Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 08:17 4 973 39

„Сръбският свят“ на Вучич е заплаха за Европа

  • александър вучич-
  • ели юрукова-
  • косово-
  • сърбия-
  • русия-
  • европа-
  • война-
  • мир-
  • заплаха-
  • сръбски свят-
  • балкани

В Европа се оказа, че е възможно всичко – и война, и мир

Проектът „Сръбски свят“ представлява заплаха за Балканите и Европа като цяло. Подценяването му от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС има национални интереси.

Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Всичко е подчинено на Вучич. Сърбия е руският остров в Европа. Българските политици трябва да намерят добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра. Това каза в интервю кореспондентът на агенция БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

В сравнение с останалите страни от Западните Балкани, които журналистката много добре познава, тя сподели, че намира България възродена, по-красива, европейска. „Духът на българина не е изчезнал. Не е изчезнала и любовта му към България. България е един от бисерите и богатството на Европейския съюз“, подчерта Юрукова. Според нея в Европа се оказа, че е възможно всичко – и война, и мир: „Руската криза, руско-украинската война, сега напрежението в Косово, показват, че няма мир“.

На въпрос дали сме свидетели на края на управлението на сръбския президент Александър Вучич, Ели Юрукова е на мнение, че „трябва още да очакваме“. Тя е убедена, че той има една много особена роля в тази балканска или сръбско-европейско-руска кръстословица.

„Вучич трябва да направи големи компромиси. Вучич трябва, първото нещо което е, да въведе санкции срещу Русия и може би да признае Косово по някакъв план – европейски, американски или може би сръбско-косовски. Един американски политик беше казал, че компромисът за Косово ще се намери не когато Сърбия и Косово бъдат съветвани от Брюксел и от Вашингтон, а когато Белград и Прищина седнат да разговарят. Именно това е решението на косовския конфликт, иначе просто всичко друго е мимикрия“, категорична е Ели Юрукова.

В Сърбия е в ход изпълнението на нов план, наречен „Сръбски свят“, който според журналистката има връзка със съществуващия „Руски свят“, защото Русия се надява, че ще запази влиянието си в Сърбия, която е единственият ѝ остров на Балканите и в Европа. „Русия ще направи абсолютно всичко да запази Сърбия като свой сателит, това ще бъде много трудно, защото Вучич трябва наистина да избира между Брюксел и Москва и в един момент съм убедена, че той ще избере Брюксел, той няма друг изход“, заяви Юрукова.

Подобни проекти като „Сръбски“ и „Руски свят“ обаче представляват заплаха за региона ни и като цяло за Европа. „Представете си, че се изпълни руско-сръбската идея за руска военна база в Сърбия. Сега се говори само за хуманитарен център, който помага при извънредни обстоятелства, но аз съм убедена, че планът е да се направи руска военна база в Сърбия“, обясни Юрукова, визирайки центъра в Ниш, и допълни, че не знае дали Вучич ще позволи, или няма да го позволи, но самата тя вярва, че това няма да се случи, независимо от желанието на Москва.

Появата на подобна база недалеч от границите на България, означава само още по-дълбоко военно-политическо навлизане на Русия в Сърбия.

Подценяването на опасния за европейската и регионална сигурност „Сръбски свят“ от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС, забравят и българските национални интереси, заяви Ели Юрукова.

Според нея липсва мъдростта на политиците. „Един министър, един президент не трябва да знае всичко за Балканите, но той трябва да има добри съветници, които да му говорят истината за политиката“, посочи тя.

Юрукова сподели, че ѝ се е случвало да съветва балкански политици и забелязва как те събират мнения на независими наблюдатели, на журналисти и на хора от народа, за да създадат своето истинско мнение. „Мисля, че това в България липсва и пожелавам на българските политици да намерят по-добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра, да се запалят. Трябва мъдрост. Вярвам в българската мъдрост“, каза тя.

Ели Юрукова е категорична, че глобално свобода на медиите на Балканите не съществува, за съжаление.

„Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Националните телевизии, печатът, радиото са подчинени на Вучич. Просто има малки отблясъци по една, две телевизии, които нямат национално излъчване, и може би два вестника, които могат да пишат това, което наистина става“, каза тя и добави, че същото е състоянието на медиите и в Македония, и в Хърватия. В Словения има по-голяма пътека към свободата на медиите, макар че и Словения като образец има проблеми.

„БГНЕС според мен, а и според наблюдатели в Сърбия, според колеги, с които съм говорила, е символ на свободата на словото и много уважавана агенция“, заяви Ели Юрукова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде още един

    33 11 Отговор
    дъртофелник изкукал, решил на 120 години за захлрби.
  • 2 00014

    69 16 Отговор
    Разрешава се само англосаксонски свят и дискриминация на робите им. Послушните може да намажат.
  • 3 долни и продажни калинки

    68 19 Отговор
    стига с тая пропаганда !!! всичко което не е роб на краварите е заплаха за тях така ли ???

    Коментиран от #28

  • 4 Трън

    62 13 Отговор
    Всички вече са заплаха за Европа. Европейските чиновници направиха от Европа един кенеф.
  • 5 Падне ли Путиновата диктатура,

    20 50 Отговор
    пада и тоя, и Лукашенко, и Асад и Мадуро, и още доста диктаторчета и несменяеми самодръжци.

    Коментиран от #25

  • 6 провинциалист

    25 2 Отговор
    "В сравнение с останалите страни от Западните Балкани, тя сподели, че намира България..." - интересно за нея къде са Източните Балкани.
  • 7 Стига бе

    44 9 Отговор
    А "Европейският свят“ на Байдън е заплаха света
  • 8 8888

    46 8 Отговор
    Четиво за третополови соросоиди
  • 9 Ф16

    19 30 Отговор
    Като чета коментарите разбирам защо България се е провалила във всичко през миналия век,как неразбрахте,че Велика Сърбия под каквато и да е било форма е смъртна присъда за България
  • 10 Староверец

    38 13 Отговор
    Вън НАТО от балканите.
  • 11 Е това

    35 6 Отговор
    Това нетърпимо. Вече е 8:45 и нито една снимка на зелената хлебарка.

    Коментиран от #18

  • 12 Миндижун

    22 7 Отговор
    Тая мяза на проводник през който фазата е с краварски произход.
  • 13 глоги

    10 5 Отговор
    кореспондентКАТА на агенция БГНЕС в Белград -Ели Юрукова.

    Коментиран от #17

  • 14 Фи14

    28 3 Отговор
    Сърбия е малка държава , с малко население , с отрицателен прираст, със смешна икономика и без излаз на море. Не знам каква заплаха са 5 млн. сръбски дедовци и бабета.
  • 15 Дернев

    12 8 Отговор
    "...Вучич трябва наистина да избира между Брюксел и Москва..." За това има вина само Брюксел, а не Вучич или Москва. Ако Франция и Германия имаха лидери, които наистина искат единна и най-важното силна Европа, а не само голям пазар, вече ЕС щеше да има единна армия, едни външни граници и външна политика, и постави началото на създаването на СЕЩ. И прехвърляне на суверенитета от държавата към континента, което налага Глобализацията. Това автоматически прави Москва основен съюзник за осигуряване мирът и сигурността ви на Европа. А докато западняците узреят за това, ние на Бал6аните можем да им покажем правилн4ят път към обединението. Сега Балканите имат изключителен шанс да го постигнат. Само трябва да загърбимминалото, където точно отвън ни разделяха за да бъдем слаби и маниполируеми. Във времето на Глобализацията важността и ролята на Балканите за Европа и света нараства. Но обединени и единни.
  • 16 Д-р Гълъбова

    16 0 Отговор
    "България трябва да намери съветници.." нека позная Елито кого има в предвид.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "глоги":

    Тя ще става хирургКА, която има домашен змиЙ ❗
    А женския Питон -ПитонКА ли пишеш ❗

    Коментиран от #19

  • 18 Русофоб Антисемит

    5 17 Отговор

    До коментар #11 от "Е това":

    За сметка на това е пълно с червени подложки. Наведи се по-ниско, може да падне някоя рубла повече.
  • 19 Русофоб Антисемит

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Та чак два плюса отнесъл😂😂😂 Пълно е с грамотници в този сайт.
  • 20 генчо

    7 10 Отговор
    вчера гледах едно видео питаха руснаците кво знает за сърбия ем почти нищо, от другата страна големи фанфари кво да ви разправям пропагандата си работи
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Биби Кинг

    3 9 Отговор
    Одеве гледахме српски клип,в кой се говори каде шопете биле срби и границата е одвъде Рила деа! И там казаха "сите србе на врбе ма бугарете требе да учат србски"!
  • 24 Демократ

    8 21 Отговор
    Империята на злото Русия не разрешава да има мир и спокойствие в света, доказано във вековете.Държавите,които й слугуват,като Сърбия биват използвани като маши за създаване на непрекъснати конфликти. Коминтерновската държава Македония ,създадена 1945 г.вече 80 години тормози България под диктовката на Москва .Където е пусната руската отрова,спасение няма.

    Коментиран от #31

  • 25 Диктаторите

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Падне ли Путиновата диктатура,":

    Напълно правилно е, всички диктатори в света са поддържани от Путин и всичките държави са доведени до пълна мизерия и разруха- Северна Корея, Сирия ,Венецуела, Куба,Беларус и т.н.По-печалното за България е ,че има българи,които харесват това. Нормалните българи искаме да живеем нормално и свободно.Тези,които харесват Путин да заминават за Москва при него.България има нужда от образовани и мислещи хора,за да се оправи.

    Коментиран от #26, #33

  • 26 Местния Козар

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Диктаторите":

    Дааам, видяхме "свободата", гледаме я вече 30г, само разруха, кражби, далавери и олигархия, а иначе народа се топи за сметка на гетата, където са най кадърните и образованите "българи"............ Да живее свободния демократичен свят, в който си позволиха да ни изобразят като пикалник.....

    Коментиран от #29, #35

  • 27 Читател

    7 0 Отговор
    Ели Юрукова - дългогодишен кореспондент на "Свободна Европа"...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 генчо

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Местния Козар":

    това което изреди е благодарение точно на узлобените и некъдърни БКП които и днес са в управлениете. не
  • 30 Цариброджанин

    12 0 Отговор
    Ние българите от царибродско сме по големи българи от тези в BG!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тисъна

    3 0 Отговор
    Тази каква връзка има с фамилията на Грую Юруков! Иначе с менстрийма е ясна.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами

    2 4 Отговор
    Нашите продажници от БКП и сателитите им,разклонили се, като октопод обгърнали държавата ни,ще скочат от радост до небесата,ако се открие руска военна база в Сърбия!Вече пекат питка за посрещането на освободителите!И ето ви остта- България,Сърбия,Унгария!А евро атлантиците спят зимен сън!Но пък Турция не спи!Боже,какво ли мъти бъдещето!
  • 35 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Местния Козар":

    Умнико!Кой чакаш да ти реши проблемите,като сме оставили БКП и ДПС върхушката да ни грабят тези 32 г.?!Да живее султан Доган!И за това са ти виновни европейците,като само ти сочат истината?!За да те уважават,трябва да го заслужиш!Не става с пъчене и цървули!
  • 36 Русская Империя

    2 0 Отговор
    Все подпевалы англо-саксов и западноевропейцев должны быть уничтожены от мала и до велика
  • 37 др МИХАИЛ НИКОЛОВ МИКОВ

    2 0 Отговор
    ПОЛИТИКАТА НА ВУЧИЧ Е ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕРЕС НА СЪРБИЯ НА БАЗАТА НА ПРСВОСЛАВНИТЕ ЦЕННОСТИ 🍀НАШЕТО ЧЛЕНСТВО В БРЮКСЕЛСКИЯТ КОМИНТЕРН НИ ЛИШИ ОТ НАЦИОНАЛЕН И ИКОНОИЧЕСКИ СУВЕРЕ ИТЕТ! АРМИЯ ВЕЧЕ НЕМАМЕ, НО УНИЩОЖАВАН ЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО И РАЗВРАЩАВАНЕТО НА ДЕЦАТА СА ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА КЪМ ИЗЧЕЗВАНЕТО НИ КАТО НАЦИЯ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: