Last news in Fakti

7 Декември, 2022 17:10 2 948 35

Чуждо издание: Трябва ли София да действа по-твърдо срещу мигрантите?

  • граница-
  • мигранти-
  • шенген

Макар България да твърди, че няма доказателства за стрелба от нейни служители, разследване на европейски медии сочи точно обратното

Чуждо издание: Трябва ли София да действа по-твърдо срещу мигрантите?  - 1
Снимка: БГНЕС

София отрича нейни служители да са стреляли по мигранти при опит за пресичане на границата. Международно разследване обаче сочи точно обратното. Стреля ли се на месо на българската граница, питат чужди медии.

Стреля ли се по външната граница на ЕС? Такова подозрение се появи, след като европейски медии публикуваха видеоклип, на който се вижда как млад сириец е прострелян на граничната ограда между България и Турция на 3 октомври. Вътрешното министерство в София обяви, че негово разследване е стигнало до извода, че от българска страна не са били произведени изстрели, се казва в обширна публикация на "Тагесшау" .

Във вторник министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев говореше за насилие, идващо от страна на бежанците: "Мигрантите, които се опитват да влязат нелегално на наша територия, стават все по-агресивни", каза той. "В някои случаи те използват камъни, ножове и други оръжия. Беше убит български полицай. Грешат тези, които очакват нашата полиция да не реагира на тези действия и да не защити живота и здравето на българските гранични полицаи."

Преди около месец български полицай бе застрелян на границата с Турция. След това, във връзка със случая, турската полиция арестува двама контрабандисти на наркотици. Засега не е установена връзка с бежанци. През последните време обаче по българските пътища неколкократно се случиха тежки инциденти при транспортиране на хора, търсещи убежище. Само при един от тях бяха убити двама полицаи.

Четирикратно увеличение опитите за пресичане на границата

България изцяло усеща на свой гръб последиците от нарасналите опити за преминаване на европейската граница. През тази година вече е имало 150 000 такива. Това е четири пъти повече, отколкото преди година. Същевременно други държави от ЕС оказват натиск. Австрия, например, я тревожи това, че прекалено много мигранти влизат в ЕС през България.

Означава ли това, че София трябва да показва повече твърдост, пита германското издание. Евродепутатът Ерик Маркард не е съгласен с това: "Мисля, че през последните години грешахме в оценката си, че е важно в статистиката да влизат все по-малко бежанци и пристигащи на външните граници."

"Хората трябва да запазят човешкото си достойнство"

В крайна сметка, смята Маркард, на външните граници трябва да се съблюдава върховенството на закона, т.е. да се отчита на кого е било предоставено убежище и на кого - не: "Хората трябва да могат да кандидатстват за убежище, както и да запазят човешкото си достойнство на външната граница на Европа."

Маркард призовава за независимо изясняване на фактите около стрелбата на българската граница. Макар София да твърди, че няма доказателства за стрелба от нейни служители, разследване на европейски медии сочи точно обратното. Според звукова съдебномедицинска експертиза изстрелът вероятно е дошъл от граничната ограда, на около 30 метра разстояние.

Заблуден куршум от предупредителен изстрел?

Британският военен експерт Чарли Макграт посочва, че само пешка може да бъде точна от такова разстояние, докато по-късите оръжия не са: "Възможни са отклонения от половин до един метър. Може да е бил даден предупредителен изстрел, но да е поразен човек."

Затова засега остава неясно какво точно се е случило на границата. Но заради това, че насилственото връщане на бежанци и насилието по външните граници на Европа неведнъж са били обект на критика, Ерик Маркард призовава ЕС да се вгледа по-внимателно в ставащото на място: "Също така намирам за много скандално това, че всички тези инциденти излизат наяве само след разкрития на разследващи журналистически екипи."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    37 9 Отговор
    Сирийските и иракски бежанци от Ердоган ще настаним в хотели на морето.
  • 2 Исторически парк

    51 1 Отговор
    За холандските протести бяха гласували закон полицаите да не се съдят при убийство...
  • 3 честен ционист

    15 15 Отговор
    Австрия трябва да вдигне една баш стена по сръбската граница и Ганчо иска не иска, ще му се наложи да вади пушкалата, ама те заминали у Украйна.
  • 4 Макс

    88 1 Отговор
    Трябва да се стреля на всяка граница . Омръзнаха ни мароканци, афганистанци, пакистанци , иранци , сирийци и т.н. нарушители на европейските граници . Всички да знаят , че на европейските граници се стреля по нарушителите .
  • 5 Дааааааа бе

    38 0 Отговор
    Чуждо издание: Трябва София да действа по-твърдо срещу мигрантите?......ахааа ..... да ги пуцаме до последния а?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дойче зеле

    73 0 Отговор
    Мигрантите трябва да се пращат в Холандия с Еконт.
  • 8 ханс

    61 0 Отговор
    Трябва да действа 100 пъти по-твърдо!

    Коментиран от #12

  • 9 Aлфа Bълкът

    52 0 Отговор
    Да е ба тия евро-джендари, хем искат границата да се пази, хем не дават да се стреля? Няма ли новини от западна Европа след успеха на Мароко вчера?

    Коментиран от #25

  • 10 Заека

    60 0 Отговор
    стана като вица за заека... като минават - що минават, като ги спираме - що ги спираме... и все Българите са виновни. Като са ти дошли на границата и са минали стотици километри, кво става - отиват нашите граничари и им казват - ама моля ви се върнете се обратно. И тия се прибират кой от къде е дошъл. Абе тия евроПРЕЙДците верно са празни глави....
  • 11 Хахаха

    34 0 Отговор
    След днешното "раждане" в самолета от Мароко за Турция, принудително приземен в Баресолона-Испания, толкова е истина и стрелбата по границата ...
    Видеото е пълна инсценировка на турболиберастите !!!
  • 12 хмм

    46 0 Отговор

    До коментар #8 от "ханс":

    Да се минира граничната полоса, като има предупредителни знаци, мераклиите да се пробват на своя воля. Много евтино и ефикасно решение!
  • 13 какъв му е адреса на тоя макарт пакарт ?

    24 0 Отговор
    да му ги доставяме право там
  • 14 Баба Вуна

    24 0 Отговор
    Лъсна истината за загиналия на границата. Нашите искаха дългоцевни оръжия, че да са по точни на дълги разстояния!
  • 15 Дзверо

    31 0 Отговор
    А нелегалните мигранти които са на територията на Австрия как са влезли там през тяхната граница мисля

    Коментиран от #19, #35

  • 16 Ген. Гурко

    40 0 Отговор
    Ситуацията не е ясна само за хора ай кю равно или по-малко от номера на обувките им. От една страна Европа и НПО-тата атакуват страната за уж простреляния, ала сирийски бели каски, "невинен" криминален нарушител. Сутринта имаше гостенка на Златимир Йовчев някоя си Черешева. Плюха и хулиха МВР в надпревара, а Йовчев поиска да се разследват и всички институции които не си признавали страшното нарушение да нарушат "правата" на арабина. И ние сме в оправдателен режим и явно трябва да ги пускаме. От друга страна обаче европейските шенгенци не ни пускат при тях, защото се пълнели с навлеци, които ние сме пускали за по 50 евро, а трябвало на всяка цена да ги спираме. Значи идваме до същината на въпроса и тя е: Не трябва да ги спираме на границата, но и не трябва да ги допускаме да безпокоят господарите от западната част на ЕС. Тоест готвят ни съдбата на буфер, където ще се тъпчат прииждащите. Мнението ми за тях е следното-това са безподобни лицемери и това е нещо което винаги сме знаели.

    Коментиран от #23

  • 17 Сух

    27 1 Отговор
    Българино виждаш ли как медиите на сорос твърдят, че България трябва да остава да бъде мачкана..

    Коментиран от #21

  • 18 Ако се

    32 0 Отговор
    налага ще се стреля! Мястото на тези амуджи е на КПП-тата! На браздата нямат работа!
  • 19 Баба Вуна

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дзверо":

    С фалшиви Български документи.
  • 20 Румен

    21 0 Отговор
    Ако беше бай Тошо а? Има се осмърди цялата граница.

    Коментиран от #22

  • 21 Баба Вуна

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Сух":

    Българския бизнес постоянно се оплаква от липса на работна ръка. По времето на Римската и Османската империя нямаше граница на капитан Андреево. Живяхме си дружно с Сирийския братски народ. :)
  • 22 Баба Вуна

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Румен":

    Ако беше Бай Тошо сега щеше да си ТКЗ-то
  • 23 И аз да питам

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ген. Гурко":

    Много точен коментар.Та ,да питам --навремето по оградата на границата течеше слаб ток и,ако някой тръгнеше да я реже,веднага се разбираше къде точно искат да я преминат нелегално.Къде е проблемът и сега да се направи.Или мислят,че е нехуманно.Ами наистина,какво правят там мигрантите.
  • 24 веселяк

    12 1 Отговор
    Няма ли да организираме групи по посрещане? В национални носии, с хляб и сол? Наведени с Д-то към милите мигранти?
  • 25 Aбcолютно вярно.

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Aлфа Bълкът":

    Мaлко кaто вицa що cи без шaпкa, що cи c шaпкa.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 жалко

    6 8 Отговор
    Много жалко, че правите такова деление между хората, които са в нужда. Значи украинците са хора, а сирийците кучета ги яли така ли? И това само защото едните са християни, а другите не? Нима? Ами, ако не знаете, мога да ви кажа, че голяма част от сирийците са християни, макар че са араби, но това няма никакво значение във времето, в което живеем.
    Наистина, много жалко, че сме толкова дребнави и страхливи.

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Тц тц тц

    7 1 Отговор
    При нас даже дърветата,мълниите и мантинелите залавят мигранти,а полицаи умират докато изпълняват дълга си да ни защитават...Колко по-строги да сме?Напливът е огромен.Те и тунел ще прокопаят.Едва 4% са успяли да преминат през България.Търсете си другите 96%!

    Коментиран от #29

  • 29 жалко

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Тц тц тц":

    Ама защо всички сте си втълпили, че видиш ли всички сирийци са джихадисти, талибани и прочие..? Все едно, благодарение на нашата репутация на мафиотска държава, да кажем че всички в България са мафиоти и мошенници? Не е правилно нали? Хората имат семейства, имат деца, опитват се да избягат от войната, която е БАШ война, а не като този цирк в Украйна, как може да сте толкова лекомислени? Ако утре тук в България стане война, да знаеш че никой няма да ни приюти, и ще се крием в миши дупки.

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Лафонтен

    5 0 Отговор
    И ся кво.....,сърби боли драго ми е
  • 31 Колега

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "жалко":

    Вие продължавате ли да не разбирате или само се преструвате? Първо, както каза Мадж алгафари вече в Сирия война няма и в две трети е спокойно и сигурно. Второ, това са хора без документи и лъжат просто че са сирийци.Трето-пак както каза Мадж Алгафари, те са поне от четири пет години в Турция и каквито и да са по националност, идват от държава където е спокойно( Турция). Има и четвърто и пето ..., ако решите да мислите.
    А накрая, ако не ви се мисли накрая ще го отнесат децата и внуците ви , защото това са хора(запомнете го добре), НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ НИКОГА. Редките изключения само потвърждават правилото.
  • 32 Ал Бунди

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "жалко":

    Ти па на кво се праиш, а? Да са сирийци- добре, с мед да ги посрещнеш.А то е паплач откъде ли не. Да не говорим, че нямат никаква работа извън контролните пунктове. Я виж как дойдоха украинците..през браздата сигурно, като нелегали ли? Колко полицаи убиха, а? Абе..направо бих ти теглил една бърза, сочна и напоителна по адрес на всичко женско в родата ти..
  • 33 Ал Бунди

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "жалко":

    Абе що си не таковаш таковата...в Сирия вече е много по-спокойно, а и това НЕ СА СИРИЙцИ..НА ЛУД ЛИ СЕ ПРАВИШ ИЛИ ДНЕС ТИ Е РОЖДЕН ДЕН, А?
  • 34 Ал Бунди

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "жалко":

    Като преливаш от милосърдие, па иди на границата, вземи та им измий краката и прибери двайсетина парчета в къщи, а не да лялаш отстрани и да се правиш на майка Тереза...може и някой кавал да им извъртиш ..
  • 35 Бацо Гацов

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дзверо":

    Мога да ти кажа, че почти половината мигранти минават през Италия или Испания.Знаеш ли какво е в Сеута..вадят ги даже от жабките на колите...айде не се прави и ти на кот не си. Ама никой не казва да излезе Италия от Шенген . И им наливат пари с вагони уж за борба с мигрантите..както и на гърчолята...