10 Ноември, 2022 13:34 4 344 26

250 евро на дете: най-мащабното увеличение на детските надбавки в Германия

  • инфлация-
  • детски надбавки-
  • надбавки-
  • германия-
  • дете-
  • деца-
  • пари-
  • доходи-
  • икономика-
  • норвегия

Детските надбавки в Германия се повишават значително от началото на 2023 година

250 евро на дете: най-мащабното увеличение на детските надбавки в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Партньорите в управляващата в Германия коалиция се договориха за по-високи детски надбавки. От 1 януари 2023 година родителите ще получават вече по 250 евро за дете – с 31 евро повече, отколкото в момента. Опозиционният ХДС/ХСС също одобрява предложението, което още този четвъртък влиза за обсъждане в Бундестага.

"Най-голямото увеличение на детските надбавки в историята на Германия"

В момента държавната надбавка е 219 евро на месец за първо и второ дете, 225 евро за трето, а за четвърто и всяко следващо дете - 250 евро. Ако предложението бъде одобрено от парламента, от Нова година родителите ще получават вече с 31 евро повече за първо и второ дете, с 25 евро повече за трето, а за всички следващи деца ставката си остава 250 евро.

Първоначално управляващите предвиждаха детските надбавки да бъдат вдигнати на 237 евро за първите три деца, но впоследствие те са се решили на по-сериозно облекчение за семействата. Лидерът на фракцията на либералите в парламента Кристоф Майер заяви, че тези 31 евро са „най-голямото увеличение на детските надбавки в историята на Федералната република". Особено за семействата с ниски и среди доходи това е важна допълнителна подкрепа, увери на свой ред председателят на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мютцених.

Кой има право на детски надбавки?

Детски надбавки се изплащат на родителите за деца до 18 години, но също и след навършването на пълнолетие, ако детето продължава образованието си. При навършването на 25 години спира изплащането на детски надбавки.

Условието е детето, което може да бъде също и доведено, внуче или взето за отглеждане от семейството, да живее при него в Германия или друга страна от ЕС, в Норвегия, Лихтенщайн, Исландия или Швейцария. Право да получават германски детски надбавки имат също и чужденци, които отговорят на едно от следните условия: граждани са на страна членка на ЕС, например България, на страна от Европейската икономическа общност или на Швейцария, Алжир, Босна и Херцеговина, Косово, Мароко, Черна гора, Сърбия, Тунис или Турция. Освен това тези чужди граждани трябва да работят и да са социалноосигурени в Германия или пък да получават пари за безработица или за болест. Условие е също така те да имат разрешително за пребиваване и работа в Германия, или да са признати за бежанци или с право на убежище чужденци.

Надбавки за всички и в пълен размер

В Германия имаше случай на отказани детски надбавки на семейство от България без доходи в Германия. По това дело Съдът на ЕС в Люксембург реши, че не може да се отказва изплащането на детски надбавки на родители, преместили се в Германия от друга страна от Общността, през първите три месеца от престоя им – докато си търсят работа. Според решението на съда е достатъчно имигрантите от ЕС да искат да се установят за постоянно в Германия, за да имат право на детски надбавки.

По друго дело съдът в Люксембург реши по-рано тази година, че чужденците, работещи временно в друга държава от ЕС, трябва да получават същите по размер надбавки, както и гражданите на страната-домакин. Пример: детето живее с единия си родител в България, където разходите за издръжка са значително по-ниски от страната, в която живее и работи другият родител с право да получава детски надбавки. Австрия, например, обвързваше размера на надбавките с разходите за живот в страната, в която живее детето в действителност. Така социалните облаги за деца, които живеят, примерно в България, се намаляваха повече от два пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    18 1 Отговор
    БГ ромите от цигански произход одобряват това... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #3

  • 2 Мургавелките

    21 0 Отговор
    само за 4 деца са с 1 000 € на месец , плюс социалните помощи , наем , мебели , отопление , здравна осигуровка и куп още !

    Коментиран от #6

  • 3 А също и ония,

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    дето не могат да броят толкова, колкото деца имат. Германия на германците безславно потъва.
  • 4 ЕТО КАК НАШИТЕ МУРГАВЕЛКОВЦИ ЩЕ ВЗИМАТ

    18 1 Отговор
    мангизи от германските данъкоплатци и ще множат паразити до пръсване !
  • 5 квя

    9 0 Отговор
    Ама то почти като в България. Приликата е, че и двете се водят детски надбавки....и до там!
  • 6 Работодател

    1 16 Отговор

    До коментар #2 от "Мургавелките":

    На мен 250 евро на месец са ми необходими за да си отглеждам кучето! Не знам ти твоите деца с колко евро ги отглеждаш!:)
  • 7 Урааааа

    11 0 Отговор
    Кервани команчи ще потеглят нагоре към Германия!
  • 8 Исторически парк

    14 0 Отговор
    Мангустанците да ходят там да се плодят..

    Коментиран от #12

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 12 Отговор
    Само детската градина на едната ми внучка е 500€..........

    Коментиран от #11, #13, #19

  • 10 Боже Боже

    2 6 Отговор
    И копейката предлага да сме излизали от ЕС и да сме ходили да гладуваме под руския мечок. И забележете и това го казва от палата си
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Христо

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Исторически парк":

    Искаш да кажеш децата на Констадинов ли?

    Коментиран от #14

  • 13 От Германия

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сигурно ходи в луксозна такава защото детската градина в Германия е безплатна, единствено се доплаща за храната. Като сте от голямото добро утро ще плащате без да мрънцате.

    Коментиран от #16

  • 14 Исторически парк

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Христо":

    Искам да кажа децата на циганите

    Коментиран от #15

  • 15 Христо

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Исторически парк":

    Че той нали е такъв,по рождение с 50 бани как се постига ако по вените ти не тече циганска кръг. Трябва да му видиш и лилавите устни
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "От Германия":

    Безплатна е само в твоята глава.И там няма места и там имат проблеми и с въшки и с болести.Най обикновенна детска градина ходи голямата ми внучка!Всъщност ,като ги чуя и вид по Скайп ще бъда съвсем точен,защото ще попитам!Абсолютно за всичко.

    Коментиран от #17

  • 17 кукуругу

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако е по хубаво в България,нали разбираш, че ще са в България,а не в Германия... Германия е една държава която винаги е била със социална политика и там е помислено за всеки един от плода в утробата на майката до най възрастния. Ако някой плаща за нещо, това значи, че иска да го плаща. Държавата примерно ти плаща среден клас автомобил,но ти ако искаш да караш висок клас автомобил ще си платиш и ще си купиш

    Коментиран от #18

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "кукуругу":

    Дъщеря ми завърши там медицина,работи там,омъжи се за младеж от Германия.има две деца там и е живота.Убеден съм,че след време ще стане тук по хубаво за живот от там сега.Внучката ми голямата знае много добре Български и има 2но гражданство както и децата ми.Малката също ще има двойно гражданство ,но заради ковид още не е идвала тук.Съгласен съм,че Германия е социална държава,но там стандарта е друг.250€ не е нищо ,което заслужава коментар.В бг все още няма социална държава,но смятам,че бг има други предимства пред германия,които ще се проявят когато НЕДосегаемите и децата им загубят заграбеното от дедите им.Това ще стане до 50години или две поколения.Смятам,че моите внучки ще дойдат и ще се установят Тук,а до тогава ще са Там!!!!Важно е да имаш ИЗБОР!!!
  • 19 Българин живеещ в Германия

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Няма такава цена детето ми е в четвърти клас и плащаме 50 € на месец за храна и извънкласни форми на обучение, колкото до периода в детската градина таксата беше 35 € месечно. Няма смисъл да заблуждавате хората.

    Коментиран от #20

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българин живеещ в Германия":

    не знам в какво живееш,но 50€ няма .никого не заблуждавам за разлика от теб!Не вярвам там да живееш в собствено жилище,нали???колко режийни плащаш,или германия ти ги плаща.Кво се заяждаш и какво се хвалиш???как да няма и защо да си измислям???каква ще ми е целта??От колко години живееш там??Имаш ли и немско гражданство??Четвърти клас не знам,но знам ,че ДЕтската градина е преди 1ви клас.Провери как е!Таксата им за телевизия е 30€,а ти ми говориш детска градина 50€ за цял месец???

    Коментиран от #21

  • 21 Българин живеещ в Германия

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кой клас имаш завършен ? Много правописни грешки допускаш. Какво общо има немското жителство можеш ли да ми обясниш? От седемнадесет години сме в Германия и съм запознат с законите и социалната политика на страната.Всичко което съм написал е вярно. Колкото до таксата за телевизията да ти кажа , че се заплаща на всяко тримесечие по 55 € .

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Зависи в коя област живееш и тв се заплаща Различно!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Понеже се хвалиш с грамотноста си......погледни първо колко грешки имаш в това ,което си написал,а след това критикувай.
Новини по държави: