Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 19:00 3 143 51

Шведска писателка: Мъжете забавят прогреса

  • феминизъм-
  • писателка-
  • швеция-
  • жени-
  • мъже-
  • равенство между половете-
  • катрин марсал-
  • прогрес

Трябва да започнем да прилагаме равенството на практика, казва тя

Шведска писателка: Мъжете забавят прогреса - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Електрическият автомобил, компютърът. Трудно е да си представим, че тези и други полезни изобретения не са придобили популярност и не са се наложили веднага, защото по някакъв начин изобретяването им е било свързано с жени или веднага са били поставени в категорията "женски неща".

Парадоксално, но факт, казва шведската писателка Катрин Марсал. В последния си бестселър, озаглавен "Майката на изобретенията. Как мъжкият свят игнорира полезните идеи" тя представя "женската" страна на прогреса, като предлага преосмисляне на съществуващия световен ред.

Така колелото, изобретено преди хиляди години, според учените е истински "квантов скок" в развитието на нашата цивилизация. Става по-лесно, бързо и ефективно не само да се придвижваш, но и да пренасяш стоки, да строиш, да развиваш наука. Въпреки това човечеството се нуждае от още няколко хилядолетия, преди да се появят моторизираните "карети" - автомобили, автобуси и кораби - и "вагони" - камиони - а количката за пазаруване (1937 г.) и пътническите куфари (1972 г.) едва наскоро се "качват на колела". Но защо ни отнема толкова много време да стигнем дотам? Ето няколко ярки примера.

От електрически двигател до куфар на колела

Изобретеният преди 120 години електромотор има голямо бъдеще, но... новото изобретение, обещаващо да се движи "без шум и дим", е твърде елегантно и лесно за управление. Ето защо не успява да спечели сърцата на мъжете, които решават, че електромобилът е просто моторизирана количка, просто "диван на колела", обяснява Катрин Марсал в книгата си.

Истинските мъже смятат за по-подходящи автомобили, които могат да се запалят само с много усилия, обяснява авторът на книгата.

Любопитно е, че бензиновият двигател е изпробван за първи път от жена през 1888 г. - Берта Бенц е първата жена, която шофира автомобила на съпруга си тайно, вземайки синовете си със себе си за 100-километрово пътуване из Шварцвалд.

Всички опити електрическите автомобили да изглеждат повече или по-малко "мъжки" са обречени на неуспех. Повече от век по-късно Илон Мъск успява да съживи екологичните автомобили. Този модел вече е предпочитан от мъжете, подчертава Катрин Марсал. Това е ясен знак, че разбирането ни за различията между половете и ролите в обществото се променя - коментира тя.

Дълго време кошниците за пазаруване или куфарите, към които през 1972 г. най-накрая са прикрепени колела, са били предназначени за "слабия пол". Затова и дълго време те нямат колелца. Сериозните предприемачи просто отказват да инвестират в поредната "женска прищявка", защото по-силната половина от човечеството все още може да пренася всичко на ръка.

"Мъжките" и "женски" работи

Жалко е, че много полезни изобретения като например проходилката на колелца, изобретена от шведската медицинска сестра Айна Вифалк, все още се приписват на мъже, коментира авторката.

В историята на изобретенията не липсват жени. Не много хора знаят, че през 19 век предшествениците на компютрите не са много разпространени, освен сред счетоводителите - професия, която се смята за традиционно женска и е по-нископлатена.

Метаморфозата на гигантските компютърни центрове, които след това се превръщат в компактните персонални компютри, не би могла да се случи без същите тези жени, които безупречно изпълняват монотонни изчислителни операции на компютрите и стават първите програмисти, подчертава Катрин Марсал. Едва в процеса на компютъризация (от 60-те години на ХХ век) образът на програмиста придобива тежест сред мъжете, които буквално "отнемат" професията на жените.

Дали Нийл Армстронг щеше да успее да излезе в космоса и да стъпи на Луната без квалифицираната помощ на опитни шивачки? Това е въпросът, който авторката си задава. Малко вероятно, твърди тя. Именно тогава, по време на подготовката за полета, става ясно, че изработването на скафандър е една от ключовите задачи. Шиенето на дрехи за астронавтите в САЩ възлагат на компания, произвеждаща корсети и друго бельо, а инженерите по дизайна на космическите кораби на НАСА трябва да помагат на "обикновени" шивачки, като се учат от тях, разказва Катрин Марсал.

Без участието на жените не би имало история на изобретенията

За съжаление, заплащането на много "чисто женски" професии все още не отговаря на високата квалификация и ценните знания и умения. Твърде дълбоко е залегнало схващането, че секретарките, програмистките, шивачките, медицинските сестри и учителките не трябва да получават същите заплати като мъжете. В крайна сметка все още се смята, че някои професионални умения са просто присъщи на жените - те имат повече търпение, разбиране, любов към детайлите и т.н. - и следователно няма причина за финансово признаване на тези качества.

"Без участието на жените нямаше да има история на изобретенията", убедена е авторката. Въпреки това за жените все още е много по-трудно да получат заем от банка, за да стартират ново предприятие например. "Годините на пандемията ясно показаха, че спешно се нуждаем от нови полезни идеи. А ако авторите им са жени, те се нуждаят от активна подкрепа. Често се говори за това, но досега нищо не се е случило", оплаква се Катрин Марсал. Време е да преосмислим отношението си към остарелия световен ред и най-накрая да започнем да прилагаме равенството, настоява тя.

Автор: Инга Ванер


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рускините го измислиха!

    22 17 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.

    Коментиран от #21

  • 2 ха ха

    65 5 Отговор
    Финансирана от Давос феминацистка... Бива глупости, ама толкова...
  • 3 Патоанатом

    65 7 Отговор
    Женският мозък тежи с 300 грама по малко от мъжкият. Това се равнява на около 15 милиарда по малко неврони. Просто факти!
  • 4 Пхаха

    81 4 Отговор
    По голяма глупост не бях чувал компютъра и електромобила били изобретени от жени хахаха
  • 5 ъъъ

    59 1 Отговор
    тез мъжкарани,що не се затирнат в Украйна да вършат мъжката работа?
  • 6 убао

    47 2 Отговор
    тето, нал веке не сте жени а некъв неопределен пол! Ми плодете се с пъпкуване!
  • 7 Помак

    33 2 Отговор
    ....шведите имат славата на първи жендари ....мажете са двигателя на сфета !
  • 8 Шведска професорка

    46 2 Отговор
    Според мен, ако не бяха мъжете, щяхме още да годим без гащи!

    Коментиран от #18, #19

  • 9 ха ха

    31 2 Отговор
    Абсолютна втора употреба са идеите на шведката. Съвсем приличат на Критичната Расова Теория - робите са създали Америка. Давос е изтрещял тотално. Сега остава и да започнем да подгъваме коляно по мачовете и за женурята. Само да се разберат с цветните за кои на ляво и за кои на дясно коляно да заставаме. За чернокожите жени поне е ясно - и на двете... Тези, с по-длъжките могат да опрат коляно и за ЛГБТ...
  • 10 Кочо

    54 3 Отговор
    Аман он ненормалния ви Запад, с ненормалните му ценности, всъщност извращения, аман от полуделите му самозабравили се нагли жени борещи се да станат мъже! Аз мисля, че откачените феминистки са едно извращение на природата, автипод на умната красива и добра жена- майка,съпруга, дъщеря, сестра и сродница! Ако искаш да прокълнеш някой пожелай му жена феминистка!
  • 11 Прайд

    3 29 Отговор
    Евала на DW!!! Да живее ЛГБ, феминизма и либерализма! Това е самата истина, трябва да има квоти за управление на жените по над 80% в фирмите и политиката!

    Коментиран от #47

  • 12 Жените живеят по-дълго

    32 3 Отговор
    Това ще го изравняваме ли?

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Безпризорно корги

    46 3 Отговор
    Cоро не бях чел толковa глупоcти нa едно мяcто.
  • 15 стоян георгиев

    21 0 Отговор
    Защо дискриминирате мъже които се чувстват жени? Не е полит коректно .С вашите камъни.........
  • 16 Сталин

    35 3 Отговор
    Марийка рекла на Иванчо
    - Аз вече модерна жена,не мия ,не готвя ,не чистя
    А Иванчо и казва
    - Ама ти не си модерна ма ,не си бита

    Коментиран от #31

  • 17 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Фройд си е написал за Кастрационния Коплекс при жените! Особен вид масова Психоза е вече.
  • 18 ужас

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шведска професорка":

    Ужас!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сега разбрах,

    20 1 Отговор
    шведките са измислили " Шведската тройка"!
  • 21 Сега разбрах!

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рускините го измислиха!":

    Значи ей тъй сестра ти се засели в Кушадасъ! За да може Мустафа да ходи по Европата а тя да гушка германците! Пич си! Провери какво значи пич!
  • 22 Не,няма спор

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Жените живеят по-дълго":

    Фертилноста е по-кратка,38-45 години и до там.До колко живеят бабите не е толкова важно...
  • 23 Шведка

    12 0 Отговор
    Опаааа, нещо ме засърбя гъ..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тия от снимката

    19 2 Отговор
    Искаме РУК. Дебел черен африкански РУК. Ама няма.

    Коментиран от #32

  • 26 брей

    17 0 Отговор
    че умна женица писарка
  • 27 Марш

    28 3 Отговор
    Жените и без това са достатъчно важни за съществуването на човешкият род и цивилизацията, за да си приписват и заслугите на мъжете.
  • 28 Матей преображенски

    14 1 Отговор
    Феминизма е сравнително скорошно явление,до края на 19 век всички изобретения и научни разработки са дело на мъже,на жените не са се доверявали,че могат изобщо да се занимават с нещо сериозно,да бъдат учени и да спорят с мъже по научни въпроси на равна нога.
  • 29 абсолютно вярно

    10 0 Отговор
    Какво повече могат да измислят от някоя война, с която да ни върнат години назад.
  • 30 Човекът

    29 2 Отговор
    През мойте 50 години живот и опит съм се убедил, че жените са чудесни когато са....жени! Тия феминистки напъни са обречени на неуспех. Мозъка при жената и мъжа работи различно, всеки си има предимство, но прогреса си е мъжка работа, която се нуждае от вдъхновение, а то често идва от жени. Всъщност прогресът е на човека, не на мъжа или жената, а на ЧОВЕКА!
  • 31 мдаа

    7 13 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    И Марийка го фраснала с немития тиган.
  • 32 тиририрам

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Тия от снимката":

    Обясни им ти къде ги намираш! :P
  • 33 Адам Хилтън

    17 2 Отговор
    Ама в магазина си пъхат в кошницата, хранителни продукти произведени от предимно мъжки фермери - лицемерие до дупка.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аз се чудим защо

    21 2 Отговор
    всяка втора кифла кара джип в Софето, а то какво било, кифлите ги били измислили!
  • 36 Някои писателки

    10 1 Отговор
    са забавни... за прогреса:)
  • 37 бай Даньо

    25 2 Отговор
    Майко какви глупости , да отдадем заслуженото на жените в технологичния прогрес!? Феминизма ще го затрие тоя западен свят. Вярно че мъжете стават излишни и ще станат напълно излишни когато феминистките се преборят за законно клониране без участие на мъжете в оплождането. Давам му 10 години и ще започнат референдуми на запад "за свобода на жените да избират участие на мъжете в зачеването и отглеждането на деца" ... Днес в западния свят има една голяма част от това младо поколение мъже които не си намират мястото в света нямат гадже , не учат , не работят, нямат амбиции , нямат мечти ... само играят на електрони игри и така бягат от реалния свят ... а реалния свят е че са отхвърлени от феминисткия свят който се напълни с миндили който са чувстват родени само да са милионерски гаджета . Миндилите също са прецакани защото милионерите са 1% и не търсят от тия с надутите джуки ... Идва страшно.
  • 38 Знаеш ли защо?

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "Адам Хилтън":

    Мъжките фермери са ненадминати в "калибрирането" на продуктите. ;)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ФИНЦИ

    9 5 Отговор
    САМО ПУТИН ЩЕ ВИ ОПРАВИ И В ЖИВОТА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА СИ ОПРАВИТЕ НАЦИИКАТА БЛЕДОЛИКА
  • 41 Taka така

    8 3 Отговор
    Така в в Либерстия, но то тези ме са мъже. А пък жените не са и жени. Може и да са хетеро, но женственост на Запад просто забрави за такова нещо, даже се съмнявам, че знаят какво е това. Може би някога е имало, но е изчезнало и може никога да не се появи там.

    Коментиран от #46

  • 42 Taka така

    10 2 Отговор
    Само вижте снимката,тя не е специално избрана това е ежедневното изражение и излъчване на Западналата жена. Нищо, което да те грабне.
  • 43 Нострадамус от Злокучене

    17 2 Отговор
    Статията е повече от спорна.Най-краткото пределение е "феминистки миш-маш".Електрическият автомобил не се налага преди повече от сто години,не защото са го смятали за "женски",а защото тогавашните оловно-цинкови акумулатори са били тежки,с малка енергийна плътност,съответно електромобилите са били с малък пробег и е трябвало да бъдат зареждани дълго време.Недостатък,който беше в сила десетилетия,преди да се появат литийевите батерии,а сега и разни други от които най-перспективни са графеновите.Независимо от това,до преди Първата Световна Война,електрическите коли са доста разпространени,като дори първите таксита са били електрически.Парадоксално,но електрическият стартер,заедно с ниската цена на бензина окончателно дават предимство на колите с ДВГ.Вярно е,че на жените,които са пробивали в типично мъжки професии им е било трудно,но и самите жени се интересуват от технологиите по-скоро като консуматори,отколкото като изобретатели.Комунизма се опита да изравни половете,като се появиха доста кранистки,ватманки,шофьорки на тролейбуси.Доста масово бяха представени в строителството,повечето,като бояджийки,зидаро-мазачки и прочие мъжки професии.И сега се пънат да доказват,че не отстъпват на мъжете,но природата ни е създала различни с различни функции и способности.Представям си армия само от жени-днеска сме "неразположени",няма да воюваме.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Койчу

    11 2 Отговор
    На фона на черните и зловещи новини и писаници тази статия е едно весело хумористично четиво което докарва настроение и повод за някои неща които истинските мъже правят само с жените
  • 46 не се оплаквай

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Taka така":

    Вие сте виновни и никой друг!
  • 47 Ади де

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Прайд":

    Що само по офиси ги слагате тея фусти, нали искат равноправие, да слагат каските и в мината да копат въглища за зимата или по нефтените платформи. Измислили една проходилка с колелца ами с нея да ходят до мола хем е тотал еко.
  • 48 Българина

    8 1 Отговор
    слезте в мините, за да го забързате, може и по строежите!
  • 49 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Всеизвестно е , че не само писателки , а и повечето жени направо превъртат в критическата си възраст , та направо ликвидират прогреса .....
  • 50 хаберих

    5 1 Отговор
    На тази Катрин Марсал много ще й порастне нослето,ще стане като този на Пинокио. Ще хвърчат стърготини.
  • 51 Краси Марков

    3 1 Отговор
    ДОЙЧО ВЕЛЕ
    НЕ СЕ ЧЕТЕ!