Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 19:00 902 3

Ще използва ли турското правителство атентата в Истанбул за политически цели?

  • истанбул-
  • турция-
  • пкк-
  • кюрди-
  • тероризъм-
  • реджеп ердоган-
  • политика-
  • пср-
  • военна операция-
  • ирак

Според критиците Анкара ще използва атентата в Истанбул за политически цели

Ще използва ли турското правителство атентата в Истанбул за политически цели? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силен взрив сложи край на относителното спокойствие в Турция. След атаката на оживената централна търговска улица "Истиклял" в Истанбул мнозина си казаха: Започна се отново.

Хисар Йозсой е един от тях тях. "С приближаването на изборите хората се страхуват, че това не е изолиран инцидент и че ще има още много атаки", смята той. "Като част от сенчестите опити за промяна на политическия климат чрез хаос, несигурност и страх."

Ще забранят ли основната прокюрдска партия в Турция?

Йозсой е депутат от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), с която управляващата ПСР съвсем наскоро проведе разговори. Девлет Бахчели, лидер на ултранационалистическата Партия на националистическото действие (MHP), която е коалиционен партньор на Ердоган, защити тези разговори няколко дни преди атентата. "Съвсем нормално е делегацията на ПСР да се среща с политическите партии и групи в парламента, за да обсъжди промени в конституцията", каза Бахчели. Само седмица по-късно тонът му бе напълно различен: "Не можем да търпим ДПН в турската политика нито секунда повече. Тя вербува за терористични организации и изпитва търпението ни с пропагандата си за т. нар. Кюрдистан. ДПН е подлият и коварен партньор на ПКК."

Бахчели призова за незабавна забрана на основната прокюрдска партия ДПН. От известно време е задействана подобна процедура, която се проточва, но сега отново може да набере скорост. След терористичния атентат ДПН беше обвинена, че не се е дистанцирала в достатъчна степен от случилото се. Хенрик Майер, шеф на германската политическа фондация "Фридрих Еберт" в Турция, коментира темата по следния начин: "Намирам изявленията на ДПН за много ясни. Така например (бившият) председател Селахатин Демирташ, който е в затвора, я окачестви като "терор", неприемлив при никакви обстоятелства." От ДНП рядко са толкова директни, посочва той. "Не е имало ясно разграничение от ПКК, но смятам, че не е необходимо, доколкото според гледната точка на ДПН ПКК не носи отговорност."

Готви ли се нова офанзива в Сирия?

Много представители на турското правителство обаче поставят ДПН, ПКК и Народните отряди за защита в Сирия под общ знаменател. Само часове след атентата вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви,че "мозъците" зад него са в Северна Сирия. Хисар Йозсой казва, че не вярва на нито една дума на Сойлу. "Единствено се надяваме, че всички тъмни елементи в това отвратително престъпление ще бъдат изяснени, а виновниците - изправени пред съда." Турските власти твърдят, че сирийка, обучена от Народните отряди за защита в Северна Сирия, е извършител на терористичната атака. Заподозряната бе арестувана в нощта след нападението. Йозсой смята, че турското правителство иска да използва това, за да "създаде атмосфера, в която отново да нападне кюрдите - както у дома, така и в Сирия".

Кюрдските сили в Сирия заявиха, че на 19 ноември Турция е нанесла въздушни удари в Северна Сирия. Президентът Ердоган отдавна желае да започне нова офанзива там. Но досега той не е получил одобрението нито на Русия, нито на Иран, нито на САЩ. Хенрик Майер смята, че в предизборната кампания правителството вероятно ще спечели от една обстановка на военна офанзива. "Смайващо е, че турският министър на вътрешните работи изобщо не обвини директно ПКК, а сирийското ѝ разклонение", посочва той.

Ердоган се нуждае от гласовете и на кюрдите

Много кюрди в Турция се чувстват набедени след терористичния акт в Истанбул. Турският президент Ердоган се противопоставя на подобни настроения: "Ние нямаме проблем с кюрдите в Северен Ирак или в Южна Сирия. Точно така, както нямаме и проблем с нашите кюрдски граждани в Турция." Той осъзнава, че ще се нуждае и от кюрдски гласове на президентските и парламентарните избори догодина.

Автор: Карин Зенц


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че защо да не го използва?

    0 3 Отговор
    Всяка власт е в правото си да използва обстоятелствата за да извлече ползи са тези които са я избрали и овластили
  • 2 Щом зелето квичи

    0 1 Отговор
    За терористите, значи е ясно кой ги спонсорира
  • 3 Адам Хилтън

    1 0 Отговор
    Не разбрах за атентата в Истанбул, защото нашите новини са 90% Русия-Украйна-Америка, а останалите 10% жертвите на катастрофи и измислени вируси.