Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 12:25 4 606 9

"Цялата мафиотска утайка е дошла в нашите градове": какво става в Турция?

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • мафия-
  • турци-
  • утайка-
  • убийства-
  • престъпност-
  • терористи-
  • истанбул-
  • тайни служби

Все по-често в Турция се извършват убийства на мафиоти

"Цялата мафиотска утайка е дошла в нашите градове": какво става в Турция? - 1
Снимка: Shutterstock

След издирване с международна заповед за арест Желко Боянич бе заловен в Истанбул на четвърти ноември. Сърбинът е бил там с фалшив паспорт. За него се предполага, че е влиятелен наркобос. По този повод турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу написа в Туитър: "Цялата мафиотска утайка е дошла в нашите градове". И се обърна директно към картелите: "Напуснете нашите градове. Ще ви унищожим. Взимайте си мръсните пари и се махайте".

Съществуват доказателства, че много ръководители и членове на международни престъпни група използват Турция за център за своите дейности. Иранският наркотърговец Наджи Шарифи Зиндащи например бе арестуван в Истанбул през 2007 година. От него бяха иззети 75 килограма наркотици, които носел със себе си. През 2010 година бе освободен, след като даде показания като защитен свидетел в един от най-важните политически процеси в турската история. През 2018 година бе арестуван за убийство, но след оспорвана присъда бе освободен и оттогава се укрива. Афганистанският шеф на престъпен клан Сангер Ахмади, заплашил германски полицаи с убийство, също бе задържан миналата година в Истанбул.

Поредица убийства на мафиоти и престъпници

През последните години в Турция бяха извършени много убийства, вероятно свързани с мафиотска дейност. Азербайджанският престъпник Али Гамидов бе убит в луксозна вила в Истанбул през 2013 година. Заподозрян бе друг азербайджанец - Рьовшен Каниев. И той бе убит в Истанбул през 2016 година, като за неговото убийство бе заподозрян сънародникът му Надир Салифов. Салифов, на свой ред, също ликвидиран през 2020 година. Грузинският мафиотски бос Гайоз Звиададзе пък бе убит в Анталия през 2018 година. А последният засега в този черен списък е сръбският престъпник Йован Вукотич, застрелян на седми септември тази година в Истанбул. Но защо Турция се е превърнала в арена на престъпните групировки? Защо представителите на всички тези организации избират точно Турция?

Истанбул е пресечна точка... включително за мафията

В разговор с ДВ бившият шеф на полицията Ханефи Авчъ обръща внимание на големината на Истанбул: в града официално живеят над 16 милиона души. Освен това всеки ден прииждат не само множество туристи, но и голям брой мигранти от Сирия, Афганистан и Иран. "Мобилността на хората е висока. А и хората са всякакви, включително такива, които са свързани с мафията", казва Авчъ. През последните години присъствието на чуждестранната мафия в Турция е нараснало. "Хора от постсъветското пространство, от Балканите и от арабския свят идват в Турция да прокарват интересите си", обяснява бившият полицейски началник.

"Най-активните престъпни групировки в Турция са тези от Балканите и от Кавказ", потвърждава пред ДВ журналистът Тимур Сойкан. Според него Турция се е превърнала в заден двор на балканската мафия. Той подчертава, че централна роля играе разположението на Турция, тъй като маршрутите за търговия с дрога минават през страната. Британският историк Марк Галеоти също писа навремето, че разположението на Турция я прави "идеален мост към и от Европейския съюз" за организираната престъпност.

Слабата демокрация окуражава мафията

Не само географските дадености, но и политическите условия в Турция играят важна роля. Бившият заместник-секретар на турските тайни служби Джеват Йонеш повдига въпроса: "В каква среда предпочитат да действат престъпните групи?". Пред ДВ той дава съответния отговор: "Там, където няма правова държава, няма справедливост. Те се проявяват там, където могат да поддържат връзки с държавните институции." Йонеш се позовава на липсата на правова държавност и на слабата демокрация в Турция, а там, където липсата на право и справедливост се задълбочават, мафиотските групировки се чувстват с развързани ръце. "За тях Турция е не само мост, но и възможност за установяване."

И Тимур Сойкан подчертава, че чуждестранните престъпни групировки са наясно с беззаконието, което цари в Турция. "Те виждат, че срещу мафиотските структури не се предприема нищо по съдебен път", казва Сойкан. Йонеш цитира ширещите се в Турция спекулации, че мафията поддържа тайни връзки с държавата. Това облекчава дейността на мафията в Турция. Като например на мафиотския бос Седат Пекер. Бившият съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието доскоро разпространяваше видеа и туитове, с които обвиняваше високопоставени правителствени представители. Но от няколко месеца насам от него не се чува нищо.

"Тайните служби трябва да се задействат"

Според наблюдатели държавата не следи достатъчно чуждестранните престъпни групи. "Държавата би трябвало да контролира тези групировки много внимателно и да предприеме превантивни мерки", казва Авчъ. Според него службите са твърде зависими от политическите събития в Турция. Вместо това те трябва "да се концентрират върху сигурността на страната", смята той.

Автори: Бурак Юнверен, Аликан Улудаг


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 >>>

    15 9 Отговор
    Ми, да, те руските олигарси масово се преместиха в Турция.
  • 2 така е

    13 0 Отговор
    Мафиотите Турция посещават,а парите си държат в Европа .... или те са чисти пари
  • 3 Рошко

    8 6 Отговор
    По голяма утайка от дз нема, прочетох само заглавието и познах кой може да излее пак такава @@@ия

    Коментиран от #5, #6

  • 4 ФакЪт

    7 10 Отговор
    Там където руските олигарси са добре дошли, там идва и утайката на мафията! Същата картинка се получи и у нас след неуспелия преход.
  • 5 Соваж бейби

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ай ся,от Марс ли падна или гледаш само канал 1 на българската национална телевизия ?И турците си имат не по зла мафия за които и други народи да се сетиш !А сега с братята си от ,Магреб....като цяло Африка е най големият коридор на дрога не само от латинските картели, а за Мароко чувал ли си ?Изтърваха му края алчните войводи на държавите ,да не мислиш че те не си слагат по някой лев в джоба ?
  • 6 Некой си

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ти па кво се праиш на умрела лисица?Искаш да кажеш, че в Търкий нема мафия ли? Айде , молим. Не мисли ,че ядем доматите с колците.Там убийствата са в десетки пъти повече, отколкото при нас. И яко са намесени държавни структури..както и при нас. Нали сме си балканци...та да не си броим зъбите, а...
  • 7 Мемфис

    1 1 Отговор
    Много руснаци влязоха напоследък в Турция и като резултат престъпленията и терора се активираха. Световният тероризъм се развъжда в Русия, последният атентат също е извършен от руско ръководени сирийски терористи.
  • 8 Щом ДОЙЧЕТО

    1 0 Отговор
    го е писало значи е "верно".Всички избягали терористи "гюленисти" уж журналисти се подвизават там.И се чудят всеки ден как да плюят по Турция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: