Last news in Fakti

10 Декември, 2022 13:00 4 081 112

"Ще ги накарам да ядат пушки": Как истинските лидери отговарят на Русия

  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • оръжие

Виждаме това отново тия дни в нелепите подмятания от страна на европейски политици, че важното за спирането на войната в Украйна е... да се дадат гаранции за бъдещата сигурност на Русия

"Ще ги накарам да ядат пушки": Как истинските лидери отговарят на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои европейски политици твърдят, че за да спре войната в Украйна, е важно да се дадат гаранции за бъдещата сигурност на Русия. Да видим как са постъпвали истинските лидери в подобни ситуации. Включително и в България.

По какво се отличава истинският политически лидер от масата политици? Отговорът е очевиден: по това, че умее да се ориентира из безкрайните подробности на действителността и да не изпада (по Хайдегер) в „ужас от всеприиждащото битие”. Там, където обичайните политици виждат ужасна джунгла от пречки, истинският лидер прозира пътечката към изхода.

Лесно се казва, трудно се прави. Виждаме това отново тия дни в нелепите подмятания от страна на европейски политици, че важното за спирането на войната в Украйна е... да се дадат гаранции за бъдещата сигурност на Русия.

Да видим предишни подобни ситуации, в които (за късмет на човечеството) са действали истински лидери, които не са се загубили из джунглата на подробностите, а веднага са схванали, къде да намерят пътеката към спасението.

Чърчил срещу Хитлер

През май 1940 година Хитлер и неговите съюзници контролират цяла Европа. Източната част е оставена на грижите на Сталин. Той си присвоява част от Финландия, Полша и Румъния, както и Балтийските републики, установявайки контрол чак до Тихия океан. Там пък, заплашвайки британски, френски, американски и холандски територии, расте контролът на японската военна хунта, вече покорила половин Китай.

Демократичните страни в света се броят на пръстите на едната ръка (и то – ако тя е загубила един-два пръста). Една от тези страни е Англия, сломена в битката за Франция и затворена от Хитлер на острова си. В този момент министър-председател става Уинстън Чърчил. Пред него има два пътя. Единият му е препоръчван от всички негови колеги в кабинета, от медиите и от анализаторите: да се договори с Хитлер, който вече на практика контролира света, а Британия на практика няма армия. Вторият път е онзи, по който тръгва Чърчил: „Аз с този човек няма да говоря никога и по никакъв повод”. Колегите му са потресени и, зяпнали от почуда, го питат каква му е целта. Той: „Победа и безусловна капитулация на този човек”.

Всички решават, че е луд и се опитват да го свалят от власт. Не успяват. Накрая хитлеристка Германия капитулира – безусловно. Чърчил прави така, че да можем да живеем не само в демокрация, но в условията на цивилизован начин на живот. Ако не беше той – нямаше да можем.

Маргарет Тачър срещу генералите в Аржентина

Следващ пример. През 1982 година аржентинската военна хунта окупира част от територията на Великобритания – Фолклендските острови. Те са на 130 километра от аржентинския бряг и на около 13 000 километра от британския. Всички членове на кабинета на Маргарет Тачър (освен двама, участвали във войната, водена от Чърчил) препоръчват приемане на ситуацията.

Нямало как западаща Британия да спечели война на 13 000 километра срещу военизирана Аржентина. Желязната лейди е бясна: „Как така ще давам парче от моята територия на шайка оперетни генерали? Та нали веднага след това още някой ще поиска наша територия, после някой друг ще поиска територия от някой друг; и къде отиваме така?”. Напук на всички обструкции, тя събира експедиционен корпус, праща го на другия край на света и разбива аржентинската армия на пух и прах.

Освен че Тачър по този начин запази световния ред, базиран на закони и правила, тя изпоти от страх ръководителите на Съветска Русия. До този момент те бяха убедени, че лека-полека настъпват из света; и че последното нещо, от което трябва да се плашат е една западаща Британия, при това – управлявана от някаква си жена. И изведнъж тази жена бие техните аржентински приятели-генерали! Ами ако утре им се ядоса на тях, руснаците?

Роналд Рейгън срещу СССР

Потънали в този страх, руските лидери започват да гледат с тревога на прясно избрания американски президент Роналд Рейгън. Той не е наясно с това, тъй като страхът е грижливо прикриван пред света. Но е наясно, че Съветска Русия е зло и риск; и че нещо трябва да се направи.

Само че тогавашните американски експерти му предлагат да не прави нищо. Според техните изчисления Съветският съюз щял не само да съществува, но и да става все по-силен поне до към 2020 година, а най-вероятно – до към 2040-та. Поне. Изводът: да продължаваме да се договаряме с руснаците.

Рейгън обаче е огромен фен на Тачър и следва нейния пример. Неговата логика е проста: руснаците са зло, опасност за света и освен това са бедни и угнетени. Няма как тук някъде да няма пътека към ликвидирането на Съветския съюз. Затова Рейгън започва да си говори с други експерти. От тях разбира, че съветската икономика е вече на ръба на фалита. Още едно побутване – и ще падне, повличайки със себе си цялата държава.

Рейгън увлича съветското ръководство в такава надпревара във въоръжаването, за каквато руснаците вече просто нямат пари. „Ще похарча повече пари, отколкото те имат,” казва той. „Ще ги накарам да ядат пушки.”

Крахът на комунизма и новият проблем

Така и става. Икономиките на всички комунистически страни в и около Европа се разпадат във втората половина на 1980-те години. В Европа комунизмът пада през 1989/90 година. Самият СССР изобщо престава да съществува през 1991 година. Европа получава възможността да се развива – и тя го прави по един безпрецедентен начин – без да се страхува от съветско нахлуване.

По време на тази бурни събития Маргарет Тачър се изправя пред нов проблем. Под натиска на германците и на французите, тогавашният ЕС бърза да се втвърди така, че да се затвори за нови кандидати от Източна Европа. Застанала сама срещу цяла сюрия от европейски мъже, Тачър успява да отложи втвърдяването на ЕС и да го застави да изработи политика за дотогава немислимото, а именно – за приемането на бивши социалистически страни като пълноправни членове. Какво спечелихме от тази последна битка на Желязната лейди е, мисля, ясно.

Българските примери за смели решения

Имаме и наши си примери. През 1991 година бившата югославска република Македония обявява независимост. „Айде стига, бе” – е реакцията на западните сили, които се втурват да убеждават македонските съседи да не признават тази независимост. Българите, в лицето на президента Желев и премиера Филип Димитров, решават друго: първи в света признават новата държава.

Това е решение, предимно обърнато навътре, към българите, които дават знаци, че могат да се превърнат в националисти по сръбски модел. Признаването на Македония е тест: дали наистина българите са готови да тръгнат по пътя на сърбите? Ако да – то най-малко София би била залята от огромни протести.

Какво се случи? Нищо. Нямаше никакви протести. Същото се повтори през 2022 година, когато правителството на Кирил Петков свали срамното вето върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Преди това 85 на сто от българите бяха против падането на това вето. И какво стана, след като ветото падна? Не само, че нито един от тези 85 на сто не организира протест. Нито един отделно взет човек от тях, включително Красимир Каракачанов, не излезе на улицата да обяви личното си недоволство.

Изводите

Нашият пример дава извода от всичките тези случки. А именно: истинският лидер води отпред, увлича, оформя вярвания и нагласи в обществото. Той не кърши ръце пред ужаса от всеприиждащото битие, а тръгва уверено по пътеката, водеща през джунглата от проблеми към спасението.

Важното е, че при всяко подобно смело решение истинските лидери бързо получават подкрепата на народите си – нещо, което не може да се случи при обичайно страхливите политически лавирания. А веднъж подкрепени от народите си, тези лидери променят хода на историята.

Затова много моля европейските (вкл. българските) политици да не мрънкат за гаранции за Русия. Тази страна се самолиши от правото дори да желае подобно нещо. Тя трябва да бъде докарана (по Чърчил) до безусловна капитулация и наказания за виновните. Разговорите и гаранциите – след това. Е, там вече ще изскочи проблемът за избор между логиката на плана „Моргентау*” и логиката на „плана Маршал”, но за това – някой друг път.

*По името на финансовия министър на Съединените щати Хенри Моргентау. Предвижда мерки след края на Втората световна война, които да ограничат военния капацитет на Германия, за да не е в състояние страната да започне нова световна война.

**Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Достатъчно е

    71 29 Отговор
    Да погледнете клиповете от руските магазини в тубата. По заредени са от нашите. А ние и пушки не можем да ядем, щото нямаме...А, вярно- имаме стар модел самолети, ама на картинка.

    Коментиран от #3, #5, #10, #12, #42, #48, #50

  • 2 Болшевик

    44 18 Отговор
    Накрая всички ще си ядеме пушките от глад.

    Коментиран от #9

  • 3 Уай

    20 43 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    Заредени ама нещо почнаха да ги горят.

    Коментиран от #15

  • 4 Баба Ванга

    30 61 Отговор
    Каквото стана със СССР това ще се случи и с Русия!

    Коментиран от #97

  • 5 Българин

    28 53 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    Заредена ти е главата с руска пропаганда.

    Коментиран от #105

  • 6 Госあ

    60 26 Отговор
    Първо, англичаните са яли само бой от имперския флот ВСВ. Това трябва да се знае. Едно е Аржентина, друго е имперския флот. Второ, ако хитлер не е пуснал затворници да сглобяват ФАУ, лондон е щял да бъде картофено поле. Трето, Русия побеждава хитлер, това също трябва да се знае. и четвърто, инцестите са свикнали с победи над индианци, аборигени и маори.

    Коментиран от #20, #30

  • 7 Луд

    39 13 Отговор
    Проверете си статията....Великобритания 1940 г. .....е демократична държава?
    Верно бе
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    45 18 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Ние сме свикнали, а и нормалния българин не е толкова лаком. Март месец ще чуеш как вият западните чакали едва изкарали зимата.

    Коментиран от #53

  • 10 ШЕФЕ,

    32 8 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    ИМА ЕДНА НЕПАЛСКА ПОГОВОРКА...ТЪКМО НАУЧИХ КОНЯ ДА ЯДЕ...БОБ..И ТОЙ УМРЯ
  • 11 Някой

    47 22 Отговор
    Редовната американска пропаганда през германска медия.
    Гледах едно видео на американец в московски хипермаркет. Не можеше да повярва на очите си какво разнообразие на стоки на какви цени се продават. Той каза, че и в САЩ не е виждал такова изобилие. Под видеото имаше коментари на много хора от западни държави. Оплакваха се масово как вече не могат да си позволят тези храни, които са били достъпни до преди няколко месеца.
    Тъй че, лошите руснаци гладни няма да умрат.

    Коментиран от #18

  • 12 Стършел

    21 26 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    Достатъчно е всички русоробчета да тръгнат на изток и никога да не се връщат щом там е по-добре.

    Коментиран от #98

  • 13 Урюрвкос

    8 33 Отговор
    от статията разбрах че единствения начин да бъде запазен световния ред, базиран на закони и правила е превантивен ядрен удар по Русия. Такова понятие има в американското законодателство и е въведено от Буш (младши).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    29 8 Отговор

    До коментар #3 от "Уай":

    Не думай. Никъде из целокупния запад никога е нямало и инциденти и пожари в търговски центрове. Ама, никога!

    Коментиран от #99

  • 16 НИЯ

    17 4 Отговор
    Ще се научим да уважаваме когото трябва.
  • 17 Раша потъна

    12 23 Отговор
    Хитлер беше превзел Русия,Великобритания и САЩ тогава подписват атлантическата Харта и ликвидират чучелото Адолф
  • 18 Стършел

    20 13 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Ами занимавайте при хубавото, какво по цял ден тролите из българските пропагандни лоши сайтове.

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мдаа

    11 6 Отговор
    "Победа и безусловна капитулация", ама някой друг да ви ги донесе.
  • 22 Мим33

    34 13 Отговор
    ВСВойна я спечели Сталин,а не Чърчил ...

    Коментиран от #28

  • 23 Ха ха

    18 4 Отговор
    Значи да се готвим за трета световна война
  • 24 Хрумка

    12 31 Отговор
    Жалко, че някои от пишещите не са разбрали смисъла на статията. И говорят глупости за Хитлер и ФАУ. Трябва да има истински водач, който не е плашлив, каквито са част от нашите уж политици. За някои от европейските лидери, също. Русия ще получи гаранции, когато се разкара от Украйна. Това е пътят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината

    12 33 Отговор

    До коментар #22 от "Мим33":

    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток.

    Коментиран от #93

  • 29 истински лидер

    21 8 Отговор
    Е само Орбан !

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Даа, могилизацията е в ход

    11 25 Отговор
    В момента в Русия магазините са пълни, ама отзад при кошовете за боклук.И най рекламираното и препоръчвано и скоро и по магазините ще има само протези и колко е хубаво и полезно руснаците да са с протези, а не със собствените си ръце и крака.
    Очакваме и да пуснат изкуствени електронни глави, изработени с електрожен, щото не играе ри електрожена, там не се смята за престижно.
  • 32 Истината

    10 25 Отговор

    До коментар #29 от "истински лидер":

    Орбан е долна руска к...а!
  • 33 Вие си пишете, пишете

    34 13 Отговор
    Но над 85% от българите са си за Русия.....

    Коментиран от #35, #36, #44

  • 34 Вие си пишете, пишете

    23 6 Отговор
    Комунистите родината изграждат,
    Атлантиците на ред рушат.
    Атлантици, Евролиберасти!
    "Славен" път ви чака и народен съд.

    Припев:
    Комунисти, комсомолци, пионери
    сме в.......

    Коментиран от #37

  • 35 Проф. Иво Христов

    19 7 Отговор

    До коментар #33 от "Вие си пишете, пишете":

    Казах ясно, 80%!

    Коментиран от #62, #107

  • 36 факт

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Вие си пишете, пишете":

    И колкото повече пишат, толкова повече стават. Това елементарно сатанизиране е инфантилно. Ако искаш успешно да настроиш някого против нещо е добре да изтъкваш добрите и лошите неща, които притежава. Фокусът само върху лошото, което се хиперболицира до степен на невъзможност, кара мислещите хора да започнат да търсят доброто сами. И да го намират. А когато го намерят все е тая какво ще пишат и какво ще си измислят.

    Коментиран от #49

  • 37 Българин

    9 25 Отговор

    До коментар #34 от "Вие си пишете, пишете":

    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство! Ти ще бъдеш един от първите включени в Програмата!
  • 38 Истината

    10 24 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #81

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ако може като пишете Deutsche Welle

    24 6 Отговор
    и автора на статията да посочвате, че да го псуваме и него ...не ги крийте моля!

    Коментиран от #45, #103

  • 41 Бесен- _Язовец

    12 19 Отговор
    Невъзможно е човек да бъде едновременно
    инmелигенmен, почmен и рус офил. Ако е инmелигенmен и почmен, никога няма да бъде русофил. Ако е почmен но симпаmизира на Русия, то инmелигенmносmmа му е под въпрос. А ако е инmелигенmен и подкрепя Русия, значи е всичко друго но не и почmен!

    Коментиран от #75, #80

  • 42 А бе

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    Наще да не са празни, или да сме останали гладни, както твърдиш?
  • 43 Зелето! Дайте името на афффтора!

    19 5 Отговор
    Един приятел го търсеше за нещо.

    Коментиран от #46

  • 44 Русофоб Антисемит

    7 18 Отговор

    До коментар #33 от "Вие си пишете, пишете":

    😆😆😆Верно ли бе другарю?! Може би 8.5% хора които меазят България и обичат русийската pdерация.
  • 45 Истината

    10 19 Отговор

    До коментар #40 от "Ако може като пишете Deutsche Welle":

    На крив русофил Deutsche Welle
    му пречи!
  • 46 ХА ХА

    6 12 Отговор

    До коментар #43 от "Зелето! Дайте името на афффтора!":

    Намери си го, нали си ЕнтелЕгентен!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 """Това елементарно сатанизиране...."""

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "факт":

    (Увод-изложение-заключение) -тоталитарният метод в журналистиката (теза-антитеза-синтез)-демократичният метод в журналистиката ! Вторият ли владее медиите или ДА ? Има ли демокрация?
  • 50 Русофоб Антисемит

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "Достатъчно е":

    Те и коли произвеждаха едно време, а сега РЕНО им остави два оборудвани завода и тия изкараха 35 бр за 6 месеца

    В добивната индустрия освен железарията на скелето нищо друго не е тяхно било никога

    Един сондаж е сложна работа - всичко е дигитално вече - помпички, клапанчета и т.н. ватенките ги няма много по тия работи.
    Намери си една статия има за шефа на тяхната асоциация, много цветно го разказава човека. В момента кърпят положението, но там всичко е консуматив, на няколко месеца работа и трябва да се сменя днес едно, утре друго...

    Коментиран от #85, #86

  • 51 БКП имах

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Едно време бяха пълни магазините":

    в предвид!
  • 52 Госあ

    11 16 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!

    Коментиран от #57, #59, #82

  • 53 Русофоб Антисемит

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Толкова е зле Европа, че преди 3 дни нямаше къде да паркирам на огромния паркинг пред супера и се наложи да ходя по-късно отново. "Бедните" европейци пазаруват като побеснели!

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Госあ

    12 9 Отговор

    До коментар #53 от "Русофоб Антисемит":

    Много са прости, между другото. Това ми направи много грозно впечатление, как пазаруват във Франция и как в Япония. Франсетата с препълнени колички като некви тролове, докато в Япония хората пазаруват максимум за два дни и то за да се нахранят, а не за да преядат. Представям си у краварско какво е 😂

    Коментиран от #87

  • 56  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    17 6 Отговор

    До коментар #47 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Трябва да разбереш, че защитавайки фашистка Украйна, един хубав ден ще дойдат и на теб да ти цепнат десятката.....и ще виеш тогава за организираната престъпност в Европа.....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Стига бе

    14 6 Отговор
    Тия от Дойче Лъже четат историята както дяволът чете евангелието
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Проф. Иво Христов

    5 12 Отговор

    До коментар #59 от "85% от българите са за Русия":

    Казах 80% бе галош русофилски!
  • 62 Иво Христов е N 1

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Проф. Иво Христов":

    Категорично
  • 63 Госあ

    5 14 Отговор
    Пymuнucma е смъртно обuден на нopмалният свят и иска той да бъде победен и унищоже.
    Защото му е внушено, че ЕС, НАТО и САЩ или накратко koлekmuвния 3апад е виновен, че не е могъл са се peaлuзupa.
    Че заради тях той е беден и нещастен нeyдачник. Затова са и изпълнените със 3лоба и омpa3а коментари на путинистите и cmpacmната им защита на Русия и Путин, от които очакват да накажат вuновнuците за пpoваленият им живот.

    Коментиран от #83

  • 64 Лелееее

    9 5 Отговор
    Абе тоя пасвил от новите ни политкоректни учебници по история, някой ученик от 6-ти клас ли го е писал??
    То бива простотии и измислици, ама чак толкова не бива.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Зелето! Дайте името на афффтора

    9 3 Отговор
    Моменталически.....
  • 69 крив русофил от Deutsche Welle

    2 6 Отговор
    Я баста......
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 леле какви примери

    9 2 Отговор
    Победилият фашиз ъм не го съдят, а го дават за пример. Предат ели, га дове и бокл уци.
  • 72 Комуниста

    12 5 Отговор
    Обърка се нещо президента Владимир Путин не слугата Горбачов. Времето на западните импералисти мина дойде времето на Руската мощ
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    13 6 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Те много други се опитаха да се направят на големи на Русия, ама всички знаем от историята, какво им се случи та и украйна ще си научи урока по трудния начин, ако изобщо остане нещо от нея.
    Иначе вервайте на медиите как укрiте печелят, но все реват за оръжия и целия свят ги снабдява.
    А, защо не кажат журналята колко чужди наемници утилизираха руснаците и, за какво е този вой на западните "демократи" ?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    Конфуций казва - срамно е да си беден в уредена държава, но е още по срамно да си богат в ограбвана държава. Само простолюдието може да се радва, че е успело у живота на гърба на други.
  • 84 Българските турци

    10 4 Отговор
    Напразно правите демагогия и еквилибристика с художествена литература за да оправдаете пропагандното сатанизиране на РФ и руснаците !...Никой от дадените в примерите народи не са воювали с руснаци на руска територия !...Това че унищожили Наполеон на Ватерлоо и че са съдили нацистите в Лайпциг не ги прави победители над руснаците както не са победители нито французите нито немците макар и да са стигнали до Москва !!!...
    И сега някои си въобразяват че със санкциите "Ще ги накарат да ядат пушки" ама някои неща май не пасват както преди ... и че нещата хич не са като художественна литература или холивудска конспиративна теория !!!?...
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Първата сонда ще

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "Русофоб Антисемит":

    издялат с теслата, втората с длетото и третата ще модерна.
    За това не се притеснявай, ако имат нужда ще го направят.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Макробиолог

    10 4 Отговор
    Историческите аналогии стават само за празна пропаганда.Велика Британия след ВСВ губи окончателно статута си на свет имперска сила и става колония на бившата си колония,а СССР получава цяла източна Европа--толкова за великия Чърчил......Рейгън има само един велик принос,пуска на пълна пара печатницата за пари без покритие,фалита на СССР е фикция която не може да се случи в затворена,планова икономика от съветски тип....може да има застой,изоставане в иконом ръст и други подобни,но не и фалит....бурния растеж на запад от Рейгън насам е очевидно свързан с трилионите от въздуха и свръх стимулираното потребление,но както е добре известно ако потребяваш повече отколкото произвеждаш,трябва да намериш един Китай който да ти покрива разликата,....от което пък следва бурното развитие на пазарите,производ сили,технологиите....и съответно апетита в същия тоя Китай....и последно---разпада на съветската с -ма инициирана отвътре и то от съветския елит,просто само отсрочи с 30-40години неизбежното приземяване по управлението потребено=произведено и никакви войни в никакви Украйна не могат да го отменят.

    Коментиран от #92

  • 91 Накратко 80-те

    4 1 Отговор
    Действаше КОКОМ и ограничаваше руснаците до нови технологии.Пшеница нямаха и български параходи сновяха до Буенос Айрес,а и до канадско пристанище в езерата да купуват и доставят на СССР.Аежентина влезе в авантюрата и плати скъпо.Кралските ВМС им торпилираха параход с 1600 войници в него.Регън и на него се радвахме.Комунизма падна и отвориха границата.Времената беха други,хората още по-други и т.н.
  • 92 Ежко Бежко

    10 2 Отговор

    До коментар #90 от "Макробиолог":

    Най-после добре аргументиран коментар. Правят ми впечатление коментарии от рода: Това е руска пропаганда, в отговор на безпорни и леснопроверими факти, като например добре заредените магазини в Русия. Обзалагам се, че такива "аргументи" могат да се родят само в не съвсем доразвита глава на обитател в панелен блок, който не е напускал Обеля от миналото лято, когато беше две седмици в дядовата къща в Свтоврачане. Или другата крайност: млад жълтопаветник с шалче на врата. Вторият би бил по-многословен, но все така ограничен във възприятията му за света. Аз често пътувам в Русия и отговорно заявявам, че е в светлинни години по-напред от нас. На тези с втората и последна опорка ми ходи да живееш там тогава отвоварям, че с радост бих емигрирал в Русия, но ме спира суровия климат, и ще добавя: вие, евро атлантици, ходете и живейте там на запад. Вземете със себе си и парламента, барабар с паветата отпред.

    Коментиран от #95

  • 93 Мим33

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Истината":

    На Хитлер до Москва му стана студено,а камо ли до Владивосток...би издържал..Ако не бяха руснаците ингилизите щяха да са погубени...

    Коментиран от #96

  • 94 По - фалшив буламач от

    7 2 Отговор
    този на ционищише зелето не бях чел. Много са изпаднали в деградацията си.
  • 95 Зайо Байо

    8 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ежко Бежко":

    Ам те ако вземат нашия парламентъ защо ще ходят на запад да живеят? Те за тва отиват натам, защото нямат кат нашият парламент там. И техните парлиаменти на запада не са китка ма не мож ги сравнява с наште 240 крадливи убавци.
  • 96 Истината

    3 8 Отговор

    До коментар #93 от "Мим33":

    Докато "ингилизите" се биеха с Хитлер руските zv.инe снабдяваха германците с нефт, жито, храни и и други стратегически суровини.

    Коментиран от #111

  • 97 доктора

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Ванга":

    Айде, бабо, прибирай се в стаята си, че кашпировски от 3 часа те чака да правите сеанс.
  • 98 Измитайте се вие

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Стършел":

    при вашите цивилизовани 32 пола инцести, педофили, зоофили, ЛГБТ и всякаква сатанинска бесовщина. Там на прайдовете прославяйте рогатия си господар.

    Коментиран от #100

  • 99 Нали?

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Само дето не е истина. Соросоробите сте абсолютно защитени от такива инциденти. Само дето много често някой от интегрираните академици ви сюрпризира от скучното ежедневие. Трябвя да им се признаят таланта и изобретателността в тази област. Машите на ФАЩ сте в руския конфликт. Всичко това за сметка на народите на европката.
  • 100 Стършел

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Измитайте се вие":

    За психотерапевт си, очевадно е. Няма ли институции в тази държава да ви обърнат внимание.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Да дава гаранции запада ли,той е свикнал само да отнема,да граби.Русия сама ще си извоюва своята сигурност,тя не се подарява,затова е толкова ценна.И както виждаме,западните пропагандисти настояват за непримирима война,макар прекрасно да разбират ,че Русия не проявява агресия,не се стреми към световно господство.Руските идеолози никога не са издигали идеи за завладяване и подчиняване на други страни,за колонизация и налагане на собствения обществен строй и порядки.Докато запада в лицето на сащ напира да овладее цялото земно кълбо,да направи световно управление под електронен контрол и да наложи тотално мра-ко-бе-сие в човешките отношения.
  • 103 Солей

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ако може като пишете Deutsche Welle":

    Като гледам статията и изхвърлянията най вероятно"афтура" е Ев гени Дай нофф,които не си мил косата от Великден.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Taka така

    5 0 Отговор
    Не ме интересувате предизвиквате повръщане уникални сте
  • 107 Или така так се иска,а?

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Проф. Иво Христов":

    Хахаха. 80 %.Познавах един със сурватка в главата.И той така плямпаше.Хихихи
  • 108 Където е стъпил британецът

    2 0 Отговор
    Има и хубави държави.Тия Фолклендски острови са на 497 км от аржентинския бряг.Порт Стенли е главен град.Има-няма едно петнадесет хиляди обитатели.
  • 109 Алооооооо

    2 0 Отговор
    Немците пожалиха англичаните при Кале и после им повярваха и нападнаха Русия е това филм който Путин го е гледал а за това кво ви се ще ми е се тая а който има оръжие може да убие врага и да го изяде
  • 110 Вирус

    3 0 Отговор
    Много назидателно зелето но не на нас тези та кой беше автора че не разбрах
  • 111 Аре

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Истината":

    Човече ти кога изкука.

    Коментиран от #112

  • 112 я по сериозно!

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Аре":

    Много правилно ти е отговорилчовека, но незнаещия не можеш да обясниш, че му липсват знания защото ако поне малко го осъзнаваше щеше сам да се ограмотяване