Last news in Fakti

11 Декември, 2022 18:21 2 750 39

Унгария - център на руския шпионаж в Европа?

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • шпионаж-
  • владимир путин-
  • русия-
  • газпром-
  • хакери-
  • шпиони-
  • кгб-
  • ссср

В Унгария руският шпионаж е с почти пълна свобода на действие

Унгария - център на руския шпионаж в Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на ноември 2022 г. украинските специални сили арестуват предполагаем руски агент на граничен пункт в Унгария. Мъжът се е опитвал да пренесе секретна информация на USB памет. В нея се съдържали данни за ръководството и персонала на украинското вътрешно разузнаване СБУ и военното разузнаване ГРУ, както и чувствителна информация за базите, оръжията и логистиката на украинската армия. Оказва се, че шпионинът е възнамерявал да достави данните на руското посолство в унгарската столица Будапеща.

Журналистът Саболч Пани съобщава за случая в медийния портал “Balkan Insight”. От дълго време той проучва руската шпионска дейност в Унгария и се опасява, че Будапеща може да се превърне в център на руския шпионаж в Европейския съюз. Понастоящем в унгарската столица са акредитирани над 50 руски дипломати, докато в Прага, Варшава и Братислава те са около 20. "Известно е, че много агенти работят прикрити като дипломати, за да се ползват с имунитет и да не могат да бъдат преследвани от властите на приемащата страна", обяснява журналистът.

Имунитет за банка от бившия СССР

Освен служителите на руското посолство, с имунитет се ползват и служителите на Международната инвестиционна банка (МИБ), която бе създадена по времето на Съветския съюз. Централата на банката се пренесе от Москва в Будапеща преди три години. Това означава, че банковите служители не са под контрола на унгарския орган за финансов надзор, нито са застрашени от наказателни разследвания или присъди.

Още при обявяването на този ход унгарската опозиция заподозря, че правителството в Будапеща подкрепя разширяването на мрежата на КГБ. И не без основание. Шефът на МИБ Николай Косов произхожда от семейство на шпиони: баща му някога е бил резидент на КГБ в Будапеща, а майка му е възхвалявана от руската информационна агенция ТАСС като "една от най-забележителните шпионки на XX век".

Руските шпиони имат свобода на действие

След нападението на Русия над Украйна на 24 февруари 2022 г. държавите от ЕС и НАТО, които преди това членуваха в МИБ – а това бяха България, Румъния, Чехия и Словакия, обявиха оттеглянето си от банката, но Унгария остана. Нещо повече, от началото на руската агресия всички държави от ЕС показаха, че са готови да експулсират руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие - с изключение на Унгария.

Разследващият журналист Саболч Пани казва пред ДВ, че могат да се изброят много случаи, които потвърждават, че руското разузнаване работи активно в Унгария, а унгарските власти са наясно с това, но не протестират. Пример в това отношение е бившият евродепутат от крайнодясната партия „Йобик“ Бела Ковач, наричан "КГБела". През април 2014 г. той е разкрит от унгарските органи за сигурност, но едва през април 2017 г. е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Минават осем години, докато се произнесе присъда срещу него. През това време Ковач успява да избяга в Москва.

Хакери в унгарското външно министерство

Разследването на Пани и колегите му разкрива също, че руски хакери са прониквали многократно в мрежите и вътрешните комуникации на унгарското външно министерство поне от 2012 г. насам - а също и след началото на войната срещу Украйна. Правителството в Будапеща никога не е потвърждавало официално тези данни, но западните съюзници на Унгария са знаели, че IT-системите на министерството на външните работи в Будапеща са „пробити“. Затова са били твърде предпазливи, когато са предоставяли на Унгария поверителни информации.

Натурализацията на етнически унгарци от Украйна, както и т.нар. "златни визи", раздавани срещу заплащане, също увеличиха рисковете за сигурността. Андрей Наришкин, син на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, пристига със семейството си в Будапеща със "златна виза", където е можел да живее необезпокоявано.

Контакти чак до министър-председателя

Жилището на Наришкин е регистрирано като собственост на фирма на бизнесмен, който от повече от десет години е приятел с Антал Роган, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Именно Роган е отговарял до 2017 година за продажбата на „златните визи“. По данни на “Трансперънси интернешънъл” фирми, близки до управляващата партия на Орбан "Фидес", са спечелили около 411 милиона евро от продажбата на „златни визи“.

Процедурите по натурализация на представители на унгарското малцинство в Украйна също създадоха проблеми със сигурността. Тъй като контролът е бил недостатъчен, много украински граждани са успели да получат унгарско гражданство, без да знаят и дума унгарски. Това може да е бил и метод, чрез който агентите на руските тайни служби са получавали свободен достъп до страните от Шенгенското пространство.

Зависимост от Русия

Пани и колегите му проучват и предисторията на близките отношения между правителството на Орбан и Путин. Те стигат до заключението, че Москва е направила унгарското правителство уязвимо на изнудване - например чрез зависимостта от руски изкопаеми горива и чрез съвместни сделки в енергийния сектор, както и поради разширяването на атомната електроцентрала в Пакш с помощта на руски технологии и финансиране.

"Сътрудничеството в енергийния сектор, но и дейността на руското разузнаване в Унгария имат дълготрайни исторически корени", обяснява Пани. Тъй като евтината енергия е от системно значение за унгарския икономически модел, това сътрудничество никога не е било поставяно под въпрос.

Напротив, то се разглежда като предимство за Унгария и доведе до това, че всички управляващи партии в Унгария поддържат добри отношения с Русия. Освен това много голяма част от политическия и икономически елит в страната е учил в Русия. Сключвани са били и много смесени бракове между унгарски и руски граждани. Това също засилва руското влияние в Унгария.

Автор: Жолт Богар


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    58 21 Отговор
    Болно е да ми кажа, но България е център на американския слугинаж в европа. Такава ни е семката слугинска.
  • 2 Адам Хилтън

    44 9 Отговор
    Ъмм, държавата в ЕС с най-много пребиваващи руски граждани е Германия (демек ГДР-то).
  • 3 Айде пропагандата

    53 14 Отговор
    срещу Унгария почна! Мръсна сган продажна и лъжлива, изпълняващи интригите на САЩ!
  • 4 стоян георгиев

    50 12 Отговор
    В Унгария отрезаха пипалата на соросоидната пета колона като не им дават пари и не им дават да бъдат спонсорирани скрито под разни програмки от Разтворено общество и Хамеричка за Унгария .
  • 5 Вашето Мнение

    51 12 Отговор
    Пресен пример от тия дни, Божанков от бсп, за която гласувах точно заради позицията им за украйна се продаде за центове след няколкодневен вояж в америка. Слуги от най-долна проба сме.

    Коментиран от #8

  • 6 Дойче зеле

    41 8 Отговор
    Глупости и пропаганда пишете! Корупгните евроатлантици искат да хвърлят милиарди на БайДънова Зелекрайна и единственият, който ги спира е Орбан! И сега му търсите нещо!!!
  • 7 Поп

    40 8 Отговор
    Гнусна просташка статия
  • 8 Петров

    35 9 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Божанков е Юда и се прецака, това народно събрание е още съвсем малко, а той повече няма да подуши парламент

    Коментиран от #12

  • 9 Чисто облекчение от ушна кал

    14 5 Отговор
    Ушната кал е известна с това,
    че причинява оглушаване и
    загуба на паметта ПРИ ГЕРБ, ПП , ДПС И БСП !
  • 10 Щирлиц в тила на врага

    26 6 Отговор
    Категорично не съм съгласен с тази статия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ще подуши

    27 5 Отговор

    До коментар #8 от "Петров":

    Ще бъде в партията на продажниците, предателите и лъжците и слугите на мафията ПП!
  • 13 ИНТЕЛ

    13 24 Отговор
    Орбан мечтае за нова империя и ревизия на границите. Същото като Сърбия. И двамата виждат Русия като възможен източник на решение на своите националистически мечти. Орбан стига чак до Северна Македония - най-радикалните медии в страната са всъщност унгарски. Те и днес създават огромни проблеми със съседна България, но никога не можете да ги чуете да говорят нещо лошо за Сърбия.
  • 14 ГОРСКИ

    39 5 Отговор
    Всички говорим за Руският шпионаж ,а за Американската империя на шпионажа никой не говори
  • 15 Адам Хилтън

    7 34 Отговор
    Най корумпираната страна в ЕС след България, където е стъпил алкохолния ботуш и раздават рубли и газьол винаги е така, забравиха 56та как ги газиха с танковете пияните мужици, ще има повторение!
  • 16 Чисто облекчение от ушна кал

    15 4 Отговор
    Ушната кал е известна с това,
    че причинява оглушаване и
    загуба на паметта И ПИСАНЕ НА ЛЪЖИ КАТО ТАЯ -
    В Русия мобилизираха 12-годишно момче ......................
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Йосиф Сталин Резолюция на Бащата на наро

    15 2 Отговор
    Йосиф Сталин
    Резолюция на Бащата на народите
    “ Другарю Меркулов. Можете да изпратите вашия "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката. Това не е "източник", а дезинформатор. „
  • 19 Перо

    32 7 Отговор
    От както Орбан изгони Шорош и спря финансовата помощ на ЕС за украинския режим, Унгария стана черната овца за Зеленски и сателитите! Орбан е стрелян заек и никой не може да му окаже натиск,още повече,че има алергия от соросизма и трудно ще го излъжат!

    Коментиран от #22

  • 20 Неееее

    11 1 Отговор
    Не Унгария, а Австрия!
  • 21 АБВ

    7 10 Отговор
    Кога ще бъде изритана от ЕС
  • 22 УКРАЙНА🇺🇦

    4 21 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Нищо не е спрял ветото е махнато Просто са и теглили една .... На Унгария
  • 23 Източна ромелия

    21 5 Отговор
    Крайно време е в България също да излезе закон за спиране дейността на соросоидните НПО-та, както го направи Орбан в Унгария
  • 24 DW - Пропаганден машинен

    14 4 Отговор
    DW избира служителите си по параноя, който не е доказан и освидетелстван параноик не го назначават!
    Важното е да им се привиждат руснаци, агенти, шпиони и метежници навсякъде!
  • 25 Коректен лос

    9 8 Отговор
    Засилена тролска активност - явно днес плащат двойно, или гледат да изкарат колкото могат повече копейки преди да хлопне мандалото. За лекарства да дадете изкараното с тролене.
  • 26 Букайо не Сака

    13 4 Отговор
    DW - център на американската проказа в Европа
  • 27 Пор Чвор

    11 3 Отговор
    По-големи шпиони от DW няма. Германски майцепродавци
  • 28 Евдоки

    13 2 Отговор
    DW = смръдлив пропаганден парцал
  • 29 Ххххх

    16 4 Отговор
    Унгария е пример за достойнство на всички останали европейски продажници!
  • 30 ами да кажа

    8 3 Отговор
    и ние искаме един орбан и не ни трябва друго
  • 31 Орбан Радев руски цървули

    4 8 Отговор
    Факт!
  • 32 Фариарт

    6 5 Отговор
    Към всички руски тролове. По добре е да си роб на ДЕМОКРАЦИЯТА отколкото да си каторжник на ТОТАЛИТАРИЗМА
  • 33 Горбачовче

    2 1 Отговор
    Даже и за подлоги не можахме да вземем първото място.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аналитик плюс

    6 2 Отговор
    Всъщност, в наше време западната преса е не само фейк. Тя е не само демагогска и лицемерна. Тя е нещо по-лошо от "жълта" преса. Тя определено е по-лоша и от комунистическата идеологическа преса. Комунистическата пропаганда търсеше "под лупа", експонираше и мултиплицираше лошото в капиталистическия свят. Но лъжеше много по-малко - просто елиминираше хубавото и акцентрираше върху лошото на идеологическите противници. Днешната западна преса просто "удари дъното" с очерняне и много, много лъжи по адрес не само на враговете, но дори и срещу тези, които приятелски съветват, че така не може, че политиката на атлантическите ястреби е абсурдна, че хората не са глупаци и слепци, че така до никъде няма да се стигне Ама, какво да се прави.......Онова, което е писано да стане, ще стане
  • 37 дядото

    3 0 Отговор
    а на американския - цяла европа.и какво се променя
  • 38 пенко

    1 1 Отговор
    ПЪРВО НАРОЧИХА ШВЕЙЦАРИЯ ---ПОСЛЕ ФРАНЦИЯ --- СЕГА УНГАРИЯ ---- СЛЕДВА ГЕРМАНИЯ !?!?!? А РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ Е НАВСЯКЪДЕ --- ТО Е НА НАД 200 ГОДИНИ - ВНЕДРЕНО И РАБОТЕЩО В НАЙ - ВИСШИТЕ СВЕРИ --- В ЕВРОПА И БРИТАНИЯ !?!?!?!?
  • 39 Абе

    3 0 Отговор
    ... нали Орбан се бореше срещу "чуждите влияния" в Унгария? Или щом са руски може?
Новини по държави: