава и на втория месец ще минат на военна нога цялата си индустрия така че не я подценявайте Германия е най военната нация в света

    Коментиран от #52

  • 49 Лежащ тук

    10 9 Отговор

    До коментар #46 от "крум":

    Мога плащам, а ТИ НЕ МОЖЕШ, жълто-копейкино комунде!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ха ха ха ха ха

    16 9 Отговор

    До коментар #27 от "...":

    ЕС няма нужда никой да го напада! Той сам се унищожи със собствените си ръце!

    Коментиран от #54, #63, #69

  • 52 Георги

    11 8 Отговор

    До коментар #48 от "запознат":

    Не им се ще на немците пак бой да ядат. Паметта им е на генетично ниво закрепена. Това че шолци се прави на реваншист е за паблика. Инак знае той.....

    Коментиран от #55, #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ...

    15 12 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха ха ха ха":

    Тая руска мантра сме я чували от СССР за САЩ от 1917та до 1989та. Знаем накрая кой се разпадна.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Варненец

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Сармите са само на картинка, но ти си вярвай.
  • 58 Варненец

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    А рашките варели, дето им викат ракети се излагат всеки ден в Украйна.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Мишел

    12 6 Отговор
    Този щит може би ще може да запази Европа от Африка.
    Но не и от емигрантите.
    А те са по опасно от ракетите.

    Очаква се в следващите десет години в Европа да пристигнат 50 000 000гладни африканци от бившите колонии.
  • 61 Шляхтиц

    15 10 Отговор
    Много добре и много спокоен се чувствам без Германски Небесен Щит. Благодаря, не желая германци да ме пазят, неизвестно за МЕН от какво.....

    Коментиран от #65, #67, #68, #72

  • 62 Егидa

    14 4 Отговор
    Щитове, митове, aмa един допотопен зaблуден дрон нa въглищa минa 1/3 от яко пaзенaтa територия, без никой дa рaзбере. Cмятaй aко е c цел изпрaтен...
  • 63 неееееееее

    8 10 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха ха ха ха":

    Ще има много да чакащ кремлюхо продажна, ЕС да се самоунищожи! Но не си въобразявйте, че това предателство ще ви се размине!!
  • 64 Въпрос

    12 2 Отговор
    От американски вируси ще ни пази ли небесният щит?

    Коментиран от #75

  • 65 Бат Коко

    8 2 Отговор

    До коментар #61 от "Шляхтиц":

    Такива като тебе да ги пазят и да не ги пазят-все едно. Тепърва ще ви става тясно и горещо!!
  • 66 Амдертлиев

    9 8 Отговор
    Да се молим на небесният баща да ни пази защитава.Снощи в интервю полк МкГрегър ,сподели,че ПВО над Киев,което е едно от най добрите в света в момента,се пропука и не издържа.Та ако си създаваме илюзии,че ще дразним мечката и небесният щит ще ни пази,още от сега да ви кажа,че са ви излъгалиЕдинствено хубаво нещо е ,че сме малки и незначителни и в периферията,та ако стане нещо сериозно,минимално ще го отнесем.Не ,че ще има голямо значение по късно.

    Коментиран от #70

  • 67 Гражданин

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Шляхтиц":

    Не се притеснявай, лудите бог ги пази.
  • 68 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Шляхтиц":

    Да не се чудиш, защо ти го няма спокойствието?!?
  • 69 Гражданин

    7 9 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха ха ха ха":

    Само твое бълнуване...руските войски бягат и русия загива, а не европейците!

    Коментиран от #77

  • 70 Баууууу

    6 7 Отговор

    До коментар #66 от "Амдертлиев":

    Аре стига с тази мечка бре? Видяхме я що за мечка е! Сменете дъвките, че сте жалки и смешни вече!! Хората се чудят в кой времеви и цивилизационен пояс живеете?!?
  • 71 Селянин

    11 4 Отговор
    Бягат гражданите от Киев че ги напекоха здраво там .Колони с коли ама и бензин няма ток няма Мъка Мъка.
  • 72 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "Шляхтиц":

    Много скоро ще ти стане много известно ,от какво, ама много известно!! Знаеш, че предателите никъде не ги обичат!!
  • 73 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор
    Няма щит ,който да гарантира 99,99% защита,но при положение,че ЕС има 20трилиона $ БВП е редно да има и сво армия!!!Смятам,че щита е добро начало!

    Коментиран от #76

  • 74 Нострадамус от Злокучене

    6 11 Отговор
    На корумпираните евробюрократи и на родните путлерастки подлоги чак сега им светна,че Европа и България се нуждаят от адекватна ПВО и ПРО.Румънците се усетиха много по-рано и вече имат на въоръжение ЗРК "Пейтриът" с ракети блок 2 и 3,съответно предназанчени за ПВО и ПРО.Освен това на тяхна територия са дислоцирани и СМ-3.Отделно имат на въоръжение и Ф-16 и "Хаймарс".Явно това,че имат за президент етнически германец е по-добрият вариант от това да имаш за пРезидент "зелен чорап"-путлерастка подлога,заобиколен от ченгета на ДС.
  • 75 От тях

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Въпрос":

    ни пази лично мУрсула. Тя държи ваксина 3266
  • 76 Изкуфял

    11 2 Отговор

    До коментар #73 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дъ... Так. Пенсията няма да ти дойде в края на тая година а евентуално след две или три, щом толкова искаш да даваш пари на фуражките за пищови.
  • 77 Ха ха ха ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #69 от "Гражданин":

    Русия загива, че в ръцете й са природните ресурси на нашата оланета. Затова ли? Абе ти врътиш ли се? А Европа. си купува юргани да не замръзне.. Фалити, няма ток, няма газ... Пшеница все още ни продава Русия, ама ако реши да я спре, ямаа и хляб.? Галопираща инфлация... А Гон леЙн отиде у Африка да търси газ:. Абе всичко у Европата е пей сърце. У Франция с купони заа бензин.!! Германия... Шолц днес им каза - влизаме в рецесия скъпи сънародници.. Предстоят тежки времена.. А поради непрекъснатия режим на работа сега на печатницата за ойро... догодина хич няма да има инфлация.. А за затворилите заводи изхвърлили стотици хиляди на улицата..... също е ОК за теб:)
  • 78 ОБЕКТИВНИЯ

    4 3 Отговор
    🇩🇪🇩🇪🇩🇪🇩🇪🇩🇪🇩🇪🇩🇪 💪👏
  • 79 Мнение

    4 2 Отговор
    Демек ще пазим Германия.
  • 80 Слава на ЕС и НАТО

    1 2 Отговор
    Путинофилите са в шок!
  • 81 Ракети макети

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "АМА ТОЙ ШЪ ПРИХВАЩА ЛИ":

    Руските ракети са само на макети.Сега гърмят ракетите от времето на Брежнев За новите нямат чипове!
  • 82 Констатираща

    5 1 Отговор
    Много смешна и жалка, но опасна ситуация, която умишлено се провокира, за да може да се засили въоръжаването и да се предизвика Трета световна война, защото много им е "скучно" на вечните агресори от НАТО и постоянно подклаждат войни по света, за да показват фалшиво надмощие, да всяват респект и да печелят, но не се знае дали сметките им няма излязат криви, защото "Хитрата сврака, с двата крака..."🙂

    Коментиран от #86

  • 83 Ти незнаеш ли

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Он пашол след месец два
  • 84 Чибурашка

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "АМА ТОЙ ШЪ ПРИХВАЩА ЛИ":

    Много мултики гледаш ,по добре изпери кюлотите на тютка си
  • 85 Констатираща

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "За лъжи да се реже език":

    Много правилно! Това, което казват и правят е да заблуждават малките деца и невръстните хора. На всеки трезвомислещ човек е ясно кой предизвиква войни по света, кой използва ядрено оръжие.
    Досега никога Русия не е използвала такова оръжие и едва ли ще използва някога, защото се отличава с доста по-голям разум и хуманност. Разбира се, че срещу нея се правят предизвикателства, търси се "Под вола теле", защото на някои им се иска да се въоръжават, да търгуват с оръжие и да унищожат мнимата си заплаха, защото са гузни от политиката, която провеждат в света, както се казва "Гузен, негонен бяга". Само да не стане така, че да изгубят съвсем бедния си "авторитет" и позиции, които се опитваха да спечелят досега, защото "който търси, намира".
  • 86 Ганчо

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Констатираща":

    Когато Костадин копейката констатира колко копейки копна констатиращата кудкудяка кеф Костя кеф колко копейки костя
Новини по държави: