Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Септември, 2022 10:00 3 721 40

Защо Путин никога няма да получи подкрепа като Хитлер и Мусолини?

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • адолф хитлер-
  • бенито мусолини-
  • фашисти-
  • руснаци-
  • история-
  • втора световна война

Путин не постигна импулса на военните победи, които направиха реториката на Мусолини и Хитлер много по-привлекателна

Защо Путин никога няма да получи подкрепа като Хитлер и Мусолини? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Жестокостите в Буча и по-новите доказателства за изтезания в районите близо до Харков, наскоро превзети от украинската армия, създават впечатление за геноцид от страна на Русия – такъв, какъвто са демонстрирали германските нацистки войски в завзетите от тях територии или италианските фашисти в Етиопия. И все пак нашествието на Владимир Путин в Украйна е провал именно защото той не успява да разпали онзи вид омраза в руската нация, който Адолф Хитлер и Бенито Мусолини вдъхнаха у германци и италианци, пише Леонид Бершидски за Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Италианската империя е имала население от около 56 милиона души през 30-те години на миналия век в сравнение със 140 милиона души население на съвременна Русия. Щурмовите войски на Мусолини от 20 хиляди души бързо се разрастват до 115 хиляди през 1935-1936 г. за кампанията в Етиопия, пишат Пиер Паоло Батистели и Пиеро Крочиани в „Италиански черни ризи 1935–45". Не липсват и доброволци.

Още новини от Украйна

Германия, с население от около 85 милиона души, вижда как Waffen SS – армията на нацистката партия, нараства от максимум 28 хиляди войници до 150 хиляди през първата година на Втората световна война, пише Джордж Щайн във „Waffen SS: Елитната гвардия на Хитлер във войната, 1939-1945 г.“. Всичко това се случва въпреки все още изключителната избирателност на войските по онова време.

Както в Германия, така и в Италия, професионалните военни таят завист към партийните войски на диктаторите, които се записват доброволно за много по-дълги срокове на служба от определените за обикновените войници. И Хитлер, и Мусолини е трябвало да направят компромис, увеличавайки броя на войските си, добавяйки обикновени военни към тях. Но дори редовните войски – поне в Германия, са подкрепяли нацистката идеология.

Путин може само да мечтае за броя на доброволците, които фашистките режими от 20-ти век са събирали. Месеци след началото на войната общата сила на доброволческите батальони, сформирани в руските региони, едва достигаше десетки хиляди и беше трудно да се каже дали много от доброволците са били мотивирани от патриотизъм в смисъла, в който Путин и крайната десница го разбират. По-скоро основната примамка за тях беше обещанието за заплати, на каквито не могат да разчитат в родните си региони. Дори на затворниците, които Вагнер набира, се предлага значително заплащане в допълнение към помилването след шест месеца на фронтовата линия.

Може да се твърди, че руснаците не се присъединяват към войната на Путин, подобно на германците в нацистка Германия, защото се страхуват за живота си; защото са чували истории колко зле оборудвана и командвана е била руската армия; или просто защото не очакват Русия да спечели. Би могло също да се твърди, че има шанс силна идеологическа мотивация да измести тези опасения на заден план. Постоянно разрастващият се Waffen SS е изцяло доброволческа сила до 1942 г. Вярата в превъзходството на немския народ и „арийската раса“ - и по този начин в окончателната им победа, надделява много месеци, след като армиите на Хитлер престават да бъдат непобедими.

Руснаците не вярват в нищо подобно, нито пък масово мразят украинците. През август 2022 г. центърът Левада – една от последните организации за социологически проучвания, които все още се опитват да получат обективни резултати в Русия, съобщи, че 68-процентен дял от руснаците имат положително мнение за украинците. Това е понижение спрямо резултатите от октомври 2021 г., когато 83-процентен дял подкрепяше украинците, но все пак е огромно мнозинство – особено на фона на реалностите на един потиснически режим. Много респонденти биха се поколебали да заявят пред анкетиращ – който може да е служител на тайната полиция или друг вид информатор – че харесват хората, срещу които руската армия се бие през последните седем месеца.

Отношението към Украйна като държава е негативно много преди войната – само 34-процентен дял от руснаците са ѝ симпатизирали през февруари 2019 г., според данни на Левада, като този дял намалява до 23% през август 2022 г. Това обаче едва ли е стабилна основа за геноцид: руският войник в крайна сметка трябва да стреля по действителни украинци, а не по абстрактна държава или правителство.

Афинитетът към парите е единствената истинска идеология на руския режим по време на управлението на Путин. Според последното Проучване на световните ценности мнозинството руснаци – 48,8%, смятат, че икономическият растеж е най-важната цел за страната. За сравнение – в САЩ, където се предполага, че обществото е по-материалистично – този дял е 37,9%. Руснаците се научиха да си бъдат самодостатъчни през 90-те години след разпадането на съветската държава и те се наслаждаваха на този факт, докато икономиката на страната се възстановяваше. Когато обаче се оказа, че режимът се нуждае от националистическо, империалистическо възраждане в стил Мусолини или Хитлер, той трябваше да намери какво по-убедително да предложи на доброволците си от пари в брой.

Руските ултранационалисти са наясно с недостига на идеи, за които да си струва да загинеш, и силни примери.

„Русия се оказа в състояние на идеологическа война. Ценностите, защитавани от глобалисткия Запад – ЛГБТ, легализирането на извращенията и наркотиците, сливането между човека и машината, смесването – причинено от неконтролираната миграция – са неразривно свързани с неговата военна и политическа хегемония и еднополюсната система. Западният либерализъм и глобалното военно, политическо и икономическо господство на САЩ и НАТО са едно и също. Да воюваш със Запада и в същото време да приемаш (макар и отчасти) неговите ценности, в името на които той води срещу война срещу нас, унищожителна война, е просто абсурдно. Нашата собствена пълноценна идеология не е просто нещо, което е хубаво да имаме. Ако не го развием, ще загубим", написа философът Александър Дугин, чиято дъщеря наскоро загина при терористична атака, за която руските власти обвиняват украинка, в статия на националистическия сайт Tsargrad.tv.

Тук няма нищо, което Путин би оспорил. Дни преди да се появи статията на Дугин, той подписа т.нар Концепция за хуманитарна политика, която твърди, че Русия е в „битка за културно надмощие“ срещу Запада.

Трудността да се продаде постфашистка и псевдоконсервативна идеология на руснаците е двойна. Първо – пропагандиращите трябва да уверят хората, че настоящата война всъщност не е срещу украинците (които, както по-рано стана ясно, над две трети от руснаците всъщност харесват), а срещу НАТО и САЩ, които ги снабдяват със своите оръжия. Тази теза вече е широко разпространявана по държавната телевизия и прокремълските канали като обяснение на скорошните руски неуспехи. Недостатъкът ѝ обаче е, че няма сразени войници на НАТО – а другата подкрепа, която Украйна получава, беше предвидима и преди нахлуването, така че решението за инвазия изглежда все по-малко оправдано. И Путин, и Дугин казаха, че Русия няма друг избор, освен да започне войната. И все пак нито един от тях не обясни убедително защо някакъв вид превантивен удар срещу очевидно по-силен противник - а не само срещу предполагаемо по-слабата Украйна - има практически смисъл.

Дори руснаците да приемат тази теза обаче, оцелелите и индивидуалистите сред тях несъмнено ще се колебаят има ли смисъл да загинат в тази война. Дали забраната на еднополовите бракове или на марихуаната си струва най-голямата жертва? Бих ли понесъл куршум, за да предотвратя „сливането на човек и машина“? Толкова ли ме интересува глобалната миграция?

Нито една от идеите, които Дугин и Путин карат руснаците да защитят с живота си, не е толкова мощна, колкото идеите, с които фашистките лидери от 20-ти век успяха да запленят своите нации. Също така нито Путин, нито Дугин имат харизмата да попречат на хората да си задават най-основния въпрос: Защо това трябва да е на живот и смърт за мен?

И най-важното е, че Путин не е постигнал импулса на военните победи, които направиха реториката на Мусолини и Хитлер много по-привлекателна, отколкото всъщност трябваше да бъде. На този етап от конфликта всяка идеологическа ревизия в движение изглежда и се усеща като опит за оправдание на пораженията. Путин пропусна шанса си да стане идеологически, популистки лидер преди години – докато все още печелеше. Също така си струва да се отбележи, че въпреки всичките им превъзходни популистки умения и силната връзка с милиони свои сънародници, нито Хитлер, нито Мусолини в крайна сметка управляват света - или дори успешно защитават мястото на Германия и Италия в него. Като по-малко опитен фюрер, Путин рискува да има поне толкова тежко отражение върху Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да живее РУСИЯ

    29 28 Отговор
    Путин е велик
  • 5 Защото

    26 25 Отговор
    Путин не е Хитлер и Мусолини а в велик като Петър Велики
  • 6 Псст

    23 24 Отговор
    Защото Той не е нито Хитлер нито Мусолини.Руснаците ще получат всичко което е запланувано
  • 7 Реалист

    21 24 Отговор
    ФАЩ И НАТО не получават подкрепа защото цяла Европа и цял Свят виждат, че носят само кръв и войни придружени с хуманитарни кризи.
  • 8 1233211

    5 8 Отговор
    Дисертацията няма подкрепата на времето и случая.
  • 9 Много аргументи

    18 19 Отговор
    Има за доказване на тезата в тази статия но най-важният аргумент липсва
    Онези години италия и германия са били диктатури а съвременна русия е демократична държава

    Коментиран от #12

  • 10 Псевдоним

    23 20 Отговор
    Хитлер и Мусолини са като небесни ангели в сравнение с "колективния запад".
  • 11 Боже колко популизъм

    24 18 Отговор
    А Зеленски иска да е като Хитлер!
  • 12 Хитлер

    16 10 Отговор

    До коментар #9 от "Много аргументи":

    Не бил вършил жестокости
    Младите може да не знаят но много да широко се вършеха жестокости избиха цялото население на село лидице в чехия избиха цялото население на село хотин в беларус
    Избиха 150 000 невинни граждани между които имаше военноплебници и 30 000 евреи близо до киев в района на така нареченият бабий яр
    По възрастните помнят как американците убиха цялото население на селото сонг ми в виетнам
    Няма място за да изреждам всички жестокости извършени от различни държави в различни части на света
  • 13 Стига бе

    23 15 Отговор
    Тия нещо са забравили, че точно руснаците помляха непобедимия хилядолетен Райх на бай Хитлер!?

    Коментиран от #21

  • 14 Ееееее

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    А на кой да ги препишеш беее? Вие и на фактите казвате, че не е така бе! Много ясно се виждаше стрелбата от танка, по жената с колелото и паркираната колона от танкове с буквата Z! Та на този въпрос и Песков не можа да отговори, но ти продължаваш. Наглостта ви няма край.
  • 15 Защото

    13 7 Отговор
    Зад Хитлер и Мусолини, стоеше едрият индустриален капитал на Англосаксия. Тогава интересите на САЩ и СССР, съвпадаха, с Англия тактически, краткосрочно-после, операция "немислимо". Англосаксия принуди Хитлер да нападне СССР, с надеждата руснаците като бъдат изтощени да нанесат унищожителния удар срещу Германия и Русия. САЩ искаха да отслабят Германия, и да засилят Русия-бяха инвестирали много в Русия, а и печелеха от ленд лийза-изплатен чак 2016 г., за да няма английско влияние стигащо до Кавказ и Тихи Океан. САЩ спечелиха много острови от Англия за военни бази, със сто години напред. От САЩ дойде "руското икономическо чудо", както японското, италианското и т.н. Попрече им предаването на атомната бомба от Джулиъс и Етел Розенберг-осъдени на смърт, електрически стол, Дейвид Грийнлас-те спасиха човечеството от 3-та СВ.
  • 16 Aлфа Bълкът

    16 15 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Хитлер изправи Германия на крака и от една фалирала държава я превърна в първа икономическа сила в Европа. Днес без Хитлер, Урсула фон дер Лаейн и Ангела Меркел щяха да проститутки в Холандия дето не могат да се пенсионират.
    Хитлер го е направил с цената на война и геноцид, наказвайки хората разграбили държавата му.
    А Путин е един агент на ЦРУ, който унищожава Русия и помага на САЩ да са на върха отново, отслабвайки ЕС икономически временно.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сульо Пулев

    16 11 Отговор
    Руската федерация ще се разпадне до 2 години. Републиките, особено по-бедните, не искат вече да са под московския ботуш, не искат да бъдат пушечно месо...и да умрат за болните, имперски амбиции на Путин, нито копнеят за възстановяване на СССР, към който са присъединени насилствено и десетилетия задържани с терор.
  • 19 БСП за България и Радев

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    Как смееш да говориш така за най-великият владетел на 21-ви век - Другарят Владимир Владимирович Путин. Държавник, който ще превърне Русия в хегемон в Европа. Който ще освободи запада от културно робство и ще наложи съветския бит и култура
  • 20 Питам

    18 11 Отговор
    Трябва ли да вярвам на еврейска телевизия,която като Сорос манипулира мнението на зрителите? Постоянното присъствие на Русия в ООН месеци наред иска украинците да дадат доказателства за Буча,хора,имена ,адреси на убитите!Но понеже това е режисирана постановка никой не дава доказателства! За масовите гробове край Харков ,които сега украинците разравят и ги представят като геноцид,руснаците извадиха видео доказателства,че са погребали стотици загинали украинци на фронтовата линия,които самата Украйна е отказала да си прибере,въпреки официалната нота от страна на Русия! Е това ,ако не е манипулация ?
  • 21 Лъжеш

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "Стига бе":

    Руснаците мриеха като мухи, Сащ победи сама и света направи долара световна валута от благодарност!
  • 22 сороснерес

    9 7 Отговор
    Във Фейсбук .Нова тактика от Дойче зеле сорос -нерес пропаганден.. Като видя какви коментари оставят хората за тази $вободна медия$...решила че изобщо не бива да има такива за техните платени публикации..и написаха.. Дойче веле ограничава коментари ....Познайте сега на кои коментари няма ограничения..Гьобелс ряпа да яде..сегашните медии добре научиха урока и доста напред с материала.Ама има интернет и хора не са идиоти да вярват на инджеви,минчеви,дойнови..и др. грантаджии..Радвайте се на Факти..все още може да коментирате свободно..
  • 23 Търновец

    12 4 Отговор
    Путин и Хитлер са съвсем различни както са различни Руси и Немци, Хитлер беше мечтател и неосъществен художник - той обаче не беше аналитично подготвен военен стратег и той нямаше дълбоки човешки и суровинни ресурси да спечели тежка и продължителна война в която Немците се биеха срещу 80 % от света, много Германци по природа са мечтатели, Хитлер можеше да разплаче стотици Немци на митинги, имаше дар слово и орден за храброст от ПСВ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уеб

    4 5 Отговор
    Щото не е нацист като тях.
  • 26 Урюрвкос

    5 4 Отговор
    в Буча нищо не е станало, няма жертви, няма списъци със фамилии на загинали, няма погребения, няма опечалени роднини.
  • 27 Лавров: Западът иска да унищожи РусиЯ !

    7 4 Отговор
    ЗАПАДА ИСКА ДА ГЕПИ ГАЗТА НЕФТА И МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА НА РУСИЯ , КАТО ВСЪЩНОСТ ТАМ НИКОЙ ДРУГ НЯМА ДА СЕ ДОРЕДИ ОСВЕН САЩ ..... ДЪРВЕНИЯ МАТРИАЛ СЪЩО Е ТАМ ! НЕ ЗНАМ ЗАЩО ВСИЧКИ ПОМАГАТ НА УКРИЯ КАТО САЩ НЯМА ДА ГИ ДОПУСНЕ УТРЕ ДО ПЛЯЧКАТА ?
  • 28 ДА АМА НЕ !

    5 4 Отговор
    93% от гласувалите в Украйна поискали присъединяване към РФ.......................
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Важното

    5 0 Отговор
    Е че има по голяма подкрепа от Бай дъньо.егати смешната статия хахаха
  • 31 Реалиста

    5 3 Отговор
    Да сравнявате фашиста Хитлер, избил и изгорил в газовите камери хиляди невини деца и жени,опитал се да превземе цяла Европа, опълчва му се СССР и го тика в окопа, жалко че сравнявате престъпник номер 1 във света, с Путин който иска да защити православието и преди всичко страната си и руския народ.Ужасно е !!!!

    Коментиран от #37

  • 32 Матей преображенски

    6 3 Отговор
    Ако се прави исторически паралел,Путин е в ролята на Сталин,а колективния англо-сакски запад е зад нелепия зеленски,сравним с ефрейтора шикългрубер(хитлер).
  • 33 Биби бимбашиата

    1 1 Отговор
    Путин е най голямиа ма никой не го вижда това, само наште наведенаци-комонжуги мо симпатизирват шо сичко им се вижда убаво кое е от Оркистан.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Подло

    2 1 Отговор
    Виждам че има умилителни анализи за Хитлер, браво на невежите. Освен това, не е имало руско-турска освободителна война, имало е руска агресия, която е нарушила нашия столетен кеф под управлението на османската империя. Сега щяхме да сме си в Турция и да сме влезли в НАТО много по.отдавна! Язък!

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Едуард Петров-Едо

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Реалиста":

    Емоционално и добре си го написал! Благодаря ти от името на милиардите чисти и честни хора по Света! Бог да пази България и почтените хора! АМИН!
  • 38 Иван

    5 1 Отговор
    Бла-бла-бла , кой Ви чете глупостите? Youre just another brick in the wall
  • 39 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Подло":

    Приятелю може и да съм невежа но: Хитлер след ПСВ беше безработен и понякога спеше под мостовете при клошарите, Вода е собственик на проценти от нефто-газови фирми и е милиардер, в сравнение с него Хитлер е бедняк, но когато той дойде на власт в Германия имаше 5 млн безработни а 4-5 години след това Германия търсеше работници. Има работи покрай Хитлер за които предпочитам да си трая - опитай да разбереш защо в Индия дори Българска журналистка забеляза кинотеатри и имена с името Хитлер, има и много друго
  • 40 Много се кефя, като ме лъжат по прости

    6 2 Отговор
    от мен!Путин има подкрепата на 134 дфържави с 6,5 милиарда население.Това е 6/7 от населението на планетата земя.Не знам как се разпространява невярната информация,че англосаксонците и техните лакеи от ЕС са били целия свят.Това е най голямата лъжа.В момента и канибалите в Африка се греят на дърва и се къпят всеки ден в реката докато европейците ще се греят с мебели и ще спят като ескимоси а за къпане да не говорим.Ще въшлясат и пъпчасат.Такова харакири каквото си направи Европа и САЩ и самурайте в древна Япония не са си правили.