28 Октомври, 2022 19:00 4 218 8

Там Брежнев блъсна своя мерцедес, а Далай Лама спа на пода

  • история-
  • леонид брежнев-
  • далай лама-
  • германия-
  • хотел-
  • петерсберг-
  • хелмут шмит-
  • михаил горбачов-
  • бон-
  • берлин

Хотел "Петерсберг" край Бон е забележително място с богата и интересна история

Там Брежнев блъсна своя мерцедес, а Далай Лама спа на пода - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този гранд хотел гордо се извисява над романтичната долина на Рейн край бившата столица на Германия - Бон. През дългата си история той е посрещал много короновани особи, държавни ръководители и всякакви знаменитости. В него е живял Невил Чембърлейн, Конрад Аденауер е направил там първите си дипломатически стъпки като канцлер на Федерална република Германия (ФРГ), Леонид Брежнев е блъснал дарения му мерцедес, а Далай Лама е спал в стаята си на пода.

Дълго време "Петерсберг" беше правителствена резиденция, в която бяха настанявани официалните гости на германското правителство. Макар столицата отдавна да е преместена в Берлин, край Бон редовно се провеждат важни политически срещи и международни събития. „Петерсберг“ разполага със собствена хеликоптерна площадка и позволява да се взимат всякакви строги мерки за сигурност. От 2013 до 2018 година е направен основен ремонт за 35 милиона евро – тогава беше открит и малък музей, посветен на историята на „Петерсберг“. Когато хотелът не е резервиран за важни международни срещи и събития, той е отворен за гости – всеки може да си наеме стая, да го посети за обяд, да изпие едно кафе с торта или просто да се полюбува отвисоко на прекрасната гледка към долината на Рейн и Бон в подножието на хълма.

Първият хотел в Седмогорието

Хотел „Петерсберг“, изграден в стил неоренесанс, е открит през 1892 година. Сред гостите тогава са германската императрица Августа Виктория, кралицата на Швеция и Норвегия София, сръбският крал Александър Първи и др. Рейнската романтика тогава е привличала много знатни и богати хора, но само тя не е била достатъчна гаранция за успеха на хотела. Първият собственик на хотела среща трудности и през 1911 година го продава на Фердинанд Мюленс – представител на богата местна династия, която произвежда прочутия кьолнски одеколон "4711". Той разширява комплекса, преустройва го в стил необарок и създава условия за санаториално лечение и отдих, както и за провеждането на конференции.

Само няколко месеца след повторното му откриване през 1914 година избухва Първата световна война и хотелът остава затворен за цели 6 години. А след края на войната в него са настанени временно британски войници. Между двете световни войни хотелът е преустройван и разширяван няколко пъти. През 1938 година в него е настанен британският премиер Невил Чембърлейн, пристигнал за преговори с Хитлер, който остава да нощува в хотел „Дреезен“ на отсрещния бряг на Рейн. На срещата, проведена на 23 септември, Чембърлейн се опитва да се договори с Хитлер за съдбата на Судетската област в Чехословакия.

"Петерсберг" след Втората световна война

След края на войната в хотела са настанени върховните комисари на западните страни победителки във войната. На тази снимка от есента на 1949 година първият канцлер на Федералната република Конрад Аденауер напуска „Петерсберг“ след преговори с представителите на САЩ, Великобритания и Франция, посветени на пълномощията на новите германски власти и суверенитета на правителството на Западна Германия.

През 1952 година върховните комисари напускат „Петерсберг“, а две години по-късно хотелът отново отваря врати. Но предназначението му е променено – използва се за настаняване на високопоставени чужди гости и за държавни приеми. През 1955 г. в Бон пристига шахиншахът на Иран Мохамед Реза Пахлави. Фотографията по-долу е запечатала съпругата му Сорая заедно с президента на Германия Теодор Хойс по време на държавния прием в хотел „Петерсберг“ в чест на иранския гост.

Историческа визита на британската кралица

През 1965 година "Петерсберг" посреща Елизабет Втора. За чая на кралицата тогава носят вода от Лондон, както и кралските сребърни прибори за официалния прием. Това е и първото посещение на Елизабет IIвъв Федералната република и изобщо първото държавно посещение на британски монарх в Германия от 1909 г. насам. След това ще последват още три официални визити на кралицата - през 1992, 2004 и 2015 година. Тази първа визита на кралицата продължава цели 11 дни, през които тя и принц Филип посещават Бон, Мюнхен, Щутгарт, Кьолн, Дюселдорф, Западен Берлин, Хановер и Хамбург.

Специално за Брежнев

Независимо че е средище на различни международни събития, хотелът така и не успява да стане печеливш през първите следвоенни години и през 1969 отново е затворен. Откриват го пак през 1973 г., но за кратко – специално, за да настанят в него съветската делегация по време на визитата на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, който в „Петерсбрег“ се среща с германския канцлер Вили Бранд. По време на престоя си в „Петерсберг“ съветският ръководител получава подарък от германското правителство – нов Мерцедес 450 SLC. През нощта Брежнев решава да изпробва новата си придобивка, но на един завой в комплекса блъска колата в едно дърво. Самият Брежнев се отървава без да пострада сериозно, но мерцедесът е смачкан.

"Петерсберг" след обединението на Германия

През 1979 г., по настояване на тогавашния канцлер Хелмут Шмид, хотелът става федерална собственост и е модернизиран. Реконструкцията продължава около десет години. През ноември 1990 г. комплексът посреща Михаил Горбачов, който става първият чужд държавен ръководител, посетил вече Обединена Германия.

През 1990-те години по списъка с гостите на хотела вече може да се състави справочник „Кой кой е в световната политика“. Сред тях са японският император Акихито, президентът на ЮАР Нелсън Мандела, американският президент Бил Клинтън и много други.

През 1994 г. в хотела отсяда духовният водач на тибетските будисти Далай Лама XIV. По негова молба от стаята му е изнесено леглото, тъй като Далай Лама предпочитал да спи на пода. Тогава тибетският водач идва в Бон, за да говори пред Комисията по правата на човека на Бундестага, но срещата се отлага и се провежда година по-късно.

През 1999 г. хотелът посреща и лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. Той пристигна в Германия, за да обсъди хода на близкоизточния мирен процес. Заради неговата визита хотелът е опразнен и е поставен под засилена охрана. Също при максимални мерки за сигурност през 2001 г. в "Петерсберг" е проведена първата международна конференция на ООН за Афганистан.

В комплекса има бароков параклис, построен от цистерциански монаси от съседното абатство и осветен през 1764 г. В параклиса се провеждат сватбени церемонии, като тази на състезателя от Формула 1 Михаел Шумахер през 1995 година. Тъй като тогава дроновете все още не са били познати, папараците са разчитали на снимки от специално наети хеликоптери и балони с горещ въздух...

Автор: Максим Нелюбин


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вальо Кюмюра

    6 5 Отговор
    Дали на Льоня са му направили тест за алкохол като е блъснал мерца посред нощята? Или няма нужда. Хахаха
  • 3 Дойче Гьобелс

    12 10 Отговор
    Да драсне нещо за това, че днес преди 78 години, на 28 октомври 1944, завършва освобождаването на територията на Украинската ССР от нацистките нашественици!
    Стотици хиляди руски войници дадоха живота си за бъдещето на тази земя. Сред тях имаше представители на различни националности, но всички те имаха една родина.
    Освободителите на Украйна дори в кошмарите си не са си представяли, че отровните кълнове на нацизма ще поникнат отново в освободените от тях градове и села, че потомците на онези, които се бориха с фашизма ще станат фенове на Хитлер и Бандера, че тези, за които са воювали, ще събарят паметници на героите, ще измъчват и убиват цивилни граждани.
    Дойде време да се изгори нацистката чума с нажежено желязо. Това ще бъде нов ден на освобождение за милионите хора, които днес са заложници от терористична държава.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    БЪДЕТЕ ДОБРИ ХОРА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо

    1 0 Отговор
    В Тибет да не би да спи на облак
  • 8 Брежнев

    1 0 Отговор
    Ама много хубаво целуваше Хонекер, ей.. !