Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Ноември, 2022 13:00 2 814 35

Русия вече играе за реми

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска агресия

Русия вече не може да спечели играта, но и за Украйна не е сигурно, че има ресурс да го постигне

Русия вече играе за реми - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако войната в Украйна е шахматна партия между Москва и Киев, то с решението за изтегляне от Херсон Русия дава знак, че вече играе за реми. А в началото на играта амбициите на Путин бяха много по-големи. Той смяташе, че още в дебюта ще оплете противниковия цар в мрежа от матови заплахи и ще го принуди да се предаде. Това не се случи, украинците загубиха пешки и дори фигури, но избегнаха мата. С подсказване от опитни западни гросмайстори украинската армия успя да изиграе силни ходове, да възстанови материалното равенство на дъската и на свой ред да организира контраатака. Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров Петров.

Русия вече не може да спечели играта, но и за Украйна не е сигурно, че има ресурс да го постигне. Шахматната партия завършва реми в четири случая. Първият е по взаимна договорка – единият играч го предлага, а другият приема. Поне засега този вариант е неприемлив за Украйна. Втората възможност е реми с вечен шах – с подсказка от ирански гросмайстори Русия се опитва да превърне заплахата за украинските градове в постоянна. Има и опция за трикратно повторение на ходовете – изглежда Москва разчита точно на това, изграждайки отбранителна линия по река Днепър, която да бъде атакувана многократно но безрезултатно. И накрая идва най-страшният сценарий, който води до реми – когато двамата противници са понесли толкова загуби, че са стигнали до взаимно изтощение и не им е останал материал да матират противника, имат само по един кон или офицер.

А всъщност украинците разчитат, че в крайна сметка Путин ще се окаже в цугцванг, негов ред е да мести, но той няма полезен ход – от военна гледна точка няма сили за настъпление, а от политическа му е отрязан и пътя за отстъпление.

Допускам, че Русия може да не стигне до реми и след няколко месеца вече да се стреми към минимална загуба. Тя може да изглежда така – отстъпваме от Херсон и Запорожието, но запазваме Крим, Донецк и Луганск. Или в краен случай – само Крим.

Това, от което всички се опасяват, е, че когато се изправи пред неизбежна матова заплаха, Русия може да бутне дъската, т.е. – да използва ядрено оръжие. Но има и възпиращ фактор – Путин е наясно, че при такъв сценарий това ще се окаже последната игра в неговата кариера на шахматист.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русич

    13 13 Отговор
    24 февраля 2022 года - неонацисты и наркоманы, 9 ноября 2022 года - наши украинские партнёры...
  • 2 Пич

    25 30 Отговор
    Русия взе точно това , което искаше ! И ще си го запази ! Неразбралите - говорете си .....

    Коментиран от #8, #13, #15, #16

  • 3 Смешници

    18 16 Отговор
    Аман от жалки аналазитари.Рудив се подготвя за голямата война и на който не му е ясно ,че тя скоро започва ,да си къса дипломата и да се показва сред медиите дори срещу заплащане да говори поредните глупости .
  • 4 ьахахаха

    21 10 Отговор
    eBаx тва реми с териториални загуби колкото една българия

    Коментиран от #28

  • 5 Чегевара

    16 22 Отговор
    Партизани антифашисти са започнали сражения в Херсон.
    Слава на Украйна!
  • 6 Хахах

    13 13 Отговор
    Играят ганкиното. Не ги пускайте на олимписките игри ще бият всички рекорди по бягане хахааха сложете един украйнски войник на старта и ще избягат извън стадиона
  • 7 Дългият

    9 21 Отговор
    Русия освободи и прие три области. Повече не и трябва. Украйна си остава украйна в останалата немалка територия. НАТО ще даде блокираните руски милиарди на Зеленски за възстановяване. Останалото са емоций и пропаганда.

    Коментиран от #23

  • 8 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ко ? Не !
  • 9 Урюрвкос

    19 6 Отговор
    и друг път съм го казвал, в Украйна има 11 града с население над 500хил души и 9 от тях са от лявата страна на р.Днепър. Там е концентрирана промишленоста и суровините. Западна Украйна е гориста и планинска чудно място за лов и нищо повече.
  • 10 Защо не пишете?

    16 7 Отговор
    Ало, факти-те? Кога ще напишете, че Унгария блокира над 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна?

    Коментиран от #19

  • 11 ТаУмВзе

    15 8 Отговор
    Пацо експерто не е разбрал, че това е Война на краварите срещу Русия на окраински терен и с окраински нацита пациенти. Натам става малко по палава ситуацията с Генерал Зима. Z
  • 12 Бесен- _Язовец

    4 7 Отговор
    Пооомяр с мнение с
  • 13 Морския

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ко!
    Не!
  • 14 Пуря фекали

    10 8 Отговор
    Поредният позор за Руся но кумунист срама няма морал Хич
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тука има-тука нема

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Познай кой какво къде и за колко
  • 17 Начо

    4 11 Отговор
    Путин е получил щедра оферта. Пълно изтегляне от Украйна, след 7 години и от Крим, репарации и предаване на военно престъпниците.
    Той, получава амнистия

    Коментиран от #20

  • 18 Теле

    6 4 Отговор
    За да мислиш требе мозък, а не зеле
  • 19 Теле

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Защо не пишете?":

    Нямат разрешение от паси
  • 20 Теле

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Начо":

    Начо-кух
  • 21 Матей преображенски

    9 5 Отговор
    Много бързат да се радват,дори да се намърдат в Херсон,руснаците ще са недосегаеми отвъд Днепър,а може да им устроят наводнение от Каховския язовир,нещо ,което всу се опитваше да направи.Нека си струпат техниката и войската по ниския бряг и руснаците могат да отприщят шлюзовете внезапно,без да рушат стената.През това време ще си освободят маса войници и техника и ще направят рокада,ще настъпват към Харков и Киев.Там вече разчистват укрепленията на всу с масирани артилерийски обстрели.,зеленски се оплаква,че било същински пъкъл.

    Коментиран от #25

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    Русия се мъчи от 2 -3 месеца да направи ДИПЛОМАТИЧЕСКО Реми в тежка,почти загубена позиция!
  • 23 Обективен

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дългият":

    Не 3 а 4 области
  • 24 ДжафДжаф

    12 7 Отговор
    Десния бряг на Херсон представлява рявно поле без никакви гори, както е в района на Харков, при съществуваща реална опасност стената на каховската ВЕЦ да бъде взривена и всичко да потъне под вода. Няма абсолютно никакъв смисъл да се контролира тази територия, поне докато не се приключи с Донбас и Харков и не се натрупат достатъчно сили за настъпление на Николаев и Одеса. Тактическо отстъпление, при което временният украински контрол ще косва на хазаро- юдеите хиляди убити. Над 400хил ликвидирани укри, няма ток, няма отопление, няма дори вода в големите градове, просто защото и за това трябва ток. Кво реми и кви 5лв го гонят този. Нека първо укрите да преживеят зимата па тогава ще видим.

    Коментиран от #27

  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Матей преображенски":

    Явно не гледаш карта ,не четеш други освен теб и ........Какво и къде ще отиде тази вода ако се отвори ново каховския язовир......В момента руснаците се окопаха като къртове на левия бряг и за да не ги набара всу взривиха антоновският мост.Ако се излее водата от каховския язовир тя ще тръгне по днепър,като премине само през херсон.Това ще е апокалипсис за руснаците от левия бряг и ще унищожи тази плодородна земя.Ако се запази това време още 2седмици ще почне сериозна офанзива и на левия бряг от всу!На колко километра са от киев и от къде ще отидат.Ти трябва да се лекуваш медикаментозно,ако не си инвалид по рождение!

    Коментиран от #26, #31

  • 26 Смех

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Колкото украинците превзеха Змиинският остров
  • 27 Пешо от блока

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "ДжафДжаф":

    Гроздето е кисело, казала лисицата! А когато завзеха града беше голяма радост и цвилене от щастие. Сега вече и тоя град не им трябва,а ? А дано до края на годината да не им трябва Украйна въобще.
  • 28 Колкото 4 булгарии

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ьахахаха":

    Объркал си
  • 29 Мишел

    8 4 Отговор
    Руската зима ще разгроми Украйна, Молдова и щъ изстуди ентусиазма на ЕС да дава военни помощи . В това време руската армия ще почива , ще стреля с високоточно оръжие.
    После, напролет, " Давай сначала!", както е казал руският войник в оня виц .
  • 30 Никакво реми

    6 9 Отговор
    Пълна победа над Русия, както и да се помогне на окупираните от Русия народи. Това което си позволиха терористите не бива да остане безнаказано и неизплатено деиствие към народите.
  • 31 Мишел

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ъхъ, апокалипсис за руснаците от левия бряг😃😃😃😃😃😃😃
    🎃, левият бряг на Днепър е висок. При взривяване на Каховското водохранилище водата залива пространството с Херсон и това до 20-25 км. западно от него.

    Коментиран от #32

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Стига си писал небивалици.Понеже не знаешкой крак ти е есен и ляв ще ти кажа!Брегът на който са се окопали руските......е по нисък от Град Херсонкъдето според теб нямаше да влязат всу.Вече са там.Сега разбра,ли......За антоновския мост ,защо така филигранно го целеха ВСУ!сега разбра,ли вече.......По-рано трябваше да бягате от херсон,а не да покриваш дупките по антоновския мост с рабицова мрежа и първо малце варчица за да залепне бетонът...С кокошков бая го кърпихте,а рано рано тази сутрин го гръмнахте.......Защо ,ли??та виж колко е по нисък Този бряг на,който са се окопали орките.Мишел,ти марширувал ли ,си???Знаеш ли,кое е ляво и дясно или като процента.....ще трябва да те уча!!???
  • 33 Вирус

    6 1 Отговор
    И какъв е тоя списвач теориите на конспирациите си идват на място
  • 34 Никой

    4 4 Отговор
    Русия искаше всичко,но си изпочупи кътниците.Сега трябва да дъвче с фронталните зъби. Подозирам,че американците сами ще спрат устрема на украинците за да покажат на Москва,че могат да бъдат остъпчиви когато поискат. Те не искат да унижават до края педя човек.Много добре знаят ,че двете страни са си необходими като вечните противници и същевременно извличат облаги в полза на частни и държавни корпорации.
  • 35 Артилерист

    5 5 Отговор
    Авторът се опитал да е оригинален, ама не му се е получило. Русия е много напред с материала и още малко й трябва да остави противника с гол цар, ако не го матира междувременно. Над укронацистите са се надвесили много посказвачи, полакомени от невероятно големия им коефициент за победа (нали знаете,че колкото е по-малка вероятността за победа на един играч или отбор, толкова по-голям коефициент му слагат букмейкърите). РУСИЯ има много варианти за матиране, но тя има и много време, и това й позволява да изчака, залагащите хубаво да си оберат и последните центове...