Last news in Fakti

18 Април, 2022 21:01 6 141 48

А ти гледаш ли "Ергенът"?

  • ергенът-
  • георги лозанов-
  • предаване-
  • феминизъм-
  • еманципация-
  • ерген-
  • жени-
  • права на жените-
  • риалити-
  • телевизия

Аудиторията на "Ергенът" се върти в омагьосан кръг - хем го гледа, хем не иска да си признае

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В тролея благообразна госпожа ми казва: "Нали разбирате, никога не бих гледала "Ергенът", но това вече не може да се търпи". Разбирам, че аудиторията му се върти в омагьосан кръг - хем го гледа, хем не иска да си признае, защото усеща под усмивките и силиконите нещо неприлично, което я привлича към екрана. Но какво е то?

В "Ергенът" един мъж определя значимостта на цяла група жени

Неприлично е в култура на толерантност и равнопоставеност на половете, за каквато евроатлантическата претендира, да създадеш телевизионен формат за унижение на жената. Замисълът група жени да се борят за мерака на един мъж поставя собствената им значимост в зависимост от неговата воля до такава степен, че ги лишава от човешко достойнство. Защото то е правото на всеки човек под слънцето да е ценен сам по себе си, а не заради оценката на някой друг.

Ще кажете, във всеки флирт е така, но не е. Флиртът е случка между двама, в която те взаимно се оценяват. Докато в "Ергенът", само той има привилегия да дава оценки, а своята е получил предварително - жените по сценарий трябва да го приемат за свой избраник, към който да изпитват почти тотемично благоговение. И дори когато си позволяват да го критикуват, то е защото са разочаровани, че той не ги харесва.

Няма нужда да си адепт на феминизма, за да ти е ясно, че подобен телевизионен формат лекува накърненото чувство за мъжко превъзходство след женската еманципация. Сменил се е културният модел в демократичния свят и жената все по-малко е готова да бъде обслужващ персонал на мъжа и все повече се реализира според собствените си представи за успех, а не според неговите. Примирил ли се е той с отнетата му власт над "слабия пол"? Едва ли, за което свидетелстват например разкритията в кампанията #MeToo, че мъжът възпрепятства просперитета на жената, ако тя не иска да му се отдаде. И това се случва на най-либералното място на планетата - в Холивуд. Нека си представим какво става в един малък град с голяма безработица, в който властват "традиционни ценности".

Стари стереотипи и комплекси в нов формат

Друг подобен пример са радващите се на незатихваща популярност конкурси "Мис" от всякакъв вид. В тях участничките са класирани според това доколко визията им носи удоволствие на мъжете. Клишираните фрази, които по регламент са принудени да повтарят, са само рехава маскировка на "химията" между женската плът и мъжкия поглед.

Впрочем, "Ергенът" е един сюжетно усложнен и проточил се във времето конкурс за "Мис", която иска да стане мисис. Само дето на участничките не се налага да дефилират по бански, макар че тоалетите и видът им носят достатъчно еротика. Но не в нея е проблемът - еротизацията на света, която тече от 60-те години на миналия век, е проява на освободеността на съвременната култура. Най-сетне са отпаднали моралните предразсъдъци към секса и той се е превърнал в човешко право, подобно на свободното движение или свободата на словото. Проблемът е друг - сексуалното робство, в което някои мъже продължават да държат жените, включително и в най-развитите общества. И причината за него е и в двата пола, защото то, за разлика от останалите му форми, най-често е доброволно. И жените са склонни да търсят вината повече помежду си, отколкото в мъжете.

Формулата "всички срещу една"

Форматът "Ергенът" в българския си вариант добре показва, че вместо мъжката дискриминация да води до женска солидарност, кара участничките сами да се дискриминират на принципа всички срещу една. Обикновено това е тази, на която ергенът спонтанно или като търсена провокация обръща по-голямо внимание. В резултат тръгва многопосочен хейт - че е грозна, подла, интригантка, вещица, който да я докара до сълзи. Ставаме свидетели на пренесена от социалните мрежи екранна версия на "кенсъл култура", чиято цел е да нападаш някого, докато го сринеш - без връзка с истината или справедливостта, а само с лавинообразно нарастваща групова агресия. За мнозина достатъчно основание да мразиш някого е, че другите го правят.

Получава се следният парадокс - дискриминацията в „Ергенът“ става видима, едва когато се осъществява между жените. Мъжката дискриминация към тях не изглежда такава, защото се ползва не от враждебна, а от комплиментарна реч, не отрича, а присвоява.

"Ергенът" ни напомня за проблемите в отношенията между мъжете и жените в България

Какво може да се случи оттук нататък в "Ергенът" по bTV? Може жената, нападната от жените (не е без значение, че е психоложка по образование), да се разбунтува срещу ергена, за да се разбере, че той е мюре, което ги изкушава да продават пред публика достойнството си за някой лев и спорна телевизионна слава.

Може и след като се е стигнало до откровена враждебна реч от екрана, институциите, натоварени със санкционирането ѝ - сред които Агенцията за защита от дискриминация, СЕМ, Етичната комисия, да обърнат внимание на случая.

Но най-добре е и България, след всички злоупотреби с Истанбулската конвенция, да я ратифицира, защото реалита като "Ергенът" са публично напомняне в какви лични отношения влизат мъжът и жената зад стените на дома.

Автор Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 11 Отговор
    Гледах го само първия епизод, за да се уверя, че всяка втора руска стерва, дошла от дачата в деревнята е по-убава от БГ парцеланите.
  • 2 Не, аз гледам

    25 7 Отговор
    Порно. Тройки, дийп троут, дабъланалпенетрейшън. С Милф, Гилф, С извращения. Такива работи. Образовам се как да им чупя п.ките, след дискотека.
  • 3 Дидо

    9 20 Отговор
    Гледам го заради интригите.
  • 4 Бай Ставри

    7 2 Отговор
    А не бе, и още как! Такова парче скоро не се е виждало! Колко ли ша иска?
  • 5 Да, да

    33 1 Отговор
    Само дойче зеле гледат тази тъпня. Така стават по-умни.
  • 6 Майна

    29 0 Отговор
    Ами ДВЖ,крайно време е да им препоръчате ,,Адам и Ева,, дето се въртеше в Германия, там са дибидюс ,ама нали целта е пълно опростачване и принизяване, успешно се върви натам ..
  • 7 Целева деградация

    48 3 Отговор
    Това предаване показва колко много е деградирало обществото, не случайно.
  • 8 Симона

    20 8 Отговор
    Що бе аз си гледам Ергена, много по забавно е от Шоуто на Слави за което искат даже и да се плаща
  • 9 Борко

    10 13 Отговор
    Естествено че ще гледаме Ергенът, друго шоу има ли? Само ограничените селяни гледат плешивия
  • 10 Тито

    13 6 Отговор
    Даже и Къци е по интересен от Шоуто на Слави, а Ергенът е класи над учиндолеца
  • 11 Тотьо

    20 0 Отговор
    Ергени и ергенки,всичките от един дол дренки. Като ония виц Ката мата? Ата мата. Е.ата в мата.
  • 12 ха ха ха

    16 0 Отговор
    Разбира се, че не!
  • 13 бай Ставри

    16 2 Отговор
    Такива неща не гледам, но започнах да чета статийката и изведнъж се натъкнах на "..Неприлично е в култура на толерантност и равнопоставеност на половете, за каквато евроатлантическата претендира, да създадеш телевизионен формат за унижение на жената..". Е убедихте ме да погледна това предаване. Може и да е хубаво...?!
  • 14 Анонимен

    23 1 Отговор
    Нали знаете с евроатлантическите си ценности какво да направите и точно къде да си ги поставите?

    Коментиран от #18

  • 15 Киро

    15 1 Отговор
    Само хора лишени от интелект и мозък биха гледали подобна простотия
  • 16 Иван

    8 0 Отговор
    Аз не.
  • 17 Гръч

    8 0 Отговор
    То това не може да се гледа опитах но щях да умра
  • 18 Тотьо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Аа само там не.Пак ще излязат,те тва е кат троскот баце.
  • 19 мда

    12 2 Отговор
    Само олигофpена гледа Ергена
  • 20 Вергина

    13 0 Отговор
    Шоуто е като социален експеримент малко, но трябва да се комбинира с някой сериал, не става да го гледаш от-до. Има версия и жена избира мъж измежду 20-тина, преди години гледах такова, беше венецуелско. Интересно беше. При нас малко дразни тази специфична визия в стил силиконови подобрения. Предполагам, че затова дразни.
  • 21 Стефан Петров

    17 0 Отговор
    Една руска баба се бе изказала по повод проблемите на Ана Каренина. "Дайте й една крава да гледа, а по-добре две". За жените от това предаване, за да слязат на земята май и три крави им са малко.
  • 22 Всички джофри

    18 0 Отговор
    се качиха на скъпи и големи джипове. Това показва само едно, собствениците са с малки морковчета.
  • 23 Евроатлантическата култура

    8 0 Отговор
    преди равнопоставеност на половете и толерантност има за много важен пазарния принцип, така че докато предаването генерира аудитория, няма как да го свалите от екрана. А, че участничките се подлагат на самоунижение е факт. Свадата, разголването, елементарните инстинкти продават и създават известност, продават предавания и вестници.
  • 24 Порно

    16 0 Отговор
    Цяла статия тъпни , и накрая Истанбулската конвенция. Дето остана без Истанбул. Но за реклама се плаща.
  • 25 бузю

    11 1 Отговор
    за мен това шоу е пълна тъпня и не си губя времето да го гледам, това което чета чат пат само доказват поговорката - Мома на глед ,като тиква на плет / хубава, ама куха /
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Отговор

    10 1 Отговор
    Не гледам глупости
  • 28 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 1 Отговор
    Такива тъпотии не гледам!
  • 29 Бургазлия 2

    10 1 Отговор
    Ферми, черешки, мастър шефове, че и ергени - повдига ми се от тъпотии! Изобщо не ги гледам! Стани богат е по-така - там малко поразмърдващ невроните си!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хихи

    10 0 Отговор
    През ... ми е какво става Ергенът при Гала, Мала и т.н.
    БТВ НОВА телевизия не гледам
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ежко

    10 0 Отговор
    Може би Лозанов да спре да се вайка за другите и се премести в страна ратифицирала Истанбулската Конвенция -пасквил който с приемливи неща има и доста неприемливи, приличаш на чаша вино, гарнирано с отрова.И тогава ше си отдъхнем и ние и той!
  • 39 Посетител

    15 0 Отговор
    Авторе, въпросното предаване е по американски образец! Не по руски! Хубаво говориш за упадъка на морала, но - всичко това е благодарение на "демокрацията" ни Made in USA! Като сме почнали, нека бъдем честни докрай!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТОНЧО

    11 0 Отговор
    Чалга, турски сериали, глупави ТВ предавания - това непрестанно ни втълпяват в България! Че и реклама им правят! Имам чувството, че живея в някакво блато!
  • 42 щгит

    10 0 Отговор
    Проблемът не се създава от гледащите , а от правещите телевизия. Аз гледам и кадри от войната и не значи , че я одобрявам. Предаването е пошло от всякъде , но човек иска да види и тая страна на театъра на живота.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дика

    10 0 Отговор
    Не е унижение за жената форматът, а самоунижение за тия екземпляри там. Проблемът е, че тия ще са майките на утрешното поколение българи...
  • 46 Ергенът

    3 0 Отговор
    Е нали знаете, че всичко е режисирано. Даже май имаше един сериал точно как се заснема, за да предизвика интерес.
    Започнах да го гледам защото ми стана интересно как разсъждават (или по-скоро не разсъждават) жени със самочувствие, че са красиви, тръгнали на лов за чичко паричко.
    Не могат да получат симпатии за това, което представляват и мъжете ги гледат като парче месо.
  • 47 НАЛОЖИТЕЛНО Е И ПУБЛИКАТА ДА ПРОБВА

    5 0 Отговор
    ЖЕНИТЕ И МЪЖЪТ ЗА ДА СЕ ОЦЕНИ ИСТИНСКАТА СТОЙНОСТ НА УЧАСТНИЦИТЕ , ТАКА ЧЕ КАНЯ УЧАСТНИЦИТЕ НА КАСТИНГ У НАС В БАНКЯ !
  • 48 Зрител

    4 0 Отговор
    Основната цел на "Ергенът", а и на другите реалити предавания, е да гледате РЕКЛАМНИТЕ БЛОКОВЕ, с които телевизиите прибират едни пари от рекламодателите; а рекламодателите твърдо вярват, че с много реклами ще си увеличат продажбите на глупостите.