Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 15:24 2 129 31

Защо Турция отново бомбардира Северна Сирия и Ирак

  • кюрди-
  • ирак-
  • сирия-
  • турция-
  • пкк-
  • терористи-
  • реджеп ердоган

Има ли Ердоган скрити мотиви?

Защо Турция отново бомбардира Северна Сирия и Ирак - 1
Снимка: Shutterstock

След масивните въздушни и артилерийски удари по кюрдски позиции в Сирия и Ирак турският президент Реджеп Тайип Ердоган явно замисля и сухопътна офанзива. Според държавната информационна агенция “Анадола” Ердоган е заявил, че не възнамерява да се ограничи само до въздушни операции, но не е дал по-конкретна информация.

Борба срещу кюрдски групировки, които Турция подозира за атентата

Според турското министерство на отбраната атаките били насочени срещу бази на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и на сирийската кюрдска организация YPG. Турското правителство смята кюрдската милиция YPG, както ПКК за организатори на нападението, при което преди седмица в Истанбул загинаха шестима души. И двете групировки отричат участие в деянието. Официалните турски обяснения за случилото се се приемат със съмнение на много места - както в Германия, така и в самата Турция.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 35 души са били убити при близо 25 нападения в северните сирийски провинции Алепо, Рака и Ал Хасака. Според кюрдските власти, цитирани от германския “Берлинер Цайтунг”, броят на загиналите е 29, включително 11 цивилни.

Германското правителство призова Анкара да "не проявява непропорционално насилие и да спазва международното право”. Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер се намира в Анкара за политически консултации с нейния колега Сюлейман Сойлу. След взрива в Истанбул той привлече вниманието с изявлението си, че САЩ са отчасти виновни за случилото се. Той явно намекваше за военната помощ, която САЩ оказват на кюрдските милиции, борещи се срещу „Ислямска държава“.

Другите мотиви на Анкара

От 2016 г. насам Анкара вече е извършила три незаконни инвазии в Северна Сирия и е окупирала големи територии от съседната страна по протежение на границата. През юни Ердоган обяви нови планове за четвърта атака. Целта на настоящата инвазия е град Кобане. Превземането на района около него ще запълни 100-те буферни километра до окупираните вече гранични региони.

Ердоган има и друг мотив, пише германският “Ди Велт”. Одобрението на турския президент рязко спада. Инфлацията е висока, а турската лира е на ръба на срива. Повече от две трети от турците имат проблеми да си купуват храна и да плащат наемите си. През пролетта на 2023 година предстоят президентски избори. Политическите наблюдатели смятат, че Ердоган може да ги загуби с оглед на тежката криза в страната. Една военна победа над кюрдските милиции в Сирия би могла да се окаже спасителна за него.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    22 23 Отговор
    Защото там са америкосите
  • 2 антрашпиц

    16 32 Отговор
    Защото Турция ИМА право да бомбардира,а Русия няма право...
  • 3 Котка ученият

    11 12 Отговор
    Прекалената активност на Ердоган раздразни Москва и Вашингтон. Винаги е така с тези, които се опитват да седят на два стола.
  • 4 истина ти казвам

    17 22 Отговор
    Ми щото могат!
  • 5 Тръмп

    28 17 Отговор
    На първо място за да отклони вниманието на Обществото от вътрешния си проблем! Точно както о Просия!

    Коментиран от #11

  • 6 Детонатора

    29 24 Отговор
    Касапина убива невинен народ за да си вдигне рейтинга при изборите. Всичко нагласено до последно, какви терористи какви 5 лева ? Както учат всички първокласници в полицейските академии от всеки престъпен акт търсете кой има изгода.

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 Кви сте лицемери

    28 24 Отговор

    До коментар #6 от "Детонатора":

    От сутрин до обед ревете че сирийци правят терористични актове в България. Следобед е времето, когато Ердоган ви е виновен, че разчиства терористични групировки в Близкия Изток. Вечерно време пък идва време за Путин, щото не друса и не толелира "дъгата". Абе вие какъв ...искате?

    Коментиран от #8

  • 8 Тръмп

    25 13 Отговор

    До коментар #7 от "Кви сте лицемери":

    Я изброй два терористични акта извършени от кюрди в България!

    Коментиран от #17

  • 9 Българските турци

    16 21 Отговор

    До коментар #6 от "Детонатора":

    В Ирак и Сирия цивилни обекти и граждани не се обстрелват !...Защо се мъчите да направите на "коктейл" цивилните жертви на Турция с уж цивилни жертви в Сирия и Ирак ?!...Това е умишленна манипулация...Аскерът не е кръстоносна армия !!!
    На запада и на тия в България все още не им ясно че по време на скалъпения от "ф. гюлен и ЦРУ" пуч срещу Ердоган...хората умирайки в буквалния смисъл за него по улиците и площадите под обстрела на танковете,хеликоптерите и гюленистките Ф-16 показаха и доказаха на целия свят че вече са намерили правилния човек за Турция и че няма лесно да се откажат от него !... Че всички конспиративни теории и разни коалиционни комбинации и пропагандно окарикатуряване като диктатор са напразни !... Народът му вече е осъзнал тази негова заслуга и го брани самоотвержено !!!

    Коментиран от #13

  • 10 Еми като гледаме

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "Детонатора":

    Изгода имат дойчевелето
  • 11 И кой точно

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Му е вътрешният проблем?

    Коментиран от #14

  • 12 Винаги е на добре

    12 13 Отговор
    Щом дойчезелето реве😂😂
  • 13 Тръмп

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Щом си сигурен в това което казваш, няма проблем! Все пак ти живееш там и си в час със ситуацията. Просто някоИ детайли в тези терористични актове будят съмнение, но само толкоз! Щом Народа желае пожизнен Лидер, ваша воля!

    Коментиран от #21

  • 14 Сицилианеца

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "И кой точно":

    Ама ти четеш ли статиите или като видиш нещо за турция влизаш и пишеш по енерция ?

    Коментиран от #15

  • 15 Явно и ти не знаеш отговора

    0 8 Отговор

    До коментар #14 от "Сицилианеца":

    И отговаряш на въпроса с въпрос типично за ниско интелигентните индивиди опитващи да прикрият некомпетентността си.

    Коментиран от #16

  • 16 Тръмп

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Явно и ти не знаеш отговора":

    75% инфлация малък проблем ли са?

    Коментиран от #27

  • 17 Приятно разсеян ли си

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Бежанците какви са? Тази сутрин новините не гръмнаха ли?? Не изревахте ли "акт на тероризъм"? А предният случай от Бургас? 🤡🤡🤡
    Следващия път ще използвам транслатор, барем на укрински се разберем!

    Коментиран от #18

  • 18 Тръмп

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Приятно разсеян ли си":

    Ти си толкоз заблуден, че няма на къде! Бежанци прекарвани със съдействието на наши каналджии, с участието на служители на МВР…..били терористичен акт?!? Ами излиза че ръководителите на тези актове са служителите на МВР и Гранична Полиция, а бежанците са просто взрива и амунициите!!!
  • 19 Язовец

    12 9 Отговор
    Ако в софийско кафе избухне бомба и уби стотина ваши на веднъж,тогаз ще разберете ,защо Ердоган бомбардира.

    Коментиран от #20, #29

  • 20 Тръмп

    11 14 Отговор

    До коментар #19 от "Язовец":

    Погледни историята на атентатите на ПКК и ще видиш, че всеки един от тях е срещу военни и полиция! Никога не целят цивилни жертви! Само това ми е чудното.

    Коментиран от #23, #28

  • 21 Българските турци

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    Народът е ВЕЧЕН !!!... Лидерите и личностите,кралете и кралиците , фюрерите и дучетата и всички диктатори и диктаторчета колкото и дълго да живеят все някой ден умират и отиват сред жълтите страници на историята...Народите са вечни и продължават да съществуват носейки бремето на греха им или греейки с блясъка на успехите им !!!
    Турците намериха правилния човек за Турция !...От 20 години печели всички избори в които влиза...В съвременните условия и при наличието на такава технология и електроника не е възможно да се манипулират и фалшифицират толкова изкусно избори в страна с 80 милиона население и с над 80%-на активност на избирателите !...Турция има шанса да притежава напълно натурален и естествен водач който се появява веднъж на сто години сред всички народи по света !!!

    Коментиран от #22, #30

  • 22 Тръмп

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Нищо не мога да добавя! Нито да премахна! Това което ме притеснява в поведението на Лидера Ердоган, е неговата склонност да седи на два стола, но може би това е тайната на успеха му-политическото балансиране между двата полюса.

    Коментиран от #25

  • 23 Българските турци

    12 9 Отговор

    До коментар #20 от "Тръмп":

    Незнам каква история на атентатите на ПКК и от къде я четеш и я следиш но ти предлагам само за момент да си представиш как 40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представи как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как шведите и финландците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и САЩ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост... Дали пак ще можеш да опонираш със същата тънка арогантност с коментарите си ?!...

    Коментиран от #24

  • 24 Тръмп

    10 7 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    Няма тънка арогантност! Проблема с кюрдите трябва да намери своето разрешение без атентати и без военна инвазия! Същото се отнасяше и за конфликта в Донбас. Не знам до колко Турция признава правата на кюрдите в Турция, но не е тайна че те са лишени от права в Сирия, Иран, Ирак, и са компактна маса която търси своите права и Независимост!

    Коментиран от #26

  • 25 Българските турци

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Тръмп":

    "Лидера Ердоган" тепърва става забележим на световната политическа арена което ти тълкуваш че "седи на два стола" или играе лицемерно... Всъщност седи на повече "столове" и вече от години насам най откровенно и реално клати ООН с доктрината си "Светът е по голям от пет !"...слага спирачки на разни демагози и закостенели политически еквилибристи и илюзионисти със съвсем обикновен уличен жаргон без да се притеснява за политическа или дипломатическа репутация !!!
  • 26 Българските турци

    12 9 Отговор

    До коментар #24 от "Тръмп":

    Турците векове наред не са имали проблем с кюрдите,напротив дори са на почит, че са от рода на пророка Мохамед и са потомци на воините на Великия Салах ад-Дин Еюби известен на Запад като Саладин... пълководеца който прогони кръстоносците от Йерусалим ! Проблем са ПКК и сирийските им клонинги ПЙД , ЙПГ,СДГ и други трибуквени съчетания ... Всички започнаха като марионетки на СССР и Варшавския договор до краха им... когато си смениха "Сахиба" и седнаха в скута на САЩ и Израел ! Днес и старият и новият "Сахиб" продължават да ги разиграват и манипулират срещу Турция и региона!
  • 27 Това ли му е проблемът?

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "Тръмп":

    А колко е инфлацията у нас?
  • 28 Доста си се назобал

    11 10 Отговор

    До коментар #20 от "Тръмп":

    С антитурска пропаганда. При атентатите им масово загиват цивилни или искаш да кажеш, че последните три загинали деца са военни или полицаи
  • 29 Митака

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Язовец":

    България не тормози и не избива съседни народи за да гърмят бомби по улиците
  • 30 ЩОМ СМЯТАШ ЧЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Турците намериха правилния човек за Турция ..........в лицето на ердоган
    разбирам защо Турция не дърпа напред толкова години и въпреки че винаги е била със запада
    заплати и пенсии са по ниски от нашите и много скоро ще духа гумите ни

    Коментиран от #31

  • 31 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЩОМ СМЯТАШ ЧЕ":

    А вие дърпате ли напред ?...Вече и вие сте със запада,чак дори сте вътре в него ?!...Въпреки всичко хората го избират...Турчина знае да търпи когато е нужно ...затуй никой не може да го зароби !...
    А кой какво ще духа ... времето ще покаже !...
Новини по държави: