Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 21:00 3 214 34

Народ без държава, обстрелван от Иран и Турция

  • кюрди-
  • пкк-
  • турция-
  • сирия-
  • ирак-
  • иран-
  • народ-
  • бунтовници-
  • реджеп ердоган-
  • война

Кюрдите имат мимолетни надежди за собствена държава

Народ без държава, обстрелван от Иран и Турция - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народ без държава, кюрдите - малцинство, наброяващо според оценките от 25 милиона до 35 милиона души, живее предимно в Турция, Ирак, Сирия и Иран. Турция нанася в момента въздушни удари срещу кюрдски бойци в бастионите им в Северен Ирак и Сирия след атентата в Истанбул на 13 ноември, зад който според Анкара стоят кюрдски групировки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва освен това да започне сухопътна операция в Северна Сирия. Иран обстрелва също така иранската кюрдска опозиция, базирана в Северен Ирак, като я обвинява, че насърчава протестите, разтърсващи Ислямската република след смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини в средата на септември.

Разделени между четири страни

Кюрдите - народ с индоевропейски произход, произлизат от медите в древна Персия, основали империя през 7 век пр. н. е. В мнозинството си мюсюлмани сунити, кюрдите включват и немюсюлмански малцинства и политически формации, които често пъти имат светски характер. Кюрдите населяват територии от близо половин милион квадратни километра.

Общият брой на кюрдите според различни източници достига от 25 милиона до 35 милиона души. Най-много от тях живеят в Турция (близо 20 процента от населението). В Ирак кюрдите са 15-20 на сто от всички жители, в Сирия - 15 на сто, а в Иран - около 10 процента.

Обитаващи територии във вътрешността на тези страни, те са съумели да запазят своите диалекти, традиции и своята до голяма степен своята кланова организация. Значителни кюрдски общности има освен това в Азербайджан, Армения и Ливан, както и в Европа, по-специално в Германия.

Мимолетни надежди за собствена държава

Рухването на Османската империя след Първата световна война отваря път към създаването на кюрдска държава. В Договора от Севр от 1920 г. се предвижда тази държава да е в Източния Анадол и в провинция Мосул. Но след победата на Мустафа Кемал в Турция съюзниците преразглеждат решението си и през 1923 г. Договорът от Лозана затвърждава господството на Турция, Великобритания (що се отнася до Ирак, бел. АФП) и Франция (що се отнася до Сирия) над кюрдското население.

Антиджихадистка борба

В Сирия кюрдската милиция "Сили за защита на народа" (СЗН) се нарежда от 2014 г. сред основните сили, които се сражават срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) с въздушна подкрепа от международната коалиция начело със САЩ. В началото на 2015 г. кюрдските сили със съдействието на коалицията прогонват ИД от Кобане (Северна Сирия - б. пр.) близо до турската граница.

През октомври се създават Сирийските демократични сили (СДС), включващи 25 000 кюрди и 5000 араби. Ръководени от СЗН, те получават последователна помощ от Вашингтон. СДС изтласкват ИД от нейния бастион Ракка, а през март 2019 г. превземат последния ѝ бастион в Сирия - Багуз. В Ирак кюрдските бойци пешмерга също вземат участие в борбата срещу джихадистите.

Конфликти с централните власти

Тъй като настояват за създаване на единен Кюрдистан, кюрдите са разглеждани като заплаха за териториалната цялост на държавите, в които живеят. В Сирия кюрдите, десетилетия наред потискани и маргинализирани от режима, заемат през 2011 г., в началото на конфликта, неутрална позиция спрямо властта и бунтовниците. През 2016 г. те провъзгласяват създаването на обширен "федерален" регион от три окръга в северните части на страната, с което си навличат неприязънта на опозиционните сили и враждебността на съседна Турция.

В Турция конфликтът между правителството и Кюрдската работническа партия (ПКК) през лятото на 2015 г. се разгоря отново, което съсипа надеждите за решение на тази криза, взела над 40 000 жертви от 1984 г. Анкара вече предприе три мащабни офанзиви в Сирия: през 2016 и в началото на 2018 г. с цел да отблъсне от границите си джихадистите от ИД и бойците на СЗН, а през 2019 г. срещу кюрдските сили в североизточните райони.

В Ирак кюрдите, преследвани от Саддам Хюсеин, се надигат през 1991 г. след поражението на Багдад в Кувейт и установяват фактическа автономия. Конституцията от 2005 г. установява федерална република и определя Иракски Кюрдистан като автономен регион. През 2017 г. кюрдите гласуват за отцепване - против мнението на Багдад и на международната общност. Централната власт отвръща с репресии, като изпраща танковете си да отвоюват спорните зони. В Иран след Ислямската революция от 1979 г. избухва кюрдско въстание, което с твърди мерки е потушено. Оттогава страната води борба с кюрдски активисти, които използват бази, разположени в Кюрдистан, за нови и нови атаки на иранска територия.

(БТА/Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    Нямат си братя от Русия да ги освободят като нас.
  • 2 честен ционист

    16 4 Отговор
    Тия завалии са обратната крайност на Ганчората трагедия. Държава без народ.
  • 3 Бомбите трябва да са за

    28 8 Отговор
    Кой е оставил този народ без държава? Главните боклуици на Европа, англичани и французи, победители и в двете световни войни.

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Сатана Z

    29 10 Отговор
    Кюрдска държава е нужна на техните господари от САШ.,които следват правилото:разделяй и владей.Хитрите Кюрди отдавна са в Западна Европа и въртят доходоносна търговия.
    Все едно циганите населяващи Балканите да ги жалят ,че нямат държава.

    Коментиран от #9, #27

  • 5 ТаУмВзе

    12 4 Отговор
    Само евреите могат да Купят Държава! За другите не може. Те го те, История му викат.
  • 6 Пръц

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бомбите трябва да са за":

    Французите от кога ги броят за победители от WW2?

    Коментиран от #13

  • 7 Котка ученият

    2 5 Отговор
    Това е абсолютно точна информация. Благодарение на. Москва знае за това.
  • 8 НИКО

    14 1 Отговор
    ПОМИЯТА ПРОДЪЛЖАВА И ДВЕТЕ СТРАНИ СА С РУСИЯ, А И ДОСЕГА КЮРДИТЕ ГИ СТРЕЛЯХА ВСЕКИ ДЕН А СИ МЪЛЧАХТЕ И СЕГА ПОЛУЧИХТЕ КРАВАРСКО ПОРЪЧЕНИЕ И ПЛЮЕНЕТО ЗАПОЧНА
  • 9 Бълхите не могат да са сайбии на кучето

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Ако не разбираш разликата между преселници и местни, то е все едно да сравняваш ромите и напиращите днес мигранти. На едните още баба им се е родила в селото, а другите не знаят как се казва.
  • 10 Авторът добре е запознат

    10 2 Отговор
    С историята на терористите.

    Коментиран от #11

  • 11 Котка ученият

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Авторът добре е запознат":

    Москва предложи добра сделка. Но доставяйки оръжие на Украйна, Ердоган показа незаинтересованост от тази сделка.
  • 12 НЕЩО

    9 6 Отговор
    Н Е се чуват призиви за САНКЦИИ , защо ЛИ ?
  • 13 История

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Откак някой не е чел и не знае. Потърси!
  • 14 Да помогнем

    4 7 Отговор
    на братята кюрди да си създадат държава като купим дронове байрактар ще ги използваме срещу турчулята

    Коментиран от #23

  • 15 За размисъл

    14 3 Отговор
    В Сирия кюрдире са пришълци от Турция. Дори в Северна Сирия те са малцинство. Там мнозинството са асирийците, които са християни католици. Там живеят и мюсулмани сунити, които всъщност са сирийци бедуини.
    Така , че не кюрдите нямат никакво морално, териториално и политическо право да искат автономия на сирийска територия, освен културна такава.
    Американците ги подлъгват от години и ги ползват за своя маша срещу Сирия, Турция, Иран. В Иракски Кюрдистан те са болшинство по всички принципи, затова и имат автономия. В Турция са гонени заради комунистическите си зулуми през последните около 60 години. Никой преди това не ги е пипал. Те са и част от репресиите срещу християнското населени в Диарбакър.

    Коментиран от #20, #21, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българските турци

    15 5 Отговор
    Лицемерието и двуличието на САЩ е на лице още от началото на "сирийската пролет" в рамките на Големия Средноизточен проект на САЩ ! В момента когато фалшът и пропагандата вече започнаха да губят ефикасноста си и истинските намерения на американците започнаха да се съзират сред "сирийската пушилка" те разразиха вихъра на "Ислямска държава" в района !По такъв начин се настаниха за постоянно на сирийска територия и продължиха усърдно да въоражават и обучават остроумно и ефикасно изобретените трицифренни клонинги на ПКК с цел да създадат Кюрдска марионетна държава с коридор до Източно средиземно море ! Точно тук първо се намеси Русия и малко по късно и Турция със серия от специални операции на сирийска територия ! А Иран от началото беше до шиитската правителственна върхушка на Асад !...Планът на САЩ и Израел (зад завесата) пропадна... и всичко което се случи и продължава да се случва от тогава до сега е стремеж да се възтановят първоначалните силни позиции и да се неутрализира влиянието на руското,иранското и най вече на турското присъствие на сирийска територия !!...
    Америка губи позиции...Америка много явно губи мощ... И дава категорични признаци че ако потегли да затъва ще се опита да завлече целия свят със себе си !!!...

    Коментиран от #33

  • 18 Урюрвкос

    9 2 Отговор
    забелязвам че колкото повече натискаш с чатала един народ той толкова повече се размножава. При кюрдите е нормално 10 деца в семейство. Колкото повече е разхлабено покрай врата започват лгбетета, чайлдфри, чайдхейт и 0,5 деца в едно семейство, за 2-3 поколения от народа нищо не остава.
  • 19 Абе аз

    9 0 Отговор
    Като видях заглавието си помислих, че за нас-българите става въпрос... То момчета от МВР-то ни курбан стават, ние много сме се загрижили за кюрдите... Колко големи европейци сме...
  • 20 За още по голям размисъл

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "За размисъл":

    Не искаш ли Кърджали да се отцепи ?

    Коментиран от #22

  • 21 До грешно размишляващия

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "За размисъл":

    Кюрдите от никъде не са дошли. Те са разположени в четири съседни държави Иран, Ирак, Сирия и Турция. Пак нови истории.
  • 22 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "За още по голям размисъл":

    Без размисъл:след 30 год цела българия ще се отцепи бе:)
  • 23 Хайде ся !

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да помогнем":

    Кюрдите ще си извоюват своя държава, когато съседите на България и позволят да стане "Сан Стефанска ".Спомнете си защо гръмна Междусъюзническата война и ; защо без никой да очаква, Румъния удари в гръб юнака балкански, стигна до София и си взе след това Южна Добруджа. Същите баталии се повториха и през двете световни войни. Мечтите за "трите морета", за Величие, завоалирани с благородната дума обединение, си останаха мечти, обилно поляти с кръв и национални катастрофи. Що се отнася до кюрдите, които ужким са се разпрострели на "половин милион кв. км", во време оно, Саддам Хюсеин им беше дал автономия в Северен Ирак, но те се юрнаха да стават "независими", та диктаторът им стопи мераците с химическо оръжие. Така се бяха разгневили и разбеснели арабите. От другата страна турските и иранските командоси, разчистваха един по един червените байраци на комунистите от ПКК, очертаващи, видиш ли, територията на " Велик Кюрдистан". Днес "Байрактарите" я навряха в миша дупка. Толкова с "Кюрдската държава".

    Коментиран от #32

  • 24 Истината

    9 3 Отговор
    Не народ, а терористи са обстрелваните! Същите терористи, които организираха атентата в центъра на Истанбул! Стига сте подвеждали читателите!
  • 25 Хакуна матата

    7 3 Отговор
    Това племе е спряло развитието си в края на 18-ти век... какъв ти народ! Племе на разбойници със закърнели разбирания! Стига с глупави статии!
  • 26 Панов

    4 2 Отговор
    Това малцинство е завладяло Сирия, Ирак, Турция, Германия и Белгия, а и всеки ден завладява България. Просто не им трябва държава.

    Коментиран от #31

  • 27 Оракула

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Ако си малко по просветен и начетен, ще те е срам да говориш ,
    че кюрдите са сравними с циганите!
    Ти знаеш ли си историята се като българин ,
    та си започнал да даваш акъл и на другите!
    Така както българите са се борили за своята държава, 500 години,
    срещу същия този агресор Турция ,така и Кюрдите се борят ,
    срещу робството им наложено отТурция и Ердоган!
    Турция е фактически далече от демокрацията ,
    Султанат е, по правилната дума която и прилича като държава!
    Защо го казвам, знае всеки, който може да чете!
    Ердоган е всичко и който си помисли и най-малкото,
    без неговата благословия е мъртъв!
    Кюрдите са там където са били, "каракачаните на тези местности" от преди Персия и Хуните да воюват !
    По тези бивши и наши Кимерийски земи!
    всеки знае, че Кимерийци и Хуни сме ние Българите ,
    и ако някой трябва да предяви претенций за тези земи,
    то това сме ние Българите , а не пришълците ,Турски мамелюци!
    Не забравяйте ,че като Българи сме и Римски граждани , което някой неволно забравят!
  • 28 Оракула

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "За размисъл":

    Къде я прочете тази история за кюрдите ,
    за да мога и аз да се информирам като теб?
    Кюрдите са автохонно население ,наричано Пастири или каракачани,
    живяло по билото на планините в пет държави!
    Турция,Русия ,Сирия, Иран, Ирак .25-35 000000 народ, достоен за държава.
    Какви глупости си надрънкал тука ???
  • 29 Някой

    1 0 Отговор
    Докато турците правят дослук с руснаците , кюрдска държава няма да има . Може да не е справедливо но това е положението - Геополитика. Ако Доган нещо сгафи сериозно ,тогава може. Но Доган умее да танцува на ръба на бръснача.
  • 30 Някой

    3 0 Отговор
    Защо хуманната руска армия не помогне на кюрдите и да ги "освободи"? Защото ядат бой от турците при всяка война с тях, може би? Само 1 война са печелили - през 1877-1878, и то благодарение на българските опълченци и патриотизма на нашия народ.
    За благодарност, братята руснаци окупират България за цели 150 години. И до днес не могат да бъдат пропъдени.
  • 31 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Панов":

    Ако си имаха държава, нямаше да са в изброените от теб държави.
  • 32 Драган от Драганово

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хайде ся !":

    Какво значение има дали ПКК са комунисти или не? Кюрдите искат своята свобода. Просто и ясно. Чета коментарите дотук и си чудя, забравихме ли ние, българите какво е било 500 години и при нас!? Забравихме ли 3 синжира роби, баташката клане, Копривчица, Пещера, Перушцица, арменския геноцид........
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.