13 Август, 2013 19:24 3 173 0

България е най-големият търговски партньор на Украйна на Балканите

  • украйна-
  • българия-
  • сергей свистил-
  • александър гуриев

От времето на бившия СССР българските стоки имат висок имидж в Украйна

България е най-големият търговски партньор на Украйна на Балканите - 1
Александър Гуриев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сергей Свистил - вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Украйна, и Александър Гуриев - съветник по международни икономически въпроси към първия вицепрезидент на ТПП на Украйна, коментират пред Факти.бг развитието на двустранните икономически отношения между София и Киев

Каква беше целта на вашето посещение в България и БТПП?

Сергей Свистил: Между Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Украинската търговско-промишлена палата (УТПП) съществува дългогодишно сътрудничество, основаващо се на подписано споразумение през 1995 г.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за обновяване и разширяване на взаимоотношенията по обмен на информация по електронен път за промени в нормативната уредба, отнасящи се до експортната политика на двете страни, справки за фирми от отделни отрасли с цел установяване на партньорства помежду им, съдействие за доброволно уреждане на спорове, консултации по издаване на сертификати или други документи за удостоверяване на съответствие на продуктите, митнически въпроси, проучване на възможности за организиране и провеждане на съвместни обучения по програми и/или проекти на ЕС, изложения, панаири и други.

В Украйна започнахме работа по създаване на Търговски регистър, поради което основен интерес за нас представлява изграденият и поддържан от БТПП Единнен доброволен търговски регистър, като пример за добра практика и дългогодишен, положителен опит в тази дейност.

Запознахме се с основните предимства на регистъра в България - възможност за оn-line въвеждане на обстоятелствата - в реално време; двуезична версия - на български и на английски език за ползване от страната и от чужбина; бърза процедура за регистрация - от 1 до 24 часа, прилагане на единни правила, унифицирани образци на формуляри и единна тарифа за регистрация в цялата страна.

Александър Гуриев: Членовете на БТПП създават 40% от БВП на България и 67% от износа ви. Всички политици и предприемачи в Украйна са на единното мнение, че страната ни трябва да стане член на ЕС. Интересен факт е, че географският център на Европа е близко до украинското градче Мокачево. По тази причина ние ясно вървим към интеграция с ЕС и по тази причина ни интересува опитът на България.

Сергей Свистил вече посети нашия представител във Варна - Пламен Проданов от „Космос шипинг“.

Сергей Свистил: Проведохме интересна среща с регионалния представител на БТПП Иван Табаков. Той ни запозна как работи регионалната структура в системата на БТПП. Запознахме се с услугите, които се предоставят от регионалната палата на бизнеса. Говорихме и за разширяване на двустранното сътрудничество, увеличаване на износа и вноса и предоставяне на нови услуги.

Кои са тези стратегически индустрии, при които можем да очакваме увеличаване на износа и вноса?

Сергей Свистил: Общата криза остави отпечатък на двустранните отношения. По-малко започнахме да изнасяме за България металургическа и химическа продукция. На първо място трябва да възстановим обемите преди кризата. На второ място, но стратегически важно, е да възстановим високотехнологичната продукция. Това ще бъде в интерес и на България, и на Украйна.

Александър Гуриев: Нашето мнение е, че двете страни трябва да се откажем от простата търговия и да насочим нашите усилия към създаването на съвместни високотехнологични предприятия. В момента ние произвеждаме самолет Ан -158. Той е нова разработка за средни полети. На международното изложение в Бурже самолетът предизвика интерес и имаше голяма опашка от кандидат-купувачи. Отчитаме, че пазарът на самолети в България не е голям, но можем да погледнем за други ниши. Изнасяхме металургична продукция по време на строителния бум по Черноморието, когато се застрояваше първа, втора и друга линия. По тази причина край Бургас беше пуснат комбинатът „Промет стийл“ за производство на строителна арматура. България има отрицателно търговско салдо с Украйна.

При срещата ни с главния секретар на БТПП Васил Тодоров беше отбелязано, че България гледа към Украйна, Русия и Китай в опит да се компенсира кризата в Европа и да се намерят нови пазари за българските стоки.

Пазарът в Украйна е 45 млн. души. На насрочената за ноември среща във Вилнюс очакваме да подпишем Договор за асоцииране и Договора за свободната икономическа зона с ЕС, защото изпълняваме всички условия. Тогава българските стоки могат да влизат в Украйна без да плащат сегашните високи мита. България в миналото изнасяше за Украйна добри консерви от плодове и зеленчуци. В момента ние имаме собствено отлично производство и вашите стоки трудно намират пазар.

От времето на бившия СССР българските стоки имаха висок имидж - като се почне от виното, коняците „Плиска“ и „Слънчев бряг“, та се мине през козметичните продукти и кремове.

Боите за коси от България имат отлично качество и се продават на конкурентни цени спрямо западните продукти. Това ги прави привлекателни за украинците, които получават по-малко от европейците. Българската „Роза импекс“ активно продава на нашия пазар. Това се дължи на факта, че продуктите на компанията са два или три пъти по-евтини от френските си конкуренти.

„Приста ойл“ също активно работи в Одеса.

УТПП вече има нов председател. Това е 49-годишният доктор на икономическите науки Генадий Чижиков. В палатата се провеждат реформи, които да я доближат до най-добрите примери за създаването на най-добри условия в правенето на бизнес.

За съжаление нашите членове са едва 10 000. По тази причина ние се интересуваме от опита на БТПП. Членството в УТПП е доброволно, докато в Австрия то е задължително. От друга страна интересен е фактът, че 50 000 организации членуват в БТПП.

При нас работи и Международен търговски съд, който разрешава споровете.

Как гледате на руския пазар като компенсация за кризата в ЕС?

Сергей Свистил: Да се гледа на този пазар е все едно да се гледа назад. През изминалите години ние технологично обновихме нашето производство и променихме нашето законодателство съгласно нормите на ЕС. Ако се преориентираме към Русия, това означава да забравим за утрешния ден. Бъдещето е в единния пазар на ЕС.

Александър Гуриев: Трябва да произвеждаме такива стоки, които могат да се продадат в ЕС. Трябва да продължим с въвеждането на нови технологии и разработки. Миналата година в Днепропетровск беше пуснат в експлоатация нов металургичен комбинат „Интерпайп стайл“. Инвестицията се оценява на $ 70 млн. и комбинатът отговаря на най-съвременните екологични изисквания.

Каква е съдбата на стадионите, които построихте за Евро 2012 ?

Сергей Свистил: Стадионът в Киев има универсален характер. На него освен футбол може да има състезания по лека атлетика или да се провеждат концерти. Освен това към стадиона има конгресна зала, която може да се използва за различни прояви.

Александър Гуриев: Донбас арена по мнението на водещи специалисти не отстъпва на своите събратя от Бавария - Мюнхен, и други. Той е построен от украинския инвеститор Ринат Ахметов.

Кой в ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна?

Александър Гуриев: Германия е най-големият ни търговски партньор. Оттам купуваме много машини, оборудване и технологии. По тази причина с Германия имаме отрицателно търговско салдо. Трудно можем да намерим украинска стока, която да струва толкова скъпо. С изключение на украинската водка.

С Италия традиционно търгуваме. На Балканите най-голям търговски партньор е България. Лекарствата са една от основните стоки, които внасяме от България. В Украйна българските лекарства се славят със своята добра репутация. „Карзил“ е един от най-търсените медикаменти. Цената също е един от козовете българските лекарства да са предпочитани.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА