Last news in Fakti

29 Декември, 2022 13:55 1 700 19

Тази сутрин започна премахването на барикадите в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • кейфор

Президентът Вучич заяви, че сръбският народ е усетил силата си и че държавата стои зад него, но трябва да сме рационални и отговорни

Тази сутрин започна премахването на барикадите в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази сутрин започна премахването на барикадите в северната част на Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС. То е резултат от разговорите и споразуменията между президента на Сърбия Александър Вучич с представителите на сърбите от Косово и Метохия в Рашка.

Това не може да се свърши за два часа, дали за 24 или 48 часа, барикадите ще бъдат премахнати, но недоверието не е премахнато, посочи Вучич.

Президентът Вучич, след разговора със сърбите от Косово и Метохия заяви, че са имали разговор, който е бил всичко друго, но не и лесен.

"Тези, които си мислят, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното оцеляване, трябва да знаят, че както досега не сме го позволявали, няма да го допускаме и в бъдеще“, каза Вучич. "Трябва да говорим и да се опитаме да възстановим доверието. Никога не сме виждали по-организирана съпротива на сръбския народ", каза Вучич. Той заяви, че са имали трудни разговори, но че са били много искрени. Вучич прочете текста, предаден му от сърбите от барикадите, които, както той съобщи, са заявили, че не искат да вървят срещу страната си, но настояват никога да няма признаване на самопровъзгласената независимост на Косово.

Вучич заяви, че сръбският народ е усетил силата си и че държавата стои зад него, но "трябва да сме рационални и отговорни".

Бившият полицай Деян Пантич, заради чийто арест бяха издигнати барикади, вчера бе освободен от затвора под домашен арест и се прибра в Косовска Митровица. Здравословното му състояние е добро, щастлив е, че си е вкъщи, каза синът му Предраг и добави, че не се оплаква от третирането, което е получил.

На 10 декември косовската полиция арестува на граничния пункт Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си. Двайсетгодишният Никола Неделкович, който беше арестуван в Газиместан, също беше освободен вчера. На 6 септември той бе осъден на осем месеца затвор за подбуждане на етническа омраза и нетърпимост. "Ако трябваше да лежа един ден в затвора за нещо, нека да е, защото съм сърбин и затова бях в затвора. Сега най-важното за мен е, че всичко това свърши. Най-щастлив съм, защото мога да се прибера вкъщи със семейството си, за всичко останало има време", каза Неделкович, след като излезе от затвора.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от последните минути

    20 17 Отговор
    Москва гори !

    Коментиран от #3, #17, #19

  • 2 Мнение

    11 21 Отговор
    Западът усети, че Русия е слаба. Сега Сърбия ще бъде мачкана здраво.

    Коментиран от #6

  • 3 Всъщност

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "от последните минути":

    Не било Москва , а Ню Йорк в огън . И не било огън , а замръзване !

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай сельо

    11 6 Отговор
    а га почва поредната краварска войничка - следобед или надвечерка?
  • 6 Всъщност

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Лошо ! Запада и Турция са почнали да нападат православните християни по ред . Днес уркаинците са изстреляли ракета и към Белорусия .

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Георги Сава Раковски

    5 11 Отговор
    "Трябва да сме рационални и отговорни" - дълго време външната политика на Сърбия бе всичко друго, освен това...Обнадеждаващо е, че на сърбите почна да им идва акъла...Стига вече великосръбски национализъм и войнствен шовинизъм! Ако продължат в същия дух, може би членството им в ЕС няма да е вече толкова недостижимо!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Въпросче

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "Георги Сава Раковски":

    Явно не си Раковски , и кой си изобщо , че да съдиш сърбите . След като "алианса" им заграби земите и измисли "Косово" ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Добре, че е най-православния, Кадиров, да те пази
  • 13 Еврика !

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Колко требе на алкаша ...🤭😁
  • 14 ха ха хааа

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Не било замръзване , а било замразяване ... На милиарди "гнусни" доларе ...🤭
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Албанец ама реалиста моля

    5 3 Отговор
    Тези барикади са били поставени ОД хората на режима на Вучич, и повечето ОД тях са подсъдими и въф Сърбия.Сега излиза всичко наяве ,затощо има разделение между престъпниците-руснаците на барикадите ,едните искат,а другите не искат да махат барикадите,има побоища помежду си ,и главатаря Вучич е изпратил силните хора ОД Белград да успокояват хората.
    Снощи са запалили два камиона на барикадите
    СНП Сърпска Народна Партия за пореден път призова същите бандюги да махат барикадите ,затощо те пречет на хората.
    Продължението ще е интересно, също и оправданието ОД Вучич,ще видим какви думи ще изговори сега,след като всичко излезе наяве.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Верховен

    3 0 Отговор
    Сръбските галоши клекнаха, не им се яде кьотек пак...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.