Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Януари, 2023 19:00 3 531 70

В подземията на Херсон: как са били изтезавани украинци

  • военни престъпления-
  • херсон-
  • украйна-
  • война-
  • изтезания-
  • русия-
  • руска армия

Трима души разказват за непоносимите дни, прекарани в килиите

В подземията на Херсон: как са били изтезавани украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В един момент явно са ме сметнали за мъртъв", разказва Денис, докато дърпа от цигарата си. Съпътстващият звук от обстрела на руската артилерия днес вече не му прави впечатление. И сега - близо два месеца след освобождението на Херсон – окупаторите все още се намират опасно близо - на левия бряг на река Днепър.

Стройният и тъмнокос 19-годишен младеж, родом от Херсон, бил активен в интернет по време на окупацията на родния му град, но в крайна сметка бил арестуван, защото той и неговите приятели публикували редовно съобщения срещу руските войски. "Хванаха ни всичките", разказва той.

Противогаз и електрошокове

През септември маскирани мъже нахлули в апартамента на родителите на Денис. Тежко въоръжени, те избили зъб на баща му и му счупили няколко ребра. Насочили пистолет към уплашената му майка, а после окупаторите отвели Денис с белезници и качулка върху главата. Вкарали го в килия и започнали да го изтезават.

„Първо ме биха, а после дойде ред на електрошоковете. Бяха гневни, че ги наричаме "орки". Питаха ме дали съм партизанин, но аз през цялото време си бях само вкъщи. Сложиха ми противогаз и блокираха достъпа на въздух. На няколко пъти губих съзнание, след което отново затягаха клемите за електрошок върху ушите ми. От носа ми потече кръв, гърбът ми също кървеше“, разказва Денис.

Приятелката на Денис - Даня - с която се познават от училище, също била прибрана в ареста малко след него. Къщата ѝ била претърсена. "Намериха у мен американско знаме. Навярно са решили, че съм някаква база на НАТО", казва тя язвително.

Двамата били задържани от септември до края на октомври - без никакво основание и без връзка с външния свят. Те показват на мобилните си телефони ужасяващите снимки, които украинските следователи впоследствие направили на килията им - мръсна, с постоянно включено осветление и бутилки за уриниране, вместо тоалетна. Към това се добавял и постоянният страх от нови изтезания, от изнасилване, от виковете на останалите измъчвани.

Без адвокати, съд и права

56-годишният Йевхен Тилняк от Херсон също бил задържан без причина, макар че вече бил силно ранен от взрив. Това навярно го е спасило от физически изтезания, предполага самият той. Все пак прекарал две седмици в ареста, където руснаците изтезавали хора и все още не може да забрави пронизителните писъци на другите затворници и абсолютното безправие.

"Всеки в Украйна вече знае, че ако до третия ден не дойде адвокат и никой не знае къде се намираш, с тебе може да се случи всичко", казва той. „Задържаните са без всякакви права – няма съд, нито адвокат, нито прокуратура."

Наталия Тилняк разказва как се опитала да разбере от окупационните власти къде се намира изчезналият ѝ съпруг. Чула е експлозията, която го е ранила. Накрая все пак научила, че Йевхен е жив. Получила бележка от него. На малък бял лист пишело: "Аз съм жив и здрав. Обичам те. Притеснявам се за всички вас. Не ме мислете."

Мъчителите от Херсон - кои са те?

Йевхен върви по коридорите на празния затвор. Стаите за разпити и килиите, в които задържаните били измъчвани, са неми свидетели на случилото се до първата половина на ноември, когато руснаците се изтеглят от града. По стените още се виждат надписи "Слава на руската армия", "Слава на специалните сили" и следи от гумени палки.

Йевхен нарисувал календар в своята килия. Използвал боя, изстъргана от пукнатините в мазилката. По време на разпитите винаги е бил с качулка на главата, но въпреки твърди, че е могъл да познае някои хора от руските тайни служби.

А Денис и Даня смятат, че са разпознали мъже от самопровъзгласилите се „народни републики“ в Югоизточна Украйна: "Изтезаваха ни предимно хора от т.нар. Донецка и Луганска народни републики“, разказва Даня. "Грубо казано, това са наши сънародници, преминали на страната на лошите. Имаше и такива от Крим."

"Казвали им, че съм мъртъв"

Денис разказва, как окупаторите заплашвали, че ще го изпратят в Донбас - не за да се бие, а за да бъде екзекутиран: "Казваха, че ще ми изгорят очите с угарки от цигари, че ще залеят краката ми с вряла вода или с киселина." Младежът продължава да разтрива рамото си, където е ранен, чувства болки и в крака, но не отива на преглед в болница, защото тъкмо те често са под обстрел.

Братът на Денис се е сражавал в "Азовстал" край Мариупол и попаднал в плен. Чичо му, от когото няма вест от месеци, също е бил войник. Докато 19-годишният младеж лежал в затвора, роднините му го търсели и настойчиво питали руските окупационни сили за неговата съдба: "Казали им, че съм изчезнал, защото има война, Казали им също, че вече не съм жив. Но аз се върнах", казва Денис.

Автор: Андреа Беер


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това

    57 15 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.оригинал":

    Телевизора ли ти го каза

    Коментиран от #9, #48

  • 3 Слуга на народа

    44 12 Отговор
    Укропикчърс представя.. Седемнайсет мига от пролетта.
  • 4 аржентински Москвич

    32 5 Отговор
    Изтезанието е било да им прожектират интервюта на Кирил Шутков. Тоя крадец-посредник, си губи мисълта по няколко пъти в едно изречение. И говори лапсуси.
  • 5 Наблюдател

    50 13 Отговор
    На бройка кажа, коя от коя по-безумни ли ви плащат? Защо с руската армия се изтеглиха и 75 000 мирни жители от Херсон, а останаха няма и 10 000?
  • 6 Бмх

    25 9 Отговор
    Трябвало е и да ги сношават, сладка болка да има!
  • 7 Антонио Бандера

    43 8 Отговор
    става въпрос за украинците от ирландски произход, от полски произход, от американски произход, нали?

    Коментиран от #70

  • 8 Укропат

    37 7 Отговор
    За една доза мога да разказвам всичко! От вицове до срещи от третия вид със сексуално подчертан хорър елемент!
  • 9 Калпазанин

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Той е дълбоко вярващ на дойче опс еврейското зеле

    Коментиран от #44

  • 10 Да, бе

    23 3 Отговор
    За пръв път съжалявам, че това е фейк...
  • 11 Честито на руските фашисти

    6 32 Отговор
    Рубль подешевел к доллару, евро и юаню на фоне падения нефти ,Русия колабира икономически,рублата копае дъното,пак гладомор
  • 12 франк

    37 9 Отговор
    Лъжи и простотии, публикувани във филиала на немско зеле
  • 13 Перо

    31 10 Отговор
    Пропагандата за ционисткия режим в Киев, няма край, в този сайт!
  • 14 Ебалрог

    28 5 Отговор
    украинец не е националност, това е диагноза. Доктор Путин в операционната!
  • 15 Стоян83

    7 22 Отговор
    Никой не се съмнява в мъченията на орките. Няма такъв Н О Р М А Л Е Н човек.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БСП на Бунището

    7 24 Отговор
    А при окупацията на България кво са правили незнаем,защото е нямало Интернет,но целия Елит на Царство България е бил избит и въдворен в концлагери ,от където са излезли живи само няколко свидетели на зверствата на Руския комунистически Окупатор....Ето тези защитават и бранят русофилските партии в България начело с БСП,АБВ,Възраждане (на Комунизма),Атака,БВ,ДБ,..ми то остана ли някой...а,да ГЕРБ..

    Коментиран от #22

  • 18 Лошо беше, но на онези от АЗОВ

    14 4 Отговор
    им е още по-лошо.
    Вазелин от Херсон съм
  • 19 Пешо

    3 7 Отговор
    Половината от пишещите сте за психиятрията
  • 20 българин

    7 21 Отговор
    Що за идиотщини в 21 век, кремълските военнопрестъпници продължават гаврата с невинни хора, до кога светът ще търпи всичко това, що за грешка на природата сме ние, сганта, която продължава да търпи издевателствата на световната политическа мафия?
  • 21 Дойче-Пропаганда

    19 4 Отговор
    Искам рия от Дойче-Пропаганда да напишат статия за Алеята на ангелите в Донбас и да кажат как е отразено това в медиите по света. После да коментират и финта им с Договора за мир и как са излъгали родителите на убитите деца там, а също и на роднините на 14 хил. убити от Оркския режим на ФАЩ (Фекални/Фашистки Ам. Щати)
  • 22 ПП-ДБ в коша на историята

    26 6 Отговор

    До коментар #17 от "БСП на Бунището":

    При лошите комуняги нарастнахме до почти 9млн. души и нямаше просяци, бедни и кредитни милионери.
    Друго си е яката демокрация с по 2 дилара на смяна пред всяко училище, хора умиращи по стълбите на болници, служители без заплати по 10 месеца, инвалиди без подаяния и ТЕЛК-ове, лекарства в Сърбия, Македония, Турция, но не и тук - ЗАЩОТО СМЕ В ЕС - ЕВРОАТЛАНТИЦИ!
    Чифте пищови на гол скелет (щото сме гладни за още демокрация)

    Коментиран от #26

  • 23 Павел

    13 5 Отговор
    Че кой не би изтезавал с удоволствие украински фашисти, които са се учили от най-добрите, а именно швабите, които пишат подобни статии?!
  • 24 лек въпрос

    17 2 Отговор
    По време на военни действия - адвокати.. олеле.....по времето на Майдана беше бъкано от адвокати , а и особено по времето на Степан Бандера !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 мерис кристмас

    3 16 Отговор
    Ще си платят за всичко, а бгпутлерастията ще получи това.клето заслужава.
  • 28 Ъхъ

    12 2 Отговор
    приказки от шипковия храст....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шаран БГ

    19 4 Отговор
    А сега РБ не е ли окуперана ? И 4070 са само убитите от бомбардировките на сегашните ни приятели : и окупатори/ според статистиката . Вие може и да не сте виждали но аз съм виждал осакатени до края на живота си. А приятелите ни хвърляха детски играчки , писалки и други дрбни предмети , които късаха пръстите най вече на децата, които ги намираха !!
    "Елитът" на Царство България е бил същата ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА, като сегашния ни елит, и като "елитът" ни от 1945 до 1989 година.. И е все български !! Споко , малко и остана на тази РЕПУБЛИКА....... Тези управници окончателно ще я затрият !! Ще е под диктовка на "Големия брат", защото е била създадена от Русия !!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ццц

    13 2 Отговор
    Автор: Андреа Беер??? Не се ли нарича автор човек, който измисля собствени истории???

    Коментиран от #45

  • 35 Батько махно

    2 13 Отговор
    Украина переможе руские бляди
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 един от многото

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.оригинал":

    Добре , че само ги измъчват , докато украинците направо ги разстрелваха , но много бързо забравяте!

    Коментиран от #41

  • 38 Дойче веле ,

    9 1 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 39 тука е така...

    9 1 Отговор
    Ако това е нещо по различно от война разбирам, но по време на война никой не е защитен от своеволия на противника. В коя война не са извършвани нечовешки престъпления? Не ги оправдавам, особено кгато не са масови и толерирани от командването, но и не им се учудвам. Поне с такива впечатления съм останал от 3 годишната казарма, още в началото на 80-те години на миналия век. И тогава нямаше желаещи да ни нападат, но имахме "върли вврагове", които по тогавшните критерии бяха "безмилостни и нечовешко жестоки". Е, сега същите са ни приятели, но ние пак не останахме без врвагове.Сегашните врагове са бившите ни "приятели". Всъщност най кратко го е казал Хенри Джон Темпъл (лорд Палмерстън) пред английския конгрес. "Ние нямаме вечни съюзници и нямаме вечни врагове. Нашите интереси са вечни и непреходни и ние сме длъжни да следваме тези интереси." (някои го приписват на Уинстън Чърчил, но той само е ползвал цитета).
  • 40 Живанши

    19 3 Отговор
    Да, те все били измъчвани, все нищо им няма, чак са спокойни. Имаше една бабичка еврейка от Мариупол... Разправяше: обсадата на Ленинград беше по-добра... Да бабе, верваме ти! И пак такава - абсолютно нищо и няма, седи си дава интервюта. Леко се напъва да изглежда тъжна, но нали е бабка, актьорската игра не беше на ниво. Ленинград загинаха 1 милион цивилни... В Мариупол според ООН - 1500. Според Русия - 3000. Можеше и да са 0 ако укро нацистите не се криеха зад цивилни, подтвърдено не според кой да е, ами Амнести Имтернешънал - уважавана на запад агенция със седалище Англия. Укрите ако ги питаме, ще кажат, че Сатаната със синдром на даун е унищожил всички цивилни. Но аз лично никога не бих ги питал! Аз питам само и единствено западни източниси и независими! На Руские не разчитам поради обективни причини- все някой ще ме нападне, все едно съм му откраднал емблемата. Имаха си укрите Минск 2, като цяло, юридически погледнато реално никой не бива да ги слуша. И Запада е гарант на Минсл 2. Двулинчно твърдяха пред Укрите, че този договор бил единствения път към Мира! Ама като гаранти, чисто юридически... не трябваше да им говорят мило а да им налагат санкции. Запада спазва договори които са им изгодни! Другите на думи не повече. Благодарим на САЩ, че моите данъци отиват за въоражаване на нео-нацистки групировки! Реално пълен позор, но то и гендърството не било позорно.
  • 41 Хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "един от многото":

    Шоу для дураков.

    Коментиран от #46

  • 42 Гледахме записи DW, как се изтезават

    13 2 Отговор
    и Обиват Руски Войници от ВСУ!! А, Веег който сте сложили за автор и вие, просто тиражирате поредната Лъжа!! За Противотежест!!
  • 43 Втори май 2014 Одеса

    11 2 Отговор
    Укрите сами си направиха избора,никой що-годе нормален не ги слага в графата "хомо сапиенс"..

    Коментиран от #49

  • 44 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Калпазанин":

    Пък ти на РИА невярности.
  • 45 Интересно

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ццц":

    Досущ като руските опорки като 1001 нощ.
  • 46 Съгласен

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    Виж само като под строй крякат путинофилите.

    Коментиран от #54, #59

  • 47 3.14К

    6 2 Отговор
    За идиотията няма граници и спирачки. Тия от DW са без всякакво съдържание в черепната кухина.
  • 48 Руски л@йномет

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Що, радиото ли да слушаме? Петър Подлогин, Вацев -мумията или някой друг знаен или незнаен руски петопоклонник?

    Коментиран от #52

  • 49 Интересно

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Втори май 2014 Одеса":

    Вероятно заради това целия цивилизован свят изсипва яко оръжие там. Пък пудинг си купува от Северна Корея и Иран. Все държави за пример.
  • 50 Иван

    4 11 Отговор
    Трябва да им забранят на рашанките да излизат от ЛАЙН..ната си държава

    Коментиран от #53

  • 51 Мето

    13 2 Отговор
    Намерете в Ю тюуб българския филм " Донбаска пролет" за да видите " добрите" украинци какви гадове са.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Браво браво

    3 1 Отговор
    На тлантиците добре облизвате дв и факти
  • 56 ДрБр

    1 2 Отговор
    Малко им е.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Съгласен":

    Теб имах предвид.
  • 60 Бесен- _Язовец

    6 1 Отговор
    Фантастиш историята на DW за тримата глу.пяги!
    Dw са майстори на късия фантастичен разказ!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ама много си знаят

    5 0 Отговор
    правата, изглежда ми нагласено, не реални истории ! взе да ми писва от наглостта им и изискванията!

    Коментиран от #67

  • 63 богатите,

    3 1 Отговор
    избягали и си щастливеят по нашето Черноморие все още, пълно е , за тях войната не съществува, тук едни драми се публикуват?!!
  • 64 Чики-Рики

    0 0 Отговор
    Аз пък имам шалче на Локо!И знаме на Бразилия! Нищо не могат да ми кажат!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Вола рови

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "ама много си знаят":

    Руското главно командване е създало специален отряд от затворници хомосексуалисти с цел изнасилване на пленени полски наемници като се надява по този начин да увеличи броя на дезертьорите в редовете им
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бравооооо

    2 1 Отговор
    Чета идиот-щините ви и се чудя, каква майка ви е раждала! Малко чели и нищо не разбрали! Руснаците са вършили същите зверста и когато са окупирали България през втората светован война! Само дето всичко се крие и викаме ура брат-ушки! Голяма любов към "велика Русия" - няма що! Много мераклии да им лижат ботушите и да правят същите звер-ства като тях! Не оправдавам и какво са правили някой украинци! Но варварство-то днес е политика на една цяла нация - руската!
  • 70 Пешо Папура

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антонио Бандера":

    Не бе..за коренните московчани от Котн ДИвоар..