Last news in Fakti

5 Декември, 2022 19:00 3 160 35

Номинацията на Габровски: Защо ГЕРБ се отказаха от "най-добрия"?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • николай габровски-
  • румен радев

С номинацията на известния неврохирург ГЕРБ отдалечава партиите и от политическото говорене и поляризацията по темата за Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина

Номинацията на Габровски: Защо ГЕРБ се отказаха от "най-добрия"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването на Борисов след протести, чекмеджета, кюлчета и сакове. Ще се окаже ли ходът му с номинацията на проф. Николай Габровски успешен?

"Най-добрият" в ГЕРБ не получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Получи го най-младият член-кореспондент на БАН в направление "Медицински науки" проф. Николай Габровски, 51-годишен, едно от светилата в тази специалност и трето поколение лекар.

"Най-добрият" не взе мандата

Нямаше номинация на Борисов, въпреки че изглеждаше предопределена от взрива от "лични мнения" през уикенда на видни партийни деятели като Десислава Атанасова, Росен Желязков, Владислав Горанов, Тома Биков и присъдружни такива като Любен Дилов-син. Всички те бяха единодушни, че няма по-добър за премиер от трикратния такъв Бойко Борисов. А в ГЕРБ, както е добре известно, личните мнения никога не са различни от лидерското, а то е самовъзхвала на "знаещия и можещия".

"Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Вторият вариант е да предложим премиер, който все пак да мине". Това беше квинтесенцията от речта на Борисов на партиен форум във Враца с опънат зад гърба му надпис: "Фалшивите новини - атентат срещу истината". След повече от 10 години говорене на Борисов, безкритично усилвано от множество медии, обществото е резистентно на самовъзхвалата му

Явно са се спрели на втория вариант.

Борисов мигна за правителство

Днес проф. Габровски пристигна в президентството, за да получи мандата, след като за предишните два вота през 2021 г. на "Дондуков" 2 бяха изпратени партийни кадри - Даниел Митов и Десислава Атанасова.

Изявленията на Борисов през уикенда бяха разчетени като опит за политическа реабилитация, предшестван от срещи с лидери на влиятелните в ЕНП германски партии - ХДС и ХСС, и снимка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на форума на Европейската народна партия в Атина.

Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването на Борисов след протести, скандали с чекмеджета, пълни с пачки с по 500 евро и златни кюлчета, разкрития за натъпкани в сакове милиони, предназначени за магистрала "Хемус" и така нататък.

Бойко Борисов мигна за правителство. Срок на действие - кратък, да мине зимата. Формат - може и с първия, и с втория, и с третия мандат. Технология - разговори с "тези в парламента", че без правителство последиците ще са катастрофални, например за Шенген "ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер за бежанците". Премиер, който да подпише "морален документ" с партиите и да е политически неутрален. За разлика от половата неутралност политическата е мистика - никой не я е виждал, но фигурата на проф. Габровски изглежда отдалечена от партиите.

"Всички ще наблюдават шоуто на Борисов следващата седмица, ще се покажат някакви експерти, които да обясняват колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат", коментира вчера съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков. Неговата политическа сила, както и "Демократична България" (ДБ) няма да подкрепят ГЕРБ за първия мандат. БСП, партньор на ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиената бюлетина, също даде публично сигнали, че няма да го направи.

Оферта, на която е трудно да се откаже

Номинацията на проф. Габровски показва, че ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство, макар и с ограничен срок на действие, което да бъде одобрено. Фактът, че техният кандидат-премиер не е действащ политик, не е член на ГЕРБ и никога не се е занимавал с политика, го потвърждава. "Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намирам", каза проф. Габровски при получаването на мандата от президента. Това ще затрудни партиите, отказали авансово подкрепа на ГЕРБ, да обяснят политическите решения на избирателите си, без да изглеждат като виновници.

За Бойко Борисов оправданието би било лесно: (пак) бихме на избори, получихме мандат, отказах се, за да не ги дразня, в името на стабилността на държавата проявихме отговорност и съставихме правителство, отхвърлиха го. Следователно кой е виновният?

С номинацията на известния неврохирург ГЕРБ отдалечава партиите и от политическото говорене и поляризацията по темата за Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Нали трябва да се спасява България от кризите?!

Борисов умело прехвърли топката в полето на останалите

Депутатът от ДБ Атанас Славов съобщи по "Нова Нюз" през уикенда, че "Да, България" е взела решение да не разговаря с ГЕРБ за подкрепа на първия мандат след заседание на ръководството, на което 55 души са били "против", а петима - "за".

Кандидатурата на проф. Габровски може да наложи преразглеждане на тази позиция. Самият Габровски даде знак, че ще разговарят с всички политически сили и този процес започва още от днес, оптимист е и не смята, че нови предсрочни избори за България през март или юни са нещо добро.

Номинацията на неврохирурга, спасил много човешки животи със сложни и тежки операции, показва, че Борисов умело прехвърли топката в полето на останалите партии. Следващите ходове и политически решения са техни.

****

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Искаме си най добрия Крадец и лъжец!!

    51 3 Отговор
    Той Лъже и краде най много!! Нали ни каза само преди ден, ЧЕЕ най добрия и кадърен и ние му"повярвахме" "а се оказа, че пак ние излъгъл????!!

    Коментиран от #18

  • 3 В пандиза

    33 2 Отговор
    Там му е място.
  • 4 Адам Хилтън

    37 4 Отговор
    Неврохирург ли? Ясно защо са го избрали - професионален кожодер. Кой по-добър от доктор, да знае как да изглозга народ на който почти не му е останало нищо за вземане?
  • 5 Лъжецът Боко.

    53 6 Отговор
    Боко е компрометиран отвсякъде! Никой западен лидер не го взима насериозно. На Запад е известен като простовата и променлива личност, на която не може да се разчита. Сигурно от ЕНП, където членува и ГЕРБ са го посъветвали да "даде крачка назад". След Харвардските възпитаници, които общуват свободно със западните лидери на английски Кирил Петков и Асен Василев, наш Боко изглежда като необразован простак. Много вдигнаха летвата в политиката двамата Харвардци!!! Боко изглежда нелепо след тях с несвързаните си бръщолевения на уличен език.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    38 4 Отговор
    Още от едно време докторите си чакат почерпката и никога не издават касова бележка за преглед. Докторите са мафия в бели престилки,професионалисти в укриването на доходи. 50лв преглед=джоб пара.
  • 9 среднощен

    28 2 Отговор
    "..."Най-добрият" не взе мандата..";
    По-точно казано - "не се номинира", за да вземе мандата... Нали не допускаме, че в ГЕРБ може да се вземе решение без удобрението на Борисов...
  • 10 Простя Копейкин

    28 6 Отговор
    “Руският орденоносец от Банкя”
    След три мандата, комунистът Борисов ни завеща почетно място в ЕС:

    Първи по паметници за възхвала на руските окупатори
    Първи по паметници за възхвала на комунисти-терористи
    Първи по смъртност
    Първи по бедност
    Първи по корупция
    Първи по офшорни сметки
    Първи по износ на проституция
    Първи по транзит на наркотици
    Първи по транзит на мигранти
    Първи по омраза към циганите
    Първи по омраза към различните
    Първи по беззаконие
    Първи по убийства
    Първи по самоубийства
    Първи по ужасяващо здравеопазване
    Първи по починали родилки и бебета
    Първи по катастрофално образование
    Първи по катастрофална демография
    Първи по заличени селища от картата на България
    Първи по раздута администрация
    Първи по централизирана милиционерщина
    Първи по пияни и дрогирани шофьори
    Първи по “починали” в арестите и затворите
    Първи по наводнения от безхаберие
    Първи по дупки на асфалта
    Първи по убийства по пътищата
    Първи по дезинформация от медиите
    Първи по фалшификация на изборите…
  • 11 Бивш от възраждане

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Цончо Ганев":

    Що така ги раздаваш бе цончо ... да не ти станаха много ?
  • 12 ГОРСКИ

    31 1 Отговор
    Иска да командва в сянка, копира от Доган!!!!!!
  • 13 Да, бе

    23 2 Отговор
    И майка му щеше да се откаже от него, ако беше жива.
  • 14 бай ставри

    18 2 Отговор
    Със всяка номинация на ГЕРБ Борисов се приближава стъпка по стъпка към затвора
  • 15 Петров

    17 1 Отговор
    На така представеното фото Борисов изглежда леко разтревожен
  • 16 Биби Кинг

    4 1 Отговор
    Слушайте бай Ставри пемберузи, слушайте го шо на бай Ставри коньа мо го завре! И е добре и нишо мо не е! Даже после оди да си иска оште! Много е добар кога цеди концкио кобур!
  • 17 ГОРСКИ

    18 1 Отговор
    Буда помниш ли как се заричаше че със турците няма да правиш коалиция и какво стана излъга тези които те подкрепиха!!!!!!!!
  • 18 ФЕЙК

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Искаме си най добрия Крадец и лъжец!!":

    Най-нежния и самокритичен политик за който думата лъжа е НЕПОЗНАТА!!! Сутрин каже едно, на обяд - друго, вечер не е съгласен с двете, а на другия ден - че въобще не е отварял устата си!
  • 19 гост

    20 1 Отговор
    Боко, то и н нашето семейство дядо е най-опитния, НО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!
  • 20 Хасковски каунь

    14 1 Отговор
    Щото е и най-лъжливия, най-ментараджията, най-големия художник, най-големия дуспаджия.....
  • 21 Пико

    8 1 Отговор
    Ако тези които са декларирали,че няма да поткрепят част от тях сега се отметнат ,това означава че селския хитрец ги е надхетрил.Което няма нищо общо с голям политик.
  • 22 чичо стамат шумков

    6 2 Отговор
    Боко може да не знае английски ама е хитър като ПЕТЪР..С този ход заложи и двамата хардварци на дузпата. А за ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ отдавна е ясно,че са най големият противник на БОКО=========================== ПП Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.================================================================= И КОЯ Е ТАЗИ АВТОРКА НЕ РАЗБРАХ И ЗАЩО И С КАКВО ПРАВО ПОЛЗВА ИМЕТО НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
  • 23 Артилерист

    19 1 Отговор
    Всички по-известни гебаджии са компрометирани и омръзнали на хората поставени лица на мутренските мафии. Те се опитаха с ректора Герджиков, срещу Радев, но той се оказа ялов. Сега се пробват с проф. Габровски, който може и да е много свестен, но опръскан с техните мръсни петна едва ли ще успее.
  • 24 бобо

    21 1 Отговор
    Гадно е, защото всички знаем, че зад Габровски ще е Борисов, който ще се разпорежда и дава акъли! Горкият професор!
  • 25 Всички знаят

    14 1 Отговор
    Герб не решава нищо. Това е поредният политически танц на психопата Борисов? Чака го затвор!
  • 26 Емо

    10 1 Отговор
    Лошо, че ще е професор на каишка. Досега чул или сме го да има някакви идеи, или ще каже - аз съм 100% за политиката на ГЕРБ както беше досега - пари за магистрали в чували, правосъдие избирателно, бой зад колоните на МС, незаконно подслушване и следене, пачки в чекмеджета, кабинет в черния джип.
  • 27 Професор Габровски

    3 3 Отговор
    Няма да, бъде употребен!
  • 28 ТИКВАТА КАЗВА ЧЕ ГАБРОВСКИ БИЛ ПАТРИОТ И

    13 2 Отговор
    ИМАЛ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ - НЕКА САМИЯ ГАБРОВСКИ ОБЯСНИ КАК ТОГАВА СЕ Е СВЪРЗАЛ С НАЙ - ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК В БЪЛГАРИЯ , А И СЕ Е СЪГЛАСИЛ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР ПОДДЪРЖАН ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТКРАДНАЛИ НАД 200 МИЛИАРДА ЕВРА ОТ ЕВРОСЪЮЗА И НАС ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЕДИНСТВЕНОТО ОПРАВДАНИЕ ЗА ПРОФЕСОРА

    12 1 Отговор
    Е АКО ВКАРА В ЗАТВОРА МУТРАТА !
  • 31 Вирус

    7 1 Отговор
    Този г-н габровски да не са му направили предложение на което да не може да откаже намурисва работата
  • 32 Маринов

    7 1 Отговор
    Защо ГЕРБ се отказаха от "най-добрия"?

    Ами
    ЗАЩОТО
    така са им ДАДЕНИ УКАЗАНИЯ
    от Посолствот на ....
  • 33 Номинацията на Габровски:

    8 0 Отговор
    Защо ГЕРБ се отказаха от "най-добрия БОКЛУК"?
  • 34 Лафонтен

    5 0 Отговор
    Избори до дупка,докато не се изпразнят чекмеджетата на мафията.След това сабя какво покаже.
  • 35 Очевидно

    0 1 Отговор
    До 16,не само това, а ипонеца маслиново каза, че боко ги мрази. Поредната лъжа. Който лъже печели и днес по имотите ще ги познаете някои в квартала крадци