Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Ноември, 2022 19:00 6 904 68

Сърбите застанаха на страната на Путин и заедно с Путин могат да се сринат и те

  • сърбия-
  • българия-
  • балкани-
  • русия-
  • александър вучич-
  • владимир путин-
  • иван николов

България и Сърбия се намират в две различни геополитически пространства

Сърбите застанаха на страната на Путин и заедно с Путин могат да се сринат и те - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван Николов, КИЦ „Босилеград“. Анализът е направен за БГНЕС:

България много по-енергично трябва да играе със сръбската външна политика – да я води по друг начин, т.е. отстъпка срещу отстъпка.

Още новини от Украйна

София разполага с известни механизми –комуникационни, търговски, политически, напоследък имате интерконектор и редица други неща, които биха могли да се използват. Във всеки един разговор и всеки един политически контакт трябва да присъства положението и правата на българското малцинство.

Членството на Сърбия в ЕС не проработи като механизъм, с който да се подобри положението на българското малцинство в Западните покрайнини. Видяхме разнопосочните сигнали към режима в Русия и към Китай. И Сърбия, и България се намират отново на противоположните страни, в две различни геополитически пространства. Именно затова диалогът по същество не работи, въпреки куртоазните изказвания, че отношенията между двете държави са добри. Да, те са добри ако се абстрахираме от положението на българското малцинство. Всичко останало може да е добро, но ако трябва да жертваме българското малцинство в името на добрите отношение, тогава това не е добре. Положението на българското малцинство трябва да бъде фактор на двустранните отношения, а не жертва.

Да се надяваме, че позицията, която сръбският президент Александър Вучич взе по отношение на войната в Украйна ще приближи края на неговото управление.

В тази война Сърбия застана на страната на Русия, не гласно, някак си междинно. Очевидно е, че сръбските държавни мъже застанаха на страната на Путин и заедно с Путин могат да се сринат и те. Дано това да бъде онзи момент, който да промени официалната политика на Сърбия, да я ориентира към Европа и тогава вече с една по-реална европейска ориентация на Сърбия може и отношенията между двете държави да сработят в наша полза.

Интересът към изборите за Национални съвети на малцинствата в Сърбия беше относително слаб. Участвал съм в самата идея за създаването на тези съвети още през 2001 г. За съжаление, още тогава забелязахме, че беше подменен основния замисъл – да се превърнат в автономни органи на малцинствата, в които самите те да поемат отговорност за осъществяване на собствените си права с подкрепата на държавата. Фактически тези съвети ще се контролират изкъсо от партиите, които управляват Босилеград и Цариброд, което за мен е несъвместимо, защото точно националният съвет трябва да се противопоставя на решенията, които се вземат на управленско ниво и да защитава правата и интересите на малцинството, но това не се случи.

След 20 години съществуване ние пак нямаме изцяло решен проблема за обучението на български език – учебниците с по-малък и по-голям успех все още не са преведени, за другото да не говорим. Отбелязване на значителни дати и герои от българската национална история не се случи, не се случи Националните съвети да се грижат за културата на малцинството и за опазване на историческата памет, за ред други неща, които ние сме ги предлагали като обществени организатори. Нямаше как да го направим, защото техният капацитет не беше от най-добрия, там се дублираха общинските съветници и членовете на националните съвети на малцинствата, това са едни и същи хора, които нямат нито интелектуалният капацитет, нито политическата воля, защото те са членове на сръбски политически партии. Именно това ме накара да се разгранича от Националните съвети и никога не съм участвал в изборите за тях. А и едва ли щяха да ме допуснат там. Кметът на Босилеград Владимир Захариев, като твърд представител на великосръбската национална политика, тоест на партията на Вучич спечели отново мнозинство, така че не окачвам никакви промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    49 14 Отговор
    Българите също.

    Коментиран от #33

  • 2 честен ционист

    36 18 Отговор
    България се превръща в една сръбска бензиностанция.
  • 3 Котка ученият

    92 30 Отговор
    Сърбия просто избра живота.
  • 4 Яяяяя

    103 19 Отговор
    Не ги мислете сърбите , ами напишете “ колко ние сме добре”

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    55 97 Отговор

    До коментар #4 от "Яяяяя":

    Много по-добре сме, брато! Сърбите от първа сила на Балканите се превърнаха в последна дупка. Първото нещо, с което ги асоциират в цял свят е, че са подлоги на руснаците. Нищо друго.
  • 6 пламен

    41 38 Отговор
    Гледайте на коя страна е Гърция.
    Гърция винаги безпогрешно избира печелившата страна.

    Коментиран от #64

  • 7 Сърбите имат Кураж

    84 33 Отговор
    И то от векове.Озъбиха се на Султана,на Хитлер,на Сталин,на Щатите..Но никога на Русия.Тя оценява това.Русия презира само братята-предатели,особено Вечните.Москва на сълзявене не вярва..

    Коментиран от #14, #42, #48

  • 8 Истина

    81 29 Отговор
    Това се казва достойна политика. Браво на сърбите!
  • 9 Смешници

    91 25 Отговор
    Защото България е вързала ли? България е стотици пъти по зле от сърбия и милиони пъти по зле от влизането в европа .Къде е земеделието,къде е образованието ,къде е промишлеността ,къде е икономиката ,къде е армията ???? Някой ще отговори ли ,а да по добре е сега за крадците ( Борисов ,Тиков ,Цветанов ,черепа )

    Коментиран от #41

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    8 13 Отговор
    Те могат, но ние със сигурност!
  • 12 .......

    51 9 Отговор
    Като не можаха да ни скарат с Македония онези лудите където халюцинират комунисти,болшевики и т.н. да не се пробват сега със сърбите?
  • 13 Мишел

    61 15 Отговор
    България винаги е избирала страната на булката.
    Това е гаранция за правилния избор на Сърбия.
  • 14 Историк

    38 35 Отговор

    До коментар #7 от "Сърбите имат Кураж":

    Не зам кое е по-смешно: че си противоречиш директно, като хем казваш, че имат кураж да се зъбят, но никога не са се зъбили на Русия, или че това, че никога не са се зъбили на Русия, ги прави абсолютни роби, на които ти явно се възхищаваш. Ще оставя настрана, че ти, като българин, трябва да си наясно с враждебната прямо България и българските интереси сръбска политика, и също би трябвало да имаш отношение към нея.

    Коментиран от #15, #19, #45

  • 15 Смешник

    49 12 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    А вечно зъбещите политици на България (народа не мисли като политиците си) какво постигнаха до сега? Две национални катастрофи знам път е третата .

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    25 7 Отговор
    Все повече застават на нея страна. Май едни други са заплашени от сриване.
  • 17 Путинофил

    21 35 Отговор
    Знаете ли защо граничните КПП - та на Сърбия са фургони?
    Вече много държави си прибраха териториите. Остава Унгария да си прибере Войводина, Румъния Западните покрайнини, България Западните покрайнини и Сърбия ще стане колкото Софийското поле!

    Коментиран от #21, #25

  • 18 факти

    22 43 Отговор
    Радвайте се,че сме от правилната страна,а не от страната на губещите.Няма по-лошо нещо на тоя свят от това да си с Русия.Всички държави от източния блок,Северна Корея,източна Германия и всички бивши соц републики са типичен пример.Сърбите ше се осъзнаят в даден момент,но ще е късно.

    Коментиран от #23

  • 19 Гост

    38 7 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Защо им е да се зъбят на братята си? И сам не си наясно със себе си.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "Путинофил":

    България трябва да си получи излазът на Бяло море с 20 км ивица, както е по договор.

    Коментиран от #26, #27

  • 22 1885г.

    23 15 Отговор
    С благословията на русия, сръбите подло ни нападнаха в гръб, докато нашата армия беше на Босфора!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Историк

    15 22 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    "Братя"? Може, братя по престъпления. Тва не променя нито твоето отношение към сърбежите, нито това, че сърбите са си роби на руснаците.
  • 25 Рия

    28 7 Отговор

    До коментар #17 от "Путинофил":

    Приятелче май не си виждал на какво приличат гишетата на Калотина, срам да те хване.Ходи малко карай по магистрала Милош Велики па след това карай по Тракия и кажи как е.

    Коментиран от #29

  • 26 Историк

    11 24 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ние отдавна имаме не 20 километра, ами хиляди километри "излаз" на Бяло море. Това е за нормалните европейци де. Тия, дето още живеят в 19 век са друга работа.
  • 27 Кажи го

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    На гърците
  • 28 Маруса из Петрозаводска

    13 9 Отговор
    Похоже опять русские мутят воду на Балканах!
  • 29 Въпрос

    14 9 Отговор

    До коментар #25 от "Рия":

    Ти като кара там я кажи колко струва едно ходене до Белград и обратно. А пет ходения? А каква е цената на горивата доставяни от братска Русия? А заплатите спрямо нашите?
  • 30 Матей преображенски

    36 16 Отговор
    Евалла на сърбите ,че не позволиха на американците да ги окупират и колонизират,сто пъти по-добре са от нас,защото не допуснаха пре-да-тели да обсебят кормилото на властта и не стигнаха до нашенското повсеместно разложение.Как ще им въздейства българската дипломация,ще ги подлъгва с тоягата и моркова ли?Като нямат нито тояга ,нито морков,ще ги развяват на картинка.За руснаците те са ценни съюзници,макар във вражеско обкръжение и в близко съседство с американската база в Косово--Бондстил.Опитваха се да ги въвлекат в тресавището ЕС,не клъвнаха на въдицата и когато евросъюза се срине,тогава за сърбите се отваря блестящо бъдеще в най-привилегировано положение и дружба с Русия.

    Коментиран от #38

  • 31 Русофила Тиквата

    14 14 Отговор
    подари на сърбите путинската тръба. Хариза на Путин 3 милиарда наши пари!
  • 32 Просто човек

    20 30 Отговор
    Дано потънат с джуджето... Сърбите винаги са ни мразели...

    Коментиран от #61

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 007

    26 24 Отговор
    Сърбия в съюз с рашия 4 пъти ни нападат вероломно за 70 години от освобождението. Ако броим хилядите убити и репресивни българи в Македония 5 пъти. Не ви ли е срам да ги защитавате и да плете родината си и хилядите жертви на тези "братя". Срам . Левски Ботев и Раковски ви гледат отгоре . 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 35 А50

    21 9 Отговор
    Сърбите винаги са на печелившатастрана
  • 36 Сърбите са робска нация

    16 25 Отговор
    И са изцяло подвластни на рашляка!
    Затова положението на българите там е такова. За Русия това е още един лост за влияние в региона, който лесно може да запали скандал между България и Сърбия 🧐
    Вучич вече е пътник политически. За него както и за Путлер няма полезен ход, защото и двамата са компрометирани безкрайно! Сърбия е и ще продължи да бъде руска колония, докато не се смени поне едно поколение🧐
  • 37 Сербите

    28 13 Отговор
    Са 100години напред, там няма европейски ценности!

    Коментиран от #54

  • 38 Олеее

    9 9 Отговор

    До коментар #30 от "Матей преображенски":

    Още един за доктор русофил
  • 39 Всички отлично са наясно

    29 7 Отговор
    Че казано позицията на българия означава позиция на бг управляващите която е коренно различна от позицията на българския народ
  • 40 Taka така

    25 9 Отговор
    Сърбия е на по малко грешната страна за разлика от нас, които сне заедно с доказани терористи, манипулатори, крадци и изнудвачи, като нато
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сърболяците потъват

    6 18 Отговор
    С рашляците
  • 44 дея

    21 10 Отговор
    Блазе им, сърбите имат политици с топки.

    Коментиран от #55, #65

  • 45 Гостенката

    16 5 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Историята казва че имат право на враждебна политика ! 24.03.1999 едни патагонци дадоха коридор да им пуснат бомби . Това е най-новата демократична история на Балканите !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Има доста хора които са зле

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Дедо Пене":

    Нямат ток, вода ... живеят в мизерни къщи по селата, бездомници и т.н. В доста сфери няма работа, фалират фирми и т.н.
  • 48 Сърбите винаги са били

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сърбите имат Кураж":

    Разкрачени, все на 2 стола искат да стоят, югославията беше корекома а изтока, искат от 2 майки да сучат, лицемерите
  • 49 Сърбите винаги

    13 3 Отговор
    Са забивали нож в гърба на българите, историческите факти го казват

    Коментиран от #52

  • 50 югославията умре,

    13 3 Отговор
    Разпаднаха се на частите, които бяха съшили с комунистически конци, да връщат западните покрайнини, тук някои им се възхищават, абе верно ли

    Коментиран от #56

  • 51 Ще излезе прав оня пророк

    13 4 Отговор
    Дето казва, че накрая сърбите ще се съберат под една върба
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ха-ха-ха!

    17 4 Отговор
    ".. сръбските държавни мъже застанаха на страната на Путин и заедно с Путин могат да се сринат и те. .."
    А ако се сринат ФАЩ и евробезмозъчните старци на власт?
    Путин едва ли ще се срине така лесно!
  • 54 Евро

    15 2 Отговор

    До коментар #37 от "Сербите":

    пейските ценности ги видяхме в Брюксел. Мароканците ги изядоха с парцалите.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гостенката

    18 3 Отговор

    До коментар #50 от "югославията умре,":

    Нищо не разбирате от световна политика ! Югославската Федерация се премести. Днес има Руска Федерация. Водиха войни отделните югославски държави и пак са по-добре от нас българите излъгани че сме европейски граждани, но само на хартия! На хартия сме и в НАТО. Жалко за прекрасната ни Родина България, много жалко положение.

    Коментиран от #60

  • 57 дядото

    14 2 Отговор
    каква разлика в класите между сърбия и българия. и сърбия отново ще оцелее,а вие ни водите към поредната катастрофа.
  • 58 Ссссс

    3 11 Отговор
    Пак не се научиха когато ги биха уж Русия щеше да им помага а тя стоя на резервната скамейка и сега пак ще е така. Дори и казакстан разбра че Русия няма да помогне в голям конфликт.
  • 59 Човек от народа

    10 1 Отговор
    Сетихте се за българското малцинство... Като укроФашисти изгаряха живи хора в това число и българи къде ви беше грижата за българското малцинство, тогава услужливо се правете на нечули, невидяли и неразбрали-в Украйна фашизъм няма... ЖалкиСте...
  • 60 Точно и ясно

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "Гостенката":

    Такова е положението на безправните васали.
  • 61 Факт

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Просто човек":

    Ти и другитеЕврофашунгеривече сте пропаднали
  • 62 нормален

    8 3 Отговор
    Всеки нормален човек вижда че западът се срива и ние с него поради това че е отново сме на грешната страна

    Коментиран от #66

  • 63 Шукри молла

    2 3 Отговор
    А в България как са решени проблемите с малцинствата няма Помаци има Българи Мохамедани защо не признават за Помашкия етнос.ц
  • 64 Плевенски

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "пламен":

    Питай гърците чий е северен Кипър...Щото винаги печелели.

    Коментиран от #68

  • 65 Мхм

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "дея":

    да, с топки са, ама странно защо при цялата добре известна сръбска хомофобия, и премиерът и президентът има са представители на ЛГБТ движението?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Слава на

    0 0 Отговор
    Сърбите
  • 68 северен Кипър..

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Плевенски":

    Винаги е бил български. От там е бил Киприян и Ян Бибиян