Last news in Fakti

6 Декември, 2022 10:00 6 825 52

"Изненадата" Шенген. Най-възмутени са най-виновните

  • шенген-
  • марк рюте

Сякаш хората не знаят или са забравили колко пъти Главната прокуратура е действала като политическа бухалка

"Изненадата" Шенген. Най-възмутени са най-виновните - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изненадани и възмутени от решението на Нидерландия за Шенген са най-вече виновниците за този отказ. И не схващат, че задачата на България не е да влезе в Шенген, а да стане правова държава и да се пребори с корупцията.

Ах, каква изненада. Като сняг по Коледа. Не сме били действаща правова държава. И не сме се били справили с корупцията - причините Нидерландия да ни откаже достъп до Шенген. Всички са учудени, огорчени и възмутени. И най-вече виновниците за този отказ. Главният прокурор Иван Гешев също учуден и възмутен. А във връзка с неговите действия и най-вече бездействия, той заявява: "Няма причини да не бъдем приети в Шенген".

Сякаш хората не знаят или са забравили колко пъти Главната прокуратура е действала като политическа бухалка. Срещу колко политици от опозицията е повдигала безсмислени и необосновани обвинения. Колко пъти е притеснявала и изнудвала делови хора и бизнеси.

Едно сравнение с румънската прокуратура

Според данни на БТА от 28 септември тази година: "За 20 години румънската Антикорупционна агенция е отпратила на съд над 15 000 души за корупция, включително двама премиери и десетки министри, както и 100 парламентаристи - нанесли щети на обща стойност 5,4 милиарда евро; 30 милиона евро е бил най-големият подкуп по дело за корупция; 22 милиона евро - най-голямата конфискувана сума; 15 години и 8 месеца - най-голямата присъда. Сред тях: Адриан Нъстасе - първият бивш премиер, изпратен в затвора за корупция, Виктор Понта - първият действащ премиер, разследван за корупция, Ливиу Драгня - лидерът на най-голямата партия, изпратен в затвора.

Самото избиране на Кьовеши за Главен прокурор на Европейския Съюз вече беше признание за успехите на Румъния за установяване на правова държава и в борбата с корупцията. Срещу Кьовеши бяха отправени всякакви клевети и заплахи, включително и от български политици, но тя не отстъпи - под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43-ма депутати и сенатори и 260 комунални политици. Но казват, нашенските политици, Европа отделяла България от Румъния, защото имала двойни стандарти.

Нека тогава отново да сравним. При "високите етажи на властта" българската прокуратура има едно обвинение срещу забравения нещастен министър на екологията Нено Димов, но не за корупция, както и присъда срещу независимата кметица на квартал "Младост" Десислава Иванчева. Която при ареста беше унижавана с часове, с надянати на ръцете белезници, докато главният прокурор Гешев, обявил, че е в Русия, обикаляше наоколо. Грозно, срамно, позорно представление. Като позорът на е за Иванчева, а за българското правосъдие.

Изненадани, огорчени и възмутени, са значи, повечето нашенски политици от решението на Нидерландия. И ето какви ги приказват: Вицепрезидентката Илияна Йотова заявява, че това решение показва "двойни стандарти, които противоречат на европейските ценности". Министърът на вътрешните работи съобщава, че трима български полицаи загинали в защита на европейските граници и затова трябвало да бъдем приети в Шенген.

И най-нелепата заплаха

Може би най-нелепа беше заплахата на Стефан Янев - водач на партия "Български възход", който заяви, че: "Парламентарната група ще внесе на първото заседание на Народното събрание предложение за решение, което задължава министър-председателя на България да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към родината и сънародниците ни". Страшна заплаха. След която Марк Рюте ще падне от колелото си.

Президентът Румен Радев пише във Фейсбук, че "Марк Рюте недопустимо е внушил, че границата ни би могла да бъде премината срещу 50 евро". Ами може и да е прав. Хората около границата говорят за 1000 лева, или 500 евро. Зависи от броя преминаващи.

Нинова пък заявява: „Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес".

Като всички мнения се свеждат предимно до следното: "Не е честно, България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген. И никой от изказалите се сякаш не се сеща какви са основните критерии за влизане - правовата държава и борбата срещу корупцията. И никой не осмисля думите на нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра: "Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност".

А цяла година протестите в България искаха точно това

И сякаш забравиха "учудените, огорчени и възмутени" политици, че цяла година протестиращи граждани искаха точно това - съдебна реформа, която да направи от България правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

И сякаш не помнят препоръките на Венецианската Комисия и докладите на Европейския съюз. И всички те - сякаш следвайки призива на Корнелия Нинова - "се обединяват в защита на националния интерес".

И не могат да осъзнаят милите защитници на националните интереси, че основната задача на България не е да влезе в Шенген, а да се превърне в действаща правова държава и да се пребори с корупцията. Нещо, което няма как да стане, ако избирателите пак заложат на онзи, който преди 11 години самоуверено рече: "остава една сграда да измажем и сме в Шенген".

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 17 Отговор
    БОРИСОВ ГЕШЕВ ПЕЕВСКИса престъпници

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Солей

    49 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Забрави РАДЕВ, ЯНЕВ, НИНОВА, ДОГАН? Или не ги забрави, а нарочно ги пропусна?
  • 3 НЯКОЙ

    70 21 Отговор
    Благодарим на Нидерландия, че подкрепя българския народ в борбата му за правова държава, срещу нашите продажници във властта, слуги на олигархията !

    Коментиран от #5

  • 4 Някоя си

    25 33 Отговор
    Не ппиемам кретики и подигравки от няква си немска
    жлта медия.....
  • 5 УРА,,УРА

    39 17 Отговор

    До коментар #3 от "НЯКОЙ":

    Абсолютно точно!!! Браво!!!
  • 6 Панчо

    44 26 Отговор
    Използват Шенген за натиск. Никъде няма записано условие за борба с корупцията или смяна на прокурори, съдии или министри. По тая логика могат да поискат и смяна на управляващите. Това е пълен абсурд. Шенген има съвсем друга цел.

    Коментиран от #10

  • 7 СС19

    36 10 Отговор
    Как да ни пуснат, с казуси като близък роднина или той самият купува нещо на безценица или обществена поръчка и не било конфликт на интереси или корупционна практика. Нямаме един осъден министър, въпреки, че имаме сигнали от ОЛАФ. Ами за това няма да влезем в шенген.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 горски

    30 17 Отговор

    До коментар #6 от "Панчо":

    Мнозина забравят как беше инсталирана ГЕРБ в нашето политическо пространство.Със спонсорството на германските НПО и протекцията на Запада.Много им беше удобен Борисов,когато трябваше да подкрепя политиките им в европейския парламент и да работи като момче за всичко.Като падна,хоп -била корумпирана цялат държава.Ами всичко това се случваше под техните погледи.Спирането към Шенген,е заради това,че в момента няма момче за всичко,и то послушно.Просто има група момчета които си дерат очите от бой,и не си вършат работата-да слугуват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДДРОнег

    43 4 Отговор
    За 12 г. управление на мафията, България отиде напред в своето развитие по някои показатели .
    Но европейските държави отидха още по-далече ...
    В резултат Бъглария е еднолично на дъното на ЕС ... :(((
    А помните ли как преди 2о години искахме ЕС да ни отдели от Румъния, защото та ни бавеше ?!!!!
  • 14 Бай Лисан ™

    16 2 Отговор
    Подписвайте ги тези статии, бе!
  • 15 Aлфа Bълкът

    24 6 Отговор
    Ако легализираме проституцията и ги съсипваме холандците. Лятото гладни ще мрат проститутките там!
  • 16 байгън с колелото

    24 7 Отговор
    С тая мутренско герберска ипонтска прокуратура и съд ще ни плюят
  • 17 байо

    14 5 Отговор
    С тая мутренско герберска ипонтска прокуратура и съд които не зачитат нито закона магнитски нито други евро закони и корупцията цъфти и се пълни чекмеджето и сараите в затвора мафиотите
  • 18 Диамантената ръка

    27 2 Отговор
    Е, то според холандия и в ес не трябва да сме, ама сме, то не че те не са наркодържава и с проституция, тук поне сме равни. А за 50 никой няма да мине границата, тарифата е доста по висока...

    Коментиран от #36

  • 19 За размисъл

    21 2 Отговор
    В статията има и верни и неверни твърдения. Но основният въпрос е кой е "Автора " след като : "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мммда

    16 7 Отговор
    Защо ли имам странното усещане, че ще се опитат да се отърват от нас и ще бъдем изтъргувани с руснаците за жълти стотинки веднага след като ни набутат еврото и ни увеличат дълга до небесата, както в момента правят с украинците.

    Коментиран от #23

  • 22 А ма кък може бе

    3 2 Отговор
    Ама моля Ви се!Извинисебе,извинисебе,извинисебе.......
  • 23 защо ли

    14 7 Отговор

    До коментар #21 от "Мммда":

    имам странното усещане,че най-после разбраха,че от нас европейци не става,та не плачете с крокодилски сълзи

    Коментиран от #37

  • 24 Всичко това е вярно

    24 4 Отговор
    И е така! Нашата кастрирана политическа система не може да произведе решения и политики. Тя възпроизвежда само корупция и лъжи!
    Но блокирайки ни Холандия наказва българите, а не олигарсите🧐
    Пеевски и Борисов са си членове на европейското семейство. Рюте е съпартиец с ДПС в Европарламента!
    Не е ли това двуличие! Защо не заклеймиха ГЕРБ, ДПС и БСП в Европарламента и не отказаха да работят с тях, а сега наказват българина, който е рекетиран от същите хора????
    Защо Меркел толкова години се гушкаше с Боци???
    Съгласен съм, че всеки народ САМ трябва да извоюва свободата си и ние сме си виновни за положението в което сме, но и Рюте и холандците не спят с чиста съвест по въпроса 🧐
  • 25 Българин

    11 6 Отговор
    Доказателство за корупцията са пачките, кюлчетата и пистолета (мафиотска структура)
  • 26 Ангел Коджаманов

    10 4 Отговор
    На всички е ясно,само на върховните наши политици не им е ясно,че времето на движението "мой човек/наш човек" отмина вече! Не е само ББ,много са тези които трябва да се озовава на подсъдимите скамейка. И не от мазохиски чувства,а защото всеки трябва да отговаря за действията и още повече за БЕЗДЕЙСТВИЯТА си. Дали някога ще видим действително правосъдие у нас-ние обикновените хора не знаем и няма как да знаем. Вярно,че времето на "Сертемврийско възстание" е отминало безвъзвратно, но протестите може да помогнат! Затова трябва силна,непокварена,честна личност около която да се обедини народа наш лъгън. Може ли тази фигура да е Жан Виденов? Някой може ли да го обвини лъжи,корупция, безстопанственост,кражби?
    Така наречената "Жан Виденов зима" от него ли бе предизвикана,или от съвременните днешни "политици"? Нека всеки честно пред себе си да си отговори. Не използвайте шаблонното " комуняга" ,а си отговорете за човека Жан Виденов-честен ли е? И също на въпроса-вие по-честни от него ли сте?
  • 27 Евроглупак от ЕССР

    16 7 Отговор
    Публична тайна е, че ако ни приемат с Румъния в шенген, пристанищата ни стават конкурент на пристанището на Амстердам. За това не ни пускат.

    Европейските ценности и солидарност са за глупаците. Тук и винаги става въпрос за пари, за бизнес - капитализъм. В Холандия няма престъпност и корупция просто защото е узаконена - 10%, наркотици, проституция, джендърство, дори педофилия.

    Бедните ги тъпчат и губят - тях кучета ги яли. Както каза един велик българин и родолюбец: В една зверилница толерантност значи смърт.
  • 28 Льотчика съм

    8 7 Отговор
    Тази статия е дописка на гаргамел Христо Иванов и джудже генерал Атанасоф, като помагачи за написаното са про100 Кирчо, кокорчо и дружките от най-лъжливата дружинка. Да му мисли сега предателя МУНЧО който докара лъжците на власт.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вълкът

    5 3 Отговор
    Кой е АВТОРА..АВТОРА. .защо се крие
  • 31 Никой

    9 4 Отговор
    На крива ракета космоса и пречи. Да , германците създадоха ГЕРБ , но КОЙ гласува за тях,германците ли ? КОЙ гласува за ДПС,БСП , Възраждане, не е ли пак българския избирател.? Все уродливи партии свързани с корупцията. Защо упреквате Австрия и Холандия,че ни спират за Шенген въпреки ,че на хартия сме изпълнили всички препоръки,повтарям на ХАРТИЯ. Защо Германия,Франция или друга европейска страна не ни защити ?Отговорете си на този въпрос. И другото основно нещо,цялата паплач която минава през Турско - Българската пробита граница не остава тук дори и да го заловим, но вече през друга Българска граница пердаши на Запад.Значи тази паплач на два пъти прекосява Българската граница,но ние сме щасливи ,че не е тук. да ни се чернее пред очите.Това държава ли е или разграден двор. И после се тръшкаме лошия запад.
  • 32 Бай Х.

    7 4 Отговор
    Дано Оланд да отпаднат от световното и морето да ги залее, щом не ни дават свободно да се шматкаме из Европа.... Алилуя!!!!
  • 33 гост

    6 5 Отговор
    Ами ние минахме границата за 10 евро навремето, обраха ни, откраднаха пари и документи на джамбазина, с който пътувах, той привика началника на смяната, бутна му 10 евро и минахме една кола и един бус, без да има каквито и да е проверки, а в буса можеше да е пълно с какво ли не. Е представете си какво става по другите места, където няма камери, няма свидетели, нищо. Да, България е много зле и винаги съм давал Румъния като пример как след реална борба с корупцията нещата започват да работят и да се случват. Имам колеги от Румъния, знам какво беше и какво е сега, основно заради Кьовеши.
  • 34 пенко

    6 4 Отговор
    ПЪЛЕН БЛОКАЖ НА НИДЕРЛАНДСКИ И АВСТРИЙСКИ СТОКИ ПО ГРАНИЦИТЕ НИ / ОТ ДВА ДО ТРИ ДНИ ЗАДЪРЖАНЕ ЗА ПРОВЕРКА / !!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ НЕ СМЕ ЗАВИСИМИ -НО ТЕ СА !!! ДА ИМ ЕА Б Е МЕ МА МА ТА НА КОЛОНИАЛИСТИТЕ И " ВАЛС И ТЕ" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 35 Матей преображенски

    4 2 Отговор
    Дърабъра и нищо не се разбира,типично по дойчевелевски,знам ги от время оно,от късовълновите радиостанции по бай-тошово време.,лъжат ,та се кинят.Какъв ни е интереса от шенген,да кажат в прав текст,това,това и онова,а те нищо не обелват.Коментират само кой пречел и как.За нас не е важно,нека ни обяснят какво ще спечелим,как ще ни се подобри живота,ей такива работи.
  • 36 Батерия

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Диамантената ръка":

    Границата се минава без пари. А каналджиите вземат пари за да ги закарат във вътрешността на страната ни, затова ги хващат по магистрали и къде ли не...
  • 37 Тъпан

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "защо ли":

    Ние сме си Европейци и в преносният и буквалният а ти пискай колкото си искаш.Това че мафията в България си има държава не ни прави по малко Европейци.Това което се случи в България през последните 33 години е с любезното съдействие и подкрепа на тези по по най Европейци.Умишлено затрита икономика ,Ядрена енергеика селско стопанство и ред други дейности който крепяха икономиката на България ,подплатени с безкрайни заеми за да задлъжнеем за векове.Концесии с който ни грабят като за последно.
  • 38 Некой си

    7 1 Отговор
    "Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност"...Ша падна от смех. Баш па Нидерландите да ми говорят за борба с организираната престъпност..смех от трибуните..Да припомням ли как един наш крупен бизнесмен( в кавички) от Самоков бе рАзстрелян по бел ден в центъра на Амстердам, а килъра май не е хванат и до днес. А това, че Ротердам е най-голямата врата за внос на наркотици в ЕС ..и там явно като ги вкарват с тонове, дали пък изобщо няма замесени корумпета от техните власти, а? Или че е най-големия разпределителен център за износ на проститутки за целия свят. Ама като си нямаме политици на място да им извадят кирливите ризи на показ ..а пък изпратихме някакви плюнки за евродепутати..къде е сега Йончева да направи един филм за Червените фенери на Амстердам,а ? КЪДЕ СТЕ БЕ, ПОЛИТИЧЕСКИ МИШКИ, ДЕТО БАДЕВА ПАПАТЕ ХЛЯБА НА НАРОДА? ПИТАМ АЗ?

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Същият

    3 3 Отговор
    Браво Рюте шибна ги по мутрите политиците.Те знаят,че са в клоаката,но там им е добре.Всичко в тази опоскана и нещастна държавица,що е политик и държавник е там защото си е ,,заработил"поста.Ако ме питат мене трябва да ни изключат,пардон извадят от ЕС.Тридесет години не случихме на премиер,а Боко се прави на Меси.Смях и тъга от тази свещена простота.Ами главни прокурори,ужас то не бяха чувалите на Татарчев , ,,шефе" на последният прокурор,който заедно с ,,шефа" си трябва да им запазим по едно място в Централният.Такава е милата родна картинка.и затова българина си иска Тато.Тези тарикати политици икохортата от псевдобизнесмени на държавната хранилка.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Али и баба

    3 2 Отговор
    ДВ вън от България!
  • 46 Васко да Гама

    4 2 Отговор
    Най голямата илюзия е че в Холандия са по малко корумпирани.На Запад схемите просто са законни.
  • 47 Бойчо Демирев

    3 0 Отговор
    Не разбрах името на журналиста от Факти но разбрах, че той е от малкото българи които са доволни за нашето вероятно оставане извън Шенген. Че първо трябва да си оправим съдебната система защото това е искането на протестиращите. Ако държавата ще се ръководи от улицата, защо са ни нужни избори? Много хора от улицата искат да излезем от НАТО и ЕС, да не приемаме Еврото и много други подобни глупости. Ами тогава нека бъдем единствената държава в света ръководена от улицата. Всеки журналист има право на лично мнение, но да подкрепя улицата не говори добре за Факти.
  • 48 Цуца

    0 0 Отговор
    Де що има келепир пищи като оплаквачки, и ”като ми думаш, кой ли ми те чува”! Малко ни е червния картон на Европата, пак ще квичим и се надаме белким ония, лошите ни пуснат! А дано ,ама нада ли
  • 49 БОМБЕТО

    0 0 Отговор
    Няма да има развитие с морални инвалиди , на всичкото отгоре и кьопави, само в лъготенето и кокошкарстването ги бива донякъде .
  • 50 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ставаха и по ставаха, пак се крадеше при бай тодора, но сега всеки гледа да те окраде и излъже всекидневно. Верно с оригинала, /п/ не се чете
  • 51 Алерголог

    0 0 Отговор
    Дърабъра герб при цветанка. Празни приказки.
  • 52 Вола рови

    1 0 Отговор
    Правова държава добра ама
    1 Кой направи компроматите за Борисов и що не е в пандиза
    2 Кога Рашков ще го последва за незаконен арест на Борисов и за укриване на доходи
    3 Спецов още ли е свободен
    4 Кирчо конституцията газта лъжите кога
    И още доста от най новите демократи от ПП