3 Декември, 2022 13:00 6 100 61

Борисов и планът с белия кон

  • бойко борисов-
  • герб-
  • хартиена бюлетина

Мираж на един политик, натрупал цял керван с репутационен багаж, в който някои от камилите носят много спорни товари

Борисов и планът с белия кон - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради нелепиците около машини и кодове ще се върнем в първобитността на купения и контролиран вот в цялата му прелест. А Борисов явно има план - да се върне на бял кон. Възможно ли е? Коментар от Даниел Смилов:

В момента България е поставена на изчакване, докато ГЕРБ и най-вече лидерът им Бойко Борисов решат какво е по-изгодно за тях - да отидат на нови предсрочни избори или да съставят правителство около хартиеното мнозинство в този парламент.

Въпросното хартиено мнозинство - ГЕРБ, ДПС и БСП - междувременно мина през своето бойно кръщение чрез връщането на хартиената бюлетина. Като в средите на тийнейджърите и организираната престъпност, инициацията се състои в извършване на някоя дръзка беля или дори престъпление. В нашия случай хартиеното мнозинство така прекрои Изборния кодекс, че да може да си прави познатите магарии от близкото минало - купуването на гласове, изхвърлянето на бюлетини като невалидни и дописването на списъците. За мнозинството от хората е ясен смисълът на тази операция и затова те са против нея. Но и целта на операцията всъщност е точно такава - тя по същество представлява съучастие в голяма беля, което да скрепи доверието между ГЕРБ, ДПС и БСП. След тази беля те са вече бойни другари и могат да се пробват и за други пакости.

Планът "Бял кон"

ГЕРБ обаче вероятно още разсъждава дали все пак изборите няма да са по-изгодни за тях от сформиране на кабинет. Анализаторите, близки до Борисов, още преди октомврийските избори го убеждаваха, че тенденцията на ГЕРБ е възходяща, докато "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) непременно ще се свият. Още един-два избора и хората ще забравят репутационните проблеми на лидера на ГЕРБ и ще го върнат на бял кон. Времето за това още не е дошло, но напролет паметта на българина вече ще е чиста от спомени. Тази семпла стратегия всъщност обяснява случващото се в момента: и хартиената бюлетина, и невнасянето на нов бюджет, и "евроатлантическите" сценки, при които уж ГЕРБ и ДПС решават да пращат оръжия на Украйна, но накрая Радев пак не дава нищо с комични оправдания по въпроса. Все пак мнозина са забелязали, че ако хартиените "евроатлантици" бяха сериозни, те вече щяха отдавна да са отстранили "гълъбите на мира" от изпълнителната власт. За целта би било достатъчно да се създаде правителство около ГЕРБ, ДПС и БВ (115 гласа), с подкрепата на БСП по повечето въпроси. За Украйна това мнозинство би могло да разчита дори и на подкрепа от ПП и ДБ.

Все още преценката на Борисов е, че такова правителство не е изгодно за партията му и лично за него, защото то отлага, а може би и прави невъзможен плана му за връщане на бял кон. Целият въпрос е, че този план сам по себе си най-вероятно е илюзия. Мираж на един политик, натрупал цял керван с репутационен багаж, в който някои от камилите носят много спорни товари.

Планът с белия кон е застрашен от три основни опасности. Първо, ПП и ДБ може да не се сринат, както Борисов очаква. Социологическите прогнози засега не показват някаква сериозна промяна в разположението на силите. Нещо повече: с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ извършиха нещо силно непопулярно, което допълнително ще консолидира и мобилизира привържениците на ПП и ДБ. Така че съвсем реалистично е след едни избори напролет България да се окаже в същата парламентарна ситуация, в каквато е в момента. Или в друга, но не такава, която би харесала на Борисов. Тогава той хем ще е изпуснал питомното да състави правителство и да управлява с хартиената коалиция, хем ще е почти персонално виновен за още едни безсмислени избори, както и за оставането на служебното правителство на Радев на власт за една цяла година.

Второ, бял кон може да няма, защото обещанието на ГЕРБ е вътрешно противоречиво: няма да управляваме с ДПС, БВ или БСП сега, но след още едни избори напролет вече ще сме готови - стига ПП и ДБ да се свият. Въпросите са следните. Ако могат да управляват сега, защо не го направят и не спестят мъките на страната от нови избори и служебни правителства? А ако не могат сега, какво толкова ще се промени напролет, че да го направи възможно?

Тук стигаме до истинските и много проблематични основания на плана на ГЕРБ. Едното основание вече беше споменато - народната забрава: вярването, че след още едни избори флашката на народната памет ще е чиста и без спомен. Магическа самоочистваща се флашка един вид. Второто основание е залагането на народния уплах - през зимата толкова ще наплашат хората, че напролет да са готови на всякакво правителство. И изчистването на паметта, и стряскането на хората са стратегии, които обаче са отблъскващи. В крайна сметка никой не обича да го третират като рибка в аквариум с 15-секундна памет или като заек в зайчарник, на когото да му се зъбят през решетките.

Третата опасност пред плана "бял кон" е може би най-сериозната. Проблемът е, че с всяко свое действие хартиеното мнозинство в този парламент напомня на хората какви са проблемите около ГЕРБ и ДПС, които доведоха до тяхната политическа изолация през последните години. Това хартиено мнозинство вече управлява България дори и без съставянето на правителство и неговите решения са пределно видими:

- Ще се разплащат огромни суми на пътищари по правилата на ГЕРБ - тоест, без достатъчен контрол, авансово и за незнайно каква свършена работа. Пътищата и магистралите ще са или липсващи, или надупчени;

- Половин милиард за язовирите ще си остане и той харизан на определени фирми срещу малка обществена полза. А и моделът ще бъде продължен;

- България ще продължава да шикалкави в енергийната политика, да търси я руски газ, я руски нефт, я руско ядрено гориво, да оправдава милиардите, дадени за "Турски поток" и да хвърля прах в очите на хората с "едното левче", с което уж цената на бензина ще бъде намалена. Всъщност ако ГЕРБ изчакат достатъчно дълго, обещанието за едното левче все ще се изпълни по естествени гео-енергийни причини - въпрос на търпение е;

- Българската банка за развитие отново ще стане обслужваща касичка на привилегировани фирми.

Хартиеното мнозинство в действие

Като прибавим към това и съюза с Иван Гешев, осигуряващ наказателно-правен чадър, бутафориите с "правната реформа" и замитането под килима на скандалите около Борисов, получаваме един политически "пакет", който малцина ще възприемат като атрактивен. И най-важното - този пакет ще събуди спомени, които уж трябва да бъдат изтрити от флашката на народната памет.

Новото в пакета, което хартиеното мнозинство демонстрира, също не е толкова атрактивно, колкото някои си мислят. Аргументите за връщането на хартиената бюлетина приличат на някакво електорално антиваксърство или вяра в кемтрейлс - ирационални суеверия срещу машините, кодовете и науката като цяло. Да, ще има недоверие в машините, защото то бе създадено по същия начин като недоверието към ваксините или пък вярата в кемтрейлс. И както заради антиваксърството България регистрира световни рекорди в свръхсмъртността през последните две години, така и заради нелепиците около машини и кодове ще се върнем в първобитността на купения и контролиран вот в цялата му прелест.

Накратко: проблемът с хартиеното мнозинство не е в червените линии, които уж някой чертаел. Това мнозинство е налично в НС и то има демократичен мандат да управлява. Страхът на това мнозинство обаче е, че управленският му "пакет", управленската му програма са толкова неатрактивни, че мигом ще настроят хората срещу нея. Този проблем няма да изчезне напролет обаче. Затова ако хартиеното мнозинство си вярва, по-добре е да се официализира още сега.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    89 16 Отговор
    Заради този корумпиран тулуп и неговата побесняла шайка България е на това дередже и ни сочат с пръст сякаш сме прокажени .
  • 2 Верно ли

    20 47 Отговор
    Хахахх, антиваксърите са виновни, че вече никой не ви вярва, Смилов! Не това, че сте по-долни лъжци и от Баце!

    Коментиран от #18, #29

  • 3 Да, бе

    47 9 Отговор
    Само няма да е кон, а бяло магаре, лежащо по гръб...
  • 4 Българка

    61 17 Отговор
    Адмирации за статията и автора й!
    Българи, ще позволим ли на най-големия национален предател, лъжец, крадец, сикаджийска мутра отново да се върне на бял кон във властта и да ни мачка, граби като за световно с 200? Ще позволим ли официализирането на мафията ГЕРБ- ДПС? Искаме ли на първия ред в НС да сяда охраняван от сарайски свити емблемата на корупцията Пеевски? Искаме ли продължаване безнаказано строителна, горска мафия да ни граби безнаказано? Искаме ли безнаказано Главният Каскет да шета с нагли политически лъжи из университети, училища, градове и села?
    Аз мисля, че не искаме и няма да върнем на бял кон ГЕРБ- ДПС във властта! Бай Ставри отдавна чака лидерите на мафията! А българите е редно да покажем, че не сме безпаметни!
    Народе?.......
  • 5 5577

    20 13 Отговор
    Хайде по друг начин да изясним ситуацията. Като се появи по добър държавник от Борисов веднага ще го забравим. Чакаме с огромно нетърпение. Но за сега ситуацията е такава... Мутренска.
  • 6 да да

    23 8 Отговор
    в гроба с бял чаршаф без ластик....Айдеее...
  • 7 Реалист 6548

    16 46 Отговор
    Толкова безсмислици не бях чел това е като стара партенка от казармата, никакво мнозинство не може да има около Хартиената БЮЛЕТИНА, всички Европейци гласуват така само едни Канадските мутриси с флашки и кодове искат да Гласуваме на машините на Мадурото от Венецуела, а реално те пак участват в Изборите но тоя път са под контрол

    Коментиран от #60

  • 8 НЯКОЙ

    33 3 Отговор
    Дано на народа да му дойде акъла - лошото е че той идва след голям погром ! Чака ни беднотия, безправие и баламосване, че някой друг ни е виновен !
  • 9 Курнела го въздигна

    25 6 Отговор
    За личните си интереси.
  • 10 Силов? Коментар?

    9 30 Отговор
    Тоя е папагал на каишка от Козяк.

    Коментиран от #13

  • 11 Тик Так

    27 10 Отговор
    Абе пожарникар-ефенди, да те питам : Как като дойдохте преди години на ,,бял кон,, ти и твоите дружки за толкова кратък период предизвикахте в държавата повече бели и социално- демографски катастрофи от турците и комунягите взети заедно? Изобщо не оправдавам нито едните, нито другите. Как имахте зор да прогоните толкова българи в чужбина, междувременно разселвайки бангладешко население из градове и села в България, превръщайки я в треторазрядна територия със затихващи функции?
  • 12 ха ха

    6 4 Отговор
    пропуснал е спирането на мигрантите , срещу още една област управлявана от дпс , но това нямаше да се случва ако премяната и дб бяка малко по качествена стока , така че сме на изходна позиция , въпроса е пак ли да започнем с пандемия или с нова война
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    26 7 Отговор
    Борисов е бита карта вече след снимките с пачки и кюлчета. Никой няма да го уважава в Европа. Никакъв бял кон не може да го върне на власт.
  • 16 Смилов апни едно бонбонче да не ти горчи

    9 27 Отговор
    Борисов се връща на бял кон да оправи поразиите от неделниците " харвардския".Точка!,😂
  • 17 Мафията вън!

    22 7 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬🇪🇺":

    Мафията има интерес българите да не отидат да гласуват, за да могат по-лесно да фалшифицират вота. Колкото по-малък процент гласуват, толкова по-малко пари от черните им каси ще са нужни, за да купуват гласове!!!!!!
    Така, че: За Бога, братя българи, гласувайте, за да изметем мафията от властта, мафията на кюлчетата и пачките в чекмеджетата!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Некой си

    14 3 Отговор
    Познавам една ,където все се вре в комисийки по изборите.Думите и бяха"Че неволно докато брои,ръката и с химикалка падала (стотици пъти)върху бюлетините и те ставали невалидни ! Честито оВци !
  • 20 друг факт

    5 8 Отговор
    Дежурният списвач на Дойче веле Смилов обича да представя желаното от него за възможно, но реалността винаги го опровергава.
  • 21 Един не-трол

    6 22 Отговор
    Бойко не е на власт от почти две години. И не че нещо ама държавата е в свободно падане. Взимаме държавен дълг с лихва по-висока от ипотечните кредити. Позволихме на абсолютни измамници да влезнат във властта и руския резидент да вземе втори мандат. И аз чакам да дойде някой по-добър от Борисов ама няма. НЯМА за съжаление. Борисов поне ги таковаше с 200 на международно ниво, а в момента нас ни таковат с 200 и ни унижават за пореден път в ЕС, защото няма кой там да се изправи и да тропне по масата. А руските хибридни се пръскат от кеф какви сме ахмаци всичките вкл. и аз в това число, защото много говорим, а нищо не правим. Поне ГЕРБ предложиха да се направи технократско правителство, но ПП не ги устройва, защото могат да предложат 10-15 специалисти и депутата Христо (който много ми падна в очите като се оказа че фактически си е една чалга певица, която ВСИЧКО прави за пари). За ДБ не ми се говори тея са абсолютните НИЩОправчици.

    Коментиран от #24, #26, #35

  • 22 Ива

    15 5 Отговор
    Чудесна статия ! Това е истината за съжаление ! Събуди се роби българино и гласувай !
  • 23 🇧🇬🇪🇺

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мафията вън!":

    Това са опорните точки на “комунистическата олигархична мафия” , (тридесет години българите гласуват) за която всеки “глас” е пеодължение на корумпираната политическа система.
  • 24 Истината

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Един не-трол":

    Нагъл трол на сикаджията и лъжец си !
  • 25 🇧🇬🇪🇺

    4 5 Отговор
    🇧🇬Отворено писмо до всички Българи,
    За Бога Българи, Не Гласувайте🇧🇬
    📌“ Унизително и със “балкански” цинизъм българските политици Румен Радев, Корнелия Нинова и др. прехвърлят “вината” за (това че България е най корумпираната, най бедната с най бързо измиращо население в ЕС) на премиера на Нидерландия - Марк Рюте и на кой ли не от водещите Държави в ЕС.
    📌Затова че, българската граница не се охранява, затова че Граничната Оградата построена от корумпираните оправляващи на ГЕРБ с помоща на всички останали Политически Партии е негодна конструкция която може да спре единствено селско стопански добитък и диви животни.
    📌”Господа” управляващи от политическата класа, Вашето Управление от 1989 г. до днес, превърна България в това което е, най бедната, най корумпираната държава с най бързо измиращо население в ЕС.

    Коментиран от #39

  • 26 Съвет

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Един не-трол":

    Ходи на психиатър троле на шайката !
  • 27 🇧🇬🇪🇺

    4 2 Отговор
    Това са опорните точки на “комунистическата олигархична мафия” , (тридесет години българите гласуват) за която всеки “глас” е продължение на корумпираната политическа система.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Някой

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    По-дърти лъжци от тулупа няма, той е ненадминат
  • 30 БОЙКО Е ВЕЛИК И НЕПОБЕДИМ!

    12 6 Отговор
    ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ РАДЕВ ВДИГНА ЮМРУК И ПРИЗОВА "ВЪН МУТРИТЕ"? СЕГА Е С ПЛЪТНО ТЯХ И ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ГЕРБ - ДА БЪДАТ ИЗЧЕГЪРТВАНИ, ЗА КОРУПЦИЯ, ЗА КЮЛЧЕТА, ЗА БАРСЕЛОНА? КАК ТАКА РАДЕВ И ОЩЕ 20 ПАРТИИ БЯХА ПОБЕДЕНИ ОТ ГЕРБ? ДАЖЕ И БСП ВЕЧЕ ГИ ПОДКРЕПЯТ?
  • 31 Дубай

    7 6 Отговор
    Държавата е в колапс, защото 3 години се управлява от юмручето.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дубай

    10 5 Отговор
    Държавата е в колапс, защото 3 години се управлява от юмручето.
  • 34 Васил

    7 8 Отговор
    Този боклук на бял кон мястото му е в затвора няма разлика между Герб и Рашистите пускат закони които узаконяват диктатурата,.
  • 35 Емо

    12 7 Отговор

    До коментар #21 от "Един не-трол":

    Вярно ли си на заплата в ГЕРБ и съдиш за другите по себе си, не сме умствено недоразвити. Че именно твоя приятел бойко подари на руските хибриди 3 млрд долара във вид на газопровод, за почнат война в украйна, на американските хибриди подари 2 млрд за самолети, за да го пазят и с останалото плаща на останалите лапачи.
  • 36 Бамбука

    6 4 Отговор
    Слушали са го в ЕНП и накрая заплакали.
  • 37 Никой

    6 6 Отговор
    Ей , заради тоя про стак от котилото на БКП ще бъдем бедни и бедни ще си останем. На глупавия не можеш да обясниш ,че е глупав, защото е глупав. Не се и учудвам ,че много избиратели искат да има корупция,така се заблуждават,че винаги ще могат да се спасят . На ,който си прави сметки ,господ му се смеее на глас. Винаги съм си мислел,че разума ще наделее,че в българина има някакъв колективен разум,но народа е в ступор.Българския народ изглежда като хамстер,който върти колелото с надеждата,че върви напред и на горе,докато в същото време не помръдва от мястото си.Когато ви представят пак от същото,не ви ли омръзна.Дават ви нов шанс ами променете го ,вървете напред.Не търсите ли надежда,светлина в тунела или пак бедност и песимизъм.Тази държава само от мазохисти ли е населена.
  • 38 САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА?

    9 13 Отговор
    ПРИ ГЕРБ НЯМАШЕ КРИЗИ, А ПРИ РАДЕВИТЕ ПП-ТА И СЛУЖЕБНЕ ПРАВИТЕЛСТВА СЕ ВИДЯХМЕ В ЧУДО? ИНФЛАЦИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ, БЕЗВЛАСТИЕ, УБИЙСТНА И САМОУБИЙСТВА, ПРЕГАЗЕНИ ПОЛИЦАИ, НАРКОТИЦИ,ЕМИГРАНТИ, КАНАЛДЖИИ, СПРЯНО СТРОИТЕЛСТВО НА ПЪТИЩА, МИЛИАРДИ ЗАЕМИ, СТУД, ГЛАД .... ЕГАТИ ПРОМЯНАТА?

    Коментиран от #42

  • 39 ЛАЗО

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬🇪🇺":

    Идеята ти с негласуването има един "малък" недостаък - че практически при 80-90% негласували и партия с 2.5% може да има мнозинство в парламента. Приемаме, че са 5 млн гласоподавателите, но гласуват 50 000. от тях 26 000 гласуват за една партия и имат 121 души в парламента, защото гласовете на негласувалите се разпределят пропорционално на получените гласове, т.е. пропорционално на гласувалите. Така че негласувалите реално гласуват за тези, получили най-много гласове. В закона няма нещо от типа, че ако гласувалите са под определ процент, не е легитимно гласуването, то е така реално според принципите на политологията, но не е де юре и това позволява да се състави "легитимно" управление при какъвто и да е % гласували.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Емо

    12 8 Отговор

    До коментар #38 от "САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА?":

    При ГЕРБ през 2015 г. мигрантите сами бродеха из България и сами минаваха границите на тълпи, с десетки и стотици. При ГЕРП ченгерасите биеха хора, вързани с белезници. Инфлацията е реултата от икономическата криза, тя е причинена от вдигането на цените заради войната в Украйна. А войната в Украйна стана възможна заради построения с наши пари от бойко газопровод турски поток, така че бойко и ГЕРБ са виновни за инфлацията, а не някой друг.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТКО

    6 3 Отговор
    Ха ха ха и тук ли си доизкарате парички пп и дб!!! До "българка"... Ленче, бъди по-кратка... много се набиваш на очи..и вече няма от къде да те финансират допълнително!!!! Народа ще се изкаже на следващите избори!!!!! Не се плашете толкова!!! Две години показахте как не трябва да се правят нещата!!!!!
  • 45 НикогаПовечеСДС-Чума

    8 7 Отговор
    Докато беше мутра се возеше с жип.Като стана Асфалт паша - с валяк.Сега само конь му трябва и то бял .
  • 46 Анонимен

    2 2 Отговор
    Хората и то българите са ограничени. Децата им нагласяттелефоните, а някои и не правят опит за телефон. Не си знаят някои българи рожденните дати на родители, деца, но имат много пари, злато и сребро, от там и голямо самочувствие. Това е в изостаналите региони...
  • 47 Анонимен

    6 3 Отговор
    Тройната, бойко, радев изгониха интелигенцията, за да бдят над ромеите. Жив геноцид. На комунистите от дс децата им се изучиха и се върнаха в бг, робите да им работят, а те, децата им да се множат и раждат. Хитри са. Байганю си е диктатор в кръвта и завистлив, егоист. Булгария оод
  • 48 Гражданин

    5 0 Отговор
    Все техните деца и внуци са най умните. Всеки бяга от Бг, на Йорданка Върджикова, що ли и двете й деца са на запад, внуците й растат навън.
  • 49 Аааайде

    7 8 Отговор
    Стига лъгахте хората бе, видя се че и с хартиени бюлетини, и с машини, резултатите (особено на Герб) са все едни и същи, дори когато на власт са други ! На Борисов "планът" му е просто да взема правилни решения в нужния момент, това е, всичко друго е спекулация !
  • 50 гражданин

    2 3 Отговор
    Те са гербдпс. На 27 г е бил ухранител на живков. 63 минус 27,36 г е бил на власт бб
  • 51 Христо

    0 2 Отговор
    The straw that broke the camels back Преценката относно дали е нужно да се постави последна сламка ,/товар,/ върху гърбът на камилатаTaka казват разумни те водачи на керваните в пустинята.Колко до последно трябва да се товари kaмилата ./ народа / в нашия случай казват. водачите на народа ,/камиларите/.Бойко има претенции да е водач на народа.Според скромното ми мнение в годините който беше министър председател цялостната му дейност относно корупцията самата власт има много негативни моменти.Относно желанието му отново да е на върха на политическата власт,да внимава със камилата която може да пречупи гръбнака на смолата.И още нещо, камилите са колкото кротки толкова и люти.
  • 52 Белия кон е от вън, все е Простинал, а

    1 2 Отговор
    не може дс влезе в Зайчарника!!
  • 53 Ялова волЯ

    4 4 Отговор
    Според мен , сега Бойко с прякор Тиквата , си търси черен кон и бяла боя. Оказва се , че белите коне той вече ги е яздил и това му е единствения вариант ! Ще става бояджия , какъвто винати си е бил. Толкова се е пребоядисвал - в комунист , после в мутра , в Полицай , Пожарникар , та даже и в демократ , мегаломан и авторитарист. Не бояджия , а художник направо !
  • 54 Гражданин

    8 1 Отговор
    Важно е да се добави, че България е посткомунистическа олигархия по руски съветски модел; управлява се от бившите кадри на ДС и БКП, инфилтрирани във всички органи на властта.
  • 55 Яяяяяяяяяяя

    1 1 Отговор
    Да живее Българоубиеца
  • 56 Болярин

    1 3 Отговор
    100 пъти по-добре Борисов, отколкото про100 кирО търотО с неговата Пародия Промяна - мазни лъжи, гавра с Конституцията, парапети, преяждане с романтични вечери и НИЩОправене за България !!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    0 0 Отговор
    За хартиената мафиотска държавна измет и техните поддръжници и сателити,запрезидентче-то -гумения пълен бойкот на тези и всякакви други избори.
  • 59 байгън с колелото

    0 0 Отговор
    На белият кон между очите като на чаушеску и ще се оправим както съседите
  • 60 Демагог

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист 6548":

    Колко милиони дадоха от нашите пари за машини
    Колко време изгубиха в народното събрание
    Колко се излагат трябва дрегер на входа
  • 61 Обикновена Пунта Мара

    0 0 Отговор
    А бе, да попитаме, знае ли някой от КЪДЕ да ЗАРЕДИМ с ЕВТИНОТО ГОРИВО, да де от онава с 1 лев ПО-ЕВТИНОТО???? От Анкя, от Асково, от.........., от КЪДЕ????