17 Октомври, 2022 21:00 5 884 82

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие

Човек се чуди какво си мислят тези, които настояват за ускоряване на въоръжаването на Украйна

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна навлиза в ключов момент. Това е моментът, когато Съединените щати и Европа трябва да намерят начин, който ще позволи на Русия (без Владимир Путин, ако е възможно) да излезе от безизходицата на войната, без да бъде смазана. Това твърди в своя статия за френския ежедневник La Tribune мозъчният тръст Mars.

Войната в Украйна току-що навлезе в нова фаза, пълна с опасности и несигурност. Отчаяният режим на Путин, който не иска да поеме отговорност за престъпленията на своите войници, продължава главоломния си устрем, като анексира териториите, окупирани в продължение на седем месеца, и се мобилизира, за да запази своите завоевания. Путин е готов да избие живите сили на своя народ, призован на оръжие не за защита на отечеството, а само за да запази лицето си. Лошо оборудвани, зле обучени, зле командвани, тези хора, лишени от каквато и да е морална сила освен инстинкта за оцеляване, ще бъдат накълцани като пушечно месо. В параноичната си лудост на Путин не му пука.

Но паралелът с Хитлер спира дотук. Или по-скоро трябва да се поставите на мястото на Сталин, Рузвелт и Чърчил и да си представите Третия райх, снабден с най-мощния ядрен арсенал. Очевидно Берлин нямаше да падне и Хитлер нямаше да се самоубие. Нямаше да има безусловна капитулация. Така че щеше да е необходимо да се преговаря с Третия райх, разрушен от войната и отслабен.

Зад омразния Путин Макрон вижда Русия

В своите мемоари ("Втората световна война", том I, стр. 312), Чърчил, който едва ли може да бъде обвинен в страхливост или пацифизъм, преценява по този начин влизането във войната на неговата страна и Франция: ". .. Великобритания излиза напред, водейки Франция за ръка, за да гарантира целостта на Полша, която само шест месеца преди това е участвала с хиенски апетит в ограбването и унищожаването на чехословашката държава. Имаше някакъв смисъл в желанието да се бием за Чехословакия през 1938 г. (...), но беше счетено за неразумно, безразсъдно, недостойно за съвременната мисъл и морал. И все пак сега двете западни демокрации най-накрая се обявиха готови да рискуват живота си за териториалната цялост на Полша. Наистина трябва да копаете дълбоко в историята (...) на човечеството, за да намерите еквивалента на този пълен и внезапен обрат след пет или шест години на безгрижна политика на умиротворяване и примирение, почти променящи се за една нощ в приемане на очевидно неизбежната възможност за война при много по-тежки условия и в най-големи мащаби..."

Днес, когато Емануел Макрон се нагърбва да поддържа диалога с Русия на Путин въпреки всичко, той е прав. Като разумен световен лидер, той знае, че няма избор. За разлика от другите държави-членки на ЕС, Франция е ядрена сила, член на P5, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, а също и петте "оръжейни" държави по смисъла на Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Не забравяйте, че ДНЯО не забранява ядрената заплаха срещу друга ядрена сила; това е самият принцип на възпирането и това наистина отличава Франция от всички останали членове на ЕС. Зад омразния Путин Макрон вижда именно Русия и тази Русия винаги ще бъде съсед на Европа. Той мисли за бъдещето. Бъдещето на Русия, но преди всичко на Франция, на Европа и на човечеството.

Ядрените оръжия - стабилизиращ баланс

Човек се чуди какво си мислят тези, които настояват за ускоряване на въоръжаването на Украйна. Разбира се, всички искат Украйна да си върне несправедливо и незаконно окупираните територии. Но не се размечтавайте, Путин никога няма да признае грешката си и още по-малко поражението си. За него това е въпрос на оцеляване. Така че, освен ако няма нова руска революция, която да доведе до нов Брест-Литовски мир (но къде е Ленин, изпратен от Германия в пломбиран вагон?), колкото по-притисната е Русия, толкова по-голям ще бъде рискът от ядрена катастрофа. Преди всичко Путин не трябва да бъде притискан в ъгъла. Да му обещаеш въжето е най-добрият начин да го насърчиш в стремглавото му препускане. Очевидно той трябва да запази лицето си, дори това да ни е противно, защото това е единственото условие за постигане на компромис, който ще спре войната.

Без да обиждам всички, които смятат притежаването на атомно оръжие и ядреното възпиране за неморално, президентът Зеленски също е прав: ако Киев беше запазил и поддържаше ядрения арсенал, който имаше през 1994 г., Украйна щеше да живее днес в мир в границите си от 1991 г. Законът е само "парче хартия" за агресор без вяра и закон. Само способността да се използва сила предпазва от сила. Десетките хиляди животи, разбити днес в Украйна, предвещават милионите жертви на свят без ядрени оръжия. Слава Богу, краят на ядрените оръжия в близко бъдеще изглежда илюзорен, като парадоксално предлага стабилизиращ баланс между държавите.

Продължаването на войната може да доведе само до катастрофа

Може да се разбере омразата на украинците към руснаците, поддържана от двете страни повече от десет години. Можем да вярваме, че техният национализъм е легитимен, защото е подхранван от тривековно руско потисничество срещу духа на казашката свобода и паметта за ужасния глад от 30-те години на миналия век. Можем да подкрепим полската амбиция за възстановяване на нова "република на двете нации" , един вид възраждане на Полско-Литовското кралство, потомствен враг на Велика Русия, след провала през 1921 г. (преди век) в Киев срещу Червената армия на Троцки. Може да искаме да интегрираме украинската работна ръка в единния пазар, за да намалим производствените разходи и да улесним европейския износ. Но това не трябва да се прави в ущърб на мира на останалия свят или на нашите интереси, на нас, французите.

През 2014 г. на Путин трябваше да му се напомни за ангажиментите му по Будапещенския меморандум. И именно в Украйна, а не в Румъния, трябваше да бъде изпратен френски контингент, и то от януари. Жестът, колкото и да беше символичен, би бил разбран от всички действащи лица. Това щеше да благоприятства преговорите и да проправи пътя за компромис. Помощта за удължаване на войната днес може да доведе само до катастрофа.

Мирът в Европа зависи само от американците

Президентът Макрон е прав да отхвърли руското ядрено изнудване. Но също така трябва да отхвърлим изнудването на украинските националисти, полските националисти и всички европейски националисти, готови да играят на руска рулетка в името на своята омраза или своите интереси. В статия с красноречиво заглавие, публикувана на 27 септември ("Поражението на Русия би било проблем на Америка"), списание Foreign Policy не казва нищо по-различно от онова, което е казал Чърчил: "Никой не може да спре украинските ястреби да направят победна обиколка, но е от съществено значение да ги предпазим от това да накарат Запада да повтори миналите си грешки. От реномирано списание, близко до американските демократи, това звучи като предупреждение.

Днес изглежда очевидно, че администрацията на Байдън е единствената, която може да принуди украинците да направят компромис. Достатъчно е за една нощ да се прекрати подкрепата на разузнавателните и командните ресурси (никой не знае къде се намира украинският център за провеждане на операции и кой го командва) и да се прекъснат доставките, в частност на боеприпаси. Отново мирът в Европа зависи само от американците. Те имаха интерес от избухването на тази война, за да делегитимират европейските претенции за стратегическа автономия, да легитимират повторно НАТО и да отслабят Русия до такава степен, че тя вече да не е заплаха за съюзниците. След като целите на войната са постигнати, с цената на ужасяващо страдание за украинския народ, е време да свирим края на играта и да принудим Украйна да се съгласи на отстъпки. Именно на тази цена ще се избегне рискът от ядрена катастрофа.

Съединените щати вече нямат никакъв интерес войната да се проточи дотам, че Русия да се разпадне. Шансовете либерален режим да се установи в Москва след Путин са малки. Руснаците вече не искат да преживяват отново ерата на Елцин. Вероятността е още по-националистичен и корумпиран режим (помислете за Пригожин, кръстника на" Вагнер", който наскоро обяви амбициите си) да го наследи, подкрепян от недоволството на населението. Изглежда, че Путин все още контролира вътрешните борби за власт в Кремъл, но докога? Полската мечта (теоретизирана от Пилсудски) за Русия, разделена между различни автономни образувания, по никакъв начин не отговаря на американските интереси, защото това значително ще укрепи Китай, който след това веднага ще доминира в Сибир и руския Далечен изток. Интересът на Съединените щати наистина е да поддържат в Кремъл един отслабен, но не напълно победен режим.

Украйна няма да бъде признателна на Франция

Ето защо доставката на няколко танка Leclerc на Украйна би била катастрофална и ненавременна идея. Френската армия трябва да поддържа оборудването и военните си запаси в размер за справедливи нужди, за да продължи да се обучава (тези танкове наистина се използват за оперативна подготовка), да поеме ангажиментите си и да защитава територията си на всички континенти и всички океани . Франция вече е ангажирана военно, нейната армия е на максималния си капацитет след 30 години бюджети, пожертвани в полза на европейската солидарност.

Тъй като трябва да се помни, че дивидентите от мира не бяха реинвестирани във Франция, а в европейски принос, който позволи на страни като Полша да могат днес да купуват хиляди бронирани машини, танкове, гаубици и изтребители в Южна Корея, САЩ, малко в Германия, но не особено и във Франция.

Трагичното преживяване от 1939 г. трябва да отвори очите ни за смъртоносния риск, на който бихме се изложили, следвайки сляпо нашите съюзници. Нека не си правим илюзии: не повече от Полша, Украйна ще има и най-малкото признание към Франция за военна подкрепа, която би била направена в ущърб на френската армия. Украинската армия ще бъде оборудвана с американска техника и точка.

Държавите нямат приятели, те имат само интереси. Въпреки това, след Анна Киевска през 19 век, френските интереси рядко се пресичат с тези на Украйна. Нищо човешко не е чуждо на универсализма на ценностите, носени от Френската република, в това отношение всяка демократична държава, колкото и скорошна да е тя, е приятел и потенциален съюзник, но бъдещето на Франция е другаде: не на бреговете на Херсон, а на всички океани в позиционирането му като сила на баланса. Свидетелство за това е поканата на президента Макрон за Азиатско-тихоокеанския форум в Банкок.

Урокът от 1940 г. ни забранява да вием заедно с глутницата

Ние обявихме война на Германия през 1939 г. в знак на солидарност с поляците и претърпяхме най-тежкото поражение в нашата дълга история. Въпросът днес не е да се чудим за уместността на автоматичните съюзи. Ако групата MARS е една от онези, които защитават членството в атлантическия съюз, това е точно защото са научени уроците от историята: политически този съюз по никакъв начин не е автоматичен (трябва да препрочетете внимателно известния член 5), а военно НАТО е с потенциална ефективност без аналог в историята поради организацията на своето командване и стандартите си за оперативна съвместимост.

Високата стратегия и политическата комуникация рядко съвпадат. В природата на един държавник е да намери куража да се противопостави на духа на глутницата. Урокът от 1940 г. ни забранява днес да вием в един хор с нея. Както каза де Гол, ако Франция води война, това трябва да е нейната война, тя трябва да може да я води при пълна свобода и пълна автономия, дори в рамките на съюз.

Режимът на Путин не е наш приятел, но в този момент не е и наш пряк враг. Разбира се, никой няма да съжалява, когато бъде свален (дано да стане възможно най-скоро), но междувременно той все още царува в Кремъл и остава способен да ни унищожи за част от секундата, независимо колко щети ще му нанесат петдесетте ядрени бойни глави, постоянно насочени към главата му от най-дълбоките океани. Възпирането не е само оръжейна система, то е преди всичко воля, доверие, език и дипломация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 69 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    29 88 Отговор
    Няма въже, а луксозна килия южно изложение в Хага !!!?

    Коментиран от #5, #51, #55

  • 2 Този коментар го трият!

    44 92 Отговор
    Странен народ са руснаците!
    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в американската Фейсбук !
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #8, #26

  • 3 Дрът русофил

    25 70 Отговор
    Аз мразя Америка! Обичам само американски долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!

    Коментиран от #16

  • 4 На Путин палтенцето

    25 58 Отговор
    струвало 30 000 евро! Някаква италианска модна фирма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    99 37 Отговор
    Русия ще спечели тази война.
  • 7 Нострадамус от Злокучене

    27 91 Отговор
    Натиска срещу Фалиралата Сибирско-Азитска Кочина трябва да се усили,като на режима в Кремъл му се обяви,какво го чака,ако използва ядрено оръжие.Американците го направиха достатъчно ясно и според мен в Кремъл разбраха предупреждението.От тук нататък следва единствено да се помогне на Украйна да изрита нашественика от своите територии,а борбата за власт в "матушката" ще нправи останалото.Путин няма да оцелее след края на тази война.Или ще бъде изпратен на "заслужен отдих" от собственото си обкръжение,или ще бъде ликвидиран от "конкуриращата фирма".

    Коментиран от #9, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хихихи..

    43 10 Отговор

    До коментар #7 от "Нострадамус от Злокучене":

    И как да се усили? Имаш ли технологичен план? Ако знаеш,фащай самолета за Щатите да им го кажеш..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Който обещава въже за Путин,

    18 25 Отговор
    натиска ядреното му копче......
    Аз си мислех за Новичок в супата, така че всичко е ОК 🤣🤣🤣
  • 12 Кресна

    77 17 Отговор
    Пишещия тази статия явно е много далеч от истината .Да сравняваш Германия 1939 ,да сравняваш Путин с Хитлер е явно непознаване на сегашната обстановка или васално подчинение .За едно е прав обаче зСаш започнаха тази вой с но Сащ ще я загубят с отслабването на Европа ,разпадането на ЕС .И войната не е почнала ,сравнявайки Русия с 43 колко слаба и обезкървавена е била и сега когато професионалната армия на Русия не е шокътната досега е пълно непознаване на действителността .Русия е загубила войната ,това звучи всеки ден по всички медии ,имам познати от средите на НАТО ,самия аз съм бивш военен и говоря почти всеки ден с тях и всеки се смее и казва сякаш политиците и пресата в Европа са полудели,къде видяха загубата на Русия в тази война ,че Русия може и има сили за една седмица да не остави камък върху камък от Украйна .Целта на Русия е друга ,макрон я знае ,един от най добри натовски генерали му е съветник и знае ,че целта на Путин не е Европа и че целта на САЩ е да унищожи Европа и я направи толкова слаба и зависима и Русия въпреки всичко дава непрекъснато шанс на Европа ,но Европа сякаш е заслепена ,поне сегашните и политици от алчността по парите и властта .До кога ли обаче ще търпи народа я Европа ,това е верния отговор.А що се отнася до Франция ,там скоро ,по скоро от Сащ ще пламне гражданска война .Бъдете сигурни.А войната с Украйна ще свърши 2024 ,писах го още на 26.02.и Полша е въпроса ще я има ли след завършването на войната ?

    Коментиран от #23, #46, #52, #75, #77

  • 13 Това се нарича функционална неграмотност

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Не разбрах..":

    т.е. неразбиране смисъла на текста!
  • 14 Ние не искаме да го бесим

    15 44 Отговор
    а само да го uзбacuлuм групово и после да го бутнем в една септична яма, която да допълним с нашите екcкpeмeнтu.

    Коментиран от #27, #47

  • 15 ега ти

    25 1 Отговор
    И голямата статия
  • 16 и с рубли

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Дрът русофил":

    Даваха, аз тогава работех коми и си купих Рифле

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Неоспорим факт

    12 45 Отговор
    Все ми е таз за чувствата на руснаците..света ще е едно по-добро място без тях

    Коментиран от #21, #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лъжеш

    7 20 Отговор

    До коментар #16 от "и с рубли":

    с рубли можеше да купиш от Кореком само Москвич или Жигули.
  • 26 Ха ха

    40 9 Отговор

    До коментар #2 от "Този коментар го трият!":

    Тоя пък хитрец ,големи доводи изкара пишейки тук с ток от реактори руско производство :))),то цялата и държава му се крепи на Аеца и още няколко други обекта с нац значение ,все руско производство,барабар с нац .му празник,ама човека кинкалерия му дай:))),те онези от наса до преди 2г 12 г подред само с руски двигатели и кораби летяха до космоса ,странен народ :)),а имат и слушалки в ушите айфон:)))и немски коли сигурно:))
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Оландо, Клинтън, Барак Хюсеинович

    39 6 Отговор
    Джонсън, Меркел , Саркози , Гуайдо , Тихановская - напразно чакаме падането на путин ( Мъка ...
  • 29 Без тебе

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Неоспорим факт":

    света е прекрасен.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Окраин4ев

    40 8 Отговор
    В Окрайна загуби НАТО в такава безизходица са, че освен да се разпадат нямат друга алтернатива!

    Коментиран от #40

  • 32 КОНТРАТА

    43 7 Отговор
    Конфликта в Окрайна го загубиха САЩ, сега ще импичнат дядката Джоузеф и ще кажат, че не САЩ, а Джолзеф е загубил ще се опитат да си измият кирливите ръце соросоите с един обезумял старец.

    Коментиран от #39

  • 33 Ха ха

    11 8 Отговор

    До коментар #30 от "Не няма":

    Я втори пишман нострадамус отговаря ма 1ия пишман тук:))),само дето двамата пишман пророци да бяха прочели истинския американски пророк Едгард Кейси какво предрича за Русия и бъдещето и та да не се излагат тук:))
  • 34 Станислав

    32 10 Отговор
    Много интересна статия с много истини в нея!
    Но си е пропаганда, не брутална а фина!
    А истината е една- или Русия печели, или всички хора губим много или всичко!

    Коментиран от #38, #67

  • 35 Историк

    8 38 Отговор
    Единствените преговори с Пуутлер ще са дали ще лапне ампулата, или ще живее в килия до края на живота си.

    Коментиран от #36, #53

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сталин

    29 2 Отговор
    Пфуу неграмотни мисирки ,копче се нарича това с което си закопчаваш дюкяна на гащите ,а техническия термин е- бутон
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гражданин

    10 23 Отговор

    До коментар #32 от "КОНТРАТА":

    Сън те лъже? Като се събудиш, ще видиш как прогнилата Русия се разпада главоломно! Армията бяга, войниците разстрелват офицери и не искат да воюват!

    Коментиран от #44, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сталин

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гражданин":

    Да сега има място само за идиотизирани зомбирани биороботи
  • 43 Тази статия казва нещо като

    16 1 Отговор
    Боли сърби драго ми е
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иван

    21 6 Отговор

    До коментар #39 от "Гражданин":

    Като се събудиш, ще видиш как прогнилия ЕС се разпада главоломно! Армията бяга, войниците разстрелват офицери и не искат да воюват!
  • 46 😂......

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Кресна":

    Пиян ли си????😂
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 без милост за изродите

    27 6 Отговор
    Краварите спешно да се махат,защото не Русия е отишла на границата им,а те са тук,на нашите граници и застрашават нашия мир.Марш кравари!!!!!!!!
  • 50 Токсик

    32 9 Отговор
    Руснаците в лицето на Путин за пореден път ще освободят Европа и света от чумата на фашизма разяла до неузнаваемост повечето европейски страни и достигнала своя апогей в бивша Украйна. Две трети от човечеството е застанало зад Русия с надежда тя да успее да изреже тази болест до здрава тъкан. Или Русия ще спечели и ще ни върне към нормалното или цялото човечество ще загуби всичко окончателно!

    Коментиран от #54

  • 51 мър сула гн.ом слу чаен

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Ами ако той отиде в Хага с охраната, тогава каво ще стане?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    7 17 Отговор

    До коментар #50 от "Токсик":

    Кое е нормалното да чакам за лада 10 -12 години. По скоро може да ни върне в камената ера.

    Коментиран от #56, #62

  • 55 бациБоци

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    бе не знам хага, ама макрон ще го обезглави тълпата в Париж ако го мерне...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Плиткоумец

    10 20 Отговор
    Този, който е писал статията, какво си мисли, че хората трябва да бъдат пдчинени роби ли? И всеки с оръжите, който се натресе на твоята земя, ти просто да се разкараш ли? На Украйна трябва да се даде оръжите, внимавайте, и особено авторчето, оръжие за САМОЗАЩИТА, с което да отблъсне врага. С тази разлика, че нахлулия враг има оръжия за масово поразяване! Правите ли тази огромна разлика? Между оръжие за самозащита и такова за масово поразяване? Бесилото за Путин е подготвено.

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Крадеца

    5 0 Отговор
    Френчи пе.м,де.ла.лалалалал
  • 60 Подробност

    3 17 Отговор

    До коментар #58 от "Плиткоумец":

    Враг, който дори практикува ислямския джихад използвайки оръжия камикадзета за убийства на мирни граждани в жилищата ѝм.
  • 61 мър сула гн.ом слу чаен

    13 5 Отговор

    До коментар #58 от "Плиткоумец":

    Абсолютно си прав че трябва на укрите да им се даде оръжие, само че пушките да бъдат с по две цеви, като едната да е обратна.
  • 62 Павел

    18 4 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Ако някога си чакал 10 години за нов автомобил и си го плащал веднага, сега изплащаш на кредит 10 години нов автомобил, т.е. не виждам разлика, още повече че новият ти автомобил дори не е твой. И като си отворил дума, нека уточним че в Русия се продават най-много нови автомобили годишно в Европа, повече отколкото в Германия - 2 милиона и на всичкото отгоре бензинът струва 90 стотинки.
  • 63 Такива пропагандни статии...

    7 17 Отговор
    Често се публикуват в западните медии, част от хибридната война на путин срещу ЕС, това което е написъл автора е точно това което цели путин, да се спре подкрепата за Украйна, това не е нашата война пише автора, Франция не е заплашена...това е нашата война, цяла Европа е заплашена и Франция също, води се война от най злостната фашистка диктатура на путин срещу цивилизована и миролюбива Европа. Макар че такива подли статии в България много хора им вярват.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 "...обещава въже за Путин"

    14 8 Отговор
    и "натиска ядреното му копче". Да ги назовем поименно: Кирил Петков,Асен Василев, Христо Иванов, Бойко Борисов, Симеон Паси, цялото "българско" Министерство на външните работи, Симеон Паси, Плевню, с извинение за четящите, пенсионерите В. Шаламанов и Т. Тагарев. И май до тук + един-два файтона жълтопаветни евроджендъри, за които е по-важно да има банани, от това на народа да живее на топло през зимата. Това са безумните самоубийци и подстрекатели за смъртта на децата ни.
  • 66 Наблюдател

    19 3 Отговор
    Има ли някой, който да се хаби да чете този памфлет до края. Приказки от 1001 нощ да обяснят защо дават оръжие на украйна и колко лоши били руснаците. Руснаците вземат рова, което е тяхно. С тяхно население.и свързват крим с матушка, защото им писна да се молят да им пуснат водата, да им минат стоките и т.н. западна украйна е населена с руски ромми, по-нагли от нашите скромни европейски тъмнокожи сънародници. Виждате ги по света и у нас. Гледам ги на пътя с 80 км/ч пишат на телефоните си, говорят на телефоните си и криволичат, намаляват заради писането/говоренето без да излизат от движението . децата им и те нагли и високомерни. На една позната ирландка дъщерята е полу-нигерийка. В частното училище, в което приехс няколко укри на 11 год почнаха да и правят расови коментари. А полякините пък ходят със забодено укро знаме на гърдите. Съвсем промити мозъчета.
  • 67 Станислав

    11 5 Отговор

    До коментар #34 от "Станислав":

    Да поясна, че симпатизирам на Русия!
  • 68 Стига пропаганда срещу Русия!

    16 6 Отговор
    Слециалната военна операция още не е истинска война.

    Както и да се нарича защитата на руското население, в измислената и изкуствена държава Украйна, създадена като германски протекторат върху историческата руска земя, с Брест-Литовския мирен договор от 03.03.1918 г., това по същество е военна операция за ОБЕДИНЕНИЕ НА РУСИЯ.

    Обединението на руския народ в единна Русия е СПРАВЕДЛИВА КАУЗА, която разваля пасианса на световното задкулисие. И то е в истеричен пропаганден припадък!

    Путин беше три пъти политик на годината, обявен за такъв от колективния запад на корицата на списание Тайм - най-авторитетното в САЩ, докато играеше по свирката за западния дневен ред - глобализация и зануляване на държавите и тяхното население (геноцид за 95% от човечеството), и на първо място - колонизиране и геноцид в Русия.

    Днес, обединението на руския народ има прецедент в историята и този прецедент е обединението на бъгарския народ през Балканската война и по-нататък - неуспешно - през ПСВ и ВСВ.

    Делото на Русия е справедливо и победата ще бъде за Русия.
  • 69 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    за договорките Минск-1 и 2 нито дума, за каква кауза воюват украинците също не се споменава. Земите им продадени на чужди компании, фабриките и заводите собственост на украински олигарси не работят защото пазара на продукцията е в Русия. Свършиха мирните инструменти и от 180 хил украинската армия след 7 (седем) мобилизации за 6 год стана 770 хил. и първа сила в Европа. Каквото почукало такова се обадило.
  • 70 нямакъщавбарцел

    11 3 Отговор
    Поне аз от тази статия разбрах, че руснаците и американците са много лоши и светът има шанс да оцелее само благодарение на добричките французи, които са света вода ненапита.
    Кога ли ще ни жертват и нас като украинците.
  • 71 Пълни

    6 17 Отговор
    глупости.Дай шанс на агресора да агресира още ,след като удря чужда територия.Ами много сте щедри на съвети да удовлетворяват Украйна един империалист.Вие защо не му дадете от вашата територия и да спрете лудия Путин.Той трябва да се сложи на въжето за назидание и на други диктатори,които дръзнат да си присвояват територии и да залагат животи на невинни хора за собствен интерес и амбиции да се прави на ВЕЛИК едно офицерче от КГБ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Русия колко ни плени

    8 5 Отговор
    Ако путин реши да изпревари Ердоган и да присъедини моя роден град към русия, ще посрещна руснаците с хляб и сол. Вече на обществените места, в общината и магазините само на турски джарят. А на стари години предпочитам да говоря на руски, не на турски. Много скоро може да ни спретнат и на нас референдум за присъединяване към туркие. А, ако дойдат руснаците ще внесат население, индустрия и инфраструктура. Уреждат присъединените територии приоритетно.
  • 74 Кашик

    2 0 Отговор
    Как се оправя танкова бригада - като се срине и се построи 100 метра вляво.
  • 75 1233211

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Кресна":

    Статията е добра.
    Обективна.
  • 76 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    ВСЯКО нещо си има своя КРАЙ
    РЕШЕНИЕТО е МИР а не ВОЙНИ
  • 77 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Кресна":

    ОБЕКТИВНА СТАТИЯ
  • 78 Колективния Запад доставя през Румъния

    5 1 Отговор
    по 20самолета на Ден с оръжие и муниции за Украйна!! През Полша и повече!! НИКОЙ НЕ ИСКСДА СПИРА ТАЗИ ВОЙНА, САМО ПРИКАЗКИ! ТЕЗИ САМОЛЕТИ ЛЕТЯТ В НАШЕТО НЕБЕ, ВСИЧКИ ВИЖДАТ ТЕЗИ САМОЛЕТИ, за съжаление е вече голяма война!? След някой ден ще бъде късно да се спре! Ще има само Победени!!
  • 79 007

    6 3 Отговор
    Да, Путин е луд за връзване, но да се стигне до тази война не по-малко причина са "американските дърти костенурки", които по нещастно стечение на събитията управляват САЩ и съответно и света. Също да не забравяме, че разходите по пандемията са големи и както винаги (пресен случай е 2008 кризата, която 100% бе създадена от лакомията на САЩ, бе платена предимно от Европа) отново плаща Европа и когото хванат. Вероятно и България набързо плати нещо чрез двата Байденови пудела харвардски.
  • 80 Мнение

    2 1 Отговор
    Само Макрон от големите лидери търси начин с диалог да се решат нещата. Останалите, особено американците наливат масло в огъня. Всеки ден твърдят че Путин бил луд. Когато притиснеш луд човек какво може да очакваш, особено ако има ядрено копче в ръцете си. Трябва да се търси начин чрез дипломация да се прекрати войната, а после, ако искат да му кроят шапка има много по-цивилизовани начини за това отколкото ядрена война..
  • 81 Който обещава въже за Путин,

    0 2 Отговор
    натиска ядреното му копче

    Човек се чуди какво си мислят тези, които настояват за ускоряване на въоръжаването на Украйна ?
  • 82 дечо

    0 2 Отговор
    Само факти не разбраха че вече няма да има нато ниточлен пети нито украйна нито сащ