Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 06:00 4 401 19

"Абсолютен рекорд за този век": защо БВП и ръстът на България бяха коригирани силно нагоре

  • доходи-
  • инфлация-
  • българия-
  • пари-
  • бвп-
  • георги ганев-
  • рекорд

Какво означава тази корекция нагоре?

"Абсолютен рекорд за този век": защо БВП и ръстът на България бяха коригирани силно нагоре - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Ганев, какво е изненадващото в това преизчисляване на българския БВП за 2021 година, на което Вие първи обърнахте внимание?

Ганев: Проведена е ревизия на данните. Това редовно се прави. Казано на шега: една от главните тайни на макроикономистите е, че данните никога не са окончателни и винаги могат да бъдат ревизирани.

ДВ: Защо? На какво се дължи това?

Ганев: Защото се променят методологиите, защото се променя и теоретичното схващане за структурата на икономиката. Освен това в течение на времето винаги постъпва и нова информация, която в момента на първите мерения не е била налична. Особено информация за обема на външната търговия. Затова винаги се ревизират данните, стандартно дори в продължение на три години след отчитания период. Но ревизията може да трае и по-дълго. Спомням си, че през 2005 година се ревизираха данните за 1990-те години.

ДВ: А какво показва тази ревизия за България?

Ганев: Нека да кажа, че тя е рутинна: всяка година през октомври се прави ревизия на данните за предишната. Изненадваща е много голямата разлика, която се получава: почти 7 милиарда брутен вътрешен продукт повече в сравнение с първото измерване. Първоначално се смяташе, че през 2021 година БВП е около 132 и нещо милиарда, а сега излиза малко над 139 милиарда. Това е доста значимо - около 5% все пак.

ДВ: На какво се дължи тази разлика?

Ганев: Основно на новопостъпилата информация по линия на външната търговия. Трябва да се провери по-внимателно и подробно, по всичките 10 сектора от икономиката. През всичките тримесечия на 2021 година БВП е ревизиран нагоре, а още по-необичайното е, че има сериозна ревизия и на реалния растеж от 4,2% на 7,6%, което, ако го вземем на човек от населението, става дори около 8,5% ръст на БВП за миналата година. Това е абсолютен рекорд за България за този век.

ДВ: Това звучи чудесно. Но понеже споменахте "на човек от населението": каква му е ползата на този човек от населението? Какво означава рекордният ръст на БВП за един среден българин, ще го почувства ли той някак с джоба си?

Ганев: За съжаление нищо няма да почувства. Но със сигурност, от гледна точка на взимането на решения в лично качество, на бизнес решения, на управленски решения, това е много важна информация. Особено бизнесът винаги внимателно следи в кои сектори има ръст, предприемачите си правят съответните стратегии - това е важно. Но от гледна точка на домакинствата този коригиран нагоре ръст едва ли нещо ще промени.

ДВ: А каква е тенденцията за 2022 година?

Ганев: Растежът продължава, но не е толкова бърз. За двете тримесечия, за които имаме данни, растежът е добър, особено на глава от населението - около 5%. Но като имаме предвид войната и различните кризисни процеси, това е положителна новина. И все пак големият въпрос е дали през втората половина на годината до България няма да достигнат онези процеси, които вече изглеждат като рецесия в Западна Европа.

ДВ: Тоест, Вие смятате, че кризите от последните месеци и години - пандемията, ръстът на цените на енергоносителите, войната на Русия срещу Украйна, не са повлияли на отличния ръст на българската икономика, така ли?

Ганев: Ковид повлия - пандемията сериозно засегна икономиката през 2020 година, тъй че една част от растежа през 2021 е всъщност възстановяване спрямо предишната година. Тоест, след ковидното затваряне ние сме отскочили нагоре, но това далеч не е единственото обяснение. В българската икономика има определени вътрешни процеси, които увеличават растежа. И още нещо, което има връзка вече с домакинствата. Колкото и да са "криза върху криза върху криза", че в момента и политическа, която за пореден път ни се стовари върху главите, безработицата почти не е нараснала, а заетостта поддържа високи нива. Когато имаме една растяща икономика, едни бизнеси, които успяват да се справят със ситуацията, това за хората все пак е много добре. За тях е от първостепенна важност да не си загубят работните места и доходите.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бънджи

    44 4 Отговор
    Самозалъгването също е рекордно. Реалността е, че промишлеността се стопява. От какво се формира бвп?

    Коментиран от #6

  • 2 Асен

    48 2 Отговор
    Бедни сме ама сме много добре! Смешник!
  • 3 Бля,бля

    31 3 Отговор
    За какъв ръст ,за каква икономика говори тази? Ааа,за слугинството като икономика само такава ни отредиха навите господари.
  • 4 хфхкгфр

    30 6 Отговор
    Това е на Кокорчо стъкмистиката, че да се покажат колко невероятни управляващи са.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    27 1 Отговор
    АМИ НА БОРСИТЕ ПОСКЪПНАХА МЕДТА , ЦВЕТНИТЕ МЕТАЛИ , КАЛЦИНИРАНАТА СОДА
    И ЦИМЕНТА .. ЗАТОВА БВП-ТО ПОРАСНА
    ....
    ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ ТЕЗИ ВСИЧКИ СТОКИ НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ :))
  • 6 Азим

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бънджи":

    От износ на оръжие....
  • 7 просто е

    18 2 Отговор
    99% се дължи - че сега левът е по-евтин от левът преди година, и на износът на поскъпнал ток.
  • 8 златна малинка

    9 0 Отговор
    Което сме изнесли в долари изчислено преди година, сега изчислено в левове по сегашен курс.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор
    Корекцията нагоре ви ПОКАЗВА РЕАЛНАТА ИНФЛАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Рико

    10 2 Отговор
    Растежът е изключително важен. Аз бих направил -Министерство на разтежа-. Много е позитивно това което изнася г-н Ганев.
  • 11 DW Ганев,А Андреев!! Пополисти и лъжци!

    7 3 Отговор
    Познати мамиполатори, никой не чете подобна Помия!!
  • 12 Каквито

    6 3 Отговор
    Са ни военните самолетите, такъв ни е икономическия разтеж… на картинка.
  • 13 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Как няма да скочи БВП, след като износа на оръжие което др Нинова отрича е скочил няколко пъти, третият износител на енергия в Европа сме а цената в момента е на върха бнб обаче прогнозира бвпза 2023 от 0.1 пр. Което дефакто е и реалността за бг.
  • 14 Терсит

    1 3 Отговор
    Има нещо нередно с българския растеж. Защо на фона на катаклизмите растат само няколко незначителни европейски икономики, от бившите соц, а богатите държави отчитат все загуби? Дали пък това не е свързано с преразпределението на европейските фондове за подкрепа?
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Без руския хомот, БЪЛГАРИЯ ще полети.

    Коментиран от #19

  • 16 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Мен лично никак не ме учудва. В България винаги се тръгва от едни песимистични очаквания ( към 2% процента бяха очакванията на за ръста на БВП за 2021 ако не се лъжа ) за да се окаже че сме изненадани приятно което накрая никой не научава, ВИНАГИ е тая сценка! Ще кажем да махнем с ръка , но не е така безобидно. Песимистичните очаквания (особено широко разгласени по стар български обичай) водят до по ниски реални резултати и това е едно от нещата които ни дърпат за краката назад и например бутат по оптимистичните румънци напред ... не трогваш на нови инвестиции ако всички вият на умряло около теб ... съзнанието определя битието ( не по марксистки обратното) , и Мюнхаузен наистина може да се издърпа сам от блатото за косата .. до някъде ...
  • 17 ха сега де!

    3 0 Отговор
    "Но от гледна точка на домакинствата този коригиран нагоре ръст едва ли нещо ще промени."

    Ръста може да е не 8%, а 18%, но парите ги нямааааа. Те си отиват по друго направление, а не при домакинствата.
  • 18 като бате Бойко

    1 0 Отговор
    Значи и аз съм станал по-богат, а пък не съм разбрал...Дали защото Кирчо и Кокорчо раздадоха едни 9 милиарда в края на миналата година и не се разбра къде и на кого?
  • 19 напредък

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да, ще плащаме милиарди само на американските господари - за Мариците 1 и3, за хартиени самолети....