Last news in Fakti

6 Декември, 2022 16:00 3 965 38

Как войната на Путин срещу Украйна разкри истинската същност на ГЕРБ-ДПС-БСП

  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Едно от нещата, които руснаците правят напоследък, е да престанат да лъжат и да прикриват своите намерения

Как войната на Путин срещу Украйна разкри истинската същност на ГЕРБ-ДПС-БСП - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повечето българи и голямата част от политическия елит се държат така, сякаш в Европа не бушува война. А тя вилнее и вече оголва истинските намерения на ГЕРБ-ДПС-БСП, които досега оставаха скрити, пише Евгений Дайнов.

Не е лесно в днешния свят да останеш закътан от ветровете в някаква своя си уютна провинцийка. Именно това обаче се опитват да правят повечето българи и поне три-четвърти от техния т.нар. политически елит. Живеят и действат, усилено и напук, все едно в Европа не бушува война.

А тя бушува. И като всяка голяма война, нейните ветрове проникват навсякъде. Всичко обръщат, всичко разместват, издухват излишното и оголват дотогава скритото. Никой не остава необърнат и неоголен. Това е причината българската политика да е вече изоморфна на войната в Украина. Ретроградите правят онова, което правят Путин и путинци. Нормалните правят онова, което правят украинците.

Престанаха да прикриват намеренията си

Прочетена от този ъгъл, политиката в България от последните седмици престава да бъде необяснима. Напротив – напълно обяснима е. Ветровете на войната са преподредили и обърнали всичко, издухали са излишното и оголили главното.

Едно от нещата, които руснаците правят напоследък, е да престанат да лъжат и да прикриват своите намерения. Свърши времето, когато за всеки открит в освободени територии труп на цивилен скачаха: „Боливудска постановка! Труповете мърдат!“. Приемат спокойно и дори с известна гордост новината за всеки новооткрит масов гроб или душегубка, специално оборудвана за мъчение и убиване на цивилни. Престанаха да твърдят, че не били удряли цивилни обекти. Напротив – гордеят се, че с бомбардирането на трафопостове и жилищни блокове ще принудят украинците да се съгласят на преговори. Някои ТВ-пропагандатори се гордеят дори със самия факт на бомбардировките. Както наскоро сподели една възторжена путинистка по руска телевизия: „Гледам, как падат нашите ракети и бомби върху украинските градове. Та това е прекрасна гледка! Прекрасна! Иска ми се да стана на крака и да ръкопляскам, като на добър спектакъл и да викам Бис! Още!".

По аналогичен начин и горе-долу по същото време ГЕРБ-ДПС-ДПС престанаха да прикриват своите намерения. В началото беше: „Ама бюджет да правим… Ама закони да гласуваме за Плана за устойчивост… Ама на хората да помагаме…“. В рамките на няколко часа всичко това се оказа забравено, точно както руското „труповете мърдат“. И бе заместено с откровената заявка: „Премахваме всякакво машинно гласуване, защото искаме всичко да е на хартия и да се брои, както (ни) трябва!“.

Могат да бъдат накарани да забуксуват

Разбира се, за да хващат подобни откровения дикиш, противникът трябва да бъде сведен до положението на не-човек. Руснаците плавно минаха от обявяването на украинците за „бандеровци“ и „нацисти“ към огласяването им като „сатанисти, седнали в Киев на трона адов“. У нас, в дискурса на ГЕРБ-ДПС-БСП проевропейските политици преминаха от позицията „нищо не умеят“ към „крадци и прелюбодейци“, а тия дни – към „неизкъпани гей наркомани, малоумници и тук-там по един професор“. Явно е, че след като според ГЕРБ-ДПС-БСП да си следвал в Харвард е позорящо обстоятелство, да си професор е също някакъв позор.

По-нататък нещата се развиват подобно на войната в Украйна. Голямата сила ГЕРБ-ДПС-БСП трябваше да смачка по-малките ПП и ДБ за часове. Не се получи за часове, тъй като ПП и ДБ се опънаха и бяха, както случаят с правителството на Зеленски в Украйна, подкрепени от общественото мнение.

Оттук нататък са налице условията за продължаващо повторение на ситуацията в Украйна. Голямата сила, зле организирана и следваща тактики отпреди век, може да бъде накарана да забуксува. И да започне да отстъпва. Малката сила, ПП и ДБ, представляваща 21-ви век, би могла да планира и осъществява контраатаки, избутващи голямата сила от вече заети позиции.

Тресат се от страх

Очевидният вариант е при получаване на втория мандат малката, но жилава сила, ПП и ДБ, да каже на основния играч в голямата сила, ГЕРБ: „Нали искате да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и слуги на Путин? Подкрепяйте сега в парламента нашето евроатлантическо правителство, без да искате нищо. И да не забравяме, че Западът – нашите хора – е във война и ще гони неотстъпно всички политици, които някога някак са помогнали на Путин да подготви нахлуването в Украйна. Като например – направили са му газов поток, със собствени пари, заобикалящ Украйна…“.

И на терена в Украйна, и тук у нас, подобни стратегии работят по една много проста причина. И там, и тук голямата сила е сътрисана както от страх, така и от неразбирането, защо номера, даващи резултат до оня ден, вече не дават такива. За да бъде превърнат този страх в мащабно отстъпление, онова, което е необходимо, е малката, но перспективна сила, да има достатъчно самочувствие да си отиграе ходовете.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    21 7 Отговор
    В България само 20% са на ужким ваксинирани. Войната е спряна още в зародиш от придвидливия БГ народ.
  • 2 Факт

    41 13 Отговор
    Всички сасъздадениот ДС.А ДС си беше филиял на КГБ.Тези хора винаги са работели срещу България.
  • 3 Абе

    44 14 Отговор
    Що за глупости... ?!

    Коментиран от #28

  • 4 ХХ16

    46 15 Отговор
    Трябва да имаш доста изявена клинична картина, за да направиш връзка между хартиената бюлетина и войната в Украйна. Доста работа има за психиатрите.

    Коментиран от #29

  • 5 Филип Ейджи

    18 7 Отговор
    Ще имастане коледни и за дайнов
  • 6 ВАЖНО

    21 20 Отговор
    ГЕРБ И ШАЙКАТА КРАДАТ ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !!! НАПРАО ИЗТОЧВАТ КАСАТА И ПЪЛНЯТ ПАРТИЙНАТА ,КАСА !!!! КОЙТО ЧЕТЕ ТОВА ДА ЗНАЕ ,ЧЕ ПТ ДАЛАВЕРИ ЕДНА СЕСТРА ВЗИМА ОТ 2000-5000 лв ЧЪКАЛЪЦИ !!!!!!!!!!!!!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДОКТОРИ !!!! СЕТИХТЕ ЛИ СЕ ЩО НЕВРОХИРУРГ ЩЕ Е НОВИЯ КАНДИТАТИРА ПРЕМИЕР !!!!

    Коментиран от #33

  • 7 Аман бе

    29 22 Отговор
    Поредната русофобска статия! Поми@!

    Коментиран от #21, #34

  • 8 Истината

    21 22 Отговор
    Боко е човек на краварите просто се самозабрави и го уволниха.

    Коментиран от #17

  • 9 Да не губим целта на Кремъл от поглед

    22 22 Отговор
    Тя откри същността не само на ГЕРБ-ДПС и БСП, но и на РАДЕВ и неговите политически проекти. Не трябва да се забравя, че целта на Кремъл е да инсталира авторитарен режим у нас!!!
  • 10 Адам Хилтън

    20 7 Отговор
    Баба Меркел и харесваха целувките от бати Бойко Дойче Зеле - какво изведнъж се правят че ГЕРБ и техните партньори, не се финансират все още от германски инвеститори?
  • 11 Мераклийски

    24 13 Отговор
    Абе, този Габровски, толкова ли е прост/ най- вероятно зависим/.че си залага името пред неизбираемо правителство?! Този човек има ли морал,се питат хората или е толкова притиснат от мафията и Борисов,че Неможе да мръдне!
  • 12 Хаха

    16 5 Отговор
    Те за това всичките тези са привикани даже директно във Вашингтон тези дни щото иначе били руски партии. Понеже сегашната посланичка е много кротичка и мила женица и трябва да им набият малко канчетата да влезнат в правия път и да има правителство, а Стефчо Янев и той направо е на крака там
  • 13 НЯКОЙ

    18 15 Отговор
    Ще ги победим, защото са ретроградни, лъжат постоянно, крадат безсрамно, имат античовешко поведение, искат еднолично управление-диктатура, страхливи са, губят самообладание при провал, забравили са че са избрани да решават проблемите на обществото, а не да захранват собственото си благополучие ! ГЕРБ-ДПС-БСП - вън от властта !!! Вземете с вас и Радев !!!
  • 14 Гост

    19 7 Отговор
    Трите глави на Мафията, които трябва да бъдат разсечени. Главата бъсъпъ е най-зле и тя ще се самоунищожи скоро, корнела се грижи за това, остават другите две упорити глави на Мафията, подпомагани от четвъртата глава прикриватурата. Там ще е сложен процеса
  • 15 9876

    18 5 Отговор
    Простено да му е на човека.На литър водка,какво друго може да сътвори.Все пак алкохолизма е болест.И ,трябва да бъдем снизходителни и се отнасяме ,като към болен.
  • 16 Сорос

    16 6 Отговор
    И ти си комунист на козяшка хранилка.Ерго!
  • 17 Хм Хм

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    В грешка си. Боко е човек на Мичкин.
  • 18 Днес Митрофанова

    9 11 Отговор
    се моли в руската църква за победа над Украйна!
  • 19 боил

    20 8 Отговор
    От къде му дойде на ум на този краварски трол , да нарича връщането на хартиените бюлетини ...русофилия и да прави аналог с войната в Украйна, с руснаците и Путин .Иска с една статия да удря две вражески позиции на ПП, но не му се получава, манипулацията прелива във всяко изречение .
  • 20 МИЧЕТО

    8 4 Отговор
    СТАДО КОЗЯЦИ
  • 21 123

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аман бе":

    Е, не може русоробски цял ден.
  • 22 А питам

    15 1 Отговор
    А Deutsche Welle и комуниста дайнов кога ще драснат нещо и за ГЕРМАНСКАТА фондация"Ханс Зайдел"
    Защо обвиняват само ГЕРБ, та те са само кукла на конци!!
  • 23 Анонимен

    17 4 Отговор
    Абсолютно нелеп коментар на ситуацията! До голяма степен се изкривява истината, добавят се несъществуващи факти. Целта е да се покаже колко са велики двете напълно еднакви ПП и ДБ!
  • 24 Тити

    5 8 Отговор
    Когато слушам Герб ДПС и БZП все едно са копирали кремълската пропаганда и гледат да ни я пробутат
  • 25 Ха ха ха

    10 3 Отговор
    Пак ли дойчезелев прокиснал бълвочоподобен вой ....
  • 26 Марио

    5 5 Отговор
    Укроармията е като приказните Железни Дървосекачи-безсмъртна. През изминалия септември октомври и ноември укро-войските стояха под непрекъснати обстрели и бомбандировки и грам не помръдват.Огромно облаци от руски осколки и куршуми само безсилно отскачаха от тях ПА-ха-ха-ха
  • 27 бай Даньо

    5 4 Отговор
    Дайнов адски глупости , адски! Роджър Уотърс чувал си за него защо е против безусловна подкрепа за украйна щото е руски дивак любител на масови гробове !? За глупостите за Герб -Дпс си прозрачен и нищо не казваш. Няма нищо общо между тях освен че са системни партии които ще останат след като утече в канала еволюционата агитка на Киро и Кокоро ...куде е другия революционер слави!?
  • 28 Дайнов ли

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Комунистическо отроче...ренегатче. В къщи говори на руски.
  • 29 Така е...

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ХХ16":

    Субстатциите говорят
  • 30 ????

    5 5 Отговор
    Има ли още някой да НЕ е РАЗБРАЛ, че "БСП" ="бсп" +"дпс" +ОПГ"герб"?! Има ли???? Ето ТОВА е КОАЛИЦИЯ "РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ" създадена от ГОДИНИ, ГОДИНИ, ГОДИНИ назад за ДАЛАВЕРИ и ГРАБЕЖ!!!
  • 31 Верен частично

    8 0 Отговор
    Плакатът на снимката е верен частично. Та коя партия от днешните изклесавци не е римейк на БКП? НЕ бекапейските думбалумбадемократи през 1989-1990г. бяха нищожни като количество,а и като качество - те бяхаили страхливи мишки, или се бяха приспособили и купени от бай Тошовата власт. Да се благодарят,че номенклатурата в КПСС и БКП реши да си узаконява натрупаните богатства, та реши да деконструира социализма. Евгенийчето Дановчето е точно такъв номенклатурун изтърсак - баща му беше кореспондент на в. "Работническо дело",нооо... синчето се е сдобило със средно и висше образование в Лондон и Оксфорд. Днешните партии или се ръководят от БКП-ейски рептилии или от техните деца и внуци... десперсирани във всички партии. Покрай тях захлебват и бившите от до 09.09.1944г.
  • 32 грозно а?

    9 0 Отговор
    " Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."
    А защо го няма името на автора?
    По бТВ поне им виждаме физиономиите.
  • 33 За вярвани ли е

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "ВАЖНО":

    ПП и ДБса деца на уж репресирани семейства от КОМУНИСТИТЕ А се прегърнаха с тях Вьлк и агнешко в еднакошара Поне ГЕРБ С бсп комунисти никога не са били в съюз Срам за истинските демократи хора които лежаха и изгниха по концлагерите / белене скравена / и затворите

    Коментиран от #36

  • 34 Не така

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аман бе":

    Този автор Сигурно е внук или син на репресиран демократ И сега демокрацията му пречи
  • 35 наблюдател

    3 1 Отговор
    Този в средата може ли да обясни какво е БКП, и какво е римейк на БКП че нещо не ми стана ясно. Като гледам колко мутри са се наредили зад него, явно доста са отвърнали на призива.
  • 36 все отбор юнаци

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "За вярвани ли е":

    Бащата на Мравояда е бил сталинист и е бил репресиран защото се е смятал за по-голям комунист от останалите.

    Коментиран от #38

  • 37 Флипп

    2 1 Отговор
    Директно да се назначават от Козяк и да сложим край на този фарс
  • 38 Ребрандирани

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "все отбор юнаци":

    Всъщност отодоксални болшевики са майката на Мравояда - Пинокио,Мария Бойкикева и особено дядото по майка Недялко Бойкикев. Точно дядо му Недялко е осъден като троцкист,а не като сталинист и умира в лагер в Колима. И майка му Мария,и Пинокио въобще не са изменили на семейната традиция - те са троцкисти и културни марксисти,ребрандирани днес като шороши и жендъри.