Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 21:00 5 427 114

Западна измислица ли са европейските ценности? Това ще ви изненада.

  • демокрация-
  • европа-
  • европейски ценности-
  • история-
  • древна цивилизация-
  • гърция-
  • украйна-
  • българия-
  • християнски ценности-
  • перикъл

Цивилизацията винаги побеждава. И България е част от тази победна цивилизация.

Западна измислица ли са европейските ценности? Това ще ви изненада. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той казва: "Гроб на знаменитите е цялата земя".

А също: "При споровете между частни лица всички имат според закона еднакви права".

И освен това: "Вследствие големината на нашата държава у нас се внася абсолютно всичко от всички страни и ние можем да ползваме еднакво удобно както от онези блага, които се произвеждат у нас, така и от благата, които се произвеждат от други народи".

Какво означават думите на Перикъл

Тези изречения е произнесъл политикът, стратегът и философът Перикъл в чест на падналите в Пелопонеските войни атински воини. От тези негови думи може да се заключи, че:

Първо - той е мулти-култи, защото според него способните, знаменитите и великите принадлежат не на една отделна нация, а на цялата земя. Второ - той е убеден демократ и привърженик на правовата държава. И трето - той е привърженик на глобалната икономика, защото хвали свободната търговия между хората и народите.

Ето още от неговите думи:

"Ние даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме никому възможността да изучава или да разглежда онези неща, от които може да се възползва който и да било от нашите неприятели".

Тук вече той сякаш малко прекалява. Изказването му е на отявлен либерал, готов да приеме в държавата си всякакви чужденци, дори от вражески настроени държави. Ще рече човек, че е бил пиар на бившата канцлерка Меркел или пък отявлен привърженик - при всички случаи привърженик на оспорваните от доста нашенци "европейски ценности".

Но всъщност в тези думи на Перикъл сякаш няма нищо чак толкова забележително. Освен това, че са произнесени през 430-та година преди новата ера.

Западна измислица?

Така че охулваните от някои хора "европейски ценности" не са измислица на някой съвременен разглезен западен интелектуалец. Те са били достижение на европейската и световната цивилизация още преди да бъде разпространено християнството. И са всъщност основните човешки ценности.

Но може би най-завладяващото в тази реч е, че Перикъл обяснява победата на Атина над Спарта не с някакви нейни военни предимства - знае се, че Спарта е най-подготвената за войни древна държава - а тъкмо с атинските ценности и атинския начин на живот. И с готовността на атиняните да ги защитават. Ето какво казва още Перикъл: "Хората скърбят не затова, че са изгубили тези блага, които не са опитали, а че им се отнема това, към което са привикнали."

И още: "Демокрацията също е част от критичната инфраструктура, която трябва да защитаваме. Защитата на демокрацията изисква силен дух и издръжливи граждани". Впрочем, това последното е уловка. Това твърдение не е на Перикъл. То е от скорошната реч на германския президент Щайнмайер. В нея той призовава Европа и света да помогнат на Украйна. Но би могъл да го направи с думите на Перикъл отпреди 1500 години приблизително така: "И в случаите, когато ние оказваме помощ на когото и да било, се ръководим не толкова от съображението дали това е в наш интерес, колкото от взаимното доверие, което е присъщо на свободата". Отпреди 2400 години е, а звучи като член от договора на НАТО.

Какви ценности защитаваме

Всички тези съпоставки и съвпадения би трябвало накарат консерваторите - американски, европейски и български, а и не само консерваторите, разбира се, да се позамислят върху това какви точно обичаи и ценности са ни завещали древните и кои от тях си струва да пазим и съхраняваме.

И също за какво си струва да воюва човек - дали за тези ценности и за своя начин на живот, или пък за управлението на някоя продажна върхушка, която прикрива користта си зад иначе трогателни излияния за нация, чест, достойнство, величие и саможертва. И може би най-важният въпрос: Кой в края на краищата ще победи. Дори няма нужда да човек да се рови в световните летописи за верния отговор - достатъчно е да се огледа и прецени съвремието ни.

Цивилизацията винаги побеждава, успехите на варварството са временни. Нашата цивилизация в Европа, например, не е съхранила обичаите на тъмното си Средновековие, а най-добрите постижения на Атина и Рим, на Възраждането, на Реформацията, Класицизма, Просвещението, индустриализацията, борбата за правата на човека и демокрацията. И България е част от тази победна цивилизация, не защото Крум е пил от черепа на Никифор, а защото българите са се възползвали от всички достижения на Византийската империя.

Твърде (не)човешко

Това дали Украйна си е върнала Херсон и дали Русия ще успее пак да го превземе няма да промени крайния изход - победата на Украйна, приела ценностите на цивилизацията като свои.

Цивилизация, която освен всичко друго означава и това: "...всеки човек може да се прояви у нас при най-разнообразни положения като пълноценна и самостоятелна личност и при това с голяма елегантност и изисканост".

Едно съвсем човешко предназначение на града, на управлението и на държавата, според Перикъл. Най-смисленото ѝ предназначение. Въпреки че някои замаяни от своите собствени неистови видения философи и умници (не са само Дугин и Ницше), биха ги отхвърлили като нещо "човешко, твърде човешко"... Другото виждане обаче е нечовешко, твърде нечовешко.

Автор: Иво Беров


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 84 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    54 3 Отговор
    Като шумерската цивилизация, вавилонската, ацтекската....

    Коментиран от #15

  • 2 DW ЛАЖЦИТЕ

    121 16 Отговор
    АГЕНЦИЯ ЗА ЧУЖДО ВЛИЯНИЕ,И ФАКТИТЕ СА СПОНСОРИРАНИ ОТ СОРОС И АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА АКО СА ЕВРОПЕИСКИ ЦЕНОСТИ ОК ТАКА Е

    Коментиран от #87

  • 3 нищо не се разбира

    127 13 Отговор
    Какви са тия глупости написани в статията . каква е връзката на античостта със сегашна Европа .

    Коментиран от #12

  • 4 интересно

    104 6 Отговор
    То излиза че нато е участник и в превземането на Троя.
  • 5 само питам

    93 6 Отговор
    Ахил нещо като Рамбо ли е бил ?
  • 6 Отец Дионисий

    98 7 Отговор
    Това не е цивилизация а Содом и Гомор.
  • 7 нищо общо

    72 5 Отговор
    Перикъл за разлика от сегашните управляващи ес е бил велик политик .
  • 8 Комуниста

    119 6 Отговор
    Европейски ценности и демокрация са лозунги за балъци. Зад евро ценностите се крие банкер който иска да ви пороби със заеми и да сте му в ръцете цял живот

    Коментиран от #105

  • 9 Авторът е забравил

    87 10 Отговор
    Най-значимите достижение на древните гърци-хомолюбовта между мъже и малки момченца.

    Коментиран от #57

  • 10 Аршлох

    63 3 Отговор
    Гу си нът ,не беше ли от близките на Мавъра от Драгалевци?Ако е така коментарите към статията са излишни.Или добро или нищо,знаете като за кой.

    Коментиран от #18

  • 11 провинциалист

    77 3 Отговор
    Един списък на прословутите ценности някой може ли да приложи или дежурно само си правим вятър?

    Коментиран от #58

  • 12 Не си само ти

    10 61 Отговор

    До коментар #3 от "нищо не се разбира":

    По принцип русофилите трудно вдяват!

    Коментиран от #36, #106

  • 13 Гост

    66 4 Отговор
    Ти ли си Иво? Ти ли си Беров? Къде беше по татово време да ни разказваш тези евро-ценности?! В Ливан! Кого пращаха зад граница Беров? Само сигурни и верни на партията хора …. Е, Ивчо, историята си остава история, колкото и да й буташ и криеш паметниците й!
  • 14 Русофил

    13 46 Отговор
    Аз мразя Америка! Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!

    Коментиран от #19

  • 15 Анонимен

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И тракийската
  • 16 Незнам дали Западните ценности

    8 33 Отговор
    са измислица, но се чудя, знае ли няякой какви са източните ценности 🤣

    Коментиран от #20, #22

  • 17 Путинофил

    6 41 Отговор
    Путинизма е наша висша човешка ценност!
  • 18 Гост 2

    36 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аршлох":

    Точно от там беше и работи във вестник Демокрация.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    48 2 Отговор

    До коментар #16 от "Незнам дали Западните ценности":

    Източните ценности са първоизточника и непресъхващия извор на всички ценности. Ето нещо много актуално: “ Достойният винаги се старае да бъде безпристрастен, да не дава оценки на трудно постижими неща и да не слуша безплодни учения.”
  • 21 Д-р Пси

    30 0 Отговор
    Не бъркайте ценностите с девиациите!
  • 22 По принцип

    40 4 Отговор

    До коментар #16 от "Незнам дали Западните ценности":

    Западните ценности са позабравени източни. Цивилизационният поток е от изток на запад.
  • 23 ежко

    64 1 Отговор
    Извинете, но по глупаво и нагласено от контекста нещо, не бях чел!Западни цености?Това ли са били те?Думите не се покриват с делата.Егоизма-ето това е водеща западна ценост!Алчност на квадрат -още една западна ценост!Мултикултурност, и то натрапена -глупост на трета степен!
    "И в случаите, когато ние оказваме помощ на когото и да било, се ръководим не толкова от съображението дали това е в наш интерес, колкото от взаимното доверие, което е присъщо на свободата". Що си траем тогава за Лижан,Йемен, Еритрея,Судан?Явно интереса клати феса........
  • 24 ренико

    53 3 Отговор
    Берберов псе си беше и псе ще си останеш. Лъжец. Борел се за ценности!? Европеиски вика цености? Къде беше преди 8 г. бре борец? Защо не се бореше да спрат да избиват жени и деца тези бандера фашисти за които сега плачеш? И да ви кажа папагали след Иисуса Христа сина на живия Бог, други цености няма нито на земята нито на небето. Само че вие сатанистите лъжливи не сте ги учили, и лъжете обикновените хора. Но няма да ви се размине, Христос чрез апостолите е казъл, отхвърляйте злото и се придържайте към доброто.

    Коментиран от #78

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    49 2 Отговор
    Иво остарел и изкуфел, онази от 5 век пр. Р. Хр. е била "парламентарна РОБОВЛАДЕЛСКА република" Стига повтаря гръцките глупости , че са родината на демокрацията,да ама РОБОВЛАДЕЛСКА демокрация.
  • 26 Тема е интересна

    36 2 Отговор
    Но статията нещо не се фокусира върху основните проблеми. Ние, славяните включително и Русия сме много по близко до древно-гръцката култура и ценности. От друга страна в някои западни страни и както изглежда и Украйна се набляга повече към еврейските ценности. А относно празните приказки за демокрация, цивилизация – виждаме до какво са ни довели – промени в климата, изчезващи биологични видове, над 8 милиарда население на планетата ...

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    18 9 Отговор

    До коментар #26 от "Тема е интересна":

    демокрацията е еврейска. Като християнството. Празни приказки и нелегитимни елити.
  • 28 Госあ

    9 11 Отговор
    Простолюдието не харесва Ницше ХаХа Единственият западен философ.
  • 29 Госあ

    22 4 Отговор
    Това е еврейското, да се погъделичка егото на простолюдието и някои да се промъкнат до парите.
  • 30 Асен Милев

    43 1 Отговор
    1. Напишете в нета „ОТКРИТИЯТА” НА ЕДИН ЧАЛГА ИСТОРИК" за да разберете КОЙ е Иво Беров, за да разберете текста правилно.

    2.Тези "европейски ценности" звучат сериозно и няма съмнение, че повечето индивиди и институции в европейските страни биха искали да ги зачитат. Друг е въпросът дали нациите извън Европа биха се съгласили с тази самооценка. Континент, който колонизира половината планета (без България) с безпрецедентна бруталност и води две световни войни през последните 100 плюс години, може би ще бъде посрещнат с известна степен на цинизъм, когато твърди, че изведнъж има превъзходен код на "ценности".

    3. Най-лошото е, че днес цялата тази демагогия, която ни пробутват като "европейски ценности" е много саморазрушителна. И то вече се вижда ясно. Не че няма и положителни неща, има разбира се, но като цяло... Всички виждаме какво започна да се случва, когато семейството едва ли не стана нещо архаично. А в крайна сметка то е основата на всяка общност.
  • 31 Хидра

    37 1 Отговор
    Западната "цивилизация" отдавна копае дъното, за съжаление и тикволандия е тръгнала натам.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дойче зеле

    30 1 Отговор
    Да ви го...... На европейските ви ценности
  • 34 Токсик

    34 1 Отговор
    Германският фашизъм проповядван от Дойче Зеле европейска ценност ли е ?! Ние отговорът го знаем, но нека да чуем какво ще ни излъжат швабите.
  • 35 БеГемот

    26 0 Отговор
    А ,аз си мислех ,че Спарта е победила в Пелопонеската война....
  • 36 хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не си само ти":

    ти вече да не си вдянат по европески?
  • 37 На дядя си

    41 0 Отговор
    Всяка цивилизация възхождаща към зенита си винаги е убеден глобалист и лобист на свободната търговия. Такава е била Атина,Картаген,Рим,Византия,Венеция,Холандия,Британия,САЩ...Сега лобист на свободната търговия е... Китай. Всичките са имали и някои все още имат колонии/неоколониални васали на ... фичка си пайчина от метрополията. А Атинската демокрация при Перикъл хич не е либерастна,а добре промислена и консервативна. Кой е имил граждански права,т.е. да гласува? Робите разбира се не,жените не,неимотните не,както и всички чужденци в Атина,временно и постоянно пребиваващи...не. Великият Аристотел,учителят на Александър Македонски до края на живота си не е получил статут на атински гражданин и право да гласува,нищо,че по-голямата част от живота му преминава в Атина. Аристотел е родом от Стагира и до края на живота си е имал статут на метек,т.е. постоянно пребиваващ. Ивчо Берков да не разправя тинтири-минтири на дядя си.
  • 38 Някой

    29 2 Отговор
    И в крайна сметка някой ще каже ли какво представляват тия евро.... ценности ? Малко съм тъп и не разбрах. :)

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кажи истината не манипулирай

    32 0 Отговор
    Атинският съюз губи войната, защото, от една страна, по това време висшият елит на Атина е пропит от корупция, наглост и демагогия, а, от друга страна - Атина налага диктат над своите съюзници като всячески ги използва и изсмуква богатствата им. Това ли са атинските ценнности? Алкивиад ли ти е примерът за демократ! Аре бегай от тука да учиш историята и не демагогствай, защото не ти достигат знания.
  • 41 Каква победа на Атина бе ейййй

    23 0 Отговор
    Абе, как можеш да лъжеш така нагло, бе. Няма по-безславна загуба в световната история от злополучната Сицилианската експедиция. В крайна сметка, Атина тотално губи войната.
  • 42 Да се смея ли да плача ли

    35 0 Отговор
    Перикъл бил привърженик на "глобалната икономика"?!??! Верно е бе - само че центърът на тази икономика трябвало да бъде Атинският полис, а всички други трябвало да им слугуват. Това да ти напомня нещо?
  • 43 уaйтнoйз

    9 1 Отговор
    цивилизацията е обратим процес. една голяма част сме наследили от месопотамия, правото от религии, рим.. съвременната държава е стъпила (или поне до скоро) на дизайна на византия, в която всеки може да стигне висок пост на база качества, заслуги или кариеризъм. философия, история.... не са измислени от кравите или ватенките. демокрацията е хубав проект ако е явен и честен. иначе е като в скотия 1989-2022 некаде в белослатинско. модели
  • 44 уaйтнoйз

    23 2 Отговор
    да не забравяме, че римското право е кат пернишкото. миеш си ръцете и съвеста е чиста

    Коментиран от #96

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бивш канадец

    29 1 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Е как какви -- кривите краставици и свободните работни кокошки, щастливите прасета, двайсетина пола, джендърията, двойните и тройни стандарти, надупването пред краварите, разни мулти култи, пещерната русофобия, пълното незачитане правата на европейците, ислямизацията на Европа, ковидиотизъм...да продължавам ли?

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Някой

    18 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бивш канадец":

    Хехе, ами да вземат да ги опишат от DW и да ги видим всички. Кво на занимават с гръцка история и други глупости. :)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 накратко

    24 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бивш канадец":

    демагогия, лицемерие, лъжи, изнудване, насилие....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Знайко

    16 1 Отговор
    Ауууу....чак намерихме алиби за алтантическите си корени в Перикъл....де факти се явяваме почти роднини с боговете! Нал тъй?
  • 53 Вирус

    11 2 Отговор
    Абе дойчото нещо оправдава ли се щото то наистина да му писне на човек от ценности ама за едни са малко по така
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 12343211

    9 2 Отговор
    Без изненада., нито от написаното, нито от коментарите.
    За съжаление ние си избираме ценостите и след това плюем по тях.
    Възхваляваме Христос след това го разпъваме.
    Добре е, че Бог е добър и ни е дал Себе Си.
  • 56 "Европейски", "атлантически"

    25 2 Отговор
    Щом има такива подтекстови ограничения, не са "ценности", а средства за манипулативна пропаганда и признак на желание за сегрегация и наклонности към апартейд.

    Всички сме хора и има само едни ценности - общочовешките.

    Напр. Не убивай! Не лъжи!

    Обаче по този критерий управниците на САЩ не се класират.

    Коментиран от #60

  • 57 Не го е забравил

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Авторът е забравил":

    тайно им се възхищават и бленува за тези "мъжки" времена.
  • 58 Инвестирал съм много часове

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "провинциалист":

    в търсене на точна ясна и изчерпателна формулировка на т. нар. евроатлантически "ценности".

    Няма да намерите такава! Само кухи лозунги като по времето на националсоциализма или комунизма.

    Коментиран от #61

  • 59 Що е популизъм

    23 3 Отговор
    Да се сравнява най корумпираната страна Украйна с атинската древна демокрация и цивилизация,ми идва в повече!
  • 60 .....

    1 22 Отговор

    До коментар #56 от ""Европейски", "атлантически"":

    Интересно, как тръгна да обясняваш за ценности, посочи "не убивай" и "не лъжи" и изпусна държавата, която е направила от тези две неща своя идентичност, излъчвайки двама от най-големите масови убийци в модерната световна История: Сталин, и Путин.

    Коментиран от #62, #76

  • 61 Солей

    6 8 Отговор

    До коментар #58 от "Инвестирал съм много часове":

    Я изброй 5те най-важни заглавия на книги, които си прочел по въпроса.
  • 62 САЩ ли визираш?

    19 0 Отговор

    До коментар #60 от ".....":

    Ирак, с "химическите" оръжия за масово унищожение? Или пък Панама, Гренада, операцията контри срещу оръжие, финансирана Ал-Кайда....

    Коментиран от #63

  • 63 ....

    0 8 Отговор

    До коментар #62 от "САЩ ли визираш?":

    Щом питаш, значи вече знаеш отговора :))))) Такъв си сладур как се опитваш да го заобиколиш.

    Коментиран от #64

  • 64 Значи имаме консенсус.

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "....":

    САЩ са.

    Добре е да се убедим с конкретни аргументи.

    Коментиран от #72

  • 65 ЛГБТ

    15 2 Отговор
    Перикъл от кой пол е?
  • 66 Дугин

    2 25 Отговор
    Друго си е да са азиатско - крепостни ценности .
    Особено рашизма е най великата ценност на съвременния диктатор.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кимчо

    2 23 Отговор
    Алооо какви са тия ценности.
    Елате в Северна Корея .
    Да видите моите ценности.
    Имам си 25 милиона роби .
    И това никога няма да се промени . Мачкам докато съм жив , и ще мрат от глад корейците ,но важното е аз да съм жив здрав .
    Ако пък някой ден,ако се пръкне още едно малко Кимче ,то ще бъде новия диктатор .
    Може и да стане , всякя вечер си вземам по една девица 16-17 годишна. Все някоя ще прихване моето семе .
    Е от време на време взимам и някое друго момченце ,гледам как го правят Путлер и Медведев
    На това му викам аз ценности,
    Всичко друго е ама бала .
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 изненадва ме

    16 0 Отговор
    единствени колко нескопосано и неграмотно е авторчето.
    Това са расъждения на пияница в горемаг. Дори за ученичекси плахи опити не могат да минат.

    Нещо от сорта на:
    "Лека жена ли е жената на Иванов? Да помислим! Тя има бели обувки и взема трамвай номет 10... да тя неминуемо е лека жеба. Това може да в иизненада! ...."
  • 71 прекалено слабо

    17 0 Отговор
    Древните елини, с характерния си национализъм и възприемане на другия като варварин и едва ли не нечовек, са мноого мулти култи, пич.

    Има ли някакъв начин да седнеш да пишеш за неща от които разбираш поне малко?
    Например, какви аксесоари са на мода сред гейдружинките в София?
    Кой с всичкия си се е подписал под изпитен протокол по която и да е историчека дисциплина която ти , евентуално, си преминал с поне 3?
  • 72 Хрис

    12 0 Отговор

    До коментар #64 от "Значи имаме консенсус.":

    Какво по-конкретно от това: от два века и половина съществуване само седемнадесет години без да водят война някъде по света!
  • 73 Шах

    9 1 Отговор
    Софокъл взел кокъл , ударил Перикъл и се напикал .
  • 74 йхнкхйких

    15 1 Отговор
    Само като видя вкиснатото зеле не чета статията !
  • 75 Реалност

    22 1 Отговор
    Целта на този писквил е да ни подскаже, че Иво Беров е приел присърце европейските ценности и ще си сменя пола.
  • 76 Ти нормален ли си

    23 2 Отговор

    До коментар #60 от ".....":

    Само в Ирак краварите убиха 1 000 000 цивилни, да не говорим за Хирошима и Нагасаки, според ООН в СВО на Русия до момента са загинали 4500 цивилни - с 3500 по малко отколкото краварите убиха в Белград и с 325 000 по малко от убитите от САЩ в Афганистан. За само 246 години история САЩ са участвали в 257 военни конфликта.
  • 77 Тъмен субект

    15 1 Отговор
    Вдъхновена реч! Само дето същата користна върхушка може да ползва гореспоменатите "европейски ценности" за трогателните си излияния, както наблюдаваме напоследък. А дали украйна ги е приела като свои е силно съмнително предвид действията й.
  • 78 Не са ги учили

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "ренико":

    но ги знаят и ги извъртат както им е удобно. Божествените духовни принципи НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ !
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Търновец

    10 1 Отговор
    В исторически план т.н. Гърци са 20% Хлебни и поне 60% Тракийци, като последните са населявали Балканския полуостров отпреди повече от 8000 год а част от тях са били хеленизирани. Култура и законност е имало в древен Египет и Финикия като Александрийската Библиотека всъщност е била първия научен център - математика, корабостроене и навигация, астрономия, строителство, азбука. Същото е било и във Финикия особено в Тир и Библон. Хелените идват от Северен Египет.
  • 81 Реалист

    24 0 Отговор
    Страшна работа е атинската демокрация.... а сега да кажете нещо за робите им! Между другото, едни от най-великите философи са били роби, т.е. не са имали демократичните права за които говорите и мъдростта им произтичащи от задължението да превеждат текстове за господарите си, именно защото са били чужденци и са знаели странни езици. Та като давате пример с историята, моля да я гледате в нейната цялост!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пешо

    19 1 Отговор
    Статията е напън да се извади зайче от чорапа. Автора или не познава реалните политически, социални, икономически и военни отношения по времето на Перикъл, или прави опит за манипулация. Книги бол, както някой колеги по-горе са писали.
  • 84 Хурка

    12 0 Отговор
    Спартак,също е въвел европейски
    ценности.Не е имало нужда да знае,
    че всички ще умрат.Тракииците,са
    правили основата на ценности.
    Ала Беров ,живее на топло,задоволен.
    Той ,няма усета на Спартак да закопа
    лицемерието,с което бе унищожена
    индустрия,здравеопазване,централи...
    Най вече ни спряха духа живота.
    Днес сме умаломощена колония от
    третия свят.С джендърски натиск,
    корпоративен,ЧСИ,топлофикация,
    застраховки,етажен разбойник...
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Леля Гошо

    10 0 Отговор
    "И също за какво си струва да воюва човек - дали за тези ценности и за своя начин на живот, или пък за управлението на някоя продажна върхушка, която прикрива користта си зад иначе трогателни излияния за нация, чест, достойнство, величие и саможертва"
    Добро описание на върхушките на ЕС и БГ.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Един

    11 1 Отговор
    Иво колко ти плащат DW за службата?

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Сигурно и мене ще изтрият,

    12 2 Отговор
    Тинтири-минтири Дойче зеле. Кажете кой е НЕ е имал право да гласува в древна Гурция и после ми говорете за ценности - робите, жените, артистите, да изброявам ли още? Демокрация за лична употреба - на Байдън, Урсула, Мишел някой си, но не й на народите на Европа.
  • 91 Волгин

    3 8 Отговор

    До коментар #88 от "Един":

    Колкото и да му плащат са по малко от моите 4000!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Българин

    1 16 Отговор
    На който не му харесва България да е член на ЕС може да се изнасе! Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея!

    Коментиран от #103

  • 94 Ахмак

    11 0 Отговор
    Що ми дават за пример една демокрация която умело е съчетана с робството?
  • 95 Даамм

    8 0 Отговор
    Светът не започва от днес. Изворите съдържат много красиви думи. Реалността е била съвсем различна - роби, робовладелци... Когато потомците четат европейските документи, ще цъкат от възхищение за хуманността на цивилизационните ни ценности и ще недоумяват как така сме се самоунищожили. А истината е, че канибализмът и егоизмът, развратното пресищане на малка част от обществото, забележително еднакво с древността, води до същите резултати. Нашият свят е пред разуха. Дали ще ни настигне ново Средновековие, или ще се върнем директно в пещерите, ще разберем съвсем скоро.
  • 96 Варава

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "уaйтнoйз":

    за Пилат говориш, нали ?

    Коментиран от #100

  • 97 Американско говедо

    11 0 Отговор
    Аз съм за европейските ценности,но не тези които се опитват да ни наложат под диктат.Не тези които не зачитат мнението на другия.Тази либерална мафия направи от Европа една жалка и смешна диктатура на малцинството като предаде собствените си граждани и техните интереси.Демокрация,драги ми либерали,не се налага със сила.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бръм

    10 0 Отговор
    "Цивилизацията винаги побеждава".Много рядко в три думи има три лъжи.Цивилизация са и канибалите по тихоокеанските острови.Самото понятие на цивилизация се употребява в един нездрав собственически контекст.Второ...монголите и Китай,готите и Рим.Това не е винаги.И трето...какво се има предвид с побеждава?Може би как цивилизованите конквистадори побеждават?Ужас!Много плитка статика.
  • 100 уaйтнoйз

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Варава":

    и други си мият ръцете... просто се закачам
  • 101 Лъжливото гърче

    13 0 Отговор
    Един нормален човек не би се възхищавал и давал за пример Древна Гърция защото тя е била ад под небето. Животът в гръцките полиси е бил възможен само поради робския труд. Голяма част от богатството си гърците придобиват с търговия на хора - най-страшното и най-срамно престъпление.
    Гърците не се спират и пред геноцид. Прочетете за клането над жителите на град Кира. Жени, деца и старци са изклани по най-садистичен начин.

    Прочутата гръцка демокрация не е демокрация изобщо защото са гласували само около 40% от жителите на полиса.
    Корупцията е процъфтявала в Древна Гърция. По днешните стандарти "законодателят " Солон трябва да се обяви за престъпник поради деянията си. Демостен също е замесен с истории за корупция. Знаменитият Перикъл е известен с това, че е присвоил 10 таланта злато, около 250 килограма! Гърците са първите фалшификатори на пари, питам се обаче дали писалият горното знае това и е готов да го признае.

    Коментиран от #108

  • 102 Васко да Гама

    14 0 Отговор
    Демокрацията не е победила защото по голямата част от света не е демокрация.И това че западните демокрации властват на Земята последните 300 години не означава че ще е вечно.Може да се каже също че това са времена на Диктатурата на запада.Просто човек трябва да има по широк мироглед и да погледне какво е Западът от гледна точка на другите.Западът не донесе мир и просперитет в останалата част от света,а по скоро правеше себе си богат за сметка на другите.Това не е демокрация.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 историкъ

    7 1 Отговор
    само дето в България цивилизацията не е победна а е победена и по-бедна.
  • 105 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    ТЕЗИ "ЦЕННОСТИ" СА МАРИОНЕТНИ ПРАВИТЕЛСТВА СЛУГИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ КРАВАРИ ...И
  • 106 Което

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Не си само ти":

    Всъщност обяснява защо са русофили
  • 107 Африканец

    6 0 Отговор
    Самовлюбеният Запад се чувства длъжен да дава акъл на тези които е ограбил през колониалната епоха.Последно самовлюбеният западен елит започна да съветва гражданите си как трябва да понасят тежестите на демокрацията,за да запазят превилегиите на същия този корумпиран елит.
  • 108 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Лъжливото гърче":

    В дълбока древност на развити културно и икономически са били в градове като Александрия, Тир и Библон - математика астрономия азбука строителство кораби Търговия и занаяти. Но един хеленизирани Тракиец - Александър Македонски ги завладява и поробва тяхното население, разграбва ги, и след това търговията става гръцка. А преди 12 години Немци и Французи платиха 107 млр.гръцки дълг.
  • 109 Али и баба

    7 0 Отговор
    Абсолютна наглост или неразбиране е да даваш за пример за демокрация едно робовладелско общество.
  • 110 ха ха

    6 0 Отговор
    явно смятащите се за цивилизовани са дълбоко засегнати , но нека си спомнят колко фалшиви цивилизации опиращи се на тиранията и грабежа са изчезнали ? и съвсем не случайно се е случило , колкото до украйна и програмирания сблъсък от страна на американците не ги прави цивилизовани , а пушечно месо за чужди интереси
  • 111 От оня свят

    7 1 Отговор
    Западните "ценности" са прилаганите от сатанисти "ценности" на своя господар сатаната, затова и Запада е Сатанинската кочина на Свита.
  • 112 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Виж докъде стигна прехвалената американска демокрация,до своето отрицание в лицето на кър-ва-вия ре-жим на зеленото чу-до-ви-ще,глашатаите на американизма го венцехвалят,сочат го за образец,търсят обосновка в древни епохи,които нямат нищо общо с днешната действителност.Така са се величаели и фа-шис-та Мусолини и на-циста хит-лер,и японския микадо,и Чан Кайши.Голеееми хвалебствени пледоарии изнасят,от девет дерета вода донасят,за да си заслужат тридесетте сребърници,византийска витиеватост демонстрират ,лукаво ,със слова лъжовни и всичко напразно.
  • 113 уaйтнoйз

    1 0 Отговор
    И хиляда души да кажат нещо глупаво, то си остава глупаво. Истината никога не зависи от това колко души я приемат. Тя си е истина
    Проблема е мисирки, че вие требе да носитв истината. Манете ме мене.. разходете се из коментарите. прометейчета
  • 114 уaйтнoйз

    0 0 Отговор
    иво беров мое да стсне професор .. даже без да развие темата за модерните роби. идеолог и ше земе знаме в ръцете да ви води хна хна