Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 19:00 4 348 67

Историята ще застигне Путин

  • владимир путин-
  • история-
  • война-
  • ссср-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • руска армия-
  • серж шмеман

Руският президент не може да избяга от историята

Историята ще застигне Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята на Русия има своя закономерност и тя може би ще застигне Владимир Путин.

По времето на царете, а след това и на комисарите, руските владетели са изтръгвали огромни жертви от народа си, за да постигнат властта, империята и уважението, които са вярвали, че Русия заслужава, било то поради огромните си територии, природните богатства, културата, идеологията или просто силата си, само за да открият в един момент, че по пътя са изгубили изтощената си, изтерзана нация.

Още новини от Украйна

Егор Гайдар размишлява върху този цикличен модел в статия във вестник "Известия" през 1994 г., като се чуди дали моделът ще се повтори след разпадането на Съветския съюз. Той е вундеркиндът, който оформи първите посткомунистически реформи в Русия.

"Надпреварата на Русия за място в цивилизования свят напомня преследването на костенурката от Ахил", пише Гайдар.

"Чрез свръхчовешки усилия Русия ще успее да настигне и изпревари, особено в областта на военните технологии. И все пак светът неусетно, но неотклонно щеше да се движи напред и отново след позорни и мъчителни неуспехи страната щеше да се прегрупира за скок и да направи поредния лупинг, и всичко щеше да се повтори."

Близо 30 години по-късно безмилостните усилия на Владимир Путин да възстанови Велика Русия с груба сила, като при това осакати Украйна с шокираща жестокост и отслаби собствената си страна за десетилетия напред, изглежда се вписват в модела на Гайдар.

Това, което г-н Путин възнамеряваше да направи като бърз поход към Киев, за да установи куислинг режим, се превърна в смущаваща и скъпоструваща борба. Русия все по-често е принудена да отстъпва, както направи съвсем наскоро, обявявайки отстъпление от Херсон.

Друг е въпросът дали руснаците са достигнали точката на пречупване. От началото на инвазията значителният репресивен апарат на Кремъл работи на високи обороти. Той смазва всякаква опозиция на войната. Дори да наречеш войната нещо различно от "специална военна операция", това може да бъде престъпление.

Най-силната теза на г-н Путин, че "загубата" на Украйна представлява унизително принизяване на Русия като суперсила, все още намира отклик сред хората, израснали по съветския начин на мислене, в който империята беше много по-силна връзка от национализма.

Независимо дали руснаците наистина приемат променливите оправдания на г-н Путин за войната, става ясно, че има граници на това, което те са готови да платят за неговите реваншистки мечти.

Десетки хиляди руски мъже се втурнаха към границите, след като г-н Путин обяви масова мобилизация. Така те се присъединиха към приблизително стотиците хиляди най-добри и най-умни хора, които избягаха от началото на войната.

Междувременно прокремълските ястреби започнаха открито да се възмущават от некомпетентността на руските военни командири и от огромните загуби, които понася Русия.

Преди обявяването на неотдавнашната масова мобилизация, която беше последвана от обявяването на военно положение в окупираните от Русия райони на Украйна, около 30 % от руснаците отговориха, че са разтревожени.

След издаването на указа този дял се е увеличил до 69%. Измерването на тревожността е един от начините, по които социолозите държат ръка на националния пулс.

Следенето на националните настроения е от решаващо значение и за Кремъл, въпреки че определено ниво на тревожност е в негов интерес. Голяма част от страховете на г-н Путин са насочени не толкова към сплашване на Украйна или Запада, колкото към задържане на руснаците „на борда“.

Говоренето за неонацисти, НАТО пред портите или за упадъчния Запад, който е в предсмъртна криза, както и случайните намеци за потенциален ядрен Армагедон, предизвикват дълбоко вкоренени национални страхове сред руснаците. Те са съвсем естествено наследени от Втората световна война и Студената война. Но тъй като инвазията се проточи, г-н Путин трябваше да крещи "Вълк!" все по-силно.

В последното му изказване пред контролирания от Кремъл дискусионен клуб "Валдай" на 27 октомври, доминиращата тема беше лъжливостта на "агресивния, космополитен, неоколониален", размножаващ се по полов признак Запад. Украйна пък беше посочена само като пример за злото, на което е способен Западът.

И все пак дори пред тази укротена аудитория модераторът вкара нотка на безпокойство и съмнение относно войната.

"Владимир Владимирович, Вашето решение да започнете специална военна операция през февруари, разбира се, беше голяма изненада за всички, включително и за мнозинството руски граждани", каза Фьодор Лукянов, уважаван анализатор в областта на външните отношения.

"Вие многократно обяснявахте логиката и причините, знаем, но все пак това са решения от такъв мащаб, които вероятно не се вземат без някакъв специален тласък. Какво се е случило преди това решение?"

Г-н Путин даде типичния си отговор за необходимостта да се защитят руснаците в Донбас, но г-н Лукянов продължи да настоява.

"Имате ли усещането, което, честно казано, съществува в обществото, че врагът е бил подценен?"

Отговорът на г-н Путин, разбира се, беше отрицателен. Той инстинктивно знае, че диктатура като неговата се крепи отчасти на страха, но и на способността му да създава образ на сила, компетентност и сигурност.

Руснаците традиционно са доволни да поверят управлението си на силен "хазяин" или господар, благодарение на това, че имат малък опит в демокрацията. Най-важната черта на господаря е да осигурява стабилност и да изглежда, че знае какво прави.

Ако този договор бъде нарушен, както предупреждава най-великият руски поет Александър Пушкин в цитат, който всеки руснак знае наизуст: "Бог да ни пази от това да видим руски бунт, безсмислен и безмилостен".

Г-н Путин осъзнава тази опасност. Той често представя "цветните революции" в Украйна, които на два пъти - през 2004 г. и 2014 г. - свалиха от власт подкрепяния от Русия президент, като катастрофални събития. Според него те са подклаждани, разбира се, от вечно коварния Запад. Той знае, че трябва да увери населението си, че всичко върви по план, че западните санкции не нанасят вреда, че Русия ще възстанови величието си.

Възвръщането на величието на Русия е тема, която г-н Путин разработва от много години насам. Започна от оплакването на разпадането на Съветския съюз като "истинска трагедия" до изразяването на всепоглъщащата си неприязън към "така наречения Запад" - основно Съединените щати - за това, че не приемат Русия и него самия като равностойни партньори по сила.

Той се опира на пренаписването на руската история и култура, за да претендира за духовно превъзходство над Запада, който според него е упадъчен и разпадащ се. Той го направи отново в речта си във Валдай, цитирайки, наред с други, Солженицин и Достоевски. Няма значение, че и двамата писатели са били репресирани от държавата, съветската и царската, и че Русия е широко възприемана като клептокрация.

Голяма част от критиките на г-н Путин към Запада се споделят, разбира се, и от Запада. Но г-н Путин подхожда не от гледна точка на информиран анализ, а през съветската призма, която дълбоко изкривява Запада и проектира върху него всички автократични и репресивни машинации на Кремъл.

В това уравнение няма "мека сила", няма оценка на причините, поради които Украйна може да бъде по-привлечена от Европа, отколкото от Русия. В него има само сфери на влияние, разпределени според правилата за завладяване и контрол, които Западът отхвърли след Втората световна война.

Копнежите на украинците нямат никакво значение; мисията на Русия - на г-н Путин - е да върне на Русия това, което ѝ принадлежи по право на силата.

Що се отнася до въпроса на г-н Лукянов за времето. Ясно е, че г-н Путин е бил накаран да вярва от своите подлизурковци, че една бърза инвазия ще свали незабавно правителството в Киев и ще върне Украйна в двора, и че Западът е твърде далеч, за да направи нещо по въпроса.

Предположенията бързо се оказаха катастрофално погрешни. Но на диктаторите, които държат неоспоримо властта толкова дълго, колкото г-н Путин, не им е присъщо да признават, че някога са сгрешили.

Следвайки модела, очертан от Гайдар, г-н Путин реагира на неуспехите, като изисква от руснаците все повече жертви за все по-жестока война. Но както неговите предшественици откриха, за тяхно съжаление, търпението на народа им не е безгранично.

Серж Шмеман, член на редакционната колегия, бил е шеф на московското бюро на The Times през 80-те и 90-те години на миналия век и е автор на книгата "Ехото на една родна земя: "Ехото на едно руско село".

БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    52 33 Отговор
    Путин Застигна Историята бе,льохмани,не виждате ли че сте в краката му?

    Коментиран от #10, #38, #46

  • 2 Грант народ затрива

    51 18 Отговор
    - Владимир Владимирович, Урсула фон дер Лайен е бременна!
    Путин:
    - Някой друг освен мен обвиняват ли?

    Коментиран от #6, #25

  • 3 Случайно преминаващ

    43 20 Отговор
    Даже няма да чета мозъчните напъни на знайни и незнайни агенции. За историята не се притеснявайте, ще минат години и тогава хората ще отсъдят, кое е било добро и кое не!
  • 4 007

    37 43 Отговор
    Ще остане в историята на равно с Хитлер. Ще гори в пъкъл@ вечно.
  • 5 Объркано Атлантиче

    40 18 Отговор
    Какво не ви казват:
    Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази благодарност към Русия за съболезнованията и подкрепата след терористичната атака в Истанбул и също така обяви участието на САЩ в подготовката й.

    „Не приемаме съболезнования от всички. САЩ се опитват да останат агнетата, а същевременно са истинските координатори на терористичната атака в Истанбул."
    Съболезнованията на САЩ са все едно убиецът пръв да се появи на местопрестъплението.

    Знаем кой е приятел и кой враг. Благодарим на Русия за подкрепата. Русия винаги ни е идвала на помощ в трудни моменти, защото е най-активната страна в света в борбата с международния тероризъм. И досега Русия се бори с терористите в Близкия изток и Европа.

    Колко дълго още Турция ще бъде съюзник в НАТО на своя враг - САЩ⁉️
  • 6 Човек

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "Грант народ затрива":

    😂😂😂😂😂
    Това ми хареса! Благодаря за веселят виц!
  • 7 Нали казаха че е умрял

    28 10 Отговор
    и то преди една година или 13 месеца.
    Защото по техните твърдения една година е 13 месеца.
    Еееех мечти.
  • 8 Източна ромелия

    27 16 Отговор
    Ще бъде записан със златни букви в историятя

    Коментиран от #42

  • 9 Карл 12 Наполеон Адолфович

    11 6 Отговор
    Цикълът почнат от Карл 12, Фридрих Велики, Наполеон и Фюрера ни наближава.
  • 10 Запознат

    21 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Виждам само наведени в краката му русоблизци.

    Коментиран от #14, #21

  • 11 Да ви светна

    21 27 Отговор
    Путин е джуджак несмаслен и скопен

    Коментиран от #39, #57

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кочо

    17 20 Отговор
    Снимката. От толкова много ботокс в бузите, лицето му е като задника.

    Коментиран от #20

  • 16 Васил

    14 17 Отговор
    Нищо хубаво няма да пише за Путлер.
  • 17 дядото

    23 13 Отговор
    каквото и да пишете или изсмуквате от пръсти-русия повече от 1000 год. я има и ще си я има,а много от вас няма да запомнят

    Коментиран от #18

  • 18 Фори

    14 19 Отговор

    До коментар #17 от "дядото":

    Нека я има още 1000г но зад желязна завеса.
  • 19 Бай Онзи

    5 5 Отговор
    След 3 000 години !
  • 20 Някой

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "кочо":

    Ти казваш това защото, предполагам си много красив и критерият ти за красота е завишен и съобразен с твоите виждания?
  • 21 Ти накъде

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Запознат":

    си наведен, защото ако си вярваш че не си, значи имаш нужда от лекар?!
  • 22 Айде Бегай

    4 4 Отговор
    галфон
  • 23 РУСИЯ е ВЕЛИКА

    21 10 Отговор
    И ще спаси света от глобалистите

    Коментиран от #26, #49, #52

  • 24 Истината

    13 19 Отговор
    Психопата Путин няма да доживее до трибунала за военнопрестъпници, но всички от шайката му ще бъдат съдени. И Лавров и Шойгу и Патрушев и Матвиенко....... Пред трибунала ще отговарят и пропагандаторите, които 8 години сееха омраза срещу Украйна като Соловьов, Кисельов,Скабеева, Симонян, Кеосаян и останалите клакьори. След това за обикновените руснаци ще има дълги години на депутинизация. Такава ще има и за всички фенове на Путин по света!

    Коментиран от #29

  • 25 Айде Бегай

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Грант народ затрива":

    Дедо Борел е причинителя на това късно зачатие
  • 26 Истината

    16 20 Отговор

    До коментар #23 от "РУСИЯ е ВЕЛИКА":

    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални y poди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лай ната, в които иска да потопи целия свят.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джон Маккейн

    11 15 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.

    Коментиран от #32

  • 29 Ще бъдат

    17 6 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Съдени зеленски дедо Джо и тъпите глобалисти и Урсула корумпираната

    Коментиран от #47

  • 30 Наблюдател

    11 17 Отговор
    Путин се нареди до кървавите диктатори Хитлер и Сталин и ще свърши като тях. Или сам ще глътне цианкалий в бункера като Хитлер или като Сталин ще пукне в локва от собствената си урина от инсулт причинен от приближените му.
    След това ще има период на депутинизация, която ще засегне и доста симпатизантите на диктатора в страните от ЕС.
  • 31 Подкрепяш Путин

    17 15 Отговор
    Подкpeпяш yбийството на ykpaински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!

    Коментиран от #35, #62

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шишо

    9 10 Отговор
    "Россия - тюрма народов" Валидно през IXX, XX , потвърдено и за XXI век.
  • 34 Баба Ванга

    9 13 Отговор
    Първият княз на Русия бе Владимир, сегашният Владимир ке биде последниот!

    Коментиран от #36

  • 35 ПУТИН....

    16 11 Отговор

    До коментар #31 от "Подкрепяш Путин":

    А Зеленски какъв продаде народа си

    Коментиран от #55

  • 36 Ще бъде

    16 7 Отговор

    До коментар #34 от "Баба Ванга":

    Вечния и ще освободи света
  • 37 Истината

    13 14 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.

    Коментиран от #56

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Виц

    16 10 Отговор
    Срещат се американец и руснак. Американецът с гордост:

    - Хората в Америка са много сърдечни. Когато една възрастна жена паднала в канализацията, един човек минал покрай нея и я спасил с цената на собствения си живот.

    Руснакът:

    - Това нищо не е. В нашата страна, когато един старец се ocpa, триста хиляди души тръгнаха да го спасяват с цената на живота си.
  • 41 Истината

    14 13 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Руска поговорка

    13 6 Отговор
    Най-хубаво е не там където ни няма а там където никога не сме били!
  • 44 Салтиков-Щедрин

    10 12 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.

    Коментиран от #63

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Спорно е

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Дефектът в главата като национални страхове,или националните страхове като дефект в главата на руснака.А иначе где го руснака?Родина прадал,на запад,а и в Турца убежил
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Матросов

    6 7 Отговор
    Бая са му надули бузките на путл...о. Трепери в бункера и пълни памперсите. Жалък, а още по-жалки со поддръжниците му.
  • 52 Асен

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "РУСИЯ е ВЕЛИКА":

    Поредната опорна: "Русия е велика и ще спаси света от глобалистите"
    Сигурен съм,че колегата по-долу не знае какво точно е написал :)
    Ок, Путин и Русия се борят против сегашния световен ред,както казват те.
    Някой ще ми каже ли какво предлагат в замяна?:)
  • 53 Слава на Русия !

    7 6 Отговор
    ВОВА е Бог !
  • 54 Дидо

    10 5 Отговор
    В книгите за Ванга е казано преди повече от 20 г : Никой няма да надмогне славата на Владимир - Славата на Русия който иска да спори с Ванга аз вярвам на нея !

    Коментиран от #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 И Рашизма

    2 8 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    Е още по лошата версия на фашизма
    . Болен руски мозък се лекува само с 9 милиметров .
    Украйна и това прави , няма друг начин да ги вразумиш руските неандерталци.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #56 от "И Рашизма":

    Твоя мозък е болен ,което означава че ще поеме 9 мм нали?
  • 59 Асен

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "Дидо":

    На русофилчетата това им остана: да вярват на врачки и на шамани :)
    Ако искайте пробвайте с карти Таро, Зодиака или хвърляйте боб
    Само така може да се убедите колко "велик" е вожда ви хахаха
  • 60 Пътнико свиден

    2 8 Отговор
    Джуджо е пътник Русофилите ще му целуват капацуната по снимките
  • 61 ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!

    8 1 Отговор
    "СКЪПО СТРУВАЩА БОРБА" - ЗАВИСИ ЗА КОЙ! СКЪПОСТРУВАЩА Е ВОЙНАТА ЗА САЩ - НАТО УБИЕЦА! СКЪПОСТРУВАЩА Е ЗА ТЪПИЯТ ЕС! И ПРЕСКЪПА ЗА УКРАЙНА! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПОДДЪРЖАТЕ НАЦИСТИТЕ! РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА! РУСИЯ НЯМА ДА СЕ ОГЪНЕ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!! ИСТОРИЯТА НЯМА ДА ЗАБРАВИ РУСИЯ - ТЯ ЕДИНСТВЕНО СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ СВЕТОВНИЯТ УБИЕЦ САЩ!!! РУСИЯ ЩЕ ВЪДВОРИ НОВ МОРАЛ В СВЕТА - БЕЗ "РОДИТЕЛ-1 И РОДИТЕЛ-2! ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ!!!
  • 62 ПОДКРЕПЯМ ПУТИН!

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Подкрепяш Путин":

    ПОДКРЕПЯМ УБИЙСТВАТА
    НА НАЦИСТИ ЗАХЛЕБВАНИ ОТ СВЕТОВНИЯТ УБИЕЦ НА ДЕЦА САЩ-НАТО!!! ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!!! СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ!!!
  • 63 АМА ТОГАВА

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Салтиков-Щедрин":

    ШЧЕДРИН ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!! ЕДНО КЪМ ЕДНО - ПОГЛЕДНИ НАГЛИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!! ИЗБРАНИ! ХА-ХА-ХА!
  • 64 Нищо лично

    1 6 Отговор
    "Той се опира на пренаписването на руската история и култура, за да претендира за духовно превъзходство над Запада"

    Затова ли Путин и терористичната клика около него така настоятелно и праволинейно се опитват да пренапишат и българската история и произхода на българската писменост с която си служат, за духовността която е текла от българските земи към руските? Не ѝм се връзва истината с измислената и фалшива имперска същност, която целят да постигнат ли? Няма как да се случи това. Русия потъна.
  • 65 Ммммм

    6 1 Отговор
    Историята застигна някои други, но не и Путин!
  • 66 НОВО ПЕТ

    1 2 Отговор
    Слава АЛКОХОЛУ
  • 67 Ще пребъде

    1 0 Отговор
    Правилно! Путин ще остане в историята, като човек спасил света от трета световна война! Такава е истината, колкото и да не се харесва на военолюбците!