Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Декември, 2022 21:00 4 844 65

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон?

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • еманюел макрон

"Гаранциите за сигурност на Русия" идват след известната юнска директива "Не трябва да унижаваме Русия", която все още не е преглътната от източните и северните партньори на Франция

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една дребна фраза, произнесена от френския президент Еманюел Макрон по време на интервюто му за TF1 на 3 декември, възпламени страстите. "Какви гаранции сме готови да дадем на Русия за собствената ѝ сигурност в деня, в който тя се върне на масата за преговори?" Тези няколко думи - даване на гаранции за сигурност на Русия - бяха приети с охота от руската пропаганда. Но накараха източните съюзници на Франция да скочат, както и Украйна. Това пише в статия за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

В акаунта си в Twitter бившият естонски президент Тоомас Хендрик Илвес написа три букви, за да каже какво мисли за президентските думи: "FFS", или "По дяволите", което по същество означава "проклето лайно". Същият гняв в Киев, където украинските лидери се разкъсват между неверие и негодувание към Франция. "Вместо Нюрнберг, подписване на договор с Русия и стискане на ръцете? Украинската кръв по ръцете на Путин няма да попречи на обичайния бизнес", каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Още новини от Украйна

Изреченото от Макрон им се струва неуместно. "Повече от гаранции за Русия, светът се нуждае от гаранции за сигурност срещу варварските намерения на Русия на Владимир Путин", каза Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски. Според тях трябва по-скоро да се предложат гаранции за сигурност на атакуваната Украйна, а не на Русия, която разрушава европейския ред, напада своите съседи и не спазва нито едно от обещанията, с които се е ангажирала, като меморандума от Будапеща от 1994 г., който предлага защита на Украйна в замяна на нейния отказ от ядрени оръжия. Всички знаят, че в дългосрочен план траен мир в Европа не може да бъде постигнат без включването на Русия. Но е малко вероятно този мир да бъде изграден с Владимир Путин. Следователно е едновременно "наивно" и "опасно" да се обсъжда бъдещата архитектура на сигурността в Европа с режим, чиито ръце са напоени с кръв и терор. Неотложно е, казват те, първо да се помогне на Украйна и след това да се гарантира сигурността на другите съседи на Русия, които могат да бъдат следващата плячка на Кремъл, като Молдова, Беларус и Грузия.

Докато позициите на Париж и Берлин често съвпадат в своята умереност, забележките на Макрон накараха Германия да стисне зъби. Говорителят на външните работи критикува френския президент за това, че "подхваща наратива на Кремъл", по-специално когато твърди, че Западът трябва да отговори на страха, изразен от Путин, че НАТО ще стигне до вратата на Русия и нейните опасения относно разполагането на оръжия, които могат да я застрашат.

"Гаранциите за сигурност на Русия" идват след известната юнска директива "Не трябва да унижаваме Русия", която все още не е преглътната от източните и северните партньори на Франция. Преди войната Еманюел Макрон защитаваше "стратегически и исторически диалог" с Владимир Путин. От 24 февруари той се застъпва за продължаване на диалога с Путин въпреки липсата на резултати, като призовава за прекратяване на огъня и преговори. Като че ли пожелавайки победа на Украйна, той се противопоставя на поражението на Русия.

Политиката на "В същото време", която работи толкова добре за президента във вътрешната политика, няма същите предимства в международен план. Особено след разкриването на зверствата, извършени от руските сили срещу украински цивилни, което естествено води до необходимостта от "избор" между агресора и нападнатия.

Политиката "В същото време", която се изразява в желанието на Франция да бъде "балансираща сила" и страна "посредник" при кризи, предава посланието на Франция, която въпреки това помага на Украйна и винаги е защитавала санкциите срещу Русия, нечетливо . Тя съжителства с редица илюзии. Илюзията, която се състои в желанието да се привърже Русия към Европа в краткосрочен план, докато Кремъл, напротив, твърди, че е във война със Запада. Илюзията, че личните отношения са достатъчни, за да повлияят на действията на лидерите. Илюзията, че френско-германската двойка, въпреки провала на нейния руски анализ, сама може да реши пътя, по който трябва да поеме Европейският съюз. Илюзията, която претендира да превърне Франция в миротворец, когато вече няма средствата, особено военните, за своите амбиции и когато гласът ѝ е все по-изолиран в Европа. И на последно място илюзията, че дипломацията може да убеди Владимир Путин, докато руският президент разбира само от отношението на силата.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви гаранции

    16 30 Отговор
    Затваряи похлупака на тенджерата под налягане вътре да се првят каквото искат.Важно е нищо да не излиза от нея.
  • 2 Пич

    53 8 Отговор
    Мишките умуват , с какво се занимават котките !? Мишки.....
  • 3 Нинова съм

    11 39 Отговор
    Днес в парламента дадох за пример Макрон! Толкова ми е акъла!
  • 4 ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА

    46 35 Отговор
    Как ще я стигнем...католическа Хърватия?

    След приемането им в Шенген,
    с население колкото на София,
    Хърватия победи Бразилия и е на полуфинал на световното по футбол!

    Средната брутна заплата в Загреб през февруари 2022г. е била 12 312 куни, или 1634€!
    С 6,5 процента повече спрямо 2021 година!

    През първото тримесечие на 2022 година, средната месечна работна заплата в България e 1593 лв.,
    или едва 797€!
    С цели 105% по-малко!!!

    След три мандата на комуниста Борисов и ОПГ ГЕРБ,
    България е на дъното на ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!

    Как ще я стигнем...католическа Хърватия?

    Коментиран от #6, #7, #11, #13, #15

  • 5 Госあ

    78 25 Отговор
    В един момент, единствената гаранция за Русия ще бъде поголовния разгром и разрушение на Украйна. Натам вървят нещата. В началото съчувствах на украинците, дори изразявах недоумение за СВО на Путин. Но нещата са напълно ясни. Целокупния украински народ не са жертва, а агресор, който заслужава целокупно наказание.

    Коментиран от #9

  • 6 Путинофил

    26 61 Отговор

    До коментар #4 от "ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА":

    В Хърватия няма русофили!

    Коментиран от #25

  • 7 Госあ

    50 15 Отговор

    До коментар #4 от "ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА":

    Добре ше ви е на прекупвачите на портокала да си живуркате като хърватите нали ? Аз питам кога ще стигнем Чехия, Румъния, Унгария. Да произвеждаме инженери, а не футболери ! М ?

    Коментиран от #20

  • 8 Сатана Z

    68 14 Отговор
    Зеленият кървав клоун още си мисли,че неговите господари ще го държат на сцената докато се наиграе на “фюрер” .Ще му дръпнат чергата или ще му ритнат столчето и на масата за преговори с Русия ще курдисат някой по—приемлив за подписване на капитулацията ,а не фанатик като този наркоман.
    И бизнеса продължава ,а голямата жел е Китай.

    Коментиран от #18

  • 9 Хохо Бохо

    25 69 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Ти май се кефиш, че Путин убива украинците, децата им.
    Разрушава градовете им.
    Разрушава енергоцентралите им, за да умират и от студ..
    ТИ ЧОВЕК ЛИ СИ?

    Коментиран от #12, #61

  • 10 Хехе

    11 52 Отговор
    Не муха го е ухапала!Прихванал е от Путинския вирус,докато го слушаше в другия край на онази,дълга като трамвай бяла маса. Може би още тогава трябваше да си даде сметка с какъв психопат си има работа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всъщност

    43 9 Отговор

    До коментар #4 от "ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА":

    За периода от 2000 до 2021 г. държавния дълг на Хърватия се е покачил от 8 на близо 46 милиарда евро. Теглят се здраво заеми и хората си мислят, че има голям напредък. Като искате толкова икономически напредък в България, направете инвестиции в индустрията, производството, машини, съоръжения .... не само да държат някои хора парите по банкови депозити.

    Коментиран от #58

  • 14 Яне Сандански

    59 23 Отговор
    Русия искаше гаранции ,сега сама ще ги получи .Някой от руска страна след месец февруари да е молил или искал да говори и обсъжда нещо с Европа ? Всички знаем кой кого търси и това са запада непрекъснато търси Русия .Така ,времето за гаранции изтече ,сега Русия каквото и да струва сама ще си вземе и сигурността и всичко което и принадлежи .Много европейски анализатори слушам ,че Русия щяла да загуби ,не само ,че няма да загуби ,но Украйна ,Молдова ще бъдат отново руски ,Грузия също .Буфери ще бъдат разделена Полша и слаба Румъния .Сърбия ,България и Македония ще бъдат под влиянието на Русия .Имайте сърца да потърпите и се уверете .2023 ще е много по интересна годинина от 2022.

    Коментиран от #33, #62

  • 15 Гошо

    37 11 Отговор

    До коментар #4 от "ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА":

    Хърватите и унгарците са най свесни от источноевропейците. Знаят си позицията и си я отстояват твърдо. Орбан е железо. Хърватите и унгарците са горди народи.
  • 16 Анален нарушител

    46 4 Отговор
    айде сега и Макрон стана диктатор и путинист. За атрантическите ибрици дъно няма
  • 17 Хохо Бохо

    9 38 Отговор

    До коментар #12 от "Шматарок":

    Казваш:
    "терористите 8 години убиваха жителите на Донбас"
    то следва
    щом познавам сериийни убиици, то мога да те изкормя без да се притеснявам.
    Нали?
    И по същата логика се опитваш да оправдаеш престъпленията на Путин...

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Някой

    29 16 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Бъдещето е на Китай, САЩ ще останат регионална сила
  • 19 1111

    16 1 Отговор
    Дано ухапе и вас, че да поумнеете!
  • 20 Николай

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Името Никола Тесла говорили ти нещо бате? Хърватец

    Коментиран от #23, #27, #28, #30, #65

  • 21 Електра

    8 32 Отговор
    Мако трябва да помни, че Жужето и неговите човеконенавестни рашисти, проляха първа кръв...

    Коментиран от #34

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "Николай":

    Сърбин. Освен това, къде ме пращаш в ерата на крушката. А Атанасов, Ночев, Йорданов ? Не съм му фен на Тесла. Честно казано, Едисон и сътрудници са хората.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уйна ви Пена

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    И шопи няма в Хърватия. Ха ха ха
  • 26 Иска си ковидизма обратно!

    22 3 Отговор
    Украйна отклони вниманието от хобит. По времето на дивия ковидизъм, Макарона по подобие на Трюдо беше изградил желязна диктатура и мачкаше инакомислещите като ги наричаше "антиваксъри". Ама започнаха събитията в Украйна и на пасивния бабофил, неограничената власт взе да му се изплъзва от пръстите, а му се услади. Затова ридае за намаляне на напрежението, иска си ковидарщината обратно. Затова излиза навсякъде с маска, на всеки селски митинг и на всяка махленска сбирка. Затова прибра оръжието от ръцете на франсетата и взе да говори за нови вълни
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Баба Вуна

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Николай":

    Мой пък си имаме Николай Пиперков и чушкопека
  • 29 Наполеон Бонапарт

    8 1 Отговор
    Франсето няма да го коментирам - гаранция Франция, америка плаща! Стой си на студено!
  • 30 Бойко

    14 6 Отговор

    До коментар #20 от "Николай":

    Нѝкола Тѐсла (на сръбски: Нѝкола Тèсла; на английски: Nikola Tesla) е сръбско-американски изобретател,789 физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.
    Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство.
  • 31 ПараШут

    27 6 Отговор
    Мухата се нарича Сармат. Прелита до Лондон за 7 минути, до Вашингтон за 8,5 Мин а до Париж за само 6,5. Носи десет яйца от по 750 килотона и ги снася необезпокоявано от никого където си поиска!

    Коментиран от #40, #43

  • 32 Макрон

    22 4 Отговор
    Каза нещо съвсем нормално и западните ястреби ще го изядат с парцалите
  • 33 МахаМаха

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Яне Сандански":

    Да си пиеш хаповете , ей !

    Коментиран от #37

  • 34 седць

    17 8 Отговор

    До коментар #21 от "Електра":

    Помниш само каквото искаш. Така 8 г. не си ги спомняш как избиваха жени и деца, не си спомняш също че на 23 февруари, Путин каза на фашистите да свалят оръжията за да няма жертви, но не го послушаха. Сега кръвта е по ръцете на бандера фашистите и на западните джендъри. А Господ забавя но не забравя. Ще има ритници за всички и особенно за тези дето се мислят за хитри и велики. Тези дето подготвяха и запалиха войната ще си имат работа с Бога. На Христа Бога да бъде слава и държава. Амин.
  • 35 Каква муха е ухапала Макрон?

    7 2 Отговор
    Такава че 30% бюджетен дефицит им докара....

    Коментиран от #36

  • 36 Дааааааа

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Каква муха е ухапала Макрон?":

    Франция : Бюджетът от 480 милиарда евро, базиран на данъчни приходи от 320 милиарда евро, предвижда огромен бюджетен дефицит от 160 милиарда евро.
  • 37 Циник

    22 3 Отговор

    До коментар #33 от "МахаМаха":

    Защо,напълно прав е. Времето за преговори изтече; сега Русия ще поставя условия. Колкото повече се точи това, толкова по-тежки ще са условията. Макрон е един от малкото достатъчно умни да го проумее това.
  • 38 Гаранция Франция

    18 4 Отговор
    И СПИН+авария с тока им докара.Лично наказание от Бог,защото бяха гаранти по Минските споразумения,а си затвориха очите докато се избиваха там невинни деца в продължение на 8 г.
  • 39 000

    7 20 Отговор
    Русия фалира, Индия ,Китай,архентина ,Еритрея това са фалирали държави ,както преди 89 та
  • 40 Така си е

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "ПараШут":

    Ами ако стартира от дъното но мексиканския залив колко минути са до белата къща
  • 41 Урюрвкос

    15 2 Отговор
    Европа гние от главата, Меркел в интервю казва че минските договорки били отвличаща маневра с цел печалба на време за да бъде подготвена и въоръжена армията на Украйна.
  • 42 Ехо

    7 18 Отговор
    НАТО и ЕС трябва да избият от Русия войнолюбството! В продължение на 80 години Русия дрънка оръжия и си присвоява победата във ВСВ! А светът нехаеше! Вместо просперитет - диктатура, водка и беднотия! Русия е на 200 години след Европа! Споразумения с Русия не са надеждни и възможни!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Батко ви

    5 1 Отговор
    Дърта муха го апе него...
  • 47 Мда

    16 2 Отговор
    А най голямата илюзия е,че Украйна ще победи Русия! Така е, когато връзката с реалността е загубена!
  • 48 Мда

    18 3 Отговор
    А най голямата илюзия е,че Украйна ще победи Русия! Така е, когато връзката с реалността е загубена!

    Коментиран от #52

  • 49 Слушанков

    1 5 Отговор
    Украйна ке победи ли
  • 50 Мдааа Дааа

    12 4 Отговор
    ВАРИАНТ за мир: Единствен разумен!!!!
    Зеления ЖУЖАК мисли за народ и държава вдига бeлото знaме дава безусловна kaпитулация с всички последствия и иска мир!!!
    Принуден вече бaйизkykyригал прави преговори с Пyтин и приема условията му от преди операцията т.е. НAТО и бaйaлцxaймеp си прибират играчките и спират да при0пи-kaвaт оградата и бъpлогата на мeчkaта, Зеленски вече с ¼ (една четвърт) 0крайна да започне да спазва Минските споразумения!!!!
    И тъй всички ще си заживеят в мир и спокойствие много и дълги години!!!
    А можеше и без пaтаклaми да се уважи предложението на Пyтин още преди спец операцията!!!

    И колко е простичко... бял байряк, капитулация, преговори, дипломация и МИР МИР МИР.....
  • 51 Слава на Русия

    9 2 Отговор
    Без САЩ ще има мир!
  • 52 Рико

    2 11 Отговор

    До коментар #48 от "Мда":

    Елементарна аритметическа сметка : войната харчи ресурс. Украйна получава помощи от вън и нейният ресурс няма да свърши. Москва не спре ли войната, ще доведе страната си до купони. Просто войната съвсем логически и аритметически ще я изтощи.

    Коментиран от #53, #56

  • 53 Военен

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "Рико":

    Е така де ама ресурсите са в Русия а не в Европата - то се видя къде свършват. За война наистина трябва РЕСУРСИ а не напечатани пари - с пари на бойното поле нищо не можеш направи - запада може да печата само пари.

    Второ трябват и хора които да се бият а в Украйна не останаха - 10 милиона в Европата, 5 милиона в Русия, 5 милиона в анексираните области.
  • 54 Ле Фигаро??

    9 0 Отговор
    Трябва, да, има гаранции за Русия, прав е Макрон!! Какво казал Естонец!! Те каква държава са, 1мил! Тея, Пудели кой ги брои за Държава!! Какво казали превратаджиите Нацисти от Украйна???
  • 55 Верно ли

    8 0 Отговор
    Само не знам как Русия ще вярва на "гаранциите" ви - нали гарантирахте и Минските споразумения, демократични лицемери, па се оказа според Меркелица, че сте ги гарантирали само Украйна да имала време да се въоръжи!
  • 56 прогноза за времето

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Рико":

    Имайки на предвид , какъв военен ресурс е могла да извади Русия , преди 80+ години . То не ми се мисли , какъв би могъл да е той сега. Тоест , в Украйна все още си играят на детската игра - Жмичка.
  • 57 висналото макаронче

    1 0 Отговор
    се е взело за паста ал денте 😄
  • 58 Браво

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност":

    👍Същото е с други членки на ЕС. Създава се илюзия, че са икономически добре чрез дългова.
  • 59 Сък Май Дик

    0 0 Отговор
    Макрон подкрепи Украйна само за спечели изборите
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Русороб

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Естествено, че не е човек, а русороб. Човека не може да напише такива неща!
  • 62 Смени канала

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Яне Сандански":

    Смени канала, бе! Вече е почти 2023г. , а ти си замръзнал в средата на миналия век.
  • 63 Алооооооо

    1 0 Отговор
    Мухата има име САТАНА
  • 64 Вирус

    0 0 Отговор
    Ей ласер ли си лазер ли си меркел нали си признаявно и тя се отврати какво пръскаш слюнки
  • 65 Банатски българи

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Николай":

    ....са родителите на Никола Тесла ! ! !

    Това показват най -новите проучвания на регистрите в Сърбия.