Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 10:00 1 756 54

Германският президент: "Исканията за прекратяване на огъня са несериозни"

  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия-
  • русия-
  • украйна

Франк-Валтер Щайнмайер осъди атаките срещу критичната инфраструктура и цивилното население в Украйна като част от военната стратегия на Русия

Германският президент: "Исканията за прекратяване на огъня са несериозни" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички призиви за прекратяване на огъня са несериозни. Сключването на примирие в този момент би означавало да се признае една извършена несправедливост", каза германският президент Щайнмайер в ексклузивно интервю за ДВ.

В интервюто за ДВ германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъди атаките срещу критичната инфраструктура и цивилното население в Украйна като част от военната стратегия на Русия, нарече заплахите с ядрено оръжие неприемливи и обясни защо все още не могат да бъдат формулирани гаранции за сигурността на Украйна.

Г-н президент, това, на което сме свидетели в момента в Украйна, има твърде малко общо с конвенционалните методи за водене на война. Това, което се случва, е война срещу цивилни граждани. Защо Путин прави това и какво променя то за нас?

Франк-Валтер Щайнмайер: Не съм съвсем съгласен, че ставащото няма отношение към войната. Мисля, че това е част от военната стратегия на Русия. Това е не само брутална война, която се води срещу украинската армия, но и - това става все по-очевидно с наближаването на зимата - брутална атака срещу критичната инфраструктура и, разбира се, срещу цивилното население. Знаем, че разрушаването на инфраструктурата за отопление и електроснабдяване ще обрече хората в Украйна на студ и тъмнина. И това не е случаен страничен ефект, а изглежда е част от руската стратегия за поразяване на цивилното население с цел изтощаване на страната. Трябва да се противопоставим на това. Трябва да помогнем на украинците и да гарантираме оцеляването им през тази зима.

Германия помага на Украйна с оръжейни доставки, но Киев все още чака бойни танкове, които Берлин не изпраща. Не е ли тази атака срещу цивилни граждани причина за преосмисляне на германската политика по този въпрос?

Щайнмайер: Смятам, че позицията на Германия по този въпрос се е променила. И това се отнася не само за правителството, но и за цялото население на страната, което за няколко месеца осъзна, че онова, с което сме свикнали по отношение на сигурността в Европа, вече не е гарантирано. В резултат от това германското правителство взе решение за огромни допълнителни разходи за отбрана, включително за по-добро оборудване и екипировка на Бундесвера. И сега ние наистина подкрепяме Украйна не само хуманитарно, финансово и икономически, но и до голяма степен военно.

Освен това смятам, че германското правителство е избрало онзи вид подкрепа, от която се нуждае Украйна. Акцентът върху противовъздушната отбрана, защитата от безпилотни летателни апарати и особено от ракетни атаки беше точно това, което трябваше да се направи. 60-70% от руските ракети се унищожават успешно от украинската армия, също благодарение на германската военна подкрепа.

Г-н президент, Вие знаете кои са хората в Москва, които подстрекават към война. От години Путин говори открито за намеренията си спрямо Украйна. По-рано, подобно на германското правителство, вие не го приемахте на сериозно. А сега какво ще кажете за факта, че Путин заплашва да използва ядрени оръжия?

Щайнмайер: Първо, бих поспорил дали заплахата не е била възприемана сериозно. Ако погледнете периода след 2014 година, европейските правителства се опитаха не само да поддържат примирието, но и да го използват като пролог към мир. За тази цел бяха подписани споразуменията от Минск, които обсъдихме с тогавашния украински президент Порошенко.

Второ, що се отнася до руските заплахи за използване на ядрени оръжия, те са недопустими. В края на краищата сега се полагат усилия за това ядрените оръжия да станат излишни за целия свят. Заплахата за използване на ядрени оръжия е не само неоправдана, но и противоречи на целия ни историческия опит, тя е неприемлива. Това е следващият етап от ескалацията на тази война от страна на Русия. Ядрените оръжия не бива да се използват и мисля, че това е мнението на мнозинството по света. Това пролича и на Срещата на върха на Г-20 в Бали, където всички единодушно осъдиха дори заплахата за използване на ядрени оръжия, да не говорим за реалното им използване. Ясно послание, което, надявам се, ще бъде разбрано в Москва.

Какви начини за излизане от тази война виждате? Как може да изглежда решение, което е приемливо и за двете страни?

Щайнмайер: Всички призиви за прекратяване на огъня сега са несериозни. Защото сключването на примирие в този момент би било по същество признаване на вече извършена несправедливост. То би означавало Русия да запази окупираните територии. Това ще означава, че може да се нарушават граници, да се пренебрегва международното право и да се завзема суверенна земя – че всичко това е позволено. А това не може да бъде резултат от прекратяването на огъня. Затова, за съжаление, трябва да кажа, че в момента не виждам изход.

Във връзка с падналата наскоро ракета на полска територия, доколко се опасявате, че войната, която се води в Украйна, ще се прехвърли и вън от границите ѝ?

Щайнмайер: Силно се надявам, че това може да бъде избегнато. Надеждата ми се засилва и от изключително предпазливата реакция не само на САЩ, но и на НАТО като цяло. Непосредствено след случилото се в Източна Полша между американския и полския президент имаше най-тясна комуникация. Генералният секретар на НАТО реагира незабавно, като посочи, че първо трябва да се разследва ситуацията, а после да се оценяват реакциите. Мисля, че това свидетелства за благоразумието от страна на НАТО, както и за това, че съществуват минимални контакти с Москва на военно ниво. Там, където съществуват подобни контакти, те следва да се използват и от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олигофрен

    59 11 Отговор
    Германският президент: "Исканията за прекратяване на огъня са несериозни"...... Гнус
  • 2 Петров

    58 12 Отговор
    Като искате война, няма да ревете за енергийната система на урките нагли същества
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе вие продължавайте в този дух.....

    33 6 Отговор
    ....... """""що се отнася до руските заплахи за използване на ядрени оръжия, те са недопустими."""""
  • 5 1111

    46 10 Отговор
    Накрая бавно Русия ще вземе колкото си иска от територията на бивша украйна. Никакво примирие сега!
  • 6 Летописец

    46 7 Отговор
    Този германски наглец иска СРМ и България да се хванат за гушите заради "малцинства" .
  • 7 Хари Потен

    48 5 Отговор
    Европа ще се бори за демокрация до последния жив украинец и до последния топъл радиатор. Слава кретенизме!
  • 8 Продължаване на огъня, значи

    47 11 Отговор
    край на Украйна. Украйна е жертвата на Запада, дадоха я курбан, те без войни не могат да живеят, от това печелят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анева

    43 5 Отговор
    Тотално неадекватен човек !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Просто фашист !

    33 7 Отговор
    Без коментар.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 5 Отговор
    - Г- н Щанмайер, какво направихте , като гарант , ,а спазване на Минските споразумения ❓
    - НИЩО ❗❗❗

    Коментиран от #52

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хисторик

    31 6 Отговор
    И Адолф така говореше и после Германия беше окупирана
  • 16 И тоя катил

    24 3 Отговор
    Бил президент на Германистан?
    Не е по-далеч в акъла си от Зелето...
    И без белото да шмърка, този си е прост, като фасул...
  • 17 Германия няма гориво да стигне до Москва

    34 5 Отговор
    но Русия има достатъчно, май пак ще направи пеш-марш до Берлин, но този път ще остане дълго.
  • 18 Русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    6 35 Отговор
    Естествено,че такива искания са несериозни.Суверенна Украйна бе нападната непредизвикано от държава терорист и фашист като Русия и то с единствената цел да се заграбят украинските ресурси и територии.Това е все едно някой терорист да ти влезе в къщата ,да ти избие семейството ,да ти присвои едната стая,а ти да не си опазиш дома и да искаш примирие ?! Е няма такава наглост от русоробските предатели !

    Коментиран от #36

  • 19 !!!?

    13 28 Отговор
    Путин направи от сталинския СССР фашистка държава !!!?

    Коментиран от #27

  • 20 Просто фашист !

    18 9 Отговор
    Коалиционното правителство на Германия приема бюджет за война и строги икономии..... Единственият разход, който нараства масово, са военните разходи . Общо 58,6 милиарда евро са предвидени в бюджета за 2023 г. — увеличение с 8,2 милиарда евро в сравнение с миналата година; 8,5 милиарда евро ще дойдат от специалния фонд, който официално не е част от бюджета на министерството на отбраната. Допълнителните пари ще бъдат използвани, наред с други неща, за закупуване на бойни самолети F35, тежки транспортни хеликоптери CH-47, бойни машини на пехотата Puma, четири фрегати F126 и лични предпазни средствa....... В номинално изражение общият бюджет е намалял от 495,79 милиарда евро миналата година до 476,29 милиарда евро, допълнителен спад с почти 20 милиарда евро. През 2021 г. той все още възлизаше на 556,6 милиарда евро. Планираният нов дълг за следващата година е само 45,61 милиарда евро в сравнение със 138,9 милиарда евро през 2022 г.Най-големите спестявания са в здравеопазването . Тази година бюджетът ще бъде намален с почти 40 милиарда евро (!) от 64,36 на 24,48 милиарда евро..... Съкращава се и болният образователен сектор . Бюджетът за образование официално ще се увеличи с мижавите 500 милиона евро до 21,46 милиарда евро (2022: 20,89 милиарда евро) — но коригирано спрямо инфлацията, това означава огромно намаление. .....
  • 21 Скапаняк е

    21 6 Отговор
    То Германистан днес не представлява нищо в геополитиката. Този бил президент? На какво? На поробената територия Германистан ? Фащ определят всичко в страната им... С той тръгнал да се изказва даже за други страни??? Неадекватници
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МММ

    21 7 Отговор
    Всяка подкрепа за окрайна е заплаха за демокрацията.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Няма мир, по лош от войната

    24 6 Отговор
    Атлантиците са побъркани хора.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сламката вижда, гредата не вижда

    19 6 Отговор
    Осъдил с двоен аршин разбира се! Както му изнася,а забравил че 8 години бабдеровците избиваха рускоезичното население в Донбас,и нито дума че укронацистите не спазиха минските споразумения,на които германците бяха също попечители! Има една българска поговорка господин президент! Като нещеш мира,нати секира! Спомни си какво се случи с Германия господин президент през втората световна война,или се правиш,че имаш къса памет,та подкрепяш украинските нацисти! Значи по тази логика подкрепяш и немските нацисти със задна дата! Това което се случи с немските нацисти тогава, същото ще се случи и с укронацистите сега! Надявам се да си ме разбрал господин президент,с двойния аршин!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А как му вярват германците, не е истина

    11 1 Отговор
    ..... """""що се отнася до руските заплахи за използване на ядрени оръжия, те са недопустими."""""
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЩО ПРЕДИ 0СЕМ ГОДИНИ

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сламката вижда, гредата не вижда":

    Хората си живееха мирно и тихо....
  • 33 Петров

    19 6 Отговор
    Германия се дави, за вода мечтае. Пълен погром се задава на икономиката и .....

    Коментиран от #35, #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    4 9 Отговор

    До коментар #33 от "Петров":

    Ама друг път

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЧЕ ТЪРСИХА ЗЕЛЕНИТЕ ЧОВЕЧЕТА

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На Путин в украйна
  • 39 НИКОЯ ВОЕННА АГРЕСИЯ

    9 6 Отговор
    Не е оправдана.......
  • 40 Майнщайер

    17 4 Отговор
    Краварска подлога. Никаква мисъл в изказването само повтаря едни и същи мантри. Да го обясни това на швабите ама на живо, а не пред зелето с предварително подготвени въпроси
  • 41 Анева

    21 5 Отговор
    Луди хора овладяха ЕС. НАТО с минути вреди на хората а подобни боклуци ни водят към ядрена война.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 В ЧУЖБИНА

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "То е факт бре умник":

    Другарю

    Коментиран от #50

  • 44 ТО ЗАТОВА В РУСИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Петров":

    Е пълно с мерцедеси и беемвета...
  • 45 Павел пенев

    18 3 Отговор
    Примирие точно заради Германия и ЕС като цяло няма да има. Всички честни хора без евроатлантически ценности очакват капитулация и присъединяване на Украйна към РФ.

    Коментиран от #46

  • 46 ВЪН РУСКИТЕ ПЪЛЧИЩА

    5 14 Отговор

    До коментар #45 от "Павел пенев":

    От Украйна...избиха хиляди мирни жени, деца, старци....

    Коментиран от #53

  • 47 ПРЕДИ 2014г. КАК СЕ ЖИВЕЕШЕ

    8 3 Отговор
    В Украйна, тихо и спокойно....
  • 48 ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

    2 14 Отговор
    Да се защити от вероломно нахлулите ПУТИНОВИ пълчища...
  • 49 Ами няма изненада

    11 2 Отговор
    Да се оставят щом славяните се избиват.. германците вървят по стъпките на своя идол-Хитлер и неговият план: Да се унищожат чрез изтребление руския и другите славянски народи.

    Още не мога да повярвам, украинците колко лекомислен народ се оказаха.
  • 50 Ами продължавай

    10 2 Отговор

    До коментар #43 от "В ЧУЖБИНА":

    Да миеш задните части на дъръацитв там. За друго май не ти стига умствения багаж ..
    Нещо да си забелязал в ЕС? Тези печатят и те пари като луди , подобно на сащиянската Фед.. отиват към як "удар в стената"! Финансово... Отделно фащ ги изяжда вече. Без немската индустрия и то разширено и на малките и средни предприятия, цяла Европа е банкрут. А как ще се запази тяхната конкурентоспособност, когато разни дебили там на власт, с "умни постъпки" качиха цените на е енергията И за бизнеса няколко пъти? Е, я се опитай след това да оцелееш на международния пазар , с каквото и да е? Цяла Азия отдавна "тича по петите" на Германия и дори само процентни разлики на цена/качество на продукцията може да изхвърли завинаги европейците от международните пазари на доста неща... И истинска трагедия са днешните управляващи в Европа... Пълни некадърници...
    Не виждам реално, как Германия и Европа ще излязат от тази криза, като печелиши? По-скоро сащ и Азия ще ги смачкат. Сащ във високите технологии, Азия в средните и ниските сегменти на пазарите...
  • 51 Германия

    4 0 Отговор
    до сега не е имала по-некадърни управляващи!Резултатите започват да се усещат и тепърва ще се събират лошите плодове!Лицемерие и неадекватност!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русофоб Антисемит

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "ВЪН РУСКИТЕ ПЪЛЧИЩА":

    Мен ако питаш и вън руските подложки от България!!!
  • 54 БПФ

    0 0 Отговор
    Ако германският народ иска той и страната му да имат бъдеще, нямат друг изход освен революция и да избeсят като кучета тоя мишoк, бебокова, шолц, урсулата и останалата политическа пaплач !!! НИКОГА Германия не е управлявана от по-големи нищoжества !!!
    Не сме забравили как зеленясалият наркoман отказа да приеме ей-тоя същия мишкyняк, което е чудовищно нарушение на международният протокол, дипломацията и елементарното възпитание. Явно т.нар. "президент" на Германия е лишен от всякакво чувство за чест и достойнство, а също за достойнството на представляваната от него държава. Както казах, нищо добро не чака Германия, ако политическата и върхушка не намаже въжето.