Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Декември, 2022 19:00 15 189 177

Русия използва стратегия, която многократно се е проваляла

  • джордж фридман-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • русия-
  • украйна-
  • стратегия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • бомбардировки-
  • военни престъпления

През Втората световна война германците се опитват да принудят Великобритания да капитулира чрез бомбардировки на Лондон

Русия използва стратегия, която многократно се е проваляла - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джордж Фридман, анализ за „Геополитикал фючърс”/ БГНЕС

Руснаците започнаха концентрирана въздушна атака срещу Украйна с използването на безпилотни самолети. Целта е гражданската и промишлена инфраструктура, предимно електрически и свързани с тях системи. Целта на нападението е да се подкопае способността за оцеляване в градовете, като се ограничи транспортирането на храна, отопление и т.н., за да се принудят украинците да се предадат или да се отслаби дотолкова защитата им, че наземната атака да може успешно да проникне и да завземе територия. Освен това атаката може да има и психологическо измерение, като причини значителни жертви сред цивилното население, създаде силни трудности и накара отделни градове или дори страната като цяло да се предадат. Замислена е като по-евтина и по-ефективна стратегия от използването на големи пехотни части.

Проблемът с тази стратегия обаче е, че тя е била изпробвана преди и последователно се е проваляла. В началото на Втората световна война германците се опитват да принудят Великобритания да капитулира чрез концентрирани бомбардировки на Лондон. Щетите и жертвите бяха значителни, но британците не се предадоха. По-късно през войната американците и британците предприемат комбинирани въздушни атаки, целящи да сломят морала на цивилното население и да разрушат германската инфраструктура. Те не успяват. Американското проучване на стратегическите бомбардировки, проведено след войната, показва, че германското производство всъщност се е увеличило по време и след въздушните нападения.

Във Виетнам САЩ провеждат въздушни кампании, целящи да навредят на индустриалната мощ на Северен Виетнам. Към края Ханой е атакуван и от предизвикващите опустошение Б-52, но тези атаки са били по-малко точни и са довели до повече жертви сред цивилното население. Северен Виетнам не капитулира.

Всяка от тези атаки е извършена от обучени и мотивирани пилоти с отлични (за онова време) самолети. Причините за неуспехите са в известна степен последователни. Нападенията срещу градовете бяха съсредоточени върху използването на самолети, което ги правеше уязвими за противовъздушната отбрана. Разузнавателната информация за местоположението на фабриките и другата инфраструктура е била неточна и поради това въздушните атаки не са успявали да уцелят целите си. Самолетите и боеприпасите периодично са били недостъпни, което е давало на врага известна свобода на действие. Може би най-важното е, че нападенията пораждат дух на съпротива сред населението, което означава, че жертвите, причинени от ефективните нападения, намаляват натиска върху правителството да капитулира. Населението е стигнало до извода, че безмилостните въздушни атаки ще означават по-безмилостен мир. Някои дори твърдят, че Блицът е спасил Чърчил. Всичко това е на фона на възстановителната сила на врага. Щетите могат да бъдат поправени, а пълното унищожение от въздуха е трудно.

Концентрираните въздушни атаки рядко се използват срещу сухопътните сили. Самолетите, които се използваха, бяха предимно изтребители, които имат по-голяма прецизност. Това наложи разпръскване на сухопътните сили, което направи килимните бомбардировки слабо ефективни, а щурмовите самолети уязвими за огъня на земята.

Въздушната атака на Русия срещу украинската инфраструктура и градове има едно предимство пред предишните атаки: Безпилотните летателни апарати имат известна прецизност. Проблемът обаче е, че идентифицирането на целите при тях се основава на разузнавателни данни, които могат да остареят по време на полета. Освен това разузнавателните данни се събират в градска среда с голямо затъмнение. А в настоящата технологична среда е по-вероятно дроновете да бъдат свалени, отколкото самолетите в предишни войни.

Най-важният момент е, че при най-добрите обстоятелства въздушните сили не могат да завземат и задържат земя. За целта трябва да се разгърнат сухопътни сили. Безпилотните самолети могат да подкрепят наземни кампании, както въздушните сили през Втората световна война и Виетнам, но разминаването между разузнаването и действията затруднява подкрепата за наземни атаки.

Затова руснаците разчитат на последваща сухопътна атака, съчетаваща артилерия и пехота и противопоставяща се на същата. Проблемът е, че пехотата може да бъде широко разпръсната и окопана, както е днес. Градските боеве срещу противник, запознат с теренните условия, са предизвикателство. Шансовете, че въздушните сили могат да облекчат този проблем, са толкова малки, колкото и през Втората световна война или Виетнам. Наземните сили ще трябва да влязат, а голяма част от отбраняващите се сили няма да са нокаутирани от въздушната атака. Те ще бъдат в класическата ситуация на пехота в атака: ще бъдат изправени пред контраогън от добре окопан враг. Това може да стане, но твърдя, че новообучената руска пехота няма да може да се справи с закалените украински сили. Въздушната мощ, с изключение на ядрената, е необходимо, но недостатъчно измерение на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    97 31 Отговор
    Не плачете на чужд гроб.

    Коментиран от #9, #51

  • 2 честен ционист

    61 54 Отговор
    Стратегията работи безотказно. Московское время 22 часа, начинаем концерт по вашим заявкам. Ну что, мужчины, постреляем!

    Коментиран от #8, #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баба Вуна

    64 51 Отговор
    Ще има нов щурм на Киев след Нова година.

    Коментиран от #15, #28, #79

  • 5 хахаха

    94 25 Отговор
    глупости...първа глупост: не можеш да принудиш един ОСТРОВ да се предаде само заради въздушни удари...
    втора глупост: същатата тактика използваше НАТО срещу Сърбия и успя, принуди я да сключи мир...

    Коментиран от #37, #124, #144

  • 6 Русофил

    32 33 Отговор
    Не знам нещо да ни се е получило както трябва, даже и стратегия.
    Имаме и поговорка за това.

    Коментиран от #18

  • 7 Русенец

    90 31 Отговор
    Значи, може да спите спокойно. Вместо това, обаче, правите поредният транш за още оръжия към Зеленски. Май не сте много сигурни в теориите си.
  • 8 А бе вардарски Дончо

    36 12 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    И езика на Александър Македонски да го знаеше тъй, златен щеше да си! Аде понаучи албански, щото след охридския договор, ще ти е нужен!
  • 9 Онзи

    21 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти ли го казваш, който от сутрин до вечер плюеш цивилизования свят?!?
  • 10 Хисторик

    55 26 Отговор
    С тази разлика, че Лондон и Берлин игхраха заедно от самото начало 1933- 1945г. През ВСВ само Лондон е пострадал за парлама. Вермахта не напада нито веднъж острова с десант.
  • 11 Мда

    28 70 Отговор
    Украйна ще е руският Виетнам!

    Коментиран от #29, #80, #125

  • 12 Помак

    58 35 Отговор
    ...тогаа времената бяха други...сега укри-жондарите не могат бес интернет и топло ...и наи вече машко топло...Русия ще победи в тази еайна с дяволо !
  • 13 Шерметиево

    31 4 Отговор
    На чужд гръб и 100 тояги са малко и сит на гладния не вярва.
  • 14 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!

    87 53 Отговор
    ВИЕ ЗАБРАВЯТЕ НАЙ-ВАЖНОТО
    -- ТОВА СА РУСНАЦИ!!! ........ НЕ СА НИТО ФРАНСЕТА! НИТО ЯНКИ! НИТО ТОМИТА! ЗАПОМНЕТЕ МАЛОУМНИЦИ -- ПИША ВИ ГО БАВНО! ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ БЪРЗО !
    !!!!!!!!!! Р У С Н А Ц И !!!!!!!!! РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ ПОБЕЖДАВАТ!!!

    Коментиран от #16, #43, #99, #161

  • 15 ООООО,

    49 41 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Вуна":

    КИЕВ ЩЕ Е РУСКИ ПРЕДИ НОВА ГОДИНА!!!!!!!!!!

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За размисъл

    46 16 Отговор
    Днес коментирах под друга статия и коментара бе изтрит.
    Ще направя втори опит. Посочих статията "Six B-52 Bombers ‘Shot Down’ In One Night: How Russian Missiles Created Havoc On Mighty US Warplanes
    в The EurAsian Times.
    Та статията започва така :
    "Преди 50 години 200 американски бомбардировача B-52 извършиха 730 полета за 12 дни. Те хвърлиха над 20 000 тона бомби върху Северен Виетнам в това, което се смяташе за най-тежката въздушна бомбардировка от САЩ след Втората световна война, отнела живота на близо 1600 виетнамци.".
    Смятам, че ито германците са американци, нито руснаците са такива. Както не мога да сравнявам виетнамците с други народи.
    Смвтам , че авторът прави обобщения без да познава добре военното дело. А имам доста информация за него от статиите и предаването му.
  • 18 "БЪЛГАРСКА РАБОТА"

    55 39 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    ТОВА Е ПОГОВОРКАТА!!!! А РУСИЯ --- РУСИЯ Е ВЕЛИКА!!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ!!!!

    Коментиран от #87, #142

  • 19 НЕМА НУЖДА БРАТЕ!

    42 34 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    ИМАМ СИ ВЕЛИКА РУСИЯ!!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!!!!!!!! А ТИИ .... МИ ОДИ НА ДОКТОР!!! И БЪДИ ЗДРАВ!
  • 20 Хер Воланд Минке

    26 12 Отговор
    Затуй ли съм на кюмюр?

    Коментиран от #23

  • 21 Мутата

    20 12 Отговор
    Още един разбирач
  • 22 Хохо Бохо

    31 44 Отговор
    Защо обръщате внимание на руските тролове?
    Нека си пишат...

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Абе

    20 15 Отговор

    До коментар #22 от "Хохо Бохо":

    Те са наще шутове, с които се забавляваме.

    Коментиран от #46, #74

  • 26 !!!?

    20 37 Отговор
    Руският мир - агресия, окупация, грабеж !!!?

    Коментиран от #135

  • 27 Българин 🇧🇬

    61 18 Отговор
    Що бе ? България се предаде след като американците през Втората световна унищожиха 80% от сградния фонд , къщите и черквите в София . Много е евроатлантическо !

    Коментиран от #34, #40, #64

  • 28 Последния Софиянец

    15 22 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Вуна":

    Ай Штига, уе? Верно ли? И тизи да не завърши като първия? Безславно, с подвити опашки, обратно в Беларус.
  • 29 Гост

    21 22 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    По-скоро повторение на руският Авганистан.

    Коментиран от #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    17 22 Отговор

    До коментар #15 от "ООООО,":

    Коя Нова година? Вземи уточни малко. Май за посрещането на 3345 година.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А50

    55 23 Отговор
    Почти всичко написано горе е вярно, но големите проблеми и големите загуби са за ВСУ, така че руснаците си вършат работата много добре и то дет се вика с вързани ръце заради цивилното население. Именно пазенето на цивилното население, което се счита за свое от руска страна затруднява боя в градски условия. И тук се вижда кой за какво се бие, кой какво брани, и кой счита този регион за свой и жителите за свой

    Коментиран от #101

  • 34 Всъщност

    48 25 Отговор

    До коментар #27 от "Българин 🇧🇬":

    Разликата е че братушките не рушат жилищата на украинските наглеци целенасочено , както правеха американците срещу българите !

    Коментиран от #147

  • 35 Мишел

    39 12 Отговор
    Защо ли никой не коригира автора, че САЩ са спечелили Втората световна война чрез бомбардировките на Хирошима и Нагазаки?😃😃😃

    Коментиран от #39, #105, #131

  • 36 Шеа

    41 16 Отговор
    Нашата стратегия срещу Милошевич беше същата, ако не и по-брутална. И имахме успех. Виновен за разрушенията в Белград беше Милошевич. Следователно разрушенията в Украйна са проблем на Зеленски.

    Коментиран от #38, #42, #107

  • 37 гост

    16 23 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    Това само показва , че Сърбия така или иначе е била пред капитулация и населението и не е подкрепяло властта !! Което не важи за всички останали случаи !! Изключението не отменя правилото , а само го потвърждава , знаят някои умни хора , към които ти явно не принадлежиш !!

    Коментиран от #122

  • 38 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Шеа":

    И за тебе коментар 37 !
  • 39 Много ти разбира главътъ

    21 47 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    САЩ и съюзниците спечелиха войната като прегазиха Италия и Германия. А атомните бомби принудиха Япония да капитулира и спасиха поне 3 милиона евентуални жертви от една продължаваща конвенционална война с япончугите. Ама това май го няма в мемоарите на бандита Жуков.

    Коментиран от #108, #132

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Какъв концерт казваш?

    16 25 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Пак ли две рашистки батареи заминават на концерт при Кобзон? Хахаха...
  • 42 гост

    27 48 Отговор

    До коментар #36 от "Шеа":

    Втори въпрос , след като "стратегията " е толкова ефективна , що не прати Путлер цялата авиация на 24 февруари да срине Киев и да се "предадат" украинците , ами прати 250 000 човека с танкове , колкото нямат Англия , Франция и Гермния НАКУП и дори те не успяха даже да стигнат до Киев , да не говорим да капитулира ?? Наистина ли си въобразяваш , че в момента простотиите на Путлер предизвикват в Украйна нещо друго , освен неистова омраза за всичко руско , до степен , че всеки руснак който докопат ще съжалява , че се е родил ?? И това ще продължава с поколения , не с години !! МНОГО ПЪТИ по-зле от това , което още изпитват финландци , поляци , латвийци , естонци и даже румънци !! С тая разлика , че след победата на Украйна целия свят ще излее реки от пари в нея , а във федерацията ще се излеят само репарации и смъртни присъди за престъпления срещу човечеството !! Щото те не са отменени и нямат давност !!

    Коментиран от #48, #130

  • 43 Стига си ни разсмивал

    24 31 Отговор

    До коментар #14 от "ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!":

    с великите успехи на твоите пияни сакатлъци. Башибозука на путлер е пародия...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    Как си написал "наште"? Кой с кого се забавлява?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    36 17 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Кога ги преброи 250 000 руски войници с танкове? На сън ли? Нападението на Киев беше в първите месеци, а до средата на годината Русия беше вкарала едва 100 000 души войска в Украйна. Утре ще ги пишеш милион, нали?

    Коментиран от #50

  • 49 Авторите от БГНС

    18 7 Отговор
    Са толкова на ти с военните стратегии, колкото ШвабскитеЗелки и ПомакаДенси не са долниПедали, а те са огромниПедали
  • 50 гост

    18 34 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    ХАхахаххахаха , а ти утре ще ги изкараш 10 000 , нали и с джипки , нищо друго , хахахах !! Ама само си пропуснал дребната подробност , че ако бяха 100 000 , сега нямаше да има НИТО ЕДИН , щото толкова са само убитите досега , а ранените са поне по две , ПОНЕ !!!! Щото точно толкова "могилизира" Путлер след "великата стратегия" и то за начало , точно 300 000 !!! И също за твое съжаление само унищожените танкове , които вече са ПОТВЪРДЕНИ от независими организации са над 2500 !! Като само тия в центъра на Киев , дето ги докара за изложба са колкото два полка !! Те сигурно от Раша прехвръкнаха , а , от някоя морга са ги откраднали , нали , хахахах !! Не само че сте смешни , ами сте жалки с неистовите си напъни да скриете истината !! Която цял свят вече видя , само местните тролчета русороби още си въобразяват , че могат да скрият , ама как не , като се учат от любимия вожд , той на всяка дума излязла от устата му има не една , а поне две лъжи накуп !!

    Коментиран от #56, #67

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Прилича външно

    30 19 Отговор
    Въздушната кампания на руснаците прилича външно на американската в Косово и Сърбия,нооо... само на пръв поглед. Руснаците не бомбардират цивилни обекти,не бомбардират жп линии,мостове,тунели,депа за преминаване от тесни на широки жп линии. Интересно? Затова пък удрят енергийната инфраструктура,подстанциите,военните предприятия,тоест вадят военните зъби на ВСУшниците и правят студено за населението. Целта е да разкарат населението в чужбина за да не загива,и затова оставят транспорта да работи. Оставя транспорта да работи и за да могат натовците да си докарат военната техника,снарядите и наемниците за да бъдат смляни в Източна Украйна. След като не стана преврат в Украйна,руснаците преформатираха целите си. Мислеха да съдят нацистите и разоръжат ВСУ. Сега вече се преформатираха да унищожат нацистите и да унищожат ВСУшниците.

    Коментиран от #53, #66, #111

  • 53 Опълченец

    6 14 Отговор

    До коментар #52 от "Прилича външно":

    Готов си за сценарист на научно-фантастични филми. Смях се от сърце :-)
  • 54 Мога да те доограмотя -

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    срещу заплащяне, разбира се. Но по-умен никой не може да те направи.
  • 55 Коки

    20 8 Отговор
    Вариантите, въпреки че са много, в основата са два:
    1. Русия си постига целта и завзема необходимата и територия.
    И усвоява тази територия, както Крим.
    2. Войната продължава много, много дълго, без видима победа за Русия.
    Но, при видовете варианти светът няма да бъде вече същият.
    Светът за България е вече друг, нов свят, скъп свят.

    Коментиран от #60, #112

  • 56 Би ли посочил

    10 1 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    поне едно име на НЕЗАВИСИМА организация, че нещо не се сещам?

    Коментиран от #75

  • 57 абът

    15 2 Отговор
    Публикувайте мнението на Дъглас Абът Макгрегър директор на съюзническия оперативен център повреме на атаката на САЩ срещу Югославия.
  • 58 Раша е с пречупен гръбнак

    13 24 Отговор
    Желязната завеса е спусната,раша са в тотална икономическа и международна изолация,глад ,мизерия ,нищета,нямат елементарна тактика и стратегия за визия,разпадът е неизбежен,армията им се оказа бутафорна,британския SAS ,ликвидира крайцера флагмана Москва с прашка
  • 59 Кочо

    28 11 Отговор
    Българите са странни хора! Коланиалната пропаганда ги накара да гласуват за появили се от нищото шарлатани измамници и крадци които за малко не ги хвърлиха като пушечно месо да се бият срещу Русия! Тези измамници си натъпкаха джобовете с милиони евро които ще плащат аборигените които ги избраха, вдигнаха им неколкократно горивата и газта, увеличиха храни и еректричество! И тези зомбирани хора отнова гласуваха за шарлатаните ,които си разигпават коня в парламента! И сега американския евреин и гуруто на агенция Стратфорт Джордж Фридман, която има за цел борбата срещу Русия, нейното разчленяване и унищожение, целяща противопостаняне и недопускане на единение между Германия и Русия обяснява на аборигените за злата Русия! Та войната между проксито Украйна и Русия е замислена от такива като този, този план е с давност отпреди 8,9 години и сега се реализира! В него украинците са зомбитата подготвени за пушечно месо, които в момента измират за мириардните печалби на САЩ! Но как да бъде възприето това от промитите мозъци които си избират за втори път Киро, Асин, Лопер и компания! Това са хора готови да бъдат средващото пушечно месо!

    Коментиран от #63

  • 60 Tака

    13 16 Отговор

    До коментар #55 от "Коки":

    Светът няма да е същ .Раша е фалирала .
  • 61 Холмс

    23 14 Отговор
    Наивна статия. Жертвите сред Украинските войничета са огромни. Наемниците от Нато страните също получиха здраво в ченето и с изпопадали зъби не искат и да си помислят да стъпват в Украина(има интервюта на британски наемници кадето разказват всичко от първия до последния ден как е наистина в Украина)
  • 62 Късият път към

    24 12 Отговор
    Месечното производство на снаряди от руснаците вече е 2,5 пъти повече от изразходваните от армията. Укрите могат да си позволят 3 пъти по-малък разход от руснаците,въпреки,че ометоха всички складове на НАТО. Укрите нито могат вече да произвеждат военна техника,нито могат да я ремонтират. Руснаците с особена охота и ярост унищожават наемнически казарми,лагери и позиции... безмилостно,както и нацистките формирования. Където укрите не джавкат много,много не ги закачат. Войната на дроновете от няколко месеца се обърна е в полза на руснаците,а за Байрактарите вече не се чува нищо. Залужни иска драстични наказания за отказ от военна служба и дезертьорство. Зеленски се страхува да ги въведе защото това е късият път към военен преврат или войнишко въстание. Руснаците напротив обявиха,че няма да преследват скаталите се от военна служба.

    Коментиран от #69

  • 63 Какво

    15 24 Отговор

    До коментар #59 от "Кочо":

    Е замислено Мочо, ако Путлер не беше нападнал кога Украйна ще нападне Раша . Никога .
    Стига сте приказвали глупости .
    Ако Украйна беше тръгнала директно срещу Раша ,никой на Запад нямаше да си мръдне пръста да помага . Колкото 2014 им помогнаха ,затвориха си очите .
    Путлер му се развали плана за 3 дневната война ,сега нека се моли на Иран , Северна Корея и Беларус да помагат . Дърт идиот

    Коментиран от #65

  • 64 Да дааа

    15 5 Отговор

    До коментар #27 от "Българин 🇧🇬":

    Забрави за демократичните играчки бомби , за убитите и осакътени деца.
  • 65 Ттттъ

    17 7 Отговор

    До коментар #63 от "Какво":

    Търсих много в нета и никъде не срещнах изявление на Путин за тридневна война. Дай линк да го прочета.
  • 66 Холмс

    22 8 Отговор

    До коментар #52 от "Прилича външно":

    Да, добро предположение. Наистина по-добре ще е да уничтожат ВСУ изцяло. Имиджа на ВСУ в момента е почти сигурна смърт или инвалидност за смешни пари. Никаква свястна техника, оръжия или броня.
    Мога да кажа че мрат рускоговорящите във ВСУ. Истинските украински националисти ще избягат когато няма да има кого на пращат срещу Русия.
    Хората на Бандера съскат само ако те имат автомат, а ти нямаш. Стане ли напечено ще напуснат Украина веднага. Засега седят на километри от фронта и действат като заградителни отряди. Пращат хванати на улицата граждани да се бият срещу Русия.
    Заварени люкове, с белезници към стълба това са номерата които хората на Бандера(със свастиките) ползват постоянно.

    Коментиран от #114

  • 67 Ттттъ

    13 6 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Не знам твоите официални източници, но Урсула официално преди месец заяви , че украинските жертви са над 100 Хил. А мина вече месец.

    Коментиран от #76

  • 68 Артилерист

    21 10 Отговор
    Авторът или е много назад с материала за съвременно изкуство за воюване, или просто манипулира. А най-вероятно и двете. Съвременното военно противоборство е най-вече дистанционно-ракети, авиация, артилерия, средства за РЕБ... Руснаците признаха, че влязоха надменно и с голяма доза подценяване на противника. Противник, който 8 година се подготвя от американски специалисти. А те разбират, защото непрекъснато са някъде във война. Но руснаците бързо се коригираха. Те започнаха да мачкат дистанционно. Укронацистите фактически са победени, но се поддържат с изкуствено дишане от американците. САЩ са печеливши, но не само те. Печелят всички укровермахтенци по цялата командна верига. По-надолу печелят от всеки недокладван убит, като му вземат тримесечните заплати. Затова и често войниците се пращат в атака без командири. Най-жертвани са подразделенията, чийто състав е от източна Украйна -те са приемани почти за москали и трябва да се чистят. Нагоре печелят от големите помощи... В Европа цените на трансплантации падали от пренасищане на пазара. Така че има заинтересовани от продължаване на войната. Най-вече Байдън и тези край него...

    Коментиран от #116

  • 69 Холмс

    14 5 Отговор

    До коментар #62 от "Късият път към":

    Байрактарите турците спряха да им ги пращат. Понеже понесоха огромни репутационни загуби.
    Никой вече не иска да си купи Байрактар за 6 милиона долара 2020. В момента 2022 вървят по над 10 милиона за хубавия Байрактар.

    Иранския Шахед с китайски двигател от мопед за 7 хил долара, заедно с екплозива е доста по-добра оферта.

    Коментиран от #165

  • 70 Павел

    18 7 Отговор
    Британците се предадоха и още дълго ще се помни Дюнкерк и техния позор бяг с рибарски лодки през Ламанша и ако русите не бяха сгънали немските нацисти от Изток и не бяха стигнали немската граница от малобританците и помен нямаше да има.
  • 71 Пълни Глупости

    12 1 Отговор
    Стратегията не е една и съща с бомбардировките по площи в Германия и Япония през Втората Световна и във Виетнам където жертвите сред цивилно население са повече отколкото сред военните. Стратегията е едентична на стратегията в Югославия където беше успешна. Лишаване от енергия, където целта е не страданията на цивилното население, а ограничаване военните възможности на режима (ограничаване възможностите за производство и ремонт на военна техника, преместване на войски по железопътен транспорт , дори комуникациите с интернет са затруднени)
  • 72 Е.ати и разбирача

    19 11 Отговор
    Най напред да кажа ,че на Русия винаги се получават нещата! И....неможе и дума да става за сравнение между бомбандировките от всв над Лондон и други английски градове от германците и отговора на англичаните със СВО,която водят руснаците в Украйна! При унищожаването на инфраструктурата на Украина от Русия,практически цивилни жертви няма!Това което прави Русия в Украйна е най хуманната война в историята на света,без аналог !

    Коментиран от #119

  • 73 Чичо

    14 5 Отговор
    Защото тази стратегия не е за аматьори. Натовската стратегия нали работи отлично - да си пласираш ръждясалите пушкала и да чакаш докато страните се избият помежду си и да вкараш "миротворци" . В този случай обаче ще има да чакат.

    Коментиран от #102

  • 74 Научи се да пишеш поне,

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    кре тен!
  • 75 гост

    11 16 Отговор

    До коментар #56 от "Би ли посочил":

    Бих ти посочил и две , ама каква файда , като ти признаваш само ТАСС и Известия ??!! А и няма нужда , съвсем скоро ще четеш статистики не от независими организации , а от ОФИЦИАЛНИ , такива като ООН и Евростат !! И нали не си въобразяваш , че всичката унищожена техника ще се изпари от Украйна ?? Или че след края на войната няма да има кой от въпросните институции да я преброи официално ?? Плюс десетките , а скоро и стотици хиляди изоставени трупове , както и тези върнати в Раша , които са погребани с ОФИЦИАЛНИ документи ?? Или си въобразяваш , че архивите на Раша са недостъпни ?? За ваше съжаление истината винаги излиза , макар и със закъснение ! А и след като вожда се гътне всички от дружките му ще искат да се оправдаят с него , което значи , че ще извадят всичките му кирливи ризи , включително такива , дето още и не предполагаш за тях !!

    Коментиран от #84

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Казвал съм го и преди !

    14 9 Отговор
    Само с бамбьошки не СТАВА !
    Трябва и АКЪЛ !
    А под ушанката нема никой !
  • 78 Гост

    11 8 Отговор
    Умници какво ще кажете за обкръжения Бахмут.Превзетата Маренка Купянск.Идес ред на Угледар.А от север чака армия в Беларус. Ема я вече Укра с сащ и Европа.Голям страх се надига.
  • 79 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Вуна":

    Умници какво ще кажете за обкръжения Бахмут.Превзетата Маренка Купянск.Идес ред на Угледар.А от север чака армия в Беларус. Ема я вече Укра с сащ и Европа.Голям страх се надига.
  • 80 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    Умници какво ще кажете за обкръжения Бахмут.Превзетата Маренка Купянск.Идес ред на Угледар.А от север чака армия в Беларус. Ема я вече Укра с сащ и Европа.Голям страх се надига.
  • 81 Фариарт

    7 17 Отговор
    До всички умнеци. Ако това е вашата велека Русия, 2ра армия в света, то нече сте го доста поиздухали. Путен е демократофоб но за сметка на това и нарцизист, а вие сте тоталитаролююбци, роби по душа. Какво общо има Достоевски с Путин???

    Коментиран от #136

  • 82 оня с коня

    10 23 Отговор
    Основната Грешка на Путин бе че допусна да бъде ПОДВЕДЕН от Военните си Съветници и Стратези както и от близките до него Политически Кръгове че Украйна ще бъде на Колене за 3 Дни.В тази ВОЕННА АВАНТЮРА бяха пропуснати 2 Изключително важни Факта:1/Ако за Русия това е "Военна операция",то за Украйна е ВЕЛИКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА в която Бойците без колебание жертват Живота си в името на защита на Дом и Семейство.Куриозното в случая е,че Путин си въобразява че срещу такава Мотивация на Защитниците може да противопостави ...Криминални Затворници,на които и през ум не им минава да стоят под Бомбите и Снарядите на Украинците за да угодят на Велможите от Кремъл.2/Така и не предвиди Путин че ЗАПАДА няма как да допусне Руска победа,защото Русия ще стане Прекалено силна Финансово,Енергийно и Стратегически Териториално,след което НЯМА СПИРАНЕ т.е. ще продължи първо с Прибалтика и Молдова,БЪЛГАРИЯ, а след това и Цяла Европа.Затова и Русия е ОБРЕЧЕНА да загуби Войната ,щото няма как да се бори срещу 30 НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ начело с Америка - нито им е на Парите,нито на Оръжията!

    Коментиран от #104

  • 83 Да попитам

    15 5 Отговор
    Зеленски отиде на гости на БайДан-Майдан за Коледа! Ще се връща ли в Киев и дали завърнал се ще е още президент?!
  • 84 Дивергент

    19 5 Отговор

    До коментар #75 от "гост":

    Ако ООН беше независима международна организация, нямаше да се стигне до тук. Терористите от Киев, щяха да гният по затворите, а Зеленски щеше да си е само един нескопосан актьор.

    Коментиран от #151

  • 85 снтичифу

    11 1 Отговор
    Намерили кого да ми превеждат, чифутски служител на дълбоката държава!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Андрю

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от ""БЪЛГАРСКА РАБОТА"":

    Кой ти е брат монголеца Путин или коня Лавров?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 3 Отговор
    А за всички различно мислещи , се очертават душевни премеждия !
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Запада У М Е К Н А и К Л Е К Н А !

    7 6 Отговор
    Сега се чудят ка да се скатаят и както от Афганистан с подвити ОПАШКИ пак да БЯГАТ !
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Слава Путина

    7 2 Отговор
    Факти и баща ви се е провалил кога ви е правил😂

    Коментиран от #154, #155, #156

  • 98 Гост

    2 1 Отговор
    САМО "РУСКИ ПЕРИМЕТЪР"
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Рико

    2 7 Отговор

    До коментар #73 от "Чичо":

    ВСВ е обсесията на Москва. Те са си внушили че са победили и го карат със стратегии от ВСВ.
  • 103 Руснаците вземат пример от САЩ във

    10 0 Отговор
    Виетнам!! Изпепелена земя, издавиха, Виетнамците, скъсаха дигите, наводниха, всичко, сасипаха Реколтата, ИЗГОРИХА с Напалм, всичко къде можаха, Сонг Ми Блестяща Американска тактика!! Американците са за Пример!! Сърбия!! Ликвидирана Ел Системата на Държавата!! Ирак!! Изпепелена Земя 100 000 Загинаха за, няколко дни!! Блестяща Военна тактика!! Всичко живо Леш!! На, всякъде Масови Бомбандировки!!!!! Ефектно!! Няма цивилни, няма, военни!! По Американски!!!

    Коментиран от #140

  • 104 Рико

    7 11 Отговор

    До коментар #82 от "оня с коня":

    Русия е една тежко изостанала страна. Вкл.във военното дело. Военната им наука (ако изобщо военно-политическите академии са наука) са на ниво ПСВ и ВСВ. Копаят окопи и пускат бомби от витлови самолети. Русия е безнадеждно изостанала, първо като мислене е изостанала. Жертвите при тях ще бъдат колосални.

    Коментиран от #134

  • 105 Ха така

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    След хвърлянето на бомбите над хирошима и нагазаки, японския император заповядва на почти 1 милионната армия която се е намирала в китай(манджурия) да се предаде.И хоп руснаците си го присвояват като победа.Но днес заради русия,с.корея и китай, япония започва здраво да се въоръжават.Можете да бъдете сигурни че няма да е БЕЗАНАЛОГОВО.Събудиха червените борсуци самурая.Китай скоро ще разбере дали кон може да яде ориз

    Коментиран от #121

  • 106 Тити

    5 6 Отговор
    Рашист и стратегия не думай!!
  • 107 Ха така

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Шеа":

    Значи ако бяха свалили гащите пред нашественика всичко щеше да е наред.Ми те да не са като нас бе на принципа да се снишим.И нали украинците обичат руснаците които са им причинявали много злини.Ако беше така те веднага щяха да вдигнат ръце.Следващата руска република която иска най много да избяга от РФ е БЕЛАРУС.Но там няма свободно излизане
  • 108 Ха така

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Много ти разбира главътъ":

    В мемоарите на жуков няма и за огромната военна помощ за ссср за да не го размаже хитлер и да си присвоят победата във всв
  • 109 Натовец

    4 1 Отговор
    Най новата тактика е висяне на колесниците
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Ха така

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Коки":

    При всички варианти нашественика ще си получи каквото се полага на разбойник
  • 113 Човек от народа

    6 3 Отговор
    Не бери грижа за Русия, гледай бг в кой киреч е вкарана
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Бомбандировки като в Дрезден ВСВ!!

    7 2 Отговор
    Американско - Английски Патент!! Е това, е Бомбандировки за Показ!! Няма, Цивилни, няма жени, деца Всичко мъртво!! Демократично, това, е Показна Бомбандировка!!! Така, се прави!! 25 000 убити и 30, 000 ранени!! Демократично, всичко Сринато на Пепел!!
  • 116 Ха така

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "Артилерист":

    Ако нато беше въоръжил предварително не само с малки но и големи играчки руснаците щяха ли да влязът в украйна.Ами руснаците щяха тогава да почувстват войната на тяхна територия.Тази война бързо можеше да бъде предотвратена но сащ нямат президент като джон кенеди.Ти не виждаш ли технологичната пропаст между нато и рф каквито и БЕЗАНАЛОГОВИ клипчета да пускат.Живей си с мита за необходима и легендарна.
  • 117 Тази Стратегия е доказана, Демократична,

    8 1 Отговор
    Проверена, Американско Английска!! Путин гледа от Успехите на, Колективния Запад от тяхните безспорни Успехи!! Запада, никога не сее Провалял!! Бомбандират и Бягат, печеливша тактика!!
  • 118 1234

    7 1 Отговор
    аман от смешни анализатори, нека факти цитират сайта на нато, по отношение на бомбандировките в югославия, защото е забранено да се слагат линкове. значи за Русия е грешна тактика, за нато е правилна тактика.
  • 119 Ха така

    1 9 Отговор

    До коментар #72 от "Е.ати и разбирача":

    Дано руския хуманизъм се изсипе на главата ти и твоите близки.А украинците и голяма част от света прелива от любов към любимата ти русия
  • 120 Краси Марков

    3 4 Отговор
    Аз лично не виждам никаква стратегия. Хаотични действия на объркани и уплашени хора.
  • 121 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Ха така":

    бъркаш датите
  • 122 само да кажа

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Че такива,като теб са гости на земята!Как ще обясниш липсата на подкрепа от сърбите към държавата,след като излезнаха дружно на мостовете и дори известна певица пя,държейки децата си за ръка на същите тези мостове?За това ли САЩ/НАТО разстреляха цял автобус с деца?

    Коментиран от #152

  • 123 А, бе Фригидман

    6 2 Отговор
    а бе Джорж, тъпи анализаторе, през ВСВ, ако не бе лаковията на Хитлер да завладее руснаците, от мъгливия албион и папер нямаше да остане, а и тактиката на Хитлер бе като сегашните неонацита в Укропия да бият по мирно население а на фронта са пълна скръб и са пушечно месо. На руснаците тактиката е да ти спрат и сринат инфраструктурата и да ти отрежат пътищата за снабдяване и вече си клекнал и готов, като не закачат цивилното население. Много сте прости това авериканските и западни анализатори.
  • 124 Да принуди я

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    дащото Сърлия бе сама и далеч по-маломощна от хиените от НАТО. Те срещу такива и дъпжави са им победите, срещу доказано силни държави дори и не влизат в пряк конфликт а ръгат тъпанарите като укрите да се бият до последния мърдащ.
  • 125 Не бе бурсук

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    ще е поредния Виетнам за САЩ и коалицията от хиени.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Ха така

    2 6 Отговор
    Е аз ти пожелавам от сърце да ти се случи на теб и на твоите близки това което се случва на украинците бе из....од

    Коментиран от #141

  • 128 Ха така

    2 7 Отговор
    Да ама тогава червените примати ще се скатаят милите глашатаи на руската пропаганда
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Защото не е

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    вярно. Краварите пуснаха бомбите но квантунсщата армия бе разбита от руснаците. А краварите пускат бомбите точно в края без никакъв смисъл и то по мирно население в двата града, точно както укронацитата действат днес, с едничката цел да попречат на руснаците да осъществят вече подготвения десант за дебаркиране на японска територия. Историята ти куца.
  • 132 Много си

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Много ти разбира главътъ":

    ми забавен с простотийте които са ти начукали в празното канче европедалатлантиците. История не се променя. Чети и какво са догонорили в Техеран 1943г преди да се осъществи десанта на о. Сицилия. Иваш колосалне пропуски.
  • 133 Въпрос

    7 2 Отговор
    Oт кога краварите ,които не са спечелили нито една война в своята история, започнаха да дават съвети на русия , която е спечелила всички големи войни в своята история?
    ,И вижте кой дава съвети!!
    Джордж Фридман ,който не разбира нищо от военно дело ,едно гуро на либералpederastiqаta!
    Тези кравари нямат срам.

    Коментиран от #137, #158

  • 134 ЛгбТфоб

    1 2 Отговор

    До коментар #104 от "Рико":

    Лгбт петата колона финансирана отПедофила отаВашингтон от сутрин до вечер реват катоВдовици за у. Й.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 какво да кажа повече

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "Фариарт":

    умнЕци
    велЕка Русия
    2ра?Пише се 2-ра
    нече=не че
    ПутЕн
    нарциЗист
    Език свещен на моите деди
    Апропо,ако няма връзка на ПутИн с Достоевски,защо го забраняват последния на запад?

    Коментиран от #157

  • 137 АмериканскаКочина

    5 1 Отговор

    До коментар #133 от "Въпрос":

    Това им е играта, да хванат едни будали да се трепят за тяхна изгода. Време е кочинатаим да бъде разрушена, да видят и те хубаво. Инфлацията в момента в сащ се движи взривоопасно нагоре и скоро можем да наблюдаваме демократични социални бунтове на поробените от фалиралия долар без покритие с разграбване на молове и супермаркети,придружени с красиви скокове от небостъргач на брокери и банкери... Новия световен ред идва-2023! ЧНГ! 🥳🥂
  • 138 Много Успешна, Американско- Английска

    4 0 Отговор
    Стратегия, многократно използвана, от тят!? Бомбандираш и Бягаш!! Жертвите са на Земята!! Използваха е многократно през Годините!!
  • 139 Ръмпо

    6 1 Отговор
    Американци и англичани през Втората световна война правеха същото, като бомбардираха София и други градове в България. Та каква е била тяхната стратегия да избиват цивилното населения.

    Коментиран от #146

  • 140 И още нещо

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "Руснаците вземат пример от САЩ във":

    Забрави сриването на София.
  • 141 да попитам

    3 2 Отговор

    До коментар #127 от "Ха така":

    А ти как ще се почувстваш ако сред имената на децата в Алеята на ангелите прочетеш имената на своите деца?Не ти го пожелавам,искрен съм,но помисли,когато пожелаваш нещо на друг!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 ппут

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    Само, че СЪрбия е обкръжена от НАТО, а Украйна не... малко логика вкарай в путинофилската си глава, Свобода за Украйна и Русия от Путлерския режим!

    Коментиран от #149

  • 145 Българин

    5 1 Отговор
    Руснаците многократно правят едно и също и очакват различен резултат.Това е дефиниция за и.иотизъм.
  • 146 Варна

    5 3 Отговор

    До коментар #139 от "Ръмпо":

    А Русия бомбардира Варна... Генерал Вазов вечна му памет много добре описва Руските окупаторски амбиции!
  • 147 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Всъщност":

    Братушките ти са мародери, пияници и терористи.

    Коментиран от #150

  • 148 Болярин

    2 1 Отговор
    Нищо ново ! Пословично "ВИСОКОТО" руско IQ дава отговор за всичко ... Я ги тествайте в познанията какъв вид мезе за водка (ЧИРУЗ ... !) трябва да носи в горното джобче на смокинга си всеки руснак, че ДА ВИДИШ ТИ IQ !!!
  • 149 ФашагаОтМариупол

    6 0 Отговор

    До коментар #144 от "ппут":

    Твърде си лековерен. Може би защотоЛгбтПедалите стеСбърканиГенетичнопоРождение... Свобода на България от лгбт и краварскиЗоофили

    Коментиран от #153

  • 150 Пак съм аз

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Българин":

    Брато, правиш абсолютно верни сравнения, но забравяш пред всеки комплимент да добавиш "безаналогови" !!!
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 И аз да добавя

    4 3 Отговор

    До коментар #122 от "само да кажа":

    Много сте се загрижили за сърбите. Да питам мръсотията дето в Белград я вършеха срещу нас много бързо се забравя. То е ясно че сега опорките на Москва изискват "православна" солидарност, ама чак пък толкова. Като цяло русофилите големи сърбомани станахте, поне малко българофили да бяхте.

    Коментиран от #166

  • 153 Интересно

    0 1 Отговор

    До коментар #149 от "ФашагаОтМариупол":

    На путлерастите Като им прегреят бушоните и размиват липсата си на компетентност с замесването на ЛГБТ, Сорос, джендъри, Байдън, САЩ. Всички сте 🤡

    Коментиран от #159

  • 154 Факти

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Слава Путина":

    Кой те знае в кое поле с изгнили домати са те зачен@ли твоите р@мски родители
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 ТИСЕРУСТЕНЦАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Слава Путина":

    Ипутинитистеплоднапияначайка
  • 157 Едвали

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "какво да кажа повече":

    Дедите ти са знаели какво е апропо ама карай не е важно дали си умен важно е даси мислиш че си такъв
  • 158 Друг въпрос

    0 2 Отговор

    До коментар #133 от "Въпрос":

    Кои войни е спечелила русия
  • 159 ФашагаОтМариупол

    4 1 Отговор

    До коментар #153 от "Интересно":

    Но от това наСоросоиднитеГейоветеСпродуханитеАуспусивсепакВи става много приятно на душичките, нали.👙👠😂

    Коментиран от #163

  • 160 Антифашист

    6 4 Отговор
    Българите сме признателен народ затова 95 % подкрепяме Братския руски народ . Останалата продажна утайка от фашизирани русофоби реваншисти по естествен начин ще се отттече в канала след победата на Русия над обединеното западно зло

    Коментиран от #162, #164

  • 161 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!":

    А най голямата им победа е комната в комуналка с легло и васа на която има водка и сальотка ако има денги ако лине само водка
  • 162 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #160 от "Антифашист":

    Според последните избори тия българи сте само 11% къде ги виде 95
  • 163 Баро

    3 2 Отговор

    До коментар #159 от "ФашагаОтМариупол":

    Цъкни в гугал рускогейпорно и пак пиши

    Коментиран от #167

  • 164 Русофилски унтерменши

    1 4 Отговор

    До коментар #160 от "Антифашист":

    Русофилските национални предстели сте не повече от една шайка унтерменши.Бъкгария е единствената страна в света в която има подобни предателски същества като вас дс работите за интересите на врага на родината си.

    Коментиран от #168

  • 165 Тоя са търчи

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Холмс":

    Анджък де. Иран и Русия спечелиха войната на дроновете. А сега Зеленски търчи да пушка мотопед за 7 бона с ракети за по 2 милиона.
  • 166 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #152 от "И аз да добавя":

    В парламента на сърбия (скупщина) :-български език няма а българите са сърби
    Тия пак плачат за бомби
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Иво

    0 0 Отговор
    И се изходи някакъв автор в факти !
  • 170 нормален

    1 1 Отговор
    Абе глупаци не дръжте сметка на руснаците а поставете въпроса защо американците запалиха войната защо германците казаха че минските споразумения са били параван тук се сещам за хитлер и за българската поговорка вълкът козината си мени но нрава не
  • 171 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Във Виетнам американците са използвали мощни бомбардировки без особен успех ,защото територията е било покрита със сплашная джунгла,в която виетнамците са били като у дома си,освен това са се криели в лабиринти от подземни тунели.Какви ли съоръжения и какви градове в тая дива за времето си страна е имало?Всичко за войната са им докарвали от СССР и ЗА ВИЕТНАМЦИТЕ Е ОСТАВАЛО САМО ДА ВОДЯТ УПОРИТА ПАРТИЗАНСКА БОРБА с окупатора.В Сърбия постигнаха капитулация с помощта на килимени бомбардировки,нали,в Ирак,в Либия.В Сирия не успяха защото русите части им се опряха и се наложи да наблегнат на джиха-дистите,и отново без успех.Разликата с руските ракетни обстрели е принципна,руснаците унищожават само промишлени и военни съоръжения,далеч от населени пунктове с цел да отслабят и принудят към капитулация на те-ро-ристи-ния киевски режим.
  • 172 Артилерист

    1 0 Отговор
    До коментар от "Ха така"
    Очаквах да разменим мнения за тактиката, но ще взема отношение и за това, което си написал. Посочи само един пример, когато прехвалените от теб американци, са воювали със сравнително равностоен противник. Те и във Втората световна война се включиха, когато победата на Червената армия вече беше сигурна. А във Виетнам фактически бяха победени, с понесените неочаквано големи загуби. Какви клипчета гледам аз не е толкова важно, колкото ти да се огледаш как американците ръководеха досега света.
  • 173 Истината е че, това са

    0 0 Отговор
    Пълни глупости, съчинява ни целенасочено! Нищо общо със ситуацията в Украйна, а и в света.
    "Факти" не си струва да се чете!!
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 дон диего

    0 0 Отговор
    Този фридман е ............
  • 177 Крадливи политици

    0 0 Отговор
    Володин обвини Германия и Франция за започването на войната, като обвини тогавашните лидери на Германия и Франция, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, че са подписали Минското споразумение от 2015 г., за да заблудят Русия и международната общност. Споразумението, известно като Минск 2, предвиждаше прекратяване на огъня, изтегляне на тежките оръжия и промени в украинската конституция.

    Европейските сили никога не са имали намерение договорът да бъде изпълнено, увери днес председателят на Държавната дума. "Германското правителство сега реши да прехвърли върху нашата страна проблемите, които създадоха неговите предшественици", написа той.