Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 13:00 1 649 40

Николай Слатински: За стратегическите конфликти във войната на рашизма с Украйна

  • путин-
  • руска агресия-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Въпросът над въпросите е дали тя ще продължи и две години, считайки от нейното начало на 24 февруари, или ще продължи и две години, считано отсега нататък...

Николай Слатински: За стратегическите конфликти във войната на рашизма с Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Абсолютно непредизвиканата и безпрецедентно варварската война на рашизма продължава, макар че зимата неизбежно забавя хода на някои от нейните операции.

Все по-усилено се говори за нова офанзива на рашистите, макар че е напълно възможно новата офанзива да е на храбрите украински въоръжени сили. Това коментира във "Фейсбук" Николай Слатински.

За мен няма съмнение в края на краищата кой ще спечели и кой ще загуби войната. Тъжното и горчивото е, че войната се хронифицира, умират или получават тежки травми и различни степени на инвалидност хиляди и хиляди хора.

И ако след смъртта всички са равни, то преди нея равенство няма и не може да има. Няма и не може да има равенство между тези, които защитават жертвоготовно своето отечество и онези, които са пратени като пушечно месо, за да следват безумната воля на един отблъскващ и отвратителен диктатор.

Да, войната се хронифицира, затяга се. Тя може да продължи и две години.

Въпросът над въпросите е дали тя ще продължи и две години, считайки от нейното начало на 24 февруари, или ще продължи и две години, считано отсега нататък...

В тази война ние сме свидетели на няколко принципни, безкомпромисни, всеобхватни и имащи стратегически измерения конфликти между Времето и Пространството; между Количеството и Качеството; между Принудата и Волята; между Йерархията и Мрежата.

Първият от тези конфликти е между Времето и Пространството.

Рашизмът е взел вече на въоръжение и за свой съюзник Времето.

Рашистите се стремят само към едно – да протакат, да бавят, да удължават войната, да печелят Време и чрез Времето. В техните сметки Времето е абсолютно надежден съюзник. Агресорите се надяват, че безкрайното продължаване на войната ще измори Запада и особено Европа, ще нанесе неприемливи за западното и особено за европейското обществено мнение щети и всичкото това ще отслаби западната и особено европейската солидарност с Украйна, а президентът Зеленски ще бъде принуден да започне преговори, съпроводени с определени (били неизбежни, виждате ли) териториални отстъпки.

Украинците се борят за своето Пространство, за своето жизнено Пространство.

Те уплътняват това тяхно скъпоценно и нещо повече – безценно Пространство с родолюбие, със саможертва, с човешки животи, с невъзможност – с всеки изминат ден от тази вероломна спрямо тях война – с непосилна и непозволима невъзможност да приемат отстъпки дори на мъничка част от тяхното съкровено украинско Пространство. Пространството е техният стратегически съюзник, техният мобилизационен ресурс, техният смисъл на съществуването им, тяхната единствено възможна и възвишена цел.

За жалост, в световната История, когато са се сблъсквали Времето и Пространството, повечето пъти връх е взимало Времето... Времето като абсолютна величина е по своята същност неизчерпаемо, неограничено. Пространството е по своята същност изчерпаемо, ограничено.

Да се молим Богу горещо славният украински народ да опровергае тази безумно несправедлива и безкрайно непоносима Историческа истина и този път най-сетне Пространството да победи Времето!

Вторият от тези конфликти е между Количеството и Качеството.

Рашистите воюват с Количество, от самото начало на тази проклета война изтъквам тази тяхна деструктивна, античовечна специфика.

В сравнение с Украйна, рашизмът разполага с почти неизчерпаеми запаси от пушечно месо и стари, дори от 60-те години въоръжения, ракети, боеприпаси и други средства, способни в някаква степен да причиняват разрушения и страдания. Рашистките военачалници не правят сметка на нищо и за нищо, хвърлят в пастта, в пещта на войната всичко, което поне някак може да бъде употребено в нея, не се съобразяват с гражданското население на Украйна, нито с жизненоважната ѝ инфраструктура. Дори това, което в някои доскоро окупирани от тях населени места, можеше да служи за неотложна здравна помощ, за животоспасяващи операции, за болни деца, за родилки, за най-елементарни нужди на медицинските екипи и помощния персонал, и което рашистите не са могли да откраднат и завлекат, те просто са го унищожили, за да не може да бъде използвано повече никога.

В същото време Украйна се сражава с Качество.

С Качество - и като начин на воюване, и като подготовка на бойците, и като отношения между висшите и нисшите чинове, и като грижа за околната среда, включително дори за животните в зоопарковете. Украинските въоръжени сили имат европейско поведение даже когато става въпрос за живот и смърт. Да, те не са идеални хора в никакъв случай, но има стандарти – на култура, на хигиена, на етика, на външен вид, под които те вече не могат и не ескат да паднат. Потресаващи са картините, позволяващи да сравнят намиращи с на сходни места в йерархиите военни – украинците са неотличими от европейските си колеги – гледаш ги и разбираш, че почти нищо от безобразията и свинствата, свързани с военната служба от съветско време не е останало; а рашистите са като хванати от гората, като обосели бабаити и брадясали разбойници, гротесков външен вид, износени униформи, кръвясали очи, почервенели от алкохола носове. Макар двете държави само преди малко повече от три десетилетия са били в един Съветски съюз, в един и същи соц, в един и също „совок“, те сега са като представители на две цивилизации – едната в края на старокаменната епоха; а другата в началото на постмодерната епоха. Едната пет пари не дава и изобщо не ѝ пука колко нейни бойци ще загинат и какви страдания ще причини на мирното население на противника; а другата се тревожи и страда за всеки свой убит или тежко ранен боец и се опитва, въпреки всичко и напук на всичко, да спазва в поне някаква степен Хагските и Женевските конвенции на Международното хуманитарно право.

За жалост, отново световната История свидетелства, че когато са се сблъсквали Количеството и Качеството, връх по-често е взимало Количеството. Количеството аналогично, макар и като относителна величина (т.е. в сравнение с онова, с което разполага най-вече като човешки ресурси противникът) е по своята същност почти неизчерпаемо, в немалка степен то е неограничено. А Качеството, от своя страна, не може да бъде друго, освен изчерпаемо, ограничено, то има предел на насищане, който не може да бъде лесно повишен, нито променен с напън и Дайте да дадем!, за това са необходими дълги и продължителни усилия, понякога мобилизирани с огромно напрежение и с висока и никак не лека самодисциплина..

Но пак и все така ще кажа – да вярваме със сърце, душа и разум, че славният украински народ ще опровергае и тази безумно несправедлива и безкрайно непоносима Историческа истина и че този път Качеството ще победи Количеството!

Третият от тези конфликти е между Принудата и Волята.

В мръсната негова война, при рашизма всичко е построено на Принудата.

Принудата – на безумните и безпрекословни заповеди, на средновековните репресии, на куршумите в гърба при колебание на бойното поле; на жестоките наказания, на съдебните заплахи по отношение на личния състав на техните мародерски пълчища. Ако можеше да избират, навярно 90% от рашистите не биха отишли да воюват в Украйна, каквито и пари да им дават за това (не че им дават засега поне отчасти приемливи суми). Рашистката кръв не струва кой знае колко и цената ѝ след моГилизацията допълнително пада продължава да пада. Разчита се средновековно на кръвожадна и свирепа жуковщина (без командирските качества на Жуков), на долнопробна казармена безмилостност, на грозно незачитане на човешкото достойнство на войника, на страх от побоища и – все по-често – разстрели даже за мнимо дезертьорство. Огромните маси обикновени рашисти не разбират тази война, подчиняват се защото нямат друг изход, знаят, че в сраженията го няма „чувството на лакътя“, т.е. на другаря до теб, а всеки е оставен сам на себе си – да се оправя както може и доколкото може. Ако не беше ужасът от безпощадните мерки, които ще бъдат взети по отношение на тях и неизбежното сгъстяване на черните облаци над главите на най-близките им роднии и особено над семейството им, мнозина рашистки солдати биха се решили на отчаяния акт – да обърнат оръжията в обратна посока. Или поне да се разбягат от бойното поле през глава. Мотивацията им е потресаващо ниска. И ако моГилизираните постепенно започват да се бият по-добре, да се учат в движение, то е защото само така могат да оцелеят и да отърват кожата си. И някои по-висши офицерски чинове също горе-долу и лека-полека започват да усвояват военното изкуство чрез тежки сражения, иначе им се пише много лошо, те отлично съзнават това. Общо-взето така е било и в хода на т.нар. Велика Отечествена война – воюващите съветски подразделения и техните командири и командващи са се учили в движение, в хода на бойните действия, доколкото елитът на съветските въоръжени сили е бил изтребен от кръволока Сталин или една част от него са били инквизирани жестоко и пратени в примитивни и гнусни концлагери.

Коренно различна е картината при украинците – при тях е водеща Волята, съзнателният избор, съзнателното решение.

Украинците се сражават за Родината си. Хиляди са примерите, когато успели хора – в бизнеса (милионери дори), в науката, в културата, в изкуството, в журналистиката, в спорта, отиват на фронта, за да се бият за Украйна. Несъмнено и в украинските въоръжени сили има дисциплина, заповеди, санкции. Но в основата на всичко при тях е именно Волята да се освободи милата им и любима Украйна, да се прогонят окупаторите, да не се позволи тяхната държава да бъде поставена на колене или сгъната в неприлична поза.

В България национализмът се превърна в последното убежище на политически авантюристи и даже чиста проба мерзавци. Колкото по-нисък и по-низък е един политикан, за колкото по-малко жълти и обезценени копейки отй продава душата си, толкова по-яростно и по-озлобено той вее националния трибагреник и се кълне в името на България. Националисти у нас дал Бог, това е все още печеливша кауза. Но патриоти в политиката – малко. Все по-малко.

Това, което трябва да направят народът и елитът ни е да гледат с широко отворени очи Украйна и украинците и да се учат от тях на Патриотизъм. Не е даже за вярване как в Третото десетилетие на Третото хилядолетие на нашия глобализиран свят, в света на високите генни, информационни, комуникационни, медицински, промишлени и космически технологии ние виждаме такъв изблик на чист, неподправен, всеотдаен, самопожертвувателен патриотизъм у украинския народ!

От социална общност от хора, всеки от които изтъкваше я своя етнос, я своята религия, я своя език, я своето месторождение, украинците се превърнаха в социум, изграден от една обща и единна нация – украинската. Мои приятели, руснаци или поне рускоезични жители на Украйна, се превърнаха за броени месеци в Граждани на Украйна, които се гордеят, че са Украинци, независимо от своя етнос, религия, език и месторождение!

Ако отново попитаме Историята – а тя какво мисли за сблъсъка между наложената със сила и страх Принуда и свободната и свободолюбива, изивираща от съзнанието и човешкостта Воля, то тя, Историята ще ни отговори почти еднозначно и колкото се може категорично, че Волята ще победи както много пъти досега тя е побеждавала Принудата.

Ето защо наистина можем да вярваме със сърце, душа и разум, че славният украински народ ще докаже тази безспорно несъмнена и безкомпромисно неотменима Историческа истина и за сетен път Волята ще победи Принудата!

Четвъртият от тези конфликти е между Йерархията и Мрежата.

Злодеят в Кремъл превърна еднолично и едносрично управляваната от него държава в една грозна и брутална Йерархия.

Никак не е странно, че колкото повече този Злодей задълочава прехода от авторитарно към тоталитарно властване в смълчаната си и изпаднала в ступор страна като своя бащиния, колкото прословутото изправяне на вертикала на властта в тази обречена на неимоверни заблуди и илюзии територия да премина почти необратимо в една многостепенна и уродлива йерархия, на върха на която сам и самотен е Той – самозабравилия се Злодей, толкова повече и цялата администрация, и армията, и кагебистките служби, та дори и културните иниституции и университетите се израждат във все същата многостепенна и уродлива йерархия. Йерархия, която като всяка друга йерархия, само че вече в патологична степен, уповава в и за своето увековечаване на т.нар. условно „тояги“ (анихилирайки т.нар. „моркови“), които в рускоезичната версия са всъщност „камшици“ (кнуты), за сметка на „меденките“/“курабийките“ („пряники“). Надзорът, слухтенето, репресивните органи (в т.ч. политическата полиция), осъжданията – те са онова, на което тази закостеняваща и реакционна йерархия разчита.

В йерархиите важи правилото – „подчиненият на моя подчинен е мой подчинен“. Йерархиите трудно реагират на динамичните промени; в сложна, камо ли в извънредни ситуации те са стратегически слепи. В тях стоящият на върха неизбежно е манипулиран от тези под него, защото те му казват само това, което той иска да чуе, а по този начин неговите решения са базирани на откъслечна и-или на недостоверна информация. Рано или късно, а по-скоро по-рано, отколкото по-късно, в йерархии от типа на тази, която построи Злодеят в Кремъл, командването на войските даже не само стратегическото, и дори не само оперативното, но също така и тактическото, минава на ръчно управление – от Онзи на Върха на йерархията. Той единствено знае какво трябва да се прави и никой не смее да му противоречи. А когато решението му е погрешно и последиците са непоправими, тогава го отнася някой по-долу в йерархията. Той или го отнася, или го изнасят.

Точно така, особено в първата фаза на т.нар. Велика Отечествена война, съветските народи платиха кървава цена за некомпетентното и еднолично командорене на Сталин.

Точно затова в огромна степен германците загубиха катастрофално войната – заради некомпетентното и прекалено често еднолично командорене на Хитлер.

Воюването на рашистите, следователно, не може да бъде друго, освен от 20 век – домодерно, склеротизирало, паркинсоново, алцхаймерно, импровизационно, непоследователно и непрофесионално, базирано на пълното пренебрежение към човешките загуби („не умением, а числом“) и с безогледно и бабаитско упование на грубата, сляпа, озверяла мощ („сила есть, ума не надо“).

Злодеят в Кремъл е патологична илюстрация на онзи, който, понеже държи в ръцете си огромен чук, всички проблеми вижда като гвоздеи.

Украинците, напротив, разчитат на Мрежата.

В мрежовизиращ се украински арсенал на водеща позиция са мрежовите структури, мрежовото мислене, мрежовите закони и закономерности, мрежовите координации и взаимодействия.

Украинците са първите, които широкомащабно и от самото начало на натрапената им цинично и мръснишки война, прилагат на практика мрежово-центричното воюване, воюването на 21 век.

Украинците следват с мисъл и разсъдливост съветите на водещи военни специалисти (и кабинетни теоретици, и полеви практици), които изтъкват редица ключови елементи на съвременната война. Тази война е все повече мрежово-центрична война и все по-разгръщащо се хаоплексна (хаоплексност, сhaoplexity е словосъчетание от хаос, chaos и комплексност, complexity),),. Тя е високо динамична и особено сложна, нетрадиционно и нестандартно, креативно и изобретателно водена война.

Важна характеристика на подобно водене на бойни действия в условията на силна централизация, висока координация, мащабна комуникация и интензивно споделяне на информация между отделните бойни части, е (например) устойчивото пулсиране или роенето, роякът, а по-точно нападането със (във, като, чрез) рой, рояк, роене („swarm“ и „swarming“).

Изборът на думите рой, рояк, роене, не е никак случаен, защото с тях се прави аналогия с поведение, присъщо на пчелите, осите, стършелите, комарите. Заедно с воденето на традиционни действия, рояците (орляците) нападат стремително, ужилват болезнено или смъртоносно и се разпръскват максимално бързо във всички направления. И това е само един малък елемент от съвременните мрежово-центрични бойни действия.

Ще спра дотук с характеристиките на мрежово-ценнтричното воюване, казаното е само за да подчертая, че тук става дума за качествено нова стратегия, качествено ново поведение на бойните полета, качествено ново военно мислене и качествено нова армейска култура, от които рашистите са на няколко десетки светлинни години.

При това тук не става дума само за конкретните военни аспекти на украинските действия. И въоръжените им сили, но и властта в страната и регионите, и отношенията между управляваните и управляващите, и все повече самото украинско общество – всичко това и всички те придобиват ясно изразен мрежови (мрежовизиращ се) характер.

Мрежите разчитат на все по-засилващо се сътрудничество по хоризонтала, на синергетичност (синергийност) на усилията, при което имаме не механичен (аритметичен) сбор (3 + 3 = на 6), а умножаемост на целите, приоритетите, решенията и усилията ( 3 х 3 = 9). Това е възможно, защото се базира на общи ценности, а чрез тях и на общи интереси.

Дори в кошмарно тежките условия на войната (а донякъде може би именно заради тези кошмарно тежки условия), украинците за всички нас в Европа като цяло и особено в България в частност, са спомен от бъдещето, отворена книга по съвременна трансформация на държавата и гражданите в условията на Рисковото общество, на Обществото на рисковете. Мрежите, мрежовостта, мрежовите стратегии, мрежовите действия – това е, което ни предстои. Това е отговорът на множащите се предизвикателства и инструментът за управлението на ескалиращите рискове.

И тук – засега – едва ли има смисъл да питаме Историята как гледа тя на противостоенето между Йерархията и Мрежата. Историята има все още малко опит, оскъден емпиричен материал, който да ѝ позволи да се произнесе компетентно кой ще победи в това противостоене. Но тя, Историята е безусловно и без колебание на страната на Мрежата!

Ето защо е толкова голямо, направо огромно, буквално колосално значението на всичко, което правят Украйна и украинците.

И ние трябва, ние сме длъжни, ние сме задължени, ние сме призвани и призовани да вярваме със сърце, душа и разум, че славният украински народ ще напише новата глава на Историята, като докаже, че светът трябва да приеме като безспорно несъмнена и безкомпромисно неотменима Историческа истина – за близката или малко по-далечна, но предстояща и неизбежна победа на Мрежата над Йерархията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин Сл.

    8 25 Отговор
    Навални-президент
  • 3 Петьо Петров

    30 7 Отговор
    Колко мъка има по този свят. Насила да обичаме, насила да мразим, доброволно само можем да пишем за някоя пара. Свободни хора сме, ама дали?
  • 4 Любознателен

    32 7 Отговор
    И този охлюл Сланински пак изпълзя в медийното пространство. Беше се парализирал от страх заради ковида в продължение на цели две години, ама сега явно е добил смелост. Но не достатъчно да се присъедини към Глиги.
  • 5 Дааа

    34 7 Отговор
    Слатински, Слатински, за нищо не ставаш!
  • 6 Тъщата

    34 8 Отговор
    Слатински, обясни пак кое е непредизвикано, че не разбрах. Онези изгорените в Одеса предизвикани ли бяха или 14000 хиляди убити в Донецк. Язък ти образованието
  • 7 Тъщата

    25 5 Отговор
    А всички избити от американската армия през последните 50 г.? Или те са избити демократично....
  • 8 Шмъркан

    21 6 Отговор
    Непредизвикано и варварски Франция и САЩ нападнаха,унищожиха и доунищожават Либия.
  • 9 Псевдоним

    5 13 Отговор
    Ако Слатински напише книга с тези разкази, обещавам че ще си я купя за да я чета на внуците.

    Коментиран от #12

  • 10 Някоя си

    17 5 Отговор
    Като го вида тоо чичо с училцата и целото ми либидо отива по дяволите ....🤣🤣🤣🤣
  • 11 гербопитек

    18 5 Отговор
    И тоя изкара някои лев да коледа
    глад ,глад
  • 12 Ъхъ

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Псевдоним":

    Ако направиш това, внуците ти непредизвикано ще набият дядо си, а като пораснат ще започнат и да го табЕ ! Просто така евроатлантически.
  • 13 Хайде да не

    17 5 Отговор
    На Миколайчо Салатински ханшът е по-широк от пилешките му раменца. Хайде да не ми дава акъл за войната. Да се съсредоточи върху жендърята.

    Коментиран от #20

  • 14 Дън Бай

    18 7 Отговор
    Сланински, Коледа идва. Трябва да изкараш някой грош. А дали е така, това което пишеш, ще видим.
  • 15 Солей

    11 4 Отговор
    Ей Сатанински закъса с кинтите и пуска по една статийка на месец,и пак издрънкаха шекелите в касичката.Хора аз мога даже по добре,разбира се една идея по евтино,конкуренцията крепи демокрацията.Да ви покажа част от
    моите арсенали:блатната кочина Руzzия потъва отвсякъде,джуджето рашиста Путлер е пътник,Могучая потъва заедно с орките и вторая в мире,ватниците винаги хвърлят незагасени фасове и после буум и после Маzzkва от дъното изстрелва ракети,руският ботуш където е стъпил нищо не вирее.Добър съм нали!Винаги съм го знаел,още от макък, но нямам нищо против едно финансиране,абе нали така му се викаше,както се казва все пак наши хора сме.В битката за демокрация трябва да сме единни,защото врагът не спи!
  • 16 Толкова празни приказки

    20 4 Отговор
    за нищо.
    На тоя ескперт как да му се обясни, че украинците си имаха държава.
    И първото нещо което направиха е да я продадат на американците.
    Които сега я използват по предназначение, за пушечно месо.

    Коментиран от #27

  • 17 ПруфесорСланински

    19 4 Отговор
    Квадратната глава пак изръси картонени мисли.
  • 18 Алоооу Николайчо

    13 4 Отговор
    Последния път като проверих НАТО граничеше с Русия.
    И в РУмъния има ракети насочени, както ни убеждават, срещу Иран.
    Ако не беше започнала тая война, в Харков щеше да има ракети.
    Американски.
    Насочени също срещу Иран.
    И след 20 години щяха да казват "А къде беше Путин и го позволи това".
    Така както сега казват "А защо Горбачов и Елцин позволиха това".
    Така че по-добре се насочи към чеповете за зеле, развий там експертиза, може и пари да направиш.
    Сигурно по-малко отколкото сега, но по-достойно.
  • 19 бягай

    8 2 Отговор
    слани,слани бе келеш .....
  • 20 Миколай Слатински

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хайде да не":

    Мууци какво против ханша ми имаш.Какво значение имат тука рамената?Това са деликатни неща,говорим за китки,устни и .т.н.Ясно ,че не ги разбираш тези неща,но май трябва да се срещнем лично.Знам,че си скептичен,но знаеш ли муцка,колко от тези скептичните изпратиха при мен съпругите си да им покажа едни тънкости,които подлудяват мъжете.
  • 21 помиярника от слатина

    13 3 Отговор
    пак е натоварил каруцата с краварски грантове
  • 22 мучо

    12 2 Отговор
    той тоз дето не е ходил в казармата за стратегия ли шъ ми говори бе пикльо......
  • 23 Объркано Атлантиче

    13 2 Отговор
    Миналата седмица в ООН беше гласувана отново "Резолюцията за борба с прославянето на нацизма и неонацизма". България гласува против.От 193 страни в света 50 са против борбата с прославянето на нацизма, следователно те подкрепят нацизма. Вижте всички, които са гласували против в червено на нет страницата на ООН. Това гласуване съвсем ясно определя настоящото противоборство в света и отговаря на въпроса защо е войната в Украйна и кои са двете страни в конфликта. В обобщение против борбата с нацизма е Европа, САЩ, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия, една Африканска държава - Либерия и няколко тихоокеански острова. Останалата част от света е против нацизма! Коя от двете групи представлява цивилизования свят?

    Това гласуване трябваше да е тема номер едно в медиите! Ще има ли достойни журналисти да повдигнат въпроса?
  • 24 Българин

    12 3 Отговор
    Убити цивилни от САЩ в Ирак - 950 000,
    Убити цивилни общо от руснаци и укри в Украйна - 8 500.
    Повече няма какво да кажа на американската подлога Слатински!
  • 25 Гюлю

    5 5 Отговор
    Логореята на мухъла!!!
  • 26 Демократ

    5 7 Отговор
    Написаното е за мислещи, интелигентни, знаещи и образовани хора.За жалост коментиращите не са такива и трагедията в България се дължи на това,че в политиката влизат хора,които не отговарят на горните критерии.Няма такива критерии в България. Затова много политици вместо на бунището са във властта.

    Коментиран от #28, #35

  • 27 Тъщата

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Толкова празни приказки":

    Не съм съгласен с първата част - не са имали държава, това не беше държава.
  • 28 Тъщата

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Демократ":

    Написано е за немислещи , за които всичко започва на 24.02., а то започна години преди това. За сведение на мислещите...

    Коментиран от #29

  • 29 Демократ

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тъщата":

    Това доказва,че има хора,чиято мисъл е свързана само с болшевиките,които въведоха диктатурата на пролетариата,на необразоваността в политиката.В България 80 години много необразовани и прости хора са във властта и държавата ни е на дъното.
  • 30 123

    4 4 Отговор
    Отвратително човече! Няма по-ниско падение.
  • 31 !!!?

    6 3 Отговор
    Злодеят в Кремъл !!!?

  • 32 Матей преображенски

    5 4 Отговор
    Тоя не беше ли някакъв пропаднал политик,виж го ти каква махленска фразеология ползва!?Наистина изглежда в полза на руските интереси е да оставят зеленски с неговите без-у-мия,биха могли да го у-би-ят или да организират преврат.Но не е по руски маниер,навремето и хитлер не са го у-би-ли или свалили за да неутрализират фа-шис-тите по военен път,без сепаративни договори и половинчати решения.Украйна ще бъде изтощена по всички направления и тогава ще бъде превзета,няма къде да се дене,руската машина действа неотразимо.Ще дойде ред и на такива слатински бивши политици да отговарят.
  • 33 Това е една брилянтна статия

    6 6 Отговор
    Това е една брилянтна статия. И не е само тази. Запазена марка на проф. Николай Слатински. Чугунените главочи да четат, препрочитат, наизустяват и обменят с други чугунени главочи!

    Коментиран от #40

  • 34 Матей преображенски,

    3 6 Отговор
    Проклетите рашисти се борят, като прасе с тиква на чуждата укаринска територия. Воюват с електроцентрали, детски градини, родилни отделения, украински бабушки и так далее и так далее. Проливат безсмислено човешка кръв. Путинова Русия вече задмина Адолфхитлерова Германия по фашизъм. По технологии ну погоди с тяхната импотентна руска инженерна мисъл.
  • 35 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Демократ":

    Интелигентни и образовани като Кирчо Харварда, който не знае Шипка и Дунав мост къде се намират:)
  • 36 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Махайте я тая граница и организирайте безплатен транспорт от Странджа до Трансилвания за емигрантите ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 и иксперта

    4 0 Отговор
    Николайчо Слатински бил ли е войник и въобще помирисвалли е военна служба?Д . . .а и паркетния експерт.
  • 39 Вирус

    1 0 Отговор
    Тоя иксперт пак ще пукне от злоба и злъч най интересното е повтарянето на непредезвикана война той японски журналист нагледно с факти обясни всичко а не тъпа пропаганда
  • 40 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Това е една брилянтна статия":

    Тези бълвочи ако са статия. Акъл чугун